2023-10-08 316 瀏覽
🧡 煎北海道帶子·伏特加番茄奶油長通粉🧡 $178🧡奶油好creamy🥺🧡🧡勁開胃勁快食哂😋🧡🧡貴貴..但真係好食既🧡🧡 Pizza: Classic (蔥油腸·煙肉·蘑菇·洋蔥·番茄醬) 🧡 $188🧡討厭洋蔥qwq⋯好想挑走🧡🧡Pizza有點普通owo? 就正正常常🧡🧡好大份好飽!差啲食唔哂😛🧡📍How To Live Well#Food #Foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #香港美食 #香港打卡熱點 #howtolivewell #長通粉 #荃灣美食

🧡 煎北海道帶子·伏特加番茄奶油長通粉🧡 $178

🧡Pizza有點普通owo? 就正正常常🧡

🧡好大份好飽!差啲食唔哂😛🧡

📍How To Live Well

2023-10-06 289 瀏覽
開咗咁耐,一直想嚟試😆因為見有大玻璃窗,勁打卡able!! 不過價格就同一般打卡cafe差唔多, $130 up所以一直未有衝動嚟🥲 今次同同事 gathering所以 OpenRice book左,餐廳唔算有特別lunch set,不過有啲每日精選平少少咁。午餐加錢加要沙律/湯,或半價有特色飲品。我今次叫左個煎大蝦・龍蝦鰹魚湯扁意粉配玄米茶latte ($181)意粉煮得剛好,不過蝦得一隻,唔太值呢個價錢。意粉味道正正常常,冇驚喜。飲品味道正正常常,都唔算有驚喜。同事叫咗個明太子意粉,佢本身好鍾意食明太子,但係個面同個味都覺得完全唔好食,所以最後佢食咗¼都冇。最後叫咗一個焙茶卷蛋同開心果麻糬卷蛋。本身焙茶都想要麻糬,但係已經賣晒。兩個卷蛋比較,開心果麻糬好食好多。焙茶個味唔算好出。如果會再嚟食,我應該會因為個開心果麻糬卷蛋過嚟🤣🤣🤣

2023-09-30 294 瀏覽
HOW to live well價錢💲: $138/ $128/ $188好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.7/5-以前係觀塘售賣日系木傢具起家的呢間店鋪都進駐左荃灣一段日子,自己都去過幾次試過唔同款的lunch。餐廳空間感十足,好天的話坐近窗邊被日光曬著,心情都好d。中間都有啲大枱適合多人來gathering。以荃灣來講呢都的lunch唔平,加埋餐廳/飲品都接近$150。但食過的幾款都好食,偶爾一次都可以😚-🆗煎大蝦龍蝦鰹魚湯扁意粉。儀式感滿滿的意粉,自己從壺中倒出湯👅 但與其話係龍蝦湯,食落更似100%鰹魚湯,質地濃厚,扁意粉都可以掛得起😆 入面有d瓜、洋蔥同蒜片炒過,幾香口。🦐只有一隻,但size算OK,肉質結實。-✅✅自家製四元豚肉日式叉燒.班尼迪蛋酸種吐司。酸種吐司同一般穀物吐司分別不大🙈 上面鋪滿好多沙律菜,好新鮮。豚肉都有好多片,好似拉麵上的叉燒,唔乾,亦唔多肥膏,肉感唔柴,加埋黑醋汁更加唔膩🥳 班尼迪蛋比較稀,一督開蛋白好流,但蛋黃好橙色,係用左貴雞蛋的證明陳😎 成個配搭唔錯,唔膩無負擔,食完又夠飽!-✅慢煮美
HOW to live well
價錢💲: $138/ $128/ $188
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.7/5

飽!
✅慢煮美國封門柳.脆薯角.烤雜菜。封門柳入面好嫩,色澤紅潤,出邊煎到香香的。呢款肉容易咬開,唔會韌🤓不過始終味道都會帶d血味。薯角香脆可口,入面薯蓉好綿滑😛 其他番茄瓜瓜都煎到香。

Lunchset加$18有湯/沙律同🍵。下次會想試試佢哋的飲品,望落好吸引!同埋我好鍾意的grandma scone係呢到都可以食到啊😍 絕對係一間唔錯的cafe。

2023-09-29 157 瀏覽
放假🏖️同老婆撐枱腳食HOW,新出煙燻吞拿魚二重奏Feat.信州經木($248),話吞拿魚🍣係信州經木煙燻,貪新鮮點咗嚟試,有芥辣煙燻吞拿魚🍣他他,真心好味😋,但煙燻吞拿魚🍣冷面一般,關東煮🍢都一般,跟餐麥茶唔錯👍🏻。仲叫埋明太子忌廉汁煙肉🥓意粉🍝($178),甜品🍮海鹽🧂焦糖雪糕🍦三文治🥪($88),坐窗口位好開掦。
2023-09-29
海鹽🧂焦糖雪糕🍦三文治
明太子🤴忌廉煙肉🥓意粉
煙燻吞拿魚二重奏feat.信州經木
麥茶
  • 明太子忌廉汁煙肉意粉
  • 煙燻吞拿魚他他
以日系文青風格傢俱和家品起家的 @how_furniture在荃灣分店內有落地玻璃和高樓底彩光度十足 自然光滲透木系傢俱食物質素也在線~可惜這次安排了我們坐在中間長長木櫃上 既沒有坐墊 又沒有椅背坐得超超超級不舒服。。。𓄵𓄵𓄵| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙚𝙙 |❶ 【煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉】$178賣相好吸引! 份量滿滿的!三大粒肥肉帶子~ 配上濃郁的鮮甜番茄汁 十分開胃!✽好味指數:★★★★/5.❷ 【日本半熟卵燒雞凱撒沙律】 $88令人驚喜的凱撒沙律~ 調味不錯加上煙肉和芝士脆片 增添了幾分咸香 配上半熟卵混上嫩滑的雞肉 整體很好吃~✽好味指數:★★★★/5.𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…✎ 熱拿鐵咖啡 (Oat Milk) $53✎ Bouncing Bee特飲 $58𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ How To Live Well @how_dept地址: 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L3樓343-345號舖(荃灣西站 A1 出口)人均消費:HK$180 (ppl)回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑/5

在荃灣分店內有落地玻璃和高樓底
彩光度十足 自然光滲透木系傢俱
食物質素也在線~

可惜這次安排了我們坐在
中間長長木櫃上
既沒有坐墊 又沒有椅背
坐得超超超級不舒服。。。

𓄵𓄵𓄵

| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙚𝙙 |

❶ 【煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉】$178
賣相好吸引!
份量滿滿的!三大粒肥肉帶子~
配上濃郁的鮮甜番茄汁 十分開胃!
✽好味指數:★★★★/5

❷ 【日本半熟卵燒雞凱撒沙律】 $88
令人驚喜的凱撒沙律~ 調味不錯
加上煙肉和芝士脆片 增添了幾分咸香
配上半熟卵混上嫩滑的雞肉 整體很好吃~
✽好味指數:★★★★/5

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
✎ 熱拿鐵咖啡 (Oat Milk) $53
✎ Bouncing Bee特飲 $58

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |

⚐ How To Live Well @how_dept
(荃灣西站 A1 出口)

人均消費:HK$180 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5
2023-09-11 149 瀏覽
讀大學時去過觀塘工業樓上小店HOW,幾年後可以進注商場,相信實力唔間單。同朋友食飯傾偈chill下,呢間的確係唔錯既選擇。.🔺 自家製四元豚肉日式叉燒 • 班尼迪蛋酸種吐司 午餐Menu連飲品,揀左dirty,共$167。叉燒份量多,唔似中式茶樓既叉燒,佢更似日式叉燒,加上班尼迪蛋同醬汁,每一口都加入蛋香,夠曬rich~.🔺 煎大蝦 •龍蝦鰹魚湯扁意粉西式意粉,本來就咁食,平平無奇,加上日式鏗魚湯,成個香味提升左,有少少湯意粉既感覺,清甜可口。.🔺 慢煮美國封門柳 •脆薯角 •烤雜菜午市連飲品叫左passion bloom $241,牛味重,又夠軟稔,不錯👍🏻
🔺 自家製四元豚肉日式叉燒 • 班尼迪蛋酸種吐司
🔺 煎大蝦 •龍蝦鰹魚湯扁意粉
🔺 慢煮美國封門柳 •脆薯角 •烤雜菜
2023-08-29 171 瀏覽
餐廳📍 How to Live Well (Tsuen Wan)地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓343-345號舖菜式:日式西餐適合:家人、情侶、閨蜜傾偈價錢:$$$整體評分: 8.0/10回頭指數: 7.8/10❣️四元豚肉日式叉燒•班尼迪蛋酸種吐司 $138 半肥瘦既豚肉,肥瘦適中,肉質豐厚,配上水波蛋及特製惹味醬汁❣️煎大蝦 • 龍蝦鰹魚湯扁意粉 $148 龍蝦鰹魚湯鮮甜,大蝦肉質爽口彈牙,扁意大利粉煙韌,不過不失的湯扁意粉❣️慢煮美國封門柳•脆薯角•烤雜菜 $198 推介之選,叫左五成熟慢煮美國封門柳,封門柳中心大約有25% 範圍呈現粉紅色,肉質軟嫩,加上慢煮烹調方法更能鎖佳肉汁,配上調味後脆卜卜既脆薯角,令我流晒口水
地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓343-345號舖
菜式:日式西餐
適合:家人、情侶、閨蜜傾偈
價錢:$$$
整體評分: 8.0/10
回頭指數: 7.8/10

❣️四元豚肉日式叉燒•班尼迪蛋酸種吐司 $138
半肥瘦既豚肉,肥瘦適中,肉質豐厚,配上水波蛋及特製惹味醬汁

❣️煎大蝦 • 龍蝦鰹魚湯扁意粉 $148

❣️慢煮美國封門柳•脆薯角•烤雜菜 $198
閒日約左舊朋友食飯 想搵個方便嘅地方食個晚飯 見呢間可以open rice book 位同埋有朋友食過推介就決定黎呢間 我地今晚三個女仔叫左三樣嘢👉🏻 辣肉腸巴馬火腿溫泉蛋pizza 🍕($168)一嚟到見唔到啲辣肉腸好蠢咁走去問waiter,原來係比啲Parma ham 遮住左😋優點:Pizza 餡料好足夠 唔會過鹹😕缺點:餅底唔夠脆以今次質素而言 應該有好多餐廳pizza 都做得比佢好 不過呢個價錢算可接受評分:7/10👉🏻煎北海道帶子伏特加番茄奶油長通粉($178)有三粒帶子 一人一粒啱啱好😋優點:番茄汁唔膩;入面有好多蔬菜;意粉硬度適中😕缺點:唔覺用vodka有咩特別; 份量偏少評分:8/10 👉🏻日式甜泡菜炸雞配日式芥末醬 ($88)😋優點:日式芥末醬幾清新 唔會嗆喉嚨 雞肉都係嫩滑嘅😕缺點:炸雞本體味道普普通通 份量都偏少評分:7.5/10✨環境衛生: 8/10✨味道: 7.5/10✨性價比:7.5/10總結: 可以幾個人傾下計食野都算幾好環境 食物唔錯 係少左啲 幾個女仔啱啱好!

我地今晚三個女仔叫左三樣嘢
👉🏻 辣肉腸巴馬火腿溫泉蛋pizza 🍕($168)

😋優點:Pizza 餡料好足夠 唔會過鹹
😕缺點:餅底唔夠脆
評分:7/10

👉🏻煎北海道帶子伏特加番茄奶油長通粉($178)

有三粒帶子 一人一粒啱啱好
😋優點:番茄汁唔膩;入面有好多蔬菜;意粉硬度適中
😕缺點:唔覺用vodka有咩特別; 份量偏少
評分:8/10

👉🏻日式甜泡菜炸雞配日式芥末醬 ($88)

😋優點:日式芥末醬幾清新 唔會嗆喉嚨 雞肉都係嫩滑嘅
😕缺點:炸雞本體味道普普通通 份量都偏少
評分:7.5/10

✨環境衛生: 8/10
✨味道: 7.5/10
✨性價比:7.5/10
2023-08-14 3610 瀏覽
售賣日系文青風格傢俱、家品起家,以日常生活哲學態度為主題的概念店ʜᴏᴡ ᴛᴏ ʟɪᴠᴇ ᴡᴇʟʟ ᴄᴀꜰᴇ,近日在荃灣插旗。.主打文青風格,簡泊的室內設計風格加上柔和的木系傢俱,這家ᴄᴀꜰᴇ 吸引了不少人到訪探店打卡。偌大的落地大玻璃窗戶,採光度甚高,環境舒適。.✿ ꜰʀᴜɪᴛ-ᴀ-ʟɪᴄɪᴏᴜꜱ 還未選定主食前,先點了兩杯新登場的吸睛夏日自家調製果茶特飲。以凍茶、淡香薄荷葉再加上蜂蜜的果茶。再加上有士多啤梨果肉等,色彩鮮艷賣相吸引。. ✿ ᴍᴇʟᴛɪɴɢ ɪᴄᴇ另一款同是以夏日鮮果作主題,以橙汁加上果茶,然後放入整支乳酸雪條。乳酸雪條慢慢在果汁內溶化,令飲品變得更香甜。.✿ 煎北海道帶子、伏特加蕃茄奶油長通粉店家的招牌意粉之一,北海道帶子加上酸酸滑滑的蕃茄醬汁、奶油長通粉。長通粉口感煙韌掛汁。.✿ 自家日本四元豚叉燒、班尼狄蛋、酸種麵包每次到訪也會挑選這款豚肉叉燒多士。酸種麵包不會太硬,醬油豚肉片加上流心蛋黃味道不錯。.✿ 金柚肉焦糖布丁✿ 焙茶卷蛋餐廳提供了不少甜點選擇,除了聯乘人氣鬆餅、蛋糕外,還有數款特色手作甜品。選了奶滑的焦糖布丁和蛋糕,跟咖啡一起享用。焙茶卷蛋滿出色,焙

✿ ꜰʀᴜɪᴛ-ᴀ-ʟɪᴄɪᴏᴜꜱ
ꜰʀᴜɪᴛ-ᴀ-ʟɪᴄɪᴏᴜꜱ

✿ ᴍᴇʟᴛɪɴɢ ɪᴄᴇ
ᴍᴇʟᴛɪɴɢ ɪᴄᴇ

✿ 煎北海道帶子、伏特加蕃茄奶油長通粉
煎北海道帶子、伏特加蕃茄奶油長通粉
煎北海道帶子、伏特加蕃茄奶油長通粉

✿ 自家日本四元豚叉燒、班尼狄蛋、酸種麵包
自家日本四元豚叉燒、班尼狄蛋、酸種麵包

✿ 金柚肉焦糖布丁
✿ 焙茶卷蛋
餐廳提供了不少甜點選擇,除了聯乘人氣鬆餅、蛋糕外,還有數款特色手作甜品。選了奶滑的焦糖布丁和蛋糕,跟咖啡一起享用。焙茶卷蛋滿出色,焙茶味濃質感軟綿。
金柚肉焦糖布丁
焙茶卷蛋

✿ ʟᴀᴛᴛᴇ
啡迷福音,除了標準的機啡外,餐廳還有提供不同產地的手沖咖啡,以及多款咖啡特飲。濃縮咖啡還為食客提供ɴᴜᴛᴛʏ 以及ꜰʀᴜɪᴛʏ ꜰᴀᴠᴏʀ選擇,實在很不錯。
ʟᴀᴛᴛᴇ

2023-08-12 168 瀏覽
之前食過尖沙咀嗰間 @how_dept 覺得幾好食,見到佢喺荃灣開分店,一直都好想二訪!餐廳空間感大,走木系風格,樓底高,落地玻璃採光度高,感覺舒服~🍭明太子忌廉汁煙肉意粉($178)份量不少,明太子忌廉汁超級多,包你啖啖都食到!意粉煮得軟硬適中,上面鋪有紫菜及木魚絲~ 口感豐富!🍭SEAFOOD PIZZA ($188)佢地有幾款pizza 揀,我地就揀咗海鮮pizza! 份量都好多,我食咗2塊已經食唔落😂 上面有蕃茄醬、芝士、千島醬等等,仲有幾款海鮮,好足料~ 🍭海鹽焦糖雪糕三文治($88)佢地提供啲甜品都勁吸引,叫咗2款試下!呢個三文治賣相好靚!三文治體係伯爵茶蛋糕,好香口~ 而我係因為海鹽焦糖雪糕而點嘅!兩者好夾!🍭開心果卷蛋($48)呢個推介必點!卷蛋比想像中大,本身以為食唔晒,但好味到食下食下就食完!開心果超香濃(係我想要嘅濃度!)而且啲cream 係好輕盈,唔會話食到好滯!🍭Hot Honey Bush Tea ($68)🍭Boozy 特飲($58)叫咗杯熱茶,另外boozy 係菠蘿特飲,賣相幾靚!2杯都好解膩!

🍭明太子忌廉汁煙肉意粉($178)

🍭SEAFOOD PIZZA ($188)

🍭海鹽焦糖雪糕三文治($88)

🍭開心果卷蛋($48)

🍭Hot Honey Bush Tea ($68)
🍭Boozy 特飲($58)

2023-08-07 280 瀏覽
原來宜家啲餐廳咁搵人笨,今天我真係大開眼界。首先,門口寫住有lunch set,我再跟waiter確認才進入餐廳,點知所謂既”set”係要加錢先有,成120至200蚊連熱飲都冇一杯,只有水喉水,仲未計加一!然後又要顧客自己當部電話係餐廳既生財工具掃QRcode落單,仲要寫住限90分鐘用餐(最後冇人理,因為餐廳人不多,仲有個員工訓左喺枱度),意粉一般般,頗濕,落唔夠cream,最後張單仲要四寫五下攞埋你果幾毫!這一切一切彷彿我們顧客只是被消費的機器,只要餐廳老細能將成本壓到最低,付出的工夫減至最少,賺到既錢最大化,甚麼服務,甚麼顧客既體驗(例如學某牧羊餐廳既menu設計),通通都是花言巧語,真是令人失望!考慮到依個價錢荃灣以至中環都大把選擇,這個地方......可不用一試。
原來宜家啲餐廳咁搵人笨,今天我真係大開眼界。

明太子意粉
2023-08-03 2567 瀏覽
餐廳用上木系傢俬,感覺簡潔雅𡟹,加上高樓底及落地玻璃,滲透著自然光,彩光度十足。座位與座位間空間寬敞,無論自己一個MeTime,或跟朋友一起用餐,感覺也十分放鬆舒悉。餐廳還有衣服、工藝品等售賣🇯🇵以帶出日本人追求生活細緻和品味🔸波菜雜菌青醬扁意粉Creamy 嘅青醬充滿清新羅勒香味🌿沾滿每一條扁意粉,配上雜菌🍄和脆蒜🧄與葵花子仁,再加上味帶甘甜的芝麻菜,口感清爽不膩,夏日之選 🔸慢煮美國封門柳 ($$238)粉嫩的封門柳食落口感嫩滑,慢煮烹調方法更能鎖住肉汁,食落十分Juicy🐮點了Medium,生熟度拿捏得剛好,點上醬汁令肉味更豐富,但又不會蓋過其味道。伴碟還有炸得香脆的薯角🍟及新鮮番茄🍅🔸脆香豆腐魚餅 ($$88)這款小食頗特別,外層會形成一層金黃色的脆皮,裡面則是軟腍的豆腐和魚肉混合而成🐟口感鬆軟。醬汁味道濃郁,不太愛重口味的話,輕輕一點味道已經更豐富🔸Passion BloomRibena, passion fruit, soda以酸甜的利賓納為基底,配合果香酸爽的熱情果,調配出一杯清新嘅飲品💦既解渴又滋潤,消解今日猛暑下的酷熱🔸Dirty在滿滿奶滑感的冰凍牛奶上讓濃濃的 es
🔸波菜雜菌青醬扁意粉
波菜雜菌青醬扁意粉
🔸慢煮美國封門柳 ($$238)
慢煮美國封門柳
🔸脆香豆腐魚餅 ($$88)

脆香豆腐魚餅
🔸Passion Bloom
Ribena, passion fruit, soda

Old Rubbish & Passion Bloom
🔸Dirty
在滿滿奶滑感的冰凍牛奶上讓濃濃的 espresso 慢慢滲透☕️看着咖啡和牛奶的顏色逐漸變化🥛分層狀態明顯,心情也被一一溶化

Dirty
🔸Old Rubbish ($58)
Yakult, Orange Juice, Grapefruit Juice
以益力多、橙汁🍊西柚汁調配而成,内裏有少量西柚果肉,飲落酸酸甜甜,清新解膩。
波菜雜菌青醬扁意粉
慢煮美國封門柳
脆香豆腐魚餅
Old Rubbish & Passion Bloom
  • Passion Bloom
2023-08-01 342 瀏覽
收工去左荃灣等朋友收工食飯,揀左呢間之前好多人介紹既靚靚cafe。餐廳環境幾好,仲有大大塊玻璃窗。日頭黎有埋陽光打卡應該幾靚。因為好想食薯條個d野所以叫左個炸薯角配黑松露醬,味道好普通正正常常咁,下次可以唔洗叫🤣🤣明太子忌廉汁煙肉意粉,個醬好濃整得好好食,煙肉份量都唔會太少,推薦👍👍👍柚子蜜烤無骨春雞,脆炸芝士圈,烤甜波椒朋友比左雞髀位我食,雞髀位好嫩滑,調味都唔錯。不過雞胸位好似唔太入味,可能點都係雞髀好食呱🤣🤣🤣平時唔太鐘意食pizza既我今日提議叫左個pizza,因為見隔離枱食好似幾好味。揀左SEAFOOD PIZZA,份量都幾多,三個人最後食唔哂要打包😂味道方面都唔錯,但又未到好好食咁🤭店員服務方面都好有禮貌,成日主動過黎幫我地加水,整體嚟講都唔錯👍

炸薯角配黑松露醬
明太子忌廉汁煙肉意粉

柚子蜜烤無骨春雞

柚子蜜烤無骨春雞,脆炸芝士圈,烤甜波椒
SEAFOOD PIZZA

明太子忌廉汁煙肉意粉
2023-07-21 179 瀏覽
起初比餐廳名吸引到想去試下🤣❤️到底係點既HOW TO LIVE WELL,估唔到又幾有驚喜喎😛一去到呢間餐廳就有種好舒服既感覺☺️餐廳裝修佈置好有日式風味🇯🇵簡約木系傢俬,加上自然採光🌞、落地大玻璃窗既設計,感覺十分開揚🥰係一種細緻生活概念既精緻Cafe Style✨- 日本半熟卵燒雞凱撒沙律🥗 $88點講好呢🤔? 又唔係唔好食,只係好普通既SALAD🤣主要係大量生菜🥬、半熟雞蛋🥚、少量雞肉🐔、少量咸香芝士塊🧀味道正常,不過雞肉唔係燒雞,只係普通調味過既雞肉🙈- 三文魚西京燒配彩椒莎莎🐟 $198煎香的三文魚表面沾上大量彩椒碎碎🫑,調味剛好😗油脂感不重,略嫌三文魚肉質偏厚實乾身,有少少OVERCOOK🥲🥲但配菜幾得意,係有咸咸香香魷魚塊🐙,好少係餐廳見到🤣- SEAFOOD PIZZA🍕 $188唔係講笑,呢個PIZZA份量真係好大😂😂我同朋友都驚訝咁大個PIZZA食唔食到曬🙂 (好彩最後食到!)多種海鮮作做內餡,三文魚🐟、墨魚🦑、蝦滑🦐、蟹肉棒🦀、蘑菇🍄、洋蔥🧅加上邪惡千島醬,表面仲有木魚碎作裝飾😊味道咸香得來幾惹味,值得一讚係PIZZA底係薄底👍🏻食得去好香脆,我會更加鐘意食呢種批底
起初比餐廳名吸引到想去試下🤣❤️
一去到呢間餐廳就有種好舒服既感覺☺️
餐廳裝修佈置好有日式風味🇯🇵
係一種細緻生活概念既精緻Cafe Style✨

- 日本半熟卵燒雞凱撒沙律🥗 $88
點講好呢🤔? 又唔係唔好食,只係好普通既SALAD🤣
主要係大量生菜🥬、半熟雞蛋🥚、少量雞肉🐔、少量咸香芝士塊🧀
味道正常,不過雞肉唔係燒雞,只係普通調味過既雞肉🙈

- 三文魚西京燒配彩椒莎莎🐟 $198
煎香的三文魚表面沾上大量彩椒碎碎🫑,調味剛好😗
但配菜幾得意,係有咸咸香香魷魚塊🐙,好少係餐廳見到🤣

- SEAFOOD PIZZA🍕 $188
唔係講笑,呢個PIZZA份量真係好大😂😂
加上邪惡千島醬,表面仲有木魚碎作裝飾😊
味道咸香得來幾惹味,值得一讚係PIZZA底係薄底👍🏻
食得去好香脆,我會更加鐘意食呢種批底多啲👅

雖然呢間CAFE定價都唔平,但環境寬敞,坐得舒服😛😛
我都會想再黎多次試下其他款式,特別係牛!🐮
(聽講好似牛扒都幾出名HAHA)
間唔中同朋友黎呢到傾計CHILL下都好🤭🤭

✨雖然侍應話用餐時間得90分鐘,但因為餐廳內人不多,最後我地坐左2個鐘都冇問題

📍 HOW to live well – 荃灣
荃灣廣場三樓343-345號舖

另有分店:銅鑼灣 / 尖沙咀

#justlingggxd_cafe
#justlingggxd_西餐
#justlingggxd_荃灣
2023-07-21 149 瀏覽
落地大玻璃再加上木系裝修,有陽光☀️照入餐廳嘅話,自然帶俾人一種舒適悠閒又溫暖嘅感覺~😌今次就分別試咗兩款東南亞風嘅fusion意粉🍝,擺盤都幾靚同埋分量適中,不過味道唔算特別出色,因為其實依家好多餐廳都有依類型嘅fusion菜式,所以係好味嘅但就冇咩特色。士多啤梨戚風蛋糕🍰係佢原本menu上冇嘅,不過就係手機落單個陣見到好似幾吸引咁,就叫咗嚟試下佢🤤件cake入口好鬆好綿,中間層cream淡淡士多啤梨味🍓,唔會太甜亦唔會膩,入口整體感覺係好舒服,唔覺唔覺咁有一啖接一啖🤤另外叫咗一杯latte☕️,好耐都冇飲過一杯咁濃啡味嘅latte😆奶泡打得好smooth飲落好順口,拉花好細緻😍雖然我唔係好識飲咖啡,但真心好好飲好正😋 總括嚟講,Menu上嘢食選擇都好多,但價錢都偏高💰,而且用餐時間限時90分鐘,有個咁cozy嘅環境但只可以限時享受,略為可惜🥲🥲
泰式墨魚意粉
野菌喇沙蝴蝶粉