2019-01-03 353 瀏覽
Fantasy Kitchen 點解會去食:2019-01-02 放左十幾日假,新一年開工大吉,唔可以虧待自己,食返餐好嘢,迎接新一年先!食物新鮮程度:⭐⭐⭐⭐🌟每道菜都係等我地食完先再整,非常有食法國菜的感覺,新鮮程度可想而知!沙甸魚沙律又唔會太鹹,配上田螺紫薯炸雲吞,夠晒特別!食物合適溫度:⭐⭐⭐⭐🌟個磨菇湯好香好夠濃,再配埋個外脆內軟的竹炭包,加上牛油同橄欖油同香草的襯托,好味喎!食物驚喜程度:⭐⭐⭐⭐️塊豬扒外脆內軟,又夠厚,肉心微微粉紅色,無諗小舖可以有呢個水準!—————————————————服務員態度:⭐⭐⭐服務員似係老闆娘,但唔算好識serve,而且飲品又只有可樂、雪碧及酒類,呢方面要扣分!發現飲品仲要另加錢!—————————————————最重要系。。。我會唔會再去?重遊指數:⭐⭐⭐⭐
Fantasy Kitchen

點解會去食:

食物新鮮程度:⭐⭐⭐⭐🌟
沙甸魚沙律又唔會太鹹,配上田螺紫薯炸雲吞,夠晒特別!

食物合適溫度:⭐⭐⭐⭐🌟

食物驚喜程度:⭐⭐⭐⭐️

—————————————————
服務員態度:⭐⭐⭐
發現飲品仲要另加錢!
—————————————————
最重要系。。。我會唔會再去?
重遊指數:⭐⭐⭐⭐
2019-01-03 217 瀏覽
搬左黎附近之後,目標係要試晒咁多間餐廳。尋晚揀左呢間 Fantasy Kitchen。餐廳唔算大,平日去入座率大約八成。環境就一般喇...試埋食物先。Dinner set 有頭盤:多士、魚沙律、焗田螺雲吞。三樣野都好新鮮,熱辣辣,多士好脆。田螺雲吞好有趣,入面有埋紫薯蓉,好飽滿。🍵餐湯:有蕃茄湯 or 蘑菇忌廉湯。我揀左蕃茄湯...真材實料。有少少似茄汁...我個人口味麻麻地...🍝Main dish: 黑松露菌蘑菇意大利麵。好多菇呀,但係黑松露味唔算出。意粉質地適中,唔太淋唔太硬。🍮甜品:有幾種可以選擇。我揀左焦糖燉蛋。個面好脆呀!脆得黎唔燶。入面嘅燉蛋有啲玉桂味,幾好。又唔會太甜。可以encore!整體黎講,食物味道好好,但環境就一般喇~所以性價比就低啲喇。P.S. 原來跟餐無飲品架...原來只收現金。

P.S. 原來跟餐無飲品架...原來只收現金。

2018-11-16 296 瀏覽
我的假期將近尾聲,有十個人仔,扮無嘢咁,約我返沙田食 lunch。呢十個人的配搭,平時簡直是南猿北轍,很少機會一齊食 lunch。攪手刻意提早訂位,店鋪面積不大,簡單的佈置,數數座位,得二十多個,我們已佔了一半。座位的舒適到一般,到這裏食lunch ,若不是長時間逗留,還可以。這裏最聞名的是燴咸豬手,豬手燴得夠“林"和入味;另外,紅酒燴牛舌,色香味十足;而牛肩扒亦一樣出色;我認為最no. one 嘅,要算是羊架,出場賣相吸引,份量十足,有3至4件羊架,配搭上紫薯蓉,可比美一些高級餐廳。最重要,最重要,最重要,要講三次,平民化的價錢!!!老闆娘的招呼亦不得不讚,非常勤快,常幫我們加添茶水,亦不辭勞苦幫我們拍照,敬業樂業。不過有一點仍需改進,因這裏只收現今,希望日後可以以電子收費,方便大家。
最重要,最重要,最重要,要講三次,平民化的價錢!!!
牛肩扒
燴豬手
炸薯角
牛肩扒
燴豬手
炸薯角
2018-09-23 405 瀏覽
已經吃了幾次應要再次光顧小店要突圍而出,最緊要用心在食物質素、外觀、加上優質服務才能吸引更多顧客,尤其鋪租昂貴,要延續經營,就要花很多心思留住客人。沙田圍有很多小店,而這店舖位置不算好,但仍能維持客似雲來,一定有其辦法。上次吃了蠔、豬手,非常好吃😋今次試著牛扒、原條龍利、龍蝦湯,甜品方面就試試綠茶千層蛋糕。龍蝦湯沒有加上豆粉,而用上菜底打碎,感覺沒有那麼黏性,加上龍蝦的鮮味,跟平常的不一樣牛扒五成熟,肉質嫩滑,重牛味。另外原條龍利,肉質鮮美不似冰鮮,煎得外脆肉嫩想強調一點,食品不是靠味精、汁醬,而是原汁原味,碟上擺放海鹽,還是香草汁....食物一定要新鮮才可以這樣製作。最想介紹就是紫薯蓉,非常甜美又有益,值得一試。
已經吃了幾次應要再次光顧

西冷牛扒
原條龍利
綠茶千層餅
2018-04-06 861 瀏覽
路過沙田河畔,給路邊的餐牌吸引,法式油浸鴨脾不是一般街坊餐廳會做的菜式,好奇下入內試試。 於7月正式開店,前身是經營私房菜的,餐牌上菜式也蠻豐富的,適合有要求的食客,眼見隔離兩枱也是熟客仔,一入內立即起前菜及開紅酒。 除我的鴨脾外,我們多點了兩個晚餐,前菜包括脆皮田螺包,輕酥皮薄脆包裹著田螺,口感豐富,很喜歡。麵包籃中有老闆自製的餐包及墨汁包,新鮮外脆內軟,配鮮牛油及香草橄欖油一流。雜菌湯菇香重,老闆娘表示是真材實料用多款菇菌打碎已成。 羊架熟成程度滿意,配菜用紫薯香甜又幾夾,比較驚喜是黑毛豬架,豬肉味香濃,廚師叔叔刻意煮至7成熟,當中還保持粉紅嫩滑。最後我的油封鴨脾到,來自法國南部的鄉村料理,用油保存著鴨脾,低溫慢煮多個小時後可封存達半年,食用時將鴨脾煎香至皮焦脆,而鴨肉則輕輕用刀叉碰已自動鬆散的,鴨味頗重,我喜愛。 最後再多點脆皮肉桂蘋果卷,甜品師將晚餐的甜品法式焦糖布甸及籃梅芝士蛋糕一併放好,還畫上店中的招牌廚師圖像,原來甜品師是老闆的女兒,可愛的父女檔,各式甜點也有水準,不難俘虜大家,尤其愛甜的女士們,我們都很享受這餐,亦欣賞老闆一家的心思,加油。

油封鴨脾

題外話/補充資料: 注 : 鄰近沙田圍地鐵站,附近有時租停車場。
  • 油封鴨脾
  • 脆皮肉桂蘋果卷
2018-03-01 462 瀏覽
老板是一個🈶️人情味和有原則的。食材新鮮,味道一流可比上酒店水。小吃又特別👍😋還有我至❤️的甜點👏👏👏👏👏👏。心太軟,熱情果mousse,lemon cheesecake 都各🈶️特色.老板用糖剛剛好。不會令你焦慮到血糖過高🤣
食過幾次晚餐,每次水準也能保持。服務也很好,老闆娘很細心,很留意客人的需要。因為風口有點大風所以自己轉一轉位,老闆娘一見到便問一問要不要稍微調較位置。實在太有心唔知點解,覺得好服務的食肆很難搵(就算酒店都未必係好)。所以當入到這間店,看見老闆娘的細心,照顧客人,真係覺得好值得。講到食物,一個晚餐,足以令你吃得飽飽和回味。我每次都叫慢煮黑毛豬,因為好咪,配埋紫薯,飽肚和美味。而老公就試過幾款,但今次柯打慢煮雞胸配意粉。由於老公食得正宗意粉太多,很多地方意粉也不合心意,但呢間意粉他就讚,廚師的確有水準我們再叫了炸軟殼蟹大菇(名字唔記得),非常好味。大菇上的醬是用牛油果加點沙律,特別又好味最後要講甜品,每次去食晚餐也會在甜品上場後有驚喜。廚師每次也會有哈哈笑臉,見到人都更加開心。而今次仲有大眼仔公仔,又開心又好食咁識氹人既。哈哈大家真係要抽空來吃。因為食物質素好,再加老闆老闆娘好,唔易找到這些地方。食野應該係享受唔應該受氣,期待下一次再食
食過幾次晚餐,每次水準也能保持。
服務也很好,老闆娘很細心,很留意客人的需要。

講到食物,一個晚餐,足以令你吃得飽飽和回味。

我每次都叫慢煮黑毛豬,因為好咪,配埋紫薯,飽肚和美味。

咁識氹人既。哈哈

2018-01-02
2017-12-31 687 瀏覽
Long weekend 想食餐relax brunch ,於是就揀咗位於河畔花園附近嘅呢間西餐廳。呢區食店林立,好多沙田友或馬友都專程跨區過嚟搵食。而呢間Fantasy Kitchen因為係新開嘅關係所以入邊食嘢嘅人唔太多。咁啱唔使等位, 一於入去試新野。鋪位細細只有五、六張枱,最多應該坐到20人左右。佢嘅裝修都幾雅緻,坐位都坐得幾舒服㗎。睇返個 set lunch Menu價錢唔貴,選擇多。豬牛羊鴨海鮮魚乜都有,全部都係$80樓下包餐湯沙律。雖然價錢平,但係睇得出佢用料新鮮同埋有質素嘅。首先係沙律同埋餐包,但係新鮮沙律菜配上自家製嘅沙律醬。食完感覺都好清新好好味。餐包呢以為係普通一片蒜蓉包,點知佢俾咗亞麻籽包同埋另外一個黑炭包,超好味香脆可口,一般西餐廳點會比得到啊!餐湯係南瓜忌廉湯,用料足,好清甜。仲飲到有一絲絲南瓜蓉,應該係自己機打嘅。主菜我哋叫咗德國鹹豬手配黑椒汁 $68豬手係白色嘅,煮得好爽口,食到有豬手嘅鮮味。仲有紫薯同埋蔬菜墊底,食落一啲都唔覺得油膩。配上自家製黑椒汁,香得來唔會太濃,唔會蓋過其他食物嘅味道。雖然份量唔多,但係堅好味,我估佢係因為新開張嘅關係,所以收平左

雖然價錢平,但係睇得出佢用料新鮮同埋有質素嘅。

沙律餐包

南瓜忌廉湯

主菜我哋叫咗德國鹹豬手配黑椒汁 $68
豬手係白色嘅,煮得好爽口,食到有豬手嘅鮮味。仲有紫薯同埋蔬菜墊底,食落一啲都唔覺得油膩。配上自家製黑椒汁,香得來唔會太濃,唔會蓋過其他食物嘅味道。雖然份量唔多,但係堅好味,我估佢係因為新開張嘅關係,所以收平左。

德國鹹豬手配黑椒汁 $68

同埋香草紐西蘭羊柳粒 $82
而羊柳粒呢就係用香草汁來煮,同豬手一樣都有紫薯同埋好多蔬菜墊底。食落都健康啲!而個汁呢味道都係偏淡但係好香,好啱我。靚食材根本就唔使用濃味煮啦。

香草紐西蘭羊柳粒 $82

意大利即磨咖啡 +$12
聽到佢磨豆聲同埋聞到咖啡香味就知肯定係即磨咖啡囉,飲落果然正!

是日甜品木糠布甸+$22
加多個是日甜品木糠布甸,布甸上面畫左一個可愛嘅公仔仲有個靚陪碟,影相呃 like 冇難度啦!
是日甜品木糠布甸+$22

呢啲隱世清新小店,真係區內人先知。所以忍唔住要介紹下,以後都唔一定要去新城市捱肚餓等飯食啦!
沙律餐包
南瓜忌廉湯
德國鹹豬手配黑椒汁 $68
香草紐西蘭羊柳粒 $82
2017-12-14 327 瀏覽
好少喺果度食嘢,但一次偶然經過我同太太見到開左間新嘅舖頭開咗,所以入去叫咗幾道菜(炸豬手, 一個意粉同埋心太軟), 果然眼前一亮好食價錢唔貴,我應該會去多幾次試埋其他菜式,下次去我會記得影相。
2017-12-11 498 瀏覽
同好友食生日飯,頭盤係即叫即開生蠔。生蠔新鮮。另外一個推介,黑松露蝦多士,用左墨魚汁整嘅麵包再配埋已加有粒粒蝦整嘅蝦膠嘅多士,又香又好味。每次去必食之選!!到主菜我倆叫左黑毛豬丅扒同豬手,黑毛豬的肉粉嫩,肉厚唔韌,配上紫馬鈴薯蓉,天作之合,味道好夾好好味。豬手炸得好脆,味道剛好,配上大廚自製嘅汁,味道特別夾!甜品係大廚自行安排嘅,焗左個心太軟伴綠茶雪糕,心太軟用左黑朱古力,唔漏味道不死甜,另外也有自家製蛋糕~豆腐蛋糕同藍莓芝士餅,兩者都好足料,前者感覺是在食整塊豆腐,絕對食得出誠意。後者一看佈滿藍莓也是足料之作。這次已是第二次到訪,小店經營,親切,食材上乘但價錢合理,兩次都感覺良好,食物係有水準,大家不妨一試。再經濟一點的尚有晚餐選擇,價錢百零蚊,即叫即煮,因大廚只得一人煮,可能要等一下。意粉類係我見現場好多食客選擇的,有機會下次我也試試看。小店大約有二十人座位,有興趣去試嘅朋友,最好預訂!
同好友食生日飯,頭盤係即叫即開生蠔。生蠔新鮮

。豬手炸得好脆,味道剛好,配上大廚自製嘅汁,味道特別夾!

,絕對食得出誠意。後者一看佈滿藍莓也是足料之作

這次已是第二次到訪,小店經營,親切,食材上乘但價錢合理
,兩次都感覺良好,食物係有水準,大家不妨一試。

生蠔
黑松露墨汁蝦多士
黑毛豬T骨扒
炸豬手
黑朱古力心太軟配綠茶雪糕,豆腐蛋糕,藍莓芝士餅
2017-12-09
慶祝紀念