2021-06-04 425 瀏覽
今晚book了甚具人氣嘅 HARA 晚飯。餐廳位於佐敦,靜中帶旺的小街內, 樓底好高 , 燈光柔和 ,感覺是cafe crossover 西餐廳, 悠閒舒適, 亦有半戶外座位。睡蟹意大利飯$208淺啡色嘅蟹膏厚厚的一層鋪在意大利飯上面, 還有咬落超爆的三文魚子, 用料十足 ,亦充滿蟹肉, 啖啖甘香惹味。 意大利飯煙韌有咬口, 金黃色嘅醬汁啱啱好唔會過多, 同樣是味道香濃, 和惹味嘅蟹膏可謂不相伯仲~Borabora $50 加入了橙汁, 菠蘿汁, 青檸汁, Ginger Ele 等味道的 mock tail,味道好mixed 似fruit punch. 有心思的裝飾,打卡一流~伊比利亞黑毛豬T骨扒$228來自西班牙的伊比利亞黑毛豬, 近期大熱,去到邊都見到~ 肉質有種特別嘅甜味, 完全唔韌 ,有彈性, 看見粉嫩嘅紅色也是非常juicy !估唔到T骨扒燒烤過後味道更提升! 燒紐西蘭原排嫩羊鞍(半份)$198 聞到香噴噴嘅烤羊鞍味道, 味覺帶領你進入主菜了~ 果然做到接近七成熟,不多不少, 肉質夠嫩, 完全冇羊嘅羶味。 旁邊是自家製紅酒醬汁, 也可提升羊嘅味道。 但建議先吃原汁原味嘅羊鞍。

今晚book了甚具人氣嘅 HARA 晚飯。

睡蟹意大利飯$208

Mocktail: Borabora

Borabora $50

伊比利亞黑毛豬T骨扒

伊比利亞黑毛豬T骨扒$228
估唔到T骨扒燒烤過後味道更提升!

燒紐西蘭原排嫩羊鞍(半份)

燒紐西蘭原排嫩羊鞍(半份)$198
聞到香噴噴嘅烤羊鞍味道, 味覺帶領你進入主菜了~ 果然做到接近七成熟,不多不少, 肉質夠嫩, 完全冇羊嘅羶味。 旁邊是自家製紅酒醬汁, 也可提升羊嘅味道。 但建議先吃原汁原味嘅羊鞍。 配菜同時提供焗蒜頭花, 十分講究。 焗蒜味道香甜,没有蒜的辛辣,配羊鞍味道更豐富!

炸海鹽芝士餅

炸海鹽芝士餅$68
芝士餅外面炸得酥脆, 仲係暖, 切開芝士餅仲凍,香滑濃郁充滿芝士香,
冷熱對比口感味道都吸引!

Mocktail: Borabora
伊比利亞黑毛豬T骨扒
燒紐西蘭原排嫩羊鞍(半份)
炸海鹽芝士餅
  • 睡覺蟹意大利飯
🥰香烤鴨肝配燒菠蘿🥰呢個真係好正,雖然鴨肝份量唔係好大,但都夠食,佢煎得好香口,一咬落去感受到滿滿既油脂香係口腔爆發🥰🥰🥰食完d膩既野,再配翻清新既燒菠蘿,掂丫🤗🤗😍烤龍蝦海鮮拼盤😍呢個有半隻龍蝦,一個帶子,兩件炸軟殻蟹,魷魚同珍珠蚌,海鮮種類夠多,一次過食哂幾種海鮮🥳🥳🥳最中意係個帶子,原隻上加上精華湯汁,好滿足丫😍🥰🥰🥰🥳美國特級牛肉眼扒🥳呢個肉眼扒叫左五成熟,上既時候有少少偏熟,但都剛剛好唔會乾☺️☺️佢已經切好一件件比你,方便食用🥰但黑椒略為多,食落偏咸一點,如果可以自行加調味就比較好🤗埋單人均$392.5,係中價位既餐廳,食高級食材,再加上舒服令裝修,都值回票價🤗🤗🤗

🥰香烤鴨肝配燒菠蘿🥰

香烤鴨肝配燒菠蘿

😍烤龍蝦海鮮拼盤😍

烤龍蝦海鮮拼盤

最中意係個帶子,原隻上加上精華湯汁,好滿足丫😍🥰🥰🥰
烤龍蝦海鮮拼盤

🥳美國特級牛肉眼扒🥳

美國特級牛肉眼扒

佢已經切好一件件比你,方便食用🥰
美國特級牛肉眼扒

但黑椒略為多,食落偏咸一點,如果可以自行加調味就比較好🤗

2021-05-27 81 瀏覽
本黎到旁邊的花店,誰知店員話環IG訂枱,明明之前打去問話冇得訂要walkin,只好走人旁邊呢間GARA都好吸引,下於試下餐廳環境舒適令人好relax燈光柔和,冷氣足,座位寛闊,可以舒舒服服食飯同飲野紅蝦小柱貝丼好多粒小柱貝,兩隻蝦好肥美,紅蝦肉彈鮮味,蝦頭仲有膏,鮮味,不過飯就一般,偏硬冇飯香餐具都好精緻,令人食指大動烤牛肉漢堡,賣相好吸引,竹炭包感覺較健康,烤牛肉好juicy,配菜都好新鮮,好味粗薯條即炸夠熱辣

旁邊呢間GARA都好吸引,下於試下

餐廳環境舒適令人好relax
燈光柔和,冷氣足,座位寛闊,可以舒舒服服食飯同飲野

紅蝦小柱貝丼
餐具都好精緻,令人食指大動

粗薯條即炸夠熱辣

2021-05-25 85 瀏覽
佐敦給我的印象一直都是舊式小店居多,如果不是朋友帶我來,也不知道這裡開了數間cafe外,也有高質的日式fusion餐廳。步入餐廳前已感受到休閒舒適的格調,餐廳裝潢走日式的簡單風格,但不會缺少一種高貴感。🔸波士頓龍蝦包麵包鬆軟厚實,重點的龍蝦肉算多,拆肉後的龍蝦肉不會太乾身,沒有太多醬汁喧賓奪主,有保留了龍蝦的原汁原味,不過整體份量不大,作為前菜/小食都可以。🔸睡蟹意大利飯 店員說因供應問題未能提供蟹蓋裝飾,對我們來說也無關係,因為我們比較著重食物的味道。意大利飯質地非常濃稠,吸收了海鮮的湯汁包住每一粒飯粒,味道非常鮮味,加上蟹膏和以三文魚子,每一啖都是滿滿的蟹味,飯粒也是做到十分地道,飯粒中間保留半熟,有嚼勁。🔸乾熟成杜洛克豬帶骨肉眼扒 $228內質厚實,外層烤到微脆,油脂分佈較多的位置是左右的兩塊,這兩塊因外層焦香加上油脂較重,食落最為香口。而其他位置的肉,脂肪比例較少,但肉質也不會過韌,本身已微微調味過帶有鹹味,所以不再配搭醬汁也ok。🔸煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁 看到菜名感覺很有趣,和朋友也很想怎樣"煎"芝士蛋糕,我們沒有特意問店員蛋糕的特點,而且直接點菜,因為很想上枱時如開禮物盒般

🔸波士頓龍蝦包

🔸睡蟹意大利飯

🔸乾熟成杜洛克豬帶骨肉眼扒 $228

🔸煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁
看到菜名感覺很有趣,和朋友也很想怎樣"煎"芝士蛋糕,我們沒有特意問店員蛋糕的特點,而且直接點菜,因為很想上枱時如開禮物盒般有神秘感。原來蛋糕的外層是酥皮,蛋糕的確用了煎的方式加熱,酥皮帶焦香酥脆,而內裏的芝士蛋糕貼是順滑軟綿,蛋糕和海鹽焦糖汁的甜度適中,唯一是酥皮煎後有點油膩感,但創意滿分也是值得一試。

另外叫了兩杯Mocktail - APRIL'S APPLE + BORA BORA
前者較為人清新,後者貼較甜

環境優雅寧靜,店員的服務也很貼心,每吃完一道菜店員都會幫忙換碟,所以每一碟的味道也不會因盛戴的碟殘留的餘汁而混合,保證吃到原來風味。
2021-05-23 66 瀏覽
友人話要慶祝520呢個日子, 佢在openrice 搜尋到呢間簡約型格西日料理, 環境空曠,感覺好舒服, 燈光柔暗, 好浪漫呀點菜後先嚟過餐前小食-帶子邊仿素翅開下胃, 有點微辣但好惹味日式炸白蝦🦐每條炸到脆口不油, 咬落酥脆, 食到停唔到口, 是送啤酒佳品香蔥鯷魚烤北海道魷魚🦑蔥油非常香口, 一啲都唔鹹, 經烤過的魷魚口感彈牙舞茸菇忌廉汁扁意大利麵🍜扁意粉咬落煙韌彈牙, 忌廉汁好creamy, 加上舞茸菇份量多, 啲菇有咬口又易吃, 推介屠夫牛扒🥩賣相好吸引, 我哋揀咗七成熟, 粉紅色嘅肉質, 入口好淋身, 亦好重牛味, 配埋個特製蒜頭, 又香又好食, 仲大大減低吃牛的膩感椰皇焦糖燉蛋🥚呢個甜品真係一流薄薄的焦糖燒得金黃焦脆, 燉蛋很幼滑又唔會太甜, 還有清香清甜的椰皇味道, 椰肉好嫩, 可以輕輕挖出嚟食

椰皇焦糖燉蛋🥚呢個甜品真係一流

2021-05-23 56 瀏覽
上網見到佐敦開咗呢間做西日fusion菜嘅餐廳,好似好吸引,放假特登去試吓。餐廳服務幾好,店員不時加茶,上菜亦每一道一道上,可以慢慢享受食物。燒原條喜之次$168竟然有喜之次食喎🤩,即刻要點嚟試試。以佢價錢,我唔會expect太多,喜之次細細條,燒得魚鰭部位脆卜卜,肉質都ok,加咗少少黑椒同鹽調味,食魚嘅原味。烤龍蝦海鮮拼盤$298好豐富😌,有3隻大大隻嘅托托蜆、1隻好厚身嘅蒜香蔥粒燒扇貝、半隻爽口彈牙龍蝦,隻蚶仲已經細心剝咗殼添,另外仲有一隻甘香炸軟殼蟹同埋一堆鮮嫩魷魚圈魷魚鬚。睡蟹意大利飯$208呢個我見人哋啲相好精緻,啲飯係釀落蟹蓋度😍,但係當日店員告知蟹嘅供應商出變,冇晒蟹蓋,打卡冇咁靚,有啲小失望🙈,但係我哋都照樣點呢個飯食。意大利飯有咬口,伴入南瓜蓉同埋一絲絲蟹肉,上面仲慷慨地鋪滿厚厚嘅蟹膏加蟹肉😋,加上鮮味嘅三文魚子,正。個份量應該比原先嘅釀蟹蓋仲要多呢!紅豆綠茶雪糕$58甜品我哋就揀咗個比較日式嘅,雪糕造型好得意,係一粒一粒正方體,綠茶味非常濃郁,雪糕非常滑,配埋粒粒紅豆蓉,好食。

燒原條喜之次$168

烤龍蝦海鮮拼盤$298

睡蟹意大利飯$208

紅豆綠茶雪糕$58
2021-05-23 54 瀏覽
HARA 整體食物質素高,環境舒適,對得起中位嘅價格~ 餐廳樓底高,枱之間有適當嘅距離,室內外都有得坐!紐西蘭托托蜆 ($138)紐西蘭托托蜆偏大同厚肉,隻隻都脹卜卜~ 佢嘅口感就好似蜆同生蠔嘅混合版咁!外圍爽爽哋,入面就好似生蠔咁creamy多汁!我哋揀咗椰奶香茅汁,所以食落更加滑同有泰國feel~睡蟹意大利飯 ($208)廚師將意大利飯釀入一個大蟹蓋入邊,飯入面有絲絲嘅蟹肉,上面仲舖左粒粒魚子,配埋碟上嘅蟹膏醬,味道濃郁又惹味~屠夫牛扒 ($328)Butcher’s steak一上枱,我哋已經俾牛肉嘅色澤同分量impressed~ 除咗外觀吸引之外,佢嘅牛味都好濃郁㗎。我哋一貫嗌咗medium rare,熟成度都算啱啱好,邊位有少少脆之餘,但同時內裏仲好嫩滑,平均嘅油脂分布亦令到每塊牛肉都好有油香味~ 煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁 ($68)煎芝士蛋糕好似好少見咁,所以我哋決定試下呢款甜品~ 佢嘅外層有一層香脆嘅酥皮,而內層嘅芝士蛋糕就仲保持到幾creamy嘅口感,重點係唔會太膩。不過如果真係怕膩嘅話,甜品旁邊都仲有少少生果同埋「寒天波波」解膩~

紐西蘭托托蜆 ($138)

睡蟹意大利飯 ($208)

屠夫牛扒 ($328)

煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁 ($68)
2021-05-20 538 瀏覽
聽朋友講佐敦開咗幾間環境有格調嘅餐廳,今次食呢間係日式西餐crossover,喺週末嘅下午嚟到,環境都仍然寧靜,感覺有幾分文青、文藝氣息。餐廳附送左開胃前菜,係用明太子汁塗上既薄脆片,分量輕巧,係貼心嘅安排。油甘魚刺身、北海道珍寶帶子刺身 (⭐⭐⭐⭐💢)呢兩款刺身雖然係分開兩款菜,但係一併上。先講帶子刺身,帶子不嬲都係我嘅最愛,帶子鮮甜新鮮,有光澤,至於油甘魚刺身,油甘魚大概有四五片,都幾厚身肥美。生牛肉薄片沙律 (⭐⭐⭐⭐⭐)呢條菜份量都幾大,生牛肉放喺底,切成簿簿一片,上面就佈滿沙律。喜歡食嘅時候撈埋一碟先至食,感覺好似味道層次多一啲。堅魚湯燉煮野菜 (⭐⭐⭐⭐💢)因為想食得健康,所以叫咗碟野菜。成份都唔少,有蒟蒻、秋葵、芋絲、蘿蔔塊同埋娃娃菜,清清地,個湯有佢嘅香味。西京燒黑鱈魚(⭐⭐⭐⭐⭐)重點推介鱈魚。魚幾滑身,有啲魚汁,食落香濃,一啲都唔腥。雖然平時我唔多食魚,但係今次都覺得值得一試。Vodka option (⭐⭐⭐⭐⭐)嘢飲方面,選擇都唔少。點左雞尾酒。呢款顏色幾特別,鍾意酒精類嘅都可以點呢一個。T&S (⭐⭐⭐⭐⭐)呢款就係有菠蘿汁,仲有vodka,甜甜地易入口,適合

明太子脆塊

油甘魚刺身、北海道珍寶帶子刺身 (⭐⭐⭐⭐💢)
刺身

生牛肉薄片沙律 (⭐⭐⭐⭐⭐)
生牛肉薄片沙律

堅魚湯燉煮野菜 (⭐⭐⭐⭐💢)
日式野菜

西京燒黑鱈魚(⭐⭐⭐⭐⭐)
鱈魚

Vodka option (⭐⭐⭐⭐⭐)
Mocktail

T&S (⭐⭐⭐⭐⭐)
呢款就係有菠蘿汁,仲有vodka,甜甜地易入口,適合唔多飲酒嘅人士。
T  &  S  mocktail

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
HARA   佐敦官涌街3-5號煒亨大廈地舖

日式野菜
鱈魚
Mocktail
T  &  S  mocktail
朋友想吃西餐而我想吃日餐, 想了一下便選了這家對大家交通都較為便利的這家西日Fusion餐廳. 可能是疫情的關係, 附近的人流比之前要較少. 疫情下餐廳保持設置膠板, 我跟朋友在疫情下則較喜歡到這類型門口開放的餐廳, 空氣比較流通. 桌面上看到的日式餐具很精緻. 先上的前菜小吃, 素翅海蜇, 素翅的彈牙口感比得上真正魚翅. 調味上較清淡, 很適合作為開胃前菜. 這裡的T&S用上SAKE做基底, 酒精感會變得稍輕盈, 配上菠蘿, 橙汁及橙皮酒, 是一杯酸甜得宜的開胃酒.  先點了2款刺身, 其中的這個拖羅下單前先問一問店員, $88竟有5件. 上桌看到的拖羅不算薄身, 質量自然不是大拖羅級. 但入口鮮甜即溶, 質量極高. 差點想再點一碟. 剛好今日沒有燒皮鰹魚刺身, 點了另一款牡丹蝦刺身, 上桌又有一番驚喜. $78的價格是蝦身刺身, 而蝦頭則拿去油炸. 刺身的鮮甜在預料之內, 充滿蝦膏的蝦頭油炸過十分甘香. 鹽燒魚鮫燒得肉質滿口油香, 魚皮香酥, 燒得很好吃. 與朋友商量過, 想點一款肉食及意粉作主菜. 肉則點了屠夫牛扒, 原來用的竟是較少見的護心肉. 護心肉其實亦叫橫膈膜肉, 肉味特
可能是疫情的關係, 附近的人流比之前要較少.
桌面上看到的日式餐具很精緻.
素翅海蜇
T&S , Blue Hawaii
吞拿魚腩刺身
珍寶牡丹蝦刺身 (2隻)
鹽燒魚鮫
鹽燒魚鮫燒得肉質滿口油香, 魚皮香酥, 燒得很好吃.
屠夫牛扒
護心肉其實亦叫橫膈膜肉, 肉味特別濃, 油花特別香.
以牛肉的質素來說不沾醬已是一品, 但燒汁的質素亦不錯. 另外想一讚的是件碟的燒原個蒜頭, 入口像是奶油的口感很好.
以這個價位的牛扒來說, 是我吃過最高質素的.
玫瑰蝦鮮茄蓉意大利麵
這裡的澱粉質系列裡, 選擇不算多, 只有4種. 撇除了烏冬及較滯口的意大利飯, 選了玫瑰蝦意大利麵.
上桌的賣相不算特別, 玫瑰蝦的質素不是特別出色. 但意粉完美地煮出了al dente口感, 是近來吃過最出色的. 與茄蓉的搭配亦十分好.
Cosmopolitan , Sparkling Melon
吃過飯後, 正好外面下起黃色暴雨, 便各自點了杯COCKTAIL再坐一會. Cosmopolitan是很經典的一款調酒, 這裡用上特別的器具加上煙燻及氣泡, 朋友看到亦大呼有趣.
埋單的價格因點了4杯調酒的關係, 並不便宜. 但若除去調酒, 其實食物的價格不用$1000, 食物的水準很好, 我覺是是物有所值.
2021-05-04
素翅海蜇
T&S , Blue Hawaii
吞拿魚腩刺身
珍寶牡丹蝦刺身 (2隻)
鹽燒魚鮫
屠夫牛扒
玫瑰蝦鮮茄蓉意大利麵
  • 珍寶牡丹蝦刺身
2021-05-15 78 瀏覽
嚟到佐敦見呢間日本餐廳是走簡約風格,裝修得好靚,同附近餐廳顯得有點格格不入,於是我同朋友入去試試。餐牌種類選擇不算多,主要是刺身、串燒、和飯麵類,還有甜品。先叫了北海道珍寶帶子刺身和吞拿魚腩刺身。帶子鮮甜,吞拿魚腩油脂分布平均!日式麵豉燒茄子燒茄子好考師傅功架,好易過油或過乾,而呢款日式做法茄子面頭鋪上麵豉醬,麵豉醬微甜同茄子好夾,唔油之餘仲覺得好juicy!!睡蟹意大利飯意大利飯啖啖蟹肉,魚子爽口新鮮,鋪在麵包蟹殼上,伴碟精美,打卡一流。椰皇焦糖燉蛋燉蛋放在椰子上蒸,滲有微微椰子香,有驚喜!

日式麵豉燒茄子

椰皇焦糖燉蛋
燉蛋放在椰子上蒸,滲有微微椰子香,有驚喜!
呢間位於佐敦嘅西日餐廳幾有格調,食物都唔錯環境方面,餐廳有三種檯可以揀:門前,普通低位,同埋高檯,嗰日我地就揀低檯,發覺佢幅牆嘅裝飾都幾有特色,適合打卡飲品就點咗杯rose ladies,主要酸酸甜甜,好開胃,入口仲有玫瑰花香,賣相同味道都唔錯食物方便我地毫不猶豫揀咗三成熟嘅屠夫牛扒,根據網上講法,之所以叫“屠夫牛扒”,係因為呢部分嘅肉好正,以前嘅屠夫會偷偷收埋自己品嚐。我地叫嘅呢份牛扒色澤超級靚,內裡係好有光澤嘅紅色,擺盤就比較隨意😂唔似其他食評入面咁圍圈擺。味道方面,焦香味比較重,調味好少,連鹽巴味都唔太覺,所以滿口都係濃郁嘅牛肉味,口感好嫩滑,隔離嘅蒜油都好好食,搭埋牛扒,味道更豐富,可以消除一直食牛肉嘅味覺疲勞呢個睡蟹意大利飯真係驚喜,原本睇圖以為好細份所以唔想點,但因為出鏡率好高,所以都係忍唔住點。不失所望,其實分量唔細,蟹蓋其實有一個男人手掌咁大,所以放心係會食得飽。味道好出色!蟹膏香味mix埋上面薄薄嘅芝士,非常match,碟上嘅醬係蟹膏醬黎,撈埋飯食,香到不得了,米粒我地好滿意,原本都有d驚意大利飯會太硬,但呢款係恰當好處,食落口感好舒服。呢個真係強烈推薦,講真大家日後
呢間位於佐敦嘅西日餐廳幾有格調,食物都唔錯

呢個睡蟹意大利飯真係驚喜,原本睇圖以為好細份所以唔想點,但因為出鏡率好高,所以都係忍唔住點。不失所望,其實分量唔細,蟹蓋其實有一個男人手掌咁大,所以放心係會食得飽。味道好出色!蟹膏香味mix埋上面薄薄嘅芝士,非常match,碟上嘅醬係蟹膏醬黎,撈埋飯食,香到不得了,米粒我地好滿意,原本都有d驚意大利飯會太硬,但呢款係恰當好處,食落口感好舒服。呢個真係強烈推薦,講真大家日後為咗呢個飯而光顧呢間餐廳,都不為過

呢份t骨扒鹹香足,某程度同頭先嘅牛扒都幾相反,佢調味較香,肉質爽口彈牙,嫌唔夠味嘅,沾埋旁邊嘅醬一定夠味

最後嘅甜品係煎芝士蛋糕,呢個都係驚喜,佢有酥皮裹住入面嘅芝士蛋糕,煎香後外面又香又蘇,入面軟身,無論味道同口感都好新奇有趣,與其話佢係一道甜品,我覺得佢更似一款精緻嘅點心,呢個都係另一款我十分推薦嘅菜式

總結:環境同食物都好出色,價錢方面就相對貴d,另外如果上菜速度可以再快d,咁就完美了

2021-05-02 1131 瀏覽
食肆靚靚嘅門面裝璜,往往能吸引人客入內嘅原因!同朋友係佐敦嘅官涌街附近行街時, 經過餐廳門口, 被佢門口嘅舒適環境吸引, 剛好想歇息一下呢😏~本着happy hour 飲杯嘢, 食下小食, 點知....😜從wine list 找尋飲品嘅時候, 從Bar枱見到一杯好吸睛的飲品, 一問之下, 原來係 T & S, 再望餐牌, 原來係:菠蘿, 橙色, 檸檬+Sake 嘅cocktail, 味道清清甜甜, Sake不太多, 好啱女士們。叫咗個照燒雞泡魚干來佐酒,這個魚干好香口, 不太乾, 一流👍🏻跟住再點個不會飽肚嘅刺身併盤(細), 好少見有貝蜆類放在刺身併盤, 比較特別, 我覺得似醬油漬貝蜆, 這做法可以保留蜆嘅鮮甜味, 正!另兩款魚生也新鮮, 上枱仍有光澤呢😍但一人得一隻蜆, 好吊胃啊, 見到餐牌有紐西蘭托托蜆, 好奇之下叫了一客sake sauce來煮, 原來隻隻都好大隻, 好似蝴蝶一樣, 份量亦多了, 用酒煮海鮮才能突出海鮮嘅鮮甜, 一定要試啊坐下坐下6點多, 大家覺得反正都要搵地方食晚飯, 倒不如繼續試其他款菜式。我好鍾意食羊, 先嚟個烤紐西蘭原排嫩羊鞍, 佢地既然話係嫩羊鞍, 就來
食肆靚靚嘅門面裝璜,往往能吸引人客入內嘅原因!
我好鍾意食羊, 先嚟個烤紐西蘭原排嫩羊鞍, 佢地既然話係嫩羊鞍, 就來個5成熟試試, 果真做到5成嘅賣相, 口感也很嫩滑, 燒原個蒜頭應該是賣點, 朋友首搶來吃, 仲話好甜, 好好味!哈, 哈!😂😂
朋友喜歡食蟹, 所以揀咗:睡蟹意大行飯, 碟飯一上枱我地即該嘩然~~presentation 非常治癒, 好靚, 好靚, 好靚🤩🤩
簡直係一幅畫, 一件藝術, 意大利飯用蟹肉, 蟹膏混煮而成,鋪滿整個蟹蓋,  口感軟滑之餘, 米飯又有咬口, 加上魚籽嘅咸鮮,增加了食物嘅層次感。值得推介
Hara整體來說, 無論店舖環境、食物質素以至店員嘅服務態度, 我都會俾💯

• 睡蟹意大利飯
  • 紐西蘭托托蜆
2021-05-02 162 瀏覽
嚟到佐敦嘅HARA令我有種去咗日本嘅感覺水泥牆身、皮凳、乾花💐擺設環境雅致又有氣氛而且空間感十足喺度食飯嘅感覺好好、好愉快而呢度嘅fusion日本菜亦令我大快朵頤😋食物味道好、價錢合理絕對推介大家嚟試吓呀!.🔸刺身拼盤($298)擺盤好靚又精緻,刺身有磯煮大蜆、帶子、吞拿魚、鯛魚、醋漬鯖魚刺身,一共5款。食落好新鮮、甘甜。特別係帶子刺身,好鮮濃,好好味!.🔸鰹魚湯燉煮野菜($68)👍🏻湯式好清澈、鰹魚味香,蔬菜好豐富,還有芋絲同蒟蒻,全部燉煮得好入味但又保留到爽脆口感,好好味!連湯都飲哂!😁.🔸紐西蘭托托蜆▪️香茅椰汁($138)👍🏻托托蜆好大隻呀!大過隻湯匙!非常肥美飽滿又鮮甜!我哋揀咗南亞風味嘅香茅椰汁口味,好香、個汁好creamy、好滑,可以帶出到錢蜆嘅鮮味。另外仲可以揀清酒或蒜蓉嚟煮。.🔸燒原條喜之次($168)❤️大愛!燒過嘅Kinki外皮好香、好香!食入口係香、軟、滑!魚味濃帶油香,簡單用鹽同埋檸檬嚟調味已經好好食!
嚟到佐敦嘅HARA令我有種去咗日本嘅感覺
水泥牆身、皮凳、乾花💐擺設
環境雅致又有氣氛
而且空間感十足
喺度食飯嘅感覺好好、好愉快
而呢度嘅fusion日本菜亦令我大快朵頤😋
食物味道好、價錢合理
絕對推介大家嚟試吓呀!
🔸刺身拼盤($298)
🔸鰹魚湯燉煮野菜($68)👍🏻
🔸紐西蘭托托蜆▪️香茅椰汁($138)👍🏻
蜆嘅鮮味。另外仲可以揀清酒或蒜蓉嚟煮。
🔸燒原條喜之次($168)❤️
2021-04-30 134 瀏覽
無意中發現佐敦有間環境唔錯既西餐一直想試好耐今日有事來佐敦 終於可以一試我晏晝5pm黎避開繁忙時間非常寧靜舒服既環境我同朋友兩個人叫三樣菜式火炙魚生薄片沙律烤紐西蘭原排嫩羊鞍睡蟹意大利飯火炙魚生薄片沙律魚生份量比想像中多好多非常欣賞佢處理魚生好細心真係一邊生一邊熟控制得好好烤紐西蘭原排嫩羊鞍有4 件 中間保持到極粉嫩店員提議5成熟冇介紹錯 肉質好軟好淋身睡蟹意大利飯賣相好吸引!用個蟹殼 盛載住飯粒好creamy好入味菜式擺盤有心意 食物質素高Cocktails亦調校得好味道值得再黎

無意中發現佐敦有間環境唔錯既西餐

菜式擺盤有心意 食物質素高
Cocktails亦調校得好味道
值得再黎
2021-04-29 129 瀏覽
近排健身室開返,我就諗住去King’s fitness度做下運動,咁岩比我發現到對面有一間西日fusion餐廳,於是就決定運動完之後獎勵一下自己食餐好嘅。首先出場嘅係吞拿魚腩刺身同鰹魚刺身,吞拿魚鰹魚刺身各有四塊,吞拿魚腩肉質肥厚,而鰹魚肉質就白滑彈牙,非常高質。炸白蝦味道有少少似中菜嘅椒鹽白飯魚,香脆加微鹹嘅小食用黎佐酒一流。睡蟹意大利飯係採用麵包蟹蟹膏去煮成嘅rissotto,而rissotto入邊仲有蟹籽同蟹肉,粒粒分明嘅飯粒充滿了蟹膏嘅味道,而且咬落去唔會太淋,我個人幾鐘意呢種質感,rissotto上面仲有大大粒嘅三文魚子,用黎打卡影相一流。波士頓龍蝦包外層麵包鬆軟,吸收左龍蝦汁之後勁入味,可惜嘅係龍蝦份量不多,不過作為小食黎講就岩岩好。甜品椰皇焦糖燉蛋每一啖都食得出陣陣椰子味,入口香甜滑溜而且甜度適中,作為晚餐嘅結尾非常好。

Sea  bream  sashimi
Maguro  chutoro  sashimi