套餐包埋餐湯/凱撒沙律+鮮果冰茶🍹班尼迪蛋配煙三文魚 $148班尼迪蛋8成熟 切落仲係流心 上面忌廉醬增加風味🤩配搭咸香嘅煙三文魚😆超滿足!佢嘅麵包似係黑麥麵包 烘得香脆又唔油🥳蒜香蟹肉大蝦意粉 $168蟹肉份量好多🤩仲有幾隻大蝦🍤 扁意粉煮得口感軟硬適中 蒜香炒感覺清新唔膩松露醬薯條 $48薯條新鮮炸起🍟真係撈埋黑松露 唔係淨係一pat醬😎芝士焗椰菜花 $48拉絲芝士配椰菜花真係好正😍菜花口感啱啱好 唔會好硬😝

套餐包埋餐湯/凱撒沙律+鮮果冰茶🍹

薯條新鮮炸起🍟真係撈埋黑松露 唔係淨係一pat醬😎
芝士焗椰菜花 $48
拉絲芝士配椰菜花真係好正😍菜花口感啱啱好 唔會好硬😝
2022-08-22 57 瀏覽
行完D2 place,想搵個環境有d feel 既西餐食下,呢度坐得舒服得來野食質素古唔到幾好,唔似一般cafe 質素,最緊要cp 值高!👆🏻蝶豆花檸檬😻蝶豆花隻色超靚紫紫地,個底有檸檬,溝埋都好靚,而且味道都唔錯,好岩夏天飲👆🏻蘋果醋😻呢個靚得來減肥都一流,酸酸地好開胃,配上新鮮蘋果粒粒👆🏻松露薯條(大)😼薯條炸到超級脆,熱辣辣上枱配上大大pat 嘅松露醬,非常香口,松露味都好足夠👆🏻冬陰公汁海鮮意粉😼呢個冬陰功味唔係好出,不過勝在海鮮搭夠,彈牙蝦蝦仲有濺到啱啱好既原隻帶子👆🏻松露意粉😻鍾意松露嘅我,一定係偏心呢個意粉,因為煮得好creamy ,陣陣松露香,加埋野菌都幾完滿,意粉都仲唔會淋曬時間岩岩好👆🏻香蕉班戟配朱古力雪糕😻呢個大人細路見到都開心,媲美食完飯一定要食嘅香蕉船!個皮煎得香,配左好滑嘅雲呢拿雪糕,包住好多cream,真係好食嘅嘢都係肥胖嘅!...⚠️非進食時記得帶口罩⚠️除左口罩再消毒雙手💸.消費. $542🈵.回頭率. 8.9/ 10

👆🏻蝶豆花檸檬😻

👆🏻蘋果醋😻
呢個靚得來減肥都一流,酸酸地好開胃,配上新鮮蘋果粒粒

👆🏻松露薯條(大)😼

⚠️除左口罩再消毒雙手
💸.消費. $542
🈵.回頭率. 8.9/ 10
2022-08-18 63 瀏覽
有時候生活太繁忙🙈,想換個環境,換個心情來療癒下自己,喺🌿小叢林🍃的空間,盡情在☘綠色植物的環繞下,一起和🍀植物進行「光合作用」好好放鬆。走進餐廳之後,好似走到城市秘境般,開闊的空間搭配🌿綠色植物,舒適的環境讓人暫時遠離都市的繁忙,不只可以放鬆心情,好好同朋友仔,一齊食好嘢, 傾下偈, 都係一個小確幸冬陰功汁海蝦帶子意粉🍝足料海鮮, 大蝦🦐好爽口,仲有帶子,鮮花甲仲有翠玉瓜🥒, 最有驚喜係冬陰功汁, 每條意粉都掛汁😻,而且唔會有搶喉嘅酸味,食落去有淡淡嘅香料味道, 朋友仔唔食得辣,都可以接受有微微🌶仲話好好味 🥰🐮牛肉🍔漢堡配薯條🍟🍔揀咗🖐🏻成熟好juicy,🧀🥓🥬🍅, 酸青瓜有驚喜唔會太酸, 會有爽脆🥬生菜同🍅蕃茄, 煙肉唔會太鹹,剛剛好辣肉腸手工pizza好鍾意🍕皮邊, 唔會太薄, 有好多餡料,仲有我最愛嘅芝士🧀

冬陰功汁海蝦帶子意粉🍝

🐮牛肉🍔漢堡配薯條🍟

辣肉腸手工pizza
好鍾意🍕皮邊, 唔會太薄, 有好多餡料,仲有我最愛嘅芝士🧀

2022-08-18
  • 美國牛肉漢堡配芝士、煙肉、薯條
  • 冬蔭公汁海蝦帶子意粉
2022-08-18 883 瀏覽
今日黎慶祝我哋嘅copper wedding🥳撇甩2個小朋友黎呢到食🤪黎呢到最好book位,因為7點入去全場坐滿👍🏻食物黑松露野菌忌廉汁意粉應該係用百德阿姨意粉,超好食!勁彈牙嘅意粉,加上超creamy嘅忌廉汁😋食落口仲有陣陣嘅松露味🤤正到暈!碟意粉都係$148咋,勁大碟!如果1個人食晒都真係超級飽。beef burger with fries 個包有牛油烘過,超香脆!入面再有7成熟嘅牛肉勁香牛肉味同超嫩💋配上芝士一齊食真係話超好食都唔過份!最精華係佢個香煎煙肉,咸咸地,對比鮮番茄🍅同生菜🥬嘅清新,成件事就即刻變得冇咁膩😚白桃乳酸超鐘意白桃嘅味道!加上佢有啲益力多味,超級好飲!佢係有汽嘅,浸下個薄荷葉好好味😋呢個係靚姨姨推薦,佢話好多人都鐘意飲,果然冇介紹錯蝶豆花檸檬聽個名同睇個色都係勁靚🤣呀姨話好多女仔都嗌呢個黎影相打卡🤪不過之前係慘仔飲過蝶豆花乜乜真係嚇怕左我👀我問呀姨其實係咩味,佢話:其實係酸酸甜甜檸檬味咋,蝶豆花本身都冇味,不過佢嘅紫色好靚,所以呢個都好多人嗌香蕉pancake配朱古力雪糕今晚有呢個甜品真係畫上完美嘅句號😚💋個超濃嘅朱古力雪糕,加上勁多cream🤤真係好鐘意食c

食物

黑松露野菌忌廉汁意粉

beef burger with fries

白桃乳酸

蝶豆花檸檬

香蕉pancake配朱古力雪糕
今晚有呢個甜品真係畫上完美嘅句號😚💋個超濃嘅朱古力雪糕,加上勁多cream🤤真係好鐘意食cream🤣佢有彩虹色嘅針針,超級靚。今餐樣樣都好靚,打卡曬命勁開心🥳

我哋好彩早黎兼book咗位…約7點,但我哋未到6點半已經到咗,冇乜人,但張張枱都reserved 🤪入去坐低嗌嘢食,一抬頭已經幾乎坐滿晒
真係好岩家庭、朋友黎gathering❤️有酒飲,啲野又好食!重點係啲野唔貴~~

大鄉里出城

呢枝飲筒,我哋係由野飲到埋單嘅時候仲係到估係乜嘢做🤣
原本估係紙?又唔似
估係庶?又唔甜
估係竹?又咬得爆
你哋又估唔估到呢?🤣🤣🤣
我好傻去鼓起勇氣問,答案原來係:
米呀🤣🤣🤣

2022-08-18
紀念日
  • 美國牛肉漢堡配芝士、煙肉、薯條
  • 黑松露野菌忌廉汁意粉
  • 蝶豆花檸檬
  • 白桃乳酸
2022-08-17 39 瀏覽
位於D2 Place的Food Garden,餐廳明亮舒適,佈置了很多花草,讓人心曠神怡餐點選擇很多,今天來試試意粉和PIZZA炸魷魚圈炸魷魚圈好酥脆,魷魚圈大大塊,用料不馬乎松露醬野菌忌廉汁意粉份量超級飽足,大約是一般餐廳兩人份的份量,麵的軟硬度恰到好處,配上松露味,好好食牛油果蟹肉薄餅ㄧ上桌滿滿的蟹肉香味撲鼻而來,外皮酥脆內餡飽滿,非常美味!總體而言,餐廳環境舒適,食物口味都在水準之上,份量也不少,適合三五好友一同來聚餐

餐點選擇很多,今天來試試意粉和PIZZA

炸魷魚圈
炸魷魚圈好酥脆,魷魚圈大大塊,用料不馬乎

松露醬野菌忌廉汁意粉

牛油果蟹肉薄餅
ㄧ上桌滿滿的蟹肉香味撲鼻而來,外皮酥脆內餡飽滿,非常美味!

2022-08-11 65 瀏覽
去左D2 PLACE行市集, 行完就夠鐘搵食, 之前經過見到呢間餐廳個門面招牌好COLOURFUL🌿🌺好吸睛, 令我印象深刻, 咁既然再次嚟到就無理由唔試下~餐廳空間感大, 寛敞開揚, 坐係入面好似置身於田園內用餐咁~ 點餐職員做野快手, 態度又有禮, 值得加分~水牛城鷄翼🐔叫左個REG SIZE, 有四隻. 鷄翼經炸過後再淋上汁醬, 炸得香口又JUICY, 雞肉嫩滑, 而且水牛城醬味道調得好好, 令雞翼味道酸酸辣辣, 十分刺激味蕾!鷄翼旁伴以甘筍條及西芹條, 蘸蛋黃醬食開胃之餘仲可以增加膳食纖維!炸魷魚圈🦑份量算多, 即叫即炸, 送到嚟係熱辣辣! 炸粉唔厚,炸到外表金黃色脆卜卜, 入口外脆內軟, 魷魚唔韌, 蘸蛋黃醬食真係無得輸~超正!夏威夷手工薄餅🍕餅底薄得嚟又有少少脆, 一啲都唔油膩~ 主要有蕃茄醬, 芝士, 菠蘿&火腿,入口茄味香濃菠蘿香甜美味, 實在唔錯, 出色!松露醬野菌忌廉汁意粉🍝食落好香黑松露味, 野菌份量唔少啖啖都食到, 每條意粉都掛汁, 口感好creamy, 加上蒜蓉令意粉更香口, 食完口腔仍然瀰漫黑松露&蒜蓉嘅香氣, 令人回味!😋😋蝶豆花檸檬 & 巨峰乳酸🍹兩杯飲

水牛城鷄翼🐔

炸魷魚圈🦑

夏威夷手工薄餅🍕

松露醬野菌忌廉汁意粉🍝

蝶豆花檸檬 & 巨峰乳酸🍹
兩杯飲品賣相都好靚好夢幻💝

蝶豆花檸檬 - 蝶豆花本身無味道, 加入檸檬汁係底部形成一杯夢幻漸層飲品, 拌勻後會變成粉紫色, 飲落係陣陣檸檬味道, 好清新~
巨峰乳酸 - 係好飲嘅巨峰汁, 唔會有藥水味, 加入乳酸&梳打飲落感覺好清爽!
Noodles pawn taste meet the expectations and the taste good. Little spicy and enjoyed it. Black coffee, didn't meet my expectations. The taste isn't good. Pineapple pizza was not good. Pineapple itself taste isn't fresh. Overall ok isn't good and I won't consider to try again. Inside decorations are ok. Not the best but quiet and nice.

2022-08-08 51 瀏覽
近排天氣唔穩定,放假去咗D2 Place最近搞嘅香港撥水節,行完去咗間🌴田園風嘅西餐廳食晏,環境寬敞係柔和昏暗嘅燈光感覺好relax午餐跟田園沙律或餐湯是日餐湯係🍅蕃茄忌廉湯,湯嘅稀傑度適中,仲有穀物小餐包田園沙律蔬菜好新鮮,簡單黑醋加橄欖油調味,係我愛🤣🧄蒜香蟹肉大蝦意粉 💰1️⃣5️⃣8️⃣用上幼偏身嘅意粉,炒得乾身有口感,蒜香味濃,蟹肉份量都幾多🐮美國安格斯牛柳配田園沙律💰2️⃣8️⃣8️⃣牛柳約拳頭咁大,7成熟岩岩好,厚切牛柳切開肉質粉嫩,肉汁鎖得好好,烤得好有心機👍仲有另上燒汁配菜有香煎過瓜、菇、番茄、薯仔同椰菜餐飲🍹鮮果冰茶冰茶加左西柚,甜度微甜,飲落透心涼☕Latte 餐加配$20拉花好靚,入口綿滑🎈Food Garden ETC🎈荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓303-304號舖

午餐跟田園沙律或餐湯
是日餐湯係🍅蕃茄忌廉湯,湯嘅稀傑度適中,仲有穀物小餐包

田園沙律蔬菜好新鮮,簡單黑醋加橄欖油調味,係我愛🤣

🧄蒜香蟹肉大蝦意粉 💰1️⃣5️⃣8️⃣
用上幼偏身嘅意粉,炒得乾身有口感,蒜香味濃,蟹肉份量都幾多

🐮美國安格斯牛柳配田園沙律💰2️⃣8️⃣8️⃣
配菜有香煎過瓜、菇、番茄、薯仔同椰菜

餐飲
🍹鮮果冰茶
冰茶加左西柚,甜度微甜,飲落透心涼

☕Latte 餐加配$20
拉花好靚,入口綿滑

🎈Food Garden ETC🎈
荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓303-304號舖

2022-08-08 1017 瀏覽
行過荔枝角嘅D2 Place發覺有唔少餐廳都好吸引,今次食嘅呢間🌟Food Garden ETC🌟好食到非常推介😋而且坐得舒服,店員服務態度亦好好👍🏻._.🍄|松露薯條|🍄薯條份量都算多,表面鋪滿咗滿滿嘅🍄松露+🧀芝士碎😍望到都流晒口水啦,仲要每條薯條都炸到金黃色💛每條都卜卜脆已經好讚🤩熱辣辣,配埋啲香濃嘅松露同芝士碎咗食,超級好食👍🏻·🐚|法式蝸牛|🐚一上枱已經聞到好香嘅牛油香草味💚影緊相嘅時候已經好想食,蝸牛肉比較容易挑出嚟食,大大粒,配埋牛油香草醬焗到熱辣辣,好推介😋·🍝|冬蔭公汁海鮮意粉|🍝呢個又係好推薦,出奇地味道超好食😋冬陰功汁唔會太濃烈,配埋忌廉汁,令到意粉帶有冬陰功香味又唔會太辣,而且每條意粉都掛滿汁,海鮮份量多,蜆肉同帶子大大粒又鮮味👍🏻同埋意粉軟硬適中,係我鍾意嘅意粉口感✨·🍮|焦糖燉蛋|🍮表面焦糖脆卜卜,唔會太濃,配埋下面軟綿綿嘅燉蛋,唔會太甜,作為飯後甜品份量啱啱好💗·💜|蝶豆花檸檬|💜🍋|凍檸檬茶|🍋._.📍Food Garden ETC📍荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓303-304號舖
._.
🍋|凍檸檬茶|🍋
._.
📍Food Garden ETC
2022-08-07 43 瀏覽
假日週末過嚟支持下香港小店市集之後, 梗係要搵嘢食醫肚, 今次去Food Garden ETC 食set lunch, 呢度嘅裝修好多綠色植物decor, 畀人一種清新嘅感覺。 🐂 美國牛肉漢堡配芝士煙肉 🍔$138: 一上菜望到個漢堡包就食慾大增,漢堡目測超過12cm 高😯, 唔怪得個個都用刀叉嚟食啦, 牛肉漢堡咬落去超級juicy 而且充滿牛脂香氣🤤,牛肉同埋脂肪分佈均勻, 食落好有層次感, 食肉獸一定會再返嚟食👍。 美國肉眼扒配田園蔬菜沙律$288: 感謝主廚師揀咗塊靚扒, 食落口感好正, 肉質鮮嫩帶少少爽口彈牙, 五成熟剛剛好。~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:7.5/10💁‍♂️服務: 7.5/10💎性價比: 8/10💲人均:$100-200⏪回頭率:80%~~~~~📍Food Garden ETC荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓303-304號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
📍Food Garden ETC
荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓303-304號舖
~~~~~
2022-08-05 58 瀏覽
ChillChill既D2place 高質素餐廳(評分9.5/10)食物方面好出色,原本兩個女仔叫左4樣野加兩杯野飲會食唔曬,點知全清!太好味😊我地最鐘意鐘意:冬陰功海鮮意粉辣得來特別,小小辣加上好香冬陰功味,而且足料多海鮮,大蝦都最少藏左4隻,食完一啖會想再去第二啖另外,墨西哥脆片都好惹味,大大份。牛油醬都配得好出色,酸酸美美,脆片有口感。飲品都好吸睛打卡一流真難怪平日冇展覽既D2place 都咁多人幫襯。我都會再次幫襯

我地最鐘意鐘意:冬陰功海鮮意粉

墨西哥脆片
凱撒沙律加三文魚
  • 冬陰功汁海鮮意粉
2022-08-03 51 瀏覽
荔枝角D2 place 真係好多好嘢食,最近就食咗一間叫「FOOD GARDEN ETC」嘅西餐廳,位置係一期3/F 👍🏻哩間餐廳都幾大間,坐位都闊落,我平日去食7點半左右都開始FULL FULL地,證明質素都有返咁上下👍🏻💫炸魷魚圈酥脆可口👍🏻魷魚好淋易咬👍🏻炸粉啱啱好唔會太over👍🏻整體都好正💓💫黑松露意粉黑松露味道香濃,離遠都聞到果陣黑松露味道,非常吸引🤤 白汁好creamy ,意粉軟硬適中👍🏻 配料亦都好足👍🏻整體配合得好好👍🏻 平時男朋友唔太鐘意食黑松露都話好好味😛💫辣肉薄餅薄餅用咁薄批整,咬落口好香脆,薄餅上面材料十足,滿滿嘅辣肉腸同芝士令人見到都流哂口水🤤💫薄荷朱古力淡淡嘅薄荷味配上香滑嘅朱古力,絕對係My飛弗啊💓

💫炸魷魚圈

💫黑松露意粉

💫辣肉薄餅

💫薄荷朱古力
淡淡嘅薄荷味配上香滑嘅朱古力,絕對係My飛弗啊💓

2022-08-03 57 瀏覽
該區工作的關係, 食勻全茘枝角區真係發現唔少好嘢食今次就去到D2 Place, 順帶一提, 呢個商場本身就係一個尋寶城.晏晝就嚟到呢個小店. 說是小店也未必正確, 可能自己少見少聽而已一間商場裡邊的西餐廳, 附近店鋪睇好有的圍板,故一進店有種"想不到原來是這樣"的感覺裝修和格局是高級西餐廳放在中環也不失禮那種. 酒牌還有不少啤酒紅酒白酒. 頗具豐盛美食氣派。所以令到原先打算隨便一個意粉填肚的,也改為點個牛扒比較應景。同行朋友也被餐廳或我引起食興,齊齊點了個扒。正常扒餐配置吧,先來個湯。其實就是這個湯最令我有意想不到的印象很多扒房西餐廳,上等牛肉食材,牛扒確實不錯。但湯就只是合格的程度。相對失色。這家的這個湯就不同,松露蘑菇配搭頗有火花。是云云餐廳磨菇湯中的頂層。就令到之後的用餐也自然順口得多。所以,如果有誰家餐廳老闆見到這篇文章,記得不要忽略餐湯哦。(滿意開就滿意,開始麻麻就會成餐都麻麻)再來說到正餐,我點的是安格斯牛扒,朋友點的是牛肩扒。相片看起來沒有很大分別,親嘗味道當然不同。安格斯牛扒基本是扒要夠好,這家餐廳食材不錯。其次是火喉,外層要香,內層要軟。整體又不宜太熟。建議是三成熟。
該區工作的關係, 食勻全茘枝角區真係發現唔少好嘢食

同行朋友也被餐廳或我引起食興,齊齊點了個扒。
正常扒餐配置吧,先來個湯。
其實就是這個湯最令我有意想不到的印象

很多扒房西餐廳,上等牛肉食材,牛扒確實不錯。

但湯就只是合格的程度。相對失色。

(滿意開就滿意,開始麻麻就會成餐都麻麻)

再來說到正餐,我點的是安格斯牛扒,朋友點的是牛肩扒。

相片看起來沒有很大分別,親嘗味道當然不同。

安格斯牛扒基本是扒要夠好,這家餐廳食材不錯。
其次是火喉,外層要香,內層要軟。整體又不宜太熟。
建議是三成熟。
這份安格斯有超水準完成。
而值得一提的是配菜,很多扒房配菜好像只是裝飾。但這家配菜是有味道的。
這個看似基本,但又是常被忽略的部份。

和朋友交換了小半份牛肩肉,果然和我的安格斯一樣。沒有令我失望。

牛肩肉會比安格斯更重牛味,視乎個人喜好。個人比輆推薦安格斯。整體肉質與味道配搭口感會較佳。
最後是講到餐後咖啡。由相片拉花應該能感受到。就是非一般,有咖啡店級數。

整體而言是由前菜到伴碟,和主角牛扒同樣精彩的完整一套。
2022-08-02
  • 安格斯牛柳
2022-07-31 49 瀏覽
荔枝角咁多好野食,今次行完D2place就直接喺度搵食。我入座無耐都好快坐滿人,估唔到平日夜晚都咁旺!Menu同其他西餐廳差唔多都係小食、沙律、肉、意粉、薄餅、甜品等等。首先叫咗個小食拼盤( $168),入面有薯寶、炸洋蔥圈、芝士腸同單骨雞翼。依到嘅炸野好好食,炸得乾爽得黎已經落好左調味。另外叫左法國黃油春雞 ($288),雖然唔係原隻雞,但都有兩隻大雞髀肉,雞肉都嫩滑多汁,基本上唔洗再配醬已經夠哂味。野飲方面酒嘅選擇都多,但都有啲非酒精嘅特飲揀。叫左蝶豆花檸檬($58)同蘋果醋($58),鐘意佢唔太甜,加埋梳打水,夏天飲一流!

2022-07-26 74 瀏覽
NACHOS GUACAMOLE Sirloin Tortilla Chips TENDERLOIN 8oz 安格斯牛柳 (5成熟)$328.00🐂🐂 見過拳頭👊🏿甘大既牛柳未,這裡有🤣完全係重量級登場,甘大粒牛牛🐮我地都只係叫左五成熟,因為太大粒切🔪開要小小力水,都擔心過會唔會太硬,完全沒有這回事,每一口都可以咀嚼吞下。真係渣都冇得剩🤣🤣墨西哥玉米🌽脆片 $68.00重點在於醬汁的小食,自己喺屋企都會製作。醬汁有酸忌廉和牛油果莎莎醬,酸酸地好有牛油果味,牛油果🥑非常之熟,沒有奇怪的口感,上邊有一些橄欖🫒芝士和紫洋蔥🧅。可以磨牙啤酒🍻手工啤酒 CRAFT BEER SOUR $60.00深色麥芽、哥倫比亞與秘魯可可碎粒的醇香與酸韻, 前身是拾米屋的波特酒巧克力戚風的酉鬼的巧克力戚風波特。值得推介麥啤啤酒🍻,一入口,唔會好大陣啤酒徐走出嚟,非常容易入口,新手友好,小小後勁的苦味,只是一下。
,每一口都可以咀嚼吞下。真係渣都冇得剩🤣🤣

墨西哥玉米🌽脆片 $68.00

手工啤酒 CRAFT BEER