2015-05-07 214 瀏覽
Godiva 出品的軟雪糕,味道出眾,令人傾心,自己也曾吃過多次。這一天,轉轉口味,不吃雪糕,只喝冷飲,喝的是 Godiva店中五款口味朱古力凍飲中的「薄荷黑朱古力凍飲」。雖然因為想健康點的緣故,這杯凍飲走了厚厚的一層雪白忌廉,可能稍減了飲品中的柔滑細膩感覺,但這加入了薄荷味的黑朱古力凍飲,帶來的是透心的涼快,甜味適中的黑朱古力凍飲,加上清涼怡人的薄荷之後,就如猛虎添上翅膀一樣,相得益彰,教人稱心滿意,難怪這天就在 Godiva店門前喝「薄荷黑朱古力凍飲」,看見店內的客人除了購買軟雪糕吃外,也有一半是買朱古力凍飲來喝的呢!
$45 (其他)
  • 薄荷黑朱古力凍飲
2015-04-03 242 瀏覽
知道左4月1日推出新口味白朱古力,仲有扭紋 (見到扭紋雪糕就好懷念當年7仔軟雪糕😭),已經急不及待 😍😍 吉吉本身都好喜歡Godiva黑朱味雪糕,因為味道夠濃郁,軟硬度又好,不軟也不太硬,最開心係可以滿足到久違了的軟雪糕癮!不過食黎食去都係單一味道,有時都覺得食到悶悶地... 講返白朱味道;第一口,好sweet嘅感覺😍 以為淡戌戌,點知好濃郁,真係好似溶左嘅白朱咁。然後再一口黑朱,嘩,又去返好濃郁帶少許苦嘅黑朱味😍 一甜一苦,好鬼正呀!兩者中和左大家,互補不足!話咁快食完,好想追加呀!尋日返工做到好辛苦,放工想開心下,即刻諗起Godiva雪糕,二話不說過左黎,果然無失望!開心哂👏👏👏估計如果淨白朱,可能會軟甜。或者要心情極差先去試😝😝

估計如果淨白朱,可能會軟甜。或者要心情極差先去試😝😝
Godiva 黑白朱軟雪糕
三款口味
2015-04-02
$45 (其他)
Godiva 黑白朱軟雪糕
三款口味
  • 三款軟雪糕都好好味
2015-02-26 367 瀏覽
不錯! 令人感到興奮的朱古力!雪糕的質地不太稀,水份剛好,最喜歡這種硬度,而且很滑。味道上,奶味和朱古力混和,有濃濃的朱古力味,吃得出比一般的朱古力軟雪糕還要香。yummy!
濃濃朱古力軟雪糕
不錯! 令人感到興奮的朱古力!

雪糕的質地不太稀,水份剛好,最喜歡這種硬度,而且很滑。

yummy!
2015-02-21
濃濃朱古力軟雪糕
2011-09-24 113 瀏覽
dark choco drink after work~it's $ 39 and my fd is in birthday in September so will have 15% discount!!!! so nice!!!the cup size is not very big but i feel enough already.there's ice, dark choco chips and milk inside, the drink is full of chocolate taste but some chips are not small enough and quite big pieces and i can actually eat it @@the milk is quite smooth and i request to have cream also, so it's sweet enough~service is good and they smile all the time, also they prepare the drink in fasd
dark choco drink after work~

service is good and they smile all the time, also they prepare the drink in fasdt peace and always upsell another products, i will go again!
外賣自取
2011-04-11 126 瀏覽
朋友送了一盒5粒嘅easter chocolate。其中2粒係蛋,3隻係雞仔。雞仔有唔同顏色,白色、啡色同深啡色。蛋我未食,不過就試咗雞仔。雞仔由兩面黏著而成,有夾心,朱古力軟滑,但頗甜。
朋友送了一盒5粒嘅easter chocolate。
其中2粒係蛋,3隻係雞仔。
雞仔有唔同顏色,白色、啡色同深啡色。
蛋我未食,不過就試咗雞仔。
雞仔由兩面黏著而成,有夾心,朱古力軟滑,但頗甜。
一盒5粒
雞仔
外賣自取
雞仔
一盒5粒
2009-09-23 111 瀏覽
Dark chocolate & Milk chocolate純朱古力唔夠苦,但入口有粒粒朱古力同冰mix埋一齊,好味~飲飲下覺得有D甜,少D甜會更好!

2009-09-22
$21.5 (其他)
2009-08-05 94 瀏覽
好耐之前食過片裝朱古力.....好食~不過就唔記得係72%定係85%好食~所以有人送晒兩隻不同既濃到比我試~上個星期食左85%......一食就覺得好dark....但又唔係苦到難食.....試多幾塊就覺得唔錯~真正dark chorolate~因為無咩甜味,不過唔鍾意食dark既人就會覺得好苦好難食~今日就試埋72%......以為上次食85%無咩甜味,就諗72%應該啱啱好啦~點之一食........出奇地,比我想像中甜喎~唔係好dark.....我覺得唔可以話係dark.....試晒兩隻後.....我都可以接受........不過85%就啱我口味d.....朱古力味濃d~今次係買袋裝~平過禮盒裝~份量都多d~

今次係買袋裝~平過禮盒裝~份量都多d~
2009-08-05
2009-06-03 58 瀏覽
為免混淆視聽避嫌騙食評我最後都是決定分開兩篇來寫,因為一篇食評內包含兩盒啡盒朱古力一齊寫實在令人太混亂了。事實這盒就係自選款式後再要求另用禮盒包裝,為免視覺混淆我還都係決定分開寫了。13) 紅苺松露—這個與草苺的分別就係比較酸,皮屑韌度較厚,苺感較明顯強烈。14) 愛爾蘭咖啡松露—這個我會十個推薦,因為酒與咖啡並存,我懂得咩叫愛爾蘭咖啡都係因為呆兄,他講的愛情故事我會記得吧!不過此款朱古力就只是比起cappuccino那款truffes較烈多了一分酒氣較濃味,不愛那麼複雜的人會覺得較俗,但以我又鍾意酒芯朱古力又鍾意咖啡的人來說實屬一個不錯的選擇。15) cappuccino松露—愛咖啡的朋友必試!<這個當然指我係其中一個。愛飲泡沫咖啡的我愛其泡沫幼滑自會愛此朱古力混入咖啡泡沬的滑滑香濃口感。16) 草苺松露—若然沒有那些草苺核粒粒其實頗似麥記草苺新地那個sauce,所以俾我揀我會鍾意紅苺多一點,但草苺相比梨子我又會鍾意草苺多一點。食後感:其實朋友已很清楚我不嬲唔鍾意朱古力外包圍nuts,但對咖啡、酒又情有獨鍾,結果佢自選的款式又很撞彩咁與我後期在門巿買的現成禮

食後感:其實朋友已很清楚我不嬲唔鍾意朱古力外包圍nuts,但對咖啡、酒又情有獨鍾,結果佢自選的款式又很撞彩咁與我後期在門巿買的現成禮盒的款式有三分一係一樣,那麼我就只寫低以上我一直都喜歡食又自選名單內又特別好食的款式來寫了。
自選款式12粒裝禮盒
其他
自選款式12粒裝禮盒
本來係去買d dark chocolate 食既..去到SALES話雪糕做推廣,大概60蚊2杯!哈..所以買左反屋企..仲有乾冰KEEP都2個鐘!要左.dark chocolate ice cream ..雪糕其實一般..其實佢主要賣點係D 朱古力碎(朱古力碎先係dark chocolate) 所以比我想像中甜好多..仲以為會食落成杯雪糕都會有少少甘味添.雖然佢有乾冰..但佢用紙袋...會慢慢濕晒...差D就穿底..有乾冰頂2個鐘都無用.
哈..所以買左反屋企..仲有乾冰KEEP都2個鐘!

$60 (其他)
2008-06-09 61 瀏覽
波波見我生日, 除0左買0左bb俾我玩之外, 仲買0左choco 士多啤梨俾我食. 我都係第一次食ja...唔知一粒幾多錢...我番到屋企..嘩...好大粒呀!!!!!!!!!!!一粒有1.5個雪米糍咁大呀...................你地睇下...幾大...食一啖, 個朱朱力幾香濃, 又幾薄, 應該係黑朱朱力黎ga!!!! 個士多啤梨好甜...一粒咁大,都要食4啖先食得曬!多謝波波~~~

一粒咁大,都要食4啖先食得曬!

多謝波波~~~
choco 士多啤梨
2008-06-01 52 瀏覽
吃完豐富brunch後,跟宛宛在又一城裡走走玩玩,最後走到godiva買雪糕吃。向英俊的店員詢問一下有沒有黑古古力雪糕,只可惜答案仍然令我們失望,不過他也介紹其他款式的雪糕給我們,那就選了:ivory chocolate chip(白朱古力+朱古力粒)味道頗甜,不知道是否心理作用,總覺白朱古力雪糕沒甚朱古力味道,反而朱古力粒粒味道還濃,只是朱古力粒真的頗硬,咬完整杯後牙較更倦!雪糕質感似乎沒有HD幼滑,吃著吃著覺得雪糕裡有點粉粉在內,不知道是什麼一回事。milk chocolate chip(牛奶朱古力+朱古力粒)相對白朱古力沒那麼甜,雖然宛宛也覺得其實頗甜!在隔離飯香情況下,總覺得這杯比自己的好吃,最低限度朱古力味道濃很多,這才像吃朱古力雪糕嘛!! 現在仍是第二杯半價,所以心理上覺得抵吃得多!下次我還是選擇Chocolixir好了

白朱古力雪糕
牛奶朱古力雪糕
2008-02-24 32 瀏覽
最近忙到不得了,只有好味嘅食物至會令我提提神。到GODIVA 買了6粒truffes, total :$ 115差唔多成$20粒,係比較貴,但有保證呀!隨意選了6粒,有酒心,有果味,有coffe 味。酒心味道不太烈,很好,唔會搶jor朱古力本身ge味道。紅莓同草莓皆不錯,very natural, 又唔會甜到漏。capacino好香好濃,朱古力本身又夠滑!服務很好,很有禮貌,有笑容!
最近忙到不得了,只有好味嘅食物至會令我提提神。
差唔多成$20粒,係比較貴,但有保證呀!
隨意選了6粒,有酒心,有果味,有coffe 味。
酒心味道不太烈,很好,唔會搶jor朱古力本身ge味道。
capacino好香好濃,朱古力本身又夠滑!

服務很好,很有禮貌,有笑容!
2008-01-23 29 瀏覽
旺角朗豪坊分店! 雖然貴價朱古力, 但店員十分殷勤, 友善地介紹各種產品! 但對於我想自己慢慢細看, 就覺多了一點!今次只買了新出的黑朱古力豆, $52, 另有牛奶味及薄荷味, 細細盒, 用盒包裝得幾有型, 店員話做野做得辛苦想輕鬆一下, 可以食幾粒鬆弛下, 睇黎佢都知賣既野好貴...食既時候都要諗就住就住!

朱古力豆
2007-11-11 33 瀏覽
買了一系列新出咗一段日子嘅Chocoiste。片裝巧克力夾心(純巧克力醬)呢隻最好味,不會太甜,也有dark choco 應有的苦味,有埋朱古力醬好夾心,口感層次豐富了不少巧克力豆milk:好甜,甜到暈,不是太濃牛奶味,一般dark choco:呢個味好好多,無咁甜mint: 呢個味都好得,加咗mint, 感覺清新好多紅莓純巧克力都唔錯,不過紅莓d核ok多,會黏牙白巧克力配純巧克力碎ice cream: 呢個比milk 巧克力豆仲要甜多5倍,食完即刻痰上頸。不過質地好滑,好creamy~
買了一系列新出咗一段日子嘅Chocoiste。

片裝巧克力夾心(純巧克力醬)

巧克力豆
milk:好甜,甜到暈,不是太濃牛奶味,一般
dark choco:呢個味好好多,無咁甜
mint: 呢個味都好得,加咗mint, 感覺清新好多

紅莓純巧克力
都唔錯,不過紅莓d核ok多,會黏牙

Godiva Chocoiste
ice cream
2007-09-09 49 瀏覽
到意粉屋食完lunch同逛了一會之後,心血來潮想去試godiva ge chocolixir。要了Dark Choco Raspberry Chocolixir。看上去好像很多cream ,但把它攪勻後,喝下完全不覺膩,而且令Chocolixir更加香滑。朱古力同raspberry 味道相當均勻;raspberry 酸酸地,而且仲飲到好多核。非常冷凍,真的透心涼。服務很好,由於我幫襯的時候無人,所以三個店員只服侍我一個客,一個負責收order,一個攪野飲,一個收錢。服務態度很好,說話細細聲的很有禮貌,抵讚!