終於有機會去啟德新商場Airside~ 裡面開了很多特色新餐廳!而這間主打澳洲精品有機咖啡豆☕️、無麩質飲食、Cocktail,更加是寵物有善餐廳🐶🐱~聖誕假期推出限定Menu,有明太子純素薄餅🍕,上面有大量蟹肉,再加上飛魚籽和紫菜☺️,薄批又脆身👍 另外亦點了慢煮雞胸肉,配上意大利雜菜及辣番茄醬,健康又好味!最推介一定是店舖signature 特濃抹茶雪糕牛乳布丁飲品~ 超濃稠抹茶,再加上軟滑雪糕🍦,底層再有牛乳布丁🫶多重滋味!至於另一杯熱抹茶牛奶也不錯,抹茶味同樣濃郁!吃完更可以在店內shopping! 店鋪售賣有澳洲精品有機咖啡豆🇦🇺,自家設計衣服及環保袋~🛍️▫️明太子薄餅 ($138)▫️辣番茄醬慢煮雞胸 ($188)▫️抹茶牛奶布丁特飲 ($68)▫️熱抹茶牛奶 ($52)

▫️明太子薄餅 ($138)

▫️辣番茄醬慢煮雞胸 ($188)

▫️抹茶牛奶布丁特飲 ($68)

▫️熱抹茶牛奶 ($52)
自從AIRSIDE開幕後,間唔中都會過嚟搵好嘢食,今日就嚟到《Grind & Brew》餐廳主打澳洲精品有機咖啡豆、無麩質飲食和Cocktail,總有一款啱口味餐廳有澳洲精品有機咖啡豆、自家設計衣服及環保袋出售,亦係一間寵物友善餐廳,值得支持🍴Siciliana Slow Cook Chicken Breast & Mixed Vegetables - 慢煮雞胸保留到肉汁,以辣蕃茄醬墊底,加上意大利黑醋,令雞胸味道更豐富,伴碟有意大利時令雜錦蔬菜,平衡了啖啖肉嘅膩滯感!🍴Truffle Wild-mushroom Pasta - 用上無麩質意粉,配搭野生磨菇、巴馬臣芝士和黑松露醬,香味十足!🍹Green Espressoda - Espresso做底,加入了梳打水、青瓜和薄荷混成嘅糖漿,口味清新,幾提神嘅一杯特飲!🍹Strawberry Matcha Latte with Cream- 面頭係抹茶拿鐵,飲到底會係草莓汁,酸酸味味,幾新穎嘅配搭!

🍴Truffle Wild-mushroom Pasta

🍹Green Espressoda

2023-12-31 19 瀏覽
今日嚟到Airside呢間餐廳真係有驚喜😝🤪佢主打澳洲精品有機咖啡豆同無麩質飲食,⭐️真係好適合健康追求嘅人啊!最特別係,呢度仲係寵物友善餐廳,你可以帶埋你嘅毛小孩一齊嚟享受美食超Enjoy!!!!🐶❤️咖啡就更加冇得輸啦☺️用咗最頂級嘅有機咖啡豆炮製,味道濃郁,香氣四溢!而且主打健康飲食,佢嘅無麩質選擇一定啱你口味🥇🥇無麩質漢堡包同沙律,好好味嘅🍓🍓😋埋單果陣見到佢哋嘅自家設計衣服,真係好特別🙈🙈💰如果你鍾意特別野~,佢哋嘅環保袋都係一個好選擇😆5️⃣😆5️⃣🍸👕👜🇯🇵Crab & Tobiko Pasta將蟹肉和飛魚完美地結合在一起,創造出一種獨特的海鮮風味。蟹膏的豐富口感和巴馬臣芝士的香氣使得這道菜更加美味。而且,餐廳使用的無麩質意粉讓這道菜更適合追求健康飲食的人🤪👍🏻All Day Breakfast這道菜包含了煙肉、烤蕃茄、煙三文魚、炒蘑菇、牛油果醬、炒蛋和雜錦沙律,再配上素酸種麵包🥖🐧抹茶鮮奶結合了濃郁的抹茶和鮮奶,口感滑順,帶有抹茶的獨特風味。喝一口抹茶鮮奶🇯🇵日本玄米茶仿佛置身於日本的茶室⭐️ #Grindnbrewhk #Kaitak #啟德 #啟德美食 #Glutenfree #V

🇯🇵Crab & Tobiko Pasta

👍🏻All Day Breakfast

🐧抹茶鮮奶

🇯🇵日本玄米茶
仿佛置身於日本的茶室⭐️

#Grindnbrewhk #Kaitak #啟德 #啟德美食 #Glutenfree #Vegan #Airside
@grindnbrewhk
ᴀɪʀsɪᴅᴇ 新餐廳探店探不完這次跟友人到同樣新開不久的 ɢʀɪɴᴅ & ʙʀᴇᴡ 來個小清新又健康的晚餐店面屬半開放式 面積稍小但帶溫馨 提供無麩質的健康餐點 包括 貝果 吐司  意粉等而且跟商場一樣 用餐區都是 ᴘᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ 餐廳一角還有出售澳洲精品咖啡豆和自家設計的周邊   處處見心思 𓋪 ʏᴏɢᴜʀᴛ ʙᴏᴡʟ好像好久沒在晚餐看到乳酪碗了酸甜適中的乳酪質感幼滑 可以再濃稠一點加上多樣的雜莓 草莓 藍莓 清新開胃𓋪 ʀᴏᴄᴋᴇᴛ & ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ʙᴀɢᴇʟ𓋪 ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴡɪʟᴅ-ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ ᴘᴀsᴛᴀᴇʏᴇ-ᴄᴀᴛᴄʜɪɴɢ 的桃紅色貝果具嚼勁裡面夾著雞肉片和新鮮火箭菜伴隨惹味醬汁 有點驚喜的貝果黑松露意粉香氣十足 混合菇類亦相當掛汁ᴄʀᴇᴀᴍʏ 又不會覺得膩𓎾 ᴏʀᴀɴɢᴇ ɢɪɴɢᴇʀ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ𓎾 ʟᴀᴛᴛᴇ聖誕限定的巧克力特飲薑和橙的微辛微酸配上甜也別有風味 採用澳洲精品咖啡豆的拿鐵則稍稍偏苦整體餐點都蠻驚艷的想不到健康餐點也可以如此多款式和美味
ᴀɪʀsɪᴅᴇ 新餐廳探店探不完

整體餐點都蠻驚艷的
想不到健康餐點也可以如此多款式和美味
2023-12-05
2023-12-23 47 瀏覽
位於啟德Airside嘅「Grind & Brew」係一間pet-friendly餐廳🐱主打無麩質飲食,同時亦非常支持綠色環保理念,有澳洲精品有機咖啡豆、自家設計衣服同環保袋出售🫘最近更推出健康吸引嘅聖誕期間限定menu,有興趣嘅朋友快啲嚟試吓啦🎄🔸Chipolata Sausage Platter ($138)主角法國直布羅陀腸份量十足✨肉質結實肉味濃,蘸上酸甜乳酪醬後,平衡咗肉類嘅膩感👏🏻另配清新爽脆自家製醃青瓜,口感層次再度昇華🥒🔸Truffle Wild-mushroom Pasta ($148)無麩質意粉爽彈煙韌,掛上香味濃郁嘅黑松露🍝再配搭野生磨菇同巴馬臣芝士,不論味道或口感都令人相當滿意😋🔸Mentaiko Crab Meat Pizza ($138)純素薄餅批底香脆可口🍕配料有明太子醬、蟹肉、飛魚籽、紫菜同三重芝士,每啖都嚐盡海洋風味🙆🏻‍♀️🔹Orange Ginger Chocolate ($52)由生薑、香橙同朱古力調配而成嘅熱飲🎉香濃嘅朱古力中帶點薑辣味同橙澀味,口感非常獨特🔥

上次黎Airside,見到呢間西式小店【Grind & Brew】🍽️環境簡約舒適,又有各種咖啡豆既陳列品,即刻bookmark試下🥰Grind & Brew主打澳洲精品有機咖啡豆、無麩質飲食、Cocktail等等,餐廳內有澳洲精品有機咖啡豆、自家設計既衣物同環保袋出售,好有特色,值得支持一下💚另外呢度仲係pet-friendly既餐廳,平日帶埋狗狗去chill下都唔錯🐶❥ Crab & Tobiko Pasta $168用左gluten-free既意粉整成~蟹肉蟹膏既份量有唔少,好驚喜😍另外有飛魚籽增加口感😋每條意粉都掛上濃郁既醬汁,伴隨淡淡既芝士香,好creamy好食👍🏻❥ All Day Breakfast $158呢個ADB有齊晒我鍾意既食物❤️煙肉、烤蕃茄、煙三文魚、炒蘑菇、牛油果醬、炒蛋、雜錦沙律、素酸種麵包😋好豐富!!比較特別既係牛油果醬,口感綿密🥑素酸種麵包好脆口,用黎點牛油果醬口感味道一流💚煙肉燻香味濃,食落充滿鹹香;烤蕃茄同沙律酸酸甜甜,好適合解膩!整體份量充足,女生食既話好夠🤭❥ Flat White $42一定要試試呢度既咖啡!奶香幼滑,咖啡味香濃☕️容易入口,仲有簡

❥ Crab & Tobiko Pasta $168
用左gluten-free既意粉整成~
蟹肉蟹膏既份量有唔少,好驚喜😍
另外有飛魚籽增加口感😋

❥ All Day Breakfast $158
呢個ADB有齊晒我鍾意既食物❤️
整體份量充足,女生食既話好夠🤭

❥ Flat White $42
一定要試試呢度既咖啡!
奶香幼滑,咖啡味香濃☕️
容易入口,仲有簡單而有心意既拉花,好滿足😌

❥ Berry Twin Shake $68
紫色既奶昔賣相好靚💜
用士多啤梨🍓、藍莓🫐、椰奶、杏仁奶製成,適合生酮飲食既朋友仔💕
飲落充滿果香,酸酸甜甜!夠refreshing!
2023-12-14
2023-12-20 43 瀏覽
麩質敏感對生活都有一定影響,而無麩質飲食在香港的選擇不多,GRIND & BREW 就是其中一家。餐廳除了無麩質飲食,也主打澳洲精品有機咖啡豆、Cocktail,而且還是寵物友善餐廳。此外,他們還提供自家設計的衣服和環保袋供出售,為顧客提供一個綜合性的用餐體驗。All day breakfast煙肉、烤蕃茄、煙三文魚、炒蘑菇、牛油果醬、炒蛋、雜錦沙拉和素酸種麵包。通常有選擇困難症的朋友選這個就對了,一碟就能滿足各種口感和風味。Yogurt bowl它結合了希臘乳酪、雜莓、自家製燕麥脆片和自家製藍莓腸,營養豐富且味道清新,而且飽足感也可以。Smoked salmon toast以煙燻三文魚、牛油果醬、雜錦沙拉、車厘茄、橙和素酸種麵包為主要食材,完美地結合了各種鮮明的口味。作為咖啡愛好者,當然要點一杯咖啡Dirty 的冷熱交融從來都是我的至愛,啡香奶滑除了即場品嚐的咖啡,如果想在家沖泡咖啡,GRIND & BREW的澳洲精品有機咖啡豆提供了豐富的選擇。除了咖啡,他們還提供了一系列精心調製的Cocktail,讓您在用餐時可以品味到獨特的酒精飲品。Orange Ginger Chocolate

All day breakfast

Yogurt bowl

Smoked salmon toast

作為咖啡愛好者,當然要點一杯咖啡
Dirty 的冷熱交融從來都是我的至愛,啡香奶滑

Orange Ginger Chocolate
Xmas特飲帶來節日氛圍,香橙和朱古力從來都是絕配,濃郁的口感和獨特的香料組合,讓人彷彿置身於溫馨的聖誕節日。
2023-12-19 58 瀏覽
啓德新地標airside 真係美食天堂。Grind & Brew係主打澳洲精品有機咖啡豆、無麩質飲食、Cocktail及寵物有善餐廳。Crab & Tobiko Pasta:我最鍾意,蟹肉意粉,鮮味濃,材料十足,食落去淡淡蟹肉,蟹籽和蟹膏,簡直-流!無麩質意粉比較健康,而且適合對麩質敏感人士和乳糜瀉患者。招牌之一,我極力推介。Truffle Wild-mushroom Pasta:切片野菌黑松露醬意粉,材料非常之多,香氣十足,好滿足。Chicken Cheese Pizza (9 inch):薄餅餅底脆口,雞肉切成薄片然後煎香,加上三色椒,有微辣,芝士拉絲嘅感覺,-個字,正!

Chicken Cheese Pizza (9 inch)
Truffle Wild-mushroom Pasta
Crab & Tobiko Pasta
題外話/補充資料: 啓德新地標airside 真係美食天堂。Grind & Brew係主打澳洲精品有機咖啡豆、無麩質飲食、Cocktail及寵物有善餐廳。 Crab & Tobiko Pasta:我最鍾意,蟹肉意粉,鮮味濃,材料十足,食落去淡淡蟹肉,蟹籽和蟹膏,簡直-流!無麩質意粉比較健康,而且適合對麩質敏感人士和乳糜瀉患者。招牌之一,我極力推介。 Truffle Wild-mushroom Pasta:切片野菌黑松露醬意粉,材料非常之多,香氣十足,好滿足。 Chicken Cheese Pizza (9 inch): 薄餅餅底脆口,雞肉切成薄片然後煎香,加上三色椒,有微辣,芝士拉絲嘅感覺,-個字,正!
Chicken Cheese Pizza (9 inch)
Truffle Wild-mushroom Pasta
Crab & Tobiko Pasta
#蒸魚腩爸媽九龍城好介紹 【💖 主打無麩質澳洲精品咖啡餐廳😋】 🌟😍Grind & Brew☕️🍝📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 2樓L218B-L218C號舖🔗https://s.openrice.com/QrbS0S8WC00~uCpsKBA💠黑松露野生蘑菇巴馬臣芝士無麩質意粉🍄🧀🍝🩷推介🩷呢款意粉令我好驚喜,有超多份量嘅黑松露,味道極香極濃郁🤭😍同埋新鮮嘅野生蘑菇、濃濃嘅巴馬臣芝士一齊食,簡直無得頂🥰好快就清哂,仲唔覺得膩😋無麩質意粉食得健康之餘,質感仲好彈牙😍正🤩🤩💠辣蕃茄醬意大利時令雜錦蔬菜慢煮雞胸(意大利黑醋)🇮🇹🍅🥫🥬🐓慢煮雞胸份量足夠👍🏻雞肉嘅肉質仲好鮮嫩,配埋辣蕃茄醬🥫越食越開胃🤤😊😊💠Matcha 🍵🩷推介🩷抹茶味道超級濃郁,無苦澀味👍🏻同濃厚香濃嘅鮮奶互相平衡,好豐富嘅味道,而且飲落口口感棉滑,好好飲😍😋😋💠Berry Twin Shake (Blend of strawberry,rasberry,blueberry,coconut milk and honey)🫐🍓🥥🥛🍯🩷大力推介🩷呢款飲品好有驚喜😍好好飲!好足料,一杯飲品有齊哂士多啤梨紅莓藍莓

🌟😍Grind & Brew☕️🍝

💠Matcha 🍵🩷推介🩷

💠Berry Twin Shake (Blend of strawberry,rasberry,blueberry,coconut milk and honey)🫐🍓🥥🥛🍯🩷大力推介🩷呢款飲品好有驚喜😍好好飲!好足料,一杯飲品有齊哂士多啤梨紅莓藍莓,配埋椰奶同埋蜜糖,估唔到係咁夾,好多唔同嘅層次嘅香味😘

🍴餐廳環境舒適寬敞,係一間主打無麩質飲食👍🏻、有機咖啡豆、Cocktail、寵物有善🐶🐱嘅澳洲精品咖啡餐廳💖😋餐廳入面仲有澳洲精品有機咖啡豆、自家設計衣服同埋環保袋出售🤩食完野可以去shopping🤭店員服務態度好👍🏻抵讚😝會再幫襯!

#hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
2023-12-16 56 瀏覽
住屯馬線沿線嘅我,最近周圍去沿線嘅新商場覓食~今次就去左啟德站Airside嘅Grind & Brew~.。必吃之選:一定係靚到好似幅畫咁嘅Yogurt Bow😍😍打卡一流!有藍莓、自家製燕麥脆片、自家製藍莓醬,配埋希臘乳酪,酸酸甜甜,好開胃!🥳🥳。Chicken Cheese Pizza:呢個pizza厚薄適中,最緊要係夠晒芝士味!👏🏻有雞肉,甜椒,蕃茄等等,饀料豐富.。Truffle Mushroom Pasta:餐牌寫明係採用無麩質意粉嘅素食,有黑松露、野生蘑菇、巴馬臣芝士,又健康、又香口,好好味😋.。應下節,嗌左杯聖誕特飲:Strawberry Matcha Latte with cream,打卡靚到爆😍😍😍甜甜地嘅士多啤梨,加埋茶味香濃嘅綠茶,均勻之後啱啱好👍🏻.呢度除咗有咖啡飲,仲有咖啡機、澳洲精品有機咖啡豆同埋環保袋賣添
2023-12-08
健康減碳 素食餐廳新體驗🍀🌱🌳餐廳主打以素食為主,提供輕食、主食、甜品、咖啡及各款特式飲品,款式多元化,無麩質飲食或素食人士也非常適合。必試澳洲精品有機咖啡豆,餐廳支持綠色環保理念,更有售自家設計衣服和環保袋出售。Smoked Salmon Toast煙三文魚,牛油果醬,雜菜沙律,車厘茄,橙,素酸種麵包,煙三文魚既分量相當驚人,用料十足,素酸種麵包外層香脆,麵包軟綿,整體清新有營,大愛!Yogurt BowlIgable!!! 必食!!! 擺盤猶如一幅畫,置身於夏威夷風光裏,充滿渡假的氣息!Yogurt Bowl由希臘乳酪、雜莓、自家製燕麥脆片、自家製藍莓醬製成,每種配料都係我所喜歡的,乳酪入口質感幼滑伴隨着奶香,燕麥脆片香脆令整體層次更豐富,甜度適中,美味有益❤️Matcha Latte不帶甜度,本人相當喜歡💕入口綿滑,抹茶味甘香濃,伴隨著淡淡奶香,令人愜意享受了一個完美週末。GREEN ESPRESSODA將Espresso 與青瓜、青檸和薄荷混合,感覺醒神清爽,令人精神抖擻原來餐廳屬PET FRIENDLY 餐廳,下次要帶埋我小寶過黎試試每日限量既Waffle先得😋Grind &
健康減碳 素食餐廳新體驗🍀🌱🌳

Smoked Salmon Toast

Yogurt Bowl

Matcha Latte

GREEN ESPRESSODA

Grind & Brew (九龍城)

2023-12-16 26 瀏覽
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 主打澳洲精品有機咖啡豆同無麩質飲食🍽️仲有自家設計衣服&環保袋出售 !𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ All Day Breakfast 158✨ Crab & Tobiko Pasta 168✨ Matcha Latte 53 Oat @$5.0✨ Coconutte 52ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ GRIND & BREW📍 SHOP L218B & L218C, 2/F., AIRSIDE. 2 CONCORDE ROAD, KAI TAK, San Po Kong

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

主打澳洲精品有機咖啡豆同無麩質飲食🍽️
仲有自家設計衣服&環保袋出售 !

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ All Day Breakfast 158

✨ Crab & Tobiko Pasta 168

✨ Matcha Latte 53 Oat @$5.0

✨ Coconutte 52

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

GRIND & BREW

啟德airside 入面都開咗好多唔同類型嘅餐廳,今次介紹嘅係主打無麩質食品嘅寵物友善餐廳 @grindnbrewhk ~ 佢地仲有提供cocktail,澳洲精品咖啡豆,自家設計衣服及環保袋出售~ 🍭Chicken Cheese Pizza (9 inch) ($128)呢個呎寸兩個人食就岩岩好~ 材料有希臘皮塔餅、雞肉、三重芝士、雜錦甜椒、橄欖,風乾蕃茄,滋味無窮!🍭Yogurt Bowl ($98)賣相好靚!有希臘乳酪,雜莓,自家製燕麥脆片,自家製藍莓醬,佢地嘅燕麥脆片超級好食!🍭Truffle Wild-mushroom Pasta ($148)呢樣係純素,有黑松露,野生磨菇,巴馬臣芝士,無麩質意粉,口感同一般意粉無異,相當掛汁~🍭Orange Ginger Chocolate ($52)臨近聖誕佢哋推出咗幾款聖誕特飲,點咗呢款朱古力,薑味好出,飲完暖笠笠~

🍭Yogurt Bowl ($98)

2023-12-13 54 瀏覽
Airside 打卡Chill Healthy CaféAirside 商場開左之後,對於響附近返工架我來講真係多左好多選擇!今日中午就同朋友試左呢一間café,呢間café 架裝修簡單得來又有晤少架打卡位同埋有紀念品買下,如果你係鐘意打卡架朋友就岩曬啦~呢間café 主打素食健康,令到貪食又怕肥架我來講無疑係一個好大架賣點~我地2個人響中午時段來叫左: Yogurt Bowl (必點) $88自家製燕麥脆片加埋自加製藍莓醬,係同出面架乳酪好味好多架,真係好好味,來到必點item,令我會再想encore架野!!!Truffle Wild-mushroom Pasta (力推) $148Truffle Pasta 一向係我架自愛,由於係即叫即煮,係要等一陣架。不過一來到已經熱騰騰,濃郁架truffle加埋無麩質意大利粉同煎到香噴噴架野生蘑菇,真係好好味 😊Drinks : Hot LatteHot Green Tea Latte主打有機咖啡豆,2杯野飲都無出面飲開個D咁濃,但又有另一種好清清淡淡架味道==============================Grind & Brew九龍
Airside 打卡Chill Healthy Café

我地2個人響中午時段來叫左:

Yogurt Bowl (必點) $88

Drinks :
Hot Latte
Hot Green Tea Latte
Grind & Brew
2023-12-12 27 瀏覽
Airside 咖啡店主打健康適合無麩質飲食、素食人士滿足不同客人既需要餐點選擇少 但貴精不貴多賣相幾吸引 質素都可以聚會吹水好地方⍥ Yogurt Bowl希臘乳酪·雜莓·自家製燕麥脆片·自家製藍莓醬⍥ All Day Breakfast煙肉·烤蕃茄·煙三文魚·炒蘑菇·牛油果醬·炒蛋·雜錦沙律·素酸種麵包⍥ Truffle Wild-mushroom Pasta黑松露·野生磨菇·巴馬臣芝士·無麩質意粉⍥ Matcha With Cream (Hot)抹茶·忌廉
Airside 咖啡店主打健康
適合無麩質飲食、素食人士
滿足不同客人既需要

希臘乳酪·雜莓·自家製燕麥脆片·自家製藍莓醬

⍥ All Day Breakfast

⍥ Truffle Wild-mushroom Pasta
黑松露·野生磨菇·巴馬臣芝士·無麩質意粉

⍥ Matcha With Cream (Hot)
抹茶·忌廉