2023-11-11 66 瀏覽
由日本開到嚟香港,今次終於試到《招牌人氣梳乎厘pancake $138》🥞 每日限量供應,空氣感重,入口即溶。配合楓糖漿,特製牛油同鮮打忌廉一齊食,少女心爆發。 Tiramisu 同梳乎厘pancake 對比好大。呢款pancake 綿密厚實,口感比較moist 。Mascapone 口感結實黏稠,酒味都重。如果食完梳乎厘pancake覺得冇嘢到肚,呢個食半份就已經好有飽肚感。上枱時梳乎厘pancake 變成比薩斜塔,店員會幫手 逗住畀你打卡🤣

2023-11-06 181 瀏覽
今日同仔仔到The one行街行到有點肚餓,便決定到Gram cafe & pancakes,Lunch set都好抵食我地叫左兩款Lunch set,味道也不錯。食完好飽,下次有機會要試埋呢度嘅疏乎厘Crabmeat cream sauce spaghetti 蟹肉忌廉意粉 $78蟹肉忌廉意粉有驚喜,忌廉意粉夠Creamy,麵質有口感,份量亦足夠 配上蟹肉的鮮味 好味道All day breakfast 全日早餐 $88All day breakfast沙律菜好新鮮,仲有煙肉、滑蛋、蕃茄仔、茄汁豆,仲有餐廳的招牌Pancake,軟綿綿有口感 又吾會太甜
今日同仔仔到The one行街

蟹肉忌廉意粉 $78

All day breakfast
全日早餐 $88
2023-11-01
2023-11-04 149 瀏覽
其實早期剛開業無耐已光顧過一次,只你印象太深刻無再黎。今次係因為見睇戲未夠鐘又唔想行出去就入左黎。睇menu想食soufflé pancake 就叫左個premium smile pancake, 畢竟時間都尚早就好快上菜, 個pancake size 就真係好精緻, 上碟個陣已經就快跌落黎,最後真係成個斜跌左落隻碟度。個pancake texture 似半熟,但賣相就真係麻煩麻,味道就真係超級普通⋯起碼今次無之前咁伏。
Premium  Smile  Pancake
2023-11-03 120 瀏覽
🌟今日同朋友出尖沙咀購物,行到肚餓搵嘢食,上the one行咗兩層,睇到「Gram」門面好靚,決定食呢間。***** ***** ***** ***** ***** 我哋叫咗兩份食物,屬於咸味pancake,很特別。三文魚牛油果Pancake $128Salmon Avocado Pancake 煙肉炒蛋Pancake $118Bacon Fried Egg Pancake我同朋友講,下次再嚟一定要試吓梳乎厘,睇到幾層高好厚身好吸引。

***** ***** ***** ***** *****

我哋叫咗兩份食物,屬於咸味pancake,很特別。

三文魚牛油果Pancake $128
Salmon Avocado Pancake

煙肉炒蛋Pancake $118
Bacon Fried Egg Pancake

2023-11-03 110 瀏覽
原來pancake都可以外賣‼️要讚吓個packaging 真係好用心,拎到返屋企完全冇走樣👍🏻👍🏻Sweet Potato Volcano Pancake紫薯流漿班戟呢款有兩層厚班戟,質地鬆軟可口,入口即溶 另外仲有一層紫薯蓉,質感柔滑,味道香濃最意外嘅係外賣都會有流漿,用咗兩個盒仔另外裝住,喺食之前可以加上去,味道鹹鹹哋可以中和返班戟嘅甜度!Tiramisu Pancake 呢款有三層簿班戟,每層之間會有吉士醬,口感上比較紮實,Tiramisu味道濃郁,面頭加咗大量可可粉,整體味道不錯!Gram cafe & pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408
原來pancake都可以外賣‼️

Sweet Potato Volcano Pancake
紫薯流漿班戟
呢款有兩層厚班戟,質地鬆軟可口,入口即溶
另外仲有一層紫薯蓉,質感柔滑,味道香濃

Tiramisu Pancake

Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408
真心好耐無係街到食pancake😂平時其實都係屋企自己整黎食😌 今次黎左呢間聽網上推介左好耐既大阪過江龍舒芙蕾專門店🇯🇵✌️(啊~ 幾時再去日本😭 希望年內再同👦🏻去多次啦❤️)·🤍雜果朱古力pancake $108其實一份都飽了🆘 水果品種豐富同份量都好有香蕉🍌藍莓🫐草莓🍓橙🍊奇異果🥝 pancake厚度啱啱好!配埋d水果一齊食好fresh~自己覺得佢個cream好好食😂好輕盈~·🤍煙肉炒蛋pancake $118鹹甜鹹甜好正👍🏻 炒蛋嫩滑~煙肉係個種厚五花腩既感覺☺️配埋pancake食鹹香惹味🫣·人均:HKD 100 up 評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑•📍Gram cafe & pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖🚇尖沙咀B1出口

🤍雜果朱古力pancake $108

🤍煙肉炒蛋pancake $118
人均:HKD 100 up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑

📍Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
🚇尖沙咀B1出口
  • 雜果朱古力班戟
2023-10-30 61 瀏覽
做嘢咁辛苦,一定會間中比自己一點甜! 你間甜品舖係每次忙完project 一定會過嚟食! 招牌班戟係必點! 因為實在太好食啦! 好鬆軟,又充滿着蛋香,舖頭啲燈光點影到靚! 讚👍
2023-10-28 102 瀏覽
今日同男朋友去the one 睇戲,順便黎食呢間好多人推介嘅pancake 鋪頭❤️我地叫左1️⃣招牌梳乎厘班戟💰138梳乎厘班戟一客有三件,件件都好厚身。店員上枱嘅時候好小心,方便我哋影到相,好細心👍👍班戟食落蛋味濃郁,好鬆軟,加上附上嘅香滑忌廉同埋楓蜜糖漿,好好味,店員話要趁熱食更加香,果然係🥰🥰2️⃣石板街班戟💰118石板街班戟比梳乎厘班戟質感厚實,都係有三大件,食落都幾飽。配料有士多啤梨、裹滿糖漿嘅堅果,同埋大量嘅朱古力醬同朱古力粉等,食落好邪惡😈😋消費價錢:2人💰281.6,人均💰140.8結論:(10分為滿分)味道:7.5/10性價比:7/10回頭指數:7.5/10餐廳名稱:Gram cafe & pancakes (尖沙咀)餐廳地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖

我地叫左
1️⃣招牌梳乎厘班戟💰138

2️⃣石板街班戟💰118

消費價錢:2人💰281.6,人均💰140.8

結論:
(10分為滿分)

味道:7.5/10
性價比:7/10
回頭指數:7.5/10

• 招牌梳乎厘班戟
  • 石板街班戟
店名:Gram cafe & pancakes地點:尖沙咀彌敦道100號The ONE菜式:日式班戟餐牌:鹹班戟同甜班戟,班戟有梳乎里款式又有熱香餅款式。其他野如三文治,法式多士,雪糕,雪花冰,沙冰,梳打,咖啡,茶,果汁,汽水。另外都有午市套餐同歡笑兒童餐。蛋沙律巴馬火腿班戟 $98 另加一蛋沙律巴馬火腿班戟賣相不俗。面頭一片巴馬火腿喺頂,下底就係生菜沙律加紫洋蔥絲,已經加左沙律醬。再下底就係主角薄班戟皮包住豐富嘅蛋沙律。又薄又軟綿綿嘅班戟薄皮配爆餡夠醬蛋沙律超好味!最下底就係一塊甜甜哋嘅熱香餅,都好軟綿綿。碟邊有車厘茄同紫洋蒽,加上沙律醬同醋調味。呢款班戟好特別,味道都唔錯,唔怪得係香港限定!午餐有3款,我揀左豚肉咖喱蛋包飯。豚肉咖喱蛋包飯 $88 另加一一上枱就聞到好香咖喱味。咖喱有好多豚肉五花腩,伴有少少紅蘿蔔同洋葱,味道好濃,送白飯一流。蛋包飯塊蛋偏薄身,味道淡淡,面頭撒上少少香草,配濃咖喱都幾好。午餐包一杯飲品,我要左杯凍檸茶。凍檸茶有好多冰,面頭有三片檸檬,糖水另上。今餐幾鍾意個蛋沙律巴馬火腿班戟,好有特色。
店名:Gram cafe & pancakes
地點:尖沙咀彌敦道100號The ONE
菜式:日式班戟
蛋沙律巴馬火腿班戟 $98 另加一

蛋沙律巴馬火腿班戟
午餐有3款,我揀左豚肉咖喱蛋包飯。
豚肉咖喱蛋包飯
豚肉咖喱蛋包飯 $88 另加一
凍檸茶

今餐幾鍾意個蛋沙律巴馬火腿班戟,好有特色。
2023-10-25
蛋沙律巴馬火腿班戟
呢日因為工作原因,下午又再次同男友嚟到The One,做完野當然要搵下啲未食過嘅野喇! 由於唔係太想食粉麵飯嗰啲野,所以最後睇過唔同餐廳Menu後就選擇咗呢間過江龍pancake店作為我哋遲來的午餐嘅選擇~🧡BLT三文治($88)三文治內嘅厚身豬肉夠哂肥美,夾埋爽口新鮮嘅生菜同蕃茄,成件野個口感有層次得嚟味道夠哂balance,食完唔會覺得好油膩!加埋滿滿嘅伴碟沙律菜同薯角,非常豐富,唔錯!🧡墨西哥辣豆醬班戟($118)嚟到Pancake店又點會唔叫Pancake呢!不過我哋就特別選擇咗呢款鹹嘅Pancake!惹味鹹香嘅pancake配搭真係第一次,又真係work㗎wor!有肉有菜,有鹹有甜,配搭夠特別,值得一試!

🧡BLT三文治($88)

🧡墨西哥辣豆醬班戟($118)
2023-10-24 49 瀏覽
#BEAN食日本嘢 #BEAN食尖沙咀🥞-•雜錦長通粉班戟• $118 [👅7.8/10]好特別嘅一個配搭 第一次見pancake上面有通粉😂上面除咗classic白汁長通粉之外 仲有番茄肉醬🍅 大大塊煙豬腩 同煙三文魚🍣肉醬都頗香口惹味 通粉煙煙韌韌啱啱好🙌🏻-•三文魚牛油果班戟• $128 [👅7/10]健康之選!煙三文魚同牛油果好夾旁邊仲有沙律🥗蛋白質 優質脂肪 碳水 蔬菜都有齊-📍 #GramCafe&Pancakes尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
#BEAN食日本嘢 #BEAN食尖沙咀
蛋白質 優質脂肪 碳水 蔬菜都有齊
📍 #GramCafe&Pancakes
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
2023-10-21 144 瀏覽
試了他們的超人氣招牌梳乎厘班戟和墨西哥辣豆醬班戟。首先,招牌梳乎厘班戟是每天限量他的空氣感十分充足令人覺得滿足而不會太飽肚!這款班戟以其獨特的口感和美味的味道而受到讚譽。你可以選擇各種口味的配料,例如有蜜糖,牛油和忌廉。這些餡料增加了班戟的豐富口味,使每一口都充滿了享受和滿足感。其次,墨西哥辣豆醬班戟的墨西哥風味的辣豆醬,給予了班戟獨特的香辣口味。班戟本身仍然保持了梳乎厘的蓬鬆質感,而辣豆醬則為整道菜品增添了一種獨特的風味層次。它是一個絕妙的口味組合,一定能夠滿足喜愛辛辣食物的人。呈現非常精緻,每一道菜都像一件藝術品。
試了他們的超人氣招牌梳乎厘班戟和墨西哥辣豆醬班戟。

呈現非常精緻,每一道菜都像一件藝術品。
2023-10-20
我諗呢個主打人氣梳乎厘班戟冇人唔知,之前去日本都會專特登抽時間去食,而家香港都有分店就間中都可以去食下。見到餐牌就寫明1日3回限時定發售,去到都有得食。🥞招牌梳乎厘班戟 $138★★★★☆梳乎厘班戟全部都係即叫即整,所以上枱你會見到熱辣辣冒煙,打卡都唔好打太耐,趁熱搽左牛油先。一黎到就見到三層厚厚班戟,郁個碟仲Feel到佢動L動L,超級鬆軟,記得落齊楓糖漿、牛油、Cream,三樣野缺一不可,少一樣都令成個味道差緊啲。食落口真係超軟綿綿,入口即融。🥞墨西哥辣豆醬班戟 $118★★★★☆其實除左麥記真係冇食過咸嘅班戟,幾特別。佢呢隻班戟就係實身少少,類似熱香餅咁。墨西哥辣豆醬少少似肉醬咁,超級微辣,唔食得辣嘅人都食到。個醬汁幾濃郁有芝士,配落班戟到食,感覺有小小似食緊千層麵嘅感覺。除左班戟仲會有少少沙律伴菜,食落就冇咁寡。🌟總括:梳乎厘班戟食到空氣鬆軟口感,食完都唔覺得膩。咸班戟味道幾特別,未試過都可以試下。
🥞招牌梳乎厘班戟 $138
★★★★☆
🥞墨西哥辣豆醬班戟 $118
★★★★☆

2023-10-19 92 瀏覽
🌸班戟賣相吸引🌸打卡一流✳️Chocolate Rocky Road 石板街班戟👍👍🍫甜絲絲的😍幸福感滿滿🍰班戟綿密濕潤有厚度Cream 幼滑煉奶質地稠密配合表面苦澀淡香的可可🍫加上甜度足的chocolate sauce 值得推介✳️鮮果乳酪班戟🍊🍓🥝🥞幼滑輕柔多種鮮果酸甜度帶點清新感表面加上雪糕🍦質地口感多元化層次豐富
🌸班戟賣相吸引🌸打卡一流

表面加上雪糕🍦
質地口感多元化
層次豐富

• 石板街班戟
今日嚟到尖沙咀同朋友行街,嚟到The One諗住食個lunch,見到呢間Gram 既set lunch都幾抵,一於就試吓我哋唔係好肚餓,所以就嗌咗個🥢all day Breakfast同🥢明太子忌廉意粉首先等咗陣嚟咗個all day Breakfast,有佢哋招牌pancake,炒,沙律菜,蕃茄豆,pancake係佢哋嘅招牌,食落去感覺都幾好,軟綿綿唔會太甜👍🏻炒蛋火候都控制得幾好至於個明太子忌廉意粉,表現反而更加出色,值得一讚係佢嘅忌廉份量非常多,唔會乾爭爭👍🏻意粉嘅火候控制得啱啱好,意粉仲好有質感,每啖意粉上面都有掛住啲忌廉汁,配合埋啲明太子鹹鹹地,有鹹香,好惹味🍰臨走見到門口有Menu介紹佢哋最出名嘅疏乎厘pancake,下次如果有多啲時間一於試吓佢啲甜品❤️

午餐
  • 明太子忌廉意粉