餐廳: I-O-N
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
這間咖啡廳位於黃竹坑的南灣如心酒店,主打自助午餐及晚餐。秋意漸濃,蟹香四溢,精選時令鮮蟹以多種烹調手法,配搭多款來自東南亞的香料,打造多款令人垂涎欲滴的蟹肉佳餚。「東南亞滋味蟹宴」自助晚餐(週未及假期) - 原價$528自助晚餐供應時段為每日晚上6時30分至9時30分官網訂購自助晚餐可享低至68折優惠蟹肉料理方面,黃咖哩椰漿藍蟹採用泰國藍蟹,肉質細緻又脂豐甜美,濃稠的咖哩汁味道溫和,有椰奶的滑順感;經典港式的避風塘炒蟹甘口焦香,有濃厚的蒜香及微辣;薑葱及星洲胡椒炒加拿大雪花蟹腳,肉質清新香甜,有少許海水鹹味;馬里蘭蟹肉餅有飽滿的蟹肉絲,鮮嫩多汁又有香草味;金黃酥脆的吉列炸蟹鉗爽滑彈牙。海鮮方面,多款冰鎮海鮮,包括:麵包蟹累積飽滿蟹膏及紮實蟹肉,味道鮮甜偏鹹香,蟹肉口感彈牙細嫩;翡翠螺飽滿又肥美;蟹腳細緻鮮甜,帶有清淡的海水味;鮮蝦爽滑彈牙;白蜆鮮甜無沙。多款海鮮料理如清蒸原條沙巴龍躉,肉質嫩滑帶豐富膠質;剁椒蒸三文魚頭香辣細膩;紅咖喱青口嫩滑肥美。肉類方面,烤西冷牛扒外部炙烤得略帶焦點,但內部保持嫩軟和多汁, 鮮嫩緊實帶有獨特的牛肉風味;烤羊架鮮嫩多汁帶有迷迭香氣;什錦沙嗲串燒毫不乾柴

「東南亞滋味蟹宴」自助晚餐(週未及假期) - 原價$528
自助晚餐供應時段為每日晚上6時30分至9時30分
官網訂購自助晚餐可享低至68折優惠

肉類方面,烤西冷牛扒外部炙烤得略帶焦點,但內部保持嫩軟和多汁, 鮮嫩緊實帶有獨特的牛肉風味;烤羊架鮮嫩多汁帶有迷迭香氣;什錦沙嗲串燒毫不乾柴好惹味;煎魚餅有獨特的香料味;泰式羅勒炒豬頸肉鮮嫩帶脆;蝦醬雞翼鮮香無腥;巴東牛肉香濃且帶有堅果味。

招牌湯麵吧,有喇沙、越南牛肉、番茄蟹肉及清雞四款湯底,又有六款粉麵選擇,有十多款配料如肥瘦相間的牛肉片、韭菜豬肉餃子及龍蝦丸等等。

刺身壽司方面,三文魚肥美嫩滑、八爪魚爽嫩有嚼勁及鯛魚細緻柔軟,還有多款精美的壽司卷物。

水耕菜沙律吧,新鮮翠綠的沙律菜採用澳洲水耕種植技術,健康又環保,可香脆麵包粒、芝士粉及煙肉等配料,番茄莎莎汁或千島汁等醬汁,可自行調製,還有香芒蟹肉木瓜沙律、蟹籽青瓜沙律及蟹肉沙律脆多士等。

甜品方面,彩虹千層糕軟糯煙韌、菠蘿椰子慕絲蛋糕椰香十足、鮮奶椰子撻外脆內嫩、班蘭椰子布甸香滑柔嫩、香甜多汁的哈蜜瓜果肉、中式的蜂蜜脆麻花香脆鬆化,還有多款雪糕杯包括Häagen-Dazs。

湯品方面,肉骨茶帶有鮮濃的肉香,慢慢滲出香料的獨特香味;沙參玉竹煲唐排,老火湯潤肺化痰。

飲品方面,可免費暢飲多款罐裝汽水,亦有咖啡機及多款茶包供應。
2024-11-02
一家人難得齊齊整整地聚會,最開心就一定係去食自助餐架啦。千揀萬揀,又要就週末,最後我們選中這位於黃竹坑,南灣如心酒店內的《I-O-N》來一個自助餐聚會。而該段日子的自助餐主題是馬來風味。來一個香香辣辣的南洋風自助午餐。酒店,算是近地鐵站。畢竟,黃竹坑這一區,說大是不大的。座落在黃竹坑道的酒店,搭巴士來的話,會是更方便。只是,酒店的外形同附近的工商大廈差不多,入口處又細,要搵佢,真係要好細心架。直接上到來第四層,全層的空間就是《I-O-N》自助餐廳。我們一家人就被安排坐在半開放包箱房內,有較私人的空間,也可以方便地,輕便地,出去大廳取食物。大家安頓好了,就出去找東西吃了。同一般的自助餐一樣,沙律,芝士,cold meat 同海鮮冷盤食品都非常之齊全。熟食方面,大部份都是星馬 style 的中菜,是一個沒花假的南洋風味主題宴。不少的餸菜都充滿了香料的味道同沙爹的香味。尤其是串燒,真的是香味四溢。食自助餐,少不了的,當然是刺身。有三文魚,希靈魚,酒甘魚同甜蝦這四個自助餐刺身的常客。另外,就是叻沙麵食的部們。看得出,材料的選擇豐富,有多種的蔬菜,也有有多種不同的肉類。之不過,大家來食自助餐,都
另外,就是叻沙麵食的部們。看得出,材料的選擇豐富,有多種的蔬菜,也有有多種不同的肉類。之不過,大家來食自助餐,都係想盡量多吃一點,所以,我們一家人都不太欣賞。
另一個自助餐常見的食品,就是烤牛扒。想吃到素的,也有烤南瓜,烤粟米,烤著仔等等的。
主題是南洋風,當然少不了一些榴槤同班蘭的食品啦。當中的榴槤撻,班蘭撻同班蘭蛋糕,是場內最受歡迎的甜品
說拿到手的食物了,首先取的,當然是魚生四寶啦。無論是甜蝦,油甘魚,希靈魚同三文魚都新鮮甜美。三文魚、甜蝦同油甘魚更散發出令人感滿足的油脂香。平常,於自助餐,我會食一碟,但這一次,我吃了兩次刺身
之後的一碟,是凍海鮮。我拿的有蝦,有蟹,有螺,有青口。入口,每一樣食品的味道都新鮮甜美,輕輕的海水咸更令蝦蟹螺顯得份外的鮮味。蝦螺同青口爽口甜美,蟹內也包含了厚厚而香甜的膏,真的是不錯。
之後的一碟,是牛扒同羊架。牛扒呈現出可愛的粉紅色,加點燒汁之後,牛肉的味道更加之突出。而羊架,是燒烤類食品當中,做得最好食的一款。也許,是羊肉的質素夠高,夠肥美,夠羶香,味道非常之羊,口味極重,感覺一流。
然後,就是吃東南亞口味的東西了。有串燒,有蝦餅魚餅墨魚餅,及香葉包雞同泰式豬頸肉等等。全都是正宗南洋風,香口得很的肉食品,加點沙爹醬,味道更升一層。
吃飽了,就開始要品味甜點了。而場內的甜品,大都是東南亞口味的甜品。當中,我最欣賞的就是那班蘭蛋撻。
甜品中,我最最最欣賞的,就是班蘭汁西米露。加入了班蘭汁,比起平常食慣的椰汁西米露更香,而這一份甜美感也非常之獨特,口味上,對我來說,是煥然一新。
可能是因為地點比較偏遠的原因,當日已經是星期六,酒店的自助餐廳並沒有爆滿。亦因為這樣,沒有人人迫住攞野食同排大隊取特定的美食,大家吃得也份外舒服。再加上雪糕、汽水,奶茶任飲任食,計埋晒,這一餐,係物有所值架。
5天前 0 瀏覽
萬聖節去完海洋公園玩當然要醫醫肚🤭南灣如心酒店ion最新推出「東南亞滋味蟹宴」自助餐 最抵係有買1送1優惠人均只需$239起咋真係抵到離哂地💖•▪️凍盤蟹腳、麵包蟹、蝦、蜆、翡翠螺每樣都新鮮,質素唔錯,而且refill得好快▪️沙律必食木瓜芒果蟹肉沙律,encore 左3次😎▪️熱盤多款東南亞美食,其中加入鮮蟹製成各式各樣美食必食有薑葱炒加拿大雪花蟹腳,要吮手指超惹味;黃咖哩椰漿藍蟹,香香辣辣配搭薄餅一流;仲有港式經典惹味避風塘炒蟹,食左一大碟超滿足🥰▪️仲有多款串燒、海南雞飯等都值得一試▪️扒類有即切牛扒、羊架、肋骨,最鍾意係牛扒,軟腍有咬口,肉味仲幾濃🥩▪️招牌湯麵吧超愛佢地嘅湯麵吧,粉麵係選用香港老字號「友記粉麵廠」 配料選擇都幾多,魚蛋雲吞要試,同埋限定番茄蟹肉湯底,酸甜又鮮甜呀🍲▪️萬聖節更有限定萬聖節甜點,連埋佈置超有氣氛,真係超岩用黎打卡;仲有罐裝盒裝飲品同雪糕都係任飲任食🍦記得要食枝榴連雪條先好埋單呀🤭
萬聖節去完海洋公園玩
當然要醫醫肚🤭
南灣如心酒店ion最新推出「東南亞滋味蟹宴」自助餐
最抵係有買1送1優惠人均只需$239起咋
真係抵到離哂地💖

▪️凍盤
蟹腳、麵包蟹、蝦、蜆、翡翠螺
每樣都新鮮,質素唔錯,而且refill得好快

▪️沙律
必食木瓜芒果蟹肉沙律,encore 左3次😎
▪️熱盤
多款東南亞美食,其中加入鮮蟹製成各式各樣美食

▪️仲有多款串燒、海南雞飯等都值得一試

▪️扒類

▪️招牌湯麵吧

又到了蟹肉🦀最肥美豐嫩的季節,見餐廳最近推出了「東南亞滋味蟹宴」自助餐,身為蟹迷的我即刻去品嚐一下💕.🦀蟹料理⏩️避風塘炒蟹⏩️黃咖哩椰漿藍蟹⏩️薑葱炒加拿大雪花蟹腳⏩️酸甜木瓜芒果蟹肉沙律每款蟹料理都加入了當地正宗香料,可品嘗地道風味。避風塘炒蟹蟹肉鮮甜嫩滑,配上焦香蒜蓉,咸香微辣又惹味。泰國藍蟹肉質鮮美,配上香濃黃咖哩、香甜椰漿,令人回味。雪花蟹腳肉質細膩,味道鮮甜富咸香。鮮甜蟹肉配上酸甜木瓜和芒果,味道層次豐富。💬另外,還有炸蟹鉗、蟹餅、蟹腳、蟹肉沙律脆多士、蟹肉蟹子丼、番茄蟹肉湯等,幾款味道都不錯。.🥥椰子甜品⏩️菠蘿椰子慕絲⏩️鮮奶椰子撻⏩️班蘭椰子布甸椰子的清香,配上菠蘿/鮮奶/班蘭都各有特色,感覺清新,充滿東南亞風情的椰子甜點,甜品控一定愛上。.其他美食:.🦐冰鎮海鮮有蟹腳、海蝦、蜆、翡翠螺等,款款都好新鮮。.🍣刺身、壽司有鯛魚、甜蝦、三文魚、八爪魚、希靈魚,和多款壽司,刺身即叫即切,新鮮衛生。.🥘熱葷有串燒、海南雞、肉骨茶、巴東牛肉等東南亞風味菜式。更有即叫即整招牌湯麵,和即切鮮嫩牛扒,質素同樣出色。.🥗沙律吧、水耕菜專區好新鮮,而且款式不少。.🍦甜品除了椰子甜品,更有不少特色糕點,
🦀蟹料理

⏩️鮮奶椰子撻
⏩️班蘭椰子布甸
其他美食:
🦐冰鎮海鮮
有蟹腳、海蝦、蜆、翡翠螺等,款款都好新鮮。

🍣刺身壽司
有鯛魚、甜蝦、三文魚、八爪魚、希靈魚,和多款壽司刺身即叫即切,新鮮衛生。

🥘熱葷

🥗沙律吧、水耕菜專區
好新鮮,而且款式不少。

🍦甜品
除了椰子甜品,更有不少特色糕點,和自家製班戟機,有得玩有得食。還有多款雪糕雪條,當然少不了Haagen-Dazs雪糕。
2024-10-22 699 瀏覽
黃竹坑 I-O-N @ninahotelislandsouth @ionhongkong 鄰近海洋公園及新商場新推出「東南亞滋味蟹宴」自助餐 超受歡迎KKday仲有買1送1優惠🚨折後:自助午餐人均只需$239起 自助晚餐$293起 好抵食啊·多款東南亞的香料炮製🦀以蟹入饌的菜式必食菜式有薑葱/星洲胡椒炒加拿大雪花蟹腳黃咖哩椰漿藍蟹 惹味的經典港式避風塘炒蟹當然少不了冰鎮麵包蟹及加拿大雪花蟹腳!招牌湯麵吧增設限定🍅番茄蟹肉湯底 好鮮甜清爽開胃之選有木瓜芒果蟹肉沙律 蟹肉蟹子丼及蟹肉沙律脆多士等 真係咩蟹都有 CP值高⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯自助晚餐美食推介:🦐冰鎮海鮮除咗蟹類之外 仲有蝦 蜆 翡翠螺等 refill得好快全部都好肥美鮮甜 加點檸檬汁/醬汁吃一流·🥬水耕菜沙律吧絕對係一大賣點 新鮮看得見 還有多款沙律無骨鳳爪等 受歡迎程度幾高 不時出現空盤·🍣刺身壽司壽司非常搶手 賣相精美 另設廚師即叫即切 刺身有鯛魚 甜蝦 三文魚 八爪魚 希靈魚等·🍢東南亞風味熱葷很驚艷!有串燒 炸蟹鉗 蟹肉餅 海南雞 油飯各類東南亞菜 連肉骨茶配油炸鬼都有 有誠意·🍜招牌湯麵吧可選喇沙湯
@ionhongkong 鄰近海洋公園及新商場
新推出「東南亞滋味蟹宴」自助餐 超受歡迎
KKday仲有買1送1優惠🚨折後:自助午餐
人均只需$239起 自助晚餐$293起 好抵食啊
多款東南亞的香料炮製🦀以蟹入饌的菜式
必食菜式有薑葱/星洲胡椒炒加拿大雪花蟹腳
黃咖哩椰漿藍蟹 惹味的經典港式避風塘炒蟹
當然少不了冰鎮麵包蟹及加拿大雪花蟹腳!
招牌湯麵吧增設限定🍅番茄蟹肉湯底 好鮮甜
🥤免費暢飲汽水
汽水櫃選擇多 旁邊還有熱飲機 可沖咖啡/茶
暢吃暢飲3小時 真係好抵 食物水準又高質
2024-10-16 657 瀏覽
假期去嘗試蟹主題自助午餐。炒蟹令人很失望,蟹肉非常乾,薑蔥炒、咖喱炒、避風塘炒都是同一款蟹,不太好吃。肉骨茶淡如水,雪櫃不夠凍令雪糕有點溶,自選湯麵的牛肉非常韌,刺身有一款不新鮮,食物整體不太理想好處:免費泊車,員工服務不錯,環境良好
假期去嘗試蟹主題自助午餐。

好處:免費泊車,員工服務不錯,環境良好
2024-09-26 1486 瀏覽
That place was super close to the Arca hotel where we stayed.We choses to go on a dinner time there and had an amazing 🤩 experience.The personnel booked the best central table for our whole family (5people), served it properly with all the silverware and special claws for seafood. The buffet was the best I ever tried. A lot of stuff to choose from: crabs, clams, lobsters, shrimps, desserts (including egg tart and rice candies, ice cream, juices), different salads and what is absolutely a must to

The buffet was the best I ever tried. A lot of stuff to choose from: crabs, clams, lobsters, shrimps, desserts (including egg tart and rice candies, ice cream, juices), different salads and what is absolutely a must to try is their own Ramen 🍜 bowl!!!! Super delicious!
  • Ramen
[ I-O-N Café Bar ]自從開通 南港島綫🚇去海洋公園、香港仔都好方便,鄰近 黃竹坑站「南灣如心酒店」最新推出「港式 x 東南亞大排檔滋味饗宴」自助餐,經官方網店預訂晚餐buffet只係3百幾蚊一位,性價比高👍!✿ 「港式 x 東南亞大排檔滋味饗宴」自助晚餐日期:即日起至2024年8月31日時間:晚上6時30分至9時30分 (3小時😍)星期一至五 (網上商店68折優惠後價格)成人$331.8/位、小童$250.2/位、長者$263.8位星期六、日及公眾假期 (網上商店68折優惠後價格)成人$359/位、小童$263.8/位、長者$291位前菜/沙律🥗東南亞特色沙律有新加坡羅惹沙律、泰式芒果蟹肉沙律、泰式無骨鳳爪等開胃菜式,另外有本地知名品牌Aqua Green嘅水耕菜🥬。冰鎮海鮮🦀🦐有蟹腳、麵包蟹、海蝦、青口等,蟹腳同埋海蝦都夠大隻多肉,味道鮮甜。剌身、壽司🍣即點即切刺身有三文魚、鯛魚、甜蝦、馬刀貝等。壽司款式有幾款,醋飯做得不錯,唔會太乾身。熱葷🥘🍲有好多款港式大排檔菜式!當晚港式海鮮有避風塘鮑魚、避風塘大蝦、豉椒炒蜆等😍👍,款式每晚都唔同,有時會有避風塘瀨尿蝦、椒鹽鮮魷
[ I-O-N Café Bar ]

✿ 「港式 x 東南亞大排檔滋味饗宴」自助晚餐

日期:即日起至2024年8月31日
時間:晚上6時30分至9時30分 (3小時😍)

星期一至五 (網上商店68折優惠後價格)

星期六、日及公眾假期 (網上商店68折優惠後價格)
成人$359/位、小童$263.8/位、長者$291位

前菜/沙律🥗

冰鎮海鮮🦀🦐

剌身、壽司🍣

熱葷🥘🍲
有好多款港式大排檔菜式!當晚港式海鮮有避風塘鮑魚、避風塘大蝦、豉椒炒蜆等😍👍,款式每晚都唔同,有時會有避風塘瀨尿蝦、椒鹽鮮魷、鹹蛋黃焗大蝦等。當晚其他港式菜式有大排檔小炒王、啫啫雞煲、韭菜豬紅、艇仔粥等,種類多元化。

此外有好多東南亞風味熟食,當晚有去骨海南雞配油飯👍😍、馬來西亞沙嗲串燒、巴東牛肉、青咖喱雞、肉骨茶等。另外唔少得自助餐常見嘅即切烤肉 烤西冷牛扒。

最後有湯麵吧🍜,可以自選配料、湯底及粉麵。湯底好有誠意,有喇沙湯、越南牛肉湯、番茄魚湯等選擇,粉麵更選用本地老字號 香港仔有記粉麵廠 出品嘅麵條。

飲品🍹🧃
任飲汽水、果汁、熱茶、咖啡等。

甜品🍰
有多款傳統港式甜點,包括蓮蓉西米焗布甸、木桶豆腐花、香脆窩夫等。更有港式揉合東南亞風味甜點,例如榴槤糖不甩、斑蘭砵仔糕等。西式甜品有提拉米蘇、焦糖香蕉慕絲蛋糕、咖啡撻等,另外任食Häagen-Dazs雪糕、榴槤雪條等🤤。

總結🫦
自助晚餐有齊香港、泰國、新加坡、馬來西亞等地方嘅特色美食,晚餐buffet只係3百幾蚊一位,性價比高👍!
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
I-O-N Café Bar
地址:黃竹坑黃竹坑道55號南灣如心酒店P3樓
電話:3968 8833
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
走進 𝐈-𝐎-𝐍 餐廳 不禁被它舒適的東南亞風情所吸引💛寬敞明亮的用餐空間佈置以自然元素為主散發出悠閒寫意的氛圍🌱這次造訪品嚐餐廳全新推出的「港式𝐱東南亞大排檔滋味盛宴」自助餐首先映入眼簾的是琳瑯滿目的海鮮料理🌊肥美厚實的麵包蟹和長腳蟹 肉質鮮甜多汁每一口都令人回味無窮🦀🧡❤️‍🔥另一道同樣吸引我的是避風塘瀨尿蝦、避風塘鮑魚⋯⋯香脆可口的鮑魚配上誘人的避風塘醬汁既保留了港式大排檔的魅力 又融入了東南亞的風味🇹🇭除了海鮮 餐單上還有眾多經典大排檔美食例如豉椒炒蜆、椒鹽鮮魷和艇仔粥⋯⋯這些食材新鮮 烹調手法到位 令人胃口大開🍜值得一提的是 餐廳還設有現場即煮的湯麵吧讓客人自由組合配料 享受到現煮麵點的鮮美滋味~🧁轉向甜品吧 我見到了充滿創意的港式𝐱東南亞風味✨榴槤糖不甩、馬拉茶撻和斑蘭碎仔糕⋯⋯都巧妙地將兩地美食元素糅合在一起突破了傳統的框架 給人耳目一新的感覺💚每一款甜點都精心製作 口感細緻 甜而不膩* 𝗙𝗼𝗼𝗱 𝗶𝘁𝗲𝗺𝘀 𝗺𝗮𝘆 𝗯𝗲 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝗼𝗻 𝗿𝗼𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻. 𝗔𝗹𝗹 𝗺𝗲𝗻𝘂 𝗶𝘁𝗲𝗺𝘀 𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗯𝗷𝗲𝗰𝘁 𝘁𝗼 𝗰𝗵𝗮𝗻𝗴𝗲 𝗮𝗰𝗰𝗼𝗿𝗱𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗼 𝗮𝘃𝗮𝗶𝗹𝗮

走進 𝐈-𝐎-𝐍 餐廳 不禁被它舒適的東南亞風情所吸引💛
寬敞明亮的用餐空間佈置以自然元素為主
散發出悠閒寫意的氛圍🌱
這次造訪品嚐餐廳全新推出的
「港式𝐱東南亞大排檔滋味盛宴」自助餐

首先映入眼簾的是琳瑯滿目的海鮮料理🌊
肥美厚實的麵包蟹和長腳蟹 肉質鮮甜多汁
每一口都令人回味無窮🦀🧡

❤️‍🔥另一道同樣吸引我的是避風塘瀨尿蝦、避風塘鮑魚⋯⋯
香脆可口的鮑魚配上誘人的避風塘醬汁
既保留了港式大排檔的魅力 又融入了東南亞的風味🇹🇭

除了海鮮 餐單上還有眾多經典大排檔美食
例如豉椒炒蜆、椒鹽鮮魷和艇仔粥⋯⋯
這些食材新鮮 烹調手法到位 令人胃口大開

🍜值得一提的是 餐廳還設有現場即煮的湯麵吧
讓客人自由組合配料 享受到現煮麵點的鮮美滋味~

🧁轉向甜品吧 我見到了充滿創意的港式𝐱東南亞風味
✨榴槤糖不甩、馬拉茶撻和斑蘭碎仔糕⋯⋯
都巧妙地將兩地美食元素糅合在一起
突破了傳統的框架 給人耳目一新的感覺💚
每一款甜點都精心製作 口感細緻 甜而不膩

* 𝗙𝗼𝗼𝗱 𝗶𝘁𝗲𝗺𝘀 𝗺𝗮𝘆 𝗯𝗲 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝗼𝗻 𝗿𝗼𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻. 𝗔𝗹𝗹 𝗺𝗲𝗻𝘂 𝗶𝘁𝗲𝗺𝘀 𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗯𝗷𝗲𝗰𝘁 𝘁𝗼 𝗰𝗵𝗮𝗻𝗴𝗲 𝗮𝗰𝗰𝗼𝗿𝗱𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗼 𝗮𝘃𝗮𝗶𝗹𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝘆. 自助餐食品輪流供應 菜式有可能因供應影響而有所更改*

⋆ ₊ ゚ ☽ 假日自助午餐由 $𝟑𝟗𝟖/成人|$𝟐𝟗𝟖/小童|$𝟑𝟑𝟖/長者起
自助晚餐由 $𝟒𝟖𝟖/成人|$𝟑𝟔𝟖/小童|$𝟑𝟖𝟖/長者起 ⋆☽ * ₊ ⋆

📍 𝐈-𝐎-𝐍 (黃竹坑)
〰️ 黃竹坑黃竹坑道𝟓𝟓號南灣如心酒店𝐏𝟑樓
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓
I-O-N自助餐今次主打港式、東南亞大排檔風味,由香港仔魚市場攞貨,搜羅優質海鮮,可以食到避風塘瀨尿蝦🦐豉椒炒蜆、椒鹽鮮魷🦑避風塘鮑魚等多款經典大排檔滋味😍款款都好惹味,鮑魚好彈牙😋清蒸龍躉好受歡迎🐟魚肉嫩滑😋自助餐既冷盤都好出色,大部分食客都主攻5款凍海鮮。蟹腳肉質唔散可原條取出,水潤鮮甜🦀海蝦新鮮又大隻,肉質結實彈牙🦐麵包蟹嘅蟹肉同蟹膏都鮮味。值得一讚係成晚refill速度好🙌🏻👍🏻熱食整體質素都幾好,東南亞美食既選擇豐富,有海南雞飯、招牌肉骨茶、新加玻咖哩雞、馬來西亞串燒等等。個人特別鍾意羊架,熟度剛好粉紅,肥瘦適中,入口tender有肉味。粉麵檔亦都有喇沙、越南牛肉湯河等,真係樣樣都想食😚另外沙律吧都有驚喜🥗有新鮮水耕菜,仲有配合主題嘅泰式香芒蟹肉木瓜沙律、泰式牛肉沙律、新加坡羅惹沙律,試咗少少味道都唔錯,食啲沙律中和下大排檔嘅油膩感😛甜品方面有勁多款港式、東南亞甜品‼️ 可以食到而家好少有嘅蓮蓉西米焗布甸,完全係細個去茶樓食甜品嘅感覺☺️木桶豆腐花都好有誠意,黃豆味非常濃郁。東南亞風味嘅代表有榴槤糖不甩、馬拉茶撻、斑蘭糕💚咖咉脆窩夫🧇仲有任食haagan daz雪糕🍧餐廳位於如心

餐廳位於如心酒店2樓,環境寬敞,座位舒適,其中仲有包廂位,私隱度高。以酒店自助餐黎講唔貴,性價比高,值得encore😌十分推介大家同屋企人、朋友黎食餐好🍽️

📍#I-O-N (#黃竹坑美食)
#黃竹坑 黃竹坑道55號 #南灣如心酒店 P3樓
2024-07-15 1927 瀏覽
上月跟同事在附近工作,吃了個午餐。平實地區的平實酒店餐廳,有點小驚喜。餐廳不大,但有不同大小的玻璃包房,不怕隔離聽到談話。 同類型餐廳應該比較少有。食物方面,該有的食物嘟有,驚艷的是沙律🥗、湯和甜點。水耕菜超級新鮮爽甜,食得安心。甜點超多選擇,剛好那天有榴槤主題的幾款點心,味道非常濃郁;最多稍後刷牙也要吃多一點。還有自制珍多冰,其他小小的蛋糕等等嘟很可愛也好食….臨走還是受不了Hello Kitty 蝴蝶酥禮盒的呼喚看多一眼;too cute to resist,再者本身也是🦋酥愛好者🥰
2024-06-28
午餐
2024-07-09 1757 瀏覽
呢7個月黎左第3次, 呢度比較靜,相對我地人多都可以坐得舒服D, 唔駛食快餐咁囉。 年初果次係黎食夜晚~有免費泊車~有長者優惠; 第2次係大年初二 (當時大大小小 一行大約係31人,當時酒店仲有財神出嚟應應節)。 今次一行5人, 為肥肥慶祝轉雙位數既生日, 而今次第一次用另一個平台既優惠,平均 $239/位, 差不多價錢發覺當時有其他更高級既選擇, 但呢度好處係12歲都係小童, 而主角亦話新年食過佢既中午BUFFET有麵包蟹~太回味喎, 因為我地第一次黎係食夜晚當時有高級少少既長腳蟹,但肥肥鍾意食蟹膏,所以佢揀返中午, 仲可以有相當好既時間去消化。*多謝餐廳送件蛋糕比仔仔,對於酒店唔係咩錢但好有心好驚喜*7月主題係, 如果早一星期黎就會係榴槤, 有留意佢6月都好多人為左榴槤主題而黎。
)。

多謝餐廳送件蛋糕比仔仔,對於酒店唔係咩錢但好有心好驚喜

2024-07-06
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
團購
  • 麵包蟹
  • 榴槤糖不甩焗西米布丁
  • 喇沙湯麵
2024-05-19 1954 瀏覽
今晚嚟酒店吃自助餐同媽媽慶祝生日,有免費4小時泊車優惠,人均只係$400。員工很有禮貌,周圍環境會很衛生,我們12人有房間,有board game, 食物選擇多,味道也很好,甜品以榴槤主題,人流少,食物流𨍭快,十分推介。
2024-05-19
(*˘︶˘*).。.榴槤.斑蘭狂熱東南亞美食之旅..:*♡黃竹坑 I-O-N 新推出的自助餐完全無得輸!可以品嚐來以馬來西亞D24及D197榴槤炮製的熱葷同甜點!用上馬來西亞的榴槤我覺得是落重本啊~熱葷方面十分推薦榴槤芝士蝦、榴槤松子魚塊及榴槤芝士炸豆腐同榴槤炒飯。隻隻芝士蝦都有榴槤香,榴槤松子魚塊的榴槤Sauce可以自己蘸點,唔怕太漏!榴槤炒飯亦比想像中出色,淡淡榴槤香而不會太濃,不會一口甜一口咸,入口都幾過癮幾衝擊味蕾。-除了以榴槤和班蘭入饌的各款熱葷,--個人也很愛ION的冰鎮海鮮,難得有自助餐有任食毛蟹,太棒了吧!!-而且蟹肉十分鮮甜,蟹膏也橙黃豐腴好美味🥰🥰還有東南亞特色佳餚,水蟹粥超甜美的說肉骨茶也落足料,與在馬來西亞吃沒兩樣🥰😍😍斑蘭葉包雞、馬來沙嗲串燒也不斷供應,好豐富😊-甜品方面,當然有不斷Refill以榴槤及斑蘭入饌的Sweeties,個人超愛榴槤炸彈,一口咬落去熱辣辣的榴槤lava爆在口中,甜而不膩-還有班蘭葡撻仔、斑蘭榴槤蛋糕等等想涼快一點不妨盛一碗斑蘭椰汁珍多冰,完全置身於濃濃的東南亞風情中,大滿足!
(*˘︶˘*).。.榴槤.斑蘭狂熱東南亞美食之旅..:*♡
黃竹坑 I-O-N 新推出的自助餐完全無得輸!

可以品嚐來以馬來西亞D24及D197榴槤炮製的熱葷同甜點!

用上馬來西亞的榴槤我覺得是落重本啊~
隻隻芝士蝦都有榴槤香,
榴槤松子魚塊的榴槤Sauce可以自己蘸點,唔怕太漏!
除了以榴槤和班蘭入饌的各款熱葷,
個人也很愛ION的冰鎮海鮮,
難得有自助餐有任食毛蟹,太棒了吧!!
而且蟹肉十分鮮甜,蟹膏也橙黃豐腴好美味🥰🥰
還有東南亞特色佳餚,

水蟹粥超甜美的說
肉骨茶也落足料,與在馬來西亞吃沒兩樣🥰😍😍
斑蘭葉包雞、馬來沙嗲串燒也不斷供應,好豐富😊
甜品方面,
當然有不斷Refill以榴槤及斑蘭入饌的Sweeties,
個人超愛榴槤炸彈,
一口咬落去熱辣辣的榴槤lava爆在口中,甜而不膩
還有班蘭葡撻仔、斑蘭榴槤蛋糕等等
想涼快一點不妨盛一碗斑蘭椰汁珍多冰,
完全置身於濃濃的東南亞風情中,大滿足!
2024-05-11 1383 瀏覽
一股醉人榴槤香·成功將我由大西北召喚到黃竹坑南灣如心酒店I-O-N最近推出自助餐· 榴槤班蘭狂熱東南亞美食之旅可以一嚐馬來西亞D24·D197榴槤菜式投入榴槤狂熱派對•以榴槤入饌· 製造出多款特式菜色同甜點榴槤忌廉蟹、榴槤芝士焗豆腐、榴槤松子魚塊、榴槤芝士蝦同榴槤蛋白炒飯等•必試當然是榴槤忌廉蟹· 絕對要食到吮手指的滿足感最意外是榴槤炒飯· 榴槤融入炒飯·兩者幾有驚喜甜點以榴槤同班蘭為主打榴槤炸彈、榴槤湯圓糖不甩、榴槤燉蛋、榴槤班蘭葡撻、班蘭芝士撻等超推榴槤炸彈· 裡面滿滿榴槤內餡·超級邪惡;榴槤燉蛋口感細滑· 充滿榴槤香海鮮區:有麵包蟹、雪蟹蟹腳、青口、海蝦同大蜆款款都新鮮鮮味十足·重點店員refill得好快·這點好加分沙律區必吃芒果蟹肉沙律·鮮甜好吃!還有多款東南亞特式沙律·每款都幾特別值得一試;沙律菜選用AQUA GREEN供應水耕種植菜·每日新鮮直送熱食區除左榴槤菜式外還有多款東南亞菜色咖喱、串燒都一應俱全· 記得要食海南雞飯·雞肉超嫩;扒類有牛扒羊架·質素也是水準以上粉麵區一直都好喜歡ION粉麵· 以自助餐來說絕對是高水準!湯底選擇很多·以東南亞湯底為主無論是越南清湯還是酸菜
一股醉人榴槤香·成功將我由大西北召喚到黃竹坑

必試當然是榴槤忌廉蟹· 絕對要食到吮手指的滿足感
最意外是榴槤炒飯· 榴槤融入炒飯·兩者幾有驚喜

甜點以榴槤同班蘭為主打

海鮮區:
有麵包蟹、雪蟹蟹腳、青口、海蝦同大蜆
款款都新鮮鮮味十足·重點店員refill得好快·這點好加分

沙律區

熱食區
除左榴槤菜式外還有多款東南亞菜色

粉麵區
一直都好喜歡ION粉麵· 以自助餐來說絕對是高水準!
湯底選擇很多·以東南亞湯底為主
無論是越南清湯還是酸菜魚湯都超推