2018-11-20 382 瀏覽
最近又同朋友去左又一城食飯,由於我們都係EXP水牛城雞翼的粉絲,所以再去EXP棒場。今次係週末的4點到去食Tea,所以只叫了一份沙律、兩份小食、一個Pizza及一份甜品(其實都幾多)。燒呑拿魚尼斯沙律比我想像中更有呑拿魚,大約有5至6塊。加上新鮮的沙律菜,整體好食又好Fresh,係一道開胃的前菜。水牛城雞翼依然好食,炸得脆口的外皮無因為D燒烤醬而變淋,加上雞肉仲Keep到Juicy多汁,下次再黎我會再Encore!炸粟米蝦餅炸得金黃,口感又彈牙,加埋粟米粒,增加了口感。大蝦牛油果醬薄餅係我們各朋友都讚好食的!基本每件Pizza上都有蝦肉,加上千島醬、牛油果醬、蛋及蟹籽,口感好豐富,而且今次的薄餅無上次來的時後烤得咁燶,所以整體都比上次光顧好。EXP的麵包布甸的蛋味重,而且用上有雲尼拿籽的雲尼拿雪糕。香滑的布丁加埋香脆的面包,就變成有幸福感覺的甜品。

燒呑拿魚尼斯沙律

水牛城雞翼

炸粟米蝦餅炸得金黃,口感又彈牙,加埋粟米粒,增加了口感。
炸粟米蝦餅

燒呑拿魚尼斯沙律
炸粟米蝦餅
2018-11-14 191 瀏覽
今日有事出九龍塘,就順便去又一城搵食~見到有間餐廳咁多人等位,出於羊群心理,就決定等埋一份,試試新口味😋————————🔹香草肉腸薄餅 pork and beef sausages pizza $88 📍8.5/10餅底微脆香口,但內部依然濕潤軟熟,與連鎖薄餅店相比,真的無!得!輸!香濃的蕃茄醬配上香草及適量芝士,酸酸甜甜不膩口~廚師採用兩種香腸,豬肉+牛肉腸各有千秋,肉味超濃,口感豐富有層次!🔸大阪燒汁薯條炸薯條 Okonomiyaki Fries $52 📍6.5/10新鮮熱辣的薯條炸得乾身,外脆內軟~配上日式燒汁、大量沙律醬及柴魚片,味道普通無驚喜😐加上炸薯條香口熱氣,配上高熱量的燒汁沙律醬,可謂膩上加膩~🔹[午市套餐]泰式豬頸肉炒意粉 thai style fried pork jowl spaghetti 配 芒果樂園 mangorange $98 📍4/10意粉一上枱,就聞到泰菜特有的東南亞香味~但食一啖即大失所望!意粉好硬,未熟透;味道太濃,越食越鹹,食到一半已經食唔落😨好彩豬頸肉好嫩,份量又多,勉強加返啲分啦!🔹芒果樂園 📍6.5/10混合芒果、橙及蘋果的鮮榨果汁~原本
————————

大阪燒汁薯條炸薯條 Okonomiyaki Fries

🔹芒果樂園 📍6.5/10

混合芒果、橙及蘋果的鮮榨果汁~原本以為芒果是主角,想不到橙味才是最濃,芒果其次,如果唔係吃到少少蘋果果肉,都唔知入面有加🍎味道ok,好fresh~
題外話/補充資料: 餐廳好大,座位多且舒適!開放式廚房,透明度高~
2018-08-30
20 分鐘 (堂食)
2018-11-08 303 瀏覽
今日中午來EXP食lunch,首先吸引我行埋去的是門口有個juice bar,見到佢D果汁都係鮮榨,本來想買一杯。再睇,食lunch set都會包一杯! 咁行行下都係午飯時間,就順便食埋飯啦。佢個menu唔算好多選擇,但都叫揀得落手既。雖然今日都有D想食pizza,不過諗諗下都係咪咁熱氣,就揀左煙鴨胸蘆筍炒飯同埋大蝦西柚芒果冷喬麥麵。飲品都好多選擇,我地都係揀左兩款當中的blended fruit juice。先來的是炒飯,賣相一般咁,但食落又幾香口。炒飯落左D甜豉油去炒所以飯本身已好香、煙鴨胸肉都係香既,而且唔肥膩冇咩膏,感覺健康D。最驚喜係佢仲配有粗蘆筍同荔枝肉一齊炒,唔怪得有份鮮甜味。食落份量都足夠。之後黎既大蝦西柚喬麥麵賣相更好,只係D食埋既顏色已經好靚~而且3隻大蝦大到呢,一口咬落去仲要好脆! 除左有西柚仲有芒果同橙,成個麵好多生果好juicy! 所以個麵都係酸酸甜甜咁,好清新! 不過如果天氣再凍D就唔太啱食了,會越食越凍!

2018-11-08
  • 大蝦西柚芒果蕎麥麵
2018-11-06 183 瀏覽
呢間成日都好多人排隊,今晚睇完戲,九點九無人排,十點三截單,食到十一點,所以黎朝聖。叫左墨汁意粉同pizza. 意粉好彈牙,雖然無咩墨魚味,但好多汁,多juicy.。帶子有三粉大大粒的,厚實,但我木身鐘意軟身既帶子多d. Pizza 正正常常,烤得唔錯。喜愛parma ham的可以選這個,唔會好難咬開,夠薄,不過少了點parma ham味道。提外話,原來個交叉木係用黎放pizza係上面架。
墨汁意粉
Parma  ham  pizza
墨汁意粉
2018-11-06 3388 瀏覽
又一城商場裡面有一個四邊形的溜冰場。在其外圍的上下幾層的餐廳當中,有一間 EXP 算是近水樓臺先得月,不但位於溜冰場的同一層樓,而且一半的餐檯佈置緊貼住溜冰場的邊緣,是邊吃飯邊看溜冰的最佳餐點😊。星期天的下午3點鐘左右,等候了不一會兒就坐到了心儀的對正溜冰場的吧檯位置,如愿以償可以舒舒服服地邊吃邊看溜冰,這裡正在舉行"2018 ISI 香港滑冰賽"。坐定後,老公提議喝冰啤🍺,我則點了甜品🥞兩人分享。[法國"Kronenbourg(可倫堡) 1664"白啤 ] HK$ 36 另收加一。藍色的酒瓶裡倒出的是金黃色的白啤,望上去色純、氣足,有豐富的泡沫,喝一口品嘗到了淡淡的花果香氣,少於一般啤酒的苦澀味,很順喉👌!這種獨特的啤酒品質正是法國"可倫堡 1664"白啤的風味所在,它的獨特之處在於:--選用被稱為"啤酒花中的魚子醬"之 Strisselspalt(史翠賽斯伯)啤酒花;--選用 Vosges mountains(佐以芙芝山脈)的純凈泉水及大麥;--採用啤酒桶底部低溫發酵的釀造技術精釀;--特意加上了丁香和柑橘來調味。所以它稱得上是世界著名的啤酒品牌之一👍。喝著啤酒欣賞溜冰,過了大約半
又一城商場裡面有一個四邊形的溜冰場。

坐定後,老公提議喝冰啤🍺,我則點了甜品🥞兩人分享。

--採用啤酒桶底部低溫發酵的釀造技術精釀;

--特意加上了丁香和柑橘來調味。

所以它稱得上是世界著名的啤酒品牌之一👍。
Kronenbourg 1664 白啤

喝著啤酒欣賞溜冰,過了大約半個小時,我們的甜品終於出爐了。

[麵包布甸配雲尼拿雪糕] HK$ 64 另收加一。
麵包布甸配雲尼拿雪糕

這是一款傳統的英式甜品,有麵包、牛奶、雞蛋、糖和雪糕製成,熱辣辣新鮮出爐,一上檯就有股濃濃的奶香味撲鼻,十分誘人😍。

麵包布甸的上層是焗得香脆的麵包,下層是嫩滑的牛奶燉蛋,再配上頂部的雲尼拿雪糕,香、脆、甜、嫩滑、又凍又熱的溫度……每一口吃到嘴裡都有多層次的立體感覺,好正😘!
麵包布甸配雲尼拿雪糕

清淡果香味的啤酒配上濃郁奶香味的甜品,吃得舒服又滿足👏。

抬眼望一望前面的溜冰場,隨著悠揚柔美,余音繞耳的圓舞曲,小朋友們時而穿梭…時而跳躍…時而旋轉…… 使我們飽了口福之餘更大飽眼福😊。

正所謂"閒情雅興,自樂其中"😇。
2018-11-04
5 分鐘 (堂食)
2018-11-05 123 瀏覽
大蝦蕎麥麵這是冷蕎麥麵,有大蝦,西柚和橙。西柚和橙不會酸,很甜,很開胃,而且很健康,唯一不足是份量比較少。大蝦牛油果薄餅即叫即製作,薄餅不會太厚身,材料亦很足料,吃起來很軟熟。
大蝦蕎麥麵
這是冷蕎麥麵,有大蝦,西柚和橙。

大蝦牛油果薄餅
即叫即製作,薄餅不會太厚身,材料亦很足料,吃起來很軟熟。

2018-11-05 152 瀏覽
星期六下午去又一城睇戲,睇完都已經接近晚上18:00,晚飯無預早諗定食咩好,但經過見到EXP 竟然不用排隊,當然要把握機會食呢間啦!這個是前菜喇沙韓式年糕,年糕作為前菜我也是第一次,這個年糕有香濃我喇沙醬,伴有溫泉蛋及韓式魚片,細細粒的年糕煙煙靭靭,好吃。水果冷泡茶也實在太吸睛了,點了兩杯莓莓派對,甜甜的果茶中有士多啤梨片,小紅莓,藍莓,檸檬,西柚,非常開胃。燒蝦柚子沙律,也是一道開胃的小吃,蝦子新鮮爽甜,柚子肉加上少許花生粒同吃,別有一番味道。軟殼蟹炒意粉,味道有點像吃大阪燒一樣,可能是意粉加了一點日式燒汁,甜甜的配上軟殼蟹很特別。梳乎厘奄列以小煎pan同上,軟棉棉的梳乎厘配上紅豆蓉及忌廉,美味可口,為這頓晚飯添上完美的句號。 最後建議各位,盡量早一點去餐廳,就可避免長長的輪候時間了。

最後建議各位,盡量早一點去餐廳,就可避免長長的輪候時間了。
2018-11-03 147 瀏覽
自從小女生無學溜冰,我都很少來exp 。今日相約舊同事來此午聚,要在又一城食晏,一定要早來,好彩同事先來取位,否則有排等啊!可能人手不太夠,舉手示意點餐,就算紅衫待應在你旁邊行過,也可完全看不到,實在讓人有點失望。等了五分鐘,終於有人幫我地下單,不過笑容完全欠奉!!!午餐選擇不多,餐牌好似無咩點變過,今日跟大隊吃海鮮冷麵加鮮打果汁。送餐時,是是但但放在枱上,我們7人就玩傳食物遊戲。海鮮冷麵賣相一如以往般精緻,兩隻大蝦很爽口。份量一不太大,啱曬女士吃。加入了柚子醋,酸酸的,十分醒胃,夏天吃就最好吧!點了杯生薑橙汁,略嫌不過薑味,又是酸酸的。可能十一月初天氣有點涼,再加上餐廳在冰場旁,冷麵加果汁,愈食愈冷,愈吃愈酸,這個天氣,下次還是點熱吃好一點啊!

送餐時,是是但但放在枱上,我們7人就玩傳食物遊戲。

點了杯生薑橙汁,略嫌不過薑味,又是酸酸的。

2018-11-02 106 瀏覽
今次我同friend來到九龍塘呢間EXP食野,裡面既裝修幾靚ga。服務人員既態度都好唔錯!我同friend叫左果d野食都幾滿意ga,所以都影左幾幅食物相。首先個漢堡好足料,有三個味,中間係泡菜味唔係幾好食,可能好少食漢堡match泡菜但係另外兩個分別係柚子同埋芝士就好好味,好鍾意!另外有個意粉,好好食ar,麵質很合我口味,然後上面有個蛋,食既時候流入個粉度,好正!最後就係杯野飲,好正好正好正,非常清既味道,好舒服~

但係另外兩個分別係柚子同埋芝士就好好味,好鍾意!

最後就係杯野飲,好正好正好正,非常清既味道,好舒服~
2018-10-23 316 瀏覽
平時行又一城,我的首選都係exp。三個原因!1)好味Menu 好多選擇,我必叫的是香腸pizza,雞肉茄汁意粉,同埋果汁。香腸pizza整得好過其他地方,有d地方既pizza底部好油,但是exp 的pizza 吾油,pizza 底好食,topping 好味la 當然。果汁方面,未裝修之前,有一杯叫 Big C cup.但係裝修之後冇左,所以我依家會叫「大包維」或者「ABC」.2)合理價錢個menu 是全日一樣,中午和夜晚一樣,在又一城找西餐的話是最扺。pizza 都只係$98.3)易攞位平時夜晚去或者weekend 去又一城食野一定排長龍,但係exp 有 food gulu 個app,可以差吾多攞定位。同埋exp 地方大,人流都去得好快。
平時行又一城,我的首選都係exp。三個原因!
1)好味

2)合理價錢
3)易攞位
2018-10-22 234 瀏覽
大學時代喜歡到呢間餐廳食飯,價錢合理食物美味,而且食物種類多元化!有趣的是有些位係冰場隔離,可以邊食邊睇人溜冰!畢業後仍然會相約三五知己幫趁,咁多年都一樣美味!雖然餐部份牌轉左,但仍保持水準!上次食過水牛城雞翼一試難忘,雖然表面好多汁,但皮仍然是脆的,好味道!有機會一定會再黎食!
buffalo wings
  • 水牛城雞翼
EXP已經在又一城很多年,餐牌大致差不多,最大改動是果汁多了選擇,以及pizza轉哂款換了厚底pizza實在完全唔吸引....以前起碼有得選,而且以前的pizza款也更多更吸引。是次點了: 柚子大蝦蕎麥麵:和以前一樣好味 帶子墨魚汁意粉:味道不錯,但略為凍了 牛柳粒:份量太少 軟殼蟹米紙卷:豐富好味叫了三杯果汁,當然無失拖上菜快,服務快,仍然是又一城的好選擇

是次點了:
柚子大蝦蕎麥麵:和以前一樣好味
帶子墨魚汁意粉:味道不錯,但略為凍了
牛柳粒:份量太少
軟殼蟹米紙卷:豐富好味
叫了三杯果汁,當然無失拖
上菜快,服務快,仍然是又一城的好選擇
2018-10-18
2018-10-21 297 瀏覽
平時我哋成日飲珍珠奶茶,經過又一城,一間珍珠奶茶都冇,但係又好想飲杯野一路行街shopping,竟然俾我發現Exp有果汁外賣,不過如果俾我揀我都寧願飲果汁,唔飲珍珠奶茶,因為果汁是天然糖,比較健康,我個女每次見到我飲一杯杯嘅行街飲品都會問我攞,其實果汁就啱晒,唔怕佢飲咗太多塑化劑,而且呢間嘅果汁比出邊便宜,我記得出邊都買成$40杯,咁大杯嘅果汁都係只係買$33 ,物超所值而且仲有咁多種唔同嘅果汁選擇,我買咗兩杯,其中一杯係有西柚汁嘅,我個女飲完下午就即刻有大便啦哈哈,而且佢嘅果汁係有多種所講混合而成嘅,改名又改得好,簡直係吸睛又吸咗我個心,每次經過又一城飲返杯包你健康!不過記住一杯好啦,唔係怕你哋屙啊!
2018-10-20 371 瀏覽
同班🐢🍯一齊 去邊都係咁開心 今日我地睇戲前去左EXP食野呀😍🤩😋🤤Lunch都幾多人等位 但係好快就有位了🙂😛芝士泡菜豬頸肉炒飯 🧀🐷🍚一上枱就那經好吸睛喇😍🤩哩個飯係辣嘅 但辣得嚟都幾好食丫 啲芝士🧀🈵️滿的散佈在飯粒上 材料勁足夠 有泡菜 豬頸肉 青瓜🥒 成個飯都好好食大蝦牛油果醬薄餅 🍤🥑🍕呵呵 小妹都係無揀錯 即叫即製作 個薄底係厚批 食起上嚟好軟熟好好食 焗得真係好好 我其中一個🐢🍯唔鐘意食🍕都話好好食 所以真係正 材料方面 又係好足料嘅 有大蝦🍤 牛油果醬🥑同埋蟹籽粒 勁正水牛城雞翼 有四隻 雖然真係少左啲 但真係好好味 食嘅時候 仲食到係脆嘅 佢個sauce都係辣辣地🌶🌶好開胃同埋真係好好食 Encore!!!
芝士泡菜豬頸肉炒飯
Drinks
2018-10-20
芝士泡菜豬頸肉炒飯
Drinks
  • 芝士泡菜豬肉炒飯
2018-10-17 156 瀏覽
今天在九龍塘又一城維修電話,順道食午飯。今次去的餐廳位於溜冰場旁邊的EXP,這間餐廳面積非常大,午飯時段有八成滿座。首先,坐在這間餐廳,我感覺好凍好凍,穿了長䄂外套都好凍,不知道店鋪空調大,還是近溜冰場的關係。一行三人叫了泰式豬頸肉炒意粉,日式豬扒咖喱炒飯配炒蛋和大蝦牛油果醬薄餅。泰式豬頸肉炒飯果然是泰風味,食到好重香料味,加了好多洋蔥和乾蒜片,少少辣很惹味,但偏甜。意粉很幼身,口感偏硬。豬頸肉炒得算爽滑,可以一試。大蝦牛油果醬薄餅造成長方形薄批,切開可以分到六格,我們三個人,每人兩塊剛剛好。上枱時熱辣辣,餅皮焗得幾脆但有少少燶,餡料有烚蛋,蟹子,牛油果醬和大蝦。蝦份量比例較少,得四隻,但蝦肉爽口,幾好味的。欣賞店家加了蟹子,口感幾好。芝士味不是太香濃,牛油果醬好滑,但不夠香。豬扒咖喱炒飯配炒蛋,這一碟不太推薦。豬扒是非常超級大塊,好厚身,但個肉質好奇怪,咬下去不像食豬扒,肉質非常稔,稔到過了火,無豬肉味。餐牌寫是炒飯,但真的食不出是炒飯,飯粒好濕。店員有好多名,都勤快,落單,加水,要牙籤都好快有人幫忙。衛生就一般,剛拿來的碗,還有乾了的菜蹟。

店員有好多名,都勤快,落單,加水,要牙籤都好快有人幫忙。
衛生就一般,剛拿來的碗,還有乾了的菜蹟。
2018-10-17