九龍灣法國風情西餐廳 — French Lab香煎牛柳炸菇配薯蓉($128)由於係牛柳部位,可以叫比較生,所以今次order左5分熟,入口肉質非常鮮嫩,肉味好濃郁 ,而且牛柳好軟腍、冇筋 ,好容易就可以切開,再加上薯蓉墊底,吸收曬牛柳既肉汁,配上醬汁,令味道昇華不少,配菜方面有炸蘑菇,炸粉比較薄,內裏非常之濕潤,一啲都唔乾,配搭埋牛柳一齊食口感出奇地夾。Marshmallow magician ($49)睇到依杯野個名咁特別就order左一杯黎試下,其實原來係Espresso加阿華田配棉花糖,啱晒怕飲咖啡嘅朋友,天氣涼咗配上一杯簡直一流~
九龍灣法國風情西餐廳 — French Lab

香煎牛柳炸菇配薯蓉($128)

Marshmallow magician ($49)

2022-10-02 442 瀏覽
♨️French Lab九龍灣常悅道20環球工商大廈1樓13室@frenchlabhk 💜九龍灣商廈西餐,本身冇乜期望,點知食物比預期中好好多,性價比好高,小店細細裝修得幾舒服,聽講weekday好爆場,食物用心製作食客係感受到👍🏻🔷牛骨髓牛肝菌肉醬闊條麵+香煎鴨肝唔多地方有牛骨髓食,味道香濃夠鹹香而且算大條,肉醬闊條麵都做得唔錯,+$30 叫了件香煎鴨肝絕對交足功課👍🏻🔷油封鴨髀太陽蛋配黑松露意大利飯油封鴨髀外脆內淋,一絲絲咁切出嚟,黑松露意大利飯好Juicy軟硬適中,再配個太陽蛋一流👍🏻🔷Marshmallow espresso Double shot espresso 加朱古力粉同棉花糖,成杯飲品幾有層次👍🏻🔷zero coke🔷瑪德蓮小蛋糕連個小蛋糕都好食,暖暖甜甜唔錯嘅選擇👍🏻食物:8.5/10抵食:8/10環境:8/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #fo
♨️French Lab

🔷油封鴨髀太陽蛋配黑松露意大利飯
🔷Marshmallow espresso
🔷zero coke
🔷瑪德蓮小蛋糕
連個小蛋糕都好食,暖暖甜甜唔錯嘅選擇👍🏻

食物:8.5/10
抵食:8/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkcafe #hkrestaurant #coffeeholic #coffeelover #coffeetime #coffeeaddict #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #食在九龍灣 #九龍灣美食 #牛骨髓 #封油鴨脾 #鴨肝 #瑪德蓮
2022-09-28 312 瀏覽
九龍灣工廈法國菜🍽️🍴💜先講食物🍽️牛扒無得揀幾成熟,話因為lunch太多人,本身食開5成嘅人要考慮下,因為上碟都8成,不過佢唔鞋嘅,但係好咸。。。😅同事食另外嘅🍽️🍽️都話咸左dLunch set 有餐湯,都幾好味濃郁嘅(星期六無)🍝飯意粉份量就略嫌少左d另外,留意返,佢係無餐飲架,都幾口巷巷😅🤣因為佢d食物偏咸,又無飲品真係爭咁d嘢咁...💜環境方面唔食牛,唔聞得牛酥味嘅人真係未必鍾意陣味,因為佢通風麻麻地,一入去已經好大陣牛味,油煙味都好重下,唔食牛嗰位同事食完話好辛苦!我哋食牛嘅都覺得好焗好大陣味😅💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻😋:👅👅👅💵:午餐$120-130🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️#hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoodlover #hkcafehopping #hkcafes #hkcafelover #coffeelover #香港食好西 #香港美食 #香港吃貨 #香港咖啡店 #香港咖啡 #咖啡日常 #香港美食指南 #香港小食 #hkcoffee #hkcoffeeshop #九龍灣美食 #cafe #九龍灣西餐 #法國菜
九龍灣工廈法國菜🍽️🍴
💜先講食物

同事食另外嘅🍽️🍽️都話咸左d

Lunch set 有餐湯,都幾好味濃郁嘅(星期六無)
🍝飯意粉份量就略嫌少左d

💜環境方面

💜●‿●💜
🏡:👍🏻👍🏻
😋:👅👅👅
💵:午餐$120-130
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️

2022-09-22 227 瀏覽
呢間工廈西餐廳超人氣、爆場,靚裝修,門口有冰櫃賣自家煮食包,例如日式叉燒、去骨法國春雞、乳豬髀。每個餐都會提供餐湯同法式多士,食物質素非常有誠意❤️Marshmallow Magician:Double shot expresso with ovaltine and mashmallow on top唔會好苦,濃縮咖啡,有棉花糖同朱古力粉,名副其實好Magical❤️BBQ爆谷雞:份量超多,炸得脆脆, 但雞肉juicy❤️香煎比目魚虎蝦配薯蓉:魚皮香脆,脆卜卜。魚肉嫩滑、熱辣辣,亦都有咬口,魚油味亦都算係突出,配上薯蓉簡直係天衣無縫。📍French Lab (九龍灣)九龍灣常悅道20號環球工商大廈1樓13號舖

❤️BBQ爆谷雞:份量超多,炸得脆脆, 但雞肉juicy

📍French Lab (九龍灣)
九龍灣常悅道20號環球工商大廈1樓13號舖
2022-09-22 178 瀏覽
[ French Lab ]九龍灣工廈區有好多餐廳,今次呢間主打法國菜🇫🇷,價錢親民。叫完主菜店員就送咗餐湯&脆多士上枱。餐湯係酸酸甜甜嘅蕃茄湯🍅,未食主菜前飲啱哂,再配埋脆脆嘅牛油多士🙌🏻✿ 香煎牛柳炸菇配薯蓉 $128牛柳叫咗7成,煎得啱啱好,唔會過熟,好香牛味🥩🥩再配咗2塊炸菇,非常香口美味。✿ BBQ 爆谷雞 $48爆谷雞份量好多,新鮮炸起,食落好脆口🤤🤤細細粒,一啖一口雞,方便食用😆總結🫦餐廳雖然位於工廈,但一樣座無虛席,想食嘅朋友最好預先book定位喇🍽🍽✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿French Lab地址: 九龍灣常悅道20號環球工商大廈1樓13號舖電話: 55913447✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ French Lab ]

九龍灣工廈區有好多餐廳,今次呢間主打法國菜🇫🇷,價錢親民。

✿ 香煎牛柳炸菇配薯蓉 $128

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2072 瀏覽
  • 香煎牛柳炸菇配薯蓉
2022-09-17 301 瀏覽
九龍灣樓上鋪法式風情餐廳French Lab,店內裝修有品位,店員服務好,食物水準高。香煎牛柳炸菇配薯蓉(HKD 128)炸菇非常香脆,菇仲有汁,外脆內軟,牛柳7成熟,牛味十足,非常嫩滑,底部配上薯蓉份量剛剛好。油封鴨髀太陽蛋配黑松露意大利飯(HKD 108)封油鴨髀鴨肉好嫩滑,但系鴨皮煎得好香脆,我自己好少食鴨,因為我最怕鴨騷味,暱個油封鴨肉髀一D都唔騷,好好食,黑松露意大利飯濃濃奶油味配個太陽蛋,非常好食😋蘑菇牛肉漢堡包配薯條(HKD 118)漢堡扒好厚,咬落去好多肉汁,有炭燒香味超級好味,個包好脆,配D醬汁蘑菇酸黃瓜生菜,好好食,薯條大大條好掂。另外店內提供免費凍檸檬茶,茶水,熱飲非常貼心。

香煎牛柳炸菇配薯蓉(HKD 128)

油封鴨髀太陽蛋配黑松露意大利飯(HKD 108)

蘑菇牛肉漢堡包配薯條(HKD 118)

另外店內提供免費凍檸檬茶,茶水,熱飲非常貼心。
蘑菇牛肉漢堡包配薯條
2022-09-15
10 分鐘 (堂食)
蘑菇牛肉漢堡包配薯條
2K
2022-09-12 186 瀏覽
#法式風情樓上餐廳九龍灣常悅道EastMark一帶 係我嘅新蒲點 最近幫襯呢間餐廳 主菜選擇唔多 不過食物有水準 室內裝修同色調佈置 有品味又令人覺得舒服 有超多打卡位-🦐海鮮喇沙闊條麵 $118以為主菜以湯麵形式上 點知係用自家調製喇沙汁 作為pasta醬汁 闊條麵吸汁 每啖充滿濃郁味道 帶些少辣 有fusion風味 刺身級帶子 鮮味軟熟-🍗油封鴨髀意大利飯 $108雖然用急凍鴨髀 入口唔乾身 肉地亦唔嚡口 意大利飯粒粒飽滿 柔韌有口感 唯一唔理解嘅 就係點解加上煎蛋🍳呢個組合-☕️Iced Cappuccino $44天時暑熱 飲凍啡降温兼提提神 咖啡唔加冰粒 飲到尾段 唔會淡然無味-📍French Lab九龍灣常悅道20號環球工商大廈1樓13室
#法式風情樓上餐廳
🦐海鮮喇沙闊條麵 $118

🍗油封鴨髀意大利飯 $108

☕️Iced Cappuccino $44
📍French Lab
九龍灣常悅道20號環球工商大廈1樓13室
【工廈爆場!超creamy意粉+意大利飯】九龍灣常悅道一直有好多冰室、茶記,如果想食樓上cafe嘅話,推薦呢間工廈入面靚裝西餐cafe,lunch時間過去爆曬場!嘢食非常不錯📸油封鴨髀太陽蛋配黑松露意大利飯 $108 💝4.7/5黑松露意大利飯,好香,口感好creamy,唔會過硬太陽蛋吉爆咗之後配埋啲飯 充滿蛋香味鴨肶煎到乾身,肉質少少乾,整體成碟非常高質overall📸24個月vetea西班牙黑毛豬卡邦尼意粉 $108 💝3.7/5芝士控必吃!第一口,濃濃忌廉,食落好重芝士味初初非常creamy,但係意粉之後索水,會變得杰唔鍾意食芝士忌廉嘅人會覺得滯黑毛豬一塊,入面有少量肉碎,唔會過鹹📸牛骨髓 另加68蚊牛骨髓份量唔多,極薄志在試下💬點評常悅道工廈cafe嚟講質量很不錯食物相對比較濃味重口味重cream如果想舒舒服服同同事食飯唔想食茶記冰室可以選擇呢間👅味道:4.5/5🌌環境:4.7/5👍🏻推薦:4.7/5(📍九龍灣) French Lab九龍灣常悅道20號環球工商大廈1樓13號舖
【工廈爆場!超creamy意粉+意大利飯】

📸油封鴨髀太陽蛋配黑松露意大利飯 $108 💝4.7/5
黑松露意大利飯,好香,口感好creamy,唔會過硬
太陽蛋吉爆咗之後配埋啲飯 充滿蛋香味
鴨肶煎到乾身,肉質少少乾,整體成碟非常高質overall

24個月vetea西班牙黑毛豬卡邦尼意粉

芝士控必吃!
第一口,濃濃忌廉,食落好重芝士味

初初非常creamy,但係意粉之後索水,會變得杰
唔鍾意食芝士忌廉嘅人會覺得滯
黑毛豬一塊,入面有少量肉碎,唔會過鹹

牛骨髓

📸牛骨髓 另加68蚊
牛骨髓份量唔多,極薄
志在試下

九龍灣常悅道20號環球工商大廈1樓13號舖
24個月vetea西班牙黑毛豬卡邦尼意粉
牛骨髓
2022-09-08 145 瀏覽
約咗朋友食午餐,諗住揾間好少少,可以傾吓傾,食物又ok既,係OpenRice 揀下揀下,見有得係OpenRice App booking 就即刻book 咗。一試難忘,非常值得encore之選,食物非常優質。我揀咗海鮮喇沙闊條麵(店員解釋最近因為冇飛機貨,闊條麵暫停),之後轉左幼麵。上碟時都有驚喜,佢係用意大利蛋麵,而唔係普通意粉,再配埋個汁,非常match. 我朋友揀咗牛扒,朋友話切落下果下已經feel到肉既質地係唔錯。

2022-09-08
午餐
2022-09-04 154 瀏覽
這是一間位於工廠大廈的餐廳,環境非常差,坐位空間非常迫,午餐時間人太多,又沒有套餐安排,價錢好貴,比這個價錢同區好其他選擇。餐廳地點非常不方便,浪費時間等lift。行樓梯上落就好熱😡🥵
2022-09-04 154 瀏覽
💕French Lab走進餐廳,有眼前一亮嘅感覺,估唔到工廈入面隱藏咗一間裝修咁有心思嘅餐廳🧡整體氣氛cozy,燈光柔和加上藍綠色嘅特色牆,有種Fine dining嘅感覺.🌈香煎比目魚虎蝦 比目魚魚皮部份金黃香脆,用心之作👍🏽灑上鹽花味道更立體,醬汁食到少少檸檬清香,同比目魚配合得唔錯虎蝦已經開邊🦐好容易就起到肉,呢啲細心位好加分見到餐牌加$30可以加配鵝肝,食到油香豐腴嘅鵝肝感覺超幸福🥰.🌈Americano好欣賞餐廳會在餐牌詳細介紹每款咖啡嘅成份,方便客人選擇心水咖啡,而Americano絕對係我嘅all time favourite ☕️小小一杯有2 shot ristretto,給你滿滿能量🆙
💕French Lab

🌈香煎比目魚虎蝦

虎蝦已經開邊🦐好容易就起到肉,呢啲細心位好加分

🌈Americano
小小一杯有2 shot ristretto,給你滿滿能量🆙
今日嚟到九龍灣工業大廈附近食lunch,呢間隱藏喺工廈嘅法國餐廳真係好隱蔽,真係唔係睇OpenRice都唔知有呢間西餐廳,裝修環境都幾好㗎,食物真係好高質!真心食咗咁耐法國餐呢餐係又抵又好食!🍴油封鴨髀太陽蛋配黑松露意大利飯 $108 另收加一 (9/10)鴨髀外脆內軟,皮嘅油脂豐富,非常鹹香,鴨肉好淋好香,軟到食到一絲絲。意大利飯比較偏淋身,好香濃黑松露味,好出,加埋蛋汁更加香,食到好多野菌,好好食。🍴牛骨髓牛肝菌肉醬配闊條麵 $118 另收加一 (10/10)牛骨髓牛味好香濃,比較油香,雖然都幾油膩但好好食!好少見到餐廳有牛骨髓🤣闊條麵比較淋身,比較薄,但都好掛汁,牛肝菌嘅味道好香濃,仲有少少肉碎,加埋百里香嘅香草味,層次都幾豐富,撈埋啲牛骨髓真係更香口更好食!推薦指數: 9.5/10真心百零蚊呢個質素真係物超所值,小店高質素有誠意,真心係近期食過最好食嘅西餐😆環境舒適店員都好友善,好好人!星期日同公眾假期係唔開門㗎!

推薦指數: 9.5/10
2022-08-28 144 瀏覽
星期六在九龍灣諗住去飲茶,點知周圍都好多人,在OpenRice搵到一間在附近,好似幾唔錯的法國菜,一於就上去試吓。其實都唔難搵,電梯上一樓就係,地方不大,裝修別致,開放式廚房。只有一張lunch Menu,選擇並不是太多。店主推薦:香煎油封鴨髀太陽蛋配黑松露意大利飯,佢話好多客人食過都好欣賞。老實說,賣相並不吸引。但一食之下,感覺鴨髀油香充足,外皮脆,鴨肉嫩,並不會鞋口,比想像中好食。意大利黑松露飯,黑松露味道濃郁,配上野菌,感覺creamy,飯偏軟。牛骨髓牛肝菌肉醬配闊條麵好少見到咁大條牛骨髓原條上,牛骨髓甘香肥潤,充滿油脂香味,加上有香草的配搭,將它放在闊條麵上撈勻一齊食,感覺非常滿足。可能是星期六,只有清水供應,並沒有drink menu,有點可惜,但食物質素及價錢的確屬於中上,唯一遺憾的是,份量不是太多。另外他們還有雪櫃放在門口,有油封鴨髀,香草焗田螺,法國春雞……等,有外賣冷凍食品供客人買走。雖然是一間小店,但看得出他們的確是有心思,及對食物是有熱誠的。應該會繼續支持,下次再試吓他們其他的食物種類。

只有一張lunch Menu,選擇並不是太多。

店主推薦:香煎油封鴨髀太陽蛋配黑松露意大利飯,
佢話好多客人食過都好欣賞。

老實說,賣相並不吸引。

牛骨髓牛肝菌肉醬配闊條麵

2022-08-21 239 瀏覽
近排係九龍灣個客度做野,要四出係工廠區覓食,見到呢間門口同裡面既裝修同擺設都流露著一種簡約既法式情懷,工廠大廈真係臥虎藏龍。海鮮喇沙闊條麵 $118兩隻帶子熟度剛好,好腍;虎蝦煎得金黃,而青口味道明顯係先用酒煮過,好用心。Pasta 有口感,配搭既喇沙sauce好好味,fusion感滿滿的,忍唔住要撈曬個汁嚟食。咁有創意又咁好味,係第二度食唔到,真係值得一試!香煎牛柳炸菇配薯蓉 $128咁厚身牛柳出奇地超級超級腍!幾乎冇筋,完全無渣。好耐冇食過咁高質既牛,真係好驚喜。員工同老闆娘全部都好有禮貌,店內坐得舒服,從此九龍灣美食名單又多一間!

海鮮喇沙闊條麵 $118

咁有創意又咁好味,係第二度食唔到,真係值得一試!

海鮮喇沙闊條麵

香煎牛柳炸菇配薯蓉 $128

午餐
海鮮喇沙闊條麵
2022-08-20 145 瀏覽
身邊越來越多人移民離開我地既home kong 🥲今日難得約到我嘅朋友係飛既前一日✈️再見一面食個lunch而我就揀咗附近工業大廈入邊既法式餐廳之前都曾經去過食一次環境好靚 食物都好有質素👍都好適合二人傾心事🥰🥰🥰今日嘅餐湯係南瓜忌廉湯香濃而幼滑雖然細細碗但係都好足夠 好full我朋友叫咗個封油脾太陽蛋配黑松露意大利飯一上台黑松露嘅香味已經飄出嚟鴨脾配太陽蛋 大膽而新潮但蛋汁滴落黑松露意大利飯嘅時候都好襯而我就叫咗香煎牛柳炸菇配薯蓉牛柳都算好大塊滿滿嘅牛汁滲出嚟🤤而且有調味過 鹽同黑椒味好襯牛扒既本身薯蓉都香滑細膩😘😘好正😎😎😎
身邊越來越多人移民
離開我地既home kong 🥲