2023-06-24 41 瀏覽
今日Duck哥🦆同老婆行K11,到午飯時間🕛,佢話好耐無去小韓國街🇰🇷,好想去食個韓式🇰🇷lunch,我都有同感,當然舉手讚同啦🙋🏻‍♂️!去到小韓國街依然見到啲熟悉嘅店舖同餐廳😂,但又發現有新食肆“Hana Korean Restaurant”,門牌及店內裝修都以粉紅色🎀為主色,帶簡潔時尚風格,非常吸睛😍。我地見有新店又裝修得幾靚,當然要入去試下啦!餐牌選擇貴精不貴多🥰,主打粥品🍲,烏冬🍜及餃子🥟。點餐後,店員會送上免費前菜,泡菜及酱醃蘿蔔😋。韓式牛肉烏冬 $98烏冬用韓式銅鍋盛載🍲,質感非常滑溜又帶點煙韌🥰,配上清湯底,更突顯烏冬嘅香味😋,牛肉🐂是分開另上,配紅蘿蔔絲🥕一齊炒,味道甜中帶油香😋。鮮蜆烏冬 $88烏冬質感非常滑溜又帶點煙韌,同樣用上清湯底🥰,跟鮮蜆🦪非常之搭,令蜆味更突出,整體味道更鮮甜😋。煎韓牛餃子 (5隻) $72餃子🥟皮薄,餡料飽滿,炸過之後皮脆肉香,餃餡選用韓牛🐃,牛味特別香濃😋。煎韓國鮑魚餃子 (5隻) $72餃子🥟形狀好得意,修長成哈哈笑形狀😊,但味道又出奇咁好食😍,餡料除咗飽魚粒仲有其他蔬菜粒,味道豐富又好味😋。總括而言,餐廳由韓國人🇰🇷主理,唔怪

點餐後,店員會送上免費前菜,泡菜及酱醃蘿蔔😋。

韓式牛肉烏冬 $98

鮮蜆烏冬 $88

煎韓牛餃子 (5隻) $72

煎韓國鮑魚餃子 (5隻) $72

總括而言,餐廳由韓國人🇰🇷主理,唔怪得佢啲烏冬和餃子咁有韓國風味啦。另外,佢更加將家鄉嘅釜山粥🇰🇷帶嚟香港,仲要用麻油替代食用油,非常健康,下次等我試埋佢地嘅粥先。
2023-06-18
2023-06-19 106 瀏覽
呢間韓式餐廳係由釜山Oppa開嘅 以少女粉紅色為主調 驟眼睇好似cafe🩷主打佢家鄉嘅釜山粥同烏冬 有別於香港主流韓國餐廳✨.📌韓式前菜 $free平時前菜多數都係泡菜/大豆芽/菠菜 呢到係醃章魚同蘿蔔幾特別 章魚煙韌滑溜 蘿蔔爽脆 兩款都鹹鹹地 偏重口味 用嚟餸粥一流🐙🥕.📌釜山鮮鮑魚粥 $118老闆每日用上4-5個鐘將釜山米熬成粥底 口感比起一般嘅粥濃稠 杰身好多 有啲似risotto咁🤣粥底煲到好軟綿 但都食到飯粒粒分明嘅咬口🍚粥入面除左有鮑魚片 仲有紅蘿蔔, 翠肉瓜, 薯仔, 洋蔥粒🥕🥒🥔🧅鮑魚份量都唔算少 幾爽口 但個味就唔算鮮甜🤫配上蔬菜粒 食落好有口感又健康啲 加上熱粥仲可以養胃驅寒 而且零味精 好養生💚成個粥好足料 份量超多 佢唔係粥水咁稀 兩個人share都夠食👭🏻同埋都落左幾多麻油 係香口 但就偏油膩🙈.📌釜山魚糕烏冬 $78釜山地道烏冬同平時日式烏冬有啲似 都係有油揚, 蔥花, 蛋, 海帶等配料🇯🇵不過用筷子捲起烏冬 成件事高級左 好啱打卡🥢烏冬比較軟身滑溜 帶點煙韌 唔算太有咬口🍜魚糕串種類都幾多 但全部一樣味 口感都差唔多 比較結實重麵粉感🍥最鍾意係浸喺湯入面

📌韓式前菜 $free
韓式前菜

📌釜山鮮鮑魚粥 $118

📌釜山魚糕烏冬 $78
釜山魚糕烏冬
烏冬比較軟身滑溜 帶點煙韌 唔算太有咬口🍜魚糕串種類都幾多 但全部一樣味 口感都差唔多 比較結實重麵粉感🍥最鍾意係浸喺湯入面嗰款魚糕片 軟糯啲 魚味都重啲🐟估唔到有咁多魚糕 好抵食🤩但略嫌湯底鹹左少少🤏🏻

📌(蒸)韓國鮑魚餃子 $72/5
除左有普通嘅韓式餃子 呢到嘅餃子花款都多😎內餡都係粉絲, 豬肉, 韭菜 但就多左啲鮑魚粒粒 不過都幾少 存在感好低🦪味道帶少少甜 主要都係豬肉香🐽餃子皮幾煙韌 內餡軟綿唔算太乾💦蒸比起煎冇咁香口 但就會清啲 食到餡嘅香味👅

📌(煎)濟州黑豚肉餃子 $72/5
雖然係用左黑豚肉 但食落同平時嘅豬肉餃子差唔多🥟入面同樣都係豬肉, 粉絲同韭菜😛煎餃好香口 外皮煎到金黃香脆 完全唔油 豬肉內餡軟綿帶點肉汁 口感好正 惹味過蒸餃好多😈
韓式前菜
2023-06-17 30 瀏覽
HANA Korean Restaurant 主打韓國釜山粥~今日特登來試下👍🏻來到見都多人食~建議大家預早來💕我排隊大概等左15分鐘可以入座入座後~侍應會先上前菜~有醃製蘿蔔、仲有醃辣魷魚 🦑好開胃叫左一碗釜山粥、一碗烏冬、兩份餃子🥟。釜山鮮鮑魚粥 $118個粥底超棉軟💞味道濃郁~配料豐富~除咗有鮑魚片之外配上甘筍粒、洋蔥粒、翠玉瓜粒更有紫菜同麻油~撈勻好好味🤤。釜山魚糕烏冬 $78 上碟賣相吸引~烏冬入口Q彈配上魚糕~清清地幾好味叫左兩份餃子🥟~因為鐘意香口~兩款餃子都簡左煎餃煎餃🥟煎到皮金黃香脆,肉餡飽滿~唔錯。濟州黑豚肉餃子 $72。韓式傳統煎餃子 $68仲叫左一罐啤酒。peach Juice $25 📍尖沙咀金巴利街1E號地舖#鮑魚粥 #Busan #Abalone #Udon #Dumpling
HANA Korean Restaurant
主打韓國釜山粥~今日特登來試下👍🏻
來到見都多人食~建議大家預早來💕
我排隊大概等左15分鐘可以入座

入座後~侍應會先上前菜~
有醃製蘿蔔、仲有醃辣魷魚 🦑好開胃

叫左一碗釜山粥、一碗烏冬、兩份餃子🥟

。釜山鮮鮑魚粥 $118

個粥底超棉軟💞味道濃郁~
配料豐富~除咗有鮑魚片之外
配上甘筍粒、洋蔥粒、翠玉瓜粒
更有紫菜同麻油~撈勻好好味🤤

。釜山魚糕烏冬 $78

上碟賣相吸引~烏冬入口Q彈
配上魚糕~清清地幾好味

叫左兩份餃子🥟~

因為鐘意香口~兩款餃子都簡左煎餃
煎餃🥟煎到皮金黃香脆,肉餡飽滿~唔錯

。濟州黑豚肉餃子 $72
。韓式傳統煎餃子 $68

仲叫左一罐啤酒。peach Juice $25

📍尖沙咀金巴利街1E號地舖

• 釜山鮮鮑魚粥
來到尖沙咀的韓國街,來這間新開的Hana Korean Restaurant,由韓國人廚主理,主打釜山烏冬、餃子及韓式粥先來白蘿蔔及魷魚泡菜😳生魷魚很好吃 🥢 韓牛蔬菜粥($118)軟綿綿的韓牛粥,加了牛肉碎、香菇、紅蘿蔔及薯粒,帶很香的麻油味✨更喜歡配上一起泡菜吃 🥢 泡菜五花腩烏冬($98)烏冬軟身又帶一點彈性,能吸收湯汁的味道👍🏻泡菜酸味較突出,而切薄片的五花腩爽彈 🥢 煎韓牛餃子($72 / 5隻)麻油香味突出,拍照久了還能保持香脆👍🏻 🍹 飲品暫只有罐裝飲品,點了桃味及菠蘿味梳打,各$27

先來白蘿蔔及魷魚泡菜😳生魷魚很好吃

🥢 韓牛蔬菜粥($118)

🥢 泡菜五花腩烏冬($98)

🥢 煎韓牛餃子($72 / 5隻)

麻油香味突出,拍照久了還能保持香脆👍🏻

🍹 飲品暫只有罐裝飲品,點了桃味及菠蘿味梳打,各$27
2023-06-17
  • 煎韓牛餃子
  • 泡菜五花腩烏冬
2023-06-17 23 瀏覽
“釜山鮮鮑魚粥”($118)“釜山魚糕烏冬”($78)“韓牛餃子”($72)“蒸泡菜餃子”($68)尖沙咀韓國街最近開咗間叫Hana嘅餐廳餐廳用上粉紅色為主色,十分搶眼🩷望望menu發現呢道主要提供釜山粥,烏冬,餃子🥟我地各點咗粥同烏冬,煎同蒸餃😚粥點選咗人氣嘅釜山鮮鮑魚粥上枱時已經聞到濃濃嘅麻油香☺️飯粒飽滿,質地比較濃稠配上鮮鮑魚片整體十分鮮甜😋另外點咗釜山魚糕烏冬烏冬質地好滑溜😚魚糕份量夠哂多真係好懷念以前喺釜山食到嘅魚糕🥹煎韓牛餃子一份有5隻🐮外層煎到超級香脆,入面肉餡飽滿👍🏻蒸泡菜餃子同樣一份5隻味道香香辣辣好惹味☺️
“釜山鮮鮑魚粥”($118)
“釜山魚糕烏冬”($78)
“韓牛餃子”($72)
“蒸泡菜餃子”($68)

尖沙咀韓國街最近開咗間叫Hana嘅餐廳
餐廳用上粉紅色為主色,十分搶眼🩷
望望menu發現呢道主要提供釜山粥,烏冬,餃子🥟
我地各點咗粥同烏冬,煎同蒸餃😚
粥點選咗人氣嘅釜山鮮鮑魚粥
上枱時已經聞到濃濃嘅麻油香☺️
飯粒飽滿,質地比較濃稠
配上鮮鮑魚片整體十分鮮甜😋
另外點咗釜山魚糕烏冬
烏冬質地好滑溜😚魚糕份量夠哂多
真係好懷念以前喺釜山食到嘅魚糕🥹
煎韓牛餃子一份有5隻🐮
外層煎到超級香脆,入面肉餡飽滿👍🏻
蒸泡菜餃子同樣一份5隻
味道香香辣辣好惹味☺️
📍韓國菜除咗炸雞部隊鍋呢類肥膩野之外 都仲有好多選擇🙌🏻 偶然喺韓國街比呢間餐廳門面吸引 餐廳主打韓國養生粥品及釜山湯烏冬 口味相對清淡啱哂我~ 裝修以粉紅色配上木色餐桌 顏色好柔和 門外仲設有打卡位💙🌀泡菜章魚粥韓國粥同中式粥最大嘅分別係口感 質感偏杰身軟綿🙆🏻‍♀️ 加入泡菜嘅粥底微辣惹味 配合章魚粒 紅蘿蔔粒 翠肉瓜粒 紫菜絲等 成個感覺好豐富 值得一讚 蔬菜嘅天然甜味令到粥品味道多咗層次❤️原來店家係粥到完全無落味精 但都好好食🫶🏻🌀鮮蜆烏冬賣相有心思 用筷子捲起一小撮烏冬作擺盤~ 可能係加入咗蜆肉的緣故 簡單高湯帶點海鮮嘅鮮甜 配上口感彈牙嘅烏冬 清清地冇太多調味🌀濟州黑豚肉餃子 (蒸)有蒸同煎兩種烹調方法 餃子皮偏煙韌 滿滿的餡料好飽滿🙈 餃子包滿粉絲同豚肉 唔會太鹹 調味剛剛好! 對於想食清淡d但又唔想咁單調嘅朋友仔 呢到啱哂你😂 相信不久後會再訪❤️🙆🏻‍♀️
📍

🌀泡菜章魚粥

🌀鮮蜆烏冬

🌀濟州黑豚肉餃子 (蒸)

• 泡菜章魚粥
  • 煎濟州黑豚肉餃子
2023-06-14 32 瀏覽
好耐無去尖沙咀韓國街啦😆 夜晚搵食諗唔到食咩,就去行吓尖沙咀韓國街,喺遠處已經望到呢間好粉紅嘅韓國餐廳,感覺幾特別就一於試吓😍 好彩我嗰日都早去食,食完就見到排長龍🙈釜山鮮鮑魚粥 加咗鮑魚嘅粥好鮮甜✨鮑魚好貼心咁剪到細條好方便食,飽魚粥加咗唔少材料又綿密,味道好濃郁😋紫菜係畫龍點睛,令啲粥超香濃🥰🥰🥰鮮蜆烏冬啲蜆匿埋晒喺烏冬底,無沙👍🏻仲有海帶及腐皮等配料✨烏冬幼滑煙靭,係我鍾意嘅烏冬質感🥰 湯底好鮮甜又唔會太咸,配餃子、泡菜不錯😆(煎)韓國飽魚餃子皮薄餡靚,調味剛好,煎到好香口,入面仲有粉絲等等材料,口感豐富💕(煎)濟州黑豚肉餃子豚肉餃子肥嘟嘟特別香脆💕入面餡料好多,啖啖肉
(煎)韓國飽魚餃子
(煎)濟州黑豚肉餃子
豚肉餃子肥嘟嘟特別香脆💕入面餡料好多,啖啖肉
2023-06-14 33 瀏覽
澱粉控嘅我表示 Hana 滿足到口癮😂 多款韓國粥品俾你選擇,重麻油嘅香味,加埋好多蔬菜,揀左鮮鮑魚粥就更加鮮味,份量亦好多,勞碌完一日食呢個都幾滿足。如果唔鍾意食粥,佢都有好多款湯烏冬同餃子可以,魚糕烏冬都幾多種類,簡簡單單但食落飽肚又暖胃,家庭式嘅味道大概係咁😀餃子有分煎餃同蒸餃,煎餃都煎到脆脆地,大大隻。蒸餃就無咁熱氣,餃子皮又唔會話蒸到好淋,上枱熱辣辣,見有個韓牛餃子都幾吸引,下次一定要試下先!
🌟餐廳:HANA Korean Restaurant📍地址:尖沙咀金巴利街1E號地舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 22:00 📱電話:34823828難得今日放假就約左朋友仔出尖沙咀行街街先,血拼前就梗係要醫下肚先~朋友仔最鍾意食韓國菜,一於去有「韓國街」之稱既金巴利街呢間「HANA Korean Restaurant」,一嘗另類特色既韓國釜山粥,將地道釜山米熬成粥底,再用麻油取代一般食用油,滿滿麻香得黎又健康~———————————————————🔹HANA 粥- 首先試左以蔬菜為主既HANA粥先~有齊紅蘿蔔粒、薯仔粒、瓜粒及洋蔥粒,食落夠哂健康~粥底熬至軟綿綿,食落充滿蔬菜既清甜~配菜仲提供自家醃制既韓式蘿蔔乾及辣醬生墨魚粒,配埋粥一齊食更滋味~———————————————————🔹人蔘雞粥- 餐廳主打菜式~除左以蔬菜為主要粥底材料之外,仲加入人蔘雞湯熬煮,食落啖啖人蔘既甘香味~配料當然唔少得雞肉絲及人蔘,味道超濃郁,大推~———————————————————🔹釜山魚糕鳥冬賣相好靚既烏冬~韓式釜山魚糕份量十足,一大串有齊各款口味~烏冬入口
🌟餐廳:HANA Korean Restaurant
📍地址:尖沙咀金巴利街1E號地舖
💰價位:~$50 - $100
⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 22:00
📱電話:34823828

🔹HANA 粥
🔹人蔘雞粥
🔹釜山魚糕鳥冬
賣相好靚既烏冬~韓式釜山魚糕份量十足,一大串有齊各款口味~烏冬入口彈牙,搭配韓式牛骨清湯,超夾~
🔹(蒸)濟洲黑豚肉餃子
為食既我地意猶未盡,點埋呢一款濟洲黑豚肉餃子~餃子外皮夠薄,包住豐富既黑豚肉,記得要點埋韓式辣醬油,食起黎更惹味~
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
韓國菜就經常食,今次第一次品嚐韓國既家鄉粥,真係好有特色~材料豐富之餘,最重要係零味精,粥底充滿蔬菜既鮮甜味,食得健康~餐廳仲提供各款韓國特色食物,應有盡有,性價比十足,值得一試~
2023-06-07
尖沙咀韓國街新店速遞誠意推薦粥品及餃子尖沙咀價錢便宜又是較健康的食品選擇🤣不介意餐廳環境較狹窄 絕對可以一試 如果要同朋友傾偈2 3 個鐘詳談 未必是一個合適的地方 ++釜山鮮鮑魚粥 $𝟷𝟷𝟾質地較濃稠似稀飯 有韓國的味道米飯再加了蔬菜紅蘿蔔洋蔥等等香濃的麻油味 份量夠兩個人分享食++煎韓牛餃子 $72/5隻非常飽滿 有肉汁 牛肉配搭買粉絲及胡蘿蔔口感很好 即炸熱辣辣❣️++蒸泡菜餃子$72/5隻餃子皮非常煙靭 加了泡菜是小辣的程度 非常開胃 好吃❣️++蜆肉烏冬$88賣相吸引 添配了腐皮絲 但湯底味道比較清淡普通 最後我加了前菜辣魷魚 為烏冬增添了一點味道
尖沙咀韓國街新店速遞

++蒸泡菜餃子$72/5隻
餃子皮非常煙靭 加了泡菜是小辣的程度 非常開胃 好吃❣️

++蜆肉烏冬$88
賣相吸引 添配了腐皮絲
唔知大家有冇試過韓國嘅烏冬同粥?我就未試過,韓國烤雞、燒肉反而食得多˶‾᷄ꈊ‾᷅˵ 所以今次嚟呢間餐廳探個究竟,一嘗佢嘅風味 ᵒ̴̶̷̤ꈊ˂̶̤̀ ✎ 鮮蜆烏冬 烏冬滑身,口感幾有咬口。有8隻蜆。令我哋最surprise嘅係湯底鹹鹹地幾好飲,略帶蜆味。✎ 釜山特色泡菜粥材料有泡菜、豆芽、紫菜、黑芝麻。份量都幾多,粥比較稠身,味道偏向酸,再帶點微辣。但個人覺得太酸了৹ᵒ̴̶̷᷄́ฅᵒ̴̶̷᷅৹冇辦法食唔哂成碗。✎ (煎) 韓國鮑魚餃子煎到幾脆,食落其實唔係好食得出飽魚味同鮑魚口感˙³˙但係都算香口,不過不失。✎ Grape Juice 韓國汽水,青提子味濃。✎ Sunny10 Pineapple 韓國汽水,菠蘿味濃,偏酸。

✎ 鮮蜆烏冬

✎ 釜山特色泡菜粥

✎ (煎) 韓國鮑魚餃子

✎ Grape Juice
韓國汽水,青提子味濃。

✎ Sunny10 Pineapple
韓國汽水,菠蘿味濃,偏酸。

釜山特色泡菜粥
(煎) 韓國鮑魚餃子
Grape Juice ($25) & Sunny10 Pineapple ($27)
2023-06-11
15 分鐘 (堂食)
$170.5 (午餐)
2023-06-11 55 瀏覽
最近大愛韓國野 繼續係呢條街發掘美食呢間有別於韓國炸雞、芝士飯等而係有唔同口味嘅餃子🥟/粥🍲釜山鮮鮑魚粥 $118一道以新鮮鮑魚為主要食材嘅韓國料理粥嘅口感柔軟而順滑 裏面加咗唔同嘅調味 增加咗鮑魚粥嘅層次感 亦係非常滋補嘅主食🍜鮮蜆烏冬 $88烏冬麵嘅口感好彈牙,蜆肉好新鮮,甜甜地麵條嘅口感同蜆肉嘅鮮味非常夾💕🥟蒸濟州黑豚肉餃子 $72/5皮薄 餡料又豐富 而且肉汁多豬肉亦好嫩滑 😍🥟煎韓牛餃子 $72/5未食已經聞到好香嘅牛味 煎餃子外脆內軟餃子皮非常有咬口 煎到金黃色 😍餐廳座位可以更加闊落 等食客可以坐得舒服啲餃子略嫌貴左少少🤏
最近大愛韓國野 繼續係呢條街發掘美食
呢間有別於韓國炸雞、芝士飯等
而係有唔同口味嘅餃子🥟/粥

🍲釜山鮮鮑魚粥 $118
一道以新鮮鮑魚為主要食材嘅韓國料理
粥嘅口感柔軟而順滑 裏面加咗唔同嘅調味
增加咗鮑魚粥嘅層次感 亦係非常滋補嘅主食

🍜鮮蜆烏冬 $88
烏冬麵嘅口感好彈牙,蜆肉好新鮮,甜甜地
麵條嘅口感同蜆肉嘅鮮味非常夾💕

餃子皮非常有咬口 煎到金黃色 😍

餐廳座位可以更加闊落 等食客可以坐得舒服啲
餃子略嫌貴左少少🤏
2023-06-11 25 瀏覽
好耐冇嚟過尖沙咀嘅韓國街食嘢,今日鑽出就嚟到金巴利道呢一間粉紅色餐廳!見到又唔少人推介呢度嘅粥!因為我去韓國其實好鍾意食嗰度嘅粥,但係我發覺香港有好少地方可以食,難得呢度係有!呢度嘅粥選擇好多,我就叫咗佢嘅鮑魚粥,用料非常充足,基本上裏面食到口口的鮑魚切片,而且配菜都非常多,所以口感好好,而且都好綿滑。仲叫咗佢一個招牌烏冬,湯嘅味道濃郁,而且烏冬口感彈牙。另外見呢度嘅招牌係餃子,所以都叫咗兩款試吓。本身想食韓牛餃子,但咁啱賣晒。所以就叫咗佢一個豬肉餃同埋鮑魚餃,兩款都煎得好香口,有機會好想再嚟試吓佢嘅韓牛餃子!

2023-06-11 60 瀏覽
成間粉紅色好少女心,位置好少釜山鮮鮑魚粥 $118勁大碗粥啱啱上嘅時候,其實已經見好杰身好似湯飯咁之後我哋食食下直情變咗risotto咁鮑魚係碎濕濕嘅,不過呢個價錢你都唔會expect好多鮑魚啦調味其實我覺得唔錯,夠味又唔會太咸,有香濃嘅韓式麻油味但係個質地又真系唔岩我,而且太飽蒸韓牛餃子 $78幾鐘意呢個韓牛餃子餃子皮薄,雖然韓牛存在感唔高,都預左,呢個價錢冇可能係有好多韓牛除咗牛之外仲有粉絲同蔬菜粒本身有少少咸,所以我就冇再特別沾醬釜山魚糕烏冬$78呢個除左嗰個擺盤igable之外烏冬、湯頭同魚糕都係正常發揮烏冬係幼細少少煙韌果種,不過佢哋食完都唔系好口乾嘅
成間粉紅色好少女心,位置好少

釜山鮮鮑魚粥 $118
勁大碗粥
啱啱上嘅時候,其實已經見好杰身好似湯飯咁
之後我哋食食下直情變咗risotto咁
鮑魚係碎濕濕嘅,不過呢個價錢你都唔會expect好多鮑魚啦
調味其實我覺得唔錯,夠味又唔會太咸,有香濃嘅韓式麻油味
但係個質地又真系唔岩我,而且太飽

蒸韓牛餃子 $78
幾鐘意呢個韓牛餃子
除咗牛之外仲有粉絲同蔬菜粒
本身有少少咸,所以我就冇再特別沾醬

釜山魚糕烏冬$78
呢個除左嗰個擺盤igable之外
烏冬、湯頭同魚糕都係正常發揮
烏冬係幼細少少煙韌果種,不過佢哋食完都唔系好口乾嘅

2023-04-11
午餐
  • 煎韓牛餃子
2023-06-10 367 瀏覽
尖沙咀金巴利街有「小韓國」之稱,最近呢條街又多一間新韓國餐廳進駐。今次去呢間新餐廳冇韓燒、醬油蟹或石鍋飯食,因為餐廳主要係提供粥品、烏冬同埋餃子呢三類食物。兩個女仔去食,三種食物裡面每樣揀一款試吓,份量啱啱好👍🏻▫️人參雞粥 (HKD108) - 話晒餐廳主打係韓粥,餐牌上粥品選擇最多一啲都唔出奇。呢間餐廳出品嘅粥原來係大有來頭,韓國老闆用上水稻米來煮粥,原因係老闆覺得用呢款米煮出來嘅粥特別甜。老闆仲因為對水稻米質素有要求而係韓國買咗一塊田嚟種米。用水稻米煮出嚟嘅粥比較稠身,加埋粥上面嘅麻油,非常醒胃。▫️釜山魚糕烏冬 (HKD78) - 人氣菜式,我見幾乎每一枱都有叫😂烏冬用金色嘅鐵鍋裝住,用對鐵快子將烏冬卷起,加埋嗰一串魚糕,非常IG-able🤣🤣🤣▫️濟州黑豚肉餃子(HKD72) - 每一款餃子都可以選擇蒸或煎。我哋怕煎餃子熱氣所以就試吓蒸餃子。一份餃子有5隻,每隻餃子都幾大隻喎,皮薄餡多,味道清清淡淡咁用來送粥食都唔錯呢。想為餃子多添味道嘅話可以點啲自家製餃子汁先食。HANA Korean Restaurant 原來跟OPPA Coffee Bar Restaurant及韓國fine

HANA Korean Restaurant 原來跟OPPA Coffee Bar Restaurant及韓國fine dining OOULI 係同一個老闆開設嘅。呢兩間餐廳我之前都去過,各有各嘅特色,想食韓式粥品/烏冬以外韓式食物嘅話可以諗諗💭喎
  • 釜山魚糕烏冬
  • 人參雞粥