2021-04-28 2497 瀏覽
唔講唔知要喺觀塘搵個四正嘅地方九點零鐘開始慢慢同好朋友食個靚早餐嘅話原來係好艱難嘅事皆因啲工廈小店同CAFE 好多時都係開11點半或之後就算APM都好多餐廳係開咁晏結果喺好友嘅介紹吓 我試咗呢間 因為今次約咗好耐冇見嘅好友大家又有啲秘密嘢想傾吓所以都需要一間空間感十足嘅餐廳咁呢間餐廳真係啱晒河車佢喺一間酒店入面座位設計令人同人之間保持到好安全嘅間距無論係同枱抑或同隔籬枱 都有一定距離每枱都有配備搓手液絕對係疫情期可以放心用膳嘅餐廳佢嘅早餐選擇有中式有西式 我同朋友都揀咗EGG BENEDICT以酒店嚟講 一份EGG BENEDICT 加一杯凍齋啡百零蚊埋單已經唔算貴而佢嘅EGG BENEDICT仲要相當大份我男性朋友都話爭啲食唔落個餐仲有埋沙律 烤番茄同焗豆 營養都好均衡仲有想讚吓佢杯咖啡我唔係識歎啡嘅人 但我又每日都必須飲好多時喺街叫AMERICANO 都會覺得好澀但呢度就冇呢個問題 所以我都飲得好開心吓
唔講唔知

我唔係識歎啡嘅人 但我又每日都必須飲
好多時喺街叫AMERICANO 都會覺得好澀
但呢度就冇呢個問題 所以我都飲得好開心吓

2021-04-23
$120 (早餐)
2021-04-24 3061 瀏覽
早前最後一個星期日我決定食多一次自助餐又想咁多人,於是在OpenRice 訂了這間試一試酒店有免費泊車兩小時泊好車就上去食啦~食物種類都算齊全自助區可以攞到小食、飲品、壽司、海鮮🦞、甜品每人可以叫一份主菜食物質素都ok, 基本上一定食飽!自助區會不停refill, 唔錯!最吸引係佢嘅雪糕係movenpick ❤️ 超好味!最後仲包餐飲一杯(咖啡或茶)休閒自助餐又容易book到位👍🏻
早前最後一個星期日
我決定食多一次自助餐
又想咁多人,於是在OpenRice 訂了這間試一試

酒店有免費泊車兩小時
泊好車就上去食啦~

食物種類都算齊全
自助區可以攞到小食、飲品、壽司、海鮮🦞、甜品

每人可以叫一份主菜

食物質素都ok, 基本上一定食飽!
自助區會不停refill, 唔錯!

最吸引係佢嘅雪糕係movenpick ❤️ 超好味!

最後仲包餐飲一杯(咖啡或茶)

休閒自助餐又容易book到位👍🏻
2021-03-28
2021-03-23 5217 瀏覽
今晚一行三人到Forte 晚餐,先睇相片:晚餐半自助形式,自助頭盆有蟹腳,鮑魚,凍蝦,刺身,沙律,焗蠔等等主菜叫咗威靈頓牛柳,同埋德國豬手,德國豬手仲會送兩杯啤酒,不過是晚決定咗+$128任飲紅白酒 ,就冇飲到佢嘅啤酒,其實佢送嘅啤酒都係好好飲,係德國啤(之前飲過)。送了一客和牛壽司,普普通通。威靈頓牛柳,從來都唔係我杯茶,自己唔鍾意食所以唔評價。德國豬手就好食過好多德國餐廳,廚師把皮分開,整走咗皮底下嗰層肥膏,豬皮燒得好脆,一邊傾偈,一邊飲酒,一邊拮下豬手食實在係好enjoy。侍應好好招呼,特登早啲送主菜俾我哋食,唔使我哋食頭盆食到飽晒食唔落隻豬手。甜品只吃了Movenpick 雪糕,配上一杯cappuccino,完美。(其實杯咖啡一般般,但感覺完美)希望疫情快啲過去,唔洗食親晚飯22:00 就趕住走。
今晚一行三人到Forte 晚餐,先睇相片:

送了一客和牛壽司,普普通通。
威靈頓牛柳,從來都唔係我杯茶,自己唔鍾意食所以唔評價。
希望疫情快啲過去,唔洗食親晚飯22:00 就趕住走。
2021-02-18 5809 瀏覽
滿足迷你蛋糕能夠發揮小宇宙食Movenpick, 我哋已經食咗幾餐buffet,今日係情人節lunch, 希望可以令到同迷你蛋糕第1個情人節開開心心 首先坐低揀咗main course, 有幾款係新年菜式揀完攞咗碗中湯飲吓,料足無口乾臘腸蒸盲曹魚柳一片無骨魚肉幾滑,如果臘腸可以多一啲,應該會再香啲澳洲殼飼西冷牛扒迷你蛋糕最愛牛扒medium rare, 澳洲油脂分布平均,有牛羶香食完之後,出去buffet 枱攞嘢食,沙律正常無乜特別,夠新鮮就ok, 迷你蛋糕唔食糕,今個新年得呢一日食過芋頭糕同蘿蔔糕,煎得香口乾身,燒賣好好食,小蛋糕食咗好多粒,buffet 枱好少見到牛尾,牛味十足,迷你蛋糕話似炆到好似牛腩主角出場,呢度係我哋解決咗既Movenpick

首先坐低揀咗main course, 有幾款係新年菜式

揀完攞咗碗中湯飲吓,料足無口乾

臘腸蒸盲曹魚柳
一片無骨魚肉幾滑,如果臘腸可以多一啲,應該會再香啲

澳洲殼飼西冷牛扒

牛腩

主角出場,呢度係我哋解決咗既Movenpick
  • Movenpick
2020-12-04 5587 瀏覽
forte (觀塘)07:00-22:00今次係食嘅係晚餐的半自助餐💛由18:30至21:30💛總共3小時💛由於我係平日食用,所以價錢為每位成人$458起主菜:今次叫左兩款主菜,共8人享用,包括1 澳洲飼養斧頭牛扒1.2 kg斧頭扒的牛味香濃,肉質嫩滑多汁👍🏻整體水凖以上,不過不失😋推薦度: 😋😋😋😋 (5個😋為滿分)2 “扒” 世界滋味拼盤呢款拼盤,包括了牛肉,豬肉,羊肉,雞肉,海鮮🦞🤫十分適合選擇困難症的你💛👍🏻個人最推豬肉,入口爆汁,肥瘦比例剛好,香濃豬肉味💛🥰不過雞肉又柴又韌,十分失望😣😣推薦度: 😋😋😋.5 (5個😋為滿分)#西餐 #牛扒 #豬扒 #觀塘美食 #半自助餐 #自助餐 #forte forte (觀塘)觀塘創業街38號如心艾朗酒店2樓
forte (觀塘)
07:00-22:00

今次係食嘅係晚餐的半自助餐💛
由18:30至21:30💛總共3小時💛
由於我係平日食用,所以價錢為每位成人$458起

主菜:
今次叫左兩款主菜,共8人享用,包括
1 澳洲飼養斧頭牛扒1.2 kg
斧頭扒的牛味香濃,肉質嫩滑多汁👍🏻
整體水凖以上,不過不失😋
推薦度: 😋😋😋😋 (5個😋為滿分)

2 “扒” 世界滋味拼盤
呢款拼盤,包括了牛肉,豬肉,羊肉,雞肉,海鮮🦞🤫
十分適合選擇困難症的你💛👍🏻
個人最推豬肉,入口爆汁,肥瘦比例剛好,香濃豬肉味💛🥰
不過雞肉又柴又韌,十分失望😣😣
推薦度: 😋😋😋.5 (5個😋為滿分)

forte (觀塘)
觀塘創業街38號如心艾朗酒店2樓
2020-12-02 4850 瀏覽
周日中午去吃的brunch,是半自助形式的。 楼下大堂有人迎接,头盘前菜还有甜点都是自助的,主菜有牛排,羊排,猪排骨等可以选择,选择挺多的,小朋友有西红柿肉酱意大利面和西班牙海鲜饭可以选。我们选了牛眼肉 猪肋排以及西红柿肉酱意面,牛排烤的很不错半熟,猪肋排的黑胡椒有点太多了 烧烤酱的味道一般 烤的不是很烂,没有吃太多。 自助台有虾,皮皮虾,青口,绿色沙拉,寿司,火腿片,三文鱼,冷面,茄子等蔬菜冷盘, 热菜有牛尾,花螺,点心, 甜点有各种蛋糕,橡皮糖,movenpick冰激凌种类也挺丰富。 服务很不错,加水及时,吃完主菜有人过来问是否需要咖啡和茶,不是很吵,环境挺好的。

2020-11-25 2614 瀏覽
Staycation 食午餐有八折。食左西冷同西京燒銀雪魚。兩樣都好好味。西冷medium剛剛好,塊朳唔係好大,但夠厚,都幾有口感。西京燒銀雪魚好香口,油香又juicy。半自助餐即冷盤就唔算太多選擇,甜品都唔係好多。不過八折後二百幾蚊一個人都好okay,坐得舒服,環境好,員工有禮貌,可以由十二點慢慢食到兩點半。甜品得咁多選擇,如果多啲就更好。最後,半自助餐包一杯餐茶,叫左杯咖啡☕️,如果想同朋友坐低慢慢食傾吓計,係唔錯即選擇。
西京燒銀雪魚
西冷

半自助餐甜品
西京燒銀雪魚
西冷
2020-11-23 2558 瀏覽
為另一半慶生,參考了不同酒店的自助餐食評,最後選了這一間。雖然咁多年來食過了不同酒店的自助餐(有5星、有4星),但近年最滿意要算這間。第一次來,坐位距離很寛闊,沒有壓迫感。食物方面,由於是半自助餐,熱葷不算多,有泰式魚餅、春卷及焗蠔。冷盤有不同的凍海鮮,魚生亦有很多款,我全部都嚐了一遍,很生鮮味美,比其他酒店好。主菜方面,亦有水準。甜品款式算多。M字頭雪糕好味。由於是會員,生日月份有買一送一優惠,另有汽酒及火焰雪山贈送。平均消費$250幾一個人,服務員也很親切、碟也收得快。真心覺得物超所值!一定會再來!
主菜方面,亦有水準。甜品款式算多。M字頭雪糕好味。
2020-11-23
慶祝紀念
生日
2020-11-22 1936 瀏覽
🔅如心艾朗酒店西餐廳 Forte🔅隨心所「肉」半自助晚宴人均 $458+10%👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻疫情中的半自肋餐平日仍然full booking🤯第四次黎食Forte🍴好似未試過咁遲先上個main🧐我地由凍海鮮、沙律、湯、焗蠔到甜品..同雪糕都食埋😂入座後一個多小時才上主菜仲要係侍應黎問我地要咩餐茶既時候💁🏼‍♂️我地同佢講 main dish仲未上lol(如果想食呢個 肥啤🧸溫馨提示大家要一入座就order減少等候時間♨️)滿心期待既Beef Wellington 100g酥皮切落去稔身😯鵝肝+滑嫩的牛柳🤤🤤🤤羊扒肉質滑嫩😋黑松露薯條+咸蛋黃薯條任食同某快餐店一樣既幼身薯條但口感似乎更遜快餐店沒有咸蛋黃既金香只吃到頗咸的調味黑松露如果整成醬黎點應該會比咁樣效果更好但一向熱愛薯條既肥啤🧸我感覺成件事有啲浪費亦冇咩意欲encore凍海鮮有長腳蟹、鮑魚Refill既速度都快至於生蠔就只有焗蠔🦪有十幾款口味每次會有三款只是醬汁太多蠔size都較細肥啤🧸推介芝士撻一口size撻底鬆脆忍唔住食左幾粒🤫🤫餐廳有一個架裝住十二支test tube🧪🧪入面係有唔同調味
🔅如心艾朗酒店西餐廳 Forte🔅
隨心所「肉」半自助晚宴
人均 $458+10%

👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

疫情中的半自肋餐
平日仍然full booking🤯

第四次黎食Forte🍴
好似未試過咁遲先上個main🧐
我地由凍海鮮、沙律、湯、焗蠔到甜品..
同雪糕都食埋😂
入座後一個多小時才上主菜
仲要係侍應黎問我地要咩餐茶既時候💁🏼‍♂️
我地同佢講 main dish仲未上lol
(如果想食呢個
肥啤🧸溫馨提示大家要一入座就order
減少等候時間♨️)

滿心期待既Beef Wellington 100g

應該會比咁樣效果更好

但一向熱愛薯條既肥啤🧸我
感覺成件事有啲浪費
亦冇咩意欲encore

凍海鮮有長腳蟹、鮑魚
Refill既速度都快

都係打卡既一環
但起疫情下
相信呢樣設計如果換成即棄的調味包
或是在點餐時讓客人選擇醬料
按需求提供一碟數款的醬料(不再重用)
隨餐奉上
這樣會比較衛生吧?

當晚眼見餐廳的職員只有數位
起滿座的情況下
他們幾乎全晚在奔走而沒閒暇☹️☹️
有客人見狀
口罩也沒戴上就離開位置去取雪糕🙄
不懂自律
實在令人側目😕
2020-11-17 1261 瀏覽
這是我第二次幫襯購買一人午餐,两次都係食青咖喱雞配手抓餅因為好食,帶少少辣。此套餐配水果絕對係完美,因為可以解下辣,不過相比第一次購買的一人午餐,生果的差三倍份量,第一次有一杯生果(10幾粒),第二次幫襯得4粒,所以有點失望😞
青咖喱雞配手抓餅午餐
2020-11-16
外賣自取
午餐
青咖喱雞配手抓餅午餐
2020-11-16 1382 瀏覽
之前同朋友食過晚市半自助餐,即時做會員會有折扣,我即時做咗!生日仲會有優惠生日免費,加一個正價!兩位共$503.8海鮮選擇都算多,竟然係蝦最好食!又大隻又爽口瀨尿蝦好細隻無乜肉,麵包蟹啲肉好實,蟹腳一般鮑魚唔係放出嚟任攞,要問職員先有!但都係任食都幾爽口幾鮮甜呢個青口係排隊攞!味道都幾濃幾惹味!佢好得意,會喺中間位推出唔同食物,出現咗三次,第一係青口,第二係火焰蝦,最後係好大舊芝士煮嘅意粉火焰蝦,即時煮熱辣辣!啲蝦好靚意粉冇咩特別,唔食無損失因為係半自助餐,食物選擇唔會太多,都有焗蠔、炸魚餅、米網卷、沙律之類主菜羊扒,好嫩好淋賣相都好靚呢款係威靈頓牛柳鴨肝選擇扒類仲可以無限叫薯條,呢款係黑白松露薯條又熱又脆,但太大碗啦⋯⋯食唔唒甜品算多款,慕絲做得好好,又香又滑雪糕係movenpick好正!但太飽...食得好辛苦好驚喜!竟然有個火焰雪糕送呢餐真係平靚正
生日免費,加一個正價!兩位共$503.8

海鮮選擇都算多,竟然係蝦最好食!又大隻又爽口
瀨尿蝦好細隻無乜肉,麵包蟹啲肉好實,蟹腳一般

鮑魚唔係放出嚟任攞,要問職員先有!但都係任食
都幾爽口幾鮮甜

呢個青口係排隊攞!味道都幾濃幾惹味!

火焰蝦,即時煮熱辣辣!啲蝦好靚

意粉冇咩特別,唔食無損失

主菜羊扒,好嫩好淋
賣相都好靚

呢款係威靈頓牛柳鴨肝

選擇扒類仲可以無限叫薯條,呢款係黑白松露薯條
又熱又脆,但太大碗啦⋯⋯食唔唒

甜品算多款,慕絲做得好好,又香又滑

雪糕係movenpick
好正!但太飽...食得好辛苦

好驚喜!竟然有個火焰雪糕送

呢餐真係平靚正
2020-11-07 1366 瀏覽
適逢紀念日梗係食返餐好㗎啦! 咁橋有買一送一的半自助餐贈券, 咁就啱晒啦!呢間Forte半自助晚餐, 雖然沒有生蠔。但凍海鮮非常之豐富,例如有: 麵包蟹,長腳蟹,小龍蝦,瀨尿蝦,青口,蝦 ,田螺, 蜆, 還有鮑魚。另外,仲有 刺身,壽司, 煙三文魚, 沙律, 焗生蠔, 中湯,蘑菇湯等等。主菜我地都選了牛扒,我選了 澳洲牛肉眼扒,另一半選了 威靈頓鴨肝澳洲牛柳,好少餐廳有呢種煮法,鴨肝同牛柳真係不得了好好味,每晚只做十多份,強力推介!主菜配有鹹蛋或黑白松露薯條,非常香口,正!餐廳不時會推出餐車, 敲鐘告訴大家有特別菜式 , 跟住即刻烹調,大家便可以排隊取,我當晚有蒜蓉炒蝦,炒青口, carbonara。 非常熱鬧好有趣!甜品都有好多選擇,有生果,布甸,蛋糕,葡撻,芝士蛋糕,奶凍,Haagen Dazs雪糕,真係好豐富!大家一定想問點樣得到呢張半價coupon?! 只要登記做L hotel會員(免費的), 生日就會收到email附上的 贈券, 同一月份可以用。(原價$458+10%)2人埋單$504Forte @ LHotel Kwun Tong晚餐時間(6:30pm - 9:30pm)評

另外,仲有 刺身壽司, 煙三文魚, 沙律, 焗生蠔, 中湯,蘑菇湯等等。

2人埋單$504
Forte @ LHotel Kwun Tong
晚餐時間(6:30pm - 9:30pm)
評價:唯一不滿就是飲品只有一杯, 其他都很滿意。
2020-11-02 15574 瀏覽
疫情底下相信大家都好耐無食自助餐,趁開始稍稍緩和今晚黎到觀塘呢間酒店食半自助晚餐享受下。酒店位置位於牛頭角站和APM商場的中間十分方便,酒店餐廳裝修十分有格調,走型格路線。餐廳安排了十分寬敞的地方,擺滿冷盤、刺身,海鮮和甜品區,十分貼心地都有專屬蓋蓋住,十分衛生,各位出去囉嘢食既時候記謹要戴上口罩。講返半自助晚餐,首先去囉左刺身類:款式多多,包括三文魚、吞拿魚、希靈魚、甜蝦等等,十分新鮮。接下來,海鮮方面也絕對不容錯過:長腳蟹,田螺,蝦,生蠔和蜆等等,特別推介長腳蟹,鮮甜多肉。除了自助餐既部分,每位也包了一份主菜。宮崎A4和牛西冷扒 額外加多$200,就有A4和牛西冷牛扒,當然唔好錯過啦!果然沒有令人失望,A4和牛西冷肉質鮮嫩,和牛油香重,脂肪同肉的比例恰到好處,十分推介。紐西蘭頂級羊扒(150g)另外一款主菜選了紐西蘭羊架,超重羊味,鍾意食羊架既朋友萬勿錯過,羊架肉質好嫩滑,配上旁邊配菜南瓜蓉,西蘭花等,好滿足。隨主菜附送薯條,一款:原味和另一款黑松露薯條,可以任食!吃過主菜後,甜品可以自助形式去外面自取,甜品款式也琳瑯滿目,有小蛋糕,葡撻,蘋果金寶還有movenpick雪糕杯等,十

除了自助餐既部分,每位也包了一份主菜。

宮崎A4和牛西冷扒

紐西蘭頂級羊扒(150g)
隨主菜附送薯條,一款:原味和另一款黑松露薯條,可以任食!

吃過主菜後,甜品可以自助形式去外面自取,甜品款式也琳瑯滿目,有小蛋糕,葡撻,蘋果金寶還有movenpick雪糕杯等,十分吸引。

下次想食自助餐又多一個選擇了!
2020-10-28
2020-10-19 2121 瀏覽
如心酒店的會員,生日月份可以免費食一餐自助餐!今次選了官塘如心艾朗酒店的forte!晚餐是半自助形式,前菜.餐湯.面包.刺身.甜品等可以任食,主菜就每人選一份!我首先當然是海鮮冷盤啦!翡翠螺.冰鎮鮑魚比較少有!刺身雖然是大路貨,但非常新鮮甜美!主菜就選了澳洲肉眼牛扒和鹿兒島豬肩扒,兩者味道不錯!還有搖鈴時間,廚師會突擊出一些特別菜式,今晚就有三款,最好味就是卡邦尼意粉!另因為是生日晚餐,餐廳還送了兩杯白酒和蛋糕,真的十分貼心
,真的十分貼心
2020-10-19
用餐優惠
優惠券
  • 澳洲穀飼牛肉眼扒
  • 慢燒鹿兒島茶美豚肩扒
2020-10-19 1846 瀏覽
見到openrice有優惠,於是在網站上訂位,來試試酒店的出品。以前也試過其他酒店的半自助午餐,感覺上都麻麻地,其實今次也沒有報很大期望,能到及格線就得。一到餐廳先選擇主菜,侍應好好態度,見我選擇牛柳,問我要幾成熟,我答三成后她提醒我牛柳較厚身,三成會很生,建議我五成,於是我轉要五成。跟著去行自助餐區,就冇刺身但有四款凍海鮮,沙律同凍盤都有相當多選擇,有款含香蔥的芝士非常好味,食咗好多舊~另外中式嘢都有七八款,唔中意凍嘢都不怕冇嘢食。仲有一款中湯一款西湯,都幾好飲。等咗約十五分鐘主菜來咗,先生的羊架十分軟嫩,羊膻味唔算重。我的牛柳就真係好好食~熟度啱啱好,肉汁豐富,美味程度超出期待~食完主菜個胃已經冇咩空間,食幾舊甜品就正好,講真蛋糕就較普通,不過不失。不過仲有乳酪同movenpick雪糕可以選擇,都已經冇得輸啦~今次可以話係相當滿意,forte 完全是可以再光顧的餐廳~

,美味程度超出期待~

今次可以話係相當滿意,forte 完全是可以再光顧的餐廳~
2020-10-18