2022-01-16 51 瀏覽
食物即叫即做,質素可以,一般的all day breakfast ,輕食則有三文魚牛油果沙律,薯條是即炸番薯薯條,少有餐廳提供但係坐露天坐位,連洗手間洗手亦冇提供,卻要收加一服務費,實在搶錢!
Mocha
天水圍居然也有咖啡店了!自選蓋飯壽司飯 $𝟼𝟾(牛油果+$𝟻 /中華沙律/ 三文魚+$𝟾)牛油果嘅份量都幾多而且好新鮮~當日本身想試蟹肉沙律 不過咁啱賣晒就轉左中華沙律~三文魚都肥美而且鮮味十足!飯嘅份量都幾多超級飽😂車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條 $𝟿𝟾蝦肉嘅份量超級多 而且爽口!疊起左好多層🦐滿到瀉咁滯!特別喜歡佢哋嘅芥末蛋黃醬~食落去唔會話好漏 但夠惹味🤪.𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄 𝗵𝗸.𝗳𝗼𝗼𝗱𝗺𝗮𝗽 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗿𝗲 𝗳𝗼𝗼𝗱🤙🏻.𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾入口濃滑 帶回甘 抹茶味濃郁!𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 泡沫咖啡 $𝟺𝟸打卡感滿滿的泡沫咖啡☕️層次很充足 面頭的奶泡很堅強✨環境簡潔得來又可以拍拍照!
天水圍居然也有咖啡店了!

自選蓋飯壽司飯 $𝟼𝟾
(牛油果+$𝟻 /中華沙律/ 三文魚+$𝟾)
牛油果嘅份量都幾多而且好新鮮~
當日本身想試蟹肉沙律 不過咁啱賣晒就轉左中華沙律~
三文魚都肥美而且鮮味十足!
飯嘅份量都幾多超級飽😂
自選蓋飯壽司飯

車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條 $𝟿𝟾
蝦肉嘅份量超級多 而且爽口!
疊起左好多層🦐
滿到瀉咁滯!
特別喜歡佢哋嘅芥末蛋黃醬~
食落去唔會話好漏 但夠惹味🤪
車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條

𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾
入口濃滑 帶回甘 抹茶味濃郁!
Matcha  latte

𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 泡沫咖啡 $𝟺𝟸
打卡感滿滿的泡沫咖啡☕️
層次很充足 面頭的奶泡很堅強✨
Cappuccino

環境簡潔得來又可以拍拍照!
自選蓋飯壽司飯
車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條
Matcha  latte
Cappuccino
  • 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條
  • 自選蓋飯
2022-01-04 101 瀏覽
一年一度去到元朗睇紅葉喇今日首先就去咗天水圍西鐵站下面嘅新開Flat mountain cafe度食個午餐餐廳裝修非常文青打卡一流 仲有戶外位置啱曬帶寵物嚟嘅朋友煙燻三文魚全日早餐 入面已經有煙燻三文魚 牛油果 茄汁豆 煙肉 炒蛋 蘑菇 牛角包 超級豐富呀 煙燻三文魚好似朵花咁靚 魚油味香濃帶點鹹香味道 炒蛋非常滑溜 同時富有蛋香 牛油果生熟度啱啱好口感creamy車打芝士薯餅蝦肉漢堡配 芥末蛋黃醬拌蕃薯薯條 漢堡都幾大個 同一般嘅牛肉漢堡比味道較為清新 女士啱曬 入面有薯餅同蝦仁口感特別 仲有我最愛嘅脆炸番薯條外脆內軟 入面非常清甜餐廳竟然仲有生酮甜品 味道偏向少甜 口感同一般正常甜品一樣 啱曬一眾減肥人士

餐廳裝修非常文青打卡一流 仲有戶外位置啱曬帶寵物嚟嘅朋友

2022-01-01 51 瀏覽
Flat Mountain Cafe @ 天水圍📍天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖因為成日都會入天水圍既關係,知道開左間新cafe就決定去試一試,位置其實好方便,就係西鐵站後面既一條村,我諗由西鐵站行去最多都係十分鐘之內既路程,而如果揸車既朋友就仲正,門口有幾個車位可以泊當日去到雖然得我一位客人,但我見咖啡師係不斷努力練習拉花沖咖啡,完全感受到個熱情👍🏻希望年輕人可以keep住對工作既熱情👍🏻呢度已經變左我每星期入天水圍既一個中途站,停一停買杯咖啡☕️
Flat Mountain Cafe @ 天水圍
📍天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖

2021-12-21 341 瀏覽
好喜歡喺假日搵啲遠離市區嘅cafe好好放鬆一下以藍白色為主調 室內座位唔多主力都係坐室外嘅餐牌唔多 只有兩頁貪心地每個類別都揀咗款嚟試下✨白桃咖啡梳打 $46好有趣嘅配搭 整體不錯但筆者略嫌白桃味不足✨朱古力咖啡 $42筆者唔係好識飲咖啡 唔識點評淨係覺得飲落係順口嘅好飲嘅✨牛油果大啡菇全日早餐 $88份量好足 牛油果唔係薄薄幾片 直頭有半個牛角包好鬆脆 芝士大啡菇好juicy好好味其他配料就正常水平✨自選蓋飯 $68筆者揀咗壽司飯/三文魚(+$8)/中華沙律/蟹肉沙律(+$5)/日式本菇沙律配紫菜芝麻醋汁份量同樣地好大 壽司飯同佢哋自家調製嘅醋汁好夾撈埋所有野一齊食感覺豐富 味道都好好✨車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條 $98呢個漢堡真心大推 呢個配搭唔係常見嘅配搭但原來係咁夾咁好食脆身嘅薯餅加埋滑溜嘅蝦肉 配埋調味剛好嘅蛋黃質真係一流食晒成個都唔覺得漏蕃薯薯條就比較粗身 都係好食嘅總結嚟講 環境夠chill食物質素好 店員都好友善真心推薦大家放假過嚟鬆一鬆佢仲要有埋泊車位 勁方便嘅
好喜歡喺假日搵啲遠離市區嘅cafe好好放鬆一下

總結嚟講 環境夠chill食物質素好 店員都好友善
真心推薦大家放假過嚟鬆一鬆
佢仲要有埋泊車位 勁方便嘅
2021-12-13 43 瀏覽
Flat Mountain雖然好似偏僻,但其實座落係西鐵站隔離,糖水舖隔離,幾分鐘落程! 揸車既人都方便,大把車位!天水圍終於有一間chill d而又係正常價既cafe啦!好感動!!平時夜晚黎得多,日頭黎都第一次,少少清幽,有鳥語同假花! 文青環境got!講返野食,有all day breakfast, burger 同poked,仲有輕食!今次叫左牛油果大啡菇all day同軟殼蟹burger,飲品有本人之愛之Dirty!!!!!擺盤靚係必需,而食物味道都重要!首先要夠熱,即叫即整,無得輸,但要等一陣°蕃薯條好似多左地方有得食,都炸得夠脆個burger雖然好大份,但可以一口咬,可能我口大。一啖食落好多層次,麵包既外脆內軟,蕃茄同菜既清新,煙肉既香口,仲有主角軟殼蟹既脆而不油。大滿足最神奇既地方係我對面唔食洋蔥既朋友,竟然話有洋蔥既大啡菇好食,太難以置信。Dirty有夠凍,咖啡夠熱,飲得出既誠意。2人份,絕對大大份。店員話遲d會有生酮cake,好期待好期待。感恩天水圍從此多個飲食選擇。

擺盤靚係必需,而食物味道都重要!
首先要夠熱,即叫即整,無得輸,但要等一陣°
蕃薯條好似多左地方有得食,都炸得夠脆
Dirty有夠凍,咖啡夠熱,飲得出既誠意。
2人份,絕對大大份。
店員話遲d會有生酮cake,好期待好期待。
感恩天水圍從此多個飲食選擇。
呢間係一糖隔嚟嘅Cafe好近天水圍西鐵站,想嚟試嘅話都好方便♪(´ε` )室外嘅環境好舒服,有靚靚打卡花牆同埋有好多綠油油嘅仙人掌🌵 帶埋狗仔去都無問題 🐕‍🦺 題外話隔嚟仲有一間寵物美容,可以嘆住杯咖啡等狗仔整造型(*¯︶¯*)車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條 $98呢個漢堡一上到檯好澎湃,勁吸引٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 半溶嘅芝士上面,有好多新鮮嘅蝦肉🦐咬落去第一啖,有淡淡嘅芥末醬,蝦肉口感彈牙,一啲都唔似係冰鮮蝦 ♡加埋塊薯餅,令成個漢堡嘅口感更加有層次晏晝食完之後,夜晚已經好想再encore多次🤤不得不提嘅係,呢個餐嘅薯條係番薯條食落一啲都唔油膩,咬落去超級驚喜,係甜甜地嘅味道😍經典安格斯芝士漢堡伴番薯薯條 $78啖啖肉嘅安格斯漢堡,一啲都無令我失望!肉質非常實淨又juicy食完之後好有飽腹感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)面頭又加咗啲沙律菜🥗 減輕肥膩感Bagel (煙三文魚牛油果配沙律)$48我地比較大食所以嗌多咗個輕食🤣細細份嘅bagel麵包加咗牛油一齊烘底,咬落去脆脆地伴碟有煙三文魚同牛油果🥑好適合落嚟high tea又想嘆杯咖啡,或者食量唔大嘅人😚白桃咖啡梳打 $46雖然話就話係冬天,

車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條 $98
呢個漢堡一上到檯好澎湃,勁吸引٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
半溶嘅芝士上面,有好多新鮮嘅蝦肉🦐
加埋塊薯餅,令成個漢堡嘅口感更加有層次
晏晝食完之後,夜晚已經好想再encore多次🤤
不得不提嘅係,呢個餐嘅薯條係番薯條
食落一啲都唔油膩,咬落去超級驚喜,係甜甜地嘅味道😍

經典安格斯芝士漢堡伴番薯薯條 $78
啖啖肉嘅安格斯漢堡,一啲都無令我失望!
面頭又加咗啲沙律菜🥗 減輕肥膩感

Bagel (煙三文魚牛油果配沙律)$48
我地比較大食所以嗌多咗個輕食🤣
細細份嘅bagel麵包加咗牛油一齊烘底,咬落去脆脆地
伴碟有煙三文魚同牛油果🥑
好適合落嚟high tea又想嘆杯咖啡,或者食量唔大嘅人😚

白桃咖啡梳打 $46
雖然話就話係冬天,但係中午時段都仲係熱辣辣😂
呢個白桃咖啡梳打,飲落清爽之餘仲少啲負擔
Espresso Tonic就飲得多,呢個加咗白桃,淡淡的清香♪(´ε` )
而且一啲都唔會蓋過咖啡嘅味道 值得一試(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

泡沫咖啡(凍) $42
漸變層嘅泡沫咖啡,打卡真係一流
上面嘅奶泡好滑身,咖啡同奶嘅比例啱啱好😋

👾味道:8.5/10
🔙回頭率:9/10
(10分最高)
  • 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條
2021-12-10 25 瀏覽
來到flat mountain,一間新開的cafe,一班後生仔女主理,態度好好,製作認真。叫咗個煙燻三文魚嘅All day breakfast,正常哋有八樣嘢咁多,分别係主角煙燻三文魚,牛油果,煙肉,炒蛋,蘑菇,沙律菜,茄汁豆和牛角包,够哂豐,牛油果有半個咁多,牛角包好香脆,成個擺盤好見得人。另一個係自選蓋飯,揀咗壽司飯,主菜+配菜就有日式牛肉,牛油果,中華沙律,甜栗米,醬汁4選1揀咗是拉沙蛋黄醬,樣樣都恰到好處,亦食到好飽。“生酮”甜品盒,内有漢堡包,伯爵茶檸檬蛋糕,士多啤梨芝士蛋糕,果仁朱古力mousse,不用麵粉用杏仁粉製作,口味清新,口感一流,必試。都唔好唔記得呢杯『黑糖薑汁鮮奶』,有靚拉花亦好好飲吖

都唔好唔記得呢杯『黑糖薑汁鮮奶』,有靚拉花亦好好飲吖

2021-12-09 25 瀏覽
週末朋友帶我去屏山試試新開嘅cafe小店,環境好舒服,西鐵站行過去都係5min,食物質數都有驚喜。🥑牛油果大啡菇全日早餐($88)牛油果的成熟程度剛剛好,色彩豐富,大啡菇焗得好夠油香,帶出菇嘅香味,仲有新鮮沙律菜,感覺健康好多。🧀車打芝士薯餅蝦肉漢堡🍔配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條🍟($98)哩個蝦漢堡真係好有驚喜,成20隻蝦疊起3層,加埋芝士同薯餅,真係冇得頂,吃完超滿足,比起普通薯條,我更喜歡番薯薯條的口感。☕Dirty咖啡($36)☕泡沫咖啡(42)咖啡唔想加奶,又唔想飲齋啡,不妨試試哩款咖啡。泡沫咖啡一樣咁好飲。店主送咗四款即將推出嘅生酮甜品,賣相同味道一樣咁係呀!

🥑牛油果大啡菇全日早餐($88)

🧀車打芝士薯餅蝦肉漢堡🍔配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條🍟($98)

☕Dirty咖啡($36)☕泡沫咖啡(42)

店主送咗四款即將推出嘅生酮甜品,賣相同味道一樣咁係呀!
2021-12-09 28 瀏覽
難得朋友入來元朗,週末就去屏山行下,順便去吃好嘢。吃過一糖嘅朋友都知道窩夫同甜品都好出色,知道佢哋係隔離開咗間cafe,帶埋朋友一齊去試試。🍳煙三文魚全日早餐($78)全日早餐有齊煙三文魚、牛油果、煙肉、炒蘑菇、茄汁焗豆、牛角包同炒滑蛋,食材豐富,絕對吃得出用心製作及食材挑選的堅持。🦀酥炸軟殼蟹煙肉漢堡🍔伴番薯薯條🍟($98)原隻軟殼蟹迫爆成果包,果然係真材實料,隻蟹炸的酥脆,夾埋煙肉同蔬菜,口感層次豐富,必點推介。👍🏻平時都係配薯條,今次用咗番薯來代替,我最喜歡厚切嘅口感,香脆而不油膩,帶出番薯嘅甜味。🥯煙三文魚牛油果配沙律拖鞋包($48)大大塊煙三文魚,拖鞋包帶少少甜味,塗上一層牛油果蓉,簡簡單單的原味道。🍵黑糖薑汁鮮奶($38)好有驚喜,濃濃的薑汁,絕對係天然的味道,配上鮮奶,飲完成個人暖笠笠。🍹咖啡梳打($42)原來梳打同咖啡都可以咁夾喔,可以一試。年輕店主送咗一盒四款即將推出的生酮甜品俾我們試食,每件都咁精緻,味道好好,同普通甜品分別唔大,啱曬喜歡甜食又想Keep的女士。總結,環境同食物都好滿意,吃到用心製作的味道,一定會再來支持小店,順便去埋一糖飲糖水。

🍳煙三文魚全日早餐($78)

🦀酥炸軟殼蟹煙肉漢堡🍔伴番薯薯條🍟($98)

🥯煙三文魚牛油果配沙律拖鞋包($48)

🍵黑糖薑汁鮮奶($38)

🍹咖啡梳打($42)
原來梳打同咖啡都可以咁夾喔,可以一試。

2021-12-08 43 瀏覽
據聞天水圍開了一間新cafe, 就在一糖隔壁,由西鐵站步行過去只需5分鐘,於是和朋友一起試一試。餐廳主要提供全日早餐,漢堡和蓋飯,還有咖啡和花茶,非常吸引,一時間我的選擇困難症發作。牛油果大啡菇全日早餐大啡菇很香滑,有陣陣菇香。滑蛋蛋味濃郁,煙肉薯餅很香脆,牛油果口感清新。車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條蝦肉份量多且非常鮮味,每咬一口都有濃濃的蝦香。下面有芝士,薯餅和生菜,全部都非常美味。朱古力咖啡咖啡味非常突出,是即磨咖啡的味道。朱古力的味道恰到好處,與咖啡味道配合得天衣無縫。抹茶拿鐵有濃香的抹茶味,每喝一口也令人口味無窮。生酮甜品四款甜口分別是漢堡,伯爵茶蛋糕, 朱古力芝士蛋糕和檸檬蛋糕,全都是店家人手製作,清新又健康。

抹茶拿鐵
有濃香的抹茶味,每喝一口也令人口味無窮。

生酮甜品

2021-12-07 29 瀏覽
得悉之前試過嘅一堂隔離有一間 cafe 啱啱新開張,有聞裝橫相當別緻,今日就過嚟試下,門口除咗一幅粉紫色嘅花花 feature wall 之外仲有唔少綠色嘅植物,淨係嚟呢打個卡位都值回票價。凍朱古力,朱古力味道非常香濃,但係仍然能夠保持好強勁嘅奶味,有牛奶味又有朱古力味,最欣賞佢用 on rock 嗰啲大粒冰,除咗賣相更靚之外,仲可以溶得慢啲又唔會飲到碎冰,高質嘅程度令人非常懷念。牛油果大啡菇全日早餐,全日早餐陣容鼎盛,材料有大啡菇、牛油果、煙肉、薯餅、茄汁焗豆、牛角包、炒蛋同埋沙律菜,牛油果極厚切,大啡菇上面有炒香過嘅洋蔥同埋焗過嘅芝士,實屬餐廳用心之作。食完之後行番去天水圍站都只係兩三分鐘,下次如果想 chill 呢個係一個唔錯嘅地方。

2021-12-07 31 瀏覽
之前去過天水圍西鐵站附近嘅一間打卡甜品舖《一糖》,啱啱個weekend,同咗囝囝去完屏山圖書館之後, 就諗住一齊嚟打卡。 原來隔離開咗一間好Chill嘅cafe, 二話不說就去嘆杯咖啡、順便食個brunch。呢一間cafe叫做《 Flat mountain》, 顏色採用咗淺藍色同白色, 感覺非常之清新。一入去好容易就畀呢一幅彩虹Tea Bag牆吸引, 各款茶包功效不同, 色彩繽紛, 打卡一流。先叫咗一款Poked自選蓋飯, 唔想食飯嘅朋友仲可以選擇以沙律菜代替白飯, 絕對啱曬貪靚又怕肥嘅女士。蓋飯可以選擇一款主食, 我揀咗日式牛肉, 甜甜地, 小朋友最鍾意。 另外亦都可以選擇三款配料, 我揀咗支豆、 牛油果、 同車厘茄。每款配料都好新鮮。牛油果除咗係superfood之外, 用嚟送飯都相當之好味,creamy嘅口感食落仲有少少似三文魚添。咖啡就叫咗呢一杯特別少少嘅《Dirty》。 呢一杯咖啡飲落滲出榛子nutty味, 而且仲有冰火嘅感覺,上暖下冰,令人 enjoy。仲有店長推介嘅呢個呢一款生酮burger, 有煙三文魚、cream cheese、同牛油果醬, Burger包食落軟熟,

仲有店長推介嘅呢個呢一款生酮burger, 有煙三文魚、cream cheese、同牛油果醬, Burger包食落軟熟, 絕對令人有驚喜, 簡直係食住瘦呀。

• Dirty
2021-12-07 31 瀏覽
假日入去車聚,朋友話天水圍食開既一糖格離開間新cafe shop , 就係個邊一聚。門口有大停車場,車聚完全無問題,而且附近又無麥人岩曬假日約埋食早餐。餐廳有all day breakfast& burger set 各要左一份All day breakfast 迷你牛角包 🥐-正常水準煙肉、茄汁豆、牛油果、薯餅炒蛋-夠滑身芝士大啡菇-超級juicy 👍🏻車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯蕃條蕃薯條勁粗身,食落甜甜咸咸勁飽肚蝦肉份量超多,好似就滿曬咁,配埋勁脆薯餅岩岩好👍🏻飲品咖啡我覺得係必飲既👍🏻就算係凍咖啡味都好濃郁。值得一讚凍飲既冰係大冰所以無溶得咁快,令飲品唔會變淡。餐廳仲有自家製生銅蛋糕同麵包🥯,有機會去一定要試下。

各要左一份

All day breakfast
迷你牛角包 🥐-正常水準
煙肉、茄汁豆、牛油果、薯餅
炒蛋-夠滑身
芝士大啡菇-超級juicy 👍🏻

車打芝士薯餅蝦肉漢堡
配芥末蛋黃醬伴蕃薯蕃條
蕃薯條勁粗身,食落甜甜咸咸勁飽肚
蝦肉份量超多,好似就滿曬咁,配埋勁脆薯餅岩岩好👍🏻

飲品

餐廳仲有自家製生銅蛋糕同麵包🥯,有機會去一定要試下。
2021-12-06 167 瀏覽
西鐵站行過去只需要5分鐘主要以白藍綠色為主調的休閒CAFE煙燻三文魚全日早餐材料包含煙三文魚 牛油果 煙肉 炒蛋 蘑菇 沙律菜 茄汁豆 牛角包煙三文魚捲成玫瑰花的形狀 帶有煙燻的風味與鹹味牛油果配炒蛋 還有鬆脆的牛角包 份量剛好 自選蓋飯選擇了沙律底加了三文魚 車厘茄 栗米 青紫柳菜絲 蓋飯面鋪上了紫菜絲 蟹籽 芝麻 配上紫菜芝麻醋汁三文魚大大粒又新鮮沙律菜清甜 灑上醋汁後更開胃健康之選蜂蜜伯爵牛奶入口首先是甜甜的蜜糖牛奶味 再帶有伯爵茶茶香十分驚喜的配搭 女士們必定喜歡KETO 甜品盒近年愈來愈多人使用生酮飲食法各位酮學都可以來試試甜品首先有檸檬、朱古力Cake 生酮Burger 抺茶Cheese cake好濃郁的Cream cheese!! 同凡人甜品非常接近~
西鐵站行過去只需要5分鐘

十分驚喜的配搭 女士們必定喜歡

KETO 甜品

近年愈來愈多人使用生酮飲食法
各位酮學都可以來試試甜品
好濃郁的Cream cheese!!
同凡人甜品非常接近~