唔好睇佢打卡cafe咁靚嘅環境,以為是食物質素就一般,咁你就大錯特錯啦(っ´ω`c)佢不論環境定係食物質素都非常高質!係附近嘅打工仔一大福音✨咁因為我食飯嘅時間和其他人不一樣,所以好多時都係下午茶時段先食,基本上就一定唔需要等位,不過我當日去嘅時候就算係平日嘅下午茶時段都接近八成座位有人,可見一斑荷香蒜茸大蝦球蒸珍珠米 $68 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟原本我係諗住叫海南雞飯,但係因為見到其他枱點了這個,我見到很吸引,所以就改咗叫依個!食第一啖嘅時候我就知道,我冇記錯,因為依個真係好好食!首先一上枱已經閒到極香荷葉香,之後你食嘅每一啖都會有一陣淡淡嘅荷葉味,唔會太突出,令成件事都好舒服;而且蒸珍珠米比起其他飯,更加食到粒粒分明嘅效果,而且配上甜豉油,根本就係無敵!而大蝦都好彈牙爽口,配上蒜茸一齊食就多啲風味炸魚手指,薯條.他他醬 $58推薦指數🗯️:🌟🌟🌟作為一個下午茶餐來講,佢依個份量一啲都唔少,大大嚿嘅炸魚都有四件,而且唔會炸都好乾,食落啲魚肉仲好嫰滑,而且冇腥味,不過我就略嫌炸粉厚咗少少,食落有少少拮口;薯條就正常,不過份量好足,兩個人分享就剛剛好朱古力心太軟 $118 推薦指數🗯️:🌟🌟

荷香蒜茸大蝦球蒸珍珠米

荷香蒜茸大蝦球蒸珍珠米 $68
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

炸魚手指,薯條.他他醬

炸魚手指,薯條.他他醬 $58
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

朱古力心太軟

朱古力心太軟 $118 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

你冇睇錯呀(´ ◉︎ω◉︎ ` )個心太軟跟雪糕差唔多大小,雖然咁樣食完都唔會好滯,但係對比之下,就覺得佢份量好少,而且價錢上也太過進取🫢不過味道方面就真係好正,好濃朱古力味,但又唔會太甜太苦,一切開中間嘅朱古力流心就湧出來,配上雲呢拿雪糕,有少少冰火二重奏嘅感覺

奶茶 咖啡

味道正正常常,冇咩特別

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

下午茶
荷香蒜茸大蝦球蒸珍珠米
2023-04-06 289 瀏覽
4月第一個公眾假期,行完大館, 元創方,食左下午茶,落到上環,想食個輕晚餐,經過德輔道中,見到有間幾闊落舒適的café, Home a Day. Dinner set 叁佰幾一位,主菜可揀安格思扒或豬鞍扒。坐落睇左menu, 除左set, 仲有散叫,有4款pizza, 多款pasta, 仲有海南雞飯。飲品有不少選擇。甜品 選擇有6款。我今次試:1)日式咖哩豬扒飯外層炸得好脆,肉質有汁,但咖哩汁,冇咖哩香味,味道淡,不是似港式,更不是日式,也不是葡式。是這間特色罷。2) 芝士四重奏脆薄餅 8吋這淡芝士薄餅,唔錯。3) 抹茶鮮奶 cold. Ok 是日輕食晚餐 $300 兩位

我今次試:

1)日式咖哩豬扒飯
外層炸得好脆

2) 芝士四重奏脆薄餅 8吋
這淡芝士薄餅,唔錯。

3) 抹茶鮮奶 cold. Ok

是日輕食晚餐 $300 兩位

2023-04-05
多國fusion菜~試下新意思!😆呢間係上環嘅多國菜cafe,環境精緻優美,粉紅色裝修,仲有啲有趣嘅燈牌,非常適合港女(fatpig)打卡xdd!佢有多款菜式可以揀,包括咖喱、意粉、炒飯等等!haha滿足曬想試唔同嘢嘅大家~💓-🍝韓式泡菜安格斯牛肉炒意粉 $118呢個組合我覺得都真係幾新奇嘅🤣好少會安格斯牛再配韓式泡菜,但佢又真係幾好喎,因為佢係炒意粉就令到個泡菜同個牛夾咗好多,就唔似我哋平時食開嘅普通西餐意粉😂我覺得都幾特別嘅,佢仲有配啲三色椒🫑顏色上面都好睇😍-🍛荷香蒜蓉海鮮蒸珍珠米 $138你真係會好難諗到一間咁優雅嘅Cafe可以食到啲咁嘅菜(?🤣咁啱朋友想食海鮮,又想食飯!於是就諗住試吓呢個好似同環境少少格格不入嘅飯😂佢入面係有帶子、蝦球、珊瑚蚌😋上到嚟四四方方一個盒仔咁樣都幾得意🤓味道上面我覺得又幾好食喎!一啲都唔伏!啲海鮮都幾新鮮,而且撈埋啲醬油同蒜蓉,好香好好食😋-Overall我覺得係可以再encore!因為佢仲有其他都好出名嘅嘢食但我哋嗰日都冇食到,好似海南雞飯嗰啲😙同埋佢夜晚唔算好多人環境都好大,坐得好闊落舒服🥰啱晒同朋友仔聚舊傾計💬📍 Home A Day (上環
🍝韓式泡菜安格斯牛肉炒意粉 $118
🍛荷香蒜蓉海鮮蒸珍珠米 $138

📍 Home A Day (上環)
上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖

好味指數😋:8/10
服務指數💆🏻‍♂️:8/10
Cp值💓:8/10
人均消費💰:$150
Encore: ✅
2023-03-30 242 瀏覽
平時都比較少去上環,friend係上環附近返工,佢就推薦左呢間.我地約12:45,到果陣已經有人係門口排隊.個裝修都幾靚,同其他人review嘅一樣.等左十幾分鐘就入到. friend話呢度d野食都唔會太伏,本來見到其他review叉燒蛋pizza好似幾吸引咁,但係menu搵唔到.於是我係佢recommend果度揀左酸奶燉牛尾配漩渦蛋包飯,野飲就叫左個士多啤梨紅茶傾左幾分鐘就有得食,汁送飯都幾好食,士多啤梨紅茶就正正常常.下次可能再黎試其他野.
酸奶燉牛尾配漩渦蛋包飯

下次可能再黎試其他野.
午餐
酸奶燉牛尾配漩渦蛋包飯
2023-03-21 377 瀏覽
最近網上睇到上環有間網紅打卡餐廳。於是約妹妹去果度食個午餐順便傾下我哋來緊六月旅行。我比妹妹早到去到餐廳門口,望一望環境係粉紅色幾靚,但發覺啲枱超密雜仲要用透明膠板間開😓。心諗邊度似打卡餐廳,似冰室多啲。之後侍應問我齊人未,話用膳只可以50分鐘。於是我喺門口等埋妹妹先入座,得50分鐘就真係有啲趕。到我哋入座張枱係同人搭枱,望入去得近門口果幾張枱比較坐得鬆動,其實真係冇位打卡。張枱超細,一坐低就已經即刻點餐。我哋點左呢間餐廳嘅兩款招牌午餐,無骨海南雞飯,吉列咖喱厚豬柳配稻庭烏冬,另外追加左兩隻豬肉餃子雞翼。等左十幾分鐘,終於海南飯送上枱先。講下無骨海南雞飯,首先個海南雞飯配左個胭脂蘿蔔和鮮雪耳濃雞湯,用左隻透明玻璃杯上碗雞湯,打破傳統用湯碗望落幾精緻。飲落個湯濃郁雞味完全唔油。講下海南雞,肉質煮得都幾嫩滑但冇乜雞味,至於個油飯都幾香唔油膩,細細碗啱啱好。我哋食曬個飯之後,先送來小食豬肉餃子雞翼。豬肉餃子炸得香脆,不過啲豬肉餡就冇乜味,我哋懷疑係咪漏咗啲汁去點。之後再等多左陣,吉列咖喱厚豬柳烏冬終於送到來。好彩我哋兩個係share 來食。如果唔係單叫吉列咖喱豬柳果位就要等差唔多半個鐘先有得

等左十幾分鐘,終於海南飯送上枱先。
無骨海南雞飯

豬肉餃子雞翼

之後再等多左陣,吉列咖喱厚豬柳烏冬終於送到來。好彩我哋兩個係share 來食。如果唔係單叫吉列咖喱豬柳果位就要等差唔多半個鐘先有得食。
吉列咖喱厚豬柳配烏冬

好啦…講下個吉列厚豬柳,係真心整得好食!的確好食過其他專門吉列炸豬扒店。
炸得好香脆,個脆皮好薄唔厚,食起上嚟豬柳厚啖啖肉好好味。

但係食到一半,個侍應走埋放低張單提我地50 分鐘就來完。我望下個錶仲有15 分鐘先夠50 分鐘。其實都唔使咁急嘅,果陣餐廳有已經好多人埋左單,有起碼有6至7張吉枱,加上出面根本冇人排隊,就算有客入來都完全唔使等,足夠應付人流。但係侍應係咁催我地埋單,我哋都啱啱放低筷子,茶都未飲完就要我哋埋單使唔使咁趕呀😒

認真講服務態度真係需要改善下,又或者用膳時間改做60 分鐘。50分鐘用膳唔係唔得,咁係咪全部點單10 分鐘同一時間上菜先?上菜要30分鐘比人食10 分鐘,之後已經叫啲客埋單,人哋啲食物都未食完,食到趕頭趕命,咁樣就算啲嘢幾好食都好,啲客未必下次返去食嘅😒

2023-03-19 250 瀏覽
經過上環..發現有下午茶,就走入去試吓環境真係相當優雅,而且坐得舒適亦都係三五知己傾偈嘅休閒之處😋😋😋我覺得最抵食都係下午茶幾十蚊已經可以享受到,平時要$200落樓嘅食物我今次就揀咗黑松露忌廉磨菇意粉…嗰份糧,真係幾有看頭😃😃😃因為真係好大碟睇落去個賣相都唔錯㗎食落去嘅意粉都相當煙靭😋😋😋亦都係一個好好嘅素食選擇另外我叫咗杯熱辣辣嘅杞子圓肉茶的而且確呢度嘅T set真係幾抵🎉🎉🎉
經過上環..發現有下午茶,就走入去試吓
環境真係相當優雅,而且坐得舒適
亦都係三五知己傾偈嘅休閒之處😋😋😋
我覺得最抵食都係下午茶
幾十蚊已經可以享受到,平時要$200落樓嘅食物
我今次就揀咗黑松露忌廉磨菇意粉…
嗰份糧,真係幾有看頭😃😃😃因為真係好大碟
睇落去個賣相都唔錯㗎
食落去嘅意粉都相當煙靭😋😋😋亦都係一個好好嘅素食選擇
另外我叫咗杯熱辣辣嘅杞子圓肉茶
的而且確呢度嘅T set真係幾抵🎉🎉🎉
2023-03-11 267 瀏覽
上環又有新店開幕,今次係主打家庭式美食餐廳。餐廳用上淺綠色及橙紅色牆身,加上「it’s coffee o’ clock」白色霓虹燈掛在牆上,提醒你係時候飲番杯咖啡chill 番吓啦😚酸奶燉牛尾配漩渦蛋包飯🍳🌀呢個係本店舖推介菜式之一,蛋包飯嘅欖球形狀變成漩渦形狀,賣相相當吸引。牛尾肉質軟腍入味,配上西芹紅蘿蔔粒,平衡番牛尾嘅油膩。荷香蒜蓉大蝦球蒸珍珠米🍤用上正方形嘅竹籠盛載着新鮮蒸起嘅荷葉飯,香氣撲鼻。珍珠米浸透蒜蓉及荷葉香,好軟熟同易入口。大蝦隻隻Q彈新鮮,好明顯係用心製作。榛子 Latte 咖啡🌰奶味濃郁,口感濃烈豐富、香醇,層次細膩,慢慢嘆,享受下午嘅漫活時光😌🐻‍❄️評分:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️4/5

酸奶燉牛尾配漩渦蛋包飯🍳🌀

荷香蒜蓉大蝦球蒸珍珠米🍤

榛子 Latte 咖啡🌰

🐻‍❄️評分:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️4/5
2023-03-10
午餐
2023-02-22 272 瀏覽
趁住今日星期六, 相約友人過海傾啲嘢, 一出上環地鐵站,就見到呢間咁靚嘅 cafe, 一於入去試下。 呢間性價比高質小店,適合打卡、傾偈、嘆咖啡,不論食物飲品都好多選擇,絕對不容錯過。櫻花蝦海鮮喇沙賣相非常吸引,湯頭濃郁,椰奶味香濃,份量非常足夠。海鮮嘅份量都非常夠,有櫻花蝦,兩隻大蝦、青口同埋魚蛋,並搭配豆卜芽菜等等... 豆卜吸收曬湯汁好惹味,大蝦鮮味肉質彈牙。好食!海南雞飯配雪耳濃雞湯海南雞飯出奇地好味,雞肉鮮嫩滑溜,唔乾身搭配海南雞醬汁好夾。黃薑雞油飯煮得恰到好處,雞湯飲落好足料,又有雪耳食,好正!Sunny Day 呢杯飲品有驚喜,好似去咗泰國海邊,坐喺度嘆杯特飲。上面嘅蛋白奶泡好綿密, 配以乾花碎裝飾,雖然係椰奶飲品,配左藍藻飲落好清新,唔會漏,藍藻亦都令賣相昇華,絕對適合打卡。大愛!Flat White拉花好靚,咖啡味好濃厚,而且亦都好大杯,讚!

櫻花蝦海鮮喇沙
賣相非常吸引,湯頭濃郁,椰奶味香濃,份量非常足夠。

海南雞飯配雪耳濃雞湯

Sunny Day

Flat White
拉花好靚,咖啡味好濃厚,而且亦都好大杯,讚!

2023-02-20 201 瀏覽
上環成日都好苦惱,唔知有咩好食,今日終於得知有一間裝修幾靚,而且嘢都幾有質素嘅餐廳,今日收工有機會同朋友去品嚐一下果然裝修都幾靚無骨海南雞飯配濃雞湯 $98海南雞飯擺碟非常精緻,一個大玻璃碟放住海南雞,而醬汁放喺幾個小坑入邊,非常igable,味道方便海南雞好滑,而且非常有雞味,油飯都做得唔錯,第一次嚟食嘅話一定要叫!全日早餐 $128全日早餐都好豐富,有炒蛋、芝士腸、煙肉、蕃茄、三文魚、牛油果、香草蒜蓉包、沙律菜,每一樣份量都好夠,而且用料都唔hea,好食又夠飽Super Raw Coconut Latte $60嘢飲方便比較貴,但一場嚟到都試一試,呢杯椰子latte有非常香濃椰子味,再配椰子脆脆,令成個層次昇華,喜歡飲特色咖啡嘅我飲得津津有味!

果然裝修都幾靚

無骨海南雞飯配濃雞湯 $98

全日早餐 $128

Super Raw Coconut Latte $60
2023-02-17 170 瀏覽
上環新開靚Cafe🌸每次經過都好想入坐下第一次食早餐,今次第二次食Lunch食物質素唔差😋環境乾淨👍🏿由落單到出嘢食時間正常,賣相吸引服務有禮,行過經過可以坐低飲杯咖啡☕️🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸迷你牛角包二重奏🥐
上環新開靚Cafe🌸每次經過都好想入坐下
第一次食早餐,今次第二次食Lunch
食物質素唔差😋環境乾淨👍🏿
由落單到出嘢食時間正常,賣相吸引
服務有禮,行過經過可以坐低飲杯咖啡☕️

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

迷你牛角包二重奏🥐

2023-02-16
下午茶
  • 迷你牛角包二重奏
2023-02-14 2853 瀏覽
之前見有朋友食過,又去開上環就即刻試吓,Lunch時間去都幾多人,靚靚影相嘅位置都俾人坐咗🥹餐廳有兩個唔同嘅主題,一邊粉紅色,一邊藍色,我鍾意粉藍色嗰邊多啲,因為地下用特色階磚♦️好靚我地坐低嘅時候啱啱開始有tea set,個Menu幾特別,有a little hungry,hungry,very hungry 俾你揀,想食少少嘢嘅同埋想食飽啲嘅都可以有得選擇。我哋揀咗櫻花蝦海鮮喇沙,叉燒蛋香脆薄餅,同埋兩杯特色嘢飲。Sunny day &Hanami day兩杯都係椰香鮮奶,不過一杯係粉紅色,一杯係粉藍色,襯返餐廳主題😆櫻花蝦海鮮喇沙大大碗,啱晒我好肚餓🤤椰香味比較重,辣味就較輕,我朋友唔食得辣都食到。叉燒蛋Pizza呢個好特別,靚仔哥哥介紹嘅時候我都呆一呆🤣我話叉燒蛋同Pizza混合會係點嘅呢?跟住佢話一試難忘,又真係喎,口感非常特別,好有蛋香味,叉燒肥瘦適中,餅底又夠薄夠脆,好食😋Sunny day Hanami day兩杯嘢飲賣相好吸睛,甜度啱啱好,開頭仲驚會好甜😜整體都好滿意,為咗個Pizza我一定會再食!
之前見有朋友食過,又去開上環就即刻
試吓,Lunch時間去都幾多人,靚靚影相嘅位置都俾人坐咗🥹

叉燒蛋香脆薄餅

Hanami day

2023-02-11
  • 叉燒蛋香脆薄餅
2023-02-14 180 瀏覽
嗰日只係想食啲比較清淡嘅選擇,於是選擇左呢個素菜Bowl, 本身冇咩期望,點知出人意外地好食!撈埋一齊食嘅口感很好,佢個汁都幾平衡,一個女仔食都覺得幾飽肚!另外有一題嘅係佢嘅咖啡唔錯,呢個質素來講性價比係幾好,而且環境幾舒服!不過午餐通常要等位,冇得訂位,最好早啲到!

2023-02-14 197 瀏覽
去PMQ行完啲文青店舖,就想搵到地方休息。見到依間粉色系嘅夢幻Cafe,一於坐低食個下午茶。一入到門口,店員就會一齊講welcome home,真係好有親切感。餐廳主要走粉紅粉藍色色調,天花掛上熱氣球裝嘅吊燈,牆上仲掛住白色霓虹燈,設計感覺都好舒適新穎。下午茶就揀番啲輕食為主。迷你牛角包二重奏 $58牛角包大小適中,新鮮咁焗製,外皮香脆充滿牛油香。講到明二重奏,咁即係會有兩款味道,分別係蛋沙律、同埋巴馬火腿。我自己就比較鍾意巴馬火腿,咸香味同牛油香好夾。青蘋果紅桑子田園沙律.蜜糖油醋醬煙三文魚+$32用就多款新鮮蔬果:青蘋果、紅桑子、青瓜絲、蕃茄,如果想食啲肉嘅朋友可以加配煙三文魚,三文魚中間包裏住芝士,健康又開胃。特濃生椰拿鐵 $60依款咖啡係完全冇加糖嘅,咖啡果仁同椰香味都好突出。食用方法係一啖咖啡,一啖椰子乾,幾好玩。藻蛋蛋白椰香鮮奶特飲 $48粉藍色嘅外型本身已經好吸引,忌廉上面仲左好多唔同顏色嘅乾花,打卡一流。依杯同樣都係椰子嘅香味,加埋蛋白口感好幼滑。人均💫100如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝Hom

下午茶就揀番啲輕食為主。

迷你牛角包二重奏 $58

青蘋果紅桑子田園沙律.蜜糖油醋醬
煙三文魚+$32

特濃生椰拿鐵 $60

藻蛋蛋白椰香鮮奶特飲 $48

人均💫100

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

Home A Day (上環)
上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖

2023-02-13 1784 瀏覽
[ Home A Day ]忙裏偷閑,想去一間靚靚嘅餐廳飲杯野,食個tea,呢間都係一個唔錯嘅選擇😉Tea Set✿ 無骨海南雞飯🐓 $88擺盤好精緻嘅感覺✨非常有誠意,再加上味道真係唔錯,海南雞肉質嫩滑,雞油飯味香口,不會太油膩👍🏻👍🏻👍🏻✿ 櫻花蝦海鮮喇沙 $78呢個係重點推介,因為比較少見到呢個配搭。櫻花蝦代替蝦頭,一樣keep到濃厚的味道,喜歡吃濃味嘅人必試🤤✿ Hanami Day 粉粉櫻花椰香鮮奶特飲🌸💗 $32 (跟餐正價飲品可-$10)心心拉花再加埋伴碟嘅櫻花餅,打卡影相一流。椰香溝鮮奶香濃幼滑,每飲一啖都有櫻花嘅回味😌✿ Chill Day 白桃乳酸特飲 $38 (跟餐正價飲品可-$10)賣相好靚,呈現漸層嘅效果,飲落同普通乳酸飲品差不多😋一樣咁好味。總結🫦店舖平日lunch time係大排長龍,Tea time嚟食比較無咁多人。店舖食物價錢喺中上環黎講都係可接受,勝在味道不錯又打到卡😍✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Home A Day地址:上環德輔道中188號金龍中心地下1,2,6號舖電話:23623830✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Home A Day ]

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 無骨海南雞飯
  • 櫻花蝦海鮮喇沙
2023-02-12 153 瀏覽
Home a day 距離上環地鐵站出口好近 一出E1就見到餐廳有卡位坐得特別舒服🥰樓底又高好有空間感!佢地有中式又有西式野食一定搵到岩自己嘅野食😻🍛 𝐁𝐨𝐧𝐞𝐥𝐞𝐬𝐬 𝐇𝐚𝐢𝐧𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐑𝐢𝐜𝐞海南雞飯配濃雞湯海南雞飯用玻璃盤做擺盤非常精緻 雞肉好嫩滑又啖啖肉 而嗌海南雞飯會配埋個雪耳濃雞湯比你 好足料又好飲🥪𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐏𝐚𝐧𝐢𝐧𝐢 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡 特式素三文治呢個好推介 係有自家製牛油果乳酪醬同大量火箭菜、牛油果做餡料 佢個包唔係硬身 而係外脆內軟仲要有啲牛油乳酪醬塗在包上面👍🏻🍍𝐀𝐥𝐨𝐡𝐚 𝐃𝐚𝐲 甜心鮮菠蘿特飲呢杯好fresh好爽口 酸酸甜甜 解下膩🌹 𝐑𝐨𝐬𝐀𝐃𝐚𝐲 玫瑰鮮奶特飲呢個造型又係好精緻 有好濃嘅玫瑰花香味 厚厚嘅奶😻

🍍𝐀𝐥𝐨𝐡𝐚 𝐃𝐚𝐲 甜心鮮菠蘿特飲
呢杯好fresh好爽口 酸酸甜甜 解下膩