2020-01-22 44 瀏覽
會入來全因見到呢張野每晚6點至9點🕕🕘某一頁menu、生蠔🦪生啤🍺都7折‼️呢樣真係好吸引😍😍😍餐廳係行浪漫風🏰係一聚閨蜜約會好地方🚦又可以影相安靜既環境適合一邊飲酒一邊傾心事話明Oyster Bar就緊係有各種生蠔啦🦪⭐️Gillardeau💲5️⃣2️⃣/1 (7折後)擺係冰上面既生蠔超級新鮮🧊每一啖都甜到入心⚡️每食一啖都覺得好唔捨得🥺🥺人間美食一定係講緊呢樣‼️⭐️Deep-fired spicy wings💲8️⃣8️⃣食落唔算太辣 炸得香脆鬆軟🍗加埋個水牛城芝士醬汁 真係食到停唔到口🤤⭐️Linguine with porcini mushroom💲1️⃣6️⃣8️⃣成個麵都充滿香濃菇味🍄🍄🍄🍄可以整到咁真係好西利🤔麵質岩好 菇既份量亦好多整體都好正✅⭐️Grilled Angus Ribeye💲3️⃣2️⃣8️⃣牛扒大塊、頂級肉質、熟度剛好食到我同男朋友都大愛💕必點之選‼️‼️有焗薯仔🥔沙拉菜🥗蕃茄仔🍅等配搭🙌🏻
會入來全因見到呢張野

每晚6點至9點🕕🕘
某一頁menu、生蠔🦪生啤🍺都7折‼️
呢樣真係好吸引😍😍😍

餐廳係行浪漫風🏰
係一聚閨蜜約會好地方🚦又可以影相
安靜既環境適合一邊飲酒一邊傾心事

話明Oyster Bar就緊係有各種生蠔啦🦪

⭐️Gillardeau💲5️⃣2️⃣/1 (7折後)
擺係冰上面既生蠔超級新鮮🧊

成個麵都充滿香濃菇味🍄🍄🍄🍄
可以整到咁真係好西利🤔
麵質岩好 菇既份量亦好多
整體都好正✅

牛扒大塊、頂級肉質、熟度剛好
食到我同男朋友都大愛💕
必點之選‼️‼️
有焗薯仔🥔沙拉菜🥗蕃茄仔🍅等配搭🙌🏻

• Gillardeau
  • Oysters
  • Grilled  Angus  Ribeye
2020-01-19 25 瀏覽
週年紀念日,選擇了來到中環, 先到我最喜歡的中環摩天輪, 再來到蘭桂坊附近的 蠔吧😍😍。雖然我並不是蠔痴, 還是入門級食客。但自從上次品嘗過這裏的蠔, 就從此念念不忘😁😁。 這裏的夠新鮮, 用大量嘅冰儲存, 而且很多品種可以選擇, 雖然餐廳提供了很多調味料, 但因為實在太新鮮, 其實只需加檸檬汁已經非常好吃。Shimonoseki日本品種蠔, 清新爽口, 淡淡金屬味道, 海水味適中, 很喜歡爽口的感覺, 很適合 入門級食客。Pacific gem店員介紹是比較creamy的品種, 但不是我的茶, 雖然味道較淡, 但是非常新鮮。St.Martin海水味較重, 肉質爽滑, after taste 持久地留在口腔, 非常回味。 三款之中 我最喜歡的一種另外我們還點了, 招牌海鮮湯、 新鮮活蜆意粉、 香煎油封鴨.海鮮湯性價比非常高, 有鮮蝦 +藍青口+ 蟹腳+ 蜆 再配上香濃高湯, 真是非常滿足。新鮮活蜆意粉, 蜆肉份量超多, 而且沒有沙, 意粉彈牙, 清爽牛油醬汁, 更突顯蜆肉鮮甜美味。油封鴨, 肉質酥嫩, 外皮鬆脆, 配上烤薯仔蕃茄, 還有少量新鮮沙律菜。總括來說, 餐廳座位舒適, 生蠔非

Pacific gem

St.Martin

總括來說, 餐廳座位舒適, 生蠔非常新鮮, 其他熱食也處理得很好。

慶祝紀念
紀念日
2020-01-17 32 瀏覽
今日約左個好耐冇見既朋友食飯,我地約左係中環Glow - Oyster Bar & Grill食飯。餐廳既環境幾別緻,座位舒適,好適合同情侶朋友飲下酒食下飯吹下水。我地首先叫左兩隻American Pearl。呢種蠔黎自美國,但係屬於法國既蠔種,對於鐘意食creamy口感生蠔既我黎講簡直係非常適合。生蠔食落鮮味十足,口感creamy ,帶有淡淡的海水味,餘韻無窮。講到生蠔,冇理由唔提白酒,我就同朋友叫左杯Chardonnay。Chardonnay相對會比較dry,酸味較強,亦都因此更好地帶出咗生蠔嘅鮮味。小食方面,我地叫左一個avocado & shrimp tartar同埋一個french fries with white truffle mayo。Avocado & shrimp tartar擺盤十分之靚,一片片nachos 整齊咁插左係牛油果蓉上面。牛油果蓉入面加入左蝦粒同埋松子,蝦粒增加左口感上嘅層次,松子嘅味道則為牛油果蓉帶來另一番風味。炸薯條方面,薯條炸得香脆,熱辣辣嘅薯條沾上白松露醬,白松露嘅香味瞬間覆蓋着整個口腔。主菜方面,我哋叫咗一個braised U.S. beef

American  Pearl

Chardonnay

Avocado and Shrimp  tartar
French  fries  w/  white  truffle  mayo

主菜方面,我哋叫咗一個braised U.S. beef short ribs同埋一個spaghetti with sea urchin sauce & caviar。Braised U.S. beef short ribs整得十分出色,冧得黎又不失口感,唔會一咬就散哂。底下既薯蓉雖為配角,但餐廳易都絲毫唔會馬虎。薯蓉口感好滑好cream,撈埋marsala sauce一齊食完全係十分完美既配搭!
Braised  US  beef  short  ribs

另外意粉亦都比到好多驚喜我!首先將魚子醬同埋意粉撈均,然後一入口就品嘗到魚子醬既味道,海膽醬則比我想像中更為鮮味,係魚子醬既味道過後就漸漸散發出黎,完全就好似食緊海膽刺身咁。值得一提既係意粉既硬度都做得唔錯,唔會冧patpat,反而咬落有口感,每條意粉都沾上海膽醬,十分好吃!
Spaghetti  with  sea  urchin  sauce  and  caviar
American  Pearl
Chardonnay
Avocado and Shrimp  tartar
2020-01-17 23 瀏覽
今晚有開心事同男朋友慶祝,所以決定食好啲🤘🏻每個星期都會過黎呢邊上堂,經過見親都好想試,我地一坐低,店員就拎左餐牌黎同埋好細心咁同我地介紹每一款生蠔🦪呢度夜晚6-9點,叫Tapas,生蠔同埋啤酒都有七折超抵食😍 所以即刻叫返杯啤酒啤啤佢先🍺我同男朋友先叫左半打生蠔,佢中意食creamy啲所以要左American Pearl,而我中意重海水味啲就要左St. Martin,生蠔即叫即開,食落都好鮮甜同爽口。之後再叫左個鵝肝多士,件鵝肝都幾大件,熱辣辣入口即溶,多士再配埋鵝肝醬,味道一流。 另外就係蟹餅配粟米沙律,淡淡都充滿着蟹肉,細細個又唔會太膩👍🏻最後叫返個白酒蜆肉扁意粉,呢個好驚喜🤩 每隻蜆都好厚肉唔會overcooked,扁意粉唔會煮到太淋,同埋個意粉汁好重蜆既鮮味。中環區竟然有間咁高質又抵食既蠔吧,下次食生蠔一定encore!
今晚有開心事同男朋友慶祝,所以決定食好啲🤘🏻

2020-01-14
  • 生蠔
2020-01-15 26 瀏覽
夜晚6點至9點,tapas/oyster/draught beer都有七折!好抵食!是夜生蠔一共6款,我地每款叫咗一隻。隨生蠔附上3款調味料同檸檬,個人最鐘意紅酒醋,味道酸甜清新,有提鮮功效。店員細心講解各款生蠔嘅來源地,味道,提示我地由較淡味開始,順時針方向咁食。頭兩款American Pearl $55,Shimonoseki $65,比較creamy,蠔身飽滿,入口爽甜,海水味較淡;Lambert $65嚟自法國,味道帶點海水味;最鐘意Krystal $65,帶有強烈嘅海水味,同時好鮮甜,味道有層次;La Deese $65,Gillardeau $65我都好鐘意,味道豐富,海水味重之餘,仲具有礦物味。每款生蠔都係即叫即開,好新鮮!每隻生蠔隔離都有個小牌仔,標注返各款生蠔名,方便encore啱心水嘅生蠔🥰Nachos $88粟米片焗得香脆可口,夾雜住大量芝士,仲有新鮮粟米粒;配埋牛油果醬同酸忌廉,食到停唔到口。Grilled Ox Tongue $88厚切牛舌,燒得外層略帶焦香,火喉掌握得好,有效鎖住肉汁,咬落好有彈性,點汁或者點海鹽都好好味。Garlic Bread $68即叫
是夜生蠔一共6款,我地每款叫咗一隻。

每款生蠔都係即叫即開,好新鮮!

Nachos $88
Grilled Ox Tongue $88
Garlic Bread $68
即叫即焗嘅蒜蓉包,外脆內軟,包身中間保持濕潤,食落軟綿綿。蒜蓉牛油香濃惹味!
Linguine with Clams in Whit Wine Sauce $168
蜆肉飽滿,鮮甜冇沙,而且份量好多;意粉煙煙韌韌,每啖都有白酒嘅清香,同蜆肉嘅鮮味😋
蘭桂芳除左酒吧多,成條街都有好多好野食😍Glow - oyster bar除左有酒飲,仲有生蠔🦪海鮮食😋好適合放工同朋友泥輕鬆下🍻6-9pm tapas/oysters/draught beer仲有七折優惠!-Oysters ($65/one, -> $45.5)生蠔有6款選擇,有美國🇺🇸日本🇯🇵法國🇫🇷蠔,店員介紹有啲creamy有啲爽口既,每款既海水味濃淡都有分別~我地每樣都叫左啲,店員介紹由淡到濃味,已經排好哂吾會亂左次序!隻隻都肥美鮮甜,吾會有蠔碎,成隻放入口最juicy~我同朋友都最中意食濃味啲既ST. Martins同 Gillardeau😗-Avocado & shrimp TarTar ($88-> $61.6)牛油果蓉夾雜凍蝦和nuts既他他,creamy好味😋配上重口味啲既墨西哥片,好夾👍🏻-Foie Gras Toast($128-> $89.6)造型/配搭同一般食既都有少少分別,好用心地有一塊長多士,配反淡味d既鵝肝醬搽法包~而另一邊既鵝肝多士上有黑色小醋珠,咬落去爆出啲黑醋,可以中和反鵝肝既油膩感,好有創意🥰鵝肝十分juicy,依個價錢

Oysters ($65/one, -> $45.5)

Foie Gras Toast($128-> $89.6)
造型/配搭同一般食既都有少少分別,好用心地有一塊長多士,配反淡味d既鵝肝醬搽法包~而另一邊既鵝肝多士上有黑色小醋珠,咬落去爆出啲黑醋,可以中和反鵝肝既油膩感,好有創意🥰鵝肝十分juicy,依個價錢好扺食😋

Glow seafood soup ($108)
真材實料既海鮮湯,海鮮湯十分鮮甜濃味,不是一般既忌廉湯啊!

Pappardelle with scallop ($188)
寬條麵配上蕃茄芝士醬,蕃茄味吾算突出,但芝士味濃郁,帶子爽口數量都吾少,雖然細細份但食哂成碟都幾飽肚呢~好好食😋

2020-01-08 559 瀏覽
星期六晚同朋友揀左去蘭桂芳附近的和安里Glow - Oyster Bar & Grill吃晚飯。原來餐廳九點前係happy hour,Tapas同埋生蠔都會有七折。蠔bar位放晒今晚供應嘅蠔,隻隻都好大隻,我同朋友各自揀左2隻試。店員幫我地準備蠔嘅同時,我地就先食Tapas。我地叫左5款試。Grilled Pineapple 燒得好香,加埋少少岩鹽食,味道更特出。Tomato Bruschetta ,滿滿的蕃茄放係麵包上面,麵包好香脆,好開胃。Grilled OX Tongue,好香牛味,軟熟又唔會太韌,配上特調醬汁調味,推介呀。Caprese Skewers,好fresh,好特別,車厘茄一咬超juicy,朋友話要加多啲青醬一齊食更好味。Deep-fried Sausage,賣相好吸引,香腸外邊包住脆米,口感特別。之後到我地期待嘅即開生蠔,店員介紹我們要由淡味的蠔開始食,我地試左Lambert,Krystale,Magnifica 同埋Gillardeau。濃濃的海水味,又鮮又creamy。到咗主菜時間,我地分別叫左2道菜。Grilled Live Bonston Lobsters,龍

到咗主菜時間,我地分別叫左2道菜。
Grilled Live Bonston Lobsters,龍蝦肉彈牙,調味岩岩好又唔會搶左本身龍蝦嘅鮮味。如果再大隻啲更滿足!
Grilled U.S. Black Angus Ribeye ,油脂分佈平均,配上餐廳特配嘅醬汁,肉質又嫩又香濃!

餐廳氣氛好好,同朋友邊食邊傾,大滿足!

2020-01-08 317 瀏覽
《吃蠔天地@Glow》美食令人心情開懷!真正美食就是要吃出食物鮮味,在平平無奇食材,經厨師的巧手處理,食物在口腔變幻出不同層次,令人記下味道感覺,直入不斷回憶的迴廊中……今天來到蘭桂坊的Glow ,我知道生命中回憶味道,在這兒已綻放中!這兒出名吃蠔,店長友善地介紹來自不同地方的蠔……有美國、紐西蘭、日本、法國……每隻蠔的品種出來的口感也不同,但也要按次序去吃,由淡至濃順序品嚐,新鮮的蠔只要加點檸檬汁及黑胡椒來吊味便可,不過個人則喜愛什麼也不加,吃其原汁原味,而初嚐者可先蘸上蠔汁、Cocktail Sauce、檸檬汁或紅酒醋汁。這兒的蠔即叫即開,保証新鮮,開蠔師傅也很專業,選上來自法國的Magnifica,好清甜,有青瓜的味道,不creamy 但也吃出蠔本身的鮮味,吞下舌尖也感覺到一陣陣的礦物的味殘留口中,一嚐蠔,便不能回頭,留待下次品嚐其他來源的蠔,用盤上,才是"蠔"邁人生!配上 Tropical Passion , 用上熱情果及酸橙做cocktail, 跟蠔很相襯,味很夾,也特別醒胃!朋友則叫了Bramble , 檸檬汁再加上黑加輪制成甜甜的深红色利口酒形成的Gin 酒,顔色呈
《吃蠔天地@Glow》

美食令人心情開懷!
配上 Tropical Passion , 用上熱情果及酸橙做cocktail, 跟蠔很相襯,味很夾,也特別醒胃!朋友則叫了Bramble , 檸檬汁再加上黑加輪制成甜甜的深红色利口酒形成的Gin 酒,顔色呈紫紅色,夢幻逼人,在月球燈下,互相輝映!味道帶酸,也有黑加輪的迷人甜,使人不能忘懷!
Avocado and Shrimp Tartar :將牛油果與蝦打成蓉,再用墨西哥crispy 一併放入口中,滋味無比,食物層次提升了!
Pappardelle with Scallop : 一個蕃茄忌廉汁寬條粉,味道不會太heavy, 每種味道恰如其份各司其職地引出蕃茄及忌廉汁的融合,令寬條粉可以很入味,使人容易接受,愈吃愈興奮!
U.S Beef Short Ribs: 這個無骨牛肋骨入口即融,連同薯蓉一起吞進食道,肉慾感馬上飇升,罪惡感也提升了!但肉質真的好幼嫩,一試傾心,沒牙齒的婆婆也可以吃得津津有味!
最後的Glow Tiramisu , 為今晚的蠔盛宴錦上添花,細滑的冰淇淋在香甜的蛋糕上,足以引致少男少女心再一次被融化了!
人生來一次Glow ,此情此刻unforgettable !!
2019既完結 進入新既一年2020 緊系要岀黎食埋最後既一餐連埋倒數啦 ,朋友想去間輕鬆啲既餐廳 !!!! 我搵到呢間位於中環 ,大把酒飲 ,又有蠔食 ,又近倒數 。呢到其中主打就系即開生蠔🦪 ,我睇中呢間既其中一個因素 。 我地叫左三種蠔 試試先 由淡到濃既蠔🦪都試哂 , 好有海水味 即開好新鮮 Gilardeau 食落仲帶甜味好正 Hamachi confit 必食 😍😍 五算好大件 但好正 好好好食 外脆肉嫩 勁多肉汁 黃色嗰啲係芒果醬 連埋一齊食酸酸甜甜架 !! 鵝肝 條法包好長好搞笑 鵝肝切得幾厚身下 一啖咬落充滿油香 上面啲黑色粒粒 似黑醋汁波波 可以解油膩架 剩低嘅法包 搽少少鵝肝醬食埋!!
,朋友想去間輕鬆啲既餐廳 !!!!

我搵到呢間位於中環 ,大把酒飲 ,又有蠔食 ,又近倒數

呢到其中主打就系即開生蠔🦪
,我睇中呢間既其中一個因素 。

我地叫左三種蠔 試試先

Hamachi confit

必食 😍😍 五算好大件 但好正 好好好食

鵝肝

條法包好長好搞笑
剩低嘅法包 搽少少鵝肝醬食埋!!
2020-01-06 54 瀏覽
中環蘭桂坊附近有間食🦪好出名嘅餐廳🍴,不過佢lunch set都好出眾㗎!有沙律🥗有main course有飲品😋1️⃣Lobster Sandwich 🦞🥪 $188龍蝦三文治夠哂氣勢!龍蝦肉爽口彈牙,點上少少鹽令龍蝦鮮味更加突出。三文治好脆口,配上波菜,鱈魚卵同沙律醬,令龍蝦三文治味道豐富。薯蓉好香滑!🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/102️⃣Grilled Lamb Rump $168羊脾後腿好嫩滑彈牙,配上薄荷啫喱更突顯羊肉嘅香味。配菜:薯蓉,蕃茄仔,蒜蓉包。🙆🏻‍♀️美味指數:8/10💡整體來講,性價比唔錯,lunch set好抵食。Glow - Oyster Bar & Grill 地址🐾: 中環和安里9號地下B號舖
[中環~Glow - Oyster Bar & Grill]
1️⃣Lobster Sandwich 🦞🥪 $188
🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/10
2️⃣Grilled Lamb Rump $168
🙆🏻‍♀️美味指數:8/10
💡整體來講,性價比唔錯,lunch set好抵食。
Glow - Oyster Bar & Grill
地址🐾: 中環和安里9號地下B號舖
2020-01-06 29 瀏覽
少有樣樣皆精既餐廳岩岩去完旅行食左唔少生蠔,但呢度最出名係生蠔,點都要試下,點知食完一隻不得了,要再叫多兩隻食。呢度唔同款既生蠔俾你揀,creamy既又有,海水味重d既又有,仲有特價,好抵食!小食點左個牛油果&蝦tar tar同白松露蛋黃醬薯條,好香口,食到一條不留。主菜個鴨脾整得好好,味道同肉既質感都唔錯,下次再黎一定再食。甜品正到唔駛講,大家睇下相就知,tiramisu同walnut parfait!通常一間餐廳都係某d野做得比較出色,有d野相對比較遜色,點知係呢度由生蠔開始、小食、主菜到甜品都咁出色!
少有樣樣皆精既餐廳
2020-01-03 46 瀏覽
為咗同女友慶祝聖誕,我地黎到呢間位於中環蘭桂坊既Glow Grill Oyster Bar and Grill. 既然稱為Oyster Bar, 佢地既生蠔系Glow既招牌菜式. 而當晚我地點既生蠔分別為 Lambert, Krystale, Shimonoseki. 主要產地為法國, 當然仲有日本同意大利生蠔. Shimonoseki 生蠔比較 creamy, 而其他兩隻法國產地生蠔海水鮮味較重,比較爽口. 對於我兩平時少食生蠔既人的確系較為新鮮既嘗試. Waiter知我地平時少食生蠔都好有耐性慢慢講解唔同生蠔既風味特色同食法,值得一贊!除咗生蠔外, Glow其他西式菜式都別具水準. 首先,餐前小食我地叫咗鵝肝配法包. 鵝肝肥美嫩滑,入口即溶! 法包香脆, 仲有creamy既鵝肝醬做伴碟. 兩件居然都唔過$100/碟! Happy Hour仲有八折優惠,cp值非常高!而我地既主菜分部系 燒澳洲羊扒 同 扇貝番茄忌廉汁闊意粉. 闊意粉系女友最愛. 番茄忌廉汁香濃而不膩, 配上鮮甜既扇貝同略帶口感既闊意粉, 簡單得黎配搭啱啱好! 而五成熟既燒澳洲羊扒香嫩多汁, 冇羊羶味.絕對系味覺一大享

而我地既主菜分部系 燒澳洲羊扒 同 扇貝番茄忌廉汁闊意粉.

闊意粉系女友最愛. 番茄忌廉汁香濃而不膩, 配上鮮甜既扇貝同略帶口感既闊意粉, 簡單得黎配搭啱啱好! 而五成熟既燒澳洲羊扒香嫩多汁, 冇羊羶味.絕對系味覺一大享受!

而最最緊要既系,咁豐盛既聖誕大餐都唔過千元,仲百餘元有找! 絕對系物有所值既encore之選.

2020-01-02 55 瀏覽

Tomato Bruschetta

Caprese Skewers

到咗主菜時間,我地分別叫左2道菜。
Grilled Live Bonston Lobsters

餐廳氣氛好好,同朋友邊食邊傾,大滿足!
生蠔
2019-12-31
10 分鐘 (堂食)
Grilled Live Bonston Lobsters
2020-01-01 418 瀏覽
Glow - Oyster Bar & Grill係一間主打食生蠔的西餐廳,之前已經黎食過午餐,味道唔錯價錢亦合理。最近可能因為市道唔好,餐廳晚市竟然生蠔、小食同生啤都做緊七折優惠,年尾約左姊妹食飯,一於訂枱黎哩度食返餐。餐廳喺和安里盡頭,位置較僻靜,所以食客唔算太多,可以慢慢食慢慢坐。店內播放住純音樂,有氣氛得黎又唔會好嘈。餐廳當晚有七款生蠔供應,每晚款式略有不同,每隻$55至65,另外再有七折優惠。Shimonoseki($65/隻, 7折後$45.5/隻)侍應建議我地先食海水味較淡的Shimonoseki,生蠔口感比較爽脆,海水味適中。Gillardeau($65/隻, 7折後$45.5/隻)Gillardeau原價$65都算係一般西餐嘅正常價,7折後真係超抵食。Gillardeau口感比較柔滑,海水味好重,最啱鍾意海水味重嘅朋友。生蠔上枱時連同三款配料,不過個人覺得生蠔本身已經非常鮮味,加啲檸檬汁已經好足夠。Coco Cooler($58)Coco Cooler係一杯以椰青水、青瓜、青檸同薄荷葉調配嘅mocktail,有椰青清甜味之餘,薄荷味唔會太重太牙膏味。Berry Cru

Shimonoseki

Gillardeau($65/隻, 7折後$45.5/隻)

Gillardeau
Coco Cooler($58)

Coco Cooler

Berry Crusher($58)

Berry Crusher就用左紅莓、藍莓、黑莓、草莓同蘋果汁調成嘅mocktail,味道係雜莓酸甜味為主,仲飲倒粒粒莓核嘅口感。
Berry Crusher

Grilled Octopus w/ Green Thai Sauce($118, 7折後$82.6)

八爪魚有咬口得黎唔會太韌,蘸泰式青醬同粗鹽各有風味,不過我自己就比較鍾意泰式青醬的酸香味。

Grilled Ox Tongue($88, 7折後$61.6)

燒牛舌有四大塊,都幾厚切抵食,牛舌食落有少少彈口,蘸粗鹽食味道更佳。
Grilled Ox Tongue

Pappadelle w/ Scallops in Tomato Cream Sauce($188)

Pappadelle係一種特別粗的闊嘅闊條麵,口感帶少少彈性,番茄忌廉汁好creamy食倒少少番茄香甜味。

帶子份量唔算少,煮到半生熟,所以彈口得來仲保持倒鮮甜味。
總結,無論生蠔、小食定意粉質素都非常高,而家生蠔同小食都有7折真心抵食,不過優惠就唔知做到幾時,建議訂枱前問清楚先。
Gillardeau
Coco Cooler
Berry Crusher
2019-12-30 23 瀏覽
今日放工約左朋友去中環食飯,因為大家又想食蠔又想食扒,於是就揀咗呢間Glow,貪佢近地鐵站夠曬方便😛餐廳環境燈光都非常舒適,裝修雅致寧靜,岩曬情侶拍拖或者同閨蜜黎談心👫👭是日生蠔精選有4款,有1款淡口味,3款濃口味,我自己就比較鐘意濃味嘅,所以點曬3 款濃味生蠔🥰Lambert ($65/each)Krystale ($65/each)Gillardeau($65/each)店員好細心地逐一解說進食次序,醬汁亦逐一介紹,我自己就最鐘意 Krystale味道唔算最濃,但肉質爽厚,加少許檸檬汁已經好鮮味Grilled Angus Ribeye $328我地叫左五成熟,肉眼扒雖然好厚但完全吾韌,肉質鮮嫩 ,牛味滿滿,配以簡單既鹽巴已經令人好滿足Linguine with clams in white wine sauce($168)白酒煮蛤肉意粉好入味,蛤味鮮甜,啖啖意粉都充斥住白酒既香味好正啊🥰

Lambert ($65/each)
Krystale ($65/each)
Gillardeau($65/each)

Grilled Angus Ribeye $328

2019-12-27