2023-02-10 154 瀏覽
之前幫襯佢地都係飲啡,啡好飲,search 下食物,又幾靚喎,無伏味🤣 所以趁住去附近聽演唱會😌 就早啲黎試食.幾鐘意餐廳滿佈草草的感覺,小清新舒服的環境,不造作。題外話,太子店我都好鐘意🥰 因為近花墟都去過幾次,果個位終於有間好飲嘅咖啡實在太好\(٥⁀▽⁀ )/.返黎九龍灣,因為當日較早前已經密密食,所以最後只係叫左個risotto 同朋友share食…小廢胃🫠.雖然只得一樣野食,但係好好味,魚竟然有鮮味,帶子彈牙,黃薑risotto 加左少少芝士,仲拉到絲。risotto 唔易煮,但呢到risotto 係做到軟硬度恰到好處😋可以覆桌試埋其他野

可以覆桌試埋其他野
2023-01-27 156 瀏覽
餐廳裝修簡潔,周圍放滿植物充滿文青氣息~餐點都喺咖啡,all day,意粉之類~部份餐點有泰式元素!自助下單,搵位食物正常水平,價錢沒有偏貴順路也可以試吓❤️不過今次嚟試唔到all day breakfast,(3點已經有幾樣嘢無得叫)有少少失望同選擇少咗ꕺ黑松露炒蛋班蘭吐司$78ꕺ黑松露味濃,班蘭吐司甜甜地,其實無乜班蘭味ꕺ卡邦尼意粉$80ꕺ混合温泉蛋汁一齊食,又香又滑👍🏻ꕺ抹茶拿鐵$48ꕺ(跟餐半價)ꕺ早餐茶+$5ꕺ
餐廳裝修簡潔,周圍放滿植物
充滿文青氣息~

自助下單,搵位
食物正常水平,價錢沒有偏貴
順路也可以試吓❤️

ꕺ黑松露炒蛋班蘭吐司$78ꕺ
黑松露味濃,班蘭吐司甜甜地,其實無乜班蘭味

ꕺ卡邦尼意粉$80ꕺ
混合温泉蛋汁一齊食,又香又滑👍🏻

ꕺ抹茶拿鐵$48ꕺ
(跟餐半價)

ꕺ早餐茶+$5ꕺ
2023-01-24 127 瀏覽
呢間食過幾次,覺得今次食好似D side dish減咗價,田園沙律先加5元,松露醬fries加10元(呢個我冇叫,因怕食唔曬)。今日試最普通的溫泉蛋卡邦尼意粉,意粉煮得剛剛好,煙煙韌韌咁配埋個撈咗蛋黃嘅汁好食到一條都冇剩。杯cappuccino (nutty)唔夠香,要加20蚊有D小貴,埋單116元含年初三加一小費倘可以接受。希望店員播返D呢兩年樂壇新一代嘅歌,呢期唱得最好嘅MC或者Jay Fung都冇,仲播楊千嬋真係好趕客!

2023-01-19 1884 瀏覽
九龍灣的From Seed To Wish以純白簡約風襯托充滿綠意的盆栽植物,打造岀一個療癒的植感空間🪴 剛過去的週末與Hanaichi Flower 聯乘,於店內舉辦Pop Up花店,除了有單支花束外,更有非常特別又優雅的「冰藍白蝴蝶蘭」出售 ✿🔸招牌泰式全日早餐這裡的All Day Breakfast 非常豐富,有炒蛋、斑蘭多士、泰式生菜包、豬肉腸、車厘茄、雜菌和牛油果伴藜麥🥑 配搭新穎,斑蘭多士鬆軟又清香,很有泰式風情🔹香蒜欖油辣蝦扁意粉意粉一上菜就聞到超濃蒜香,辣辣的非常惹味,蝦仁彈牙,整體都很美味,很快就一掃而空😋🔸唐揚炸雞配蜜糖芥末新鮮炸好熱騰騰的唐揚炸雞,粉漿很薄透吃起來酥脆又不油膩,而且雞肉很juicy✨配搭的蜜糖芥末令味道更 refreshing 🔹抹茶白朱古力撻甜品點了超美的抹茶白朱古力撻,質地 creamy幼滑,抹茶的茶香完美中和了白朱古力的甜 🍵🔸飲品點了Espresso Tonic及Pandan Cooler,兩杯都很有特色! Espresso Tonic酸甜冰涼,感覺非常清爽,而且分層感的賣相好吸引☕️ 另一杯是很少見的斑蘭冰咖啡,有漂亮的漸變效果,入口充滿椰

招牌泰式全日早餐

抹茶白朱古力撻

🔹抹茶白朱古力撻

斑蘭冰咖啡
🔸飲品
點了Espresso Tonic及Pandan Cooler,兩杯都很有特色! Espresso Tonic酸甜冰涼,感覺非常清爽,而且分層感的賣相好吸引☕️ 另一杯是很少見的斑蘭冰咖啡,有漂亮的漸變效果,入口充滿椰香和清新的班蘭味道,必點之一!
招牌泰式全日早餐
唐揚炸雞配蜜糖芥末
抹茶白朱古力撻
斑蘭冰咖啡
2K
☕️戲院附近純白文青Cafe☕️-呢日去開淘大花園睇戲 不過未夠鐘 所以就揾咗呢間靚靚文青風 走純白路線嘅cafe chill吓hea吓😚-🍳FSTW 全日早餐 $128好豐富嘅All day breakfast 有斑斕吐司 泰式生菜包 豬肉腸 炒蛋 配上 牛油果 車厘茄 雜菌 同藜麥沙律 打卡一流😍 斑斕吐司除咗有淡淡牛油香 仲食到少少斑斕味 香氣double🤤 另外泰式生菜包都好出色 係出街食單點嘅質素 炒蛋好滑 牛油果熟得啱啱好 而菇都好香😙 不過香腸就出奇地比較低鹽 可能係用咗健康版 有啲唔慣😅-🍤香蒜欖油辣蝦扁意粉 $92呢個都有啲驚喜 本身以為只係普通cafe鹹食 點知個粉煮得幾al Dante 而且香蒜欖油做嘅sauce都好香口濃郁 仲有少少辣吊味 提升層次😚 蝦肉都好彈牙同大隻 唔錯😋-🍟薯條配蛋黃醬 (套餐+$10)薯條就正常發揮 粗幼適中 會比平時快餐店再粗多少少-🍰抹茶朱古力撻 配 小山園抹茶醬 $68呢個又係一大驚喜 朱古力撻本身好扎實好足料 用咗好大人向嘅黑朱古力 所以好濃郁😋 加上抹茶粉同抹茶醬做點綴 同樣都係好濃郁嘅茶香 不過會帶出到甜味加上茶嘅甘香🥰 如果唔
☕️戲院附近純白文青Cafe☕️
🍳FSTW 全日早餐 $128
FSTW 全日早餐

🍤香蒜欖油辣蝦扁意粉 $92
香蒜欖油辣蝦扁意粉

🍟薯條配蛋黃醬 (套餐+$10)
薯條就正常發揮 粗幼適中 會比平時快餐店再粗多少少
薯條配蛋黃醬

🍰抹茶朱古力撻 配 小山園抹茶醬 $68
呢個又係一大驚喜 朱古力撻本身好扎實好足料 用咗好大人向嘅黑朱古力 所以好濃郁😋 加上抹茶粉同抹茶醬做點綴 同樣都係好濃郁嘅茶香 不過會帶出到甜味加上茶嘅甘香🥰 如果唔係去睇戲 應該會買多一個外賣番屋企食😉
抹茶朱古力撻 配 小山園抹茶醬

🥥Coconut Milk Coffee $56 (跟餐$28)
因為椰奶本身較厚身 所以做到漸層打卡冇難度😌 而且椰奶本來已經有少少甜味 所以中和番咖啡嘅苦同甘 仲多咗椰子香味 平時唔飲咖啡嘅朋友都可以試下😙
Coconut Milk Coffee

☕️Cold Brew $68 (跟餐$34)
佢嘅咖啡nutty同fruity兩者中都比較平衡 唔會太苦或太酸 應該係people pleaser嘅口味😙
Cold  Brew

📍From Seed To Wish (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大花園3期戲院大樓地下
FSTW 全日早餐
薯條配蛋黃醬
Coconut Milk Coffee
Cold  Brew
行經九龍灣淘大,見到呢間白色配植物為主題既cafe好特別☘️ 前幾日去到見到cafe聯同花店 @hanaichi.flower.hk 舉辦左Pop Up花店💐門口已經有打卡位可以影相🫶🏻我地就入埋去嘆啡食野同欣賞靚靚花束🙆🏻‍♀️ 食物非常高質,最鍾意佢杯斑蘭冰咖啡好特別!.入到去最特別莫過於見到花店非常仙氣高貴既🦋冰藍白蝴蝶蘭🦋 仲有其他花都好特別好靚🥹.我地今次就食左🍱FSTW All day breakfast同🍗唐揚炸雞配蜜糖芥末,All day breakfast有驚喜!勁多牛油果,上邊灑滿一大埋藜麥,旁邊有泰式生菜包、雞肉腸、炒蛋,仲有綠色既斑蘭吐司!斑蘭吐司好出色!斑蘭味好香,而且吐司好鬆軟好好食😋 炸雞炸得香脆且內裡肉質嫩滑,點蜜糖芥末好味道!.甜品食左🍰抹茶白朱古力撻,非常濃郁既抹茶,配白朱古力,香甜中和苦澀,幾好味!飲品當然一人一杯啡☕️.斑蘭冰咖啡超香🫶🏻賣相好靚,漸變layer,隨住攪拌牛奶而溶的咖啡同斑蘭汁,好味!來多杯凍mocha☕️ 好濃郁既可可味,濃而不甜,真正既mocha!
2023-01-14
午餐
  • FSTW全日早餐
  • 斑蘭冰咖啡
裝修以灰白色做主調, 再配上小植物擺設🪴, 走小清新簡約風格⸝⸝ 𓆸🥣FSTW 全日早餐加入東南亞元素嘅 All Day Breakfast, 好有特色!有斑蘭吐司🍞、泰式生菜包、豬肉腸、炒蛋🍳、牛油果🥑、車厘茄、雜菌、藜麥, 食材豐富!斑蘭吐司表面有少少脆口, 入口鬆軟, 滲透住斑蘭嘅香甜, 仲有陣陣牛油香🧈, 呢個吐司真係有驚喜💚🍝香蒜欖油辣蝦扁意粉個 presentation唔錯👍🏻, 大蝦份量多🦐, 扁意粉入口彈牙, 充滿蒜香🍵抹茶朱古力撻 表面有層抹茶粉作點綴 , 配上小山園抹茶醬, 抹茶味濃郁🍃, 帶回甘, 個撻有薄薄一層朱古力醬, 抹茶嘅微苦同朱古力嘅甜味互相平衡, 入口軟滑, 加上鬆脆嘅餅底, 口感層次豐富ꕀ🍵Matcha Latte (轉燕麥奶)抹茶味香醇濃厚🍃, 口感順滑, 配搭燕麥奶, 令濃厚度更明顯!

🥣FSTW 全日早餐

🍝香蒜欖油辣蝦扁意粉

🍵抹茶朱古力撻

🍵Matcha Latte (轉燕麥奶)
2023-01-15
午餐
2023-01-02 129 瀏覽
2022-12-31同女朋友過2022年最後一日🎊一齊去咗睇阿凡達🦕睇戲之前去咗附近嘅cafe🥰叫From Seed To Wish😍餐廳好有清新感覺😀放滿綠色植物擺設🌵主打食不同fusion健康菜式🍀半自助式用手機落單📱我哋點了,FSTW招牌全日早餐,133蚊份,全日早餐食材好豐富,有藜麥牛油果,牛油果片好新鮮,有香滑嘅炒蛋,香腸,還有用了新豬肉嘯泰式生菜包,蘑菇片炒得好香,斑爛多士帶出斑斕味嘅香甜,好完美嘅健康組合🤗卡邦尼意粉,114蚊碟,卡邦尼意粉既調味唔錯,雖然偏咸,同意粉既半軟硬口感幾夾,個汁收得幾靚,汁醬啱啱好,擺盤都好靚,加埋溫泉蛋有驚喜😳抹茶拿鐵,跟餐加24蚊杯,有拉花造型,抹茶應該有微微苦澀,不過抹茶同鮮奶混合後,產生甘甜嘅滋味,十分平衡,奶泡非常滑溜🍵整體環境感覺舒適放鬆☺️服務送餐速度好快😙食物份量幾多,味道幾好,會再幫襯 @fstw.hk 去嘆杯咖啡👌🏻☕️#FromSeedToWish#FSTW招牌全日早餐#卡邦尼意粉#抹茶拿鐵
2022-12-31

#FSTW招牌全日早餐
#卡邦尼意粉
#抹茶拿鐵
2022-12-23 135 瀏覽
🥗FSTW全日早餐加入🇹🇭🇲🇾🇸🇬東南亞元素嘅All Day Breakfast,有🌱斑斕多士、🌶️辣肉碎、🥚炒滑蛋、藜麥、🥑牛油果等,份量豐富之餘,仲充滿特色🤩!🍛香煎魚柳配黃薑燴飯🐟魚柳煎至外脆內水嫩,入口滑溜💦,燴飯香口美味,水準之作👍🏻!🍨斑斕西多士配Movenpick雪糕雙層厚多士夾埋美味嘅🥜花生醬,加埋🇨🇭Movenpick雪糕,極度邪惡😈!☕️拿鐵咖啡可自選🌰Nutty / 🍎Fruity口味嘅咖啡豆,加埋靚靚嘅🌹玫瑰拉花,夠晒chill!🍹椰子奶咖啡滿滿🥥椰香嘅凍咖啡!

🥗FSTW全日早餐

🍛香煎魚柳配黃薑燴飯

🍨斑斕西多士配Movenpick雪糕

☕️拿鐵咖啡

🍹椰子奶咖啡

滿滿🥥椰香嘅凍咖啡!
2022-12-11 164 瀏覽
2022.12.07 lunch 呢日午飯又要去牛頭角辦事,所以完事之後又行過淘大食晏,又嚟咗呢間😋 放多咗少少坐位,但依然有個比較自成一角嘅位,女友又食番溫泉蛋卡邦尼意粉,我今次揀個新嘢,香烤雞扒藜麥沙律配酸種多士。叫餐點都要加錢先有飲品,所以都會揀吓單叫食品。溫泉蛋卡邦尼意粉先到,保持水準,一樣咁靚,煙肉唔會勁多肥肉,好味😋 我香烤雞扒藜麥沙律配酸種包都好靚,雞扒燒得好香,夠味又嫩,好味😋 沙律係配芝麻醬,沙律菜都新鮮靚嘅,但兩塊酸種多士就硬咗啲,不過塗咗牛油都好香。同之前一樣,係會再嚟⋯⋯不過都係未試呢度嘅咖😅
2022.12.07 lunch

溫泉蛋卡邦尼意粉
香烤雞扒藜麥糠沙律配酸種多士

同之前一樣,係會再嚟⋯⋯不過都係未試呢度嘅咖😅
2022-12-07
$85.5 (午餐)
2022-12-08 121 瀏覽
白色裝修明亮簡潔整齊,背景用黎同朋友打卡影相都唔錯。🍴🥄🔪餐具去特定位置自取,碗碟就職員會另外俾。呢個 all day breakfast 好泰式😂吐司好香牛油味,都夠厚。炒蛋都滑,但個人覺得整體有啲油,特別係個生菜包。。。係中間嘅牛油果藜麥比較清爽。意粉都好creamy,可惜明太子味道唔濃,軟殼蟹就比較一般,份量都唔多。
白色裝修明亮簡潔整齊,背景用黎同朋友打卡影相都唔錯。
🍴🥄🔪餐具去特定位置自取,碗碟就職員會另外俾。

all day breakfast

呢個 all day breakfast 好泰式😂
吐司好香牛油味,都夠厚。
炒蛋都滑,但個人覺得整體有啲油,
特別係個生菜包。。。
係中間嘅牛油果藜麥比較清爽。

軟殼蟹明太子意粉

軟殼蟹明太子意粉
2022-12-01 1065 瀏覽
-{九龍灣淘大白調cafe🍝}🤤 香煎魚柳配薑黃燴飯🤤 ($98)魚柳好滑又夠厚肉 啲薑黃飯有味但有啲食唔慣咁濕潤嘅薑黃飯😂不過撈埋食係幾惹味 係幾特別嘅!👖褲評: 7.8/10🤤 羽衣甘藍烤雞扒漢堡配薯條 🤤 ($108)雞扒唔算話好juicy但肉質係夠嫩的 上面仲有隻荷包蛋 而最底嘅pesto好夾🤩另個包昇華左😙薯條夠脆份量又多🤓抵食!👖褲評: 8.5/10🤤 Coconut Pandan 🤤 (+$12)底層有斑蘭果凍好香🥳好有泰式風味😎啲冰就算融左啲都好濃味😉椰香斑斕比例啱啱好唔會搶味🤓👖褲評: 8.5/10🤤洋蔥圈🤤 ($38)唔會話好油!係略嫌厚皮左少少🤣😇👖褲評: 7.3/10🤤 抹茶朱古力撻 🤤 ($52)上面有啲抹茶粉點綴 抹茶回甘味道好濃😜🤩有少少苦味但接受到嘅😛之後再有朱古力嘅甜味 而餅底都好好食🥰👖褲評: 9/10整體野食幾出色😋依度係自助吧拎餐具同水 但唔收加一嘅 價錢係weekend brunch黎 加野飲好抵食☺️值得更多人試嘅cafe😛👍性價比: 8.8/10服務: 7.5/10環境: 8.5/10🚩 From Seed To Wish
{九龍灣淘大白調cafe🍝}
🤤 香煎魚柳配薑黃燴飯🤤 ($98)

👖褲評: 7.8/10

🤤 羽衣甘藍烤雞扒漢堡配薯條 🤤 ($108)

👖褲評: 8.5/10

🤤 Coconut Pandan 🤤 (+$12)

👖褲評: 8.5/10

🤤洋蔥圈🤤 ($38)
唔會話好油!係略嫌厚皮左少少🤣😇

👖褲評: 7.3/10

🤤 抹茶朱古力撻 🤤 ($52)

👖褲評: 9/10

性價比: 8.8/10
服務: 7.5/10
環境: 8.5/10

🚩 From Seed To Wish 🚩
地址: 九龍灣牛頭角道77號淘大花園3期戲院大樓地下

#fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai九龍灣 #fuudjaicafe
香煎魚柳配薑黃燴飯
羽衣甘藍烤雞扒漢堡配薯條
Coconut Pandan
抹茶朱古力撻
  • 香煎魚柳配黃薑燴飯
呢間cafe行簡潔風!陽光十足☀️,周圍都好岩影女神相,主打fusion西餐,班爛咖啡必飲💚🤣:-1️⃣「FSTW All Day Breakfast🍳 ($128)」超大份 好飽🤰🏻!All day breakfast居然有生菜包!而且佢嘅麵包係斑斕味好香💚,炒蛋香滑,不過整體有少少油~-2️⃣「黑醋安格斯牛柳粒扁意粉🍝($128)」呢個好惹味,意粉彈牙,幾特別~Balsamic angus beef pasta -3️⃣「班蘭冰咖啡🌿☕️($56)」超好飲,一飲愛上左班蘭咖啡🤤,超香嘅咖啡味同咖啡好夾🤎~Pandan Cooler 👍🏻-4️⃣「蜂巢咖啡🍯☕️($56)」呢杯偏甜dd,但都好香蜂蜜味,帶有dd焦糖香味~Honeycomb coffee 👍🏻
2️⃣「黑醋安格斯牛柳粒扁意粉🍝($128)」
3️⃣「班蘭冰咖啡🌿☕️($56)」
4️⃣「蜂巢咖啡🍯☕️($56)」
Pandan  cooler
Pandan  cooler
印象中九龍灣一帶向來甚少咖啡店,而位於淘大花園的FROM SEED TO WISH可謂一枝獨秀,顧名思義以植物為主題,裝修簡潔清新別樹一幟。酥炸雞軟骨配鹹蛋黃醬 ($68) 炸得酥脆香口可惜漏配鹹蛋黃醬缺少靈魂特色。軟殼蟹明太子扁意粉 ($118) 醬汁相當稠厚但明太子味偏淡,雖然面層再有加上新鮮明太子惟整體仍以忌廉奶香為重。軟殼蟹炸得外酥內軟,鹹香並帶蟹膏與蟹肉鮮味,唧上青檸汁中和油膩感更加清爽。雙層牛肉芝士漢堡配薯條 ($128) 兩塊牛肉漢堡煎至略帶焦香,質感鬆軟而肉汁豐沛,雖然肉味不算相當濃郁但充滿油香。焦糖洋蔥亦熬煮得香甜軟腍,加上芝士、生菜及番茄實而不華;而薯條則中規中矩勝在份量十足。椰子朱古力奶昔 ($68) 質感稠厚細滑並不帶碎冰,朱古力味濃郁之餘當中更能嘗到朱古力微粒,可見真材實料並非以朱古力糖漿濫竽充數,鮮忌廉上加上椰子脆片更添香脆口感,美中不足的是奶昔整體椰子味微不足道。蜂巢咖啡 ($56) 上蜂巢脆餅口感鬆脆亦不會過分黏牙,而咖啡本身亦帶香甜焦糖味,與咖啡香平衡溫醇。伯爵茶慕絲蛋糕 ($68) 以主食加配只需$35,兩層海棉蛋糕濕潤鬆軟,與伯爵茶慕絲梅花間竹而成
酥炸雞軟骨配鹹蛋黃醬
軟殼蟹明太子扁意粉
軟殼蟹明太子扁意粉
椰子朱古力奶昔
蜂巢咖啡
伯爵茶慕絲蛋糕
伯爵茶慕絲蛋糕 ($68) 以主食加配只需$35,兩層海棉蛋糕濕潤鬆軟,與伯爵茶慕絲梅花間竹而成。
伯爵茶慕絲蛋糕
慕絲質感軟滑濃稠,醇厚茶香一觸即發卻不帶甘澀,慕絲比例較高但整體依然甜而不膩。
椰子朱古力奶昔
蜂巢咖啡
2022-11-14 225 瀏覽
淘大花園戲院旁 有間新開的純白簡約裝修cafe(´∇`) 抱住期待感入去 然後可以hea下relax下(◦¯ ˘ ¯◦)Cafe用上qr code落單 好方便~有lunch/afternoon set 意粉漢堡仲有甜品可以叫!不過今次淨係試咗咖啡先(˶◜ᵕ◝˶)☕️ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $38☕️ 𝐏𝐚𝐧𝐝𝐚𝐧 𝐂𝐨𝐨𝐥𝐞𝐫 $56環境幾舒服 但可惜咖啡味道一般…(̨̡ ¨̯ )̧̢尤其Dirty一上枱就變了Latte 所以少少失望斑蘭冰咖啡幾特別 有淡淡斑蘭味又唔會蓋咗咖啡味係附近冇嘢做又想搵舒服地方坐下嘅話 呢到會係選擇之一~👅味道:3/5💰性價比:3/5👀回頭率:3/5
淘大花園戲院旁 有間新開的純白簡約裝修cafe(´∇`)

Cafe用上qr code落單 好方便~
不過今次淨係試咗咖啡先(˶◜ᵕ◝˶)

☕️ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 $38
☕️ 𝐏𝐚𝐧𝐝𝐚𝐧 𝐂𝐨𝐨𝐥𝐞𝐫 $56

環境幾舒服 但可惜咖啡味道一般…(̨̡ ¨̯ )̧̢
尤其Dirty一上枱就變了Latte 所以少少失望
斑蘭冰咖啡幾特別 有淡淡斑蘭味又唔會蓋咗咖啡味
係附近冇嘢做又想搵舒服地方坐下嘅話 呢到會係選擇之一~

👅味道:3/5
💰性價比:3/5