2022-03-25
呢排可能疫情關係,除咗好多時都買嘢返去食之外,仲多咗網購,我就買咗唔同嘅代購同埋甜品蛋糕。今次就試咗酒店嘅蛋糕,而且個蛋糕仲攞過獎。今次我買嘅係港島海逸君綽酒店嘅蛋糕,佢入邊嘅Harbour Grand Café出品唔少睇得又食得嘅蛋糕,喺網站訂購仲有外賣自取優惠,蛋糕方面有10幾款,當中仲有我今次想試嘅有2019年度香港國際美食大賽金獎既焙茶柚子朱古力慕斯蛋糕、另外仲有好打卡嘅獨角獸士多啤梨蛋糕,仲有限間限定既榛子朱古力蛋糕,其他嘅仲有低糖草莓蛋糕、D24榴槤忌廉蛋糕、大吉嶺茶配檸檬柚子蛋糕、香橙柑香雲呢拿蛋糕、紅絲絨忌廉芝士蛋糕、白朱古力草莓撻、巴斯克芝士蛋糕、芒果拿破崙蛋糕、百利甜酒咖啡焦糖蛋糕等,如果喺屋企食嘢食到悶或者想慶祝都好適合。今次我係喺OKiBook Shop網上訂購蛋糕,佢係一個搜羅左唔同酒店品牌同埋唔同供應商嘅特色產品網站,可以以較平嘅價錢去買唔同嘅蛋糕、住宿套票等。-1️⃣ 焙茶柚子朱古力慕絲蛋糕 💰278(👅: 8/10)呢一個蛋糕係酒店嘅招牌因為佢係,2019 年度香港國際美食大賽攞咗金獎,上年可以見到佢朱古力嘅裝飾,非常用心,朱古力嘅外層非常光澤,好似鏡咁。一
1️⃣ 焙茶柚子朱古力慕絲蛋糕 💰278(👅: 8/10)
蛋糕入口細緻軟綿,食落去味道主要係朱古力,中間會食到有柚子嘅味道,焙茶味道我覺得冇咁突出,最底層蛋糕唔太食得出,可能因為mousse嘅比例比較多,整體味道夠清新,層次非常豐富,唔會覺得膩,朱古力係唔甜嗰種,帶小小甘苦,我諗大概係70%濃度嗰種,所以蛋糕整體係唔甜。
🌟整體我覺得呢個蛋糕唔錯,蛋糕入邊非常有層次,如果鍾意食朱古力或者柚子既人應該會鍾意。
👅味道: 8/10
💰消費: $278 (服務費: NA)