2024-03-31 695 瀏覽
香港人不留港消費絕對係明智之選,不要像我們使錢反而要受氣 。此店服務員態度差,我們真的中伏了 !免費送俾我入場玩都唔會再去,重點並非蛋糕做得成功與否,服務態度才是客戶想得到的。

2023-06-13 1775 瀏覽
父親節大家有咩表示呀? 我早兩日就同表妹特別去左💗home.焙小日子💗到整父親節蛋糕。呢到環境好舒服,設備齊全,指示好清晰,工具夠專業,我地選好蛋糕款式, 店員就會拎部pad 比我地照住每一個步驟去做, 用 pad 睇住做啱哂無記性的我絕對唔怕錯 step , 因為可以無限 loop , 仲有如你真係睇唔明那個step 點做,問店員都好樂意落手幫忙一下的😍。由零去到完成個蛋糕其實好大成功感的, 大家來睇下我地個製成品覺得靚唔靚呀?而爸爸們見到我地兩個做女的咁用心整個cake 當然滿心歡迎甜入心啦!我地個cake 名為 “中西老爸的相遇” 唔好以為佢得個外層呀!其實內在美都好掂的,個低層係凍頂烏龍戚風,上層係奶凍,再上一層係焦糖餅乾,最上係生椰拿鐵香提。每一層味道明確,奶凍質地q 彈, 焦糖餅乾香甜香脆,個 cream夠幼滑香濃,戚風蛋糕又軟綿綿整體唔會好甜,大家都好喜歡和滿意。

2022-12-20 1738 瀏覽
今次係第二次去home焙小日子 呢次選擇係荃灣分店整蛋糕🎂 位置方便 環境乾淨 擺放咗形形色色嘅烘焙工具🧁 一入去同店員講自己心心甜品 🍮就會收到iPad 然後開始製作 menu除咗唔同款式嘅蛋糕 🍰仲有cookies選擇 適合大人小朋友🈴️ 而我地揀咗整chiffon cake 首先跟住recipe去執齊乾濕材料 資料簡潔📃 好容易follow 如果有問題🤨可以揾staff幫手添😌 就算係烘焙新手都唔驚失敗🥯 最大好處係staff會幫忙清洗工具 加快製作速度

2022-10-15 1501 瀏覽
小日子烘培平時成日經過,都知係自助廚房形式,俾客人自己製作蛋糕甜品,自己未試過之前都推介過俾朋友去整蛋糕😂feedback都好正面,今次到我自己去整我揀既係芝麻小熊蛋糕,揀好蛋糕職員就會準備好一部平板俾你跟住步驟做,裡面有字有片,都好清楚及易明白,工具同材料都好有系統放係不同section,非常適合烘培新手、親子活動、唔想洗野既人去整基本上整完出黎味道都唔差自己親手整既蛋糕同相片都有9成似,都好有成功感仲會有蛋糕盒附送,如果要額外裝飾都可以另外購買,只要跟住步驟做,一定可以係店家預計時間內完成,真係一個 very good既體驗

基本上整完出黎味道都唔差
自己親手整既蛋糕同相片都有9成似,都好有成功感
2022-10-15
下午茶
我哋今日做左一個焙茶芝麻戚風蛋糕,6寸蛋糕,350元,加一個人要另加$80,需時2 hours,我哋用左2 hours 10mins,全程有片俾你睇,有片比你跟住做,基本上係冇可能出錯,亦有職員喺度好熱心咁樣幫你解答你嘅問題,中間有培茶卡士達,焦糖核桃,溶岩花生醬,好值得一試
2022-08-02 1300 瀏覽
小日子開左比較長時間 我覺得收費比起坊間其他比較抵玩價錢合理🤭🤭所以就同朋友黎玩 一人整一款因為唔想整蛋糕 迫住要食晒佢所以就各整冬甩🍩➕🐷型曲奇🍩同平時食個啲唔同 呢款係焗所以食落口質感比較似硬身麵包因為外型要靚 落太多朱古力 所以味道都一般般🤭🤣🤣🐷🐷曲奇一開始我以為係馬卡龍但其實唔係2塊曲奇中間靠朱古力痴實食落反而幾好食 唔會太甜職員唔多 服務無話好好 唔會主動幫手但有需要做既都有做齊
小日子開左比較長時間 我覺得收費比起坊間其他比較抵玩

食落反而幾好食 唔會太甜

職員唔多 服務無話好好 唔會主動幫手
但有需要做既都有做齊
2022-01-22
CP值:4/5 價錢Price: - 一顆蕾夢Lemon Jelly Cream Cake: $380- 柚香檸檬塔Pomelo Lemon Tart: $330- 龍貓戚風蛋糕Totoro Black Sesame Chiffon Cake: $330- 可可歐蕾蛋糕Chocolate Au Lait Cake: $420 夏天咁鬼熱真係唔想係戶外活動🥵但又想同啲friends去玩咁去自助烘焙店涼住冷氣整蛋糕就岩晒😜本身諗住一齊去hea幾個鐘🤣但原來一啲都唔hea可能因為我地一人揀左一個難度比較高嘅蛋糕🤣🤣🤣勁多steps, 所以其實係好忙、好多野整🤣 蛋糕嘅難度分左3級,大家可以按自己嘅能力去揀整邊款如果大家想輕鬆啲,可以揀返啲簡單版嘅😉而且尼道都係唔洗大家洗碗架👏🏻👏🏻 其實我都去過其他自助烘焙店個啲係某啲時段會有優惠,所以計落唔洗$300就整到一個特色蛋糕,分分鐘平過出去買🤣但咁多間黎講,跟Home‧焙小日子嘅recipe整出黎嘅蛋糕係最好食嘅👍🏻👏🏻比較上冇咁甜,而且蛋糕就算擺幾日都好濕潤,撻皮擺幾日都好鬆脆👏🏻👏🏻重點係佢用料係天然啲,用少啲色素/ 香油👍🏻👍🏻自己
CP值:4/5

價錢Price:

夏天咁鬼熱真係唔想係戶外活動🥵
但又想同啲friends去玩
咁去自助烘焙店涼住冷氣整蛋糕就岩晒😜
本身諗住一齊去hea幾個鐘🤣
但原來一啲都唔hea
可能因為我地一人揀左一個難度比較高嘅蛋糕🤣🤣🤣
勁多steps, 所以其實係好忙、好多野整🤣

蛋糕嘅難度分左3級,大家可以按自己嘅能力去揀整邊款
如果大家想輕鬆啲,可以揀返啲簡單版嘅😉
而且尼道都係唔洗大家洗碗架👏🏻👏🏻

其實我都去過其他自助烘焙店
重點係佢用料係天然啲,用少啲色素/ 香油👍🏻👍🏻
自己整都係想食得健康安心啲者😌
所以就算佢冇特價,冇featured wall俾人影相打卡,我都會黎🤣

好明顯個檸檬蛋糕就係我整架啦🍋🤣
佢叫「一顆蕾夢」(唔好問我尼4粒字點解🤣應該係台灣用語🤔)
成個蛋糕都酸酸地,好有檸檬香味👍🏻
因為材料有檸檬汁同檸檬皮,唔係用香精油溝出嚟架!
連面頭個檸檬仔中間都係蛋糕😍😍
屋企人都好鐘意食👍🏻👍🏻
2021-07-02 2842 瀏覽
同老公請咗今日(2-7-2021 Fri)假,冇咩嘢做,老公就喺噚日提議嚟之前見到嘅呢間整蛋糕,我打電話嚟問book時間,話剩返6點半,咁我哋唔book,改約今日晏晝啦.我哋準時到達,亦揀中做$400.00嘅渡假島嶼生乳酪,加同行入場費平日$60.00即total $460.00.呢個蛋糕製作時間係2.5小時,我哋跟據步驟去攞材料製作,期間職員都有保持客人嘅自由度,亦有適當地主動走嚟協助.終於,我哋做好喇.呢日天氣咁熱,拎到返屋企即雪啦.到夜晚拎出嚟食,拎出嚟嗅到好香,但唔係蛋糕嘅香,而係波浪造型嘅香,因為蛋糕只係底嘅嗰薄薄一片巧克力戚風.切開食喇,呢個蛋糕嘅甜主要係由中間嗰層有百香果漿嘅百香鳳梨凍,而其他嘅味都淡淡.而佢嘅鳳梨肉味道都唔夠.抵食係2.7分其他:計時器只有日文冇中文,攪到自己擵邊個係start,邊個係re-set掣.俾個籃客人將私人嘢放喺地下,但客人要走嚟走去攞同整嘢,喺冇人看管下,小偷咪可以乘虛而入?睇嚟俾客人儲物方面要改善.

終於,我哋做好喇.

切開食喇,
渡假島嶼生乳酪

而佢嘅鳳梨肉味道都唔夠.
抵食係2.7分

其他:

2021-07-02
外賣自取
$153.33 (宵夜)
2021-01-24 2669 瀏覽
我同幾個朋友去玩下烘焙😆我就整生日蛋糕俾朋友❣️第一次自己整蛋糕有啲擔心🙈整錯咗好多步驟例如本來應該分三次落嘅糖一次過落晒😂不過好彩店員好叻 只要問佢地都可以解決有iPad可以跟住整有片有文字👍🏼用完嘅道具都唔使自己洗👍🏼👍🏼放喺指定位置就會有專人幫你清潔🧽本身個蛋糕係教畫龍貓 都我發揮創意變咗熊貓🐼🤩下次想再整蛋糕或者其他烘焙食物會再去❣️
我同幾個朋友去玩下烘焙😆
我就整生日蛋糕俾朋友❣️
第一次自己整蛋糕有啲擔心🙈整錯咗好多步驟
例如本來應該分三次落嘅糖一次過落晒😂
不過好彩店員好叻 只要問佢地都可以解決
有iPad可以跟住整有片有文字👍🏼
本身個蛋糕係教畫龍貓 都我發揮創意變咗熊貓🐼🤩
下次想再整蛋糕或者其他烘焙食物會再去❣️
TANITA x Home焙小日子 - 聖誕甜品工作坊 @ Tsuen Wan👧🏻 made...🌟Christmas crystal ball🎄👧🏻 wants to say...今次同嚟到Home焙小日子整聖誕音樂水晶球🥰 成個製作過程都好清晰咁寫左喺部tablet度 如果發現有咩問題都隨時會有好友善嘅工作人員幫我地補救😹 😽哩度所有機器都工具都好乾淨 材料都好乾淨同整齊連個聖誕樹都係我地自己吱出嚟㗎😻疫情之下都會煮多左嘢食 但係咁認真整甜品真係第一次😹好彩哩間烘培有TANITA電子磅同計時器 咁就唔怕落錯份量同記錯時間喇🙌🏻❣️

👧🏻 made...
🌟Christmas crystal ball🎄

👧🏻 wants to say...

Christmas  Crystal  ball
Christmas  Crystal  ball
2020-11-22 1846 瀏覽
訂位前喺FB同打電話詢問職員問題FB回覆速度還算可以電話職員態度都算好上網訂位都簡單清晰前一日有確定當天喺咪出席去到當日喺正日生日好開心有9折選擇了Party cake($420)因為貪佢可以自由配搭製作時間用咗大約三個鐘開頭要俾咗錢先現金或EPS一開始職員會問你有無嚟過之後俾部Pad你同你講解吓工具材料放邊部Pad好清晰每個步驟都好易明我哋從來無試過整蛋糕都整到出嚟仲要喺好食所以各位真喺唔洗擔心如果中途有咩唔清楚都可以問職員佢哋態度都好好好熱心或者行過見你有咩困難佢哋都好主動依點喺大讚
訂位前喺FB同打電話詢問職員問題
FB回覆速度還算可以
電話職員態度都算好
上網訂位都簡單清晰
前一日有確定當天喺咪出席

去到當日喺正日生日
好開心有9折
選擇了Party cake($420)
因為貪佢可以自由配搭

2020-11-21
慶祝紀念
生日
Party cake
整蛋糕整得多,而家變埋我嘅生日月活動🤪平時我就係旺角整得多,今次因為放工後先整,而我又係荃灣翻工,就去左荃新天地嘅home.培小日子😉渡假島嶼生乳酪$400🏖比想像中複雜,初頭以為蛋糕面嘅所有裝飾物都會係店員提供,但原來棵椰子樹要自己畫岀來😳所以整呢個真係超級抵👍🏻講翻味道先,中間嘅cream cheese仲收埋左一層有菠蘿果肉嘅百香果jelly,所以整體清新得來又有creamy嘅口感趣脆奧利奧黑炫風$380🍪呢個岩曬Oreo迷呀😍有得玩拖cream之外仲可以發揮創意幫oreo變身成小怪獸😜味道方面,據同行朋友講,食落朱古力味香濃而不膩,甜度岩岩好😋荃灣分店比d2分店更有空間感,仲有好多decor boards比大家拎住同自己嘅作品打卡📸呢到要店員s講聲唔好意思,掛住影相加上本身整得慢令佢地遲左收工🙇🏻‍♀️亦多得你地,同行嘅烘焙新星先有個靚靚蛋糕送比屋企人🥰

渡假島嶼生乳酪$400🏖

趣脆奧利奧黑炫風$380🍪

2020-08-14 2018 瀏覽
#pb食在荃灣懶人烘焙之選👩🏻‍🍳好似係第一個自家製post🙈 其實我都中意煮野食嘅 不過我超級超級超級唔中意洗碗🤣🤣 所以我從來冇post過自家製嘅野🤣 上個月撞岩有朋友仔生日 於是去左荃灣呢個烘焙店整個生日蛋糕俾佢🥰 結果大成功 所以出個post同大家介紹下啦(絕對係懶人之選😝)💕 .呢個自助烘焙空間提供哂材料、工具俾你 你唯一要做嘅就係俾錢 到時跟住Ipad就可以整啦😚 整完拍拍籮柚拎住製成品就走得 真係好方便😂🔹 蜂蜜香蕉熊戚風(6吋)🐻我用左2.5小時就整完呢個習維尼蛋糕☺️ 結果賣相大成功 我send左俾幾個frd睇 佢地都估唔到係我整🙈 味道方面 朋友仔返屋企食都話好有香蕉味 就算雪咗雪櫃兩三日 個戚風口感都仲鬆軟😚 睇得又食得👍🏻.我好欣賞成個烘焙體驗 真係好方便 超適合我呢d懶人🥰 而且出黎嘅製成品好靚 所以想同大家分享下❤️Home‧焙小日子(荃灣店)荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下27號舖Home‧焙小日子(荔枝角店)荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓305號Home‧焙小日子(將軍澳店)將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G42號舖
#pb食在荃灣
懶人烘焙之選👩🏻‍🍳
🔹 蜂蜜香蕉熊戚風(6吋)🐻

Home‧焙小日子(荃灣店)
荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下27號舖

Home‧焙小日子(荔枝角店)
荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓305號

Home‧焙小日子(將軍澳店)
將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G42號舖
2020-07-26
10 分鐘 (堂食)
2020-07-13 1374 瀏覽
今日朋友生日去咗學整蛋糕🎂 去咗荃新天地呢間新分店~地方好大開揚 工具都好齊全!揀咗宜家期間限定嘅芒果系列😍🥭叫盛夏光芒🎂個蛋糕制作話需時2hrs~都好準時 真係2hrs內做完👍🏼好簡單 佢一開始就會俾部I-pad俾你 已經係你揀咗要整個個蛋糕既食譜 一開始先睇片 大約了解自己一陣嘅工序!之後就開始跟住執工具同食材啦~當然有困難既時候 店員都好熱心會幫你~我地揀咗兩個人一齊整同一個蛋糕🎂+$80就可以啦~即係total $500 都可以啦 有得玩又有得食🤤建議去之前上佢地網站book位 因為我地去到wall-in佢話無位 🤷🏻‍♀️
2020-03-12 2429 瀏覽
媽媽生日兩姊妹唔想交行貨決定去自己整一個蛋糕去到有三四枱喺度整緊本身想整個難度高啲嘅作品不過staff話唔夠時間冇得整大家最好事前先睇下d course再預時間平時廚房都唔多入 有哂ipad跟步驟依然手忙腳亂好在staff都有主動幫手製成品雖然唔係特別好食但勝在誠意搭救(下次都係直接買蛋糕唔好再自己整😀)
媽媽生日兩姊妹唔想交行貨

大家最好事前先睇下d course再預時間

平時廚房都唔多入 有哂ipad跟步驟依然手忙腳亂
好在staff都有主動幫手
製成品雖然唔係特別好食但勝在誠意搭救
(下次都係直接買蛋糕唔好再自己整😀)