2019-06-21 480 瀏覽
I like the pizza , mango soba and the drinks !!!however , I’m a bit disappointed with the avocado cheesy potatoes ... I can’t taste any avocado somehow .... But I wish I could
2019-06-20 440 瀏覽
由於本人生日,但未到晚上出席女朋友安排既節目,所以在九龍塘行行,最後入左呢期長期有人排隊既EXP由於位置位於溜冰場隔離所以環境會有點點嘈吵。軟殼蟹意粉香味十足,而且意粉配上黑醋,令整到菜更加開胃,豬頸肉燒得啱啱好,外面微微燒燶更加香口

由於位置位於溜冰場隔離所以環境會有點點嘈吵。

2019-06-18 251 瀏覽
雖然住系附近但第一次來食,放工時間超多人等LOL食物都OK 水牛城雞翼有驚喜,外表超脆同埋加埋隻經典醬汁,好惹味,如果隻雞翼再juicy D就perfect 燒帶子墨魚忌廉汁意粉帶子大大粒,但又唔算超新鮮,個意粉唔錯唔會太重口味 蝦汁魚柳焗飯大份,但蝦汁唔會好突出,魚柳唔會話係超好味果隻
雖然住系附近但第一次來食,放工時間超多人等LOL食物都OK

燒帶子墨魚忌廉汁意粉
帶子大大粒,但又唔算超新鮮,個意粉唔錯唔會太重口味

蝦汁魚柳焗飯
大份,但蝦汁唔會好突出,魚柳唔會話係超好味果隻
2019-06-16 246 瀏覽
又一城必食既一定係EXP, 未夠6點已經開始有排隊既人(其他餐廳仲有好多位),不過兩個人都好快有位,只係等左一陣。我地兩個人嗌左個軟殼蟹意粉 + 一個Parma ham pizza已經好足夠。Pizza就。。。。因為太肚餓已經唔記得要影相了

Pizza就。。。。因為太肚餓已經唔記得要影相了

5 分鐘 (堂食)
  • 巴馬火腿菠蘿薄餅
最近真的多了好多相聚飯局 尤其是多年沒見的 兩年多沒有見 本來想找一下可以多坐一會既餐廳 好讓我倆可以多說一點近況 不過正值星期五Happy Friday既Dinner time 周遭都多人唯有求其搵一間可以坐一下閒聊一下就好了 相約係九龍塘EXP 貪其食物質素不算差 而且上枱時間又不會太耐 主菜未到先點杯餐飲來個飲勝好了 n_cc點了爽快 結合蘋果、甘筍、西芹同檸檬 飲落清新帶甜之餘仲有淡淡新鮮檸檬酸 亦完美遮蓋左西芹既草青味 對於不喜歡西芹既朋友仔可以一試 朋友點了西柚茉莉花冰茶 飲落充滿西柚香不過味道偏向清淡 飲至大半杯才飲得到茉莉花香 不過勝在解渴一流軟殼蟹炒意粉 意粉軟硬適中 用上日式醬汁 炒出來味道甜中帶點酸 味道不算太濃烈 意粉加左木魚乾左點綴 味道更香更鮮 可惜軟殼蟹落左太多粉漿 吃不到軟殼蟹既本來鮮味 有點可惜 韓式雞肉薄餅 薄餅新鮮即叫即做 上枱熱哄哄 食落帶點芝士咸香之餘 仲有少少微辣 唔算太油膩 雞肉嫩滑唔鞋口 整體配合得宜毫無違和感 其實坐係溜冰場旁邊吃邊閒聊 是件賞心悅目既事 尤其係同多年不見既朋友一起 更是無價 間中來一下也
最近真的多了好多相聚飯局 尤其是多年沒見的
唯有求其搵一間可以坐一下閒聊一下就好了
主菜未到先點杯餐飲來個飲勝好了
n_cc點了爽快 結合蘋果、甘筍、西芹同檸檬
對於不喜歡西芹既朋友仔可以一試
韓式雞肉薄餅
雞肉嫩滑唔鞋口 整體配合得宜毫無違和感

其實坐係溜冰場旁邊吃邊閒聊 是件賞心悅目既事
尤其係同多年不見既朋友一起 更是無價 間中來一下也無妨
30 分鐘 (堂食)
2019-06-08 601 瀏覽
EXP係正又一城溜冰場旁,已經食過好幾次,所以有信心保證。無飯煮婦平日要返工無時間煮飯,所以平日會同老公收工出街食飯🥴蘆筍Kimchi手指$68,上一次食過ok,今次再order水牛城雞翼$58,脆口小食,味道酸酸甜甜,每次我都必order軟殼蟹炒意粉$92,呢個用上日式醬汁炒意粉,味道酸酸甜甜,很開胃,軟殼蟹份量都很多,意粉麵質軟硬很適中係呢度食過好多款Pizza,今次我地揀咗菠菜意式煙肉pizza$98,呢度既餅底絕對係好吃,而且係即刻即整,今次配料有菠菜同煙肉,口感過份多油,可能同煙肉有關叫一杯鮮榨果汁(交通燈)$33 有芒果、提子、紅同青蘋果。對於少吃水果既我,需要補充下營養

2019-06-06
  • 水牛城雞翼
  • PIZZA
2019-06-05 436 瀏覽
平時最中意食西式野!exp就一定走吾甩!佢出哂名啲意粉同埋pizza好食😍😍平時就食開佢映個海鮮忌廉意粉!我會連啲湯汁都飲哂佢!不過今次就試左佢墨魚汁魚粉!估吾到可以咁好食!吾少得既一定要食水牛城雞翼!同埋芝士pizza
平時就食開佢映個海鮮忌廉意粉!我會連啲湯汁都飲哂佢!
不過今次就試左佢墨魚汁魚粉!估吾到可以咁好食!

吾少得既一定要食水牛城雞翼!同埋芝士pizza
  • 水牛城雞翼
  • 燒帶子墨魚忌廉汁意粉
2019-06-02 361 瀏覽
橘子藍 $35呢間既yogurt smoothie系列真系好高質,雖然賣相冇咁吸引,但味道絕對一流。上次既紫薯香蕉已經好正,今次飲呢杯藍莓+橙+yogurt,橙味清香,濃濃既藍莓味,好match,頂層既奶好好味,飲管吸頂層同底層都有5同味道,不過飲到底,好多冰粒,口感冇咁好。紫薯香蕉$35 呢個配搭好好,紫薯+乳酪+香蕉粒粒,勁好飲,甜度剛剛好,而且好濃味,飲到底有冰既位都5會淡,水果飲品感覺上又健康啲呢間野好多水果味飲品,個人中意呢類多過珍珠奶茶,冇咁飽冇咁甜,價格都算合理,又好味,好想飲多次
橘子藍 $35

紫薯香蕉$35

橘子藍
紫薯香蕉
橘子藍
紫薯香蕉
2019-06-02 334 瀏覽
又一城有好多餐廳,但質素參差。位於溜冰場旁邊的這間EXP,長期有人排隊。這天晚上突然好想吃意粉,等了大概15分鐘已可入內。有不同菜式類型選擇,點了燒帶子墨魚忌廉汁意粉,白酒煮蜆意粉,水牛城雞翼。飲品選擇方面十分有驚喜,以不同水果蔬菜配搭出不同飲品,我點了Traffic Lights。水牛城雞翼 - 味道不錯,醬汁濃,但不夠熱。白汁煮蜆意粉 - 味道OK,不過不失。燒帶子墨魚汁意粉 - 帶子無味無口感,意粉質感okTrafflic Lights - 芒果,提子,紅蘋果,青蘋果 - 即叫即做,鮮甜好飲假如不用花太多時間排隊的話,會考慮再來。
這天晚上突然好想吃意粉,等了大概15分鐘已可入內。

水牛城雞翼 - 味道不錯,醬汁濃,但不夠熱。

白汁煮蜆意粉 - 味道OK,不過不失。

燒帶子墨魚汁意粉 - 帶子無味無口感,意粉質感ok

假如不用花太多時間排隊的話,會考慮再來。
題外話/補充資料: 第二次再去用餐,有不好的用餐體驗。
2019-04-14
2019-05-31 545 瀏覽
溜冰場隔離間餐廳,已經有好多年,至少我小學果陣已經成日去幫襯。早幾日同朋友去食,七點到,可能閒日,唔洗排隊。限時 1.5 小時。去 EXP 最期待既就係叫冷蕎麥麵同果汁。由細到大都好鐘意個蕎麥麵,不過今次就冇叫喇,果汁亦揀左未飲過的。平時飲開勁果薑同深綠,今次揀左杯新野,係 Draught 系列,好重薑味,但我唔記得個名。可惜,原來溝左甜,對我來講十分甜。下次都係叫返真果汁好了。香芒米紙卷 - 我經常會嗌,覺得清新啲。不過今次食開始悶了,好似好dry好冇味。但又唔係唔好食既,只係唔知在吃什麼。炸雞漢堡 - 我冇食到,不過亦都冇人有 comment. 但個樣都 ok 我覺得。薯角 - 好食,幾香幾脆,都算香口。Pizza - 食過幾次,都覺得好似麵包。如果你鐘意食麵包,可能會喜歡的。但我偏好薄 pizza,所以就一般般。但好處係由於似麵包,所以你會飽的。泡菜豬肉炒飯 - 第一次食,係朋友推介。有幾多芝士融係個飯度,我覺得芝士味唔重,但其實個飯幾香,可能有泡菜,酸酸辣辣幾開胃。但對我來講,都算好辣。(我譚仔只食到清湯)甜品 - 個樣好靚呀,不過好細好細。個皮甜甜地。冇特別。服務方面,亦不用

薯角 - 好食,幾香幾脆,都算香口。

甜品 - 個樣好靚呀,不過好細好細。個皮甜甜地。冇特別。

服務方面,亦不用有期望,跟樓上同一集團的 Simply Life 一樣,普遍同事都係唔開心,見到佢地都想安慰下佢地 (當然 Simply Life 好少少,例如有一兩個女仔係有笑容)。

2019-05-26 358 瀏覽
星期五1900到左EXP門口拎位都幾多人係門口等位但店舖大 流動得都快等左15-20分鐘就有位入面環境舒適,唔迫,又充足既空間去食野對住溜冰場食野 都幾得意 2個人叫左3樣野食野食 好唔好食,其中一個點緊係夠唔夠熱一上場好夠熱 出晒煙未食睇落都開心呢隻Pizza我都幾中意食 舊舊都有料好足料🤤意粉都好好食🤩但雞翼我本身唔中意食呢隻味。我都係中意食烤既雞翼!但食左一隻肉質都好滑!友人就大讚呢隻雞翼,自己食左3隻🤭總括黎講,推介
星期五1900到左EXP門口拎位
都幾多人係門口等位
但店舖大 流動得都快
等左15-20分鐘就有位
入面環境舒適,唔迫,又充足既空間去食野
對住溜冰場食野 都幾得意
2個人叫左3樣野食
野食 好唔好食,其中一個點緊係夠唔夠熱
一上場好夠熱 出晒煙
未食睇落都開心
呢隻Pizza我都幾中意食 舊舊都有料好足料🤤
意粉都好好食🤩
但雞翼我本身唔中意食呢隻味。
我都係中意食烤既雞翼!但食左一隻肉質都好滑!
友人就大讚呢隻雞翼,自己食左3隻🤭
水牛雞翼
帶子墨魚汁意粉
牛油果大蝦
2019-05-22 576 瀏覽
EXP是位於室內溜冰場旁,因為不是獨立店舖的關係,要享用商場的冷氣,導致用餐環境冷氣不足。店內備有多種小食、意粉、飯麵及甜品等選擇。水牛城雞翼 ($58)微微的辣帶有少少甜味,醬汁量充足並沾滿了整隻雞翼。巴馬火腿菠蘿薄餅 ($98)方型的造型顛覆了一貫薄餅既定的印象。薄餅外面酥脆內裡鬆軟,可是完全吃不到菠蘿味及其甜味。雪糕窩夫三文治 ($82)雪糕方面選擇了柚子、雲呢拿及草莓;柚子雪糕味道清新。大熱天時吃冰凍雪糕,每一口都十分滿足,整體甜而不膩。芒果樂園 ($33)用上芒果、橙及紅蘋果製成,整杯以橙味作主導,完全嚐不到芒果味,很失望。

店內備有多種小食、意粉、飯麵及甜品等選擇。

水牛城雞翼 ($58)
微微的辣帶有少少甜味,醬汁量充足並沾滿了整隻雞翼。
水牛城雞翼

巴馬火腿菠蘿薄餅 ($98)
巴馬火腿菠蘿薄餅

雪糕窩夫三文治 ($82)
雪糕窩夫三文治

芒果樂園 ($33)
芒果樂園
2019-05-21 236 瀏覽
見到餐牌有羊肉沙律,一於試一試!烤羊肉沙律是很新鮮的羊肉烤出來的熟成度讓肉質很軟嫩逃不過新鮮薄荷葉和羊肉的完美搭配(薄荷醬就不了)不過沙律汁的也味道鹹咗少少蜆肉意粉本來期待它白酒或者蒜香的味道可以濃郁一些芝士倒是增色不少大阪燒汁🍟薯條上加上木魚花,沙律醬和大阪燒汁頗有美式薯條的感覺Open kitchen 現場製作的pizza薄薄的菠蘿片和芝士好吸引,下次要試一試
見到餐牌有羊肉沙律,一於試一試!

烤羊肉沙律
是很新鮮的羊肉
烤出來的熟成度讓肉質很軟嫩
逃不過新鮮薄荷葉和羊肉的完美搭配
(薄荷醬就不了)
不過沙律汁的也味道鹹咗少少

蜆肉意粉
本來期待它白酒或者蒜香的味道可以濃郁一些
芝士倒是增色不少

大阪燒汁🍟
薯條上加上木魚花,沙律醬和大阪燒汁
頗有美式薯條的感覺

Open kitchen 現場製作的pizza
薄薄的菠蘿片和芝士好吸引,下次要試一試
羊肉沙律
對面食客既蘑菇pizza
大阪燒汁薯條
白酒蜆肉意粉
2019-04-19
5 分鐘 (堂食)
羊肉沙律
大阪燒汁薯條
白酒蜆肉意粉
2019-05-21 326 瀏覽
EXP係又一城屹立多年不倒,每次路過都心思思想食我喜歡呢度坐位夠闊,餐桌之間有一定距離,傾計可以好舒服又唔担心比隔離枱聽到可惜今日兩個人食飯實在太能點太多菜~虾汁魚柳焗飯虾汁和魚柳鋪滿整個飯面,虾汁香濃,有少少似龍虾汁的味道,魚柳份量不少,食極都有,材料豐富海鮮忌廉湯意粉這是我食過湯意粉中最美味的!我主力唔係食鮮意粉最正係個湯底,揚溢淡淡的豆香和忌廉味道,成碗湯飲晒都唔會口乾,推薦雪糕窩夫三文治呢度的甜點都唔差,雪糕可以自選口味,我就揀左柚子和士多啤梨雪糕,最喜歡的是柚子味,好清新的味道,窩夫即叫即做,熱騰騰又脆口
EXP係又一城屹立多年不倒,每次路過都心思思想食

可惜今日兩個人食飯實在太能點太多菜~

虾汁魚柳焗飯

海鮮忌廉湯意粉
這是我食過湯意粉中最美味的!我主力唔係食鮮意粉

雪糕窩夫三文治

• 海鮮忌廉湯意粉
2019-05-18 493 瀏覽
星期五happy Friday, 特登同朋友黎食飯睇戲。見到呢間好似唔錯就揀左黎食。7點左右排15分鐘就入得去嗌,格離仲有溜冰睇,感覺等得唔耐。入到去既格局係幾靚既,坐落亦都舒服,雖然帶用餐時間90分鐘,但好多位應該唔會趕人走既。但係食物方面就不敢恭維啦。先黎左個燒汁牛柳粒。我估計佢係想好似啲西餐咁擺算,但咁既樣...我只會係覺得比人食左一半咁,但食落係算幾腍既。跟著到main dish既意粉先嬲,嗌左個最貴既帶子墨汁意粉,個意粉一望已經知一般。啲汁完全掛唔到上意粉,又一灘咁係碟度。食落去完全無墨汁味,得好重既忌廉味。帶子又無乜味。朋友嗌左軟殼蟹炒意粉,但好奇怪食落去居然係蕃茄汁咁酸酸地,但又見唔到蕃茄,可能fusion既野我唔太熟悉啦😂員工服務態度都好一般,下次食樓上simply life 話者food court好過!

照燒汁牛柳粒

燒帶子墨魚忌廉汁意粉