2019-03-29 23 瀏覽
同朋友一齊黎食呢間新開的餐廳,覺得呢度幾好,因為收費以人頭計算,加錢可以有海鮮食, 有彈性 又唔會驚失預算Starter: 西班牙黑毛豬前腿 24個月好有咸香味,加埋黑毛豬的油脂香氣,真係齒頰留香,好味餐包係香草多士, 幾脆口是日餐湯係黑松露湯好濃郁的黑松露味,我朋友好鐘意呢杯湯!而且飲完唔會覺得油膩呢度的薯條同沙律係任食的 薯條有驚喜,真係有黑松露係面頭,所以有好香的松露味, 而唔係只用松露油炸沙律菜同黑醋調味,食落幾fresh白酒忌廉炒北海道帶子呢個好好食! 洋蔥炒到焦糖化,帶有甜地, cream cheese source好creamy 味道好好帶子都幾大粒, 一份有4粒, 煎到微焦 ,賣相不錯又唔會過熟黑毛豬臘肉腸少虎蝦用臘肉腸的油炒香d 蝦,真係做得幾出色, 臘肉腸本身咸香味濃郁之餘,d虎蝦都好香 而且爽口主菜我地叫左兩款牛,各有特色!燒濕熟成美國牛肩排配醋青醬呢款清新一點,醋青醬同牛肉很搭, 牛肩肉有點咬口而且牛肉味重。燒濕熟成美國頂級肉眼牛排配調味牛油如果鐘意食傳統牛油煎牛排的話,呢個好岩! 因為做得幾出色! 用上rosemary 來配牛油, 真係最classic又好食

Starter: 西班牙黑毛豬前腿 24個月
好有咸香味,加埋黑毛豬的油脂香氣,真係齒頰留香,好味

餐包係香草多士, 幾脆口

是日餐湯係黑松露湯
好濃郁的黑松露味,我朋友好鐘意呢杯湯!而且飲完唔會覺得油膩

呢度的薯條同沙律係任食的

沙律菜同黑醋調味,食落幾fresh

黑毛豬臘肉腸少虎蝦

主菜我地叫左兩款牛,各有特色!
燒濕熟成美國牛肩排配醋青醬

燒濕熟成美國頂級肉眼牛排配調味牛油
如果鐘意食傳統牛油煎牛排的話,呢個好岩! 因為做得幾出色! 用上rosemary 來配牛油, 真係最classic又好食的搭配! 肉眼扒肉質嫩滑,油脂很香

最後每人一杯雪糕作結! 成餐飯我都覺得樣樣都幾用心同幾鐘意, 假如甜品係自家制就更好啦

媽媽中意食西餐,難得佢放假,就諗住同佢一齊發掘下啲好味既西餐上open rice見到呢間餐廳好似新開張,一於試下! 令我非常有驚喜!!佢呢間餐廳係土瓜灣,招牌很明顯的入到去,waitress即刻送上兩杯水,非常貼心!! 我好中意佢個餐巾,好特別好有心思。 而且呢間餐廳既餐具好靚,好別緻,我好中意裝修都好靚,餐廳非常乾淨整齊,仲放左好多酒先上西班牙黑毛豬火腿24月。 Delicious!!! 啲火腿好香好有口感,下面既麵包都好出色,個邊脆脆地,入面軟軟的牛肉蕃茄湯。 都係滿分。先講餐具,好得意,用杯裝,而且成個湯都decorate得好靚入面非常足料,我起碼食到十粒肉粒 而且成個湯非常濃郁,超讚!Salad, 兩個字: 新鮮!白酒忌廉炒帶子。 帶子好大粒,好厚肉,而且煎到外脆,入面岩岩好! 呢個sauce做得好出色,好香牛油同忌廉味,非常值得一試我非常中意呢道菜!!!西班牙黑毛豬立肉炒虎蝦。 我一定會再幫襯呢間餐廳因為真係好高質,佢啲立肉粒唔太咸,用料非常之好,而且切出黎既大細岩岩好,食少少再飲下酒,一流。 虎蝦都非常彈牙,一碟有十幾隻,絕對係高水準之作慢煮豬鞍,又係另一道我想encore

佢呢間餐廳係土瓜灣,招牌很明顯的

裝修都好靚,餐廳非常乾淨整齊,仲放左好多酒

Salad, 兩個字: 新鮮!

慢煮豬鞍,又係另一道我想encore既菜式。成個豬鞍做得好柔軟,好嫩,熟得黎仲保留少少pink。而且個sauce較得好好,我自己一個人都食左一半,太好食啦

呢個顏色既牛肉,唔洗我多講,一睇就知好tender,好香肉味,睇得出廚師既心機

其實食完上面果幾道菜,已經好滿足。呢個甜品錦上添花,佢唔太甜,朱古力味濃,唔錯

呢間餐廳服務非常之好,而且環境好舒服,食物非常高質,媽媽都話想再encore!!!!
  • 白酒忌廉炒北海道帶子
  • 西班牙黑毛豬前腿
  • 豬鞍
今晩與朋友來了土瓜灣的西餐廳,雖然不近地鐵線,但竟然全店爆滿,幸好我們早早訂位。餐廳對裝修和用具也有有要求,你看就連餐紙也是美金,十分有趣。這個西班牙橡果飼養黑毛豬火腿是48個月熟成,帶有nutty 感。鹹香配上即烘起的牛油多士更是絕配。白酒忌廉炒北海道帶子以洋葱絲煮成的,味道竟然帶甜,帶子鮮甜彈牙,配上 creamy 醬更是岀色。香蒜西班牙橡飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦,臘肉腸的鹹香味和香蒜味也十分岀色。虎蝦大隻而且爽口彈牙,份量也有很多,非常掋食。這個是以椰菜花、洋葱、火腿骨熬成的濃湯,湯底偏杰身,香滑濃郁,放在杯子裡喝,有點像露營中哈哈。黑松露薯條和沙律也是任食的。燒慢熟牛扒,裡面程粉紅色,肉汁豐富,肉質鮮嫩,牛脂味濃郁,還有點入口即溶感。燒慢熟豬鞍也絕不輸給牛扒,能完美地鎖住肉汁,令豬肉更嫩滑,口感也很鬆軟。最後還有芝士蛋糕配咖啡。不得不提其芝士蛋糕,香濃軟滑,雖然我倆已吃得很飽,但也吃把整個蛋糕吃掉,是必叫之選。

黑松露薯條和沙律也是任食的。

2019-03-27 41 瀏覽
聽聞土瓜灣有間隱蔽餐廳幾好食,就約埋朋友1齊去食。上Openrice 地址係鴻光街5號,身為路痴又唔識睇Google map嘅我真係搵咗好耐😅跟住直接打電話嚟問店員就好清晰咁講到俾我知🙏🙏。見議如果喺Openrice 地址寫埋馬頭圍道XX號後巷直入,應該會更清晰😜😜店員會細💖介紹每道菜式,這點已經直得加分👍👍*前菜*西班牙黑毛豬前腿配多士黑毛豬前腿油脂分佈適中, 完全唔會感覺油膩同埋唔會過鹹,黑毛豬有鹹香味, 再配以香脆剛焗好多士, 係絶配😋😋*是日餐湯*椰菜花忌廉濃湯用咗咖啡杯裝湯,可以方便就咁飲湯(簡直係為我這個懶人而度身訂做), 濃厚忌廉味, 再加上上層有少許橄欖油, 飲到同埋食到攪碎咗嘅椰菜花, 口感好正😋😋白酒忌廉炒北海道帶子將大量新鮮洋蔥炒至蕉糖化, 以白酒炒香帶子嘅同時加入忌廉, 口感濃滑,單講個汁已經無得輸,再加厚厚帶子鮮味無比😋😋香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦用橄欖油爆香蒜片後煎香臘肉腸, 再加入虎蝦炒至剛好, 完全唔會覺得油膩同埋食出臘肉腸鹹香味同香脆感,蒜片香口,虎蝦爽口彈牙😋😋黑松露薯條(任食)將粗身嘅薯條即炸至香脆,好有口感, 外層加上新鮮黑松露, 香濃

店員會細💖介紹每道菜式,這點已經直得加分👍👍

*前菜*
西班牙黑毛豬前腿配多士

*是日餐湯*
椰菜花忌廉濃湯

香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦

黑松露薯條(任食)
將粗身嘅薯條即炸至香脆,好有口感, 外層加上新鮮黑松露, 香濃嘅鮮黑松露味好食到無朋友🤤🤤自己製造另一種食法用薯條點飲剩椰菜花忌廉濃湯都好好味😋😋

新鮮沙律(任食)
本身喜歡食草既我很喜愛這道菜, 因為有超多沙律菜再加上適量黑醋, 酸酸哋很開胃, 這樣就可以繼續以下幾道菜😋😋

燒濕熟成美國牛肩排配醋青醬(Chimichurri)
主菜到, 店員教先食沒有點醋青醬的牛肩, 後再點上醋青醬, 試後兩個味道完全不同。單食牛肩覺得肉汁豐富,嫩滑,好有牛香味啱哂我這個牛魔王,點咗醋青醬既牛肩滿滿香草清香襯托肉汁清甜,微酸微辣醬汁輕輕刺激味蕾,鮮香濃郁燒烤料理令悶熱既春天胃口大開。

*聽説醋青醬(Chimichurri)係起源於阿根廷同時有舌尖上的阿根廷美譽*

燒濕熟成美國頂級肉眼牛排配調味牛油
切開大概有8件,不過感覺到每件熟既程度不一,可以食到唔同口感同層次,肉汁豐富,再加上已調味牛油有少少鹹而帶香感覺。

最後以我至愛芝士蛋糕同埋Black Coffee 結束我哋今晚既晚餐。如果問我這兩樣掂唔掂?厚厚芝士香味同時加上濃濃咖啡味簡直係想諗埋下一餐幾時過來食。

因為每道菜都係即叫即做,所以要用少少時間慢慢嘆。我一定會再來,同時會揀星期五或者假期。三佰幾元可以嘗試到咁多種不同口味菜式絶對係值得,辛苦得來志在食,有咩嘢好得過要慢活人生。
2019-03-27 21 瀏覽
西餐食得多但又唔算貴但食物質素和材料又高質真係唔太多所以好想同大家分享 宜家仲有Dinner set 價錢大概每位$298當然想再食得好啲要加多小小錢啦 不過味道值架!Soup - Tiger Shrimp Bisque +$68大蝦味道非常濃又入味 本身叫一碗之後都加多碗😱IBERICO HAM 有24/36/48個月揀 而我揀左24同48個月好好味 油份又夠Pan Seared Jumbo Hokkaido Scallop White Wine And Cream Sauce +$88-味道有d流 但帶子好肥美 唔乾身 Sautéed Tiger Shrimp Iberian Chorizo and Garlic +$88-香料味十足但都唔會無左本身既鮮味道-份量多 Pan-seared French Duck Breast orange and honey glaze +$68開頭以為會怪怪地點知又幾特別好小會食到呢個味 唔覺唔覺又好快食哂係甜既鴨胸Truffle-infused Fries 味道唔算重 但任食都可以既Dessert Cheese好好味 焦糖唔會太甜😱
西餐食得多但又唔算貴但食物質素和材料又高質真係唔太多
當然想再食得好啲要加多小小錢啦 不過味道值架!

大蝦味道非常濃又入味 本身叫一碗之後都加多碗😱

Dessert
Cheese好好味 焦糖唔會太甜😱

• 白酒忌廉炒北海道帶子
2019-03-25 56 瀏覽
店員介紹Iberian Ham有別於市面Parma ham, 前者係來白西班牙,黑毛豬係用榖飼養成,而且係自家農場養飼,食落口感的確唔同,沒有肉羶味,香味係慢慢滲透出黎,好特別的口感。帶子及炒虎蝦都好西班牙味道,尤其西班牙臘肉腸味道特別有鹹香味,連埋虎蝦食,又夠爽口又夠香。平時食牛扒,餐廳都會問幾成熟,響forkers,廚師堅守食物質素,煎到眼扒及牛肩都係外熟內紅,唔會覺得太生/過熟,牛肩配有醋青醬,清新得黎帶有少少酸,分外開胃。平時餐湯只為頂頂肚,forker蕃茄湯都是Set dinner入面主角之一,淡淡牛肉香口從蕃茄湯中滲出,湯味又夠rich。餐廳提供新鮮沙律菜及黑松露薯條,仲要係任食添! 仲有甜品及earl grey tea..Superfull
西班牙豬毛豬前腿

白酒牛油煮帶子

燒濕熟成美國頂級肉眼扒及肩扒配醋青醋青醬

西班牙豬毛豬前腿
白酒牛油煮帶子
燒濕熟成美國頂級肉眼扒及肩扒配醋青醋青醬
  • 蕃茄湯
2019-03-22 14 瀏覽
妹妹讀書用功,為了獎勵一下她,帶她食一頓豐富的晚餐。因為她住在附近,這餐廳又是新開,就試試這間。我們叫了set dinner,真的十分豐富!24個月黑毛豬火腿配多士-鹹香的黑毛豬火腿夾著脆脆的多士,口感及味道很不錯。這隻黑毛豬不會過鹹,剛好,妹妹吃得很開心呢!香煎帶子配檸檬汁椰菜-十分開胃的一道前菜!酸酸甜甜的檸檬汁,能帶出帶子的鮮甜味!帶子煎得香香,半生半熟,十分嫩滑的口感。巴拿馬火腿粒炒虎蝦-份量相當多,絕不欺場!虎蝦爽口鮮甜,配上鹹香有咬口的火腿粒,很滿足的感覺!椰菜花濃湯-十分欣賞這個湯!全個湯都是由椰菜花打爛而成的,湯底由牛骨燉製,十分清甜可口,亦感覺健康,令人一喝再喝!黑松露薯條;沙律-這裡的薯條及沙律竟然是任食!而且即使是配菜,也感受到廚司做得很有誠意!薯條大大條,新鮮炸起,外脆內軟,配上黑松露,味道香而不會太重。沙律菜新鮮,酸酸甜甜很開胃!主菜 慢煮黑毛豬-未食主菜已經飽了一半😂因爲份量對女生來說是很多的。不過主菜一定要食!黑毛豬入口又嫩又滑,肉質還有點爽口,超級juicy, 豬油的香甜味直逼甜蕾,很有享受的感覺!醬汁也很配,酸酸甜甜,能去除油膩感。燒牛肩肉-牛肩肉燒的
妹妹讀書用功,為了獎勵一下她,
帶她食一頓豐富的晚餐。
因為她住在附近,
這餐廳又是新開,就試試這間。

我們叫了set dinner,
真的十分豐富!

24個月黑毛豬火腿配多士-

香煎帶子配檸檬汁椰菜-

巴拿馬火腿粒炒虎蝦-

椰菜花濃湯-

黑松露薯條;沙律-
沙律菜新鮮,酸酸甜甜很開胃!

主菜 慢煮黑毛豬-

燒牛肩肉-
牛肩肉燒的很香而不會過乾,牛肉味道很濃烈!
配上酸酸地的洋蔥、蕃茄等而製成的醬汁,既容易入口又令牛肩肉的味道提昇到另一層次。

最後還有餐茶,我們選了Earl Grey。

焦糖芝士蛋糕-
這個蛋糕十分香濃及香滑的芝士味,
小小一塊剛好!
真的是完清的一餐!

妹妹都覺得此餐廳食物味道好,環境舒服,
下次會再來!
2019-03-22 816 瀏覽
食過forker,你會發現一間高質西餐廳,只有一個set dinner足以令客人念念不忘。Set dinner 基本$298,每項都可以加錢配不同食物:前菜-Iberian Shoulder Ham Agred 24mth & 36mth (+$38)黑毛豬分24/36/48個月三款,試左頭兩款,的確時間愈長,味到更香濃,有少少after taste在口腔內,值得再試。海鮮-白酒牛油煮帶子(+$88)因為落左cream cheese 去煮,香味濃耶,而洋蔥絲香煎後墊底吸收哂cream味道,而且洋蔥煎到剛剛好,又沒煎焦,好考功夫。餐湯-蕃茄湯新鮮蕃茄打磨而成,仲配有重重牛肉味,好fresh!主菜-Grill wet aged USDA chuck steak with ChimchurriGrill wet aged USDA Prime Ribeye with flavoured butter (+$98)兩種美國牛都採用同一重烹調方式,第一次試呢種方法,出奇地鮮味更突出,牛肩口感彈牙,ribeye亦軟稔稔。任食配菜- 沙律菜 黑松露薯條大大盤沙律菜配有黑醋及橄欖油,新鮮又爽口,另有香

Iberian  Ham

海鮮-白酒牛油煮帶子(+$88)

餐湯-蕃茄湯
新鮮蕃茄打磨而成,仲配有重重牛肉味,好fresh!

主菜-

任食配菜- 沙律菜 黑松露薯條
大大盤沙律菜配有黑醋及橄欖油,新鮮又爽口,另有香噴噴黑松露薯條,日日新鮮炸。

精選甜品-🍮一份精緻小cheese cake。
飲品-Earl Grey Tea。
Iberian  Ham
  • 蕃茄湯
2019-03-22 280 瀏覽
餐桌上的瑰寶從來未想過會在土瓜灣fine dining ,講緊的是位於土瓜灣鴻光街的forkers, 餐廳鋪頭細細,但原來金屋藏嬌, 由前菜餐湯小食主菜到薯條沙律任食,全無想像過如此質素會在土瓜灣找到,加上土瓜灣人流和租金也比旺區少,這晚的晚餐絕對稱得上是享受。前菜西班牙黑毛豬前腿Parma Ham 來自老闆投資的農場,成本價當然比出面低,24個月熟成的西班牙黑毛豬前腿ham ,帶有濃郁的橡果香氣,把火腿連多士放入口,橡果味道慢慢釋放,令人回味不已。白酒忌廉炒北海道帶子,帶子大大隻,兩面煎得香口而內裡保持嫩滑,一食就知帶子肉是高質貨色。更要一提的是底下洋蔥炒到洋蔥獨有的焦糖味也出來(不是燶),澀味都沒有了,非常好吃。西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦,黑毛豬臘肉腸同樣地來自老闆投資的農場, 臘肉腸獨有的 甘香味道, 沾滿每一隻虎蝦 ,加上虎蝦肉質彈牙,甘香回味。黑松露磨菇湯連湯也是誠意之作,一送上檯已聞到不做作的黑松露味 , 皆因湯頭面頭半匙黑松露油和黑松露 ,剩聞已夠 賞心悅目 。喝一口湯更加是滿足,菇菌被打成粒粒, 滿滿的非常材料。-燒濕熟成美國牛
餐桌上的瑰寶

前菜

4個月熟成的西班牙黑毛豬前腿ham ,
西班牙黑毛豬前腿

帶有濃郁的橡果香氣,把火腿連多士放入口,
橡果味道慢慢釋放,令人回味不已。

白酒忌廉炒北海道帶子,
白酒忌廉炒北海道帶子

帶子大大隻,兩面煎得香口而內裡保持嫩滑,
白酒忌廉炒北海道帶子

一食就知帶子肉是高質貨色。

西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦

香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦,
黑毛豬臘肉腸同樣地來自老闆投資的農場,
西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦

臘肉腸獨有的 甘香味道,
沾滿每一隻虎蝦 ,
西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦

加上虎蝦肉質彈牙,甘香回味。

黑松露磨菇湯

連湯也是誠意之作,一送上檯已聞到不做作的黑松露味 ,
皆因湯頭面頭半匙黑松露油和黑松露 ,剩聞已夠 賞心悅目 。
黑松露磨菇湯

喝一口湯更加是滿足,
菇菌被打成粒粒,
黑松露磨菇湯

滿滿的非常材料。
燒濕熟成美國牛肩扒配醋青醬

美國牛肩扒,即是取自牛的背肩部。
肩肉的間隙脂肪含量多, 肉質雖然比西冷扒硬少少 , 稍為有趙頭 ,
燒濕熟成美國牛肩扒配醋青醬

但牛肩燒過後肉質仍然鮮嫩具彈性,
而且味道比西冷更濃厚,滿是濃香牛肉味
燒濕熟成美國牛肩扒配醋青醬

醋青醬是蕃茄他他,以蕃茄入饌的汁味道非常清新,
燒濕熟成美國牛肩扒配醋青醬

當中也有些杏仁碎,食落開胃解膩。

豬鞍

最 特別的是 豬鞍 也做了保濕處理,
豬鞍

保留肉質的水分 , 食下juicy嫩滑。
豬鞍

醬汁由橄欖油和黑醋 調製而成 , 讓 豬鞍 味道更上一層樓 。

主菜上了後還有任吃的伴碟配菜
新鮮沙律

沙律菜和車厘茄 吃得出非常新鮮,以橄欖油和黑醋作調味,
稍為美中不足的是,沙律菜油下的比較多, 若稍為減少一點沙律菜會更輕盈。
黑松露薯條

薯條 即叫即炸 ,炸得金黃香脆,
以黑松露伴薯條 讓平凡的薯條更上一層樓,
真的讓人不禁一條接一條, 一碟接一碟的吃呢

甜品
可選 Haagen dazs雪糕或是芝士拼盤
haagen-dazs雪糕好吃不用多說。
Haagen dazs雪糕
芝士拼盤
 最特別的是 香港甚少這價位的西餐廳會以芝士拼盤作為尾盤,
老闆真的是獨具慧眼。
芝士拼盤

芝士拼盤有三種分別是 巴馬臣芝士, 黑松露芝士, 以及瑞士gruyere 芝士,
芝士拼盤

三種也是半硬質的芝士,對香港人來說也是容易入口的呢。

飲品
咖啡

咖啡是即磨的,香純味濃,完美地為這一餐作結。

總結來說,在土瓜灣以這個價位吃到這樣的fine dining, 絕對是一種享受。 加上店員哥哥即使只有自己一腳踢,但非常殷勤, 每道菜上菜時也細心介紹,吃得盡興。
Haagen dazs雪糕
咖啡
朋友相約我到他家附近新開西餐廳來食晚飯。 店裝潢以灰黑為主,營造型格的感覺,具有時代風。* 放係碟上餐紙是印了美金圖案,非常特別。**Set Dinner $298/位 ** 【西班牙黑毛豬火腿】 Iberico Ham 有24,36及48個月選擇,我們選了前腿 24月熟成 上台時感到黑毛豬火腿微暖的,一口一片,每嘴一口, 腿肉入口滲出陣陣的油潤甘香,餘韻悠長。** 【白酒忌廉炒北海道帶子】(另加+HK$88)煎香兩邊金黃色的大大粒帶子,入口爽口鮮甜,已淋上濃濃忌廉及炒香甜的洋蔥同食,令味道更有層次,更加惹味。**【香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦】 (+HK$88)煎香虎蝦十分彈牙,加上咸香黑毛豬臘肉腸,整體味道十分不錯好吃。**【是日餐湯】~ 黑松露蘑菇湯 很濃郁蘑菇湯,有粒粒口感,喝起來非常的原味,搭配黑松露,非常配合好飲呢!** 【燒濕熟成美國牛肩排配醋骨醬】 上台已切開牛肩排十份粉嫩紅色,吃起來質感軟腍無比,肉味Juice而不油膩,沾點自家製醋骨醬來食,更加美味!** 【香煎法國鴨胸配香橙蜜糖汁】(+HK$68) 這法國鴨煎得剛剛好,皮很香, 鴨肉入口軟稔可口, 沾上
朋友相約我到他家附近新開西餐廳來食晚飯。

店裝潢以灰黑為主,營造型格的感覺,
具有時代風。
放係碟上餐紙是印了美金圖案,非常特別。
Set Dinner $298/位
【西班牙黑毛豬火腿
Iberico Ham 有24,36及48個月選擇,
我們選了前腿 24月熟成
上台時感到黑毛豬火腿微暖的,一口一片,每嘴一口,
腿肉入口滲出陣陣的油潤甘香,餘韻悠長。
白酒忌廉炒北海道帶子(另加+HK$88)
煎香兩邊金黃色的大大粒帶子,入口爽口鮮甜,
已淋上濃濃忌廉及炒香甜的洋蔥同食,
令味道更有層次,更加惹味。
香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦 (+HK$88)
煎香虎蝦十分彈牙,
加上咸香黑毛豬臘肉腸,
整體味道十分不錯好吃。
【是日餐湯~ 黑松露蘑菇湯
很濃郁蘑菇湯,有粒粒口感,喝起來非常的原味,
搭配黑松露,非常配合好飲呢!
【燒濕熟成美國牛肩排配醋骨醬
上台已切開牛肩排十份粉嫩紅色,
吃起來質感軟腍無比,肉味Juice而不油膩,
沾點自家製醋骨醬來食,更加美味!
香煎法國鴨胸配香橙蜜糖汁(+HK$68)
這法國鴨煎得剛剛好,皮很香,
鴨肉入口軟稔可口,
沾上味道多層次甜甜酸酸的香橙蜜糖汁,
可減低油膩感。
任食配菜
【新鮮沙律】 + 【黑松露薯條】(因怕熱氣沒ORDER)
清新新鮮沙律菜, 配上酸酸醋。
甜品
【芝士拼盤
有三款芝士,款款都好好味,可與餅乾同食。
飲品
餐茶朋友點了濃縮咖啡,而我點了 格雷伯爵茶。
2019-03-19 26 瀏覽
趁放假去朋友位於土瓜灣嘅新居,原來佢屋企附近都有好多餐廳食肆,我哋想揾間可以坐得舒服傾吓計嘅地方,於是就嚟咗呢間裝修唔錯幽静格局嘅西餐廳。.望見餐具放在美鈔上,雖然明知係假鈔,都會一見就笑。.呢間餐廳係新開冇耐的,檯上餐牌跟門口餐牌一樣都係dinner set, 我哋一共3個人都係食set dinner 。24個月熟成西班牙黑毛豬火腿,份量都好多,暖暖哋放在多士上,咁樣唔會覺好油,火腿嘅鹹香配多士好夾,好食。原來餐廳係同西班牙黑毛豬農場合作,直接來貨,所以才會咁抵食。.香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦 (+$88), 虎蝦好大隻多肉,全部都去了蝦頭蝦殼,連蝦腸都人手挑除,非常乾淨,配炒黑毛豬臘肉腸粒,好入味,高水準之作。.白酒忌廉炒北海道帶子(+$88), 大大粒嘅北海道帶子,店員話呢款帶子係可以做刺身生食嘅帶子,用嚟煮都好重本喎;白酒忌廉內仲有好多洋葱絲,炒得勁香,我哋連配料都全部食晒,正!.是日餐湯係蕃茄湯,熱辣辣上的,好濃好好味。.新鮮沙律和黑松露薯條(無限添加), 雖然係可以無限任食,但係食到呢度(仲未食main course), 我哋已經半飽,所以冇添加。我覺得薯條好

望見餐具放在美鈔上,雖然明知係假鈔,都會一見就笑。

是日餐湯係蕃茄湯,熱辣辣上的,好濃好好味。

新鮮沙律和黑松露薯條(無限添加), 雖然係可以無限任食,但係食到呢度(仲未食main course), 我哋已經半飽,所以冇添加。我覺得薯條好食但唔係好多黑松露,沙律油多了一點。

燒濕熟成美國頂級肉眼牛排,呢份肉眼排係啱啱好五成熟,裏面仍然好紅,好有肉汁,份量又係好多,廚師好細心將肉帶筋部份切開放碟另一邊,等我哋更方便進食。

經過5小時慢煮烹調嘅慢煮豬鞍,肉色粉紅,好juicy, 唔"鞋"口,只係配上橄欖油及黑醋已經非常可口。

餐後飲番杯濃濃嘅格雷伯爵茶,清清口腔兼消滯。

朱古力芝士餅,芝士餅上層嘅朱古力非常濃郁,唔係太大件,怕肥嘅我啱啱好。

我好鍾意呢度嘅餐具,黑色配古銅金色邊嘅杯碟,黑色柄配古銅金色餐匙,感覺高格調。😍
2019-03-19 37 瀏覽
估唔到土瓜灣都有好正既fine dine食呀❤️好高質店家係用左自家農場既西班牙🇪🇸黑毛豬做前菜我地揀左24個月熟成既Parma ham 配上烘左既多士 咸香味更突出 非常夾🐷.加左88蚊試左牛油炒帶子 加左洋蔥更出色用上既係生食都可以既刺身帶子 大大粒煎到半生熟 感覺好正 甜甜地非常易入口.美國🐂牛肩扒用左慢煮既方法烹調仲加左迷迭香添 味道更香出黎既效果大約係5成熟配埋當日既🍅蕃茄牛肉濃湯 酸酸甜甜好開胃啊.呢度既沙律同黑松露薯條都係任食架朋友最滿意呢度食飯係無限住時間傾計可以慢慢傾都得仲可以帶自己既酒黎🍷 不加收開瓶費真係非常貼心💜.到最後 當然唔少得茶飲同甜品當日係🍫朱古力布朗尼芝士餅配上淡淡熱茶☕️ 好滿足呀😍
估唔到土瓜灣都有好正既fine dine食呀❤️好高質
當日係🍫朱古力布朗尼芝士餅
配上淡淡熱茶☕️ 好滿足呀😍
2019-03-16
2019-03-17 26 瀏覽
難得今日準時收工,終於可以約埋朋友食晚飯,試下新野!朋友介紹土瓜灣一間新開嘅西餐廳Forkers,位於鴻光街小巷。晚市套餐三百元左右,包前菜、主菜、餐湯、甜品及飲品,仲有得任食配菜添!先來個前菜:西班牙黑毛豬配多士,黑毛豬油脂分佈平均,帶少少咸香,配多士吃一絕。是日餐湯:蘑菇湯  味道香濃而且非常足料,每啖都有滿滿的蘑菇蓉~我同朋友都各自加配左海鮮,一起開心share!牛油炒帶子加上用青檸汁及茴香炒成的伴菜。帶子大大粒,絕無欺場,而且煮得剛剛好!炒虎蝦配西班牙辣肉腸。辣肉腸的油香爆炒虎蝦,非常惹味。虎蝦肉質新鮮彈牙,而且已剝殼,方便進食。等待主菜期間,有沙律及黑松露薯條作配菜烤豬鞍肉質鮮嫩,油脂分佈平均,配上醬汁,酸酸甜甜,十分開胃。另外,燒牛肩排,用慢煮方法烹調,煮得剛剛好,唔會太乾太硬,誠意之作。最後,每人一杯Earl Grey及Haagan daz雪糕作結。非常滿足的一晚!!
難得今日準時收工,終於可以約埋朋友食晚飯,試下新野!

絕無欺場,而且煮得剛剛好!

等待主菜期間,有沙律及黑松露薯條作配菜

土瓜灣發現超正特色西餐😍新開西餐廳 暫時得一款menu $298一位食高質火腿、牛扒、海鮮 仲有任食薯條沙律 一定滿載而歸🥰✨ 西班牙黑毛豬前腿 24個月熟成自家農場嘅parma ham 天然咸香 配埋多士食 非常滋味呀✨ 是日餐湯 黑松露蘑菇湯蘑菇湯非常濃郁 仲有粒粒蘑菇碎直接抓住湯杯嘅耳仔就咁樣飲 匙羹都唔使用 正👍🏻✨ 香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒大蝦 (+$88)✨ 白酒牛油炒新鮮貝殼 ($88)呢兩款海鮮呢都需要價錢嘅 亦都非常好食值得加錢呀臘肉腸炒大蝦 味道非常濃郁 不算油膩 非常惹味👍🏻牛油炒帶子 呢個炒得非常香 洋蔥焦糖化之後好甜 忍唔住食晒啲洋蔥🙈帶子大大隻 刺身級數 煎得半生熟 nice ☺️✨ 燒濕熟成美國牛肩扒配醋青醬牛肩扒味道濃郁 比較有咬口 經過熟成嘅煮法 少咗韌度 較易入口醋青醬非常清新 有啲蕃茄同埋杏仁碎 食落非常開胃✨ 燒濕熟成美國頂級肉眼牛扒配調味牛油 ($98)另外再加左錢試另外一款頂級肉眼牛扒肉質也太嫩吧😍 感覺比牛肩扒肥一點 非常juicy🙈✨ 任食沙律、薯條薯條用黑松露炒過 好香 沙律菜又夠新鮮🥰✨ 是日甜品餐廳剛剛開業所以未有自家製嘅甜品
土瓜灣發現超正特色西餐😍
新開西餐廳 暫時得一款menu $298一位
食高質火腿、牛扒、海鮮 仲有任食薯條沙律 一定滿載而歸🥰

✨ 西班牙黑毛豬前腿 24個月熟成
自家農場嘅parma ham
天然咸香 配埋多士食 非常滋味呀
蘑菇湯

✨ 是日餐湯 黑松露蘑菇湯
蘑菇湯非常濃郁 仲有粒粒蘑菇碎
直接抓住湯杯嘅耳仔就咁樣飲 匙羹都唔使用 正👍🏻
白酒牛油炒新鮮貝殼

✨ 香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒大蝦 (+$88)
✨ 白酒牛油炒新鮮貝殼 ($88)
呢兩款海鮮呢都需要價錢嘅 亦都非常好食值得加錢呀
臘肉腸炒大蝦 味道非常濃郁 不算油膩 非常惹味👍🏻
帶子大大隻 刺身級數 煎得半生熟 nice ☺️

✨ 燒濕熟成美國牛肩扒配醋青醬
醋青醬非常清新 有啲蕃茄同埋杏仁碎 食落非常開胃
燒濕熟成美國頂級肉眼牛扒配調味牛油

✨ 燒濕熟成美國頂級肉眼牛扒配調味牛油 ($98)
另外再加左錢試另外一款頂級肉眼牛扒

🔎 土瓜灣鴻光街5號
蘑菇湯
白酒牛油炒新鮮貝殼
2019-03-15 1558 瀏覽
喺土瓜灣北帝街,附近有一條神秘巷仔,驟眼睇以為喺大排檔,但原來中間有一間隱世西餐廳叫〈Forkers〉,如果唔係朋友介紹真係分分鐘走漏眼。👀👀👀門面唔算搶眼,好在招牌夠光,搶回不少眼球。最近發生了很多事,很久也沒有和老公好好的坐下吃餐飯,今天就豪氣點,叫個二人套餐外還配上多樣的升級選項吧。店內沒有浮誇的裝修,卻有淡淡的清靜和優雅,無論三五知己來閨密聚定還是情侶夫妻來撐枱腳也適合。〈24月熟成西班牙黑毛豬火腿〉微鹹的黑毛豬火腿片油脂適中而且不會過鹹或韌,配以脆餐包片一起吃,若然配以美酒必定十分寫意。(真可惜之後要上班,不能喝酒🙈🙈🙈)〈黑松露蘑菇湯〉不是超級純厚奶滑的類型,口感清爽不黏膩,配以大量的蘑菇碎粒和黑松露醬,非常清新。〈香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦〉先以香蒜起鑊後加入橄欖油和黑毛豬臘肉腸一起炒香後才才加入虎蝦一起炒。所以爽口彈牙的虎蝦滿滿吸收了臘肉腸的鹹香和蒜的香氣,惹味又好吃。〈白酒忌廉炒北海道帶子〉配以大量的洋蔥絲加以白酒再炒至焦糖化,所以帶子既有cream cheese的香滑亦有洋蔥的清甜,非常滋味好吃。〈香煎法國鴨胸配香橙蜜糖汁〉來自法國的鴨胸片先慢煮至7分熟

門面唔算搶眼,好在招牌夠光,搶回不少眼球。

24月熟成西班牙黑毛豬火腿

〈24月熟成西班牙黑毛豬火腿〉
(真可惜之後要上班,不能喝酒🙈🙈🙈)
黑松露蘑菇湯

〈黑松露蘑菇湯〉

〈香蒜西班牙橡果飼養黑毛豬臘肉腸炒虎蝦〉

〈白酒忌廉炒北海道帶子〉

香煎法國鴨胸配香橙蜜糖汁

〈香煎法國鴨胸配香橙蜜糖汁〉
來自法國的鴨胸片先慢煮至7分熟後再香煎,所以既有慢煮的嫩滑口感亦不失外層香脆,而且鴨味濃郁,香滑多汁。🦆🦆🦆
另外那個香橙蜜糖汁亦是亮點之一,廚師先把橙肉和黃糖炒至焦糖化後加入蜜糖汁煮至濃稠,用來點香軟多汁的鴨肉絕對是甜美的錦上添花。

香煎加拿大豬鞍架

〈香煎加拿大豬鞍架〉
大懵的我把套餐吃到一半才發現主菜部分除了鴨外就是我不能吃的牛類,真不好意思要侍應哥哥和廚師師傅溝通後才特別安排我把主菜轉做豬鞍架,這點要給他們一下掌聲。👏👏👏
來自加拿大的豬鞍架同樣先以慢煮的方法煮至七分熟,接著才把外層煎香,所以口感同樣非常幼嫩。而且豬味非常濃郁而不酥,簡單的配以油醋汁就已經非常好吃,可見原材料是非常高質。

新鮮沙律及黑松露薯條(任食)

〈新鮮沙律及黑松露薯條(任食)〉
套餐還有新鮮的油醋汁沙律菜和熱辣辣,外脆內綿的黑松露薯條可以任吃到飽。作為薯條控的本兔真的開心死了。

格雷伯爵茶

〈格雷伯爵茶〉
餐茶方面,由於真是吃得飽飽的,所以就不選咖啡而選擇伯爵茶,選用川寧茶包,有名有姓,品質保證。

精選甜品

〈精選甜品
最尾還有哈根大師的雲呢拿雪糕甜美作結,和老公過了一個非常開心的晚上,真的要謝謝餐廳上下各人的努力呢。
24月熟成西班牙黑毛豬火腿
黑松露蘑菇湯
香煎法國鴨胸配香橙蜜糖汁
香煎加拿大豬鞍架
新鮮沙律及黑松露薯條(任食)
格雷伯爵茶
精選甜品