講藝術🎨講氣派,講食物質素高質有看頭,一定要介紹今次初嘗試呢間西班牙🇪🇸餐廳🍴———Hara Kitchen🇪🇸餐廳門面靚,氣氛夠曬浪漫🌹係門口已經深深被餐廳的氛圍吸引著,裡面有好多畫風類似的圖畫作品,也讓我有特別舒適的感受,簡直每一處都充滿了藝術🎨也感受到老闆創意及用心❤️食物方面要大讚,好難得食到正宗西班牙菜,烹飪得得好美味😋令我一邊食一邊不禁說好好味喔😋分享下我食過既菜式🤗1. Cold cut platter 呢個冷盤ham 同腸,配有麵包🥖岩曬happy hour 時段配紅酒🍷2. Seafood paella 超級好味的西班牙海鮮飯,推薦必食先食到呢度既水準🤤3. Baby lamp chop 擺盤靚,羊架肉質夠嫩滑4. Pan fried cheese cake 超級特別既cheese cake , 外脆內香的芝士蛋糕第一次食🤭飲品:Richland Shiraz 呢隻酒不錯也不算貴,岩曬鍾意飲紅酒既我,由冷盤開始邊食邊飲,飲到食羊架,一樣咁好飲
3. Baby lamp chop 擺盤靚,羊架肉質夠嫩滑
飲品:
2024-11-12
5 分鐘 (堂食)
HARA主打西班牙料理,餐廳偏昏暗很有氣氛,店內以大幅畫作和乾花做裝飾擺設,藝術風滿滿。今日點了—🍳Spanish Tortilla with Mentaiko and Crabmeat蛋餅裡面包著滿滿蟹肉與薯泥,上頭放些生菜點綴,份量看上去挺有誠意。帶一點厚度,口感柔軟味道清爽,沾上一點牛油果泥好飽足。🐑New Zealand Baby Lamb Chop羊架看上去很有氣勢。底下是南瓜薯仔與豆子,一旁還有烤蒜。羊架烤得十分酥脆,裡面肉質鮮嫩。南瓜外皮帶點脆度,口感很棒。🐷Iberico Prok Rib Loin Served with Apple Chutney伊比利豬外皮烤的酥脆焦香,裡面帶點粉嫩色澤,看上去好誘人。肉質軟嫩,口感彈牙,肉汁與油脂甘甜,相當美味。和羊架一樣給了許多薯菜,很有飽足感。底下還多了蘋果泥,酸甜口感很爽口。🍮Pan-fried Cheesecake Served with Sea Salt Caramel Sauce不同於常見的芝士蛋糕,外觀上別出心裁。酥皮上淋些焦糖醬,切開後主角芝士蛋糕登場。入口後發現第二個驚喜,蛋糕是溫熱的。酥脆的酥皮配上口感綿密的芝

今日點了—

Spanish Tortilla

🐑New Zealand Baby Lamb Chop
New Zealand Baby Lamb Chop

Iberico Prok Rib Loin

不同於常見的芝士蛋糕,外觀上別出心裁。酥皮上淋些焦糖醬,切開後主角芝士蛋糕登場。入口後發現第二個驚喜,蛋糕是溫熱的。酥脆的酥皮配上口感綿密的芝士蛋糕內餡,味覺與視覺的雙重衝擊,讓人驚艷。
Pan-fried Cheesecake

🥂Mock Pink Champagne
橙色的外觀超靚,喝起來很爽口。

總體而言,道道餐點擺盤一流,口味出色,甜點別出心裁很有特色,桌距寬敞坐的舒適,推薦給大家!
New Zealand Baby Lamb Chop
Pan-fried Cheesecake
2024-11-09 0 瀏覽
.這間西班牙🇪🇸Fusion餐廳超推介的呀狗狗🐶friendly店舖地方很大,裝修走時尚藝術風好似入咗一間畫廊咁高級感十足 🌟 .🌟白酒檸檬時令蜆🍋一上枱香氣撲鼻個汁好creamy好好味🤤果然粒粒蜆都咁肥美肉厚食落去仲有檸檬嘅清香好Refreshing🤤🤤🤤.🌟香煎鴨肝伴柑橘醬鴨肝煎得岩岩好外面香脆 𥚃面juicy 伴隨酸酸甜甜的柑橘醬🍊味道更加提升👅加埋麵包🥯食一流 (個包仲烘過好正).🌟伊比利亞黑毛豬柳配蘋果醬🐷🍎 呢個好好味呀😋 大推其實一上枱已經聞到好香👃 黑毛豬肥瘦均勻 肉質緊嫩又彈性十足黑毛豬同酸甜嘅蘋果醬原來係咁夾嘅味道濃郁口感清爽滋味無窮 👍🏿 .🌟焗芝士蛋糕配焦糖海鹽汁 panfried cheesecake 🧈我上次食過念念不忘 感覺好新鮮決定今次嚟encore未試過煎得脆脆的芝士蛋糕🧀🍰😍蛋糕上層有烤過的質感金黃色微焦內裡卻保留著半熟的嫩滑口感加埋焦糖海鹽令口感更加提升Yummy 😋😋😋😋.值得一提餐廳仲有唔少特製Cocktail 🍸 我試左GAMARJOBA係Gin➕Lime➕violet syrup賣相一流 亦順口好飲😊.高質嘅隱世餐廳岩女仔傾偈打卡之餘又食到
[HARA 🤍]
這間西班牙🇪🇸Fusion餐廳超推介的呀
狗狗🐶friendly店舖
地方很大,裝修走時尚藝術風
好似入咗一間畫廊咁
🌟香煎鴨肝伴柑橘醬
鴨肝煎得岩岩好
外面香脆 𥚃面juicy
伴隨酸酸甜甜的柑橘醬🍊味道更加提升👅
加埋麵包🥯食一流 (個包仲烘過好正)
🌟伊比利亞黑毛豬柳配蘋果醬🐷🍎
價錢仲非常合理
快點支持☺️☺️🤟🏿🤟🏿
📍佐敦官涌街3-5號煒亨大廈地舖
  • 煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁
伊比利亞黑毛豬柳伴蘋果醬🐷這道菜的豬柳肉質鮮嫩多汁,外表微焦,肉香四溢。搭配的蘋果醬清新爽口,為整道菜增添了一絲甜美的平衡感,讓肉的油脂感覺不再油膩。每一口都能感受到肉質的豐富層次,無疑是對西班牙風味😍玫瑰蝦鮮茄蓉意大利麵🍝茄蓉意大利麵菜的呈現色彩鮮豔,讓人食指大動。意大利麵的口感滑順,搭配上鮮美的玫瑰蝦和濃郁的茄蓉醬,讓整道菜充滿了海鮮的鮮香。每一口麵條都吸附了醬汁的精華,讓人感受到意大利料理的熱情與活力。是對海鮮愛好者的極致享受😋明太子蟹肉西班牙蛋餅🥞西班牙蛋餅是一道創意十足的菜品,蛋餅的外皮金黃酥脆,內裡則充滿了明太子與蟹肉的鮮美。每一口都能感受到蛋餅的柔軟與內餡的豐富口感,這道菜不僅保留了西班牙蛋餅的傳統魅力,更加入了創新的風味美味🥰焗芝士蛋糕配海鹽焦糖汁🧀焗芝士蛋糕作為甜品登場。這道蛋糕的酥皮外皮包裹著濃郁的芝士餡,口感綿密,香氣四溢。海鹽焦糖汁的搭配則為整道甜品增添了一層獨特的風味,甜中帶鹹,讓人回味無窮。每一口都是對味蕾的極致享受😁情調的用餐環境。服務人員的態度非常友好,細心留意客人的需求,讓整個用餐體驗更加愉快。我品嚐了幾道招牌菜,讓我們一起來探索這場西班牙美食之旅👍🏻
伊比利亞黑毛豬柳伴蘋果醬🐷

玫瑰蝦鮮茄蓉意大利麵🍝

明太子蟹肉西班牙蛋餅🥞

焗芝士蛋糕配海鹽焦糖汁🧀

情調的用餐環境。服務人員的態度非常友好,細心留意客人的需求,讓整個用餐體驗更加愉快。我品嚐了幾道招牌菜,讓我們一起來探索這場西班牙美食之旅👍🏻🥰
餐廳裝潢充滿藝術氣息 掛滿油畫同植物擺設🎨🪴主打西班牙菜 造型精緻 視覺味覺同享受🇪🇸.📌蒜蓉烤焗茄子 $78估唔到茄子咁大條 厚肉軟嫩🍆以大量油同蒜蓉烤焗 蒜味濃烈富油香 超香口 但油膩左啲🧄.📌西班牙海鮮飯 $298海鮮鋪滿飯面 好足料✨蝦頭甘香 蝦仁爽彈🦐青口軟嫩多汁冇腥味🦪帶子鮮甜 魚柳有鮮味 但兩者都偏乾🐟飯底加入蕃茄, 三色椒, 腸粒 口感豐富🍅🫑🥓醬汁酸甜有鮮味 唧啲檸檬更開胃🥘米飯飽滿有咬口 有埋飯焦就完全🍚.📌伊比利亞黑毛豬柳伴蘋果醬 $288黑毛豬柳肥瘦相間 肉質軟嫩 甘鮮味濃🥩伴以蘋果粒同提子乾 酸甜解膩🍎🍇配豐富蔬菜 好健康💚南瓜微脆清甜🎃薯仔軟綿粉糯🥔法邊豆爽脆有鑊氣🫛.📌焗芝士蛋糕配海鹽焦糖汁 $68芝士蛋糕以酥皮包住 金黃酥脆富牛油香 好特別🧡芝士蛋糕超軟滑 酸甜帶鹹香🧀淋上少量海鹽焦糖醬 味道更豐富🧂🍮.📌蘋果金寶 $48外層金寶鬆脆香甜🥧蘋果餡爽軟酸甜🍎不過果醬比例較高 稠杰漿口 配埋雲呢拿吉士醬 整體偏甜膩🙈.📌COFFEE $38咖啡甘苦酸味平衡☕️.相關食物相片 可參考本人已上傳之影片🎦
📌蒜蓉烤焗茄子 $78
📌COFFEE $38
咖啡甘苦酸味平衡☕️
相關食物相片 可參考本人已上傳之影片🎦
2024-03-16 1509 瀏覽
早排約咗朋友去happy hour,佢介紹我過嚟呢間日式fusion餐廳,第一次嚟到感覺裝修好靚,好有浪漫氣息我哋7pm到達,基本上人唔太多,嗌咗幾個dishes(附上圖片)食物嘅選擇唔太多,因為我呢個酒精主要都係飲酒,飲酒,同飲酒所以今次就感覺冇乜所謂啦餐廳氣氛好好,食物好精緻,但整體性價比唔係太高。
所以今次就感覺冇乜所謂啦
餐廳氣氛好好,食物好精緻,但整體性價比唔係太高。
2024-01-17 1659 瀏覽
一間環境好好嘅小店,走raw 工業風,室內有冷氣,室外而家涼涼地又好舒服,好舒適,啲位又濶落。位於遠離左少少繁忙嘅佐敦,非常適合週末抖下,舒服下嘅餐廳。星期日都有lunch set, 價錢相宜,味道亦對得住價錢。雖然星期日,但都有6-7樣嘢揀,每set 包前菜、湯、主菜、咖啡或茶。$68-$98一個set,加埋個環境,簡直無敵啦。呢餐晏食左好耐,同朋友天南地北。最重要係侍應存唔會騷擾你,你可以慢慢傾。飲啤酒嘅人仲可腑幫襯買2送1, 勁抵。

炸薯條
2024-01-14
炸薯條
2023-11-05 1633 瀏覽
Hara 今日經過食午餐,見到呢間暗暗地,裝修好靚,好有情調嘅餐廳,所以入去試吓。佢門口有個卡位,背面有好多植物,而隔籬就係好出名嘅一間飲花茶嘅花店,環境好靚,不過天氣熱,而且外面好近馬路,唔想太多車太多塵,所以我都係坐入邊。一個人食午餐,可以舒舒服服坐一張枱,唔使同人搭枱,座位好寬敞,好舒服。喺佐敦入邊少有嘅餐廳。我叫咗一份午餐,澳洲牛肉三文治,配熱朱古力咖啡係唔需要加錢嘅。仲有個餐湯麵豉湯,同埋前菜喺日式螺肉。三文治好好味,入面夾咗好多澳洲牛肉,牛肉係用日式醬汁炒過,再夾三文治入邊,好多肉汁,牛肉好嫩滑,再加左生菜、洋蔥同埋蕃茄,好好味。朱古力咖啡打咗泡泡,好靚,打卡一流,而且朱古力同咖啡嘅比例相當好,好好味。總結呢間餐廳食物好新鮮好好味,非常推介,而且價錢唔貴,一定會再嚟幫襯。
Hara

2023-10-26 1235 瀏覽
朋友推介去左尼間小店係食西日fusion菜海膽意大利飯🥘海膽味濃郁不過飯粒偏硬有2個完整海膽鋪面😍加埋炸海苔增加口感燒春雞🍗超香濃但份量偏細咬落仲有肉汁🤩生蠔🦪味道生鮮💦帶有啖啖海水味🌊睡蟹意大利飯🦀個蟹蓋好大但又唔太美觀唔擺會好啲蟹鉗天婦羅冷麵🍤蟹鉗肉質普通不過冷麵好清爽🏔️加埋酸酸嘅汁好有胃口😎
朋友推介去左尼間小店

蟹鉗肉質普通
不過冷麵好清爽🏔️
加埋酸酸嘅汁好有胃口😎
2023-10-11 1127 瀏覽
✨April’s Apple賣相吸引 飲落過甜✨時令炒蜆$158未見過咁大嘅蜆 不過只有5件 揀咗用Sake炒 但味道不符 蒜味重 但冇乜清酒香味 新鮮程度一般✨西京燒黑鱈魚$218呢個味道唔得👎過酸過咸 細條到唔配係main course🥲性價比極低 ✨海膽意大利飯$258個汁幾好 有帶子一致認為呢個最正常最好味✨紅蝦雲吞$198仲以為真係ravioli…. 比佢fake咗 呢個口感同整法似係紅油抄手😑紅蝦切到細細粒係中式雲吞入面…味道偏淡✨鴨肉醬Pappardelle (期間限定)個人覺得鴨肉醬好蘇😶友人話意粉好硬 不過我覺得ok ge總括上年食過一次覺得幾好, 估唔到今次試佢其他嘢係咁伏除咗個risotto, 大家一致唔滿意,認為食物質素唔理想。唔會再去👋🏻
✨April’s Apple

✨海膽意大利飯$258
個汁幾好 有帶子
一致認為呢個最正常最好味

✨紅蝦雲吞$198

✨鴨肉醬Pappardelle (期間限定)
個人覺得鴨肉醬好蘇😶
友人話意粉好硬 不過我覺得ok ge

總括
上年食過一次覺得幾好, 估唔到今次試佢其他嘢係咁伏
2023-09-17 953 瀏覽
好耐無出過食評😂儲咗勁多貨,要慢慢出返先得!呢間位於佐敦嘅餐廳係朋友介紹,係食日式西餐,環境都唔錯👍🏻仲送小食帶子群邊🤤而且服務態度仲好好添🥰💁🏻‍♀️照燒雞泡魚乾🐡:焗過嘅雞泡魚乾真係無得輸😆沾上少少七味粉同沙律醬,食到停唔到口🫢💁🏻‍♀️時令炒蜆(蒜蓉辣椒):蜆都幾大隻仲幾多,食落少少辣🌶️,蒜蓉辣椒同炒蜆真係超夾!我仲好似食到有少少香茅味😂💁🏻‍♀️睡蟹意大利飯:佢好搞笑咁放咗個🦀蟹蓋喺飯上面,面頭仲有用蟹膏煮嘅醬,食落好creamy不過飯就偏硬咗少少🤔💁🏻‍♀️屠夫牛扒🐮:平時肉眼,西冷就食得多啦,屠夫牛扒真係好少聽,原來佢係🐂牛隻嘅橫膈膜,係牛最嫩嘅部位,每隻牛淨係可以切出一小塊,所以罕有到🪚屠夫自己都唔捨得賣,所以叫「屠夫牛扒」🤗講到咁勁,就睇下係咪咁好食先😚我哋叫咗medium,牛味濃,份量都幾多,但未到好嫩,屠夫吹大咗喎😂💁🏻‍♀️ 椰皇🥥焦糖燉蛋:呢個真係推介!個燉蛋係凍食,食落好香椰子味,無平時嘅焦糖燉蛋咁膩👍🏻而且好有心咁用個椰子裝住,入面仲有椰肉可以食,成個甜品都好IGable🤤

2023-08-30 1556 瀏覽
今天繼續分享我的生日飯!多謝兩位貴妃跟我在HARA慶祝生日,吃了一場我們也蠻滿意的一頓晚餐。甫坐下侍應先送上免費的餐前小食!是我喜歡的開胃漬物口感很爽脆,味道亦醃得不錯是個好好的開始。我們三這夜也不想喝酒一起點了Mocktail來享用!第一杯是清爽的Cucumber Sling$55、中間那杯帶有莓香的Strawkiwi Sour$55,而最後那杯是我點的April’s Apple$50。 April’s Apple以青蘋果、蘋果汁、7-up及梳打水調校而成,上檯時配合超級睛的氣泡造型賣相真的沒法輸。    氣泡穿破後便可細味這杯April’s Apple,味道甜美帶上幽幽的蘋果香氣好喝耶。率先上檯的是柚子檸檬汁蟹棒冷麵$128,麵質爽滑加上鮮味蟹棒和清香的柚子檸檬,在炎炎夏日吃這個冷麵真的很舒服而且超級開胃呢。緊接著來的這一個雞串燒拼盤$218份量十足!內裏包括有爽彈雞腎、香口雞翼、肉汁豐盈雞肉及嚼勁十足的雞胸軟骨,全部也調味恰好而且燒得好香口味道超讚。再來一碟時令炒蜆$158我們這天得到肥美的沙白,以蒜蓉炒的新鮮沙白超級香口鮮味滿滿,絕對能令人一隻接一隻不停地放入嘴巴享受。主菜我們

主菜我們選了加拿大豬鞍扒$258,豬鞍烹得非常嬌嫩而且肉味香濃,伴碟除了有爽口沙律菜之外還有我很喜歡的燒菠蘿即是加分。

最後主食我們揀了這一客雞肉番茄汁螺絲粉$178,番茄醬剛剛好包裹著螺絲粉吃下口感非常煙韌彈牙味道香而不膩,雖然價錢偏貴但我欣賞廚師的功力貴一點也值得去品嚐。
來到甜品環節竟然有我媽從來抗拒不了的雪糕香蕉船$68,這個期間限定甜品其實是我少少的童年回憶,所以每次見到餐廳有也一定會叫來重溫一番。
另外一份是椰皇焦糖燉蛋$72,多謝兩位貴妃的悉心安排下我又有蠟燭吹了!
再次多謝兩位貴妃同我慶祝生日,接下來10月我們仨又再出動!到時再跟大家分享我們吃什麼好西啦。
2023-08-18
慶祝紀念
生日
2023-08-05 798 瀏覽
餐廳裝修以木色系為主有日式餐廳嘅感覺主打西日fusion菜不過食物質素普通 偏細碟 性價比較低🥲.🌟前菜 點完菜會有前菜附上係蘿蔔 魷魚漬物食落魷魚有啲腥🙈. 🌟紐西蘭托托蜆 $158蜆幾大粒 好鮮甜👍口感爽彈有白酒香味.🌟西京燒黑鱈魚 $208西京燒好重魚油香面頭加左照燒汁略嫌過甜 搶左西京燒嘅原味而且份量超級細頂多當小食但擺左落Main menu😅.🌟海鮮意大利飯 有拆左殼嘅蟹鉗肉啖啖肉好有鮮味👍仲有隻龍蝦肉質較實海鮮汁包住每粒飯🦞但飯粒煮得過淋冇咬口.🌟煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁 $68唔記得左影因為太普通…份量少得可憐超級唔推薦❌Donki 芝士蛋糕仲好味.📍 HARA (佐敦)佐敦官涌街3-5號煒亨大廈地舖
餐廳裝修以木色系為主

因為太普通…
份量少得可憐
超級唔推薦❌
Donki 芝士蛋糕仲好味
📍 HARA (佐敦)
佐敦官涌街3-5號煒亨大廈地舖
  • 紐西蘭托托蜆
2023-07-14 925 瀏覽
朋友吹雞gathering 嚟來到這間日式fusion餐廳, 裝修格局有點工業風。外面有吸煙位,主打喝酒Happy Hour的感覺。✅️Sake Island($65 Happy Hour價)酒精不算多,飲到有清酒味道,有Rum酒同檸檬茶,幾岩我口味前菜送給我們吃,是一些醃製蘿蔔,每人一碟。✅️生牛肉薄片沙律($168)沙律開胃有酸酸微微感覺,份量細碟咗少少,牛肉薄片不多,前菜來講都幾貴✅️照燒雞泡魚干($88)這個好吃,佐酒一流,燒到暖暖地,雞泡魚干煙韌有咬口,味道不會咸,賣相又幾靚,不錯✅️海膽意大利飯($258)呢個見到好多人都推薦,係幾好食。意大利飯軟硬適中有咬口,海膽汁幾濃,份量以呢個價錢可以再多啲,for sharing 唔係好夠食甜品就上左呢一碟Opera, 少少失望,因為不夠脆,之前係A字頭連鎖食果個比他還要脆,然後每一層味道不太突出,主要因為第一口已經吃不到Opera應有的口感,所以就不推薦了

酒精不算多,飲到有清酒味道,有Rum酒同檸檬茶,幾岩我口味

前菜送給我們吃,是一些醃製蘿蔔,每人一碟。

✅️生牛肉薄片沙律($168)

✅️照燒雞泡魚干($88)

✅️海膽意大利飯($258)

🏡 HARA📍 佐敦官涌街3-5號煒亨大廈地舖💰 人均300-500佐敦精緻日式Fusion餐廳🇯🇵環境優雅 位置闊落 坐落都非常舒服😌菜式唔算特別多選擇 不過大部分菜式都好有特色 價錢偏貴 但出品都唔錯 值得一試⭐️ 刺身拼盤我地單點左阿根廷紅蝦💰38深海池魚💰78同時令刺身-海膽💰78新鮮刺身 食落鮮甜美味⭐️ 期間限定-老虎蝦蘆筍闊條麵 💰178強烈推介‼️‼️醬汁非常獨特 闊條麵吸收左之後食落口感佳同老虎蝦搭配融洽⭐️ 睡蟹意大利飯 💰248個人感覺口感偏膩但勝在蟹味濃 鍾意食蟹噶朋友仔可以嘗試所有菜品噶造型都好靚非常適合約會❤️閨蜜聚會
🏡 HARA

📍 佐敦官涌街3-5號煒亨大廈地舖