好少去女人街那邊吃飯的我,今天去完花墟順路和男友吃個晚飯。門口有霓虹燈牌「窮撚賣咖啡」,門面看來都很適合女生打卡。店員帶了我們上樓上,我們入座的時間比較早,環境很寧靜,上面是有波希米亞風的梳化佈置,有復古座地燈,又有塊鏡可以自拍,亦有塌塌米位。Menu上的食物名都改得挺有心思~ 甜品我本來是想選「海鹽焦糖玉桂蘋果牛角包窩夫」,但又覺得「不是飲品・凍欅茶」的名很吸引😹,看完英文名是Cake,再問問店員原來是心太軟,就決定食佢啦~- 不是飲品・凍檸茶 $78中間的流心不是平時的朱古力款,是用紅茶底做的,荼味幾濃而且不甜,一切開的流心效果真的很治癒。配一個檸檬酸味的雪芭真的超好吃!非常推薦!- 蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅$98切開又有流心效果實在太治癒,蛋餅看來不算大份但原來都幾飽肚,入面有薯仔粒幾有咬口,明太籽醬再多點會更開心~- 流晒芝士和牛漢堡配薯條$158芝士份量真的不得了,超多而且很好吃,多得點薯條來吃都吃不完。薯條份量很大方又很脆,和牛漢堡的麵包拍完照仍是微脆的,和牛煎得幾香,可以點大量的芝士醬吃。臨走時男朋友發現原來上下層只有他一個男客人🤣,這Cafe應該真的很受女生歡迎吧!

不是飲品・凍檸茶

不是飲品・凍檸茶
流晒芝士和牛漢堡配薯條
  • 不是飲品・凍欅茶
2023-06-09 36 瀏覽
Grindsize價錢💲: $158/ $138/ $78/ $48好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.5/5 (too old)性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 3.7/5-位於女人街的cafe,其實係好開初已經去過一次,食過甜品,但個陣冇乜好感😂唔知而家係轉左手定咩,見到人地影出來好好食就決定比多次機會!餐廳樓高2層,地下的同以前一樣,上面就好有度假風咁,有d榻榻米位置,都有大枱啱一大班朋友。不過望真啲d牆身都有啲舊,可以既番新下會好啲!-✅✅慢煮牛面脥·港式沙嗲汁煎腸粉。好好食‼️一食落去好驚豔,但食食下就小小膩🫣 牛面肉已經煮到入口即化,有滿滿骨膠原的感覺,仲仍然保留到肉的口感😬 沙嗲汁入晒味,味道偏甜,係有花生香同花生粒的沙嗲醬😚 好杰的醬,用腸粉沾滿,超級邪惡🤓 腸粉煎過d底面都冇咁腍口。-✅意大利豬面脥肉溫泉蛋卡邦尼闊條全蛋麵。唔係傳統的卡邦尼,而係有cream煮的。但我好鍾意闊條蛋麵,有咬口又偏硬,好有口感🤩 落一隻溫泉蛋一齊撈勻更加濕潤、容易掛起麵條上😋味道正常,面脥肉都幾喊!🙈-✅✅不是飲品·凍檸茶。黑茶的心太軟新鮮焗,熱辣辣。心太軟好香牛油味,
Grindsize
價錢💲: $158/ $138/ $78/ $48
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3.5/5 (too old)
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 3.7/5

✅✅不是飲品·凍檸茶。黑茶的心太軟新鮮焗,熱辣辣。心太軟好香牛油味,切開後黑茶醬滿滿流落來,好濃郁😍 旁邊係好清新好酸的🍋雪芭,一齊食真係似檸檬茶咁🥳

✅青青青瓜咖啡。好新奇得意的味道,奶啡入面帶陣陣青瓜味,清新左😆 唔奇怪但唔係特別夾🤭

估唔到今次食覺得幾好味!主菜甜品都幾滿意。不過價錢以旺角來講都小小貴。如果翻新下就會更好!
2023-06-08 611 瀏覽
☕️ #窮撚賣咖啡 @Grindsize成日喺旺角行經通菜街呢間 「 #GrindSizeCoffee 」都好想入去chill吓,因為佢白色嘅裝修真係好靚😍 上星期終於拉埋男朋友去咗喇~ 原來店舖有分為上下兩層,下層有幅超靚嘅世界地圖,上層就有靚靚梳化同「 #見字飲啡 」 牆,啱晒我呢啲咖啡因上癮嘅人呀🤣🤣🥓 Grind Size Breakfast ($148)我好耐冇食過好味嘅 #AllDayBreakfast 喇,終於食到個😍 呢個all day嘅材料一啲都唔hea,有香腸、煙肉、煙三文魚、蕃茄、茄汁豆 、大啡菇、薯餅、炒滑蛋、牛油果、巴馬火腿、多士、沙律菜😋 我最鍾意就係超juicy嘅大啡菇、墊咗真蕃茄嘅茄汁豆,同埋粗粗嘅豬肉腸🤩 男朋友仲問點解人哋個牛油果可以咁好食🤣 同埋個多士有啲nuts同其他材料,健康又好味😋! 而且呢個main好大份,夠晒飽肚😋🍝 煙三文魚、松葉蟹肉、明太籽、貓耳朵 ($148)貓意朵係意粉嘅一種,少去cafe嘅男朋友原來係第一次食😳 貓耳朵因為形狀容易掛汁,每啖都有齊明太籽同松葉蟹肉,香味四溢之餘每啖都有晒多重口感,好食😋!🥤 鹽漬櫻花荔枝梳打 ($4
☕️ #窮撚賣咖啡 @Grindsize

🥓 Grind Size Breakfast ($148)

🍝 煙三文魚、松葉蟹肉、明太籽、貓耳朵 ($148)

🥤 鹽漬櫻花荔枝梳打 ($48)
去得cafe當然要叫杯靚靚嘢飲打卡😆 呢杯梳打有夢幻嘅漸變色,仲有香草同荔枝,感覺refreshing🥰
2023-06-07 21 瀏覽
喺旺角行完波鞋街左穿右插發現咗呢間Cafe 門口就寫住一個窮字頗有新意所以入去試吓本身諗住飲杯咖啡但係見到個個都有嗌嘢食睇落有幾好味所以我都嗌咗,食埋個晚餐Cafe有兩層2樓比較波希米亞feel同一樓嘅裝修感覺唔同而且有榻榻米位坐🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼講返嘢食先明太子蛋餅 $98推薦呀!!!大人細路都鍾意嘅味道熱辣辣嘅蛋餅包住啲芝士,加埋啲明太子一齊食,口感一流!Caffe latte $42士多啤梨奶昔$56煙三文魚松葉蟹明太子貓耳粉 $148貓意粉都推薦!其實係咪有明太子嘅嘢食都唔差呢?慢煮牛面頰港式煎腸粉 $158牛面頰入味,入口即溶嘅感覺不過我嫌個煎腸粉有少少辣🤪🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼總體來講,係一間有食物質素嘅Cafe
喺旺角行完波鞋街
左穿右插發現咗呢間Cafe
門口就寫住一個窮字
頗有新意
所以入去試吓
本身諗住飲杯咖啡
但係見到個個都有嗌嘢食
睇落有幾好味
所以我都嗌咗,食埋個晚餐
Cafe有兩層
2樓比較波希米亞feel
同一樓嘅裝修感覺唔同
而且有榻榻米位坐
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
講返嘢食先
明太子蛋餅 $98
推薦呀!!!大人細路都鍾意嘅味道
熱辣辣嘅蛋餅包住啲芝士,加埋啲明太子一齊食,口感一流!
Caffe latte $42
士多啤梨奶昔$56
煙三文魚松葉蟹明太子貓耳粉 $148
貓意粉都推薦!
其實係咪有明太子嘅嘢食都唔差呢?
慢煮牛面頰港式煎腸粉 $158
牛面頰入味,入口即溶嘅感覺
不過我嫌個煎腸粉有少少辣🤪
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
總體來講,係一間有食物質素嘅Cafe
  • 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅
2023-06-04 633 瀏覽
GRIND SIZE,旺角女人街內街既Cafe,説實在女人街內街有好多好多野食,但一間咁靚咁有格調既Cafe真係依家先發現😳門口特登整個好靚既霓虹燈牌寫住「窮撚賣咖啡」你就知佢咩料💗下層淺色希臘風,好雅緻,上層哇一聲,Earth tone加啲貴氣少少宮廷feel既裝修😍好 好 好舒服✨淨係裝修同坐都值得黎🤣餐廳就係Fushion cafe食物,當然同埋有咖啡☕️先飲杯咖啡,依度有唔少特色咖啡,湯力咖啡、蘋果咖啡、青青青瓜咖啡、Baileys Mocha等,太熱既關係揀左凍蘋果咖啡🍏Americano,加入蘋果,甜甜地而估唔到咁夾,合理化左咖啡酸,而更加順滑同Refeshing😆蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅,賣相吸引,一切,啲蛋汁真係流晒出嚟,好正🤤入面既蟹肉加埋明太籽同滑蛋,好豐富既口感,相當唔錯既西班牙蛋餅🥞輕炙安格斯牛里脊・水牛芝士沙律・酸姜汁🥗 擺盤好有style既沙律,份量十足,牛肉同水牛芝士都好多👍🏻望下啲牛里脊,輕炙既火喉拿揑得好好,外面少少焦,入面完全保持粉紅色,非常嫩既肉,好重牛味,簡單調味就已經好食😋 酸姜汁都好夾水牛芝士,清爽好味既沙律💯野食同環境都超高質,鬧市秘境,要收

凍蘋果咖啡  APPLE  AMERICANO

西班牙蛋餅

輕炙安格斯牛里脊・水牛芝士沙律・酸姜汁🥗 擺盤好有style既沙律,份量十足,牛肉同水牛芝士都好多👍🏻望下啲牛里脊,輕炙既火喉拿揑得好好,外面少少焦,入面完全保持粉紅色,非常嫩既肉,好重牛味,簡單調味就已經好食😋 酸姜汁都好夾水牛芝士,清爽好味既沙律💯野食同環境都超高質,鬧市秘境,要收藏喇!🙊

輕炙安格斯牛里脊
凍蘋果咖啡  APPLE  AMERICANO
西班牙蛋餅
輕炙安格斯牛里脊
📍 @grindsize in Mong KokCafeFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price:💰 $200Favorite:💖 Penne with kimchi and iberico pork------------------------------✅ Located in Tung Choi Street, only take 3-minute walk from Mong Kok MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouth-watering cafe food I.e. burger, salad, pizza and desserts✅ Their Penne with kimchi and iberico pork is amazing. Never tried the kimchi sauce with penne✅ Really tasty food. Every
📍 @grindsize in Mong Kok
Cafe

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price:💰 $200

✅ Really tasty food. Everything we had was surprisingly good. Great value.

✅ Divine interior design. Nicely decorated in a warm, earthy tone. Very comfortable

✅ Nice presentation and tatami area for instagramable photos

✅ All fresh ingredients
✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite
✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to chill with friends and families
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to make a booking well in advance to reserve the tatami table

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨ #globaleats #eatwithfoodiez
2023-06-01 47 瀏覽
餐廳裝潢相當有特色,冷色調為主。而2樓的沙發區亦值得一去,「見字飲啡」絕對是一大打卡位!👉🏻流晒芝士和牛漢堡配薯條$158這款漢堡絕對是肉食愛好者的最愛。芝士足料流出,搭配肉質鮮嫩多汁的和牛漢堡,口感嚼勁十足。金黃酥脆的薯條,外酥內軟,配上番茄醬一起食用更加美味。整體來說,這款漢堡是非常值得一試的。👉🏻煙三文魚·松葉蟹肉·明太籽·貓耳粉$148這道菜色是一道非常精緻的主菜。煙三文魚和松葉蟹肉鮮味十足,特別是明太籽的添加,讓整道菜的味道更加豐富。貓耳粉煮得恰到好處,口感有嚼勁,也很容易吸收醬汁。整道菜的配搭非常恰到好處,每一口都能感受到不同的層次和口感。

👉🏻流晒芝士和牛漢堡配薯條$158

👉🏻煙三文魚·松葉蟹肉·明太籽·貓耳粉$148
  • 流晒芝士日本和牛漢堡
  • 煙三文魚·松葉蟹肉·明太籽·貓耳粉
2023-06-01 63 瀏覽
見到門口無乜人,以為唔洗等位,原來呢度係可以留低電話等餐廳打黎,唔洗企門口呆等唔洗企定定等實在太好,就趁等位時間去禮品中心換禮物,換完返去餐廳途中就收到餐廳通知話有位喇開頭以為得咁少位,但原來仲有上層抹茶咖啡~朋友叫嘅青青青瓜咖啡~見到menu上推介,叫黎試下可能自己衰叫左少甜,feel唔到清新感覺,只覺得青bb,如果叫正常甜可能會好啲蟹肉明太子流心西班牙蛋餅~其實就係一堆圓圓嘅滑蛋,裡面有啲少少蟹肉、薯仔味道ok,但唔會係為左呢個蛋餅回頭😂刺身帶子三文魚子明太子貓耳朵~本身Menu上面係手捲粉,但落order嘅時候店員話冇晒手捲粉,而家轉咗貓耳朵明太子汁味道唔錯,不過叫嘅時候冇考慮到兩款食物兩個都係明太子,食食下先發覺自己叫錯咗野,食黎食都都係咁上下味道大部份貓耳朵個心仲有少少硬,係間唔中食到一兩粒煮得剛剛好,如果可以煮耐多少少咁就好喇雖然食物未算好突出,但如果同朋友想揾個位置坐低吹下水,呢度都唔錯,但可能有時間限制唔坐得太耐快樂嘅時間過得特別快。。。食完繼續吹水都無留意時間過左幾耐,店員拎單上黎話要埋單走人,我地唯有閃人喇

開頭以為得咁少位,但原來仲有上層

抹茶咖啡~朋友叫嘅
青青青瓜咖啡~見到menu上推介,叫黎試下

味道ok,但唔會係為左呢個蛋餅回頭😂

2023-05-31 34 瀏覽
🇭🇰Grind Size窮撚賣咖啡之前已經係ig 見過佢地個招牌😂cafe位於旺角內街 一共有兩層所以都唔洗等好耐就有位😜環境舒適闊落 傾計都舒適 私癮度👌🏻👌🏻🍳溫泉蛋煙腩肉卡邦尼意粉 (💰$168)Dinner set 跟左地中海酸汁三文魚他他 飲品可以原價減$11😜 意粉用左寬身粉 有咬口蛋汁流心 配埋肉味重既豬腩肉 夠哂juicy🥗Grind Size All Day Breakfast(💰$148)All day 食材非常豐富 好大份完全食唔哂有齊腸 煙肉🥓煙三文魚🐟焗番茄🍅大啡菇🍄薯餅🥔 炒蛋🍳牛油果🥑 麥多士 🍞沙律🥗🍵抹茶菠蘿梳打(💰$46)第一次見呢個既配搭諗緊會唔會中伏🤢🤢飲落味道清新 唔會話甜膩菠蘿微甜同抹茶既苦澀味幾平衡👌🏻-🍓士多啤梨奶昔(💰$56)奶昔味道唔太甜士多啤梨幾夠濃🍓🍼大大杯share都冇問題
🇭🇰Grind Size窮撚賣咖啡
之前已經係ig 見過佢地個招牌😂
cafe位於旺角內街 一共有兩層
所以都唔洗等好耐就有位😜
環境舒適闊落 傾計都舒適 私癮度👌🏻👌🏻

🍳溫泉蛋煙腩肉卡邦尼意粉 (💰$168)
Dinner set 跟左地中海酸汁三文魚他他
飲品可以原價減$11😜 意粉用左寬身粉 有咬口
蛋汁流心 配埋肉味重既豬腩肉 夠哂juicy

All day 食材非常豐富 好大份完全食唔哂
有齊腸 煙肉🥓煙三文魚🐟焗番茄🍅大啡菇🍄
薯餅🥔 炒蛋🍳牛油果🥑 麥多士 🍞沙律🥗

🍵抹茶菠蘿梳打(💰$46)
第一次見呢個既配搭
諗緊會唔會中伏🤢🤢
飲落味道清新 唔會話甜膩
菠蘿微甜同抹茶既苦澀味幾平衡👌🏻
🍓士多啤梨奶昔(💰$56)
奶昔味道唔太甜
士多啤梨幾夠濃🍓🍼
大大杯share都冇問題
2023-05-31 496 瀏覽
《Cafe 食腸粉》呢度係旺角兩層嘅Cafe,真係估你唔到,高級坐得舒舒服服嘅cafe 都有得食煎腸粉🥘慢煮牛面頰•港式沙嗲汁煎腸粉沙嗲牛肉汁,仲要有好香嘅花生醬味配上住得琳琳嘅牛面頰,成件事好與眾不同🐄🍳蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅呢個蛋餅送上嚟嘅時候,彈吓彈吓,原來係因為入邊流心一切開,啲汁流晒出嚟🤭又有明太子薯仔,口感好豐富🤗🍵凍抹茶鮮奶天氣太熱,真係要叫杯凍飲嚟涼下抹茶同埋鮮奶同埋糖水全部都係分開可以DIY又真係幾好玩😜仲可以搞下搞下啲抹茶醬如果唔夠甜,就可以落少少糖漿👅食到飽飽都有另一個胃叫一個{不是飲品•凍檸茶}原來係一個🍰Black Tea Lava Cake plus Lemon Sobert 流心既茶味好香,邪惡嘅牛油味都好香🫣有別於一般嘅朱古力心太軟,呢個心太軟冇咁漏再配埋側邊嘅🍋檸檬雪葩,即刻好醒神身邊仲有啲好立克粉,感覺好特別!#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood
《Cafe 食腸粉》

🥘慢煮牛面頰•港式沙嗲汁煎腸粉
沙嗲牛肉汁,仲要有好香嘅花生醬味
配上住得琳琳嘅牛面頰,成件事好與眾不同🐄

🍳蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅
呢個蛋餅送上嚟嘅時候,彈吓彈吓,原來係因為入邊流心
一切開,啲汁流晒出嚟🤭
又有明太子薯仔,口感好豐富🤗

🍵凍抹茶鮮奶
天氣太熱,真係要叫杯凍飲嚟涼下
抹茶同埋鮮奶同埋糖水全部都係分開
可以DIY又真係幾好玩😜
仲可以搞下搞下啲抹茶醬
如果唔夠甜,就可以落少少糖漿👅

食到飽飽都有另一個胃
叫一個{不是飲品•凍檸茶}
流心既茶味好香,邪惡嘅牛油味都好香🫣
有別於一般嘅朱古力心太軟,呢個心太軟冇咁漏
再配埋側邊嘅🍋檸檬雪葩,即刻好醒神
身邊仲有啲好立克粉,感覺好特別!

• 不是飲品•凍檸茶
2023-05-31 336 瀏覽
見到呢間鋪名好得意就入左黎🙈除左有咖啡 仲有輕食同主食🤩食物份量好足😋上層佈置得有波希米亞風🏵有兩張枱係坐塌塌米打卡好靚🎉下層白色為主可以睇住店員沖咖啡☕️好治癒🥰.🌟避風塘蒜香牛油 小龍蝦多士配薯條 $178呢碟份量大到傻❣️夠晒兩個人share小龍蝦爽彈🦞份量超多 一啲都唔馬虎🎉加左牛油炒香🧈夾雜炸蒜食好惹味多士上一塊厚蛋🍳炒到半熟好滑食多士配蛋真係perfect match😋多士都唔係普通白麵包🍞係有堅果同乾果嘅麥包食食下彈牙嘅小龍蝦🦞就食到乾果嘅甜 同埋好脆口嘅nuts🌰味道同口感都好豐富薯條夠脆 份量都好多🍟整體好有驚喜💯💯.🌟煙三文魚 松葉蟹肉 明太籽 貓耳朵 $148蟹肉鮮甜 份量多🦀夾埋明太籽食帶點鹹香煙三文魚魚油味重🍣貓耳朵咬落有口感加埋忌廉汁好creamy😍.🌟煙三文魚 巴馬火腿 瑞可塔芝士 多士 $98多士又係有堅果同乾果嘅麥包面頭搽左芝士 食落口感輕盈 甜味較出Parma ham冇豬騷味👍帶點鹹香🥓煙三文魚份量超多🍣.🌟玫瑰拿鐵 $46呢到啲咖啡同奶都係分開上等你調較到啱飲嘅份量👍好貼心☺️咖啡偏酸 加入牛奶都飲到酸味🙈牛奶打到好濃厚🥛有啖啖玫瑰香味🌹係好有儀式感嘅咖
見到呢間鋪名好得意就入左黎🙈

🌟香橙蜜柑梳打 $46
酸酸甜甜
好消暑開胃🍊
香橙蜜柑梳打

📍 GRIND SIZE (旺角)
旺角通菜街10號地舖
煙三文魚 巴馬火腿 瑞可塔芝士 多士
玫瑰咖啡
香橙蜜柑梳打
2023-05-29 58 瀏覽
旺角Grind Size係OpenRice人氣cafe今次lunch經過見到有位即刻入去試一試環境裝修得非常靚👍🏻👍🏻Cockloft位置仲好靜好岩傾計👍🏻👍🏻水牛芝士沙律配意大利黑醋 +$28好有誠意嘅沙律🥗用咗好多水牛芝士韓風泡菜黑毛豬面肉意粉$98本身係配長通粉~因為冇曬所以轉佐意粉俾我哋🤣少少辣 意粉汁香濃👍🏻意粉夠曬彈牙煙三文魚 •松葉蟹肉 •明太籽 • 貓耳粉 $148好少食貓耳粉🤣 望落好Cute🤣蟹肉同煙三文魚份量都好夠Cream Brûlée +$35朋友叫嘅呢杯焦糖燉蛋咖啡賣相超靚😇😇😇鹽漬櫻花荔枝梳打 $48

旺角Grind Size係OpenRice人氣cafe

朋友叫嘅呢杯焦糖燉蛋咖啡
賣相超靚😇😇😇

鹽漬櫻花荔枝梳打 $48

1K
👧🏻😋👅🍽✨Cafe原來除左環境仲有超高質食物🥰-GRIND SIZE🇭🇰 旺角通菜街10號地舖 🇭🇰-🛋見通菜街有間光猛cafe諗住食少少野休息下, 點知原來仲有樓上sofa同榻榻米位勁有家的感覺🛋仲要野食質素係完全超越我心目中覺得cafe可做到既水平😱-🍋 ☕️ 🍰 不是飲品•凍檸茶 $78💯將檸檬茶以甜品方式呈現出黎, 係紅茶心太軟加檸檬雪葩💯流心紅茶餡熱辣辣, 茶味好濃郁又唔會太甜💯夾埋檸檬雪葩真係有檸茶feel, 對非朱古力既心太軟仲要好好食感覺好新奇😳-🐮 慢煮牛面頰•港式沙嗲汁煎腸粉 $158✨微辣沙嗲汁好濃香花生味, 牛面頰好腍仲有少少筋✨重點係佢肉既份量超多, 多到遮住晒啲腸粉😂 $158來講完全物超所值✨腸粉輕輕煎到個邊脆脆地, 入面係滑既, 點沙嗲汁唔錯-🐠 🍖 🧀煙三文魚•巴馬火腿•瑞可塔芝士•多士 $78💯Ricotta好重手, 同淋上面既蜜糖勁夾💯 Parma ham加煙三文魚都係鹹, 加左蜜糖味道上就多咗個層次冇咁寡💯多士個包有少少提子乾同果仁都係甜甜地令成個多士食落好和諧
👧🏻😋👅🍽✨
Cafe原來除左環境仲有超高質食物🥰
GRIND SIZE
🇭🇰 旺角通菜街10號地舖 🇭🇰

🛋仲要野食質素係完全超越我心目中覺得cafe可做到既水平😱

🍋 ☕️ 🍰
不是飲品•凍檸茶 $78
💯將檸檬茶以甜品方式呈現出黎, 係紅茶心太軟加檸檬雪葩
💯流心紅茶餡熱辣辣, 茶味好濃郁又唔會太甜

🐮
慢煮牛面頰•港式沙嗲汁煎腸粉 $158
✨微辣沙嗲汁好濃香花生味, 牛面頰好腍仲有少少筋
✨腸粉輕輕煎到個邊脆脆地, 入面係滑既, 點沙嗲汁唔錯
慢煮牛面頰•港式沙嗲汁煎腸粉
煙三文魚•巴馬火腿•瑞可塔芝士•多士

🐠 🍖 🧀
煙三文魚•巴馬火腿•瑞可塔芝士•多士 $78
💯Ricotta好重手, 同淋上面既蜜糖勁夾
💯多士個包有少少提子乾同果仁都係甜甜地令成個多士食落好和諧
慢煮牛面頰•港式沙嗲汁煎腸粉
煙三文魚•巴馬火腿•瑞可塔芝士•多士
大大隻嘅「窮」撚賣咖啡 令到在通菜街覓食的我停下了腳步好奇行入呢間係鬧市中的灰白色系cafe佔地共有兩層的GRIND SIZE 所有檯與檯的距離都闊落亦都有幾張大檯 和塌塌米梳化區佈置亦都好有心思 除左主menu 晚市另有Dinner Set 除set跟餐前小食 和可補差加配$35以上飲品🍴前菜:地中海酸汁三文魚他他小貝柱👉🏻由前菜上檯個刻已經內心加左分 唔係普通沙津菜而係加左三文魚 三文魚子和小貝柱嘅海鮮味沙津 作為前菜係有驚喜到嘅🍴希臘青醬活蜆意粉👉🏻青醬和蜆完全正中我喜好 必點 青醬味真係好濃郁 完全包覆住意粉 超滿足👉🏻每次叫蜆意粉都係一場賭博因為質素參差 但呢到嘅蜆份量比想像中多 而且蜆肉圓粒脹卜卜都頗高質呢🍴溫泉蛋煙腩肉卡邦尼👉🏻溫泉蛋的蛋汁 加上帶點煙燻香腩肉 配上芝士和奶油香 真係邪惡又好味👉🏻本身整體都係比較濃郁嘅口感和奶油香 配上有口感的闊條蛋麵 降低了卡邦尼嘅易膩感 整體配合得很好☕️濃爆72% REAL熱古力鮮奶☕️黑芝麻鮮奶👉🏻因為太送 就無飲到咖啡 除咗啡之外 都介有好多飲品推介選擇👉🏻朱古力fans必點嘅濃爆朱奶 完全唔會好甜但真係超濃朱古力味👉🏻黑芝麻鮮奶有
大大隻嘅「窮」撚賣咖啡

🍴希臘青醬活蜆意粉

🍴溫泉蛋煙腩肉卡邦尼

☕️濃爆72% REAL熱古力鮮奶
☕️黑芝麻鮮奶
👉🏻黑芝麻鮮奶有得飲又有得玩 鮮奶和黑芝麻醬係分開上的 可以按喜好飲到唔同層次味道 如果真係好好甜 亦可以加少少糖漿 但個人覺得唔加就最好飲
每次經過通菜街都會留意到呢間外牆掛住「窮」嘅霓虹燈燈牌😂一直以為佢係淨賣咖啡嘅輕食店,最近見到好多人去食佢嘅西班牙蛋餅,我先知原來佢仲有好多好吸引嘅主食🤤所以呢日就約咗朋友嚟食個tea chill下💗Cafe有兩層,樓下走純白文青風,而樓下就加入咗唯美嘅波希米亞風🥰✡️仲有榻榻米俾客人坐地下暢談💓成個環境都好靚!🌟蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅 $98呢個係近日人氣旺盛嘅招牌西班牙蛋餅😆差唔多每枱必叫😋脹卜卜嘅蛋餅上面淋滿明太子醬同三文魚籽,一切開係厚厚嘅蛋💛🤤不過蟹肉存在感有點低,同埋未有流心效果🥹應該唔小心overcook咗所以側邊位有啲老🥹可能係我哋唔好彩🥹見人哋食都係勁流心!😭不過都好有蛋香味~🌟瘋狂芝士野菌大啡菇多士🧀 $98呢個就好好食!😋芝士控必叫!我本身以為純粹兩塊多士上面好多芝士咁,點知係一碟滿滿嘅芝士忌廉醬!😍勁誇張!有四塊核桃杏脯多士😋可以自己用匙羹放上厚厚嘅芝士醬😍佢唔係普通嘅芝士醬,而係水牛芝士加忌廉,中間仲有好多野菌🥰芝士忌廉醬好creamy,而且係會拉絲!!😝🤤最頂仲有大啡菇,食落勁juicy💦配埋核桃杏脯多士甜甜地一齊食真係好正🥹💗我哋食食下仲直接用匙羹食啲芝士

🌟蟹肉明太籽流心西班牙蛋餅 $98

🌟瘋狂芝士野菌大啡菇多士🧀 $98
呢個就好好食!😋芝士控必叫!我本身以為純粹兩塊多士上面好多芝士咁,點知係一碟滿滿嘅芝士忌廉醬!😍勁誇張!有四塊核桃杏脯多士😋可以自己用匙羹放上厚厚嘅芝士醬😍佢唔係普通嘅芝士醬,而係水牛芝士加忌廉,中間仲有好多野菌🥰芝士忌廉醬好creamy,而且係會拉絲!!😝🤤最頂仲有大啡菇,食落勁juicy💦配埋核桃杏脯多士甜甜地一齊食真係好正🥹💗我哋食食下仲直接用匙羹食啲芝士醬🤣😈邪惡得嚟正到傻!

🌟芋泥奶黃牛角包窩夫🥐 $88
最後叫咗個甜品~牛角包窩夫上面係滿滿嘅奶黃醬同芋泥,奶黃醬好有鹹蛋黃味,仲食到蛋黃粒💕芋泥creamy,同奶黃醬好夾😝最頂仲有一球雲呢拿雪糕🍦冰火交融咁好好味😚

🌟Cream Brulee $44
呢杯係焦糖燉蛋咖啡☕️飲落焦糖味好濃郁,面頭仲有焦糖脆脆~不過個人就覺得偏甜😳

我地坐喺榻榻米上面傾咗好耐計都冇人趕我哋走,坐得舒服得嚟野食又好味😋仲要好多唯美嘅打卡位💓啱哂女孩子們嚟呀🥰

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️💛 (5個❤️為滿分,💛=0.5❤️)

📍地址:GRIND SIZE (旺角)
旺角通菜街10號地舖