2021-10-29 42 瀏覽
lunch hour本來都預左要等位。雖然有book定,但都等左陣。明明係一間文青cafe,但座落係工廠區,環境唔太chill,但食物的確唔錯。餐廳有一半用左黎做廚房,得7張枱,但咁更加可以有快既出品!叫左燒春雞配炸蕃薯條,燒春雞唔老,好juicy,每啖都好享受。炸蕃薯條雖然好味,但如果改烤就可以更加食得出佢既味道。飲品叫左matcha latte,其實係因為為靚所以叫,味道濃郁,岩晒抹茶控!唯一缺點係擠迫環境,但大概呢個係香港大部分餐廳所面對既問題,尤其係工廠區,係lunch hour可以做多轉得一轉。
餐廳有一半用左黎做廚房,得7張枱,但咁更加可以有快既出品!
2021-10-28 766 瀏覽
觀塘海濱不嬲係一個散步同比小朋友放電嘅好地方,weekend嘅時候想搵間餐廳食野都好似好迫人咁,今日介紹一間喺海濱盡頭嘅樓上小店,除左平日一至五之外,星期六都開架,呢度新開左都只係大半年,店面雖然唔大,但環境都幾舒服架☺️呢度11點就有lunch set,一直去到收鋪,lunch set包是日餐湯同咖啡/茶,+$30重可以配埋甜品添!是日餐湯有兩款比你揀,比起平時d紅白湯,呢度真係誠意十足,呢日有*甘筍薑湯*,第一次飲用薑黎做嘅湯,又幾特別,重要配搭埋甘筍,夠哂健康,另一款係*雜菌湯*,湯嘅味道都算濃,重打得幾幼滑,兩款都好好味😋*燒春雞配炸蕃薯條 $128*燒春雞半份,比想像中大隻,雞肉嫩滑,食到lam哂手指,多數餐廳都係跟薯條,就算有蕃薯條都要加錢,估唔到呢度係跟蕃薯條,重要炸得好好食,一d都唔油膩👍🏻*澳洲和牛漢堡配蕃薯條 $138*呢款打卡一流,好足料,有半熟蛋、兩款芝士、和牛漢堡、蕃茄,平時d漢堡包通常係用生菜,呢度竟然係用沙律菜,物超所值,成個漢堡包厚到一啖咬唔哂,半熟蛋一咬落去爆哂汁,超滿足呀🤤甜品方面都有四款揀,我地叫左*焦糖布甸*同*Tiramisu*,焦糖布甸糖面夠

*燒春雞配炸蕃薯條 $128*
*澳洲和牛漢堡配蕃薯條 $138*
甜品方面都有四款揀,我地叫左*焦糖布甸**Tiramisu*,焦糖布甸糖面夠哂脆,布甸超級滑!Tiramisu非常足料,酒味濃,一樣好滑重好creamy添😋
食完甜品最後飲埋杯咖啡就完美喇,鍾意打卡嘅可以好似我咁叫杯*espresso tonic*,唔洗攪拌d咖啡都會慢慢沉落去,慢慢同d tonic water mix埋一齊,睇到都覺得治癒☺️
2021-10-25 441 瀏覽
💛黃店💛位於觀塘偉業街< 𝓖𝓻𝓸𝓾𝓷𝓭 𝓩𝓮𝓻𝓸 >, 裝潢以綠色及木系為主, 一間高質西餐廳, 價錢亦十分親民。ᴬᵘˢᵗʳᵃˡⁱᵃⁿ ᵂᵃᵍʸᵘ ᴮᵉᵉᶠ ᴮᵘʳᵍᵉʳ ʷⁱᵗʰ ˢʷᵉᵉᵗ ᴾᵒᵗᵃᵗᵒ ᶠʳⁱᵉˢ $¹³⁸澳洲和牛漢堡配蕃薯條相當足料, 軟綿麵包夾著厚身漢堡扒, 牛味香濃多汁, 面層再放有流心蛋, 帶有豐富口感。ˢˡᵒʷᶜᵒᵒᵏ ᴬᵘˢᵗʳᵃˡⁱᵃⁿ ᴮᵒⁿᵉ⁻ⁱⁿ ᴾᵒʳᵏ ᴿᵃᶜᵏ $¹⁶⁸慢煮澳洲有骨豬鞍扒究極厚身, 肉質非常軟嫩, 配菜亦很高質, 包括蒜頭、巴馬火腿蘆筍、紅蘿蔔條、薯仔及番茄仔, 這個菜式推薦推薦。ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ ⁽⁺$²⁰⁾採用小山園宇治抹茶泡製, 奶味較濃, 身為抹茶控, 覺得茶味可以再濃郁少許。ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ ⁽⁺$¹⁵⁾濃厚朱古力配上可愛拉花。ᴮᵃⁱˡᵉʸˢ ᴹᵒᵘˢˢᵉ ᶜᵃᵏᵉ ⁽⁺$³⁰⁾慕絲蛋糕帶有百利甜酒香味, 面層放上藍莓及士多啤梨。ᵀⁱʳᵃᵐⁱˢᵘ ⁽⁺$³⁰⁾提拉米蘇酒香勁濃, 口感濕潤, 質感細滑, 甜度亦適中, 相當有驚喜。Ground Zero📍觀塘偉業街93號7樓01-02號舖
💛黃店💛

ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ ⁽⁺$²⁰⁾

ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ ⁽⁺$¹⁵⁾
濃厚朱古力配上可愛拉花。

ᴮᵃⁱˡᵉʸˢ ᴹᵒᵘˢˢᵉ ᶜᵃᵏᵉ ⁽⁺$³⁰⁾
慕絲蛋糕帶有百利甜酒香味, 面層放上藍莓及士多啤梨。

ᵀⁱʳᵃᵐⁱˢᵘ ⁽⁺$³⁰⁾

Ground Zero
📍觀塘偉業街93號7樓01-02號舖
2021-10-23
去完志明春嬌橋打卡後,不妨來呢間💛樓上cafe嘆個甜品chill下,食完仲可以沿住海濱公園行下🌤燒春雞配炸蕃薯條$128🍖雞肉嫩滑入味😋蕃薯條好酥,有啲似台灣夜市個啲地瓜條蒜油辣椒虎蝦闊條麵$138🌶虎蝦相當彈牙🦐醬汁都幾香幾惹味Cream Brûlée$58🍮燉蛋creamy程度尚可,焦糖面薄翻少少嘅話整體口感會更好New York Cheesecake$58🍰蛋糕口感💯💯,味道濃郁而唔膩Hot Matcha Latte$46🍵Ice Chocolate$42🍫

燒春雞配炸蕃薯條$128🍖
雞肉嫩滑入味😋蕃薯條好酥,有啲似台灣夜市個啲地瓜條

蒜油辣椒虎蝦闊條麵$138🌶
虎蝦相當彈牙🦐醬汁都幾香幾惹味

Cream Brûlée$58🍮
燉蛋creamy程度尚可,焦糖面薄翻少少嘅話整體口感會更好

New York Cheesecake$58🍰
蛋糕口感💯💯,味道濃郁而唔膩

Hot Matcha Latte$46🍵
Ice Chocolate$42🍫
2021-10-19 31 瀏覽
𓂁 Groυɴd Zero 𓂁𓋯ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 又是跟友人去吃好西的好日子 : ) 這次暫時擺脫了深水埗跟西環的魔咒 (?)來到位於牛頭角和九龍灣中間的 ɢʀᴏᴜɴᴅ ᴢᴇʀᴏ吃一頓小清新的豐富午餐 ❤從牛頭角站步行了大約六至七分鐘就會到達整幢很多層都是食肆的大廈應該是平日在附近上班一族的午餐聚集地呢 ~位於七樓的 ɢʀᴏᴜɴᴅ ᴢᴇʀᴏ 景觀算蠻開揚的 店小小的很溫暖 ❤牆的一面用上了鏡子 令空間跟透光更好了星期六的下午很快就滿座了 大家都好會找餐廳阿!𓋪 𝘈𝘶𝘴𝘵𝘳𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘉𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳 𝘸/ 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴𓋪 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦 𝘸/ 𝘛𝘪𝘨𝘦𝘳 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴𓋪 𝘊𝘳è𝘮𝘦 𝘉𝘳û𝘭é𝘦𓋪 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶𓎾 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 𝘹 2雖然處於工業區 星期六還是有 ʙʀᴜɴᴄʜ sᴇᴛ 供應ᴡᴇᴇᴋᴅᴀʏ 的 ʟᴜɴᴄʜ / ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 的 ʙʀᴜɴᴄʜ 套餐都附是日餐湯奶啡跟甜品則是另外加配的 : ) 我們則點了一個 ʙᴜʀɢᴇʀ 跟闊麵分享 .___.漢堡裡的肉用上了澳洲和牛跟不可缺的芝士 蕃茄 上面再加上一隻超吸睛的太陽蛋 好豐
𓂁 Groυɴd Zero 𓂁

𓋯

ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 又是跟友人去吃好西的好日子 : )
這次暫時擺脫了深水埗跟西環的魔咒 (?)
來到位於牛頭角和九龍灣中間的 ɢʀᴏᴜɴᴅ ᴢᴇʀᴏ
吃一頓小清新的豐富午餐 ❤

從牛頭角站步行了大約六至七分鐘
就會到達整幢很多層都是食肆的大廈
應該是平日在附近上班一族的午餐聚集地呢 ~
位於七樓的 ɢʀᴏᴜɴᴅ ᴢᴇʀᴏ
景觀算蠻開揚的 店小小的很溫暖 ❤

牆的一面用上了鏡子 令空間跟透光更好了
星期六的下午很快就滿座了 大家都好會找餐廳阿!

𓋪 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦 𝘸/ 𝘛𝘪𝘨𝘦𝘳 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴
𓋪 𝘊𝘳è𝘮𝘦 𝘉𝘳û𝘭é𝘦
𓋪 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶
𓎾 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 𝘹 2

雖然處於工業區 星期六還是有 ʙʀᴜɴᴄʜ sᴇᴛ 供應
奶啡跟甜品則是另外加配的 : )
我們則點了一個 ʙᴜʀɢᴇʀ 跟闊麵分享 .___.

漢堡裡的肉用上了澳洲和牛
跟不可缺的芝士 蕃茄
上面再加上一隻超吸睛的太陽蛋 好豐富啊❤
份量超大的 我們對半分享後還需要切半吃 XD
牛肉雖不算多肉汁 但一點也不乾喔
夾在漢堡中很配搭 ^_^

有辣椒跟蒜香的虎蝦闊條麵也蠻出色的
彈牙的虎蝦有四隻 ; )
麵條跟蝦子都吸收了蒜跟辣椒的味道
帶點微辣 喜歡重口味的我們覺得超不錯啊!
闊條麵也煮得很好 很怕吃到硬硬的
幸好都很合我們胃口 ~

咖啡也是這裡很出色的一個項目 : )
拉花都超級超級高級!
我們點了一樣的 ʟᴀᴛᴛᴇ 但拉花都不一樣❤
一杯是飛馬一杯是海馬 (尖叫ɪɴɢ)!
拉花收藏者同時擁有這 2 個拉花 是小確幸阿 kkk
當然咖啡質素也很高 好喝!

另外也點了兩款甜點 焦糖布甸跟 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ

ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 小小一罐份量好多 入口很順滑
喜歡吃酒味濃一點的人兒應該會很超喜歡這個!
像我一樣愛吃甜一點的可以點焦糖布甸
脆脆的焦糖層配上充滿香草籽的布甸層
好好吃喔!
為這頓午餐畫上完滿的句號了❤
今次介紹嘅係距離志明橋5分鐘路程嘅cafe雖然地方唔大 但中意佢環境夠乾淨 食物質素方面 屬中上嘅樓上Cafe水準性價比算高👍🏻 推介俾觀塘區打工仔或者去志明橋影相嘅朋友 值得懲罰💛-♡︎ 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁𝗦𝗼𝘂𝗽 • 𝗠𝗮𝗶𝗻 • 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀🥣 蘑菇湯正常發揮 每羹都有粒粒蘑菇 -⭐️燒春雞配番薯條 $128呢個係必點 皮脆到好似乳鴿咁一切開咇曬啲雞油出嚟(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)肉質好嫩滑 雖然冇任何醬汁可以點 但淨食舊雞都已經好夠味🍠條炸到好似薯條咁 香脆 同樣正❤️😋:𝟰.𝟳/𝟱-🍝蒜油辣椒虎蝦闊條麵 $138見好多人都嗌呢個 就試試佢要讚下佢俾足4大隻虎蝦 肉質爽彈個麵嘅醬汁食落帶有少少四川麻辣嘅味道蒜香較濃 幾惹味 呢種fusion 幾特別😋 : 𝟰/𝟱-🍵Matcha Latte +$20打卡必點 靚拉花 👧🏻實在太鍾意🦄(⊃。•́‿•̀。)⊃靚到唔捨得飲呢杯用左小山園宇治抹茶泡製奶味較濃 鍾意佢完全唔會甜 😋 : 𝟰/𝟱-🍮焦糖燉蛋 +$30燉蛋勁creamy 偏重奶味 亦食到陣陣蛋香不過上面層焦糖稍為厚咗少少😋:𝟯.𝟴/𝟱-▪️Tiramisu +$30適合重口味人士 勁濃酒香
今次介紹嘅係距離志明橋5分鐘路程嘅cafe
🥣 蘑菇湯
正常發揮 每羹都有粒粒蘑菇
⭐️燒春雞配番薯條 $128
呢個係必點 皮脆到好似乳鴿咁
一切開咇曬啲雞油出嚟(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
肉質好嫩滑 雖然冇任何醬汁可以點
個麵嘅醬汁食落帶有少少四川麻辣嘅味道
蒜香較濃 幾惹味 呢種fusion 幾特別
🍵Matcha Latte +$20
打卡必點 靚拉花 👧🏻實在太鍾意🦄
(⊃。•́‿•̀。)⊃靚到唔捨得飲
呢杯用左小山園宇治抹茶泡製
燒春雞配番薯條
Matcha  latte
  • 燒春雞配炸蕃薯條
2021-10-15 29 瀏覽
呢座商廈我差唔多間間都試食過啦, 今日試食埋呢間, 地方唔算太大, 又係開放式廚房, 好彩油煙味唔太大啫, 我真係好怕去啲吸油既地方, 加上今日係坐BAR枱添, 對住個廚房食Iced Mocha - 味道不錯Iced Matcha - 濃濃抹茶香, 飲落都好濃抹茶味Caramel Pudding - 面層係燒焦過既糖, 食落口脆卜卜, 布甸都好甜下洋蔥湯 - 不太欣賞, 我覺得好油Beef Burger - 蕃薯條, 漢堡都好足料, 味道唔差Spring Chicken - 燒春雞肉質都叫嫩口既, 味道唔差, 配蕃薯條總結 :  可以一試, 但有進步既空間

Iced Mocha - 味道不錯

Iced Matcha - 濃濃抹茶香, 飲落都好濃抹茶味

洋蔥湯 - 不太欣賞, 我覺得好油

總結 :  可以一試, 但有進步既空間
2021-08-20
2021-10-14 29 瀏覽
晏晝去左牛頭角個邊,係海旁附近,有一棟好多餐廳嘅大廈,揀左呢間黎試。去到要等一陣,但都好快有位👍🏼 keep住都有人排隊等位坐低左叫左2份main course加杯野飲烤春雞+蕃薯條同虎虾闊條麵,配左杯凍朱古力我哋坐左係bar枱,都ok, 可以睇到廚師整野食,見其他人既野食都好吸引,所以都好期待。到食物上枱時,好香好吸引! 個虾闊條麵好好食!虾彈牙,佢配左虾膏去整個汁,好濃味,好惹味👍🏼 啲汁都掛到落闊條麵到,雖然好濃味但係唔會有漏既感覺烤春雞,以為會平平無奇,點知一入口勁juicy!!! 啲汁好多! 味道好好,唔會勁咸,就算係雞胸位,都唔會好鞋,又係一食停唔到口,蕃薯條好酥脆好好食! 有啲唔似平時出面食個啲,略為少左啲,唔夠食,如果多番啲會開心啲,但都超出預期,好食👍🏼👍🏼凍朱古力好濃,但唔會好甜,唔似係啲死甜朱古力,好重可可味👍🏼👍🏼 如平日跟餐叫會抵啲,不過今日假日要收正價,但無所謂啦,好味👍🏼本身想叫tiramisu ,但佢咁岩賣哂,唯有下次再試!一定有下次👍🏼👍🏼👍🏼走時都有同廚師講,讚佢哋既野食,店員佢地都好nice 服務都唔錯,環境都幾chill👍🏼👍🏼

去到要等一陣,但都好快有位👍🏼 keep住都有人排隊等位

坐低左叫左2份main course加杯野飲

烤春雞+蕃薯條同虎虾闊條麵,配左杯凍朱古力

《ɢʀᴏᴜɴᴅ ᴢᴇʀᴏ》𓏰一家成功的餐廳絕對會令人想回頭𓏰由主食到甜品都好出色的💛餐廳*̣̩✧*。𝘞𝘩𝘰 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘴 𝘨𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘦𝘮𝘦 𝘤𝘢𝘧𝘦?牛頭角觀塘一帶經常都會尋到寶𓍯附近上班的人大飽口福•͈‿•͈————————————𓊸♥ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ 𓏰小山園抹茶粉𓏰配上完美的拉花就有好心情✧*。✦ 小山園抹茶粉採用。香而不澀⸜•ᴗ•⸝✦ 奶同抹茶調配的比例剛好。值得稱讚*ꇴ*✦ 咖啡師說由他沖調的飲料都盡量不加糖。讓奶,抹茶的甘甜味自由發揮.。.o°✦抹茶味不會被濃厚的奶蓋過。帶點回甘味————————————.。. 咖啡師說著每杯都是他們的心機這杯也太合心意了吧♡.°————————————————————————慢煮澳洲有骨豬鞍扒 $168𓎭高級𝘮𝘦𝘢𝘵 配上豐富𝘴𝘪𝘥𝘦 𝘥𝘪𝘴𝘩𓎭豬鞍扒有一定的厚度 大概一吋厚𓎭慢煮烹調,可確保食材的原汁原味,維持稚嫩的食感𓎭從豬鞍的切面看,約被煎至七八成熟,既富肉汁,肉味亦濃而細緻𓎭近骨略帶脂質的部位,份外軟嫩甘香。𓎭小編超愛蘋果蓉做醬汁𓎭豬鞍扒跟蘋果蓉是絕配,酸酸甜甜令整體味道更有層令,亦一解肥膩感𓎭拍得住高級餐廳的質素極力推薦⑅
由主食到甜品都好出色的💛餐廳*̣̩✧*。
𝘞𝘩𝘰 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘴 𝘨𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘦𝘮𝘦 𝘤𝘢𝘧𝘦?

牛頭角觀塘一帶經常都會尋到寶𓍯
附近上班的人大飽口福•͈‿•͈
𓊸♥ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ

𓏰小山園抹茶粉𓏰配上完美的拉花就有好心情✧*。
✦ 小山園抹茶粉採用。香而不澀⸜•ᴗ•⸝
✦ 奶同抹茶調配的比例剛好。值得稱讚*ꇴ*
✦抹茶味不會被濃厚的奶蓋過。帶點回甘味
————————————
.。. 咖啡師說著每杯都是他們的心機
這杯也太合心意了吧♡.°
Lemonade
慢煮澳洲有骨豬鞍扒 $168
𓎭高級𝘮𝘦𝘢𝘵 配上豐富𝘴𝘪𝘥𝘦 𝘥𝘪𝘴𝘩
𓎭豬鞍扒有一定的厚度 大概一吋厚
𓎭慢煮烹調,可確保食材的原汁原味,維持稚嫩的食感
𓎭近骨略帶脂質的部位,份外軟嫩甘香。
𓎭小編超愛蘋果蓉做醬汁
𓎭拍得住高級餐廳的質素
極力推薦⑅•ॢ◡•ॢ
蒜油辣椒虎蝦闊條麵 $138
𓎭評價非常高 似乎大家對它有一定的厚愛
𓎭虎蝦大大隻,爽口彈牙是基本
𓎭用蒜油,指天椒粉,花椒油去炒
香氣逼人,只帶小小麻,適合不吃辣的。
𓎭加埋蝦乾𓏰初初還以為是辣肉碎 好有咬口𓏰令整體味道再度昇華
𓎭每一條闊條麵都掛滿汁 入口做到煙韌彈牙
𓎭想不到意粉都弄得這樣出色 •̥ ̫ •̥

————————————

𓏰被忽略了的焦糖燉蛋𓏰每個人來到都想一嚐提拉米蘇*̣̩✧*。可惜是限量的呀
但相信焦糖燉蛋的好吃指數跟提拉米蘇是睇齊的
スイーツ
♥ 法式焦糖燉蛋 $58
⚘ 利用慢煮技術弄出綿滑緊緻的燉蛋⸜•ᴗ•⸝
⚘ 質感有別於其他地方吃的
⚘ 金黃剔透的薄脆焦糖。香甜卻又帶着一絲甘苦。*ꇴ*
⚘ 一粒粒黑色雲喱拿籽混合在燉蛋
⚘ 一嫩一脆。一暖一凍。啖啖滑溜
♥ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴄᴀᴋᴇ $48
⚘ 用左𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦做原材料 口感上軟滑
⚘ 以為𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 一定又甜又漏
⚘ 但廚師做左手腳去減低甜膩度 效果好成功 加分加分⸜•ᴗ•⸝
⚘ 食到有小小檸檬汁。令成件事好fresh*ꇴ*
⚘ 香脆餅底牛油味濃
Baked  cheese  cake
————————————
.。. 每個甜品都花左唔小心機
所以食既候會找到驚喜位♡.°

*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
2021-09-30
Lemonade
Baked  cheese  cake
  • ᴛᴀɢʟɪᴀᴛᴇʟʟᴇ ᴡ/ ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ,
  • ꜱʟᴏᴡ-ᴄᴏᴏᴋ ʙᴏɴᴇ-ɪɴ ᴘᴏʀᴋ ʀᴀᴄᴋ
  • ᴄʀᴇᴍᴇ ʙʀᴜʟᴇᴇ
  • ʙᴀᴋᴇᴅ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴄᴀᴋᴇ
  • ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
2021-10-11 29 瀏覽
之前IG見到人share 呢間既燒雞 好吸引好多人都話高質所以專登黎牛頭角食個lunch 餐廳細細間 座位唔多放lunch時間都好full我揀左辣椒虎蝦闊條麵 $138老公揀左豬鞍 $168價錢包左餐湯 當日係蘑菇湯 有濃濃既蘑菇香🤤Main dish 十分出色因為即叫即整 上枱時 剛剛炒起 蒜味香噴噴🤤而呢個辣 同平時食西餐既辣意粉略為不同呢個係用左麻辣 好新穎 配搭 虎蝦都爽口彈牙 🤩而豬鞍 好大份 配菜仍都唔馬虎有腩肉包蘆筍卷同我最鐘意既焗番茄 & 蒜😍野飲叫左杯cappuccino見到咖啡師沖野飲個野好認真👍🏻拉花仲好靚添呀😍雖然地點唔算好就腳 不過野飲同食唔物都真心好好 百零蚊咁好食既話 好值得行過黎食架
之前IG見到人share 呢間既燒雞 好吸引

拉花仲好靚添呀😍

雖然地點唔算好就腳
不過野飲同食唔物都真心好好
百零蚊咁好食既話 好值得行過黎食架
🍪 【#觀塘】Ground Zero💥觀塘Cafe新貴 炎夏探路失望而回 💥.🍪 又一間最近幾多人吹捧嘅餐廳,燒春雞同tiramisu多人叫。✧Another highly-rated restaurant hidden in commercial buildings. Roasted Spring Chicken and tiramisu are popular dishes.🍪 位置一般,喺牛頭角站出發要行約10分鐘,行返去APM都要預20分鐘🌞🥵✧Inconvenient location: 10-min walk to Ngau Tau Kok station; 20-min walk to APM.🍪 環境比想像中細,有26個位,其中有張枱放正喺廚房出口,同埋bar枱有四個位都幾迫,唔太好坐。另外卡位如果有人出入,有時食客要起身讓人。我當日公眾假期去,12:30pm滿座🤯✧A small floor plan packed with 26 seats. Putting a table right in front of the kitchen door is quite aw
🍪 【#觀塘】Ground Zero
💥觀塘Cafe新貴 炎夏探路失望而回 💥
✧A small floor plan packed with 26 seats. Putting a table right in front of the kitchen door is quite awkward. It is either not so comfortable to sit at the cramped bar table. For the booth seating, sometimes customers have to get up and make way for the others. I visited on a public holiday and the seats were full at 12:30pm.

🍽燒春雞配炸蕃薯條 $128(3.5/5)
🥘Roasted Spring Chicken w/ Sweet Potato Fries

雞燒得金黃色賣相不錯,肉汁算多但唔係好嫩滑,雖然上面加香草好似好過加蔥。蕃薯條炸粉太多。
✧Golden and quite juicy but not particularly tender. Topped with spring onion (I personally prefer garlic or herbs). Sweet potato fries are wrapped with too much flour.
🍽蒜油辣椒虎蝦闊條麵 $138(2.5/5)
🦐Tagliatelle w/ Tiger Prawns “Aglio O Olio”
🍽蒜油辣椒虎蝦闊條麵

一道同想像中好大出入嘅菜式🤯最突出係麻辣味😅仲配上豬肉碎,感覺幾港式,唔係好食到蒜香味。蝦幾爽口彈牙,但肉質唔扎實。
✧The dish is so different from my expectation...garlic and chilli are not the dominant flavours, and it turns out the numbing spice mixed with minced pork stands out the most. This is not even italian...The prawns are bouncy but not firm enough.
🍽Tiramisu(3.5/5)
🍽Tiramisu

🥲食完主菜覺得麻麻,但佢地個tiramisu都幾多人叫,就試埋。賣相好一般,層次唔分明,覺得好似雪咗一段時間。酒味重,有少少過濕。
✧Was wondering if I should give this tiramisu a try, after the disappointment from main dishes. Average presentation. Strong alcohol flavour. A little bit too moist and does not seem fresh.

🍪食物調味唔太啱我胃口🥲環境有少少壓迫感。食物定價太高,同一價錢喺觀塘好多選擇。
✧I am not really fond of the dishes. The overrated and cramped restaurant has its food overpriced. With the same amount of money, many restaurants in Kwun Tong offer better deals.
味道 Taste:🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪5
💸消費 Spending:$165 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:3/5
2021-09-22
5 分鐘 (堂食)
餐廳屬樓上cafe形式, 空間不太大, 坐落有啲迫迫地🤔廚房為開放式, 變相會有啲油煙味出左黎...🙈同埋當日星期六去, 個lunch set只包餐湯, 無包飲品同埋無得以優惠價加錢試佢地既tiramisu/ cream brulee..🥺 🍴ᴍᴀɪɴ·澳洲和牛漢堡配番薯條 $138﹟黎到見到個賣相都好足料, 食前當然要先介開個蛋黃, 等啲蛋液滋潤成個包🤣個包有烘過, 面頭微微香脆得黎內裏都軟熟🥰食落味道不錯, 牛肉就正常發揮, 都有一定厚度, 感覺牛香可以更強烈🤨旁邊配既甜薯都炸得夠脆👍🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Tiramisu $58﹟依個甜品, 十個食評有十一個都讚🤔吸引左我去試試佢, 食完又真係幾值得推介💕整體酒味同咖啡味互相平衡, 個mascarpone cheese好軟滑😙啲手指餅浸嘅程度剛好, 唔會腍到好似一pat嘢咁, 甜品仲加入左啲朱古力碎碎🍫增加口感之餘, 味道都好夾🤞🥤 ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Latte $46﹟期待會有特別既拉花, 可惜唔知係咪較多客人既關係, 最後都係得心心拉花😂飲落抹茶回甘偏弱...整體重奶味, 勝在口感順滑, 無太多粉末感🙈

🍴ᴍᴀɪɴ·澳洲和牛漢堡配番薯條 $138

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Tiramisu $58

🥤 ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Latte $46
  • Tiramisu
2021-10-03 27 瀏覽
憑着高質及性價比高而於social media火速走紅,趁著假日便相約朋友來嚐嚐。慢煮澳洲有骨豬鞍扒 ($168)豬扒相當厚身,份量十足,肉質鬆化軟腍,鮮嫩多汁,軟中帶勁的嚼感,爽口彈牙。入口肉味香濃,帶有少許脂肪、油脂,吃起來更香口,相當美味。使用的配菜也絕不馬虎,用了新鮮蘋果製作醬汁,味道酸咪咪更醒胃;蕃茄甜美多汁。澳洲和牛漢堡配蕃薯條 ($138)賣相誘人,包外脆內軟,芝士鹹香,澳洲和牛漢堡口感軟嫩,肉汁豐富;蕃薯條肉質綿密,味道香甜。Baileys mousses cake將香醇濃滑的甜酒入饌蛋糕中,令人垂涎三尺!入口細滑雅緻,散發著Baileys香氣,細滑醉人。Tiramisu跟傳統的tiramisu一樣,以兩層mascarpone cheese夾雜兩層手指餅,當中的手指餅吸滿咖啡,帶有香濃的咖啡香,口感層次分明且質感軟滑creamy。Mocha拉花圖案精緻,讓人驚嘆!口感柔滑,咖啡與朱古力味互相平衡,對喜愛朱古力而又想喝咖啡的人而言,這就是最佳選擇。

慢煮澳洲有骨豬鞍扒 ($168)

澳洲和牛漢堡配蕃薯條 ($138)

Baileys mousses cake

Mocha
2021-10-02 53 瀏覽
今日去咗牛頭角區一間cafe 近排好似好多人去😛佢每逢星期六都有brunch menu 包左一份主食同埋餐湯 唔知好唔好食呢😚👅 蟹肉闊條麵 $158意粉食落好creamy 但係又唔會太漏 啱晒女小編🙈闊條麵口感不錯 幾煙韌😋蟹肉份量都幾多 唔會食到有蟹殼碎 再配埋魚籽 好好食🤤👅 慢煮有骨豬鞍扒 $168呢個非常推介俾大家食‼️豬鞍扒好厚身 但係食落仲好Juicy🤩火候啱啱好 肉質有咬口得嚟唔會過靭 而佢調製嘅醬汁酸酸甜甜 好似加咗啲蘋果 好開胃 呢道菜好出色 正🥰👅 Tiramisu $58Tiramisu 嘅份量幾多 Mascarpone cream 好滑好香濃😗甜度適中 而整體食落酒味比較突出 如果鍾意食酒味嘅人就要一試😝👅 Baileys Mousse Cake $48呢個係女小編非常推介嘅‼️佢嘅mousse整得好幼滑 忌廉味好突出 酒味相對偏少 唔飲酒嘅都會啱食🤓再帶有少少嘅朱古力 真係好好味😋總括嚟講 呢間餐廳嘅食物質素好高🤩大家一定要嚟呢度試吓‼️😋 好味:8.88/10🤑 價錢:8.01/10🤗 服務:8.23/10😝 環境:8.01/10😚 衞生:7.99/10🤩 整體

👅 蟹肉闊條麵 $158

Chocolate
Baileys Mousse Cake
Matcha Latte
Chocolate
呢間樓上Cafe近排好出名 好多人都讚佢哋個tiramisu好正😮 身為tiramisu控嘅講唔停梗係唔會放過機會去試吓啦!✔️蒜油辣椒虎蝦闊條麵 $138總共有四隻虎蝦 隻隻都好大隻彈牙 調味方面 講唔停覺得可以再辣返少少 不過都好惹味🥰✔️蟹肉闊條麵 $158蟹肉份量好多 每條意粉都掛滿蟹肉🦀 配料仲有三文魚子同埋菇 佢唔係太creamy嗰種意粉所以食完成個都唔會太漏👍🏻✔️慢煮澳洲有骨豬鞍扒 $168講唔停覺得呢個係主食裏面最推薦嗰款 Size係超級巨型 肉質一啲都唔柴 亦都唔會太多肥膏 再配埋酸酸地嘅汁好好食😚✔️澳洲和牛漢堡配返薯條 $138呢個就比較普通 漢堡扒未至於係超級juicy🙈 不過嗰日嘅薯粒好脆 值得加分✔️Baileys Mousse cake +$30Mousse 都算幾滑 酒味又唔會太重 啱晒平時唔係好酷酒嘅講唔停🥂✔️Tiramisu +$30呢個好值得推薦比咖啡控 咖啡味係超級濃郁 而mascarpone cheese份量都啱啱好 平衡返帶苦味嘅咖啡❤️整體來講 講唔停覺得呢間樓上Cafe質素幾唔錯 最推薦係個豬鞍同埋tiramisu!

✔️蒜油辣椒虎蝦闊條麵 $138

✔️蟹肉闊條麵 $158