2023-12-24 166 瀏覽
🇭🇰 #一粒波食好西-平時去gram都係食pancake,今日lunch time就試下lunch menu☺️-🍝 蟹肉忌廉意粉 $78醬汁超creamy,意粉彈牙,除了蟹肉還有明太子🤩🤩⭐️⭐️⭐️⭐️-🍱 All day breakfast $88有炒蛋/煙肉/沙律/茄汁豆/煙三文魚/pancake很豐富,pancake不是經典震震pancake🥹,但味道也不錯⭐️⭐️⭐️-🥞 Gram cafe & pancakes尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖11:30 - 23:00-#一粒波ARollingBall #一粒波碌去尖沙咀 #hongkongfood #hongkong #香港美食 #尖沙咀美食
🇭🇰 #一粒波食好西
🍝 蟹肉忌廉意粉 $78
醬汁超creamy,意粉彈牙,除了蟹肉還有明太子🤩🤩
⭐️⭐️⭐️⭐️

🍱 All day breakfast $88
有炒蛋/煙肉/沙律/茄汁豆/煙三文魚/pancake
⭐️⭐️⭐️

🥞 Gram cafe & pancakes
11:30 - 23:00
2023-12-21 233 瀏覽
【尖沙咀•Gram cafe & pancakes】@grampancakeshongkongππππππππππππππππππππππππππππππ來自大阪嘅超人氣甜品全日早餐(番茄、沙律菜、炒蛋、pancake、煙肉、煙三文魚)88$早餐真是豐盛又健康啊!番茄和沙拉菜提供了豐富的纖維和維生素,炒蛋則提供了蛋白質和維生素B12,Pancake和煙肉提供了碳水化合物和蛋白質,而煙三文魚則提供了豐富的優質蛋白質和omega-3脂肪酸。這樣均衡的搭配不僅讓人飽足,也滿足了各種營養需求。真是一頓美味又營養的早餐啊!雜果朱古力班戟 108$這個雜果朱古力班戟看起來色彩繽紛,吸引人的眼球!班戟外表金黃鬆軟,表面還有點點的水果和朱古力,一口咬下去,既有柔軟的鬆餅口感,又能品味到朱古力的香濃味道,再加上新鮮水果的清甜,甜度適中,味道清爽,非常適合當早餐或下午茶的點心。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 200✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#尖沙咀美食 #Gram cafe & pancakes #web3尖沙咀Gram cafe & panca
來自大阪嘅超人氣甜品

性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 200
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
Gram cafe & pancakes
2023-12-18 205 瀏覽
好耐之前黎過呢間gram原來已經裝修咗唔同晒,感覺好似大左入面仲有一個位有棵樹,好有大自然感覺朋友未食過呢間,我就一於同佢嚟食吓啦今次只係食左普通pancake下次要食埋疏乎厘pancake先得😉😉😉🩵墨西哥辣豆醬班戟🥞其實一路我都好鍾意食鹹pancake呢個墨西哥辣豆醬同pancake超級夾仲有條腸仔同埋薯仔沙律係側邊都係一樣好好味😌😌😌🩵雜果朱古力班戟🍓🍇🍊🍑🥞然後甜pancake我哋就揀咗雜果朱古力佢真係有好多唔同嘅水果喺上面好fresh好新鮮😚😚😚
好耐之前黎過呢間gram
原來已經裝修咗唔同晒,感覺好似大左
入面仲有一個位有棵樹,好有大自然感覺
朋友未食過呢間,我就一於同佢嚟食吓啦
今次只係食左普通pancake

然後甜pancake我哋就揀咗雜果朱古力
佢真係有好多唔同嘅水果喺上面
好fresh好新鮮😚😚😚

2023-12-18 172 瀏覽
啱啱去完日本旅行返嚟,都好掛住日本嘅甜品美食,今日嚟到The ONE入面嘅呢間日本過江龍甜品店食佢哋嘅超人氣招牌疏乎厘班戟🥞ღPancake $138揀咗呢款招牌疏乎厘班戟🥞有多款口味,我揀咗原味💖配有牛油、蜜糖糖漿🍯Cream疏乎厘班戟震揗揗,食落好綿好鬆軟,入口即溶!啖啖滿足😌sweet ✨sweet ✨好幸福喔🥰ღ 蟹肉忌廉意粉除咗主打多款唔同嘅pancake 同甜品之外,午市亦都有主食選擇,意粉🍝咖喱蛋包飯同All day breakfast 🍳 蟹肉忌廉意粉🍝面頭放咗明太子同鮮甜蟹肉,意粉掛滿忌廉醬汁,滋味滿分💯
啱啱去完日本旅行返嚟,都好掛住日本嘅甜品美食,

ღPancake $138
揀咗呢款招牌疏乎厘班戟🥞
有多款口味,我揀咗原味💖

配有牛油、蜜糖糖漿🍯Cream

ღ 蟹肉忌廉意粉
蟹肉忌廉意粉🍝

面頭放咗明太子同鮮甜蟹肉,意粉掛滿忌廉醬汁,滋味滿分💯
2023-12-16 224 瀏覽
朋友推介呢間小店,係來自大阪嘅梳乎厘班戟店,廚師曾去日本受訓,跟足日本嘅煮法,食物質素有保證👍🏻 除此之外餐廳亦提供多款意粉飯同其他甜品,可堂食亦可外賣!外賣包裝好靚,未食已經有啲期待,等候時間都OK,相信係即叫即整,確保新鮮🩵 Pancake口味有幾款,各有三層薄班戟,濕潤度適中,帶點口感,攞到返屋企都keep到!要咗石板街同Tiramisu,每層之間塗滿cream同吉士醬,甜度適中,老少咸宜,前者上面有新鮮生果同棉花糖、後者上面加滿可可粉,另外配上奶醬,整體搭配好夾,性價比高!

2023-12-16 155 瀏覽
呢間餐廳係日本過江龍🇯🇵主打食梳乎厘pancake嚟咗香港幾年,我一直都好想試☺️今日嚟到尖沙咀The One 試吓佢🔸招牌梳乎厘pancake 三層梳乎厘pancake疊埋一齊職員攞過嚟嘅時候已經見到啲pancake震下震下😆未食就知道質地非常鬆軟👍🏻梳乎厘pancake 配上牛油,cream 同蜜糖糖漿🍯梳乎厘pancake 入口好鬆軟細滑識落肚感覺唔會太Heavy😙個人就鍾意配上牛油同cream 一齊食😋🔸Chocolate Rocky Road 🍫另外一款pancake叫咗朱古力味賣相非常靚,用嚟打卡一流👍🏻整個甜品唔算太甜,唔會太heavyPancake有三層,質地比較似cake裏面夾住吉士,忌廉仲配上棉花糖,朱古力醬,朱古力碎同士多啤梨👍🏻
呢間餐廳係日本過江龍🇯🇵
主打食梳乎厘pancake
嚟咗香港幾年,我一直都好想試☺️
今日嚟到尖沙咀The One 試吓佢

🔸招牌梳乎厘pancake
三層梳乎厘pancake疊埋一齊
職員攞過嚟嘅時候已經見到啲pancake震下震下😆
未食就知道質地非常鬆軟👍🏻
梳乎厘pancake 配上牛油,cream 同蜜糖糖漿🍯
梳乎厘pancake 入口好鬆軟細滑
識落肚感覺唔會太Heavy😙
個人就鍾意配上牛油同cream 一齊食😋

🔸Chocolate Rocky Road 🍫
另外一款pancake叫咗朱古力味
賣相非常靚,用嚟打卡一流👍🏻
整個甜品唔算太甜,唔會太heavy
Pancake有三層,質地比較似cake
裏面夾住吉士,忌廉
仲配上棉花糖,朱古力醬,朱古力碎同士多啤梨👍🏻
2023-12-15 107 瀏覽
同朋友去尖沙咀行街,見到日本過江龍甜點gram cafe and pancake 的招牌甜點,賣相吸引,忍唔住要食下🤤🌟#石板街班戟班戟上鋪滿了新鮮的水果和奶油,再搭配上石板街口味的糖漿,讓人一咬下去就能感受到水果的鮮甜和奶油的滑順。班戟的外皮鬆軟,內部鬆軟而入口即化,口感非常出色。🌟#雜果朱古力班戟賣相吸引!班戟上滿滿地鋪滿了各種新鮮的水果,再淋上濃郁的朱古力醬,讓人看起來就垂涎欲滴。每一口都能品味到不同水果的鮮甜和朱古力的濃郁,口感豐富多樣,必試。無論是口感還是外觀,能給人帶來驚喜和滿足的享受。如果你是甜點愛好者,這裡絕對是一個值得一試的地方。
同朋友去尖沙咀行街,見到日本過江龍甜點

🌟#石板街班戟

🌟#雜果朱古力班戟

• 雜果朱古力班戟
  • 石板街班戟
2023-12-14 70 瀏覽
最近我去咗gram,試咗佢哋嘅豚肉咖喱蛋包飯同埋雜果朱古力班戟。真係一個令人驚喜嘅用餐體驗!首先,豚肉咖喱蛋包飯,真係好好味!蛋包飯煮得軟綿,配上豚肉煮得剛剛好,肉質嫩滑多汁。咖喱醬汁香濃,唔會太辣,啱啱好味。食落去,咖喱嘅香氣同埋豬肉嘅鮮甜真係好搭配。仲有啲蔬菜同埋配菜,增加咗口感。整體嚟講,呢款蛋包飯係一道好滿足嘅主菜!其次,雜果朱古力班戟,真係一個令人驚艷嘅甜品!班戟煎得金黃鬆軟,裡面夾咗雜果同埋朱古力。每一口咬落去,朱古力嘅濃郁味道同埋雜果嘅酸甜味道都好突出。仲配埋啲新鮮水果同埋朱古力醬,增添咗層次同埋口感。呢款班戟係一個絕對令人垂涎嘅甜品!

💥士多啤梨流漿班戟 $118首先賣相非常少女心💓拉開膠帶 🍓士多啤梨醬同cream 鋪滿pancakepancake 濕潤帶蛋香中間夾住吉士醬🍯口感豐富 🥰呢款pancake 非常適合兩人分享💥焦糖香蕉班戟 $98🥞呢款相對較light pancake 薄身 但仍帶蛋香🥚焗得香脆的焦糖香蕉🍌配上楓糖漿同打得fluffy 的cream 同walnuts配搭非常match✅

💥士多啤梨流漿班戟 $118

配搭非常match✅

2023-12-14
  • 梳乎厘班戟
2023-12-13 131 瀏覽
梳乎厘班戟是朋友最喜愛,不愛甜吃的我,也想陪她快樂。店內的裝潢是日本木系風格,感覺不錯,令人舒服喔。梳乎厘班戟即點即做喔,新鮮滿滿,下單後等了20分鐘左右便可以吃。人氣招牌主打梳乎厘非常可愛,震下震下,鬆軟感,限量供應的梳梳乎厘分成三層,頂層加牛油,中層加蜜糖,底層加忌廉,味道不錯,滋味喔吃著甜品,人也變到快樂,魔幻感覺呢石板街班戟配料多,滿滿脆脆朱古力,甜味棉花糖,配上不同之感覺,層次不錯。有耳目一新感覺,精緻之甜品,帶出惹味快樂。甜甜的世界,令人放鬆,亦令人快樂
梳乎厘班戟是朋友最喜愛,不愛甜吃的我,也想陪她快樂。

店內的裝潢是日本木系風格,感覺不錯,令人舒服喔。

梳乎厘班戟

吃著甜品,人也變到快樂,魔幻感覺呢

石板街班戟
有冇人一樣好鍾意Lotus餅乾🍪意外地發現GRAM有款Pancake用Lotus餅碎做主打一拎起透明罩🥰忌廉同餅碎好似瀑布咁淋落嚟簡直係震撼視覺🤩Pancake口感好鬆軟唔會過份空氣感或者過份濕潤🤫是剛好的狀態而且蛋香都好出😗間唔中就會想食一次嘅梳乎厘店嘻如果鍾意食薄班戟的話店舖都有其他選擇🍫 點咗份朱古力嘅試下朱古力味好濃而且擺盤好靚中間仲有忌廉同吉士醬營造多層口感店舖出面仲有巨型班戟抱枕好可愛哈哈❣️
有冇人一樣好鍾意Lotus餅乾🍪

中間仲有忌廉同吉士醬營造多層口感

店舖出面仲有巨型班戟抱枕
好可愛哈哈❣️

2023-12-08 236 瀏覽
日本過江龍pancakeGram cafe & pancakes (尖沙咀)~~~~~~~~~~~~~~~~蘋果焦糖班戟,香味十足,口感非常特別而班戟面頭鋪滿糖粉,正!墨西哥辣豆醬班戟,非常特別嘅鹹味班戟,墨西哥辣豆醬,食落有啲似肉醬加上辣豆配上一大條香腸 加埋班戟夾埋一齊食外軟內脆,口感豐富。📍Gram cafe & pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
日本過江龍pancake
Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
~~~~~~~~~~~~~~~~
蘋果焦糖班戟,香味十足,口感非常特別
而班戟面頭鋪滿糖粉,正!

墨西哥辣豆醬班戟,非常特別嘅鹹味班戟

📍Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
今日同朋友喺The One食完飯,但有好多嘢未傾完😆所以就搵間甜品店坐下,最後揀咗gram呢度🤪同埋大家都好鍾意食疏乎厘,咁就要試一試啦😍我哋嗌咗期間限定嘅「紫薯疏乎厘班戟」,呢個紫薯甜品顏值超高, 是滿有少女心的紫色甜點😍最後影咗好耐相先捨得拎走個膠片,見著紫色「熔岩」係咁流落嚟,感覺好療癒🤣🤣味道都唔錯,唔太甜,紫薯味亦都好出😚十分推介大家嗌呢款甜品👍🏻我哋另外都嗌咗一個Apple crumble 班戟,呢個就相對比較普通,可能係前一款太驚艷😂😂但呢個賣相及味道都唔差👍🏻總括嚟講呢間甜品店係水準之上,可建議大家黎試吓😜尤其係鍾意食疏乎厘嘅朋友🤭

2023-12-03 202 瀏覽
Premium Smile Pancake $138 精緻到迷你版,可能太細,個底唔夠闊,一落枱就“ lum ”左🙄,texture 唔鬆軟,最底嗰層有蛋漿,接受到就OK, 我接受唔到就奇怪Chocolate Rocky Road $118質地實,食落似朱古力蛋糕。有Rocky Road 的材料,但伏
Premium Smile Pancake $138
Chocolate Rocky Road $118
2023-12-02 144 瀏覽
今日去咗一直都想去的餐廳食飯,由於時間尚早,唔駛等就可以入座。餐牌的班戟款式比較多,揀咗一款鹹一款甜的班戟。🔸墨西哥辣豆醬班戟班戟新鮮,餅底微濕,唔會乾身,墨西哥辣豆醬唔辣但配上微甜班戟很惹味。芝士唔羶,沙律菜新鮮,腸仔和焗薯皮脆內軟。🔸士多啤梨流漿班戟看似平凡的流漿班戟其實要好有技巧咁處理,我運用陰力將膠片向上拉,奶蓋和士多啤梨漿如瀑㳍般瀉下。切開後,見到兩層厚鬆餅的班戟,密度較高,而中間夾住一層厚厚又唔太甜的吉士醬。班戟我通常係食甜,今次我比較鍾意鹹班戟。
餐牌的班戟款式比較多,揀咗一款鹹一款甜的班戟。
🔸墨西哥辣豆醬班戟
芝士唔羶,沙律菜新鮮,腸仔和焗薯皮脆內軟。
🔸士多啤梨流漿班戟

班戟我通常係食甜,今次我比較鍾意鹹班戟。