2024-01-15 46 瀏覽
FIKAFABRIKEN係瑞典語,翻譯返中文嘅意思係咖啡工廠。好明顯呢度就係一間行簡約北歐風既coffee shop。呢到除左有野食同咖啡飲之外,仲有野賣。例如咖啡豆、曲奇、整野食既書、袋仔同埋狗仔零食等等。☕️Hot Mocha $45我例牌飲咖啡都係飲mocha,有咖啡既香同甘,帶點朱古力既甜。☕️Hot Pistachio Latte $55呢個我第一次見所以想試下,飲完成口都係好nutty既aftertaste。✨FIKA ALL DAY W/DAILY PASTRY $148有煙三文魚、炒蛋、瑞典肉丸、薯蓉配蔓越莓醬同菜。仲有提子卷,好豐富既一個早餐。✨Pistachio Chocolate Cake $58我鍾意佢中間果層有一粒粒既朱古力脆脆。整體個開花果味較淡,係比較甜既一款蛋糕。

☕️Hot Mocha $45

☕️Hot Pistachio Latte $55

✨Pistachio Chocolate Cake $58
3K
2024-01-13 21 瀏覽
今日難得放假,去了西營盤逛下,順道找一個間cafe hea一下。 不只是cafe咁簡單,還有售買區。柚子百香果梳打柚子清香,百香果嘅酸,非常清新,開胃。All Day Breakfast三文魚,肉丸,炒蛋,薯蓉,沙律菜,提子卷輕量級,簡單又均衡營養。迷你pancake好得意,一口size, 方便食。淋上士多啤梨醬,朱古力醬,忌廉,賣相似食雪糕。好軟熟,有焦香味道。Cappuccino 奶泡堅挺,比例適中。苦澀中帶甘香,餘韻持久。
不只是cafe咁簡單,還有售買區。

柚子百香果梳打
柚子清香,百香果嘅酸,非常清新,開胃。

All Day Breakfast
三文魚,肉丸,炒蛋,薯蓉,沙律菜,提子卷
輕量級,簡單又均衡營養。

迷你pancake
好得意,一口size, 方便食。
淋上士多啤梨醬,朱古力醬,忌廉,賣相似食雪糕。
好軟熟,有焦香味道。

Cappuccino
奶泡堅挺,比例適中。
苦澀中帶甘香,餘韻持久。
2024-01-12
午餐
自行經過這間咖啡室,被它的開陽設計及魚湯項目吸引,內進試飲了一杯他們很有水準的咖啡,小坐了一會兒番讀了他們的餐牌,感覺環境清爽加上食物好及價錢恰當,便決定星期日同兩老來惠顧。星期日早上客人不多,鋪面寬闊方便老人家出入。兩位在櫃檯後很有耐心給父母歡顏對待。食物種類恰當,pastry加咖啡,真的有北歐早餐的風味。魚湯比想像之中好得多,大大的兩碗十分足料,忌廉底不是太過濃,滿滿的一碗暖胃。我和家人一定會再回來,希望多位也多多支持這小店!
2023-12-09
  • Fish  soup
  • FIKA ALL DAY
十二月尾全城氣氛滿滿,特意跑到一北歐系咖啡店應應節小店概念靈感來自瑞典不可或缺的咖啡時間文化門面有一個闊落的小山窿,可以跟毛孩一起休息純白自然和清新的藍,加上瑞典傳統彩繪木馬作裝飾除咖啡外,還有多款麵包、意粉及全日早餐等供應秋冬限定經典北歐魚湯,內含鱈魚柳、三文魚粒、薯仔及蘑菇等搭配香濃蕃茄湯底是日意大利粉為忌廉白汁海鮮意粉,麵條軟硬適中,入口奶滑煙韌早午餐皆配一杯咖啡或茶!冰黑咖啡口感馥郁柔滑伯爵紅茶有著柑橘的特殊清香,茶體豐厚清新
十二月尾全城氣氛滿滿,特意跑到一北歐系咖啡店應應節

小店概念靈感來自瑞典不可或缺的咖啡時間文化
門面有一個闊落的小山窿,可以跟毛孩一起休息
純白自然和清新的藍,加上瑞典傳統彩繪木馬作裝飾
除咖啡外,還有多款麵包、意粉及全日早餐等供應
Kajsas Fish Soup
Pasta of the Day
是日意大利粉為忌廉白汁海鮮意粉,麵條軟硬適中,入口奶滑煙韌
Black
早午餐皆配一杯咖啡或茶!冰黑咖啡口感馥郁柔滑
Earl Grey
伯爵紅茶有著柑橘的特殊清香,茶體豐厚清新
2023-12-30
Kajsas Fish Soup
Pasta of the Day
Black
Earl Grey
2023-12-24 30 瀏覽
今次去左西營盤一間好有Feel嘅咖啡店,一入去就被攝入咗呢份悠閒嘅氣氛。一邊望住行人匆匆嘅腳步,一邊等緊我嘅brunch,心情頓時輕鬆曬🍃。先點咗份Caprese Focaccia,焗得啱啱好嘅focaccia面包🥖,香濃又微微酥脆,夾住新鮮番茄同芝士,仲灑上咗一啲玄車香草,一啖啖嘅口感同鮮味真係正呀!鮮蕃茄啖啖汁,配上滑滑嘅芝士,嗰個balance真係得嚟👌。再嚟個肉桂捲,熱辣辣,香氣撲鼻,外皮焗得金黄又脆,裏面嘅麵團軟綿充滿咗肉桂香味,唔會太甜膩,絕對係下午茶嘅甜蜜之選!飲品方面,試咗他們自家特製嘅生薑檸檬茶🍋,暖笠笠嘅感覺真係啱啱好,又辛辣又清新,每一啖都暖笠笠賞心悅目。下次想試吓其他嘢,這家店真係簡簡單單帶俾我一個美好嘅下午時光。🌞

2023-12-20 426 瀏覽
在香港,比較少機會食瑞典嘅菜式,最熟悉嘅瑞典菜式就係去宜X傢俬食品部但估唔到今日經過西營盤第一街,見到一間好有聖誕氣氛嘅瑞典Cafe,最吸引嘅係佢地有戶外座位,可以同毛孩一齊慢慢嘆店內除咗嘢食之外,其實仲有好多小精品可供購買,室內以藍白色裝修為主,感覺簡潔舒服收銀旁邊嘅櫥櫃放滿麵包同甜點,真係好吸引呀!最後揀咗一個All day Breakfast因為發現佢入邊都幾乎包含晒餐牌入邊嘅食物,可以一次過滿足晒所有願望最好味嘅我就覺得係薯蓉配肉丸,薯蓉夠香滑。整體份量都算幾大,兩個人食完都好滿足之後點少得甜品,叫咗一個Baby Pancakes,加買個開心果雪糕,今次仲唔係大滿足適逢聖誕節,店員為食物都添加上聖誕氣氛,好特別!打卡一流呀!仲唔快啲嚟!飲品就叫咗個Fika’s Dream 同 Flat White ,Fika’s Dream賣相真係靚,顏色好搶眼,飲落仲好解渴,酸酸甜甜Let's go and fika!

仲唔快啲嚟!

Let's go and fika!

$200 (早餐)
  • FIKA ALL DAY
2023-12-03 40 瀏覽
Cafe 細細間,有多款麵包、意粉、全日早餐等。All Day Breakfast 🍳 with Cranberry Twist 🥨 係一份豐盛嘅套餐,有煙三文魚、炒蛋、肉丸薯蓉、沙律同蔓越莓扭結麵包,絕對夠飽。麵包出色,軟熟好味。Ham & Cheese Panini 🥪就係一份熱壓三文治,裡面有火腿同芝士,表面烤得酥脆。Double Choco Chip Cookie 🍪係一個絕對令巧克力愛好者愛不釋手嘅曲奇,裡面有兩種巧克力粒,濃郁嘅巧克力味道絕對令你停唔住。Cinnamon Swirl 肉桂卷充滿肉桂嘅香氣,幾好食。Rose Latte ☕️🌹有淡淡嘅玫瑰香氣,咖啡味幾香。Blossom Honeybush Tea 🫖係一種香甜嘅花茶,有淡淡嘅花香同蜂蜜嘅甜味,好適合鍾意清淡口味嘅人。小店環境舒適,啱哂鍾意放鬆、飲咖啡同食輕食嘅人。

Cafe 細細間,有多款麵包、意粉、全日早餐等。

Rose Latte ☕️🌹有淡淡嘅玫瑰香氣,咖啡味幾香。

小店環境舒適,啱哂鍾意放鬆、飲咖啡同食輕食嘅人。
朋友住喺堅尼地城,相約我到一間相當有特色的cafe 食晏,當佢告知cafe 來自北歐,實在令我充滿期待。店內以木製傢俬為主,沒有什麼打咭位、花巧嘢,我哋就將焦點放在食上。最令我期待是源源不絕地出爐的包點。Salad bowl :Ocean 煙三文魚、蛋、mixed cream, cherry Tomatoes, lemon dressing $98 沙律配搭不花巧,只須蔬菜夠新鮮,也不用上太多沙律醬調味,感覺更健康。Fika all day $128 煙三文魚炒蛋,肉丸薯蓉、沙律果占有別於一般all day 大墟頭,反而是突顯了我們到某大型北歐家私店必點的肉丸薯蓉。而味道上大致上也差不多,重點是一定要配上果占吃,才相得益彰。墊底的薯蓉軟棉香滑,可惜薯仔味略淡口左啲,而炒蛋尚算嫩滑,份量也不少。各人也選了一件蛋糕Tiramisu 和平時吃開的tiramisu 很大分別,這個雪得比較冰,口感冇咁軟滑芝士味較少,甜度反而冇咁高,是零酒版的tiramisu ,我個人而言喜歡意大利版的tiramisu 。開心果朱古力蛋糕蛋糕面全是開心果碎,令口感更豐富,朱古力味成功搶走了開心果味,甜度適中,不會

最令我期待是源源不絕地出爐的包點。

Salad bowl :Ocean

煙三文魚、蛋、mixed cream, cherry
Tomatoes, lemon dressing $98
沙律配搭不花巧,只須蔬菜夠新鮮,
也不用上太多沙律醬調味,感覺更健康。

Fika all day $128

煙三文魚炒蛋,肉丸薯蓉、沙律果占

各人也選了一件蛋糕

開心果朱古力蛋糕

蛋糕面全是開心果碎,令口感更豐富,
朱古力味成功搶走了開心果味,
甜度適中,不會令人吃得好膩。

Cappuccino

咖啡有基本的拉花,果仁香氣為主道,香味濃郁,口感也不俗。

開心果鮮奶

以肉桂粉灑在咖啡面,是一貫北洲咖啡的作風,開心果味太過淡薄,而且肉桂粉的味道很搶,感覺是喝肉桂熱鮮奶,只是不過不失。
-給自己一個break🫶🏻享受「Fika 」的時光🎐🎏-這間cafe 係位於西營盤FIKAFABRIKEN📸️搵日去飲杯咖啡,食個all day breakfast~慢活人生🙌🏻-Fika All Day W/ daily pastry($148)全日早餐配 酥餅/牛角包🥐Smoked Salmon|Scrambled Egg|Meatballs w/ Mashed Potatoes|Green Vegetables|Lingonberry Jam|Daily Pastry這個all day breakfast 都幾豐富👍🏻有3粒瑞典肉丸,點jam食都不錯‌👻個人覺得沙律醬汁偏多,食落偏酸而三文魚和炒蛋都好好食😋食完成個all day breakfast都好飽肚(*´∀`*)另外配埋個Cheese croissant,口感香脆,簡簡單單的牛角包🥐-Rose latte($45)味道幾好,散發淡淡玫瑰味,配埋餅乾一齊食(๑・̑◡・̑๑)-食完再係附近行下散步,係不錯的選擇😎-Name🏠: FIKAFABRIKENLocation📌:西環西營盤第一街8號縉城峰地下6號舖(港鐵西營盤站 B1 出口

給自己一個break🫶🏻
享受「Fika 」的時光🎐🎏
這間cafe 係位於西營盤FIKAFABRIKEN📸️
搵日去飲杯咖啡,食個all day breakfast~
慢活人生🙌🏻
全日早餐配 酥餅/牛角包🥐
Fika  all  day

這個all day breakfast 都幾豐富👍🏻
有3粒瑞典肉丸,點jam食都不錯‌👻
個人覺得沙律醬汁偏多,食落偏酸
而三文魚和炒蛋都好好食😋
Rose latte($45)
味道幾好,散發淡淡玫瑰味,配埋餅乾一齊食(๑・̑◡・̑๑)
Rose  latte

食完再係附近行下散步,係不錯的選擇😎
Name🏠: FIKAFABRIKEN
Location📌:西環西營盤第一街8號縉城峰地下6號舖(港鐵西營盤站 B1 出口, 步行約2分鐘)
價錢💰:Fika All Day W/ daily pastry($148),Rose latte($45)
Fika  all  day
Rose  latte
這天來到了西營盤閒逛,並來到了打卡cafe 開餐。FIKAFABRIKEN 是東京過江瑞典風的咖啡店,更是一間狗狗友善餐廳,全店以白色為主高,配有上木系風格,以及節日裝飾,簡約中有充滿情調。餐廳上的主菜選擇並不多,倒是玻璃櫃展示的麵包及蛋糕卻相當吸引。Fika All Day全日早餐賣相不錯,內容亦非常豐富,包括煙三文魚、炒蛋、肉丸、馬鈴薯泥、沙律菜、越橘果醬及Nutella Twist。當中較特別是Nutella Twist,外層酥脆,帶有充充牛油香味,配上榛子朱古力醬,味道不會過甜,讚。Pasta of the day是日意粉是忌廉海鮮意粉,意粉份量挺多,內裏還放了不少魷魚、蝦仁、蜆肉等海鮮,令口感變得豐富,忌廉芝士醬汁非常多,基本上每一條意粉都能掛上醬汁,入口有濃濃芝士香。Cinnamon Chai Soy Latte & Premium Dark Chocolate前者入口先是濃郁肉桂香,慢慢滲出淡淡小荳蔻等香料味,香甜順滑,味道偏向泰式;後者的朱古力味極度濃醇,還有美美的心型小馬圖案,讃。Pistachio Chocolate Cake & Hazelnut Chocolat

這天來到了西營盤閒逛,並來到了打卡cafe 開餐。

Pasta of the day

Pistachio Chocolate Cake & Hazelnut Chocolate Crispy Cream Cake
開心果朱古力蛋糕幼滑綿密,有一種入口既化的口感,配上香脆的開心果,一脆一軟,推介;另一款榛子朱古力蛋糕味道同樣超讚,入口有濃濃的朱古力味,同時帶有榛子香,加上蛋糕內加了朱古力脆脆,口感豐富。
2023-11-20 27 瀏覽
去到西營盤,做乜野好?當然去cafe chill下,休息下啦。出左地鐵站行幾分鐘來到北歐風既FIKAFABRIKEN,環境又幾好喎。望下餐牌,見到魚湯,覺得好特別、好想試。魚湯用料豐富,有蕃茄、薯仔、三文魚、菇等等,好有魚味又唔腥,好飲!魚湯還配有兩件法包,可以沾上魚湯慢慢享用。至於另一個main叫左all day breakfast。最吸睛係牛角包。牛角包牛油味重,好酥,外脆內軟。肉丸炒蛋水準之上,好滿足呀。另外,去到cafe無理由唔飲野既。我唔太飲得咖啡,所以試下Hojicha Latte。Hojicha味道好出,幾香,唔錯唔錯。朋友叫左Yuzu Passionfruit Lemonade,望落幾好,唔知好唔好飲呢?幾時都話甜品係另一個胃,食埋甜品先叫圓滿既一餐!中意開心果既朋友可以試下Pistachio Chocolate Cake,滿滿既開心果碎真係好開心架。另一件係Hazelnut ChocolateCake 甜甜地令人聯想到繽紛樂,岩晒小朋友或喜愛甜食既朋友(即係我😂)。最後寫個小插曲,話說FIKAFABRIKEN係寵物友善既Cafe。而係我地食緊野既時間有個女仔帶左隻狗狗

望下餐牌,見到魚湯,覺得好特別、好想試。
魚湯還配有兩件法包,可以沾上魚湯慢慢享用。

幾時都話甜品係另一個胃,食埋甜品先叫圓滿既一餐!

最後寫個小插曲,話說FIKAFABRIKEN係寵物友善既Cafe。而係我地食緊野既時間有個女仔帶左隻狗狗過黎,見到隻狗狗好乖好可愛,覺得好減壓。而且仲比我發現到原來店員好錫狗狗架!會同狗狗傾計同摸下佢☺️ 實在太好了。
2023-11-19 55 瀏覽
FIKAFABRIKEN 有好多瑞典元素😚又有空間感一秒還原到慢生活嘅感覺😛✨FIKA ALL DAY $128FIKA ALL DAY的早午餐組合真是太豐盛了😍!煙燻三文魚、鬆軟炒蛋、香煎肉丸配上蓉蓉馬鈴莓醬🍳每口都讓你感受到滿滿的愛與幸福❤️!✨KAJSAS FISH Soup $138KAJSAS FISH Soup濃郁魚湯讓人心靈都被治癒了🍲每一口湯裡都充滿了鮮美的鮮魚風味讓人忍不住一口接一口🎣。✨Oreo Brownie $45Oreo Brownie是絕對的甜品典範🍫濃濃的巧克力口感配上餅乾碎每一口都是對於味蕾的感官挑逗😋。✨Tiramisu $58Tiramisu讓人感受到義大利的熱情🇮🇹每一層都是酒香浸透的手指餅乾淋上了濃濃的奶油與驚喜的可可粉讓人滿載而歸❤️ ✨ROSE LATTE $45飲完杯ROSE LATTE心情立刻芳香四溢🌹每口都是一種玫瑰花瓣在舌尖跳舞的感覺😋是不是有種浪漫甜蜜的感覺🌹?✨HOJICHA LATTE $45HOJICHA LATTE就像一個溫暖的擁抱☕濃郁的焙茶香氣帶來悠閒的午後時光😌讓人瞬間放鬆

FIKAFABRIKEN 有好多瑞典元素😚
又有空間感
一秒還原到慢生活嘅感覺😛
FIKA ALL DAY

✨FIKA ALL DAY $128
FIKA ALL DAY的早午餐組合真是太豐盛了😍!
煙燻三文魚、鬆軟炒蛋、香煎肉丸配上蓉蓉馬鈴莓醬🍳
每口都讓你感受到滿滿的愛與幸福❤️!
KAJSAS FISH Soup

✨KAJSAS FISH Soup $138
每一口湯裡都充滿了鮮美的鮮魚風味
讓人忍不住一口接一口🎣。

✨Oreo Brownie $45
Oreo Brownie是絕對的甜品典範🍫
濃濃的巧克力口感配上餅乾碎
每一口都是對於味蕾的感官挑逗😋。

✨Tiramisu $58

✨ROSE LATTE $45
飲完杯ROSE LATTE
心情立刻芳香四溢🌹
每口都是一種玫瑰花瓣在舌尖跳舞的感覺😋
是不是有種浪漫甜蜜的感覺🌹?
HOJICHA LATTE

FIKA ALL DAY
KAJSAS FISH Soup
ROSE LATTE
HOJICHA LATTE
值得一嚟嘅日系北歐cafe‼️薑餅源自係歐洲,而ginger wish cookie就源於瑞典🇸🇪原來瑞典有個習俗,每次飲咖啡,都會跟一塊薑餅,仲有個儀式☕️飲咖啡之前,先make a wish,然後用手指係薑餅中間壓落去,裂開三塊就會願望成真咁岩真係裂開三塊呀💃🏻💃🏻💃🏻杯Latte好好飲,比較fruity,岩哂朋友口味 咖啡香味濃郁,我唔飲咖啡都聞到好香‼️店員特意推介Sweden Fish Soup,果然無揀錯,魚湯魚味非常濃,啲料極之豐富,薯仔粒、蕃茄、三文魚粒、蘑菇粒,塞滿哂整碗湯連個蒜蓉包都好有驚喜,得2件真係唔夠喉Cinnamon Roll肉桂味好香,鍾意肉桂味的一定鍾意Fika All Day呢個all day breakfast有瑞典肉丸,仲會配一種pastry,我就揀左紅莓swirl,呢個swirl完全係我鍾意食嘅,口感非常酥脆,味道又唔會太甜本身都已經好飽,但食甜品又係另一個胃🤩Tiramisu有啲sorbet嘅口感,完全唔會有膩嘅感覺❤️
值得一嚟嘅日系北歐cafe‼️

原來瑞典有個習俗,每次飲咖啡,都會跟一塊薑餅,仲有個儀式

咁岩真係裂開三塊呀💃🏻💃🏻💃🏻
杯Latte好好飲,比較fruity,岩哂朋友口味
咖啡香味濃郁,我唔飲咖啡都聞到好香‼️

店員特意推介Sweden Fish Soup,
果然無揀錯,魚湯魚味非常濃,
啲料極之豐富,薯仔粒、蕃茄、三文魚粒、蘑菇粒,
塞滿哂整碗湯

連個蒜蓉包都好有驚喜,得2件真係唔夠喉

Cinnamon Roll
肉桂味好香,鍾意肉桂味的一定鍾意

Fika All Day
呢個all day breakfast有瑞典肉丸,
仲會配一種pastry,我就揀左紅莓swirl,
呢個swirl完全係我鍾意食嘅,口感非常酥脆,
味道又唔會太甜

本身都已經好飽,但食甜品又係另一個胃🤩

2023-11-11
  • Fish  Soup
2023-11-11 219 瀏覽
💕西環的FIKAFABRIKEN 是來自日本的北歐瑞典風cafe😍🇸🇪Fika瑞典語意思是放慢腳步☕,享受生活悠閒時刻。週六早上與老公歎個brunch ,我們坐在門口位置,天氣涼涼地,好舒服。🍴FIKA all day 有瑞典肉丸,薯蓉,🥚蛋沙律,🐟煙三文魚及沙律菜,同平時all day breakfast有d不同,更有北歐特色。🥨可以配一個自選酥點,老公選了Nutella twist。🐟Fish soup店員推介,本身喜歡吃魚,當然要試。魚湯creamy,裡面有三文魚、🍅番茄及薯仔🥔,配蒜蓉餐包,都幾飽肚,適合冬天飲。🥤Espresso tonic店員話他們的咖啡比較NUTTY,不會苦,呢杯特飲味道豐富清爽。🥤Iced mocha老公叫了mocha ,朱古力味道濃郁。🍨🍧Affogato開心果雪糕配espresso ,品嚐冷熱滋味。🍎Signature apple pie蘋果批香甜美味。

🇸🇪Fika瑞典語意思是放慢腳步☕,享受生活悠閒時刻。

🍴FIKA all day

🐟Fish soup

店員推介,本身喜歡吃魚,當然要試。

🥤Espresso tonic

🥤Iced mocha

老公叫了mocha ,朱古力味道濃郁。

🍨🍧Affogato

開心果雪糕配espresso ,品嚐冷熱滋味。

🍎Signature apple pie

蘋果批香甜美味。

2023-11-11
  • fika all day
  • fish soup
2023-11-06 164 瀏覽
周末中午帶著毛孩吃早午餐是秋高氣爽的最佳節目,今次找到位於西營盤第1街的 Fikafabriken,配合獨特的門面設計,一看見只充滿北歐風情,難得更是寵物友善。Fika All Day $128兩個人點了兩份全日早餐配酥餅,分別配上寫在餐牌上的 Nutella Twist 及今日特製的 Cheese Croissant,前者的 Nutella 榛子醬偶而也會吃到,後者的芝士羊角麵包真是特別,多層次的酥皮內本已充滿芝士香,餡料卻是甜甜地的提子。早餐成份包括煙三文魚、肉丸配薯蓉、炒蛋、沙律及果占,北歐風格,洋溢新意。Black $38Pistachio Latte $58北歐咖啡香濃,我的開心果熱奶,拉花超可愛,仿似一隻熊仔拖着皮篋跑去旅行!味道可口。Pistachio Chocolate Cake $58Signature Apple Pie $48意猶未盡,蛋糕又靚又好食,味道不過甜,水果新鮮。見到工作房門前寫著 since 2013 及前台放著款式多樣的酥餅,有理由估計,此店老闆是做北歐酥餅起家的,有機會一定再來飲瑞典咖啡及吃餅。
Fika All Day $128
Black $38
Pistachio Latte $58
Black , Pistachio Latte
Pistachio Latte
Pistachio Chocolate Cake $58
Signature Apple Pie $48
Pistachio Chocolate Cake, Signature Apple Pie
意猶未盡,蛋糕又靚又好食,味道不過甜,水果新鮮。

2023-11-04
用餐優惠