餐廳: Harbour Grand Café
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-07-12 3369 瀏覽
通常大部份人食自助餐都係食海鮮嗰啲 不過我腸胃唔好 所以通常食嘅嘢都係熟食 雖然想食熟啲嘅牛扒 但係等咗好耐都冇乜人食 所以等唔到佢換另外一夠 所以唯有食依個三成熟嘅 最鍾意飲湯 覺得個湯都唔錯仲有啲龍眼紅棗糖水 有12種味嘅 MovenPick雪糕買staycation嘅時候 已經同酒店講咗係慶祝生日酒店送咗支酒俾我 有白酒同紅酒選擇 冇同過餐廳講 點知餐廳有記錄 所以食到差唔多都有個蛋糕仔 攞嚟影相都幾開心 哈哈 種類唔算多 但係幾好食

仲有啲龍眼紅棗糖水

慶祝紀念
生日
  • 雞湯
2022-07-05 3646 瀏覽
嬲到第一次寫食評! 朋友生日,book左食晚餐buffet好耐之前食過一次幾好但今次真心失望⋯⋯預早喺官網訂左位,remark左生日去到當日下午,我仲專登打多次電話去Confirm係唔係有蛋糕送,佢話係但去到食完,坐左好耐都未有期間都見到佢拎左好多碟出黎俾其他枱到最後忍唔住出聲問點知⋯⋯ 佢係拎左buffet嘅蛋糕砌埋一碟俾我!同佢poster上面講嘅蛋糕完全唔同!連一句happy birthday 都冇寫⋯⋯我睇到都呆左,咩事?!雖然我地都食飽,亦唔係貪件蛋糕仔但一路滿心歡喜等佢拎出黎影相最後真心失望,同埋有啲嬲⋯⋯睇到嗰下覺得完全係侮辱緊我真係寧願佢同我講蛋糕已經送晒都好過求求其砌一碟俾我個buffet 人均7百幾蚊,官網優惠都要6百幾唔算貴但都唔平咁嘅服務質素真係不能接受!以往同人慶祝咁多次生日,都未試過咁樣!真係好痴線⋯⋯ 講番食物海鮮,生蠔,不過不失唔算差亦冇咩驚喜 刺身,兩個字:難食雪藏味,吞拿魚啲筋多到⋯⋯第一次食刺身食到想倒左佢 甜品,還好,算係正常雪糕,比較可以讚,有12種味movenpick 總結:食物性價比低,阿姐冇乜禮貌完全冇酒店
嬲到第一次寫食評!

朋友生日,book左食晚餐buffet
好耐之前食過一次幾好
但今次真心失望⋯⋯

預早喺官網訂左位,remark左生日
去到當日下午,我仲專登打多次電話去
Confirm係唔係有蛋糕送,佢話係
但去到食完,坐左好耐都未有
期間都見到佢拎左好多碟出黎俾其他枱
到最後忍唔住出聲問
點知⋯⋯

佢係拎左buffet嘅蛋糕砌埋一碟俾我!
同佢poster上面講嘅蛋糕完全唔同!
連一句happy birthday 都冇寫⋯⋯
我睇到都呆左,咩事?!
雖然我地都食飽,亦唔係貪件蛋糕仔
但一路滿心歡喜等佢拎出黎影相
最後真心失望,同埋有啲嬲⋯⋯
睇到嗰下覺得完全係侮辱緊我
真係寧願佢同我講蛋糕已經送晒
都好過求求其砌一碟俾我
個buffet 人均7百幾蚊,官網優惠都要6百幾
唔算貴但都唔平
咁嘅服務質素真係不能接受!
以往同人慶祝咁多次生日,都未試過咁樣!
真係好痴線⋯⋯

講番食物

海鮮,生蠔,不過不失
唔算差亦冇咩驚喜

刺身,兩個字:難食
雪藏味,吞拿魚啲筋多到⋯⋯
第一次食刺身食到想倒左佢

甜品,還好,算係正常

雪糕,比較可以讚,有12種味movenpick

總結:食物性價比低,阿姐冇乜禮貌
完全冇酒店應有嘅service
唔會有下次,完!
2022-07-04
慶祝紀念
生日
原先book左hotel icon既lunch buffet,點知waiting list排第一都冇,所以臨時臨急轉plan,想食長腳蟹同生蠔,問過咁多間,Harbour Grand Café有位同埋海鮮選擇都多,價錢唔貴,用匯豐卡仲有折,所以決定試一試凍海鮮長腳蟹真係必食👍🏻好新鮮又大隻,keep住refill,數量都好多,隻隻腳都好飽滿,肉質鮮甜唔霉,生蠔每次攞3隻,即叫即開,不過不失,仲有大蝦、青口等,都係幾好食刺身有三文魚、八爪魚、吞拿魚、甜蛋等,三文魚質素唔錯😋厚切冇雪味,吞拿魚就有少少筋,仲有不同壽司同卷物,款式都幾多扒類有燒肉眼牛扒同埋火腿,不過睇落有點乾🙈燒味燒味同滷水一齊放,有叉燒、鵝腸、墨魚、鵝片等,味道正常👌天婦羅現場即炸天婦羅,炸得幾出色😍油膩感唔重,同埋炸粉唔會好厚,不過就冇炸蝦,得野菜天婦羅燒物師傳用鐵板去燒幾款肉類🍖包括有三文魚、魚柳、火腿扒、司華力腸,仲有薄餅可以任攞主食有粥、中式麵檔、仲有西式意粉區,都係即叫即整,相當有誠意🤩甜品甜品款式都多,睇落普普通通,但味道都係不錯,拿破崙同Tiramisu都係必攞☺️仲有movenpick雪糕、waffle等等,

凍海鮮

刺身

扒類
有燒肉眼牛扒同埋火腿,不過睇落有點乾🙈

燒味
燒味同滷水一齊放,有叉燒、鵝腸、墨魚、鵝片等,味道正常👌

天婦羅

燒物

主食
有粥、中式麵檔、仲有西式意粉區,都係即叫即整,相當有誠意🤩

甜品
甜品款式都多,睇落普普通通,但味道都係不錯,拿破崙同Tiramisu都係必攞☺️仲有movenpick雪糕、waffle等等,都係令人滿意既甜品
2022-05-29
2022-06-29 2659 瀏覽
今年四月已經食咗一次君綽海逸酒店, 6月想帶啲朋友去食龍蝦又諗起佢。 海逸酒店畀我感覺係近地鐵呀,野食夠新鮮啦, 不過坦白講食咗幾次就驚喜欠奉,但貪佢食品質素夠穩定。 不得不提既係次次食親,都發覺佢啲職員好快手就會收咗你枱面上嘅吉碟, 感覺係快手好亦都唔係催趕你嘅。 佢都係香港幾間我覺得性價比高,有蠔,有長腳蟹,有龍蝦嘅自助餐。 可能年紀大,唔食得太多生冷野,而且嗰啲蠔多數都係細隻同埋瘦嘅。因為朋友喺自助餐好少食龍蝦,梗係諗起依間啦,朋友一坐低就攞咗成三四十隻長腳蟹腳, 一坐就坐咗成個鐘慢慢食。 我因為四月先食完,而且熟曬地方, 我梗係唔會放過佢嗰個大蝦同帶子刺身,今次好犀利喎,將所有刺身都習咁擺埋一個盤度, 影相都幾靚。長腳蟹,麵包蟹,螺,同埋蠔都唔想食得好多,龍蝦食咗兩隻啦。 我反而比較鍾意個捉粥,同佢鴨肝。 佢啲咖哩都一般啦,咁呀燒味既叉燒同雞都一般啦。呢間嘢除咗刺身同埋凍食比較新鮮之外,坦白講都係食感情多。睇相引下大家先。

2022-06-25 2062 瀏覽
勁鍾意食長腳蟹同凍蝦,呢間酒店嘅自助午餐都有得食,而且好新鮮😍 吞拿魚同三文魚刺身都切得夠厚,好鮮味,仲有我至愛嘅 MÖVENPICK 雪糕,青檸雪葩同香濃咖啡味都好好味🍨 而呢度啲甜品款式都多又好味,好想再去食😋 食完又可以行去東岸公園散步,真係唔錯💚
2022-04-09
午餐
2022-06-15 2010 瀏覽
聽朋友介紹呢度嘅自助餐幾好所以即刻喺staycation package揀咗自助餐平日夜晚自助餐時段6:30至夜晚10點今次主題係日韓日式刺身大概有10款包括大赤蝦,原粒北海道帶子,肥美嘅三文魚同油甘魚,鯛魚,吞拿魚,希靈魚,八爪魚…..每次每樣佢會比三片仲要好厚切,呢度要自己小心😂不過絕對係新鮮同肥美,值得一讚,大赤蝦仲要幫你除殼🥰其次就係海鮮檔,開邊龍蝦任你拎,仲有長腳蟹青口翡翠螺,生蠔係額外一條隊,每次限拎兩隻另外覺得出色嘅地方係片皮鴨仲有生滾粥麵檔甜品嘅種類都好多今次係日韓主題甜品會多咗好多和果子雪糕係 movenpick有齊12隻味俾你任揀正😋😋😋😋
聽朋友介紹呢度嘅自助餐幾好
  • 刺身
  • 龍蝦
  • 雪糕
2022-05-20 2780 瀏覽
中午buffet超大型空間,可以容納百多人,但食物款式也不多。這個價錢有生蠔,有蟹腳,也不要求太多了。一開始進入時,海鮮,生蠔位置也大排長龍。肥大的鞋腳都一開始給人攞走了。但人流過後,職員有很快地refill,生蠔每人限取三隻,但比較瘦小,接近一隻手指公的size。熟悉也是基本buffet的質素,甜品方面比較出色,窩夫很脆,還有款式也很多,焙茶木糠布甸,比較有特色,甜品選擇多也不會太甜,吃多了也不會膩,飲品方面選擇也基本,整體性價比高。

2022-05-19
午餐
母親節紅莓紅絲絨芝士蛋糕🎂 (期間限定) Mother's Day Red Velvet Raspberry Cheese Cake (Limited Edition) 一層層芝士忌廉,表面佈滿莓果和馬卡龍做裝飾,再加上點點閃亮金箔和心心造型💝,食落酸酸甜甜,尤如過往的經歷,有心酸的😭、有喜悅的😂,邊食邊回憶自己與媽子一起成長的片段🎬。 📍Harbour Grand Café | 港島海逸君綽酒店 Harbour Grand Hong Kong 今個母親節俾媽子暖暖的驚喜!🤩 📮Follow @fm.feed ➡ to discover more appetizing foods
母親節紅莓紅絲絨芝士蛋糕🎂 (期間限定)
今個母親節俾媽子暖暖的驚喜!🤩
2022-05-08
2022-05-13 2020 瀏覽
泳池重開後,決定再來此酒店放電。此酒店地點方便,性價比高。如果要求不是太高,其實十分抵玩。早餐都算舒適,無限時,職員親善有禮。 (07:00 - 10:30)食物款式應有盡有,點心,熱食,生果,包點,飲品,全部自助。可以自己砌番碟 All Day Breakfast。雖沒有太大驚喜,但總算不過不失。唯一好奇,薯餅內裡也是黃色,平常的好像是雪白。食飽後就可以去泳池游水,每節1.5小時,唔洗急急趕,正!!
泳池重開後,決定再來此酒店放電。
此酒店地點方便,性價比高。
如果要求不是太高,其實十分抵玩。

食物款式應有盡有,點心,熱食,生果,包點,飲品,全部自助。
可以自己砌番碟 All Day Breakfast。
雖沒有太大驚喜,但總算不過不失。

唯一好奇,薯餅內裡也是黃色,平常的好像是雪白。
食飽後就可以去泳池游水,每節1.5小時,唔洗急急趕,正!!
2022-05-08
早餐
2022-04-23 2646 瀏覽
一向生日都食開兩間自助餐,一間係文華東方,另一間係君綽海逸酒店。 難得政府開返晚市堂食嘅安排我梗係試下食係炮台山既君綽海逸酒店。食咗幾年呢間嘢都畀我好熟悉嘅感覺 一入門口係生果、雪糕甜品位置,之後你就會見到好明顯嘅到食冷盤,之後會再去到一啲嘅熱葷,燒味,有生滾粥同埋湯粉麵,印度咖哩, 最右手邊就係刺身嘅位置。 因為疫情關係嘢飲係自助㗎。每位六百幾蚊究竟我哋食啲乜嘢呢,冇乜太大驚喜就係貪佢穩穩陣陣,列表:凍食龍蝦長腳蟹 翡翠螺生蠔香煎鵝肝扁皮鴨燒牛肉燒羊髀刺身包括三文魚希靈魚八爪魚 帶子大隻甜蝦野飲橙汁西柚汁水咖啡、檸茶檸水你問我成個自助餐encore得最多嘅應該,都係帶子同埋甜蝦。相反佢最貴嘅龍蝦我覺得質素麻麻地, 佢啲肉係淡黃色嘅唔夠白色,但係勝在多膏食咗兩隻就夠啦。至於嗰啲長腳蟹係夠大隻嘅但係海水味都係比較重, 至於最可惜嘅生蠔,真係瘦到好緊要, 所以呢個價錢我覺得食嘅龍蝦都係一般。反而仲有驚喜係嗰個蒸龍利柳, 同埋片皮鴨。 我覺得整體食物都係中規中矩,對唔對住個價錢就見仁見智,因為呢間嘢不嬲都唔算平,仲要用埋某網頁優惠。反而要讚既係所有嘅同事都好快手,見你一食完即刻收碟, 仲要一

凍食

野飲
橙汁
西柚汁

咖啡、檸茶檸水

你問我成個自助餐encore得最多嘅應該,
都係帶子同埋甜蝦。

反而要讚既係所有嘅同事都好快手,見你一食完即刻收碟, 仲要一啲都唔趕。 我唯一覺得, 喺疫情底下佢哋嘅洗手液唔多夠, 其他酒店周圍都有得知佢淨係擺咗一支喺飲嘢嗰個位, 而其他嘅地方需要共用嗰啲夾或者打開食物嗰蓋呢,就冇一個消毒嘅空間。

唔講咁多我覺得70分一定有,大家想唔想食,就睇相啦。

希望下次嚟食佢哋嘅龍蝦同埋蠔都可以好啲啦。 話曬都係因為佢有蠔,我先放棄咗去食自X山。
2022-03-30 2756 瀏覽
港島海逸君綽酒店 價錢:$1800左右(價錢會因節日或時間浮動)(已包下午茶、雞尾酒、自助晚餐和早餐) 服務     (4/5)房間     (4.5🌟/5)浴缸勁大、一定望海下午茶 (1/5)難食雞尾酒  (3/5)睇日落,有酒精和非酒精飲品自助晚餐(4🌟/5)👍 到達時一點多,排隊check in的客人不多,所以很快便完成手續,職員説若要提早入住,只能安排吸煙樓層給我們。甫踏出升降機,便嗅到走廊傳來刺鼻的煙味。希望下次給非吸煙樓層。 擱下細軟,馬上到窗前看海景。一邊窗是海和九龍的景色,另一邊是望旁邊的酒店。 景觀都算開揚!在房拍照也不錯。 廁所的玻璃是透明的,在床上可以看到如廁的情況,但是也可以按下按鈕,簾子就會落下,這樣就不用擔心會被另一半看到。另外,浴室的空間寬敞,可以淋浴,也有浴缸給你泡澡。淋浴的地方和浴缸是分開。這是我最滿意的地方😊。雖然不是圓形浴缸,都非常大。 42樓海天閣💥💥💥:🤩影相一流,但天氣差那裏可以仰望到更近的天空,也可俯瞰一望無際的大海。而且,微風陣陣吹來,感覺很舒服。倚在欄杆,背對天和海拍了很多照片。 🌟強列建議:5點就要上去。因為晚上落雨就關閉。我見到其他
港島海逸君綽酒店
價錢:$1800左右(價錢會因節日或時間浮動)
(已包下午茶、雞尾酒、自助晚餐和早餐)

服務     (4/5)
房間     (4.5🌟/5)浴缸勁大、一定望海
下午茶 (1/5)難食
雞尾酒  (3/5)睇日落,有酒精和非酒精飲品
自助晚餐(4🌟/5)👍

來刺鼻的煙味。希望下次給非吸煙樓層。

42樓海天閣💥💥💥:🤩影相一流,但天氣差
🌟強列建議:5點就要上去。因為晚上落雨就關閉。我見到其他住客不能進去,太可惜。我就在太陽下山時,就去了影相。

下午茶:差,不是非一般難食😓😓😓
到三點了,我們要到41樓吃下午茶(不是在le 188)。我本來還很期待五星級酒店的下午茶,但發現我高估了一切。雖然能看到維港的海景,但餐邊的座位早已滿座,我們被安排到中間的位置。
食物方面,選擇也不多,只有幾款甜點、一些小吃和隨處都可以買到的飲料,而且食物的味道也不及街邊。

喝雞尾酒(41樓):有好多款酒
原來的位置都坐滿了人,所以職員安排我們到188那裏坐,那邊更好,因為可以坐在窗邊,看外面的海。酒鬼可以慢慢嘆。例如Bloody、 Lycheetini、 Peachyfini Melon、beer、rum 等等。

自助晚餐:大約七百多元每人🧐🧐
必食🥰:人參雞湯、鴨肝、花膠炆鴨掌、多款Movenpick 雪糕、阿根廷七寸長蝦

超失望🙄:龍蝦沒有蝦膏,片皮鴨的荷葉餅是凍的,硬的

呢排可能疫情關係,除咗好多時都買嘢返去食之外,仲多咗網購,我就買咗唔同嘅代購同埋甜品蛋糕。今次就試咗酒店嘅蛋糕,而且個蛋糕仲攞過獎。今次我買嘅係港島海逸君綽酒店嘅蛋糕,佢入邊嘅Harbour Grand Café出品唔少睇得又食得嘅蛋糕,喺網站訂購仲有外賣自取優惠,蛋糕方面有10幾款,當中仲有我今次想試嘅有2019年度香港國際美食大賽金獎既焙茶柚子朱古力慕斯蛋糕、另外仲有好打卡嘅獨角獸士多啤梨蛋糕,仲有限間限定既榛子朱古力蛋糕,其他嘅仲有低糖草莓蛋糕、D24榴槤忌廉蛋糕、大吉嶺茶配檸檬柚子蛋糕、香橙柑香雲呢拿蛋糕、紅絲絨忌廉芝士蛋糕、白朱古力草莓撻、巴斯克芝士蛋糕、芒果拿破崙蛋糕、百利甜酒咖啡焦糖蛋糕等,如果喺屋企食嘢食到悶或者想慶祝都好適合。今次我係喺OKiBook Shop網上訂購蛋糕,佢係一個搜羅左唔同酒店品牌同埋唔同供應商嘅特色產品網站,可以以較平嘅價錢去買唔同嘅蛋糕、住宿套票等。-1️⃣ 焙茶柚子朱古力慕絲蛋糕 💰278(👅: 8/10)呢一個蛋糕係酒店嘅招牌因為佢係,2019 年度香港國際美食大賽攞咗金獎,上年可以見到佢朱古力嘅裝飾,非常用心,朱古力嘅外層非常光澤,好似鏡咁。一

1️⃣ 焙茶柚子朱古力慕絲蛋糕 💰278(👅: 8/10)

焙茶柚子朱古力慕絲蛋糕
一切開個蛋糕就可以見到有好多層次,最上面嘅係朱古力醬外層、cream、柚子醬、焙茶mousse 、最底層嘅蛋糕。

蛋糕入口細緻軟綿,食落去味道主要係朱古力,中間會食到有柚子嘅味道,焙茶味道我覺得冇咁突出,最底層蛋糕唔太食得出,可能因為mousse嘅比例比較多,整體味道夠清新,層次非常豐富,唔會覺得膩,朱古力係唔甜嗰種,帶小小甘苦,我諗大概係70%濃度嗰種,所以蛋糕整體係唔甜。
🌟整體我覺得呢個蛋糕唔錯,蛋糕入邊非常有層次,如果鍾意食朱古力或者柚子既人應該會鍾意。

👅味道: 8/10
💰消費: $278 (服務費: NA)
2022-03-20
焙茶柚子朱古力慕絲蛋糕
抗疫價港島國際美食匯-海逸君綽酒店$370就食到海逸君綽酒店 平時熱賣既自助餐(原價$5xx)Hight light ⭐️ 之選: 新鮮即叫即開生蠔、美國波士頓龍蝦、蟹腳、7寸長阿根廷蝦、帶子、青口、翡翠螺、日本剌生及壽司等矜貴海鮮凍盤一直無限量提供! 非常抵食!其他必食之選還有多款口味 Mövenpick 雪糕及現場即製pancak 格仔餅! 甜品款式車輪轉, 目不暇給! 最正系精緻嘅馬卡龍,用巴黎鐵塔甜品盤誠拓,份外顯得貴氣,高格調!而且佢整得非常之精細,可以俾個為食更加多其他嘅甜品! 務求令大家食得好開心🥳以去一年過兩次呢間酒店食自助餐嘅經驗來講,海鮮刺身甜品類👍🏻👍🏻非常出色,不但回本仲可以有賺!服務殷勤,經常都有侍應來收盤,加上落大嘅水晶燈環境下食得非常之暢心。😮‍💨😨但都有不足之處,就係佢哋嘅中式頗為失望,達唔到酒店級數,大家睇吓相就知道中式嘅點心用明火一路乾蒸,所以幾款點心都係好鞋!🥲Harbour Grand Café (北角)酒店北角油街23號港島海逸君綽酒店3樓
抗疫價港島國際美食匯-海逸君綽酒店

Harbour Grand Café (北角)酒店
北角油街23號港島海逸君綽酒店3樓
2022-01-01 4683 瀏覽
喺上次朋友嚟過嘅推薦之下,叫咗呢度嘅Pizza同埋意粉。其實本身佢係叫我叫一個Pizza同埋佢哋嘅雞飯或者喇沙嘅,因為真係做得非常道地,不過見到餐單上面個名覺得太吸引所以都係堅持叫咗一個四重芝士pizza,闊蛋麵配蟹肉、蝦、意大利青瓜及芝士忌廉汁。首先講嗰個Pizza,雖然價錢唔平成二百幾蚊,但係佢嘅份量真係超級足,超級大一個pizza。講多四重芝士真係會感受到四重唔同味嘅芝士,尤其blue cheese,淡淡都係超濃厚芝士,平均分布在喺每一件嘅Pizza上面。相信鍾意食芝士嘅人一定覺得非常滿足。最恐怖嘅係,食極都唔厭唔會覺得太over。至於個意粉,溫度依然keep到,同樣亦都係芝士味出眾,非常creamy。好香濃有好多芝士忌廉汁,完全唔會覺得乾身而食唔晒啲意粉,淡淡都完全唔想放過!另外都係對得住個價錢嘅,淡淡都會有啲蟹肉青瓜同埋蝦,真係豐富嘅,所以第二日亦都堅持再叫呢一個意粉。但係有啲失望嘅,唔知係咪太多人叫嘅關係,煮得可能有啲趕?第二次食冇咁香芝士味,縱使佢已經比咗芝士碎片我哋自己沈落去去加強佢嘅芝士味。味道真係冇咁出冇咁好食。覺得可以做得更好,水準要變得更加穩定。

• 四重芝士披薩
2021-12-21 2352 瀏覽
疫情期間 去過咁多次staycation都幾鐘意黎harbour grand hk今次特意寫下佢既早餐個人唔太喜歡朝早食太多凍野冷盤無乜留意但見都系大路野 乳酪 芝士 沙律 生果各款麵包 蛋糕 酥點 窩夫 都有供應熱食 除左 點心 仲有其他野可以比你自製番個all day breakfast款式雖然唔太花巧簡單直接 應有盡有員工友善 效率算高 唔會無人收碟而且又無限時 舒舒服服 食完可以響同層做埋gym先check out可惜泳池無開下次有機會都會再過黎放鬆下
疫情期間 去過咁多次staycation
都幾鐘意黎harbour grand hk