2014-08-09 1499 瀏覽
近期蜂巢雪糕大熱 可惜的是當時在韓國未有機會一試幸好香港也追上潮流 旋即就開了2間蜂巢雪糕專門店紅磡的未有機會去 就先拜會MK的 店子不大 容納8人左右可選green tea 或milk ice cream 蜂巢可以加錢要double我揀了green tea口味 honey少得要命 一啖就食完green tea味濃 不算太甜 但texture 好鞋 一d都唔滑令人失望 似沙冰多於雪糕 而且上雪糕的一刻已經開始溶化即使以一般雪糕的水準來說也不合格 由於未試過韓國的出品無從比較 但一點都不吸引 份量也不多 價錢略高 宜多加改善
近期蜂巢雪糕大熱 可惜的是當時在韓國未有機會一試
幸好香港也追上潮流 旋即就開了2間蜂巢雪糕專門店
紅磡的未有機會去 就先拜會MK的 店子不大 容納8人左右
令人失望 似沙冰多於雪糕 而且上雪糕的一刻已經開始溶化
即使以一般雪糕的水準來說也不合格 由於未試過韓國的出品
無從比較 但一點都不吸引 份量也不多 價錢略高 宜多加改善
2014-08-09 1393 瀏覽
香港韓風一浪接一浪,繼「星星」一劇牽起炸雞啤酒熱潮後,衣加又牽起另一場蜂巢/爆谷雪糕熱顧名思義就是在軟雪糕上加上一塊蜂巢,honey sparking 其實是香港第二間蜂巢雪糕店,比第一間遲一星期開業,但據雜誌稱honey sparking 的雪糕比韓國更為講究,雪糕是以3.6牛乳製成,而蜂巢則挑自元朗山區蜂場,每星期新鮮運到,而蜂巢內的是百花蜜,較為清甜~Honey sparking 位於人流較少的廣華街,雖然附近也有甜品舖,但一般喺旺角逛街時都較少行過這邊,終於發現honey sparking的招牌,以天藍及黃色為主,招牌上還有蜂巢及小蜜蜂圖樣,一看便知找對了地方舖前有一玻璃小櫃,玻璃表面貼滿一張張雜誌介紹該店的報道,戰績相當彪炳而上面則放有林林總總的小擺設,主要以花花草草為主,配合蜜蜂,蜂巢,蜂蜜等主題舖面面積不算太大,只有7張小方枱,估計最多只能容納15/6人,牆身兩面也用上了天空藍,上方位置有著模仿蜜糖流下的黃色粉色系列配上白色小方枱,十分簡約,整個感覺十分清新舒適,然而地方較為迫狹,幸好當天不算人多,才能慢慢享用甜品每張枱上均放有一些小盆栽或公仔作點綴,一來可以令舖頭增添生
每張枱上均放有一些小盆栽或公仔作點綴,一來可以令舖頭增添生氣,二來又可以作為佈景,迎合港人「手機先吃」的文化呢
櫥房位置佔位不多,擺放著雪糕機,雪櫃等大型電器,雖然只有少少的五臟俱全,而且小小店舖共有4名店員,舖面及櫥房各2,人手充足
現時一共提供10款雪糕口味供選擇,包括:honey bee(就係最受歡迎嘅蜂巢雪糕),honey honey(蜂蜜雪糕),sweetie pinky(士多啤梨雪糕), lazy holiday(檸檬蜂巢雪糕,summer passion(芒果熱情果雪糕),green spring(紅豆綠茶雪糕) ,sunny delight(綠茶),milky pops(米通雪糕),double bee(比利士甜酒+朱古力布郎尼雪糕)同popcorn(爆谷雪糕),honey bee係最貴既一款-$45,而其他全部都係$38
double bee($38)
經店員為我們介紹後,我地選擇了必試嘅honeybee同新品double bee,雪糕以透明玻璃甜品杯載著,賣相十分精美,但份量很少,只有3-4圏雪糕,而且溶解速度與傳聞中的一樣,由於雪糕以3.6牛乳製作,與一般奶粉開成的雪糕不同,雖然比較香滑,但缺點就是溶解速度超快,令到習慣慢慢拍照的我有點手忙腳亂呢,圖中double bee頂端部分已開始滴下,杯內雪糕已經變稀了,快快手多拍幾張就要立即品嘗了
Honey bee
Honey bee ($45)
(Honeycomb+Hokkaido 3.6 milky sofe cream )
先試一口3.6牛乳雪糕,入口香滑,質感細膩,奶味香濃,不帶冰雹,不過食落沒有冰涼嘅口感,尤其當部分雪糕已經溶化了,影響了口感,由雪糕變成了milkshake 似的
蜂巢
至於期待已久的蜂巢,只有四四方方小小的一塊,的確有點失望,輕輕咬開,看到內裏金黃色的蜂蜜晶瑩通透,慢慢細嚼時,巢內的蜂蜜擁到口內,味帶清甜不(確)喉,雖然之前曾經嘗過蜂巢,但未曾試過一大塊放到口內細嚼,感覺新穎,再多咬兩口後,蜂巢的口感變成了香口膠似的,𡁻了一陣子,還沒有咬爛,吐出來感覺好可惜,就真接呑進肚子算了,哈哈~
Brownies
double bee($38)
(baileys+brownies+Hokkaido 3.6 milky sofe cream)
賣相較普通,雪糕周圍放了5粒小brownies,一啖一粒,但朱古力味不算太濃,甜度亦不高,可能是不想蓋過雪糕香吧~另外,質感較為鬆散,類似brownies與朱古力蛋糕的混合體
而雪糕份量與honey bee 相若,雪糕面淋上稀釋了的baileys甜酒,帶淡淡酒香,中和了雪糕的甜度,但奶香亦相對上減少了少許,所以我還是比較喜歡honey bee,可以吃得出最原本的味道
吸滿baileys的brownies
吃到底下時,酒味越濃,帶微苦,較驚喜是,竟然發現原來底下還有數粒吸滿baileys的brownies,就像較硬身的tiramisu餅底,酒味香濃,友人連已溶化的雪糕也喝掉呢~

試後感:
總括來說整體表現不錯,遺價格相對較貴及份量較少,但也能諒解到始終蜂巢及3.6牛乳等材料令成本上升不少,始終要是首次品嚐蜂巢雪糕,沒有比較,有機會會去埋紅磡的那間,就能更清楚雙方的優劣~
2014-08-07
Honey bee
蜂巢
2014-07-31 1491 瀏覽
看到雜誌推介,旺角開了一間新的韓式雪糕店,於是約了best friend和會長一起去試試。地點比我想像中方便,店子不算很大,人多的時候,要稍為等待一下,但環境和座位也頗舒適的。服務也不錯,即使人多,也不會被催趕。食物方面,我們三人分別order了honey bee, sweetie pinky和milky pops. Honey bee配合那個蜂蜜幾清甜,不會過甜,與北海道牛奶雪糕是perfect match! Milky pops是綠茶雪糕配爆谷,一軟一脆,綠茶味恰到好處,不會濃烈到有苦澀味。Sweetie pinky是北海道牛奶雪糕配士多啤梨(可要求要北海道牛奶併綠茶雪糕),這個組合真係無敵。店主也相當慷慨,一杯雪糕,有很多士多啤梨粒呢!  會長吃完一杯,還要encore!!! 最後吃了兩杯,還想再吃 。若不是計劃了晚上去吃放題,她可能會吃3-4杯! 真係超級大胃王!

honey bee
milky pops
sweetie pinky
2014-07-26
honey bee
sweetie pinky
2014-07-29 1228 瀏覽
之前去完韓國食過佢地既蜂巢雪糕後,一直對佢念念不忘(≧∇≦)因為我係一個好鍾意食蜂蜜既人黎,屋企長期都有幾樽蜂蜜,所以見到用蜂蜜做食材既野,我都幾乎會試嫁,哈哈(離題添...)終於!俾我係雜誌上面見到(佢)黎左香港啦!☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆勁興奮!!即刻打俾男朋友仔,叫佢放假一定要同我去試啦,哈哈順便講下,香港好似仲有另外一間蜂巢雪糕,不過見雜誌話佢同台灣個間好似,但同台灣個間唔係同一間黎,咁我緊係試左依間先啦(^ω^)始終我冇係台灣食過嘛,下次得閒再試埋個間比較下。同男朋友仔個日食完晏,差不多問三點半完先去到,一去到已經見到有人排緊隊( ̄▽ ̄)好既野當然係要等下既眼見店鋪座位不看多,應該可以坐十幾人,不過好在我前面都係兩對情侶等緊姐,應該好快有位咁我就睇下有咩味先啦,我一行埋去,就有個好可愛既女仔同我介紹佢地係韓國引入既蜂巢雪糕,佢好用心咁介紹(我覺得佢真係拎個心出黎介紹俾我知,所以我想讚下同鼓勵下佢,不過唔知佢睇唔睇到呢( ´ ▽ ` )ノ)其實我係雜誌上已經知道佢地係用北海道3.6牛乳雪糕/抺茶味雪糕,而蜂蜜就係純天然既,另外佢地既果醬都係自己煮嫁!咁就真係要
其實我係雜誌上已經知道佢地係用北海道3.6牛乳雪糕/抺茶味雪糕,而蜂蜜就係純天然既,另外佢地既果醬都係自己煮嫁!咁就真係要試下啦(☆_☆)haha (不過唔係個個都好似我咁,做曬功課先黎嫁嘛σ(^_^;)所以有個女仔介紹俾客人聽都幾好,加油啦!)
時間話咁快就過,等左十分鐘到先有位,終於到我啦*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*
由於時間關係,等位既時候我地已經諗好食咩味,就點左一杯honey bee(緊係我嫁啦,蜂巢啵) & 一杯sweetie pinky(我男朋友仔嫁,因為佢唔食太甜,所以店員推介佢試依個草莓醬,酸酸甜甜的)
整體上我都好滿意,賣相不錯,但真係唔好掛住影相,因為佢用3.6牛乳,唔係用奶粉開,所以快溶啲(做足功課既我當然知道依點,所以等緊雪糕既時候,我已經開定相機◉‿◉)
蜂巢雪糕對比韓國,整體上我覺得韓國甜啲,但奶味就依到重啲,如果兩者比較既話,我個人反而比較喜歡香港依間,因為甜味適中,係韓國食完我要飲啖水先覺得完滿,係依間食我又冇話食完覺得太甜要飲野,所以都幾滿意(((o(*゚▽゚*)o)))
而男朋友仔個杯,因為佢唔太喜歡食太甜,所以其實係韓國食既時候,佢食左兩啖就冇再食(我當然知佢口味啦,所以當時係韓國好明智咁只叫左一杯兩份食( ̄▽ ̄))而今次佢竟然自己食曬一杯!唔知係味頭先等位有啲熱呢,佢話啲草莓醬好岩佢口味,酸酸地加埋雪糕都唔會太甜,佢覺得唔錯喎(=´∀`)人(´∀`=)
因為我地食緊既時候已經見到出面開始好多人排隊,咁我地就嗱嗱聲食完讓位ε=ε=ε=ε=ε=ε=┌(; ̄◇ ̄)┘反正一杯雪糕唔洗好長時間先食完既,下次再黎就試下其他味先(好似有杯有甜酒嫁(●°u°●)​ 除左蜂蜜,酒我其實都好喜歡嫁)

2014-07-28 1044 瀏覽
雪糕超細杯,蜂巢超級硬$45食個咁既野嬲到我震!個雪糕睇圖以為都幾大杯,叫到黎細杯到打個乞痴都驚會飛走!好啦係日本食過超好食睇下香港咩味道。嘩!雪糕冇咩味得黎個蜂巢硬過石頭!遲左講但希望佢地可以賠錢比我,好難食!

雪糕超細杯,蜂巢超級硬
$45食個咁既野嬲到我震!
遲左講但希望佢地可以賠錢比我,好難食!
2014-07-27 1203 瀏覽
上網見到旺角新開左間賣蜂蜜雪糕既店,所以就約左fd去試店舖不大,所以我地見咁多人就叫左一人一杯外賣拎住食,叫左杯Honey Bee and Milky Pops,我覺得個杯honey bee真係好唔抵食,好似原味雪糕加啲蜂蜜咁,個啲蜂蜜先唔抵食食落口咬左5下左右已經冇味,好似冇蜜糖咁,跟着成杯變左食原味新地咁跟着另一杯milky pops就啲爆谷唔係好脆,下面係green tea雪糕,我本身好鐘意抹茶味既雪糕,所以都會期待下抹茶個陣濃既味,點知佢甜味多過綠茶味,好失望,希望改善下...Honey Bee $45Milky Pops $38Total $83我覺得這樣質素不值這個價錢
上網見到旺角新開左間賣蜂蜜雪糕既店,所以就約左fd去試

Honey Bee $45
Milky Pops $38
Total $83
我覺得這樣質素不值這個價錢
2014-07-27
5 分鐘 (外賣自取)
2014-07-27 1002 瀏覽
來到油麻地做義工友人提議吃完午飯後來試試近期大熱的蜂巢雪糕我們大約1點4晃到honey sparkling附近驚見它還處於落閘狀態?!又再在附近兜呀兜呀兜了幾圈最後忍不住打電話問問究竟貴店什麼時候營業呢?原來是2時 (店員亦友善地提醒我們約2點3來到比較穩陣)有興趣去的朋友建議先致電查詢呢, openrice上的時間不太可信"我倆畢竟只是抱着好奇嚐鮮的心態來訪於是只點了一客雪糕share這裡可以選擇3.6牛乳或抹茶身為抹茶迷的我倆自然選擇後者抹茶蜂巢雪糕 ($45) 6/10: 抹茶雪糕十分香濃, 甘而不澀, 淋了蜜糖反而有點過甜呢, 至於主角蜂巢, 實在很難用匙羹將它分開, 即使拌着雪糕食用還是有點像咀嚼塑膠般; 反正我們的目的都是擷取裡頭的蜂蜜罷了, 嚐過它的口感以後我們都是把蜂蜜擠壓出來而放棄撕扯蜂巢" 吃到最底的時候, 由於蜂蜜過多, 實在甜得膩死人了
來到油麻地做義工
友人提議吃完午飯後來試試近期大熱的蜂巢雪糕
我們大約1點4晃到honey sparkling附近
驚見它還處於落閘狀態?!

又再在附近兜呀兜呀兜了幾圈
最後忍不住打電話問問究竟貴店什麼時候營業呢?
原來是2時 (店員亦友善地提醒我們約2點3來到比較穩陣)

我倆畢竟只是抱着好奇嚐鮮的心態來訪
於是只點了一客雪糕share
這裡可以選擇3.6牛乳或抹茶
身為抹茶迷的我倆自然選擇後者
抹茶蜂巢雪糕($45)
2014-07-27
$22.5 (下午茶)
2014-07-26 1080 瀏覽
因為見有人post見唔錯,上星期日7月20號專登去食,見佢地無論係佢地專頁/openrice都話1:30開,點知去到只開半閘,咁我地再行下先啦,應該就開!我地一共行過3次都未開,到最後係下午2:45見佢終於開了,個店員就話雪糕未得,叫我地再等15分鐘後再過黎!我地行到3:00番去,點知舖入面已滿座,仲要係d人食完雪糕走得?我問個店員你地唔係話要等3個字先有雪糕咩?d人而家仲要食完走得?你頭先仲叫我3個字後番黎?佢只覆而家咪3個字!但好明顯人地3個字前已入去食緊啦?因老公想食,冇法要陪佢再繼續等入去食,入到去落完order, 雪糕黎到,佢俾個外賣杯裝?下?我話係見個杯好靚先等堂座?圍觀對面後面就算我老公個杯,都係個個靚杯,得我係外賣杯?我問佢地,只話岩岩用晒未有?咁送黎我面前唔問聲先?仲要完全冇提出換過?D order又落到錯晒,要綠茶味就黎杯牛奶味,對面台人地要芒果就又變左杯牛奶味?仲要杯野,我食幾啖都冇蜂蜜味?即睇openrice人地叫個隻既相,明明淋晒上面,原來我杯求其放杯底囉? 攪到我食極得牛奶味!仲要冇咩特別好味,又細杯!一d都唔抵!最後,我係佢地專頁post左評價,佢地見我講

最後,我係佢地專頁post左評價,佢地見我講佢地差就delete左我既評價!好個d全部都係佢地既朋友post! 大家千其咪信,記得黎openrice睇真正既評價!

2014-07-20
90 分鐘 (堂食)
$90 (其他)
2014-07-24 1102 瀏覽
同frd去開旺角食妟,諗起之前雜誌介紹左一間新開蜂巢雪糕店,就去試下啦!係廣華街,都唔難揾,因為裝修都幾突出!間店有啲細,我地去到坐滿人,不過等左一陣好快就有位,但就迫左小小。店員姐姐都好有心機講解,除左menu上有既,我地仲可以自己mix n match, 不過我地懶諗,我就叫左個honey bee, 我frd叫左lemon 個款。好快雪糕就黎啦,我地當然相機食先啦!點知影左兩張相,個雪糕就溶緊!我心諗唔係啊嘛!店員姐姐唔知係咪見到我扁哂咀,竟然主動走過黎同我解釋!原來因為佢地啲雪糕係純天然,冇加過凝固劑,所以會咁快溶!我即刻係到諗咁我平時食個啲軟雪糕咪落左好多凝固!oh my godd!於是我地快手快腳即刻食啦,第一啖我試左啲雪糕先,好滑,好有牛奶味,唔錯唔錯之後我再撈左少少蜜糖食,甜甜地,感覺清新啲,食得出啲蜜糖唔係cheap野!然後我就試左啖蜂巢,哇哇哇!不得了!一咬落去啲蜂蜜爆哂出黎!我食到啲蜂蜜真係好新鮮,同我地平時食到一樽樽個啲好唔同!真係幾正!不過大家有心理準備係好甜既!啜哂啲蜜糖之後個蜂巢會有少少渣,不過我都ok食埋,諗住補啲XD唔鍾意食可以吐左啲渣.我試左一啖我fr
係廣華街,都唔難揾,因為裝修都幾突出!

唔鍾意食可以吐左啲渣.
我試左一啖我frd個lemon味,酸酸甜甜咁,都好好味!我個個honey bee就甜啲!

總括黎講我覺得真係好唔錯,由其是啲雪糕純天然真係值得一讚!仲有個蜂巢真係好正!下次要試下其他味先!
2014-07-20
  • Honey Bee
味道同韓國食既一樣, 好開心可以尋回當年既味道!早前喺韓國食過, 真係一試難忘。 一直都好想食番, 但係自己懷孕,唔可以飛,又唔可以食雪糕, 生完要湊囝, 又無得飛, 所以一直好想念哩個味道, 好開心睇到雜誌既專輯, 就專程去旺角食, 味道果然係一樣, 好開心!最鐘意係佢既雪糕, 溶得好快, 係要食得快啲, 但靚既雪糕先會有哩個情況, 因為佢係多乳奶既表顯, 正! 可惜, 相俾我手震老公搞到無得post,不過,真心覺得好食!
味道同韓國食既一樣, 好開心可以尋回當年既味道!
下午茶
雖然近年已經去了數次韓國,但是因為行程的關係,到現在也未有機會去拜訪韓國蜂巢雪糕店。近來得知韓式蜂巢雪糕的潮流已經直捲香港,所以是日和友人特意來拜訪一下,感受這股韓式雪糕韓流。這家店位於九龍旺角廣華街2號8號鋪,四周都是甜品店,容易找到雪糕店的位置。我們來到的時間接近九時,排隊的人數不算多,只是等了約十分鐘即可入座。這家的座位有三張桌子,連桌上的佈置都很細緻,加上這種海綠色的背景也是挺難找的唷!(這樣看真的很有韓風的感覺唷。)我們點了一客Honey Bee(HK$45)和一客 Summer Passion(HK$35)。期待以久的Honey Bee 終於來了!(友人的Summer Passion 就沒有拍照了。)單看外表已經覺得很特別,白色的雪糕配上啡色的蜂巢,讓人垂涎三尺。經過一輪相機和「手機食先」,雪糕已經開始溶了。在雪糕方面,這個雪糕入口軟滑,奶滑的口感,的確不錯。在蜂巢方面,其實這是初次品嘗蜂巢,入口的口感相當特別,蜂巢流出來的蜂蜜更是香甜。(有些朋友可能覺得蜂巢的口感有點兒粗糙。)吃這個雪糕,感覺有點兒像跟時間競賽,一不小心就會好像bubeee這次挑戰失敗,雪糕有點兒溶!(大

經過一輪相機和「手機食先」,雪糕已經開始溶了。
在雪糕方面,這個雪糕入口軟滑,奶滑的口感,的確不錯。
吃這個雪糕,感覺有點兒像跟時間競賽,一不小心就會好像bubeee這次挑戰失敗,雪糕有點兒溶!(大家一定要吃快點唷!)
最後,因Grand Opening的關係,在結帳的時候, Honey Bee 只需要 HK$40,而Summer Passion只需要 HK$30,感覺又抵了一點。(♡(*'∀'*)人(*'∀'*)♡。)
小結:
初次在香港吃到韓式蜂巢雪糕,在外觀和味覺上也是挺特別,而雪糕是喜出望外的柔滑,在甜度方面屬偏甜,但未到過甜的地步。

在網上看相關的評論,不少網友提到香港的蜂巢雪與韓國的蜂巢雪糕有一段距離,但bubeee未嚐過就不能下定論,希望在未來的時間會吃到最高水準的蜂巢雪糕和蜂巢甜品

2014-07-26
10 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
  • Honey Bee
2014-07-20 670 瀏覽
首爾大熱的蜂巢雪糕同爆谷雪糕曾經係首爾食過覺得好好味香港終於有日帶佢地黎香港,不過帶唔到味道過黎蜂巢雪糕,蜂巢非常的硬,完全整唔爛蜂蜜味好少,而且佢舊蜂巢極多渣另外雪糕方面無牛奶味,而杯雪糕竟然唔駛十分鐘溶曬,我係冷氣店鋪入面食都咁樣,係街應該5分鐘玩完爆谷雪糕,不過爆谷口感好怪而且佢d 爆谷完全無痴實,我食一陣已經跌左幾粒Sweet monster 好過佢太太太多啦開張其間,分別由45減到40同38減到30, 但都係絕對唔值得食
首爾大熱的蜂巢雪糕同爆谷雪糕
曾經係首爾食過覺得好好味

香港終於有日帶佢地黎香港,不過帶唔到味道過黎
蜂巢雪糕,蜂巢非常的硬,完全整唔爛
蜂蜜味好少,而且佢舊蜂巢極多渣
爆谷雪糕,不過爆谷口感好怪
而且佢d 爆谷完全無痴實,我食一陣已經跌左幾粒
Sweet monster 好過佢太太太多啦

2014-07-19
2014-07-19 764 瀏覽
聽得多韓式蜂巢雪糕好味,收倒料原來最近已旋風襲港,為食既師奶當然立即去試試品嚐係咪真係咁正先,結果係....真係好好味( ̄∇ ̄)不過雪糕溶得比較快,平日“相機食先”既朋友,記得影快啲呀! 唔係就變左飲奶昔架喇 :-D

2014-07-18
$76 (其他)
  • Sweetie Pinky
韓國的新沙洞雪糕店 Softree, 在牛奶軟雪糕上面放了一片蜂巢, 想不到大受歡迎, 在韓國超有人氣。這個創新概念, 今年7月終於被引進香港了, 很多不同行家爭相仿傚。先有紅磡區的「Honey Granny」, 旺角區的「Honey Sparkling」也在試業階段中, 兩店完全沒有關係, 亦各有不同特色, 今日我們率先試試旺角區那間雪糕店。旺角新開的蜂巢雪糕店名為「Honey Sparkling」 , 位於廣華街, 現在是試業階段, 7月19日才正式開業, 餐牌上有8款選擇, 雪糕口味只有兩種口味:北海道3.6牛乳﹑抹茶, 再配搭不同的生果﹑配料。店鋪面積不大, 放置了五張枱, 可容納14人左右, 用了海藍和黃色做主調, 色彩鮮明, 亦放了很多蜜蜂造型的公仔,向日葵等,向日葵的黃色代表熱情的笑容, 令人心情開朗。Honey bee $45 ...... 為蜂巢而來, 一定要試店內的主打, 選擇了北海道3.6牛乳口味雪糕(Hokkaido 3.6 milky soft cream), 雪糕有濃香的奶味, 質感也不錯, 很細滑, 但溶的速度比一般雪糕快, 端上桌2-3分鐘左右雪糕已經開
Honey bee $45 ...... 為蜂巢而來, 一定要試店內的主打, 選擇了北海道3.6牛乳口味雪糕(Hokkaido 3.6 milky soft cream), 雪糕有濃香的奶味, 質感也不錯, 很細滑, 但溶的速度比一般雪糕快, 端上桌2-3分鐘左右雪糕已經開始溶化, 原來這裡的雪糕主要成份是雪糕粉+3.6牛乳, 而坊間的雪糕成份多是雪糕粉+奶粉, 兩樣固體的物質混合, 自然凝固得會較好, 溶化的速度會較慢, 店主亦不想加入凝固劑, 因為對身體始終也不健康, 但店方用牛乳製作雪糕, 味道的確很濃郁。

蜂巢味道方面, 一口啖之, 蜂蜜在口中緩緩流出, 非常清甜潤喉, 蜂巢是來自本地的養蜂場, 感覺很新鮮。配合雪糕同吃, 便不感覺到有渣, 但最後一口雪糕吃完之後, 我還剩餘少許蜂巢在口中, 一直嚥不下, 我便將渣吐出來了。
Sweetie Pinky $38 + $10 (配蜂巢)...... 點任何口味配搭也好, 也可以加蜂巢的。同樣選擇牛乳口味雪糕, 雪糕上有粒粒士多啤梨肉, 還有士多啤梨果醬, 是店方自家手打的果醬, 士多啤梨味道帶酸, 除了日本的士多啤梨外, 其實平常吃到的士多啤梨也是偏酸, 這也是店方刻意的安排, 帶酸味的士多啤梨配合甜味雪糕, 兩者的味道便可以中和了。

除了士多啤梨外, 還有citron(佛手柑, 一種似檸檬的水果)﹑passion fruit ﹑芒果﹑紅豆等口味, 現在口味選擇不算很多, 相信正式開業後選擇會更多, 我們亦很期待。

2014-07-12