2022-08-21 151 瀏覽
住香港咁多年,真係從未食過咁難食嘅cafe,叫左個蟹肉意粉,得少少蟹肉,但蟹柳絲居多,依碟野要百幾蚊,真係好過份。我令願你得蟹肉,都唔好放蟹柳絲落去!就係因為食碟野,令到我想寫食評,叫大家睇路,唔好浪費錢!至於我碟辣蝦扁意粉,冇味,求奇,得幾塊蒜片。成餐300幾hkd,好唔好意思?野飲又係賴哂野,d茶好似水咁。唯一好嘅,就係炸魷魚,可能係來貨,水準叫正常。真心唔推薦,完全唔值,個d好評,大家知咩事啦
難食
2022-08-21 98 瀏覽
第一次去呢間cafe喺戲院隔離環境舒適,員工仲好nice😊點左香蒜蝦意粉🦐🍝目測賣相好正🦐都有成十幾隻咁多仲有好多配料一齊炒有誠意😌👍🏻而且仲幾好味添好怕有d🍝乾柴柴佢絕對唔會👍🏻辣辣地好正如果前菜可以有湯揀就更加好😉因為如果食沙律,前菜又係沙律好似太寡💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👅👅👅👅💵:$100 lunch set 🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
第一次去呢間cafe喺戲院隔離
環境舒適,員工仲好nice😊
點左香蒜蝦意粉🦐🍝
而且仲幾好味添
好怕有d🍝乾柴柴
佢絕對唔會👍🏻辣辣地好正
如果前菜可以有湯揀就更加好😉
因為如果食沙律,前菜又係沙律好似太寡

💜●‿●💜
🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
😋:👅👅👅👅
💵:$100 lunch set
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️

2022-08-19 72 瀏覽
𝟙𝟝.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌From Seed To Wish (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大花園3期戲院大樓地下💸人均消費: $80-150🌿評分: 4.3/5🈚️加一服務費喺開飯搵緊九龍灣有咩食嘅時候就見到呢間年初喺淘大MCL隔離開業嘅純白簡約風café🌷價錢唔貴之餘食物嘅賣相亦都好唔錯🙌🏻店舖裝修以現代感白色為主調配搭住清新植物主題🪴令人感覺好舒適🍃如果唔係坐吧枱嘅話根本上每個都係打卡位🌿好啱同閨蜜/女朋友嚟打吓卡食吓嘢(當日我哋人多所以就坐咗喺吧枱)感覺佢哋由改名到餐廳裝修同主題都用心🌻最近留意到FSTW仲有開手沖咖啡體驗工作坊☕️如果有興趣都可以dm佢哋查詢🔍 @fstw.hkꕥ 明太子軟殼蟹扁意粉 ($98) 軟殼蟹俾平時café見嘅大隻好多🦀通常都係細細隻淨係食到好脆嘅殼🎃 呢隻切開之後會見到大量蟹肉同食到蟹膏😲蟹腳仲係好粗嗰種😈夠唒足料❤️外面嘅炸粉亦都好酥脆🥹同時亦有些少椒鹽味🧂意粉亦都係相當唔錯🥳軟硬適中之餘醬汁亦都好creamy🌷明太子味都好岀但唔會過鹹👍🏻$100有找有咁大隻蟹同埋一碟咁好食嘅意粉去邊度搵😼ꕥ 黑松露薯條 (+$20) 正常水準薯條🍟不過勝在黑松露醬夠多
𝟙𝟝.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌From Seed To Wish (九龍灣)

💸人均消費: $80-150
🌿評分: 4.3/5
🈚️加一服務費

明太子軟殼蟹扁意粉

ꕥ 明太子軟殼蟹扁意粉 ($98)
黑松露薯條

ꕥ 黑松露薯條 (+$20)
正常水準薯條🍟不過勝在黑松露醬夠多👻用嚟點軟殼蟹仲正😂強力推薦如果嗌軟殼蟹意粉就加配埋呢個薯條啦🤪
凍檸檬梳打水

ꕥ 凍檸檬梳打水
跟餐送的💖本身以為係嗰啲罐裝好甜嗰隻lemonade🍋呢杯反而係酸酸甜甜嘅😲尤其食咁大份嘅白汁意粉嘅時候飲落好開胃解膩

雖然呢度無論餐具水定係落單都係自助🍴但短短一餐飯都感覺到店員好友善🥹除咗打電話去問有冇位嘅時候好耐心咁解答之外仲好貼心咁提我跌咗口罩😷冇加一嚟講真係好好服務🙌🏻

佢哋幾個月前太子分店都開張咗😲延伸翻植物主題但今次係行簡約工業風🔧打卡一流🎐有興趣嘅朋不妨去支持下佢哋吖🧡
明太子軟殼蟹扁意粉
黑松露薯條
凍檸檬梳打水
2022-08-14 65 瀏覽
環境同食物質素都唔錯💯適合同朋友坐低慢慢傾下計價錢又唔貴🙌🏻餐廳Qr code落單 自助水吧裏面嘅植物睇岩都可以買🌿✨香煎帶子配松子仁香草燴飯$98成個飯充滿香草味 配埋粒粒松子大大粒帶子勁厚肉 好鮮甜仲有蘑菇 蘆筍 👍外表平凡 成個飯好好味 唔會太漏口✨跟餐+$25 松露醬薯條正常份量 唔會驚食唔晒🤣比左好多醬 😍薯條點落啖啖松露味✨烤雞扒藜麥沙律配胡麻醬$68入口啖啖藜麥😍車厘茄超大粒雞扒香濃 味道唔錯🥗沙律菜份量都唔少總括黎講 性價比高 環境好舒服完全無人趕 可以慢慢坐💞

環境同食物質素都唔錯💯

雞扒香濃 味道唔錯
🥗沙律菜份量都唔少

總括黎講 性價比高 環境好舒服
完全無人趕 可以慢慢坐💞

Cafe係連住戲院一齊開,之前疫情嚴重戲院冇開個排Cafe都冇開,bookmark左好耐到而家戲院開返Cafe就開返啦🍃Cafe走清新路線,店內好多植物裝飾,就算我地嘅座位都比植物包圍感覺好清新,另外cafe仲有純素食物提供,夠哂Green💚🍃最特別係cafe營業時間到夜晚9點,放左工都仲可以食到😋🍃一入座店員就會比張QR code我地scan,離開個陣再埋單就可以了,好方便🍝松露忌廉汁野菌燴飯 $𝟭𝟯𝟭好creamy好香松露同菇味🤤最特別係risotto加入好多蒜片一齊整,所以食落味道都幾濃🍝明太子軟殼蟹扁意粉 $𝟭𝟰𝟮軟殼蟹好大隻炸得好脆,但係就冇乜明太子味🥲意粉彈牙,個汁好creamy夠掛,每啖都比濃濃嘅忌廉汁包圍🍟松露醬薯條 +$𝟮𝟬食薯條有得揀嘅話我幾鍾意配松露醬,脆卜卜嘅薯條食落多重松露香☺️🍰純素特濃朱古力蛋糕 +$𝟮𝟱 純素蛋糕texture比一般蛋糕黏口,幾得意😋香濃朱古力醬,整體唔會好甜,食完唔會覺得大負擔本來想試下佢嘅斑斕椰奶,但見其他食評話佢麻麻就試返啲正常嘅咖啡算😳☕️𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 $𝟮𝟴☕️𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 $𝟮𝟰

🍃最特別係cafe營業時間到夜晚9點,放左工都仲可以食到😋

🍝松露忌廉汁野菌燴飯 $𝟭𝟯𝟭
好creamy好香松露同菇味🤤

🍝明太子軟殼蟹扁意粉 $𝟭𝟰𝟮
軟殼蟹好大隻炸得好脆,但係就冇乜明太子味🥲
意粉彈牙,個汁好creamy夠掛,每啖都比濃濃嘅忌廉汁包圍

🍟松露醬薯條 +$𝟮𝟬

🍰純素特濃朱古力蛋糕 +$𝟮𝟱
純素蛋糕texture比一般蛋糕黏口,幾得意😋
香濃朱古力醬,整體唔會好甜,食完唔會覺得大負擔

☕️𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 $𝟮𝟴
☕️𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 $𝟮𝟰
2022-07-25 79 瀏覽
見到戲院旁邊開左間幾靚幾chill嘅cafe就入左去試試 見到啲野飲都幾特別 之前其他cafe嘅班蘭咖啡 覺得幾好飲 所以就試試依間啦 分別叫左coconut pandan drink同pandan cooler 前者比較甜 後者就咖啡味比較重 覺得睇戲前黎飲杯野都唔錯
2022-06-29 143 瀏覽
2022.05.30 lunch好耐冇去淘大食lunch,係四、五月疫情好似好咗少少,我哋都出動咗幾次係街食😛 呢一天過咗嚟見到呢間新店⋯⋯可能都唔新😅 我倆都應該年幾兩年冇嚟淘大食晏!通常我哋都快望門口餐牌,因揀唔到係唔會碌入去,好彩都有,即入去,仲要有安全好位,正😁 環境幾舒服,價錢亦好合理。係我哋鍾意嘅手機落單,方便快捷👍🏼 每個餐都有沙律菜及飲品。 不過個沙律菜就好似求其咗少少,其實冇我哋都ok😅 女友餐飲要紅茶,我一見到Lemonade…就唔使諗,我至愛,一定揀😙女友要溫泉蛋卡邦尾意粉,賣相好得,味道同賣相一樣⋯⋯好!好味呀😋 又抵食,只係$68,真超值,又冇加一👍🏼我就被黃薑飯吸引咗,要咗香煎魚柳配黃薑飯,賣相又係好靚,味道就一般咋,魚柳只係有咸味,仲要係好咸,但食得出係比心機煎⋯⋯嘥咗!味道一般,個飯正常。
2022.05.30 lunch

餐沙律菜+紅茶
餐沙律菜+Lemonade

溫泉蛋卡邦尾意粉

香煎魚柳配黃薑飯
2022-05-30
溫泉蛋卡邦尾意粉
2022-06-27 82 瀏覽
呢一間喺九龍灣新開嘅Cafe☕️環境真係好舒服 好靚❤️最特別就係佢哋個自家製法式香蕉蛋糕吐司🍞French toast係用咗香蕉蛋糕嚟做 都幾特別🤩再加埋雲呢拿雪糕🍦同旁邊嘅焦糖香蕉🍌賣相真係好靚~
2022-06-22 89 瀏覽
前陣子去戲院看電影之前來到 From Seed To Wish 的淘大分店FSTW 的整體風格以清新植物風格為主🌱像是為黑漆漆的戲院室內帶來一點生氣呢~(˘▾˘~)  餐廳不同的角落都擺放著植物🌿加上不同顏色的水磨石、不鏽鋼、玻璃等等 令整體空間增添層次感和小亮點✨ 不過因為太早的關係 原來他們要 113O 之後才提供熱食呢⸝⸝ʚ̴̶̷̆ ̯ʚ̴̶̷̆⸝⸝  ( 有藉口下次再來 XD )  我們試了﹝𝚕𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚝𝚊𝚛𝚝🍋﹞﹝𝚌𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝🥐﹞﹝𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚖𝚊𝚍𝚎𝚕𝚎𝚒𝚗𝚎🍫﹞  檸檬撻🍋的酸度剛好 撻皮非常好吃!  牛角包🥐略顯不夠脆 中間的層次和蜂巢也只是一般( ´•̥-•̥` )  朱古力瑪德蓮🐚則是很有驚喜呢ಠಿ ˑ̫ ಠಿ 每一口都咬到朱古力粒粒 非常濃郁~  咖啡我們點了 nutty 豆子的 latte~ 入口順滑厚實☕️ 下次會想再來試試他們的熱食呢~(۶•̀ᴗ•́)۶

FSTW 的整體風格以清新植物風格為主🌱
像是為黑漆漆的戲院室內帶來一點生氣呢~(˘▾˘~)

餐廳不同的角落都擺放著植物🌿

Lemon Tart

檸檬撻🍋的酸度剛好 撻皮非常好吃!

Croissant

朱古力瑪德蓮

Latte

下次會想再來試試他們的熱食呢~(۶•̀ᴗ•́)۶
2022-05-07
5 分鐘 (堂食)
$90 (早餐)
Lemon Tart
Croissant
朱古力瑪德蓮
Latte
2022-06-16 75 瀏覽
小清新cafe~▪️香蒜欖油辣蝦扁意粉 $98蝦都幾彈牙 覺得有點點辣😳▪️香煎帶子配松子仁香草燴飯 $108帶子煎得好香 飯唔會太笠粒粒分明▪️溫泉蛋卡邦尼意粉😌個汁幾好 但份量略嫌有點細份 可以再加小食▪️加配 香辣單骨雞翼 $25正常發揮 雞翼好少會唔好食😆▪️飲品 可以飲茶/加錢配其他咖啡
小清新cafe~

▪️香蒜欖油辣蝦扁意粉 $98

▪️加配 香辣單骨雞翼 $25
正常發揮 雞翼好少會唔好食😆

▪️飲品 可以飲茶/加錢配其他咖啡
2022-06-16 75 瀏覽
身為九龍灣之友的我,最近發現左一間勁靚的打卡cafe- From Seed To Wish! 位置勁方便,就向淘大花園戲院個位,我當然唔執輸即刻去試啦!佢個裝修真係令我心心眼😍白色簡約工業風再加綠色植物佈置,成個環境超級舒服!我試左招牌菜式香煎魚柳配黃薑燴飯同雞肉漢堡,好友驚喜!兩款菜式都多份量十足,魚柳超新鮮,黃薑燴飯好香好濃郁,唔係度度都食到架!雞肉漢堡加左隻大雞蛋,食得非常滿足!每個餐都配堆一杯檸檬梳打,食極都唔漏!最後梗係要食埋甜品先美滿啦,個檸檬批酸酸甜甜,食多一個都得呀😋下次我一定會再黎試埋招牌黑芝麻麻糬蛋糕三文治、All day Breakfast🥰📍From Seed To Wish @fstw.hk 九龍灣牛頭角道77號淘大花園3期戲院大樓地下太子通菜街210號地下#九龍灣美食 #太子美食 #九龍灣cafe #太子cafe #麻糬

📍From Seed To Wish @fstw.hk
太子通菜街210號地下
  • 香煎魚柳配黃薑燴飯
/From seed to wish🌱白灰色⚪️🔘植物🌳🌴🌵泰風🇹🇭 cafe.一間小清新cafe配泰式風情嘅食物🤨係幾有新意 起碼無出面cafe嘅個種公式感➿餐廳係淘大商場個戲院隔離 憑戲飛食飯仲減$5 +個到睇戲都幾抵睇🎬可以嚟個一日遊🙋🏻‍♀️餐廳係自助形式 自己揾位 出去落單同埋拎餐具 水 而野食佢就會上俾你 我去個陣店員哥哥好好人🤩🤩!幫我地拎哂餐具🍴紙巾🧻去cafe要打卡位?有!想要純白風可以坐另一邊 我坐個到係灰色瓷磚系 都係好影🎞.🍚 松露忌廉汁野菌燴飯 💰HKD88好基本嘅cafe野食 但佢整得好食而且足料 好重嘅松露味 份量亦都唔少 會夠飽👍🏻🍳 FSTW 招牌全日早餐 💰HKD128好好好特別啊😍😍有泰式生菜包嘅肉碎+羽衣甘藍🥬包住食 啲肉汁會辟到羽衣甘藍個浸味個包係綠綠地 加左班蘭落去 班蘭味唔係話好出 個味係陰啲陰啲咁出嚟 好新奇嘅味道🤪其他有蛋 腸 菇 牛油果 全部正常發揮 但因為上面講嘅兩樣特別野食 令我覺得佢性價比係高過外面嘅一般All Day🍞🍳🥓呢個唔記得影相🥲請參考條片!🍵抹茶拿鐵 💰HKD48正常水準!拉花靚 拎住影相靚📸️🍹班蘭檸檬特飲🍋 💰HKD4
From seed to wish🌱
白灰色⚪️🔘植物🌳🌴🌵泰風🇹🇭 cafe
🍚 松露忌廉汁野菌燴飯 💰HKD88

🍳 FSTW 招牌全日早餐 💰HKD128
呢個唔記得影相🥲請參考條片!

🍵抹茶拿鐵 💰HKD48
正常水準!拉花靚 拎住影相靚📸️

🍹班蘭檸檬特飲🍋 💰HKD48
呢個真第一次聽 係店員介紹嘅飲品 係lemonade+班蘭汁 重班蘭味 成杯野係綠色 好特別 如果有機會都會想再飲多次😍
Location📍
1️⃣ From Seed To Wish (九龍灣)
2022-06-02 96 瀏覽
1️⃣ 松露野菌燴飯當你以為佢同出邊嘅松露味應該差唔多嘅時候⋯咁佢又唔係喎🤔🤔🤔佢調味係比較重 個人覺得有啲咸佢唔係行creamy 路線所以食完會比較light冇咩罪惡感😂😂😂啱哂怕肥嘅少女/🫶🏻清爽啲人印象最深刻嘅係⋯佢竟然有落🧄蒜片做香料有個好處係⋯食完唔會口臭😂出邊好少有呢個做法👍🏻👍🏻👍🏻2️⃣🥑牛油果煙三文魚班尼迪蛋我見到佢粒Benedict 有啲overcook 有啲可惜⋯唔夠流心⋯ 呢個啱當下午茶/早餐3️⃣ 斑蘭椰奶特飲🌱呢個飲品 我認為係最特別嘅未飲之前 我以為佢應該係甜甜地但飲落先係少少咸⋯我估係椰奶嘅味🤔🤔再攪勻啲⋯就食到啲斑蘭啫喱⋯再飲多啖就係輕微甜嘅椰子味感覺好有趣⋯⋯😂😂😂有機會要飲吓佢啲特飲🤔🤔
1️⃣ 松露野菌燴飯

就食到啲斑蘭啫喱⋯

再飲多啖就係輕微甜嘅椰子味
感覺好有趣⋯⋯😂😂😂

有機會要飲吓佢啲特飲🤔🤔
女仔都會鍾意去啲有feel、裝修靚既餐廳~之前見到呢個新開餐廳個氛圍幾文青,就好想同朋友一齊去chill下打下卡。餐廳以灰白色簡約風做主調,周圍擺放左一啲綠色植物/小盆栽,俾人感覺好舒服,坐係道傾計真係一流~幾乎每個坐既位置都好岩打卡,而燈光亮白,光線充足,打卡都可以影到張靚相~📸💛FSTW Smoked Salmon Egg Benedict Fatfat 好鍾意食煙三文魚,但係呢塊真係勁鹹,食左幾塊已經食唔落口。牛油果配egg benedict,係幾fresh但係味道配搭有啲奇怪,再加上配有酸醬既脆多士,層次太豐富,又fresh又酸又濕又脆,Fatfat就麻麻啦。。😢💛Pesto Risotto w/ Grilled Scallop and Pine Nuts帶子幾腍,食落入口即融,Risotto好軟身,鹹鹹地,幾易入口, 係我食過Risotto入面數一數二味道唔錯~菇爽口,菇味好岀,另外加左少少蒜調味,令成碟野更香更好食!😋👍🏻💛Latte 有nutty同fruity咖啡豆揀,我地揀左fruity既,飲落好苦,飲到少少甜味,果香味。🥰

💛Latte
2022-05-09
10 分鐘 (堂食)
𝐹𝑅𝑂𝑀 𝑆𝐸𝐸𝐷 𝑇𝑂 𝑊𝐼𝑆𝐻🪴疫情放緩,終於可以到訪位於淘大商場MCL戲院內既𝑐𝑎𝑓𝑒🌿𝑐𝑎𝑓𝑒以簡約既白色風格為主,擺放各式各樣既盆栽🪴環境舒適,過一個寧靜既下午亦係不錯既選擇🤎🤎FSTW 招牌全日早餐 ($128)賣相吸引,有藜麥配牛油果、炒蛋、菇、車厘茄、雞肉腸、生菜包及斑斕多士,份量相對多且豐富,較特別嘅係呢度嘅All day會搭配生菜包((瞬間變成泰式風味可惜滿心期待既斑斕蛋糕轉成了多士,略為失望🥹雖然多士中間呈現少許綠色,但並沒有斑斕既香甜。整體來說其他配料不錯,特別係入口即化既牛油果配上藜麥,份外有口感。🤎芝士牛肉漢堡配薯條 ($128)漢堡不算太大,有蕃茄、洋蔥、生菜作配料,醬料方面比較少,主要靠芝士調味,牛肉厚身一點會更好✨不過粗薯條份量頗多,夠熱同脆口 ((薯條控表示滿意🤎椰子奶咖啡 ($56)咖啡飲落較濃稠,沒有太多椰子香氣,甜度適中。🤎斑斕冰咖啡 ($56)見到係本店推介就決定點一杯試下,賣相十分吸引🤎飲落都係比較濃稠既一款,香茅比斑斕既香味還要重,個人覺得斑斕同咖啡吾太match,冰溶化後味道較佳。整體來講環境好舒服,食物質素不錯,但價錢相對進取,未打算
𝐹𝑅𝑂𝑀 𝑆𝐸𝐸𝐷 𝑇𝑂 𝑊𝐼𝑆𝐻🪴

🤎FSTW 招牌全日早餐 ($128)

🤎芝士牛肉漢堡配薯條 ($128)

🤎椰子奶咖啡 ($56)
咖啡飲落較濃稠,沒有太多椰子香氣,甜度適中。

🤎斑斕冰咖啡 ($56)

整體來講環境好舒服,食物質素不錯,但價錢相對進取,未打算短期內回訪ʕ •ᴥ•ʔ

P.S. 詢問完店員得知店內既盆栽🪴亦會供客人購買,有興趣既話可以向他們查詢更多呀٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
2022-05-08
$190 (早餐)
慶祝紀念
母親節