2022-02-20 114 瀏覽
我真心覺得是我回頭再食的機率很高!我特別鍾意的這間cafe : Ground zero,是樓上Cafe,但是屬於高質素西餐廳,由前菜、主菜、dessert 都用心做,CP值高。加上家庭式經營,店員都友善好客,值得支持!卡邦尼意粉這是我食過最好味的卡邦尼意粉,香濃又有特色,蛋黃香味撲鼻!澳洲和牛漢堡配番薯條 和牛漢堡再夾著的兩款芝士呈半溶狀態,夾得零舍滋味,真的「芝」味十足,太陽蛋讓蛋汁滲入漢堡融為一體,而且連麵包🥯都烘到外脆內軟到頂瓜瓜!香甜的番薯條和一般薯條來得更有心思,豐富到不得了!Crème brûlée法式布甸蛋香味俱全,口感滑溜,細膩到像食雪糕,再配合香脆焦糖,邪惡!Basque Burnt Cheesecake 這芝士蛋糕🍰又係和一般好唔同,而且又香又幼滑,食完一啖再想食第二啖啊!Ground Zero Cafe 觀塘偉業街93號7樓01-02號舖

卡邦尼意粉
這是我食過最好味的卡邦尼意粉,香濃又有特色,蛋黃香味撲鼻!

澳洲和牛漢堡配番薯條
香甜的番薯條和一般薯條來得更有心思,豐富到不得了!

Crème brûlée法式布甸

Ground Zero Cafe
觀塘偉業街93號7樓01-02號舖
Brunch Set with Daily Soup1)蒜油辣虎蝦闊條麵🧄🦐🍝 ($138) 呢個個蒜油味道較出~但並沒有完全蓋過蝦味,反而蒜油更帶出蝦的味🙀仲有勁多隻蝦~闊條麵麵質剛剛好!!NO過軟/硬~讚讚讚ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧————————————————————2)澳洲和牛漢堡配蕃薯條🍔🍠🍟 ($138) 不得不讚佢既蕃薯條~雖然用油炸!但完全冇好油膩既感覺*(Ü*)*Burger當然都係咁出色‥✩用料十足!挺欣賞用菜跟番茄紮實地疊在底~可惜牛比較乾身沒多油脂,可是半熟的太陽蛋蛋漿救全家!!原本乾身的Burger𣊬間都變濕潤~口感剛好˶ ̇ᵕ​ ̇˶***仲想講佢個湯真係真材實料!!唔係一般見識既餐湯!係比心思同時間煲既湯~超好喝- ̗̀ ෆෆ ̖́-還很天然的感覺😝😝本身還滿心期待蘑菇湯!因為我真的很愛(//∇//)不過湯的這塊真的有被驚艷𖤐´-————————————————————3) Matcha Latte 🍵🥛 ($46) 雖然綠茶的味道是較為大眾化的味道,但份量勁大杯~仲有勁加分既Latte Art(๑⃙⃘ˊ꒳​ˋ๑⃙)
Brunch Set with Daily Soup

1)蒜油辣虎蝦闊條麵🧄🦐🍝 ($138)
呢個個蒜油味道較出~
但並沒有完全蓋過蝦味,
反而蒜油更帶出蝦的味🙀仲有勁多隻蝦~
闊條麵麵質剛剛好!!
NO過軟/硬~讚讚讚ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧
————————————————————
2)澳洲和牛漢堡配蕃薯條🍔🍠🍟 ($138)
不得不讚佢既蕃薯條~雖然用油炸!
但完全冇好油膩既感覺*(Ü*)*
Burger當然都係咁出色‥✩
用料十足!挺欣賞用菜跟番茄紮實地疊在底~
可惜牛比較乾身沒多油脂,
可是半熟的太陽蛋蛋漿救全家!!
***仲想講佢個湯真係真材實料!!
唔係一般見識既餐湯!係比心思同時間煲既湯~
超好喝- ̗̀ ෆෆ ̖́-還很天然的感覺😝😝
本身還滿心期待蘑菇湯!因為我真的很愛(//∇//)
不過湯的這塊真的有被驚艷𖤐´-
————————————————————
3) Matcha Latte 🍵🥛 ($46)
雖然綠茶的味道是較為大眾化的味道,
蒜油辣虎蝦闊條麵🧄🦐🍝
澳洲和牛漢堡配蕃薯條🍔🍠🍟
Hot Matcha Latte
蒜油辣虎蝦闊條麵🧄🦐🍝
澳洲和牛漢堡配蕃薯條🍔🍠🍟
  • 蒜油辣椒虎蝦闊條麵
2022-02-17 1819 瀏覽
觀塘牛頭角一向多嘢食,好多樓上餐廳,今次呢間好用心製作,lunch hour客人不斷,要嚟食就要早啲拿位啦Lunch Set都有好多choice,仲有拉花熱飲,咁忙嘅lunch time都咁有心思,甜品都好靚好吸引,一早做定功課上網睇,好多甜品都想食🥄Daily Soup今日係黑松露菇湯,濃郁好飲,簡單裝飾都睇得出佢哋嘅用心無馬虎見佢平時仲有紅菜頭湯、南瓜湯等等,好欣賞佢哋嘅多變、怪不得附近上班族咁多人走嚟食~🍔澳洲和牛漢堡配蕃薯條💰$148Burger好好食,和牛又香又腍好有肉味,蛋同芝士和牛秘製醬汁超讚🉐🍝蒜油辣椒虎蝦闊條麵💰$138呢個麵好好食!好香少少辣,佢嘅辣似係花椒油嗰款,所以特別香,虎蝦爽口彈牙,煎到好香!啖啖肉,好正,味道好match🉐🥄Cream Brûlée$68Staff溫馨提示可以等一陣先食,焦糖啱啱燒起會再脆啲,的確焦糖部分好脆,連埋軟滑有雲尼拿籽嘅Cream Brûlée,絕配,做得十分出色,唔會太甜🉐🍰Baileys Mousse Cake$58本身唔好酒味嘅我,本身對呢個甜品期望不大,點知一食又好好食,好surprise,食落唔會係好濃烈嘅酒味,係甜甜哋

🥄Daily Soup

🍔澳洲和牛漢堡配蕃薯條💰$148

🍝蒜油辣椒虎蝦闊條麵💰$138

🥄Cream Brûlée$68

🍰Baileys Mousse Cake$58
本身唔好酒味嘅我,本身對呢個甜品期望不大,點知一食又好好食,好surprise,食落唔會係好濃烈嘅酒味,係甜甜哋嘅酒香味,Mousse Cake軟滑,連埋鬆化餅底好正,呢到呢甜品全部自家製,超正🉐

🍵Matcha Latte+$20
☕️Chocolate+$15
2杯都有拉花,咁滿都拉得咁好又無瀉,功架十足👍🏻
2022-02-14
10 分鐘 (堂食)
  • 澳洲和牛漢堡配番薯條
  • Creme Brulee
  • Cream Brûlée
  • 蒜油,辣椒虎蝦闊條麵
  • Baileys Mousse Cake
2022-02-16 96 瀏覽
㋛ 燒春雞配炸蕃薯條 配 雜菌湯、凍檸茶𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $𝟷𝟹𝟾 ☻︎ 所有lunch set都跟是日餐湯~ 雜菌湯味道勁濃郁,feel到粒粒蘑菇蓉🍄☻︎ 主菜燒春雞好食!望落肥美食落都冇失望,外皮微脆肉質嫩🍗☻︎ 蕃薯薯條炸得外脆內軟,食落都唔覺過份油膩,每條都大大條咬落滿滿蕃薯心,自己一個食晒完全ok! 🍠.㋛ 蒜油,辣椒虎蝦闊條麵 配 雜菌湯𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $𝟷𝟹𝟾 + $𝟷𝟻 配 熱朱古力☻︎ 每一啖都滿滿蒜油辣味,撈埋肉碎同爽口彈牙嘅虎蝦一齊食更加惹味🔥☻︎ 熱朱古力面頭有超靚超精緻嘅獨角獸拉花,濃濃嘅朱古力夾雜住奶香,有驚喜!🦄️☹︎ 可能因為蒜油辣椒醬嘅關係,有啲變咗中式撈麵嘅感覺而唔係西式,但唔影響佢味道唔錯嘅事實🤣☹︎ 略嫌份量細咗啲,單點呢個未必夠,可能要食返件甜品👇🏻.㋛ 百利甜酒慕斯蛋糕𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: 午市套餐 +$𝟹𝟻☻︎ 平時lunch set dessert mousse cake 算少見啲就特登試吓~ bailey’s 味幾出,蛋糕整體口感都好滑溜🍰☻︎ 蛋糕面頭有士多啤梨同藍莓裝飾,好細心carve咗個士多啤梨,好靚! 🍓🫐.㋛ 法式焦糖燉蛋𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: 午市套餐 +$𝟹𝟻☻︎
㋛ 燒春雞配炸蕃薯條 配 雜菌湯、凍檸茶
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $𝟷𝟹𝟾
㋛ 蒜油,辣椒虎蝦闊條麵 配 雜菌湯
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $𝟷𝟹𝟾 + $𝟷𝟻 配 熱朱古力
☹︎ 略嫌份量細咗啲,單點呢個未必夠,可能要食返件甜品👇🏻
㋛ 百利甜酒慕斯蛋糕
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: 午市套餐 +$𝟹𝟻
㋛ 法式焦糖燉蛋
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: 午市套餐 +$𝟹𝟻
☻︎ 餐廳特別在於用慢煮方式整每一個燉蛋,大份得嚟口感的確好滑溜,而且幾重牛油同蛋香味🍮
整體而言:
☻︎ 餐廳雖然唔太近地鐵站,但食完飯去隔離觀塘海濱散下步消化一下都幾唔錯✨
☻︎ 餐廳應該都有唔少熟客,店員都會主動問你嘢食啱唔啱胃口,係間有人情味嘅小店,大家可以多多支持 ><
𝙰𝚏𝚏𝚘𝚛𝚍𝚊𝚋𝚒𝚕𝚒𝚝𝚢: $𝟷𝟾𝟷 𝚙𝚎𝚛 𝚙𝚎𝚛𝚜𝚘𝚗
𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶
2022-02-08
2022-02-01 99 瀏覽
Ground Zero (觀塘)📍觀塘偉業街93號7樓01-02號舖🤍店舖位於觀塘與牛頭角交界的大廈,整座大廈到時餐廳,今次揀左個小店都非常有名 👍🏻蟹肉闊條麵$158醬料十足,有好多蟹籽、蟹肉同粒粒綠色既瓜、闊條麵亦充滿蟹肉既味道😝👍🏻澳洲和牛漢堡配蕃薯條即叫即煎既和牛、芝士、蕃茄、酸瓜再配埋獨特醬汁,岩岩好可以一手拎起個漢堡一啖一口。蕃薯條都好好味,比較少食到,夠哂特別👍🏻以上套餐都會另外配上是日餐湯👍🏻Tiramisu濃厚朱古力粉於頂部,超重酒味,餅底已溶化於提拉米蘇中,超似意大利既地道味道,非常罕有,推薦俾大家!👍🏻Baileys mousse cake 層次分明,鬆脆餅底,中層有超軟既慕絲、配上頂部既黑森林,仲有幾粒士多啤梨、藍莓點綴,入口即溶👍🏻Lemonade 檸檬特飲,酸酸的,夠哂開胃,味道清新👍🏻Chocolate 超級濃既朱古力,個頂部放左勁多濃厚既朱古力,飯落肚既每一啖都會飲到好重朱古力味,呢杯飲品好適合鐘意飲濃味及朱古力人士飲😍🤍餐廳環境不錯,少見既Open kitchen,一共有11張枱、4張高桌,周六去到既我地都爆場,餐廳有幾位大廚包括咖啡師,仲會定期舉辦咖
Ground Zero (觀塘)
📍觀塘偉業街93號7樓01-02號舖

👍🏻蟹肉闊條麵$158

👍🏻澳洲和牛漢堡配蕃薯條

👍🏻以上套餐都會另外配上是日餐湯

👍🏻Tiramisu

👍🏻Baileys mousse cake

👍🏻Lemonade
檸檬特飲,酸酸的,夠哂開胃,味道清新

👍🏻Chocolate

🤍餐廳環境不錯,少見既Open kitchen,一共有11張枱、4張高桌,周六去到既我地都爆場,餐廳有幾位大廚包括咖啡師,仲會定期舉辦咖啡活動體驗,如果係呢頭返工同埋食飯既可以試下😍😍

2022-01-30 57 瀏覽
尋日同屋企人去左呢間係觀塘商廈嘅樓上cafe食tea☺️去到果時都好多客人,但環境好舒服,職員仲好友善🤣啱曬同朋友食下飯吹下水😊而且食物仲好高質好抵食添!係brunch menu點左兩個set ,跟set有個daily soup, 尋日係紅菜頭湯,好健康!😛🔻🐔燒春雞配炸蕃薯條 $128賣相真係好吸引😌隻雞個皮燒到好脆,而且都幾肥美,好juicy啖啖肉,加少少油好惹味😍👍🏼份量都幾多😽本身以為係炸薯條,但食落落得甜甜地先知原來係蕃薯條,炸到好脆好香口,味道又幾特別😸🔻🦀蟹肉闊條麵 $158呢個真係好足料,個麵都幾creamy, 然後上面有勁多蟹肉、菇、蟹籽等,口感十足,真係好吸引好好食😋🔻☕️點左兩杯飲品,分別係Flat white ($36/h) 同埋cold brew tea($50/c) 強烈推薦大家試下cold brew tea, 雖然個樣好似普通一杯茶冇乜特別咁,但飲落有少少麥味,飲完覺得好舒服😌🔻🍰甜品就叫左Crème Brûlée ($58) 同埋Tiramisu ($58) 兩個甜品都幾大份,Crème brûlée 個蛋應該落左芝士,所以更加creamy, 奶味仲重,幾好
🐔燒春雞配炸蕃薯條 $128
🦀蟹肉闊條麵 $158
🔻
🍰甜品就叫左Crème Brûlée ($58) 同埋Tiramisu ($58) 兩個甜品都幾大份,Crème brûlée 個蛋應該落左芝士,所以更加creamy, 奶味仲重,幾好食不過有啲濟😂Tiramisu有好多層,底下個冧酒味好重😛
🔻
呢間Cafe 食物質素高環境又舒適,可以encore😉
2022-01-29
下午茶
  • 蟹肉闊條麵
  • Espresso Tonic
2022-01-27 36 瀏覽
師傅嘅食物水準維持得很好師傅最拿手主菜係燒春雞,由2017 我喺西營盤跟佢食到嚟牛頭角,到而家都仲係咁juicy. 用心做好。冇得輸!另外個炸蕃薯條值得一讚,又乾身,外脆,內軟。一啲都食唔到油膩嘅感覺。最啱我讕係健康嘅人食。而家仲要喺我返工對面。一定要介紹多啲朋友過嚟。兩個廚師👨🏼‍🍳,請繼續努力加油💪🏼個waitress姐姐經驗豐富,有禮貌又細心並快手。開年後會再嚟😂個漢堡跑熟度啱啱好。正!
師傅嘅食物水準維持得很好

兩個廚師👨🏼‍🍳,請繼續努力加油💪🏼

waitress姐姐經驗豐富,有禮貌又細心並快手。

開年後會再嚟😂

個漢堡跑熟度啱啱好。正!
燒春雞炸蕃薯條
澳洲漢堡炸番薯條
燒春雞炸蕃薯條
澳洲漢堡炸番薯條
2022-01-27 952 瀏覽
平時好少會踏足觀塘,今次去開觀塘就試好多朋友推介的Ground zero。雖然是樓上Cafe,但質素拍得住餐廳,而且選擇都不少,有肉有海鮮,加上甜品、咖啡,擁有一個滿足的午餐不是夢,而且價錢抵食,CP值高。加上店員都友善,是相當舒適的一餐。▪️ Green Tea Latte 拉花有驚喜,兔仔加上滿月,相當有詩意,奶香中夾雜抹茶香氣,影得又飲得!◽ 蠔意大利飯 $148最有驚喜的一道菜式!足足有4隻蠔,每一隻都有豐富的蠔味,而意大利飯亦沒有煮至全熟,保留有咬口的口感,味道亦好香濃,由第一啖到最後一口都一直讚歎好好味。◽ 澳洲和牛漢堡配番薯條 $138外表吸引,亦有滿滿的內「餡」。和牛漢堡肉味濃又不會太乾;兩款芝士呈半溶狀態「芝」味一足,戳破面層的太陽蛋令蛋汁滲入漢堡中,添上蛋香,加上火箭菜令層次更豐富。麵包烘至外脆內軟,香甜的番薯條一點也不油,吃光整個漢堡也不會感到太膩呢!◽ 是日餐湯店員話是日餐湯為雜菌湯,上桌香噴噴,集不同的雜菌於一湯,味道相當濃郁,立刻完食!🔸 Crème brûlée法式布甸口感creamy又滑溜,細膩的蛋香配上香脆焦糖,好適合一個人獨食。🔸 Basque Bur

Green Tea Latte

◽ 是日餐湯

Crème brûlée

🔸 Crème brûlée

🔸 Basque Burnt Cheesecake
芝士味香濃又幼滑,甜而不膩。

Latte

▪️ Latte
醇滑牛奶配咖啡,有濃厚口感,配甜品剛剛好。

Green Tea Latte
是日餐湯
Crème brûlée
Latte
  • Cream Brûlée
*💭𝑮𝒓𝒐𝒖𝒏𝒅 𝒁𝒆𝒓𝒐觀塘海濱附近新開了不少食肆餐廳,這天來到牛頭角的樓上𝑐𝑎𝑓𝑒,餐廳環境舒適,座位舒服☺️燒春雞配炸番薯條🐓燒春雞份量很多,有大半隻,外皮燒得很美光澤,雞皮香脆,切開後發現內裡也很𝑗𝑢𝑖𝑐𝑦🤤雞肉嫩滑得不得了,完全不鞋口😋番薯條香脆美味,完全沒有油膩感😍蒜油,辣椒虎蝦闊條麵🦐蒜油味超重超香🥰虎蝦足足有四隻,而且很大隻,新鮮彈牙😋另外還配有辣肉碎和蕃茄,非常惹味🤤𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢☕️酒味香濃,口感豐富🤤店員說加了三種酒,所以酒味會較平常的強烈🍷巴斯克芝士蛋糕🍰質感較厚實,芝士味濃,不會過甜😋另外還點了𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒和𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒☕️兩杯都有超美拉花圖案,口感幼滑😋
💭𝑮𝒓𝒐𝒖𝒏𝒅 𝒁𝒆𝒓𝒐

燒春雞配炸番薯條🐓

蒜油,辣椒虎蝦闊條麵🦐

𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢☕️

巴斯克芝士蛋糕🍰
質感較厚實,芝士味濃,不會過甜😋

#灰到觀塘 平日大約三點walk in,咁啱坐到最後一張枱🤣同埋想試嘅Tiramisu/Creme Brulee都賣晒🥺想試甜品嘅話建議大家book位/早啲嚟🤣-🔻蒜油,辣椒虎蝦闊條麵 $138呢度嘅虎蝦應該係我食過最彈牙嘅蝦🦐🦐仲有唔少超級香嘅蟹膏🥰整體帶點麻香,更加惹味😋•🔻餐湯:南瓜湯本來對餐湯冇乜期待🤣不過食落有驚喜🌟忌廉味好重,但薑味(?)更令我驚喜,有提味效果~•🔻Matcha Latte +$20用嘅抹茶粉比較苦澀,唔算太易入口~-👀個人喜愛度:7/10-🚩 Ground Zero (觀塘)觀塘偉業街93號7樓01-02號舖-#美食 #香港美食 #homekong #hongkong #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #香港 #홍콩 #맛집 #홍콩맛잡 #cafe #matcha #matchalatte #pasta #파스타
#灰到觀塘
🔻蒜油,辣椒虎蝦闊條麵 $138

🔻餐湯:南瓜湯

🔻Matcha Latte +$20
用嘅抹茶粉比較苦澀,唔算太易入口~

👀個人喜愛度:7/10
🚩 Ground Zero (觀塘)
觀塘偉業街93號7樓01-02號舖
2021-12-28 87 瀏覽
⌛️《GroundZero》牛頭角🐮!近年開咗無數樓上樓下Cafe!所出嘅嘢食,有頹餐亦有細作美食😋。今日,跟住呀大人走去牛頭角近邊皮位置,尋訪以甜品聞名嘅GroundZero!一出電梯門,就見到GroundZero門口的枱上,放的不是餐廳🍴Menu,反而係造星4⃣️Candy的應援 Post Card同呀Jer「人類群星閃耀時」🤩嘅海報🤩🥳🤣,好鬼正!🍅🥝🍍🍆🫑🍓🫐🍒🍏🍊🥑🍎🍋🥗 Light Menu~~🖤 ALL DAY BREAKFAST HK$138🖤 Drinks change to Mocha Coffee +HK$15 🔸🔹🔸🔹🔹🔸🔹🔹🔸🔸🔸🔹🔸真心呢個ALL DAY份量一d都唔Light😋🥳!香脆牛角包🥐、英式腸🐷、煙三文魚🐟、鮮奶炒蛋🍳、Bacon🥓、芝士啡菇🍄、一口炸芝士🧀、海鹽燒小蕃茄🍅!滿滿的份量!但每項選材同細作,都盡見廚師心機。🐷 用嘅腸係上等豬肉🐷做英式 Banger Sausage!味道濃郁到位🤗😋!🥓 佢嘅Bacon🥓外表偏深色,呀大人一咬落去叫咗出嚟🤩,叫小編即刻試d!原來 Bacon🥓面塗咗層楓糖漿,令咬落去時好似有少少🤏🏻焦糖香,有少少🤏🏻肉中甜,如果
⌛️
《GroundZero》

🍅🥝🍍🍆🫑🍓🫐🍒🍏🍊🥑🍎🍋

🥗 Light Menu~~
🖤 ALL DAY BREAKFAST HK$138
🔸🔹🔸🔹🔹🔸🔹🔹🔸🔸🔸🔹🔸

🥓面塗咗層楓糖漿,令咬落去時好似有少少🤏🏻焦糖香,有少少🤏🏻肉中甜,如果放涼少少先食,又有少少🤏🏻另類嘅脆硬口感😝👍🏻!

🍄 另外,佢嘅啡菇🍄都唔係是但煎一煎就比你,而係喺啡菇🍄上邊放了芝士溶漿,一齊切落去再放入口,芝士香滑,助長咗啡菇🍄嘅Juicy同濃菇味!

🍅 廚師好細心,焗完小蕃茄🍅先灑上海鹽粒才上碟,能辟蕃茄🍅腥嘅同時,亦令味道無咁寡👍🏻!

🍝 Lunch Menu~~
🖤 蟹肉闊條麵 HK$158
🖤 Americano ☕️
🖤 Daily Soup 🥣
🔸🔹🔸🔹🔹🔸🔹🔹🔸🔸🔸🔹🔸
蟹肉闊條麵上枱熱辣辣🔥!超級多嘅蟹肉躲在魚籽下邊,蟹肉帶海水咸鮮,並大量糾纏喺闊條麵之間😱!味道很夾,能互相融合😋,好有海鮮感🥳👍🏻!
呀大人好激賞佢哋嘅南瓜🎃忌廉湯帶有薑的氣息!正值涼涼地嘅天氣,飲完感覺很舒服😌很暖胃!

🍧 Dessert~~
🖤 Bailey’s Mouse Cake /Lunch Set+HK$30
🖤 Crème Brûlée HK$48
🔸🔹🔸🔹🔹🔸🔹🔹🔸🔸🔸🔹🔸
Bailey’s Mouse Cake 🍰 本身就係GroundZero 嘅甜品擔當🌟!好多人慕名而來都只為了品嚐佢!唔跟Lunch Set的話,單點要HK$58@件!
Bailey’s Mouse Cake 🍰,味道香醇濃厚🤩👍🏻!好似嗒緊杯半流心半固體狀嘅Bailey’s🍸咁!一啖入魂,充滿酒香餘韻🥰😋☺️!
呀大人去到邊都必試Crème Brûlée 🍮 ,佢表示,呢度嘅Crème Brûlée很柔滑細緻,雲尼拿味天然,口感溫柔順喉,能同時包住你每顆味蕾🥰☺️!

🍅🥝🍍🍆🫑🍓🫐🍒🍏🍊🥑🍎🍋

🤎 GroundZero
💚 觀塘偉業街93號7樓01-02號舖
2021-12-20 107 瀏覽
🇭🇰Ground Zero·呢間我見超多人推介 果然真係好好味😋而且佢係係春嬌與志明嗰條橋嗰度 所以食完飯仲可以去影靚相 開心🤍·燒春雞配炸番薯條$128 l 蟹肉闊條麵$158佢個燒春雞我真係超級推介 佢個皮係燒到好脆 而且完全唔會肥膩😍😍一咬落去超級juicy 勁香 而且佢啲肉全部都好嫩 就算係雞胸位都好食🤤之後佢個炸番薯條係有一層炸漿咁嘅 食落都幾脆🍠之後佢個意粉蟹肉份量好多 係真係每啖都有 配埋佢啲三文魚籽 調味唔錯 而且好掛汁😎·Tiramisu $58 l Lemonade $38 l Earl Grey $30之後我地見超多人推介佢地個tiramisu 所以都叫左一個 佢個cream好滑 而且唔會太甜 都真係唔錯😌另外佢兩杯野飲都唔錯 尤其係杯lemonade好清新🍋🍋·#rbyeat#rbycafe#rby牛頭角 #rby九龍灣·📍觀塘偉業街93號7樓01-02號舖
🇭🇰Ground Zero

#rby牛頭角 #rby九龍灣
📍觀塘偉業街93號7樓01-02號舖
燒春雞配炸番薯條
2021-12-18 52 瀏覽
今次想介紹一間牛頭角好味之選\Ground Zero/✧ 𝘼𝙡𝙡 𝙙𝙖𝙮 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩啲配料食得出有落心機做有薯餅、芝士大啡茄、番茄仔、蜜糖煙肉、腸仔、牛角包、煙三文魚、炒蛋兩個人食一份其實都幾夠飽芝士大啡茄多汁好juicy 蜜糖煎煙肉甜甜咸咸幾惹味炒蛋嫩滑有蛋香幾唔錯美中不足係有少少太油 食完都幾膩但味道係幾好的!✧ 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤 / 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 都正正常常唔錯 如果要配All day breakfast 我會推薦 black嘅!
今次想介紹一間牛頭角好味之選\Ground Zero/

✧ 𝘼𝙡𝙡 𝙙𝙖𝙮 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩
啲配料食得出有落心機做
兩個人食一份其實都幾夠飽
芝士大啡茄多汁好juicy 蜜糖煎煙肉甜甜咸咸幾惹味
炒蛋嫩滑有蛋香幾唔錯
美中不足係有少少太油 食完都幾膩
但味道係幾好的!

✧ 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣𝙤 / 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚
有日下晝放假想搵個地方食好野飲杯啡,揀左呢間牛頭角既小店,食完仲可以去海濱散下步店內環境幾舒服,仲有個大大既窗透陽光入黎,裝飾都好有心思仲有啲小花仔種左係度正餐之前會有餐湯,是日係紅菜頭湯,飲得出係勁足料,主菜叫左蟹肉闊條麵,蟹肉粉量好都幾多,配左魚子有咸香另一個主菜叫左蠔意大利飯,入面既蠔粒粒都勁大隻,意大利飯正宗有少少咬感,醬汁都好香濃甜品都好高質,叫左Tiramisu層層分明,有好香濃既咖啡酒味飯後咖啡都好大杯,就到聖誕仲有聖誕樹拉花好應節

Tiramisu

飯後咖啡都好大杯,就到聖誕仲有聖誕樹拉花好應節
2021-12-10
午餐
2021-12-14 64 瀏覽
上星期六放工👭🏼食brunch😆試左依間樓上cafe幾有驚喜,餐廳裝修以木系餐桌配薄荷綠為主,周圍佈有小植物🪴環境雖然唔大,但坐落都幾舒服,店員服務親切,隨意叫咗兩個Set 同甜品,食到用心製作,主食同甜品味道都唔錯👍🏻仲有靚靚🎄拉花,好滿足☺️1️⃣Daily Soup 洋蔥湯 (Brunch Set跟湯)依款洋蔥湯內裡有好多洋蔥絲🧅飲落有甜味好fresh加埋洋蔥絲有口感,味道唔錯有啲驚喜👌🏻2️⃣Oyster Risotto 蠔意大利飯 $148依款蠔意大利飯食落啖啖蠔味,意大利飯軟硬適中,入面有四隻蠔🦪size幾大粒,食落蠔味好濃仲好juicy,仲有好多菇菌類食落唔會膩,推薦。3️⃣Roaster Spring Chicken w/ Sweet Potato Fries 燒春雞配炸番薯條 $128燒春雞燒到外皮好脆,每個部位既肉質都好嫩滑,味道方面原汁原味,調味唔會太多👍🏻蕃薯條炸得好酥脆,食落外脆內軟同香濃蕃薯甜味,唔洗配茄汁都得。4️⃣Hot Matcha Latte $46依款抹茶latte有🎄拉花~賣相好吸引好靚,入口順滑無粉粒,但抹茶味道唔算好濃。5️⃣Iced Mocha $46依款Ic

2️⃣Oyster Risotto 蠔意大利飯 $148

4️⃣Hot Matcha Latte $46

5️⃣Iced Mocha $46
依款Iced mocha咖啡味好香濃☕️如果朱古力味再濃啲更出色~

6️⃣Baileys Mousse Cake $48
依款bailey mousse cake食落好軟滑帶微微bailey酒香,好似食緊雪糕甘👍🏻特別欣賞面層有切花既🍓🫐同朱古力碎做裝飾,幾有心機。

7️⃣Tiramisu $58
依款Tiramisu食落口感濕潤cheese好香滑,酒味好濃杏仁酒味幾突出,甜度適中,幾高質💯

PS:免加一💛
2021-12-11