2019-06-21 612 瀏覽
🍌 香蕉雪糕班戟 HK$25揀咗期間限定水蜜桃, 幾有水蜜桃味,口感比較黏身。 雪糕份量都幾多,而香蕉感覺上應該係用曬成隻。 食完成個班戟都真係幾飽 😂 成日覺得食呢啲 仲抵食過去糖水舖食。.感覺上太安樓執咗喺東大街再開,人流好似冇以前咁多,唔知係因為自己去時間嘅問題,定係因為個地點重開之後冇咩人知呢。
🍌 香蕉雪糕班戟 HK$25
2019-05-19 481 瀏覽
在準備前往石澳乘巴士的路上, 老婆突然說肚子餓, 剛巧大熱天時我也覺得有點口渴, 於是開始在附近尋找美味小食. 在離地鐵站B出口不遠處, 有一條小人龍, 原來是一間外賣班戟店. 於是馬上前往店前看看menu, 發覺種類繁多, 而且有套餐連飲品, 簡直為我們而設.看看menu, 基本生果種類如士多啤梨, 香焦, 奇異果等班戟應有盡有, 又有雪糕等天時暑熱的清涼佳品. 但我個人喜歡新奇刺激的東西, 結果我揀選了cream brulee班戟, 再加海鹽雪糕.這個東西真邪惡, 一次過可以嚐盡3種邪惡食物. 說說味道, 這個cream brulee 是真的有焦糖的那種, 焦糖味不算燶亦不算太硬, 一咬即碎, 蛋味也很濃厚. 當連住軟簿的班戟一吃的時候, 別有一番風味. 再說說那個海鹽雪糕, 顏色也是可沖繩賣的那種一樣是淺藍綠色, 味道主要是甜帶有一點咸味, 在大熱天時令人即時refresh 番.再說套餐配的飲品, 我們是選了荔枝玉露, size 和平常星巴克大杯裝差不多, 味道也十分清新, 沒有平時糖漿的死甜味, 而且配上大量椰果, 一路喝一路嚼, 口感非常豐富, 不失為夏天的解渴良品.相信之後

Cream Brulee Pancake

相信之後再來筲箕灣也會再來這小店試試它的其他飲品.
2019-05-18
10 分鐘 (外賣自取)
  • cream brulee班戟
  • 海鹽雪糕
  • 荔枝玉露
2019-05-15 308 瀏覽
平民美食阿!!雪糕12蚊5球超平,而且好多味道可以選擇!而家夏日限定有水蜜桃味,都不錯但最鍾意 綠茶同士多啤梨味~買左杯烏龍水果茶烏龍味超香我系個愛茶之人,冇諗過小店既烏龍茶都會咁香而且18蚊真系良心價,d連鎖店40蚊up,算系咁會再去,夏日食雪糕真系一流!
平民美食阿!!
雪糕12蚊5球超平,而且好多味道可以選擇!
而家夏日限定有水蜜桃味,都不錯
但最鍾意 綠茶同士多啤梨味~

烏龍水果茶

買左杯烏龍水果茶
烏龍味超香
我系個愛茶之人,冇諗過小店既烏龍茶都會咁香
而且18蚊真系良心價,d連鎖店40蚊up,算系咁
會再去,夏日食雪糕真系一流!
外賣自取
烏龍水果茶
2019-05-08 221 瀏覽
以前係太安樓果陣已經成日幫襯,I❤️戟搬左黎筲箕灣,就係地鐵站東大街既出口旁邊,非常方便,最岩好似我咁去東大街食完正餐之後,再黎買個飯後甜品今次點既焦糖燉蛋雪糕班戟真係冇得輸,個焦糖燉蛋超好食,尤其係面頭果層脆焦糖,個燉蛋連埋雪糕,cream同個班戟皮非常夾雪糕仲有好多唔同味可以揀添下次黎一定要再encore焦糖燉蛋雪糕班戟
雪糕仲有好多唔同味可以揀添
下次黎一定要再encore焦糖燉蛋雪糕班戟
2019-03-30 367 瀏覽
今晚原本諗住食塊格仔餅,點知見到I love 班㦸,原本都諗緊食唔食,驚係普通可麗餅,但見門前都唔少人排隊,就試下叫左個芝士榛子脆弱班㦸,等既途中見到好多人都食雪糕,原來係10蚊四球,唔怪得咁多人食,真係幾平班㦸口味都算多,焦糖燉蛋班㦸賣相都幾吸引,但驚會食到有啲輪盡,所以都無點,返來睇返食評似乎都唔錯,下次可試。講返個芝士榛子脆脆班㦸,估唔到脆脆原來係蛋捲碎,有少少蛋捲係未整碎,可能想你知道係咩,榛子🌰醬加蛋捲碎原來又夾,再加埋班㦸皮,又軟又脆,至於芝士,應該係用mozzarella cheese, 唔算濃味但煙韌,要食到比較底先食到,可能放係中間位置,整體來講好味從此又多個原因去東大街食甜吃了🤗

講返個芝士榛子脆脆班㦸,估唔到脆脆原來係蛋捲碎,
芝士榛子🌰脆脆班㦸

從此又多個原因去東大街食甜吃了🤗

2019-03-30
10 分鐘 (堂食)
芝士榛子🌰脆脆班㦸
  • 芝士棒子脆脆班㦸
2019-02-25 269 瀏覽
行完山去食呢個焦糖燉蛋班戟 $32真係好邪惡🥰😛.個班戟勁好食!焦糖面金黃香脆,焦糖燉蛋又軟又滑,蛋味夠濃,中間嘅雪糕有好多味揀,有啲味道仲好特別添💓💓💓💓我就揀咗豆腐味,雪糕底下有好多cream,班戟皮又薄,成件事好夾👍🏻👍🏻,仲要一啲都唔膩,好好味,口感好豐富😋😋下次都想再嚟食!.免頭吹博博,口感又凍又熱,冰火交融💓👍🏻👍🏻📸#I Love 戟 - 班戟專門店 (筲箕灣)地址:筲箕灣東大街76號地下C號舖....

行完山去食呢個焦糖燉蛋班戟 $32真係好邪惡🥰😛

免頭吹博博,口感又凍又熱,冰火交融💓👍🏻👍🏻

📸#I Love 戟 - 班戟專門店 (筲箕灣)
地址:筲箕灣東大街76號地下C號舖
2019-01-27 283 瀏覽
第一次食呢間班戟店,雖然冇食佢嘅焦糖燉蛋班戟,我哋就叫咗芝士榛子脆脆班戟同埋士多啤梨雪糕班戟。先講下芝士榛子脆脆班戟,班戟皮甜甜地,帶少少蛋撻,榛子醬係某品牌嘅,入面嘅翠翠幾特別,竟然係蛋捲碎,幾有口感。雖然佢落嘅榛子醬可以再多啲,但幾好味。而士多啤梨雪糕班戟可以揀要咩口味嘅雪糕,我哋就揀咗個冷門啲嘅味道,就係檸檬味。檸檬味食落有啲似番梘,所以唔建議大家揀呢款味。士多啤梨都幾甜,班戟入邊仲有少少Cream,都唔錯!呢間鋪頭而家推出緊優惠,買兩件班戟就送一張四球嘅雪糕券,食完班戟唔夠嘅可以用埋張券食雪糕。我哋揀咗四款唔同嘅味道,有咖啡、綠茶、豆腐、曲奇。個人最推介咖啡同豆腐,味道香濃,唔算好甜,另外果兩款就普普通通啦。唔用雪糕券嘅話四球雪糕$70 ,五球就$12。

芝士榛子脆脆班戟
士多啤梨雪糕班戟
2019-01-27
10 分鐘 (堂食)
芝士榛子脆脆班戟
士多啤梨雪糕班戟
2018-12-07 285 瀏覽
一直都好想試下呢間,難得黎到筲箕灣當然要試一試焦糖燉蛋雪糕班戟🤤由於唔係繁忙時間,所以order完大約5分鐘就有得食👍🏻焦糖燉蛋個焦糖面非常脆,燉蛋好香好軟,唔會太甜😋中間部份我就揀左薄河朱古力味嘅雪糕,食完甜甜地嘅焦糖燉蛋再食薄河味雪糕加上凍凍地嘅感覺即刻好fresh完全唔漏,夾埋d cream非常軟棉,成個感覺好正🤤🤤。個班戟皮就無咩特別🤔成個整體都非常之夾,下次去間筲箕灣都會再食😋😋👍🏻
焦糖燉蛋雪糕班戟
焦糖燉蛋雪糕班戟
2018-11-28 220 瀏覽
今日放假同老婆行街,順便去筲箕灣東大街試下呢間雪榚班戟,今次試咗Orea 碎寶雪糕班戟,老婆本身鍾意Orea 類嘅甜品,佢覺得好好食,但我覺得啲cream好似多左啲,同埋雪糕放喺底,食到最尾好易成隻手都係,但總括嚟講係值得一試的
是夜到筲箕灣晚飯,飯後甜品揀左呢間I love 戟 – 日式班戟專門店,其實想試好耐,今晚終於有機會試到!每次行過都好多人潮,今晚早左食完晚飯,終於冇咁多人排隊啦~I love 戟主打焦糖燉蛋雪糕班㦸,底部有一球自選口味嘅雪糕。雪糕方面都有好多選擇,我就揀左沖繩海鹽味~班戟即叫即製,煙煙韌韌,充滿蛋香,焦糖燉蛋表層金黃香脆,燉蛋軟滑甜美,質感滑溜,中間仲有木糠同忌廉,底層有沖繩海鹽味雪糕,口感層次豐富,正!
是夜到筲箕灣晚飯,
飯後甜品揀左呢間I love 戟 – 日式班戟專門店,
其實想試好耐,今晚終於有機會試到!
每次行過都好多人潮,今晚早左食完晚飯,
終於冇咁多人排隊啦~

I love 戟主打焦糖燉蛋雪糕班㦸,
底部有一球自選口味嘅雪糕。
雪糕方面都有好多選擇,
我就揀左沖繩海鹽味~

班戟即叫即製,煙煙韌韌,充滿蛋香,
焦糖燉蛋表層金黃香脆,燉蛋軟滑甜美,
質感滑溜,中間仲有木糠同忌廉,
底層有沖繩海鹽味雪糕,口感層次豐富,正!

焦糖燉蛋雪糕班㦸
2018-11-23
5 分鐘 (外賣自取)
$32 (其他)
焦糖燉蛋雪糕班㦸
2018-11-14 135 瀏覽
筲箕灣對我黎講⋯好似台灣咁遠😂😂(誇張左少許)山長水遠⋯緊係要食番d野先走!·🍮焦糖燉蛋雪糕班戟($32)🤤🤤勁喜歡班戟口感⋯煙煙un un😻creme brûlée 好味⋯加埋豆腐雪糕⋯食飽飯再食呢個真係飽到上頭頂😂😂😂好彩同朋友share!
2018-10-25 207 瀏覽
I love 班戟是近這兩個月加入東大街的新力軍!聽聞是由西灣河搬過來,十分期待!有時,上班前或放工後想去食的話,總會有很多人排隊,誰知這次不見人龍,立刻過去!首先最吸引我的眼球是$12/5球雪糕,有多種味道選擇,同事十分喜愛咖啡及豆腐味!但是。。。這店賣點是焦糖燉蛋班戟,怎麼不叫呢?!表面焦糖非常香脆,燉蛋還是暖暖而滑嫩,與下面雪糕冰火交融,感覺奇妙!當吃下去時,燉蛋𣊬間入口即融,超級好味!一份班戟$32,作為下午茶或是飯後甜品是非常不錯!結果,一吃就愛上👍🏻

但是。。。

這店賣點是焦糖燉蛋班戟,怎麼不叫呢?!

一份班戟$32,作為下午茶或是飯後甜品是非常不錯!

結果,一吃就愛上👍🏻
2018-09-24
下午茶
2018-10-07 224 瀏覽
焦糖燉蛋雪糕班戟 $32都有一段時間無食I Love戟 既然近近地筲箕灣開左就叫返焦糖燉蛋款睇樣都好焦糖燉蛋 火槍燒過既脆面 半透明既面都見到燉蛋 蛋下面係cream同雪糕 雪糕揀左曲奇 曲奇口味既配搭都唔錯 班戟皮係淋身 食完面既蛋就夾住皮同cream同雪糕食 口感都ok其實份班戟話平唔平話貴唔貴 睇在幾豐富既份上都值得一試 至少呢款口味都叫食得過

焦糖燉蛋雪糕班戟 $32
20 分鐘 (堂食)
  • 焦糖燉蛋pancake
2018-10-02 191 瀏覽
以前係太安樓執左終於開返啦😭-#焦糖燉蛋雪糕班㦸 $32中意食焦糖燉蛋就係中意個面脆脆😍焦糖面燒得好靚之後一層cream一層雪糕一層creamcream唔會太厚,好膩既感覺份量又足夠食哂成個皮唔會dry👍🏿 perfect
以前係太安樓執左
終於開返啦😭
#焦糖燉蛋雪糕班㦸 $32
中意食焦糖燉蛋就係中意個面脆脆😍
焦糖面燒得好靚
之後一層cream一層雪糕一層cream
cream唔會太厚,好膩既感覺
份量又足夠食哂成個皮
唔會dry👍🏿 perfect
今日同男朋友黎到筲箕灣地鐵站一出門口就係食crepe由太安樓搬咗過嚟!份量ok大,足夠兩個人食。顏色好靚,隨手影,焦糖燒到金黃色好上鏡。.焦糖脆皮厚度適中,用匙羹可以敲碎。班戟皮頗軟韌,甜度適中,但略嫌偏薄,無平時食日式crepe嗰種啖啖煙韌囗感嘅滿足。.燉蛋大大嚿,蛋味夠濃!不過奶油味欠奉,質感不夠幼滑。.豆腐雪糕清甜解渴,豆腐味濃。出奇地好好味,爭住食!.總結:冇想像中咁好食,但所有元素都算合格。另外推薦$12 五球雪糕!!超級抵食!
今日同男朋友黎到筲箕灣

地鐵站一出門口就係食crepe
由太安樓搬咗過嚟!
焦糖燉蛋雪糕班戟  Crème Brûlée  Ice  Cream  Crepe

份量ok大,足夠兩個人食。
顏色好靚,隨手影,焦糖燒到金黃色好上鏡。
脆脆的焦糖薄皮

焦糖脆皮厚度適中,用匙羹可以敲碎。
燉蛋

燉蛋大大嚿,蛋味夠濃!
不過奶油味欠奉,質感不夠幼滑。
豆腐味雪糕

豆腐雪糕清甜解渴,豆腐味濃。
出奇地好好味,爭住食!
總結:冇想像中咁好食,但所有元素都算合格。

另外推薦$12 五球雪糕!!

超級抵食!
2018-09-29
8 分鐘 (堂食)
脆脆的焦糖薄皮
豆腐味雪糕
  • 焦糖燉蛋雪糕班戟
  • Crème brûlée  ice  cream  crepe
  • Ice  cream
  • Tofu  Ice  cream