2016-07-02 671 瀏覽
今日同朋友經過九龍城嘅時候遇到一間好特別嘅甜品店 佢哋嘅雪糕好特別造型好吸引所以就叫咗一個有機棉花糖雪糕 平時食棉花糖糖雪糕都係分開食嘅 但係今次佢個雪糕上就有大大嘅粉紅色棉花糖 完全係少女心目中嘅夢幻棉花糖雪糕 棉花糖粉紅色嘅係士多啤梨味 底層就有香濃牛奶雲呢拿雪糕 雪糕質地都頗為嫩滑 棉花糖入口即溶
2016-05-03 620 瀏覽
近日各式各樣新奇韓日風格的甜品大行其道,我不是一個甜品痴,但早前行經九龍城廣場見到有一間裝潢簡約的雪糕店便抱著一試。因第一次食便點了最基本款式:原味蜂巢雪糕!一食,便愛上! 其實做法簡單,將一舊原裝蜂蜜切粒放在雪糕上再加上蜜糖。但這個配搭真係絕配,平平無奇的軟雪糕帶出蜂蜜淡淡真的清潤口感,不會甜到令你啃著喉嚨,反而有一股清新的感覺!可惜天氣熱融得太快了! 還未試過的朋友真心推薦!
15 分鐘 (堂食)
  • 原味蜂巢雪糕
2016-04-25 448 瀏覽
在網上見到好多人都讚不絕口! 身邊朋友個個都話要試。今日,我終於試左。其實又係潮流野。自己個人覺得冇咩特別。牛乳雖是十分香濃幼滑,但叫得蜂巢雪糕,主角當然是蜂巢!一口咬落,味道平平,不太出色。可能坊間過份吹棒,搞到好似天神開party的美食。令到個個期望過高!不過,都值得大家去一試ge。畢竟都係新野!
在網上見到好多人都讚不絕口!
身邊朋友個個都話要試。

今日,我終於試左。其實又係潮流野。

自己個人覺得冇咩特別。
牛乳雖是十分香濃幼滑,但叫得蜂巢雪糕,主角當然是蜂巢!
一口咬落,味道平平,不太出色。
不過,都值得大家去一試ge。畢竟都係新野!
2016-04-10
2015-10-14 548 瀏覽
Previously Honey Granny only served softserve but now they have drinks and icedogs as well.For drinks there were quite a lot of options such as chocolate honey.Had the honey coffee.Basically it tasted like canned grass jelly water mixed with honey infused into it.
Had the honey coffee.

2015-09-19 225 瀏覽
本來淨係黎九龍城食糖水。一上open rice,honey granny原來係九龍城有分店,即刻試試的。叫左紫色同藍色棉花糖雪糕。叫果陣以為唔同色係唔同味,問落先知只係色素,所以味道係一樣。初初唔知點食,友人話應該篤落去食。一食,棉花糖既甜味中和左雪糕既奶味。唔太甜唔太淡,幾好食。但篤左棉花糖落去賣相唔太靚。

2015-08-15 382 瀏覽
之前都曾經去過紅磡的Honey Granny買過原味蜂巢,今天路經九龍城廣場,我又去了Honey Granny買雪糕食。近來也愛上飲綠茶的原固,今次特意來到嘗試下抺茶味又帶蜂蜜的雪糕,晚上7 點幾,店中的客人都不算多, 買完杯雪糕又可以寧靜地方品嚐。 抺茶3.6系列--Merry Macaroon($43)---我選擇了抺茶味道,看來深綠色澤都是以為是好濃郁綠茶,原來綠茶的味都晤太濃郁,味道都是較為清淡, Macaroon反而食落比較外脆內軟,有點似是berry 的味道,再加上了一些天然的蜂蜜汁,令味道增點清甜又潤喉的感覺。
Merry Macaroon
2015-08-05
$43 (宵夜)
2015-07-27 228 瀏覽
今日路過九龍城,本來想食Smile Yogurt,點知裝修無開,決定行多兩步去九龍城廣場試下Honey Granny la~做緊學生優惠,免費加大size加配料,又幾抵wor我知揀蜂蜜+紅豆係超蠢,因為超甜--但又幾好味wor xD 抹茶味不淡,有d沙冰的感覺,個蜂蜜蛋糕連雪糕超好味!分量不小,食得好滿足--不過普通size就有d細la...會有下次的!😃
做緊學生優惠,免費加大size加配料,又幾抵wor
分量不小,食得好滿足--不過普通size就有d細la...
會有下次的!😃
抹茶蜂蜜蛋糕雪糕(加大加紅豆)$35
2015-07-27
抹茶蜂蜜蛋糕雪糕(加大加紅豆)$35
  • 蜂蜜蛋糕
2015-05-26 368 瀏覽
呢個野見真係好多不過食就真係未試過一直都好想試下有幾新奇😋呢個野 40幾蚊 好細杯 覺得幾貴但其實佢又真係幾特別可能童年回憶 特別中意綿花糖食左上面層綿花糖就有舊蜂巢咁嘅野同雪糕舊蜂巢係咁有蜜糖流出泥一啖蜜糖一啖雪糕真係好新奇 無試過 又唔會太甜所以40蚊試到新野都ok嘅大家有興趣都可以去試😽
呢個野見真係好多
一啖蜜糖一啖雪糕
真係好新奇 無試過 又唔會太甜
所以40蚊試到新野都ok嘅
大家有興趣都可以去試😽
九龍城的Honey Granny,早在它開張的時候,我已經很想要試試這個聲名大噪的甜品了~但一直都未有機會,今次肚子留了點點空位給它耶~這裡想要營造一個悠閒的Cafe感覺,嗯,這是蠻成功的啦~步入店內,感覺很舒服的說~ 店內的座位並不多,但其乎每一個位子上面都會有一部TABLET的,大家可以隨便使用的啦~店子的旁邊有不同的產品出售,這些產品都是以蜂蜜為主的~走入一點點就是Cashier了,這裡的感覺是依然的柔和跟易親近的~Merry Macaroons with Caramel ($40)這就是我點的Merry Macaroons with Caramel原味了~雪糕上面的Macaroons就是健康的低糖田園紅莓口味。這杯雪糕的口感很軟滑的,下層點點的焦糖呢...比想像中的淡味喔。食完以後,不知怎地,口腔有種很清新的感覺。至於Macaroons呢...有點點酸甜的味道啦~但...總覺得這杯Merry Macaroons with Caramel的定價有點點高的,要是能調低至$30中這些價位會更吸引的說~=3=
店子的旁邊有不同的產品出售,這些產品都是以蜂蜜為主的~

$40 (其他)
整體一般,價錢略貴。酒店價錢,當當享受。抹茶紅豆,三十大洋。麥記抹茶,八個大洋。味道感覺,全無分別。店主主打,蜂蜜雪糕。得過甜字,味道一般。咁既價錢,到處都是。各位朋友,如叫蜂蜜,記得帶水,真係好甜。無水的話,會感後悔。
整體一般,價錢略貴。
酒店價錢,當當享受。

抹茶紅豆,三十大洋。
麥記抹茶,八個大洋。
味道感覺,全無分別。

店主主打,蜂蜜雪糕。
得過甜字,味道一般。
咁既價錢,到處都是。

各位朋友,如叫蜂蜜,
記得帶水,真係好甜。
無水的話,會感後悔。
2015-03-27 320 瀏覽
之前好多人搶住食既Honey Granny,我終於喺唔洗排隊既情況試左啦!揀左九龍城廣場果邊,貪佢人比較少吖嘛。店內裝修簡約且非常光猛,有幾部ipad俾客人邊食邊玩,不過對我黎講作用不大,不如free wifi仲好啦!店內雪糕亦唔算貴,平均30幾蚊有交易,除左牛奶味之外,仲有奶茶味添,落單時望望牆上既相片,就可以更快更清楚知道自己想要食咩,對於選擇困難症既我岩哂 (笑)。我點左原味蜂巢, 頭幾啖都覺得好香好清甜花蜜味道,但食多幾啖就好甜好漏啦!大概食到半杯已經頂唔順,可能我唔愛太甜既東東吧。果細細塊蜂巢咬落有渣,雪糕牛奶味唔重,亦唔算好滑,比M記的好 (爆),整體配合還可以,不愛太甜的朋友,可以如叫少honey應該會好d 😊除左即食雪糕,我見店內有賣蜂巢、蜂蜜、爆谷添架。
除左即食雪糕,我見店內有賣蜂巢、蜂蜜、爆谷添架。
$30 (其他)
某日,本想由九龍城廣場穿過往城寨還是寨城公園,發現廣場內有一來自韓國的雪糕店,試試吧!不是蜂蜜味雪糕,而是把真的蜂蜜加在雪糕上面耶!雪糕就是普通的軟雪糕,但和真蜂蜜混在一起,都幾得意,開頭第一啖有啲太甜的感覺,不過食多啖後,𢳂少啲蜂蜜多啲雪糕,又ok喎,甜甜的蜂蜜混和軟滑的軟雪糕,感覺幾新鮮特別吖。食完雪糕,開開心心去公園玩!

不是蜂蜜味雪糕,而是把真的蜂蜜加在雪糕上面耶!

2015-01-17
2K
2015-03-09 336 瀏覽
店名:Honey Granny地址 : 九龍城賈炳達道128號九龍城廣場UG18號舖好味指數:8/10價錢:$32原味蜂巢雪糕前排好hit的香港第一間的蜂巢雪糕始祖honey granny,開到泥九龍城。環境很舒適,店內坐位不多,有一排bar枱和一張長椅,bar枱上還細心地放了幾部i pad供客人使用,店內更裝設了wi-fi,非常方便。今次選了原味蜂巢雪糕,亦是這裡的招牌。雪糕軟滑,蜂蜜芳香甜潤,份量適中,確是不錯,值得一試。
店名:Honey Granny
原味蜂巢雪糕
2015-03-08
  • 原味蜂巢雪糕
2015-02-19 142 瀏覽
食飯前,去咗九龍城廣場行街街行過呢間,諗番起之前響韓國明洞食過嘅蜂巢雪糕啲雪糕牛奶味又重,入口又軟滑,蜂巢又大大舊,真係超級難忘所以決定食完飯之後就去食蜂巢雪糕,蜂巢奶茶雪糕比起韓國嘅蜂巢雪糕,蜂巢細舊得多,同埋蜂蠟得一舊仔雪糕係好軟滑嘅,不過牛奶味完全唔突出,相反奶茶味就出色好多,好有茶香奶香味但係對比響韓國真係貴咗啲 如果唔係,我一定會成日都走去食個奶茶蜂巢㗎總結:比起原味,奶茶味更令人回味。如果平啲,如果舊蜂巢蠟大舊啲,我應該日日都要食一次奶茶蜂巢雪糕!
食飯前,去咗九龍城廣場行街街
行過呢間,諗番起之前響韓國明洞食過嘅蜂巢雪糕
啲雪糕牛奶味又重,入口又軟滑,蜂巢又大大舊,真係超級難忘
所以決定食完飯之後就去食

蜂巢雪糕,蜂巢奶茶雪糕
比起韓國嘅蜂巢雪糕,蜂巢細舊得多,同埋蜂蠟得一舊仔
但係對比響韓國真係貴咗啲
如果唔係,我一定會成日都走去食個奶茶蜂巢㗎

2015-01-31 299 瀏覽
好耐無入九龍城,今次同個fd去行下,順便搵下有冇好野食。一見到有雪糕店就沖左入去啦! 原來係一間韓國嚟嘅雪糕店! 試新野一定係試佢嘅主打先。佢間店主打就係呢個蜂巢蜜雪糕!! 到底係邊個諗出嚟咖??? 完全岩曬我胃口我細個媽咪都買過蜂巢蜜俾我食,但應該唔係平野同埋難搵,所以只係買過一次我食。今次食返真係好開心。雪糕係普通軟雪糕,同平時係ikea或者mcdonold食嘅差唔多。最好食嘅係個蜂巢蜜,好清甜,甜而不膩。店入面仲提供位坐,因為係閒日冇咩人,同朋友一路食一路傾下計,坐左成半個鐘先走。$32 一杯蜂巢蜜雪糕,又有位坐,算係咁啦。真係好鐘意個蜂巢蜜,見到佢店入面都有蜜糖買。一盒500g蜂巢蜜要$380,對我來說,太貴了。考慮左一陣都係唔捨得……但下次再經過呢間野,絕對會再食多次!

原來係一間韓國嚟嘅雪糕店! 試新野一定係試佢嘅主打先。

$32 一杯蜂巢蜜雪糕,又有位坐,算係咁啦。
真係好鐘意個蜂巢蜜,見到佢店入面都有蜜糖買。

一盒500g蜂巢蜜要$380,對我來說,太貴了。

考慮左一陣都係唔捨得……

但下次再經過呢間野,絕對會再食多次!