2020-06-22 746 瀏覽
我在周日晚跟姐妹们一起去吃了这家印度餐厅。服务非常贴心。一个眼神过去,say no more,服务员就过来了。非常的周到。里面的馕是必点,里面有黑松露诶!我们五个女生点了四份馕,吃不够。沾虾酱,羊肉酱什么的都爆好吃😋。地理位置也很好,就在J Residence下面。从湾仔A3出口出来,走三分钟就到了。这个Area是expat比较聚集的地方,下班以后来喝一杯🍺,happy hour一下,也是极佳的选择。下次还会再去~

下次还会再去~
2020-06-21
2020-06-08 839 瀏覽
之前由一位剛為印度人妻的香港朋友帶來。今日帶朋友來 encore。🎉 環境:呢度嘅裝修係有D異國風情,落地玻璃,似高級西餐廳,加上好少客人,行過門口,會唔敢入黎,怕被鋸或中伏。客人大多係外籍人同斯文客,係一個傾計、談心事嘅好地方。💰 價錢: 打開餐牌,唔貴喎!價錢都只係一百多D,加上有 Openrice 7折優惠,咁嘅服務,環境,食物,非常抵食。🍠 食物:非常精緻,男性朋友都話好食,可列入 encore list. 😋 份量,男仕應該唔夠飽,女仕,就可試多幾款食物。 若你未試過印度菜,呢間可作為你嘅入門。❤ 提一提: 呢度嘅侍應係外籍人士,不過,唔駛擔心,餐牌係有中文架!😊

🎉 環境:

💰 價錢:

🍠 食物:

❤ 提一提:
呢度嘅侍應係外籍人士,不過,唔駛擔心,餐牌係有中文架!😊
2020-05-19
2020-05-29 794 瀏覽
定期要去灣仔開會,午間總會找些新的餐廳試試。最近的選擇条件,能坐得沒那麼迫是主要因素,今天就進了這間,新式裝修,坐得舒服,百多元lunch set,有頭盤,主菜和飲品。頭盤選了烤雞和免治羊肉卷,份量不少,羊肉卷美味。主菜是蕃茄咖哩雞肉,配印度薄餅,咖哩薯仔等,微辣而香料味道豐富,好吃,CP值高,繁忙工作中的小彩虹

2020-05-26
如果你都鍾意食咖喱,會唔會同我一樣覺得重慶大廈其實都幾好食😂 只不過有時同朋友都想搵舒服啲嘅地方,食得野而家都避免枱貼枱,第一次俾我搵到間又靚又好食嘅印度餐廳👳🏾‍♂️😍一坐低好快就上咗個前菜小食,係塊烤餅仔上有啲咖喱味嘅肉,唔知係啲乜但幾好食😬上網睇有tacos嘅相,見menu係冇架喎,但又照俾我哋嗌,係咪隱藏menu嘅意思?😂 揀咗芝士松露嘅印度夾餅Nizam’s Tacos $98 ,冇諗過就咁一塊皮加芝士同埋松露,味道可以咁夾,而且唔會覺濟🤰🏻Avocado Mango Bel $128 個味道係酸酸地咁🥭🥑,當中有牛油果、米通、紅石榴等等,都幾特別,之前未試過咁嘅配搭👀Gunpower Chicken $108 係佢嘅餐廳推介炸雞球🐤,加上中間獨特又辣辣地嘅醬,非常惹味😋咁當然要叫埋咖喱同naan先至係食印度野啦🥘,Chicken Makhani $148香濃咖喱奶油雞同Garlic Naan $40都好好食呀,滿足晒想食印度野嘅肚dump😘 飲品嘅Mango Delight $48🍹係芒果菠蘿嘅特飲同埋local啤酒Yau Pale Ale $58🍺都唔錯可以試下👍🏻 見好少

Avocado Mango Bel

Gunpower Chicken

Chicken Makhani

Garlic Naan

見好少食評,等我推薦下先😛

總評🔮推介去試試
Avocado Mango Bel
Gunpower Chicken
Chicken Makhani
Garlic Naan
2020-01-14 1006 瀏覽
Food was excellent.  Good choice of 'tapas' like Indian appetizers.  These were my favorite dishes: Gunpowder Chicken, Peri Peri Scallop and Avocado Mango Bhel. The main courses were surpsingly good too, my favorite ones are: Baigan Bhurta and Chicken Tikka Masala.

2020-01-13
應該是我第一次食的印度菜餐廳以新派分享點心「IndiSum」為概念的菜式重點推介菜式:Prawns Rum Bomb火焰大蝦淋上著名印度Old Monk 冧酒再燃起火焰的炭火烤蝦令蝦食落有淡淡的酒味Gunpowder 香脆雞塊配上特製醬汁食用充滿着Gunpowder風味的酥脆雞肉Gunpowder又稱Milagai Podi是南印度的一種傳統混合香料並被廣泛用作烹調之中,提升食物色香味印度夾餅Nizam’s Tacos 可選松露芝士或雞肉作餡料甜品🍮方面印式酥脆紅蘿蔔角仔 Carrol Gujjia就好像中國傳統食品角仔一樣外層酥脆,內裏充滿香甜的紅蘿蔔布甸、紅蘿蔔果醬及番紅花奶油好特別好中西合璧的菜式芒果濃奶甜芝士 Mango Rasmalai原本還擔心這個甜品會好甜但食落好有口感不會太甜太膩芒果肉與甜芝士的配合好夾Cocktails PAAN ROSE酒精濃度剛剛好!花香味甜甜的TAMARIND MARGARITA 像沙冰的感覺...好適合吃完辣味菜式後喝👍🏻

應該是我第一次食的印度菜

配上特製醬汁食用
充滿着Gunpowder風味的酥脆雞肉
Gunpowder又稱Milagai Podi
是南印度的一種傳統混合香料
並被廣泛用作烹調之中,提升食物色香味

印度夾餅Nizam’s Tacos
可選松露芝士或雞肉作餡料

甜品🍮方面
印式酥脆紅蘿蔔角仔 Carrol Gujjia
就好像中國傳統食品角仔一樣
外層酥脆,內裏充滿香甜的紅蘿蔔布甸、
紅蘿蔔果醬及番紅花奶油

Cocktails
PAAN ROSE
酒精濃度剛剛好!花香味甜甜的
TAMARIND MARGARITA
像沙冰的感覺...
好適合吃完辣味菜式後喝👍🏻
我印象中印度🇮🇳菜,只得咖喱,薄餅,較為常見😅好像有點膚淺。但最近我去了老字號印度菜Gaylord Indian Restaurant(爵樂餐廳)旗下新開以南印度傳統混合香料<Gunpowder>命名的印度餐廳後,令我改觀了它無論裝修和食物賣相變得型格,份量不大,更有多款不同的🍸🍹選擇,用來佐酒一流我個人就最愛, <Bollywood Bravas孟買風味香料薯仔>🥔炸薯仔粒和紅菜頭粒,配上自家製紅菜頭芒果汁,完全不像一道印度菜😂 <Gunpowder Chicken 香脆雞塊>看似普通的芝麻炸雞,沾上獨特的醬後,非常惹味<Murg Mussallam Roulade 奶油咖喱釀雞肉卷 >雞胸加入奶油用慢煮方法而成,又香又嫩甜品,我自己推介<Mango Rasmalai芒果濃奶甜芝士>,芒果茸配上厚厚cream cheese口感香滑。

2019-12-12 539 瀏覽
Gunpowder-一隻印度菜經常用到既香料,少少辣,味道濃郁得黎都好香,好難形容果種味道,但都幾代表到印度菜🤓都冇諗過食印度菜既餐廳可以咁classy,環境十分舒服☺️ 食啲特式印度點心加杯cocktail,傾下偈真係好正。食物多數會以點心為主,每人食少少傾下計飲下酒,特別推介tacos($108) 味道口感層次豐富,辣雞肉十分之惹味😛之後火焰大蝦 ($138) 店員會灑上酒再點火,賣相夠哂吸引之餘,蝦都好新鮮彈牙🤤 食印度菜點可以唔食咖喱,試咗兩款唔同種類既咖哩,各有特色,加埋印度呢個烤餅,絕對係完美嘅組合。

食物多數會以點心為主,每人食少少傾下計

2019-12-10 473 瀏覽
食完呢餐令我對印度菜完全改觀♥️話說以前係外國讀書的時候曾經食過一餐傳統印度菜可能真係太傳統啦~令我從此對印度菜怕怕😂今次再度挑戰Indian cuisine位於灣仔船街呢間印度菜餐廳叫GunpowderGunpowder又稱Milagai Podi是南印度的一種傳統混合香料被廣泛用作烹調之中去提升食物色香味😉餐廳以新派印度點心「IndiSum」為概念傳統的receipt但現代化的烹調技巧及擺盤小碟型式好方便一大班人分享同試多幾款-孟買風味香料薯仔「Bollywood Bravas」外型有點像西班牙香辣炸薯仔,薯仔中間好嫩有d似薯蓉但外皮好脆炸,微辣的味道好正,仲有紅菜頭芒果醬汁配搭香脆雞塊「Gunpowder Chicken」看似簡單的炸雞配上特製的Gunpowder醬,馬上變成充滿着Gunpowder風味的酥脆雞肉印度夾餅「Nizam’s Tacos」可選松露芝士或雞肉餡料,雞肉餡係傳統既瑪莎拉雞,微微咖哩同香料味好惹味;松露芝士餡好特別,估唔到變成tacos都好夾火焰大蝦「Prawns Rum Bomb」淋上著名印度Old Monk 冧酒,再燃起火焰的炭火烤蝦,令蝦食落有淡淡的Ru
食完呢餐令我對印度菜完全改觀♥️

被廣泛用作烹調之中去提升食物色香味😉
餐廳以新派印度點心「IndiSum」為概念
傳統的receipt但現代化的烹調技巧及擺盤
小碟型式好方便一大班人分享同試多幾款
孟買風味香料薯仔「Bollywood Bravas」

香脆雞塊「Gunpowder Chicken」

印度夾餅「Nizam’s Tacos」

火焰大蝦「Prawns Rum Bomb」
淋上著名印度Old Monk 冧酒,再燃起火焰的炭火烤蝦,令蝦食落有淡淡的Rum酒香味

印式酥脆紅蘿蔔角仔「Carrot Gujjia」
外型同中國傳統食品角仔一樣,外層酥脆,中間係蘿蔔蓉餡,切開之後上面放上蘿蔔果Jam,口感幾特別

如果鍾意酒精的朋友可以試下呢度cocktail
Paan Rose 同Tamarind Margarita 兩款都唔錯🍸
Recently open modern Indian restaurant on ship street and offers nice environment and tasty Indian food.All dishes serve as tapas styles and specialty drinks are great!Highly recommended signature gunpowder chicken and pork belly!I love gunpowder and will bring friends to try other dishes again!

2019-09-25
從好朋友得知呢間新開的印度餐廳!來自尖沙咀著名的爵樂印度餐廳,是香港1972年第一家來自印度貴族開的印度菜!今日中午與同事來到食午餐,我點了lunch set的Gunpowder Fish; 同事J點了Chicken Tikka Masala! Gunpowder fish 用上新鮮三文魚塊,配搭上不同香料制成的醬汁,帶點辣但非常開胃口,味道特別,但口感非常好!Chicken Tikka Masala 香嫩的雞肉,帶有特別香料泡制的咖哩汁,非常美味!推薦!菜單上還有不少菜式,以後再約些朋友來食下!爵樂Gaylord 在47年後來到灣仔開姐妹店Gunpowder,味道有驚喜!值得一試!

2019-09-11
10 分鐘 (堂食)
  • Gunpowder  Fish
  • Chicken  Tikka  Masala