琴晚同朋友嚟左呢間九龍灣淘大個cafe 💗其實係幫佢預早慶祝生日🎂一去到,就覺得打卡影相📸️好靚💗😎我叫左杯抹茶latte 同埋香煎🐟柳黃薑燴飯認真嘅 10分滿分我比10分😙真係好好食😋杯latte 又勁好飲🤣你地要加油🫶🏼下次我會再幫襯你哋🤣
琴晚同朋友嚟左呢間九龍灣淘大個cafe 💗
其實係幫佢預早慶祝生日🎂
一去到,就覺得打卡影相📸️好靚💗😎
我叫左杯抹茶latte 同埋香煎🐟柳黃薑燴飯
香煎魚柳黃薑燴飯
抹茶latte  、檸檬梳打
  • 香煎魚柳配黃薑燴飯
2022-10-31 193 瀏覽
第一次嚟九龍灣分店 cafe小店嘢食非常之有質素🫡 意粉醬汁調味剛好 亦都好足料 ahhahaaa嘢飲方面推薦斑蘭冰咖啡 超香斑蘭味💚 斑蘭味飲落都唔會俾咖啡蓋過咗☝🏼  📸 1️⃣ 抹茶朱古力撻 ($52) 丨斑蘭冰咖啡 ($56) 2️⃣ 軟殼蟹明太子忌廉扁意粉 ($118) 3️⃣ 黑醋安格斯牛柳粒扁意粉 ($128) 4️⃣ 酥炸雞軟骨配鹹蛋黃醬 ($68) 5️⃣ 蜂巢咖啡 ($56)
第一次嚟九龍灣分店 cafe小店嘢食非常之有質素🫡
意粉醬汁調味剛好 亦都好足料 ahhahaaa
嘢飲方面推薦斑蘭冰咖啡 超香斑蘭味💚
斑蘭味飲落都唔會俾咖啡蓋過咗☝🏼
📸
1️⃣ 抹茶朱古力撻 ($52) 丨斑蘭冰咖啡 ($56)

2️⃣ 軟殼蟹明太子忌廉扁意粉 ($118)

3️⃣ 黑醋安格斯牛柳粒扁意粉 ($128)

4️⃣ 酥炸雞軟骨配鹹蛋黃醬 ($68)

5️⃣ 蜂巢咖啡 ($56)
2022-10-22 156 瀏覽
今日一個人Chill下去享受個All day breakfast,其實質素唔錯,餐送上都好開心打卡,但食咗兩啖,就見到個碟一大堆油,相信係煎腸時間連埋油一切上碟,立刻覺好油膩。
2022-10-19 170 瀏覽
From Seed To Wish都有一段時間冇去過九龍灣 原來而家都進駐咗好多新店舖 呢間喺淘大花園入面既戲院隔離 好近地鐵站 夠哂方便去當日已經係四點 我太晏飲有咖啡因類既野夜晚會瞓唔著 咁我就問 staff 可唔可以要 Single shot 佢都好有耐心解答我 好nice Ice Americano  果香味突出 Flat white 轉左1 shot 味道都唔會太淡 好飲店舖提供嘅食物都幾吸引架 不過當日就唔係太肚餓 呢度空間感足夠 畀好多綠油油既植物包圍住 幾舒服
From Seed To Wish

都有一段時間冇去過九龍灣 原來而家都進駐咗好多新店舖

呢間喺淘大花園入面既戲院隔離 好近地鐵站 夠哂方便
去當日已經係四點 我太晏飲有咖啡因類既野夜晚會瞓唔著

Ice Americano  果香味突出

2022-10-19 121 瀏覽
位於淘大戲院旁嘅cafe,食物選擇有別於太子分店嘅暗黑風格,呢間主打東南亞食物,無論環境定食物都值得推介大家一試👍🏻—————軟殼蟹明太子忌廉扁意粉 ( $118 )軟殼蟹大大隻,炸粉有少少鹹味唔厚,炸到好脆,切開之後仲會有蟹肉蟹膏🦀 意粉好creamy,食落每啖都有忌廉同明太子嘅味道,係必點之選🤩-雙層牛肉芝士漢堡配薯條 ( $128 )好足料嘅漢堡!漢堡肉牛味幾重,但調味略鹹😂 其他配菜仲有蕃茄、洋蔥、生菜等🍔 薯條係粗薯,份量好多🤣-Baileys Chocolate Tart呢款係新出品嘅甜品,未食已經聞到陣陣酒香味🤤 朱古力撻本身已經有好濃嘅朱古力味,淋埋Baileys醬上去簡直冇得彈😬 撻皮比較厚身,而且朱古力都比較膩,建議兩個人share~-椰子朱古力奶昔 ( $68 )超濃朱古力加埋比較清淡嘅椰子椰香奶昔,好滿足😋斑蘭檸檬特調 ( $48 )好清新嘅Lemonade,唔係好飲得出班蘭味😂

—————

軟殼蟹明太子忌廉扁意粉 ( $118 )

雙層牛肉芝士漢堡配薯條 ( $128 )

Baileys Chocolate Tart

椰子朱古力奶昔 ( $68 )
超濃朱古力加埋比較清淡嘅椰子椰香奶昔,好滿足😋

斑蘭檸檬特調 ( $48 )
好清新嘅Lemonade,唔係好飲得出班蘭味😂
2022-10-18 120 瀏覽
是日同朋友叫咗兩個意粉, 分別係明太子軟殼蟹意粉 同 蒜香蝦意粉。我地都加咗$15轉Set。先嚟沙律同湯, 一飲個湯, 凍既, 而且係開粉既質素...好難飲... 飲咗一啖就冇飲。之後我朋友叫咗杯凍飲, 我唔知係環保定忘記咗比飲管, 因為店員放低杯野咩都冇講就走咗... (之後當然有問佢攞反)最後嚟意粉, 好彩是剛炒起 熱的。軟殼蟹意粉還可以, 朋友的蝦意粉話冇咩問, 食咗兩啖就冇食......總結係不好的用餐體驗, 不會再嚟。

總結係不好的用餐體驗, 不會再嚟。
2022-09-29 154 瀏覽
2022.09.23 lunch呢天午飯時段又要過牛頭角辨點事,所以又選擇嚟呢間食,又要俾我哋坐到自成一角嘅位,好安全,正😁今次午餐餐牌唔係咁多嘢啱食添,同埋轉咗加$5先可以飲茶 or Lemonade,以前呢兩款飲品係免費😅 今次我再試香煎魚柳黃薑飯,睇吓有冇改善先,第一次嚟食覺得魚柳太咸😝 噫⋯⋯有改善喎,冇咁咸!我仲覺得成個飯再好味咗添!份量又唔細,加$5要Lemonade 之後都只係$83,我哋依然覺得抵食😋至於女友,揀唔到啱食嘅set lunch,就單叫咗松露忌廉汁野菌燴飯,賣相又係好ok,又香,味道仲好唔錯,難怪我哋嚟完再嚟😁 卓上嘅植物都好靚呢張小枱子,第一次嚟未有,第二次嚟時嚟整緊,現在整好了,原來小盆栽賣  🪴
2022.09.23 lunch

香煎魚柳黃薑飯

松露忌廉汁野菌燴飯

卓上嘅植物都好靚

2022-09-23
$85.5 (午餐)
2022-09-20 165 瀏覽
再次到訪今次試烤雞藜麥沙律平時好少喺出面食雞,因為多數都好鞋,但今日唔太肚餓想食下沙律!都係無令人失望!烤雞配胡麻醬,日式沙律咁,加埋大量沙律菜+藜麥,其實都好飽肚!!!💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👅👅👅👅💵:$130🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️#hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoodlover #hkcafehopping #hkcafes #hkcafelover #coffeelover #香港食好西 #香港美食 #香港吃貨 #香港咖啡店 #香港咖啡 #咖啡日常 #香港美食指南 #香港小食 #hkcoffee #hkcoffeeshop #九龍灣美食 #九龍灣cafe #九龍灣推介 #淘大花園美食
再次到訪
今次試烤雞藜麥沙律

💜●‿●💜
🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
😋:👅👅👅👅
💵:$130
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️

今日去了傳說中淘大戲院旁新開了一段時間的植物主題cafe,最近的評論也很好,但最緊要是看差評,一試後結論係識唔識叫野的問題,去佢專業的地方叫佢專業的野,好似去食拉麵的地方叫飯,去食意粉的地方叫pizza的話,大機會中伏。今次當然是叫了佢專業的食物㕿蒜欖油辣蝦扁意粉$98:配料的蝦肉,表面上很多,但其實是開邊的,有洋蔥,溫室豆苗等等整體不會太辣,味道還可以。FSTW招牌全日早餐$128: 班蘭多士是比較特別的,還有炒蛋,炒雜菌,車厘茄,藜麥牛油果,豬肉腸,豬肉生菜包,感覺上比較泰式,整體較淡味只有生菜包比較濃味,all day breakfasts都好難整得難食。White peach sparkling earl grey$58:是本地飲品品牌,味道不太甜只有5.4g糖,能喝到淡淡的茶味。超市原來22-35元Flat white nutty$48: 拉花完整,未到正常,唯獨咖啡杯沒有耳仔,感覺燙手。服務上基本沒有服務,自助QR code下單,自助拿餐具,乜都自助。另外價錢不是特別平,性價比不太高。
今次當然是叫了佢專業的食物

2022-09-18
2022-09-10 131 瀏覽
係久違嘅cafe dating Day 啊!難得男朋友放平日😆我揀左呢間行簡約風格嘅cafe,靜靜地食個tea ❤️😍cafe 仲有植物做擺設😍真係好舒服~~————————————————————————食物方面 : 我哋叫左兩樣野!兩樣野都好好食!男朋友好平時唔太喜歡cafe ,但佢今次竟然話要再嚟食過!1️⃣舌蒜欖油辣蝦扁意粉 $98一送到嚟就有超香嘅蒜味!一定係蒜蒜愛好者必試!意粉唔會太硬/淋,佢煮到剛剛好😍所以意義好煙韌同好入味添牙!特別一提 : 佢哋啲蝦好大粒,好多粒同好香口!好香蒜味同好新鮮,所以食唔停口🥹 MUST TRY ❤️2️⃣松露野菌薄餅 $86 好香黑松露啊~~~pizza 屬於厚批!厚厚嘅批邊,口感真係好煙韌🤤仲有好多芝士同蘑菇啊!———————————————————————飲品方面 : 1️⃣ 青檸特調 MUST TRY !!! 淡淡青檸味仲有少少甜味!係一杯非常清新嘅飲品!仲好解渴添啊,真係好適合夏天飲❤️ 2️⃣ 美式咖啡 ( Fruity ) 今次揀咗杯比較偏酸嘅咖啡😍淨係文字已經好香,飲落去比想像中更香口😍好有咖啡味!係會飲到淡淡果香味

————————————————————————

1️⃣舌蒜欖油辣蝦扁意粉 $98

2️⃣松露野菌薄餅 $86

———————————————————————

飲品方面 :

1️⃣ 青檸特調

2️⃣ 美式咖啡 ( Fruity )

2022-09-05
下午茶
2022-09-07 100 瀏覽
2022.08.31 lunch無意間出咗街食⋯⋯迫住午飯時間要去牛頭角,攪掂後,女友醒起呢間,上次食完都想再嚟,只不過疫情關係,午飯都冇出街食,何況要過嚟淘大。呢一日,即管去睇吓有冇好位。 一入去,正!又有個個好位,今次直頭冇人會坐附近😃 二人角落😎👍🏼坐下就快快手揀,手機點餐好方便😁 一飯一意粉!餐飲,餐沙律到先,噫⋯⋯改良咗喎,沙律賣相好咗好多,睇翻五月嚟幫襯,佢個沙律有點求其feel🤪 個沙律汁仲幾好味添。 松露忌廉汁野菌寬意粉到,好香呀,仲好靚好夠料添😃 食落又美味,又夠熱,真係唔錯😋 難怪女友上次食完都少少掛住呢間🤭 不過,本人覺得意粒好味過飯,呢次都係叫一飯一意粉,相比之下,意粉出色啲😋我個香煎帶子配菘子仁香草燴飯,賣相真係靚,但一望啲帶子就麻麻哋 feel添,好彩,食落都ok,如果可以煎耐少少添,應該好味啲(個人喜好🤪) 至於個香草燴飯都唔錯,綠色好吸引,食落呢就差緊啲味,淡咗少少,但撘配翻個啲少少咸嘅炸菇仔又幾夾,個菇仔好好味😋呢間絕對係會嚟完再嚟,有機會要試咖啡!😌
2022.08.31 lunch

餐茶及沙律
松露忌廉汁野菌寬意粉

煎帶子配菘子仁香草燴飯

呢間絕對係會嚟完再嚟,有機會要試咖啡!😌
2022-08-31
松露忌廉汁野菌寬意粉
2022-09-06 111 瀏覽
同戲院共享一個空間的cafe,門口睇不太吸引,其實內裡幾靚,好適合打卡,而且幾好坐。至於食物質素尚可,flat white幾nutty香滑,檸檬蛋白撻口感層次足夠,幼滑的蛋白和酸甜檸檬醬混合,幾好食。不過cafe餐點的定價頗為進取,下午茶set由$5x至$8x不等,拉花咖啡跟set半價,本次消費價錢為$88,只可以話好坐夠靚係有代價的😁如有下次會試試主食如何食物:7/10環境:8/10服務:7/10性價比:6/10
如有下次會試試主食如何

2022-09-02
蛋白檸檬撻+flat white
蛋白檸檬撻
flat white
已二次到訪,首次到訪時只喝了咖啡但感覺味道不是我想要的,但因著剛開業的關係,就在想也許是咖啡師還未能拿捏好吧。待疫情緩和後重新開業,就想著再多給它一次機會,但無奈無論是咖啡、特調飲品或是食物的味道均未如理想。咖啡奶泡打得幼滑,拉花不錯但奶香較突出,咖啡香氣不夠濃郁,味道偏淡,而斑斕特調飲品相對地較好,斑斕咖啡斑斕味明顯但感覺兩者味道不太融和,斑斕椰奶特飲則稍甜,整體均不算出色,食物則較油膩。咖啡店雖種植了不少綠色植物但環境亦不算太舒適,性價比低。- Flat White- Mocha- 斑斕冰咖啡- 斑斕椰奶特飲- Fish & Chips- 黑松露野菌Pizza

- Flat White
- Mocha
- 斑斕冰咖啡
- 斑斕椰奶特飲
- Fish & Chips
- 黑松露野菌Pizza
2022-08-28 142 瀏覽
係附近搵食,咁岩見餐廳裝修風格不錯,食物價錢正正常常,於是入左去食。香煎帶子配松子仁香草燴飯—香草過多,以致青草味很強烈,感覺很生,而且整體味道偏鹹,帶子亦相對鹹,味道算香,夾雜香草就變得難食黑松露野菌薄餅—過於普通,似便利店即叮的薄餅味道,簿餅底過厚,黑松露係有,但比菇的鹹味蓋過了。蜂巢奶昔—賣相不錯,但味道偏甜之餘沒有清香的感覺。椰子朱古力奶昔—整體算不錯,賣相滿分,上面仲有金箔,而且椰子脆片很趣,與朱古力味很夾很濃郁,但飲到最後三份一左右,覺得太甜了,建議可以同朋友share一杯。

蜂巢奶昔—賣相不錯,但味道偏甜之餘沒有清香的感覺。

椰子朱古力奶昔—整體算不錯,賣相滿分,
香煎帶子配松子仁香草燴飯
黑松露野菌pizza
蜂巢/椰子巧克力奶昔
2022-08-28 101 瀏覽
同兩個朋友去左淘大呢間開左冇幾耐嘅cafe食lunch。環境簡約清新,有些綠色植物🪴坐位不算多,比較疏落,感覺唔會好侷促。我哋被安排左坐吧枱,我揀左個香蒜欖油辣蝦扁意粉,朋友就叫左個牛油果煙三文魚班尼迪蛋和松露野菌燴飯。果意粉雖然足料,蝦好多,但冇咩蝦味,而且都幾辣。牛油果配蛋都好夾,但可能牛油果份量太多,有點漏嘅感覺。食物賣相當唔錯,夠chill嘅cafe😏
,夠chill嘅cafe😏