2021-10-09 313 瀏覽
𝙬𝙝𝙤 𝙙𝙤𝙚𝙨𝙣’𝙩 𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙖 𝙣𝙞𝙘𝙚 𝙗𝙚𝙡𝙜𝙞𝙖𝙣 𝙬𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚? @griddys.hk 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙨 𝙗𝙤𝙩𝙝 𝙨𝙖𝙫𝙤𝙧𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙬𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚𝙨. 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙚𝙭𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙞𝙨 𝙨𝙤 𝙪𝙣𝙞𝙦𝙪𝙚, 𝙞𝙩 𝙝𝙖𝙨 𝙖 𝙜𝙧𝙚𝙖𝙩 𝙘𝙝𝙚𝙬 𝙗𝙪𝙩 𝙣𝙤𝙩 𝙩𝙤𝙤 𝙙𝙚𝙣𝙨𝙚. 𝙞'𝙢 𝙡𝙤𝙤𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙛𝙤𝙧𝙬𝙖𝙧𝙙 𝙩𝙤 𝙜𝙤𝙞𝙣𝙜 𝙗𝙖𝙘𝙠 𝙖𝙡𝙧𝙚𝙖𝙙𝙮🙊.將軍澳愈開愈多新餐廳,好多都裝修得幾靚好似去咗外國咗,@griddys.hk 都算係近期IG嘅大熱,閒日lunch set性價比唔錯,包左沙律、主食、甜品、嘢飲,一場嚟到點都要食返兩個waffle,牛肉burger用咸waffle取代burger bun,窩夫混入咗紫洋蔥同rosemary,就咁食都好好味!patty幾厚身而且仲有肉汁,最鐘意中間夾住嘅焦糖洋蔥同磨菇,同酸瓜片幾夾~ 另外甜品banana waffle揀咗店員推薦嘅mixed berries雪糕,甜waffle底蛋香味十足,如果大份啲就好啦~ 另外加左水牛城雞翼,大大隻熱辣辣,blue cheese醬好濃
將軍澳愈開愈多新餐廳,好多都裝修得幾靚好似去咗外國咗,@griddys.hk 都算係近期IG嘅大熱,閒日lunch set性價比唔錯,包左沙律、主食、甜品、嘢飲,一場嚟到點都要食返兩個waffle,牛肉burger用咸waffle取代burger bun,窩夫混入咗紫洋蔥同rosemary,就咁食都好好味!patty幾厚身而且仲有肉汁,最鐘意中間夾住嘅焦糖洋蔥同磨菇,同酸瓜片幾夾~ 另外甜品banana waffle揀咗店員推薦嘅mixed berries雪糕,甜waffle底蛋香味十足,如果大份啲就好啦~ 另外加左水牛城雞翼,大大隻熱辣辣,blue cheese醬好濃稠仲有粒粒芝士,重口味人士必叫,跟餐嘅柚子醋沙律都好新鮮,建議兩個人嚟就咁叫lunch set加小食就夠,呢度食完都飽到上頸😂
Tossed Buffalo Wings
將軍澳海旁一帶開咗好多新餐廳,呢間餐廳主打窩夫,自家製窩夫有鹹有甜,仲有好多特色飲品,環境好舒服,座位寬敞闊落,好適合同埋朋友仔嚟Chill下~😌Brunch Set1. 主菜+前菜/甜品($198)2. 前菜+主菜+甜品($238)🥗前菜: 虎蝦藜麥沙律 擺盤好靚😙,虎蝦微微煎香,上枱時仲出煙架,口感爽彈,🦐食落仲係暖暖地,加分!😙👍 再配上柚子藜麥沙律、紅酒梨子,酸甜清新,幾開胃!🍔 主菜: 牛皇窩夫漢堡 以窩夫代替漢堡包,好創新嘅諗法,窩夫落咗啲香草整成,幾香但口感唔係鬆軟嘅質感😂,牛肉漢堡扒牛味香濃,口感紮實,再夾住蘑菇及芝士🧀、生菜、蕃茄,口感豐富!😝粗薯條新鮮即炸,熱辣辣,香脆唔油膩!😆 仲有啲沙律菜,幾清新!😎🥣 主菜: 墨汁海鮮意大利飯呢款意大利飯有魷魚、青口、帶子及蝦🦐,有好多海鮮!😋 意大利飯軟硬度適中,每粒都均勻沾滿墨魚汁,煮得好入味,份量都幾多!😎👍🧇甜品: 烈日窩夫剛焗好嘅格仔窩夫上鋪滿蘋果粒,肉桂蘋果酸酸甜甜,再加上自選嘅Cappuccino味雪糕一齊食,又唔會好膩~😋👍 凍熱交替,正!💕😍🥃Dirty Joe 壞過凱婷用咗咖啡利口酒、濃縮咖啡、牛奶製成,味

Brunch Set
1. 主菜+前菜/甜品($198)
2. 前菜+主菜+甜品($238)

🥗前菜: 虎蝦藜麥沙律

虎蝦藜麥沙律

🍔 主菜: 牛皇窩夫漢堡

🥣 主菜: 墨汁海鮮意大利飯

墨汁海鮮意大利飯

🧇甜品: 烈日窩夫

烈日窩夫

🥃Dirty Joe 壞過凱婷

用咗咖啡利口酒、濃縮咖啡、牛奶製成,味道甜甜地,咖啡味好出好香濃,好易入口,幾好飲!😍
Dirty Joe 壞過凱婷

🍸Pernod Fashion 知我咩料

用咗保樂茴香利口酒、紫蘇利口酒、查特酒、檸檬汁、糖漿製成,酒味比較重,帶點檸檬香,幾清新,幾啱夏天飲~😉
Pernod Fashion 知我咩料

2021-09-05
5 分鐘 (堂食)
虎蝦藜麥沙律
墨汁海鮮意大利飯
烈日窩夫
Dirty Joe 壞過凱婷
Pernod Fashion 知我咩料
新手司機由大埔出發去將軍澳, 都容易搵到個停車場入口, 順利泊車。可能平日晚餐, 唔算多人, 唔使等位, 不過事先都有訂定位。本身坐室內, 但發現室外都可以坐, 當晚天氣唔熱, 室外位置仲有風, 所以決定坐出去。因為早去到, 先叫野飲同朋友傾下計先, 然後叫左餐廳特色咸waffle, 估唔到係好食好夾, 而且擺盤好靚, 可以打埋卡。再試埋水牛雞翼, 食得出係用心煮, 唔厚粉又夠辣。下次必定再約朋友去, 再傾計兼打卡。

下次必定再約朋友去, 再傾計兼打卡。
2021-09-24
  • 水牛雞翼
2021-10-02 35 瀏覽
國慶節約了朋友Brunch,揀咗新開商場嘅西餐 Griddy's,餐廳位置唔近地鐵,新開商場冷氣未係好夠~但餐廳服務好好,Holidy Brunch都可以訂位,但講明多人排隊只有90分鐘用餐時間。3個女仔都揀3 courses brunch,劃一238一位,飲品另計。前菜得兩款沙律,主菜就10幾款選擇,素漢堡,意粉,risotto,比目魚,但就無牛扒。 漢堡幾得意,用waffle代替麵包,薯條好足料新鮮。Risotto 煙韌墨汁味道濃郁。最最最驚喜反而係個比目魚,以為只有鰻魚嘅樣點知上咗一塊好厚嘅魚扒!!! 調味唔鹹食得出魚味,魚皮煎得脆脆唔會好肥膩! 推薦!! 甜品擺盤精美,waffle新鮮整,但個人口味鍾意外脆內軟嘅waffle佢就無,甜品部分可以話不過不失。無稔到出名食waffle嘅店我最愛反而係主菜~~
2K
2021-10-02 34 瀏覽
平時最鍾意捐窿捐罅搵尋找美食😋將軍澳南開咗好多新嘅商場同餐廳今日嚟到Ocean popwalk就有間新開嘅美式Cafe聽聞呢度嘅窩夫好好食🧇#Chicken Waffle $138平日食得多甜品窩夫 窩夫做主菜真係比較少見😳 店員會問你想要甜味定咸味窩夫今次我哋選擇左鹹味 食起嚟都好有驚喜窩夫入邊加入左香草同埋洋蔥粒🧅 而且質地亦都好鬆軟 配埋炸完都仲咁嫩滑嘅雞胸一齊食好夾雞胸本身已經有調味 就算唔點醬汁就咁食都好好味餐廳亦都配上三款醬汁包括藍芝士醬🧀、蜜糖芥末醬🍯同他他醬無論加上去雞肉定係沙律都好食🥗#Mushroom Linguine $128唔好睇碟意粉好似細細碟咁 原來份量都幾多意粉煮得啱啱好 係Al Dante 嘅質地🍝加上濃郁嘅醬汁同埋黑松露 仲有滿滑嘅蘑菇同芝士 係絕佳嘅配搭#Ink Sauce Seafood Risotto $148墨汁海鮮意大利飯亦都好出色意大利飯嘅質地又係煮得啱啱好 墨汁又能夠包住粒粒飯而且仲配上多種海鮮 例如墨魚、鮮蝦🍤、蜆肉、青口同帶子 仲有粒粒蕃茄🍅令味道更加新鮮#Pussy Foot $68我地亦都點左杯Mocktail🍸 混合左各種果汁
平時最鍾意捐窿捐罅搵尋找美食😋

今次我哋選擇左鹹味 食起嚟都好有驚喜
窩夫入邊加入左香草同埋洋蔥粒🧅 而且質地亦都好鬆軟
配埋炸完都仲咁嫩滑嘅雞胸一齊食好夾
雞胸本身已經有調味 就算唔點醬汁就咁食都好好味
餐廳亦都配上三款醬汁包括藍芝士醬🧀、蜜糖芥末醬🍯同他他醬
無論加上去雞肉定係沙律都好食🥗

我地亦都點左杯Mocktail🍸
混合左各種果汁 個人覺得佢嘅檸檬味特別突出🍋

呢度嘅裝修同環境氣氛都好舒適😚
而且店員亦都好友善 食完仲送咗兩個餐廳出品嘅口罩俾我哋添

📍Griddy‘s Waffles & Cocktails (將軍澳)
將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G05號舖
海天晉匯開左一段時間都無黎過,今日早收工就過黎睇下哩邊有咩食,估唔到搵到哩間好岩打卡既餐廳。餐廳環境相當寬敞,座位與座位之間有距離感,仲有戶外座位同特別既紅沙發打卡位。餐牌上好多特色窩夫菜式,我地就揀左哩三樣👇🏻🦆Duck Confit Waffle 油酥鴨窩夫 $158油酥鴨髀有兩大隻,相當抵食!因為慢煮既關係,鴨髀肉質嫩滑,一啲都唔乾,輕輕一切就可以骨肉分離,好容易食,入口味道咸香,鴨肉蘸上酸酸甜甜既紅莓汁,味道好夾好開胃,窩夫外脆內裡質感有啲似鬆餅,上面加上大量火箭菜,旁邊仲配有蕃茄仔同無花果,好食抵食推介👍🏻🍝Mushroom Linguine 黑松露蘑菇扁意粉 $128意粉好香黑松露味,而且非常creamy同掛汁,軟硬度亦適中,拌有非常多既蘑菇同芝士,味道唔錯。🧇Banana Waffle 香蕉窩夫 $108[焦糖脆香蕉配焦糖醬及雲呢拿雪糕]雪糕有三款口味可以選擇,今次我地揀左香蕉味,非常香甜!香蕉上面有厚身既焦糖脆脆,窩夫質感同主食及窩夫一樣,上面加上cream,窩夫加埋雪糕同cream一齊食又係好正😆🍹Griddy’s Fruit Punch $68[橙汁、菠蘿汁、石榴汁

餐牌上好多特色窩夫菜式,我地就揀左哩三樣👇🏻

🧇Banana Waffle 香蕉窩夫 $108
[焦糖脆香蕉配焦糖醬及雲呢拿雪糕]

🍹Griddy’s Fruit Punch $68
[橙汁、菠蘿汁、石榴汁及雪碧]
味道好似以前去k房飲既Fruit Punch 既升級版,香甜好飲。

整體黎講,餐廳環境真係唔錯,食物亦有質素,食完飯後餐廳仲會送一人一個口罩,黎開將軍澳既話可以一試。

2021-09-30 27 瀏覽
Griddy’s Waffle & Cocktail 位於將軍澳嘅新商場Ocean PopWalk,美式風格嘅餐廳相當IGable!無論室外定室內都設多個影靚相嘅場景,而且食物質素頗高,員工熱情有禮,絕對係打卡餐廳嘅新寵!Pernod Fashion $88巨型玻璃酒樽夠晒誇張!經蘋果木燻過之後,再斟出嚟!入口順滑,香草味同埋酒味夠刺激!煙三文魚凱撒沙律 $118沙律菜新鮮爽脆,仲有好多芝士,夠晒滋味!炸雞窩夫 $138揀咗甜窩夫,香脆可口又甜美!炸雞熱辣辣香噴噴,外層香脆,內裡雞肉仍嫩滑,仲有他他醬、蜂蜜芥末醬同埋藍芝士醬三款醬汁,推介!牛皇窩夫漢堡 $158漢堡肉被芝士醬完全覆蓋住,以咸窩夫代替麵包,好看好吃又有特色!

Pernod Fashion $88

煙三文魚凱撒沙律 $118

沙律菜新鮮爽脆,仲有好多芝士,夠晒滋味!

炸雞窩夫 $138

牛皇窩夫漢堡 $158

2021-09-30 21 瀏覽
將軍澳起咗咁多新樓,當然唔少得新商場新食肆啦😝呢間西餐以窩夫為主題🧇食物用心製作、環境寧靜😋唔使驚傾多幾句會比人趕。 Crab King🦀 🧇$158邊個話窩夫一定係甜😊🤭呢度除咗甜品有窩夫雪糕,仲有唔少主菜係配窩夫😍呢度嘅鹹窩夫脆脆地,配肉食真係唔錯😄好食過飯麵好多。上面嘅蟹肉好鮮好香。最抵讚係啲沙律菜,細節就睇得出佢地好用心😍每一塊菜都係新鮮而且沾滿柚子汁,平時唔鍾意食菜嘅人都一定會鍾意😊。 Spicy Yogurt Halibut $168呢個汁有啲微辣🌶比目魚煎得好香之餘又鎖水,肉質鮮嫩,上乘之作。蘆筍同下面嘅小薯粒都好入味架😍 Cappuccino☕ $35超正😊咖啡好香。上面嘅泡沫好濃厚,好fluffy💁‍♀️ Fruit Punch🍹 $68食西餐點可以唔配mocktail🍊呢杯好fruity又唔太酸,打卡又靚。

Crab King🦀 🧇$158

Spicy Yogurt Halibut $168

Cappuccino☕ $35
超正😊咖啡好香。上面嘅泡沫好濃厚,好fluffy💁‍♀️

Fruit Punch🍹 $68
2021-09-29 24 瀏覽
waffles有兩隻味揀有鹹同甜甜嘅同平時嗰啲差唔多鹹嘅就好特別 有好多唔同香草 (e.g rosemary)係入面 值得一試不過我都係覺得甜既好味啲🤪炸雞外脆入嫩 如果有得散叫炸雞就好啦😂😂甜品都好出色 尤其係個威士忌加咖啡雪糕!雖然價錢好貴但值得既 個配搭好夾
waffles有兩隻味揀有鹹同甜
甜嘅同平時嗰啲差唔多
不過我都係覺得甜既好味啲🤪

炸雞外脆入嫩 如果有得散叫炸雞就好啦😂😂

將軍澳真係越開越多cafe🥰睇IG見到有食窩夫嘅小店也是第一次見窩夫同酒嘅配搭身為一個窩夫控就一早bookmark定去試🤟🏻cafe以紅白藍色為主坐窗口位下午有太陽曬落黎🤤再加上位置真係好舒服週末下午黎都唔多人😻不過小編覺得有點貴喔😵❤️推介指數: 7.3/10😎會回訪嗎: maybe等候時間:0 mins (週末5:00PM) —————————————————————😍窩夫大兜亂 Waffle Madness $148 這個餐包4個自選迷你窩夫🧇再送兩杯指定飲品🥤兩個人過來食tea就啱曬啦😻今次小編一次過試曬所有款嘅窩夫😄包括:🧇蛋沙律香草窩夫🧇酸忌廉三文魚醬香草窩夫以上呢兩個係鹹點窩夫係小編第一次食呢種bagel😚聽講仲有炸雞waffle但可能係下午茶所以食唔到😞窩夫就比較淋淋地唔知是否影相影得太久的關係似乎已經凍曬🥺小編比較喜歡脆脆地且熱嘅waffle喔😬而蛋沙律同窩夫一起食落去個味道挺有趣的😂至於另一個就同個名一樣咁酸有啲感覺係罐頭裏嘅酸三文魚🤔唔新鮮而且唔係好鍾意呢個配搭比較prefer蛋沙津😌🧇香滑吉士迷你烈日窩夫🧇玉桂蘋果迷你烈日窩夫以上係甜嘅窩夫🤪而小編都比較喜歡甜點嘅
將軍澳真係越開越多cafe🥰
不過小編覺得有點貴喔😵
香滑吉士迷你烈日窩夫
❤️推介指數: 7.3/10
😎會回訪嗎: maybe
等候時間:0 mins (週末5:00PM)
—————————————————————

6️⃣以下:不合格😣
7️⃣:整體普通
8️⃣:值得一試🤪
9️⃣:必試🥳
🔟:呢種程度應該不能挑剔吧~
玉桂蘋果迷你烈日窩夫
2021-09-27 30 瀏覽
今次比個賣相吸引左嚟試😆假期menu 同平日有啲唔同 係揀一個主菜+ 甜品/沙律 $298 飲品要升級先有 牛肉窩夫漢堡個漢堡既賣相好靚 面頭個窩夫代替左個包個底就係塊烘到好脆既面包 漢堡塊肉都好厚 但冇乜肉汁 同有啲硬🥲咸既窩夫好少食 都可以試吓既 薯條熱辣辣 有薯仔味 都幾好食 中意既可以加黑椒同鹽Griddy’s All day All day breakfast 一上菜就幾香 賣相都唔錯 沙律個汁幾fresh 好濃柚子味 甜甜地 炒蛋份量好多 好滑 幾好食😋粟米用牛油炒到好香好甜 呢個算唔錯👍🏼👍🏼👍🏼香蕉窩夫🍌🧇呢個窩夫幾岩打卡😛雪糕有幾隻味可以揀 我就揀左mixed berries 隻味一啲都唔假 幾真 幾好食 香蕉好香 有好脆既焦糖係面頭😋 加埋cream 同窩夫食都唔錯 不過窩夫係好脆 但就比較乾 唔夠鬆軟 比較似食緊餅乾既感覺😕威士忌雪糕咖啡☕️🍨唔係好食得出威士忌味 但雪糕本身都幾好食 好香雲呢拿味 配埋咖啡嘅香味 唔會太甜 咖啡味好濃好香 唔錯 另外提一提 服務態度真係好好👍🏼 會keep 住加水環境都算舒服 但性價比就唔算太高

牛肉窩夫漢堡

Griddy’s All day

香蕉窩夫🍌🧇

威士忌雪糕咖啡☕️🍨

但性價比就唔算太高
2021-09-19
2021-09-25 314 瀏覽
🌟呢間Griddy's Waffles & Cocktails位於將軍澳!cafe好chill,好岩約朋友星期六日黎打卡,而且仲有露天座位,方便放狗人士!最重要係餐廳侍應好nice,服務態度都好好,值得一讚!以下係詳細食評👏🏻.▫️炸雞窩夫配他他醬、蜂蜜芥末醬、藍芝士醬 $138⭐️ 強烈推介 ⭐️炸雞肉窩夫!好特別既配搭~我order左甜窩夫,口味搭配更加得意有層次!總共附有3種醬汁,分別係他他醬,蜂蜜芥末醬,藍芝士醬,其實3款醬汁都好好食,如果講味道最夾莫過於蜂蜜芥末醬,甜甜地同窩夫都好匹佩!而藍芝士醬較為濃烈,味道好出,算容易入口。而佢既脆雞條啖啖肉,好鬆脆~唔錯唔錯🤣 另外窩夫可以選擇鹹味或者甜味,我選擇左甜味,唔係好甜,質感幾厚實,~整體黎講都唔錯,可以一試!.▫️墨汁意大利飯配海鮮香草醬 $158⭐️ 強烈推介 ⭐️呢款香濃既墨汁味略帶一點甜味,而且海鮮都好豐富,包括有蜆、蝦、魷魚片、帶子、青口,種類都好多,份量都唔少!滿足鍾意食海鮮既我,意大利飯軟硬度中,岩晒香港人口味!整體都非常惹味,推介!

▫️炸雞窩夫配他他醬、蜂蜜芥末醬、藍芝士醬 $138

▫️墨汁意大利飯配海鮮香草醬 $158
2021-09-23
Just got back from our gathering. It was a marvellous time in the early Autumn breeze. Cosy and welcoming ambience; delicious dishes with beautiful presentation; good drink list and wonderful dessert! Our server was attentive and full of personality! Love this place and will definitely visit again!

約埋幾位嗜甜和好酒的師奶去這間好chill的餐廳Happy Friday。餐廳地方寛敞,夜晚的燈光加埋室外的涼風,好舒服。我們先來一round白酒和cocktail。Cocktail 賣相精緻,甜度啱啱好,一杯一杯飲下去實醉。薯條肥美,醬都點清光。鹹味waffles 好脆 ,口感豐富。最有驚喜是雞翼!肉汁被酸甜帶辣的外層鎖住,完全無油膩感。食完一隻又一隻,食到爆曬quota!第二驚喜是鴨胸,一定要點醬呀!到壓軸的甜waffles! 雪糕加上厚厚的脆暖waffles,超正!最正當然係一班師奶拋夫棄子女享受秋風美酒啦!
將軍澳又開咗幾間新餐廳啦😆差唔多個個禮拜都可以試新嘢真開心🥰聽講海天晉匯有間食waffle 嘅餐廳好高質,即刻要去試吓啦😄*炸雞窩夫 $138*好有驚喜😍 炸雞有三大塊,仲要新鮮炸起,熱辣辣脆卜卜,雖然唔係雞脾肉,但都非常滑同juicy。好欣賞佢配埋三個醬,分別係藍芝士醬、他他醬同蜂蜜芥末醬,三個都好食😋炸雞我最中意點藍芝士醬、waffle 我就建議配蜂蜜芥末醬。我哋揀咗咸味窩夫,所以嘢加埋好正,好夾👍👍*油酥鴨窩夫 $158*由於食完個炸雞窩夫太有驚喜,決定試埋油酥鴨窩夫😆侍應特別提示我哋呢個要等耐少少,因為係用返鴨脾本身嘅油脂慢慢煎嘅,咁樣會更加香,既然係咁等耐啲都值得嘅😃 鴨脾有兩大隻,性價比好高喎!鴨脾果然好香,鴨肉一啲都唔嚡,連皮食真係好正😋 配埋窩夫食真係好正😍*墨汁海鮮意大利飯 $148*呢個推級推介呀😍首先個賣相已經好靚,海鮮亦都好足料,仲要新鮮好味👍個墨汁飯軟硬度適中,墨汁海鮮味好出,真係好有驚喜,不過會食到成個嘴黑色🤣🤣*Mocktail: Pussy Foot $68*非常清新嘅水果味mocktail, 亦都唔會好甜👍👍

*炸雞窩夫 $138*

*油酥鴨窩夫 $158*

*墨汁海鮮意大利飯 $148*

*Mocktail: Pussy Foot $68*
非常清新嘅水果味mocktail, 亦都唔會好甜👍👍