2022-07-29 205 瀏覽
又到月頭出糧嘅時間,忙咗成個月緊係搵返間好啲嘅日本料理食返餐。之前聽個friend講依間嘢唔錯所以一早book定位就同個同事一收工就走過來食飯。先叫左個脆炸小蝦同個清酒煮蜆開開胃,之後我個friend就揀咗雜錦野菜,我自己就叫咗活鰻同幾串串燒(日本雞胸軟骨,紫蘇酸薑黑豚肉,泡菜車厘茄煙肉卷)。食到咁上下就叫咗個牛油果炸海老卷,蒜香和風紫蘇小魷魚意粉同埋炸蛋天婦羅丼。特別要讚吓佢d炸嘢黎到樣樣都好鬆脆唔油膩。

先叫左個脆炸小蝦同個清酒煮蜆開開胃

,之後我個friend就揀咗雜錦野菜,

食到咁上下就叫咗個牛油果炸海老卷

,蒜香和風紫蘇小魷魚意粉同埋炸蛋天婦羅丼

。特別要讚吓佢d炸嘢黎到樣樣都好鬆脆唔油膩。

2022-07-24 196 瀏覽
今晚食咗間好值得推介既日本餐廳 Ikigai Concepts,大門口已經有好高級既感覺,裡面座位亦好闊落,近門口有得坐底飲下酒,入小小再分了和食區及鐵板燒區,環境舒適有氣氛食物等候時間唔會夠,最驚喜係依家餐廳令我地感覺到真心去製作食物,每個菜上到枱溫度剛好,而且有特色,出面係食唔到的!lkigai卷用得餐廳名命名當然要試下,上枱第一下已經“嘩”,4件仲大過我手掌既壽司有超過10款材料:天婦羅蝦、蟹柳、鰻魚、吞拿魚、魚子、蟹子、青瓜、鯛魚、甜蛋、海膽、冬茹等,依個真係必叫!!最緊要係好味厚切牛舌&虎海老豚肉紫蘇卷&免治雞肉棒依間一定係我食過最好味既厚切牛舌,爽口又夠腍,火喉控制剛好,除咗選用高質牛舌外,好考師傅功力,另一個好有特色既串燒用i咗紫蘇葉包住薄豚肉片再包虎蝦,本身我唔鍾意紫蘇葉味道,但燒過再加上有肉味食起脆脆地反而似紫菜,本身紫蘇葉既味道唔重,中和油膩感,超正呀!!再叫多個炸蛋天婦羅蝦餅丼,食前切開半熟蛋蛋汁流滿成碗飯,一大塊天婦羅餅要慢慢食,否則會掉到周圍係,因為真係好大份,啱啱炸起又新鮮又脆,材料主要係南瓜&蝦肉,所以好飽肚,超滿足性價比都幾高,特別適合拍拖慶祝紀念日去食

厚切牛舌&虎海老豚肉紫蘇卷&免治雞肉棒

性價比都幾高,特別適合拍拖慶祝紀念日去食,一定會再幫襯咁有心去製造食物又好味既餐廳!!!
2022-07-11
2022-07-23 233 瀏覽
好幾次想去呢間餐廳吃。剛好平日放假同太太吃個午飯。望落餐牌啲價錢好進取。直逼尖沙咀銅鑼灣價錢。睇吓有幾巴閉。刺身同壽司顯出唔到佢哋價值所在所以我就叫一個平時日式嘅午飯套餐。太太叫咗個天婦羅蝦烏冬我叫咗個咖喱雞飯睇吓148hkd 係乜嘢。份餐我面前時候已經見到唔對路。五件雞肉、珍珠白飯底、 咖喱汁、溫泉蛋 、 大大件洋蔥同青椒。少許芝士 我可以話埋俾你知佢點樣做 飯煲攞出嚟嘅珍珠飯 +5粒煮熟咗嘅雞肉 再加冇煮熟嘅洋蔥同埋青椒 打一隻溫泉蛋落去 鋪咖喱汁 然後少量芝士。擺焗爐唔夠10分鐘。完全唔值呢個價錢。比盡你$48。佢包埋嗰個沙律例牌港式沙律 個燉蛋完全未熟晒。 麵豉湯開粉正常。佢個天婦羅烏冬不過不失。尚算合格。所以我點樣去俾錢食啲貴價野喺呢間餐廳。

刺身壽司顯出唔到佢哋價值所在所以我就叫一個平時日式嘅午飯套餐。太太叫咗個天婦羅蝦烏冬

我叫咗個咖喱雞飯睇吓148hkd 係乜嘢。

我可以話埋俾你知佢點樣做

佢個天婦羅烏冬不過不失。尚算合格。

所以我點樣去俾錢食啲貴價野喺呢間餐廳。

日式咖喱雞飯配溫泉蛋
2022-07-22 207 瀏覽
荃灣這家日本餐廳🇯🇵Ikigai Concepts餐廳佔地12000呎,環境超大超寬敞!.有分不同的用餐區域,提供各種日式料理,例如:Omakase 鐵板燒 亦可以a la carte單點想吃的食物迎合不同客人的需求~.這次又是吃我最愛的鐵板燒啦❤️晚市套餐分別有三個價格🌟880 HKD 🌟1080 HKD 🌟1280HKD.我們選了1280$鐵板燒晚市套餐北海道刺身級帆立貝、澳洲龍蝦🦞日本A4和牛西冷或牛柳 120g.除了以上主菜之外,還包括:沙律、茶碗蒸、炒雜菜、和牛炒飯、味噌湯、漬物還有甜品🤩前後共有十款食物‼️CP值真的超高‼️.當天我們的師傅是日本人🇯🇵但是有一說一 日本師傅做的菜式口味偏甜口 幸好我們都喜歡這個口味❤️.關於食物的味道🌟只能說吃完立即納入我最愛的鐵板燒頭三名‼️我第一次吃到入口即溶的西冷😍而且原本這塊牛肉的質素已經很讚啦!.愛吃牛又愛入口即溶感覺的話推薦你✔️日本A4和牛西冷🥩而且必須三成熟(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)太棒了喜歡肉味多一點的 牛柳也蠻讚的❤️我和朋友share 兩款都嘗試了一遍~.這個套餐太滿足了 鐵板燒晚市套餐來說價格也算合理!每款食物的份量也很多!這是和另一半過來都
荃灣這家日本餐廳🇯🇵Ikigai Concepts
餐廳佔地12000呎,環境超大超寬敞!
有分不同的用餐區域,提供各種日式料理,
例如:Omakase 鐵板燒 亦可以a la carte
單點想吃的食物
迎合不同客人的需求~
這次又是吃我最愛的鐵板燒啦❤️
晚市套餐分別有三個價格
🌟880 HKD
🌟1080 HKD
🌟1280HKD
我們選了1280$鐵板燒晚市套餐
北海道刺身級帆立貝、澳洲龍蝦🦞
日本A4和牛西冷或牛柳 120g
幸好我們都喜歡這個口味❤️
關於食物的味道🌟
只能說吃完立即納入我最愛的鐵板燒頭三名‼️
我第一次吃到入口即溶的西冷😍
而且原本這塊牛肉的質素已經很讚啦!
愛吃牛又愛入口即溶感覺的話
推薦你✔️日本A4和牛西冷🥩
而且必須三成熟(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)太棒了
喜歡肉味多一點的 牛柳也蠻讚的❤️
我和朋友share 兩款都嘗試了一遍~
這是和另一半過來都不會後悔的餐廳😍
荃灣難得有一家質素這麼高的鐵板燒‼️
住在附近的強烈推薦你們過來try try
2022-07-21 1814 瀏覽
一句說話形容:極高享受的廚師發板近距離欣賞師傅刀工,擺盤,食物新鮮,所有食材沒有太多調味,原汁原味回到最原始最自然的味道。Ikigai Concepts 位於荃灣西如心廣場,地方超過10,000尺,日式流線條簡約設計,落地玻璃,環境開陽,燈光設計柔和舒適。餐廳最特別之處是提供Omakase 、鐵板燒、天婦羅、和食、吧枱、自助清酒機,任君選擇。✨前菜:海膽豆腐海膽新鮮,豆腐清甜,清酒煮粒貝,沖繩特產水雲海草:海草還淡淡海水味,配有幾條薑絲,口感豐富。小清新的前菜,開胃,刺激味蕾,期待一會兒的廚師發板。✨北海道右口魚三吃岩鹽柚子味,淡淡岩鹽配右口魚,好清甜,海膽鮮甜。✨冰鎮北海道知內蠔🦪蠔夠凍,鮮甜creamy ,好啱夏天吃。✨帆立貝象拔蚌象拔蚌超爽口鮮甜,帆立貝肥美,口感軟林林✨赤鯥魚用備長炭燒過,溫度暖暖的,肉質比較軟身✨和稈草煙燻鰹魚上面有薑蓉和蔥,味道開始濃,口感軟林林✨帶子北海道三角形帶子,爽口彈牙✨平政白身魚屬於天然野生魚,Ageing 三天,甘甘的味道✨北海道北寄貝:爽口✨小磯魚華麗登場,味道似沙甸魚✨大拖羅油份比較高最肥美的位置,入口即溶✨熟食:煮金目鯛,味道甜甜的魚湯✨茶

一句說話形容:極高享受的廚師發板
回到最原始最自然的味道。

Ikigai Concepts 位於荃灣西如心廣場,

✨前菜:海膽豆腐
小清新的前菜,開胃,刺激味蕾,期待一會兒的廚師發板。

✨北海道右口魚三吃
岩鹽柚子味,淡淡岩鹽配右口魚,好清甜,海膽鮮甜。

✨冰鎮北海道知內蠔🦪
蠔夠凍,鮮甜creamy ,好啱夏天吃。

✨帆立貝象拔蚌
象拔蚌超爽口鮮甜,帆立貝肥美,口感軟林林

✨赤鯥魚
用備長炭燒過,溫度暖暖的,肉質比較軟身

✨和稈草煙燻鰹魚
上面有薑蓉和蔥,味道開始濃,口感軟林林

✨帶子
北海道三角形帶子,爽口彈牙

✨平政白身魚
屬於天然野生魚,Ageing 三天,甘甘的味道

✨北海道北寄貝:爽口

✨小磯魚
華麗登場,味道似沙甸魚

✨大拖羅
油份比較高最肥美的位置,入口即溶

✨熟食:煮金目鯛,味道甜甜的

魚湯✨茶碗蒸
茶碗蒸上面有新鮮紫菜,蛋似豆腐花滑,吃到尾有蝦肉冬菇,暖胃舒服
細細碗份量剛剛好

✨蜜瓜紅豆芝麻抹茶雪糕涼粉
非常有誠意的甜品

大滿足的一晚👍🏼

2022-07-19 176 瀏覽
荃灣如心廣場開左好多新餐廳,一直都想食呢間好耐今日特意同朋友去食餐廳環境雅致,地方寬躺,座位闊落舒適,空間感十足劃分為不同的區域,有廚師發板區、和食專區、鐵板燒專區、自助清酒區今晚叫左個二人套餐 Dinner Set A套餐已包括有沙律、前菜、壽司、鍋物,串燒,甜品等和風柚子水牛芝士沙律沙律菜新鮮爽脆,水牛芝士味道較淡配上酸甜和風柚子醬, 夠開胃三文魚籽鮑魚天使麵三文魚籽好鮮甜,鮑魚彈牙爽口,味道好creamy,用來做冷盤很有驚喜壽司五貫有赤身,左口裙邊,甘海老,真鯛同深海池魚個人最愛左口裙邊,燒過既魚油香味撲鼻甘海老,個鮮甜味令人難忘!清酒煮蜆蜆肉清甜無沙對,我地對佢個清酒湯愛不釋手串燒炭燒免治雞肉棒,日本生雞蛋沾炭燒雞肉串,沒有不好吃的理由炭燒紫蘇牛油蝦炭燒冬菇燒到外面剛乾身,內裏juicy美國肉眼稻庭烏冬美國肉眼牛肉味道香濃,感覺很清爽甜品係雪糕,今晚真係好滿足服務同食物質素都很好,回頭率高!
荃灣如心廣場開左好多新餐廳,一直都想食呢間好耐
今日特意同朋友去食
餐廳環境雅致,地方寬躺,座位闊落舒適,空間感十足

今晚叫左個二人套餐 Dinner Set A
套餐已包括有沙律、前菜、壽司、鍋物,串燒,甜品

和風柚子水牛芝士沙律
沙律菜新鮮爽脆,水牛芝士味道較淡
配上酸甜和風柚子醬, 夠開胃

三文魚籽鮑魚天使麵

壽司五貫
有赤身,左口裙邊,甘海老,真鯛同深海池魚

個人最愛左口裙邊,燒過既魚油香味撲鼻

甘海老,個鮮甜味令人難忘!

清酒煮蜆
蜆肉清甜無沙對,我地對佢個清酒湯愛不釋手

串燒

炭燒免治雞肉棒,日本生雞蛋沾炭燒雞肉串,沒有不好吃的理由

炭燒紫蘇牛油蝦
炭燒冬菇燒到外面剛乾身,內裏juicy

美國肉眼稻庭烏冬
美國肉眼牛肉味道香濃,感覺很清爽

甜品係雪糕,今晚真係好滿足
服務同食物質素都很好,回頭率高!
2022-07-17 171 瀏覽
每次去donki 都會去如心廣場2期行下,每次都會望到一間好吸睛嘅日本餐廳,早兩日經開終於忍唔住要入去試下。一入去其實都嚇左一嚇,職員有禮之餘,原來裡面空間好大,重分左幾個區域有清酒Bar區、Omakase 區及 天婦羅鐵板燒區。我地揀左兩人晚市套餐,個份量比我想像中還要多,先來水牛芝士沙律,醬汁主要以柚子汁為主,入口酸酸地,芝士味道唔會太濃和太膩,非常開胃。每人一份三文魚籽鮑魚天使麵,天使麵捲得相當整齊,口感軟硬適中,配上忌廉汁相當creamy,三文魚籽鮮甜一D腥味都無,鮑魚爽口彈。壽司5貫有左口裙邊,赤身,甘海老,真鯛及深海池魚,賣相吸引,材料新鮮,最吸引到我當然係依兩件,甘海老肉質飽滿彈牙,左口裙邊,入口有濃郁魚油香。清酒煮蜆蜆肉隻隻新鮮無沙,再飲喝一啖湯,清甜到不得了。再來3款串燒,有免冶雞肉棒、紫蘇牛油蝦和燒冬菇,雞肉棒真係無得彈,入口外脆內軟,再沾埋雞蛋,口感更嫰滑。肉眼稻庭烏冬牛肉用上肉眼部位,肉味香濃,口感一D都唔韌,食埋烏冬,飽足感滿分。餐後甜品,998套餐真係值回票價。

清酒煮蜆
蜆肉隻隻新鮮無沙,再飲喝一啖湯,清甜到不得了。

再來3款串燒,有免冶雞肉棒、紫蘇牛油蝦

肉眼稻庭烏冬

餐後甜品,998套餐真係值回票價。

入到餐廳,是間超大的餐廳,有萬二尺大,而且有非常好的規劃,門口有個由如機場候機室的lounge, 可幻想自己在機場中,飲杯酒等上機,心情即時歡愉了,旁邊有個水吧,另一吧枱位,左邊係主理鐵板燒,右邊主理天婦羅的,再行入啲係主要食Omakase 的,好似將成套日本料理搬左響一間餐廳內。前菜叫了意大利蕃茄和風沙律$98,蕃茄又鮮又爽脆,燒物叫了厚切牛舌$58,有嚼口,牛味香濃,炭燒免治月見雞肉棒,有脆脆的雞軟骨碎,沾上溫泉蛋,夠香濃。燒日本雞翼$76@兩隻,雞皮好薄,用炭燒,啲油份出曬,香脆而不膩。極上壽司盛$480 ,一次過滿足十個願望,最正係海膽壽司,甘香,拖羅,吞拿魚魚油味道濃郁, 脂肪比例剛好,夠鮮甜。有我至愛的帆立貝,好鮮甜。海老天婦羅$138,見住由專門泡製天婦羅的bar 枱廚師即時製作,炸漿份量剛好,外皮鬆化,蝦肉彈牙,沾上旁邊蒜鹽,好味道,有驚喜的蝦頭,非常脆口,蝦味濃郁。上等的新鮮食材,優質的服務,商務的環境,很滿足尚盛的一餐。
入到餐廳,是間超大的餐廳,有萬二尺大,而且有非常好的規劃,

前菜叫了意大利蕃茄和風沙律$98,蕃茄又鮮又爽脆,

燒物叫了厚切牛舌$58,有嚼口,牛味香濃,

炭燒免治月見雞肉棒,有脆脆的雞軟骨碎,沾上溫泉蛋,夠香濃。

極上壽司盛$480 ,
一次過滿足十個願望,
最正係海膽壽司,甘香,

拖羅,吞拿魚魚油味道濃郁, 脂肪比例剛好,夠鮮甜。

有我至愛的帆立貝,好鮮甜。

上等的新鮮食材,優質的服務,商務的環境,很滿足尚盛的一餐。
2022-07-12
今日來找新入伙住荃灣的朋友, 順道晚上在附近的餐廳吃個精美晚餐慶祝一下, 於是便預訂了如心廣場二期2樓的Ikigai Concepts。餐廳佔地面積高達12000呎, 裡面的區域劃分得井井有條, 一踏進餐廳看到的是酒吧區, 放工後可以喝兩杯舒緩一下返工的壓力。酒吧旁邊的是清酒自助售賣機, 讓全店的食客都可以自由選擇多種口味的清酒, 可以跟職員買些代幣來投入售賣機。還有鐵板燒專區及廚師發辦區, 而我們今晚選擇的是omakase, 有3款套餐可以揀, 我們選擇了中價的$1280悅ETSU套餐。炸香魚 刺粒貝 沖繩水雲首先吃的是炸香魚, 炸粉很薄, 香脆可口, 刺粒貝很鮮甜爽彈, 最後吃沖繩水雲, 外形像頭髮, 具有獨特的滑順口感與嚼勁。鮫蝶魚 來自北海道的鮫蝶魚, 師傅用了三個不同的配搭來拼湊, 首先吃的是魚子醬鮫蝶魚, 味道互相配合, 然後是鹽水海膽, 鮮甜味道互相彌補, 各有千秋, 最後吃的是用備長炭燒過的鮫蝶魚, 魚的油份被蒸發了少許, 令香味更為濃烈。深海池魚野生的深海池魚味道比一般的池魚更鮮甜, 肉質爽更滑肥美, 前面的是深海池魚的背部, 口感較有嚼勁, 後面的是魚腩位, 肉質比

炸香魚 刺粒貝 沖繩水雲
鮫蝶魚
深海池魚
野生的深海池魚味道比一般的池魚更鮮甜, 肉質爽更滑肥美, 前面的是深海池魚的背部, 口感較有嚼勁, 後面的是魚腩位, 肉質比較嫩滑柔順。
日本生蠔
蠔肉很厚實, 味道鮮甜嫩滑。
帆立貝 象拔蚌 粒貝
師傅已把適當份量的WASABI放在帆立貝上面, 然後便吃味道較為濃的象拔蚌, 最後吃的粒貝是配了粒貝肝醬, 所以味道最為濃郁鮮甜。
禾旱草煙燻鰹魚
師傅用禾稈草燻燒鰹魚皮, 不但可殺菌, 更可添加煙燻香味, 魚的表面輕輕燒熟, 內面仍是生的, 令口感很獨特。
茶碗蒸
嫩滑的蒸蛋上面加了一層昆布, 令味道更為清甜可口。
平貝壽司
到了壽司的部分, 首先第一件是平貝壽司, 平貝即是一般所指的帶子, 鮮甜有口感。
天然真鯛壽司
天然真鯛肉質呈粉紅色, 甘爽鮮甜, 吃後齒頰留香, 師傅以柚子皮調味, 令味道更清新。
地金目鯛壽司
地金目鯛是指定海域(靜岡縣伊豆近海)漁師所釣, 是金目鯛中的頂級的, 脂肪最豐厚, 味道最濃厚。
拖羅壽司
這件是近魚鮫部分的拖羅, 沒有筋不會影響口感, 食落更為嫩滑, 油脂成份高, 肥美鮮甜。
白海膽壽司
來自日本青森縣熊寬商店的白海膽, 白海膽最大特色就是生殖腺粒大而長, 味道清雅, 口感極佳。
赤鯥魚壽司
赤鯥魚的魚身光亮, 魚皮滑溜, 肉質更是鮮甜無比, 師傅以備長炭燒過, 令其油香味更重。
燒鮫魚
最後吃了一碟熟的燒鮫魚, 師傅加入柚子胡椒來調味, 味道清新而不膩。
汁物
最後當然要喝一碗奶白色的魚湯來暖暖胃, 可以感受到用了很大量的魚來煲的, 令湯的質感比較「傑」身。
水信玄餅 日本蜜瓜
最後甜品部分是水信玄餅及日本蜜瓜, 水信玄餅的賣相別緻, 打卡一流, 日本蜜瓜當然是又甜又多汁。
2022-07-15 153 瀏覽
大鄉里第一次去咁大間嘅餐廳😂除咗omakase 仲有tappenyaki, tempura geh bar table再加埋bar lounge, 普通table枱大到可以玩捉依因咁一入到去覺得空間感爆棚 好舒服悦 Etsu $1280前菜:-沖繩水雲-海膽豆腐:好嫩滑好鮮甜-汁煮粒貝茶碗蒸刺身5點:-左口魚(薄切、燒群邊)-熟成3日深海池魚(背位、腩位)-赤穗蠔-帆立貝-象拔蚌-響螺with肝醬然後就到最期待嘅壽司環節壽司六貫🍣:-活北寄貝-金目鯛 -銀鱈魚 -喜之次-白海膽-熟成10日大拖羅幾款都係油脂感比較重嘅魚🥹金目鯛同大拖羅不得了好想食多幾舊🦦燒鰻魚好豐盛嘅甜品-哈密瓜:超級無敵甜-雲呢拿雪糕配紅豆蓉好滿足
大鄉里第一次去咁大間嘅餐廳😂

-海膽豆腐:好嫩滑好鮮甜

-汁煮粒貝
茶碗蒸

刺身5點:
-左口魚(薄切、燒群邊)
-熟成3日深海池魚(背位、腩位)
-赤穗蠔

-雲呢拿雪糕配紅豆蓉
好滿足
2022-06-29
2022-07-14 158 瀏覽
和食新體驗~ 好吃的日式餐廳一般都做得好專門,一係鐵板燒, 一係omakase… 一係 居洒屋… 好難得呢一度一間咁大型嘅日式餐廳裏面分區,邊一個類別都有齊。 餐廳地方真係好大好闊落。 鐵板燒 set 有三款價錢選擇價錢都幾貼地。 $1280 set 的食材頭盤沙律🥗 茶碗蒸, 好似湯有啲特別北海道刺身級帆立貝 新鮮爽口彈牙 鐵板燒澳洲龍蝦 龍蝦肉質爽嫩, 醬汁濃厚。 香口惹味。 🐮柳有3 種食法 點鹽 ~ my favourite 點Wasabi夾蒜片一齊食~蒜片加埋牛柳一切味道更加濃烈特出 鐵板燒其中一樣最重要嘅就係鐵板炒飯呢度炒得粒粒分明, 夠乾身! nice !
和食新體驗~

餐廳地方真係好大好闊落。

鐵板燒 set 有三款價錢選擇
價錢都幾貼地。

$1280 set 的食材

頭盤沙律🥗

茶碗蒸, 好似湯有啲特別

北海道刺身級帆立貝
新鮮爽口彈牙

鐵板燒澳洲龍蝦
龍蝦肉質爽嫩, 醬汁濃厚。 香口惹味。

🐮柳有3 種食法
點鹽 ~ my favourite
點Wasabi
夾蒜片一齊食~蒜片加埋牛柳一切味道更加濃烈特出

鐵板燒其中一樣最重要嘅就係鐵板炒飯
呢度炒得粒粒分明, 夠乾身! nice !

2022-07-13 115 瀏覽
活在當下,享受一餐精緻菜色,正是荃灣如心廣場Ikigai Concepts 給人的印象。餐廳同時有師傅即席供應鐵板燒/omakase/天綿羅,也可以純粹享受一杯咖啡/清酒的時間, 生活裡面的小確幸,由自己話事。餐廳面積寬敞,Coffee清酒區, Omakase 區 、鐵板燒及天婦羅 區, 井然有序, 簡單舒服。-Dinner Set A二人套餐會員最近做緊優惠價,899的套餐已經有沙律、頭盤、壽司set,也有煮物及串燒, 未食已經知大滿足。-和風柚子水牛芝士沙律沙律菜新鮮翠綠,水牛芝士 粒粒波好得意, 加上蕃茄帶微酸 , 以和風柚子醬作調味, 夠醒神。三文魚籽鮑魚天使麵天使麵煮得剛好,三文魚籽勁新鮮,鮑魚片夠落爽彈,冷盤份量唔會太大份,剛好。-壽司五貫一睇就知非常新鮮,刺身片片有亮度中拖羅有脂肪與肉分配平均深海池魚有口感,清爽的說左口裙邊輕火炙過,滿口油香甘海老仲帶creamy-清酒煮蜆清酒香 撲鼻而來,蜆肉鮮甜,細嚐好食。-串燒帶suprise 炭燒免治雞肉棒日本蛋,燒得香口,仲有粒粒雞軟骨, 加埋濃郁的日本蛋,不錯吃。炭燒紫蘇牛油蝦蝦肉爽口,配 紫蘇葉都幾得意炭燒冬菇簡單好食-美國

Dinner Set A
和風柚子水牛芝士沙律

三文魚籽鮑魚天使麵

壽司五貫一睇就知非常新鮮,刺身片片有亮度

中拖羅有脂肪與肉分配平均

深海池魚有口感,清爽的說

左口裙邊輕火炙過,滿口油香
甘海老仲帶creamy

清酒煮蜆

清酒香 撲鼻而來,蜆肉鮮甜,細嚐好食。

串燒

帶suprise
炭燒免治雞肉棒日本蛋,

燒得香口,仲有粒粒雞軟骨, 加埋濃郁的日本蛋,不錯吃。
炭燒紫蘇牛油蝦

蝦肉爽口,配 紫蘇葉都幾得意
炭燒冬菇簡單好食
美國肉眼稻庭烏冬

肉眼牛肉片啖啖肉夠香濃,稻庭烏冬煮得剛好,

飽肚滿足。
甜品

香蕉雪糕, 幾得意。
2022-07-13 122 瀏覽
好似係第一次食天婦羅omakase ,有新鮮感😆 期待!朋友推介試呢間的~估唔到呢度咁大!😍 空間感十足!下次再嚟試下其他菜式先~藏天婦羅10貫 $980炸蛋天婦羅蝦餅飯日本鮮蛤清湯由前菜到湯都好滿意!師傅態度好,耐心介紹每一道👍🏻✨ 都好好食!食材選得好👏🏻 有海膽食🤤最鍾意係紫蘇葉包碎蝦、厚炸番薯同炸蛋天婦羅蝦餅飯!好好食呀😍 炸蛋好讚嘆!太強了!🙌🏻 好食到有驚喜同心心眼🤩講起都好掛住喇🤤 真心值得一試👍🏻
估唔到呢度咁大!😍 空間感十足!

下次再嚟試下其他菜式先~

天婦羅10貫 $980
炸蛋天婦羅蝦餅飯
日本鮮蛤清湯

由前菜到湯都好滿意!師傅態度好,耐心介紹每一道👍🏻✨

都好好食!食材選得好👏🏻
有海膽食🤤

講起都好掛住喇🤤 真心值得一試👍🏻
2022-07-13 104 瀏覽
藏天婦羅10貫 $980炸蛋天婦羅蝦餅飯日本鮮蛤清湯佔地萬二呎!😳地方超大!分幾個區域,有好多座位!坐得舒適👍🏻前菜:青蘋果帶子、檸檬欖油、好清新!拖羅蓉、入面有炸咗既壽司米、好特別呀!口感煙韌,辣辣地,幾重口味🤣日本山芋、柚子醋味道酸酸甜甜,打開胃口 👍🏻用備長炭整天婦羅,真正既即炸即食!師傅會喺我哋面前整,而且好nice、耐心講解🥰天婦羅較薄漿,更能呈現食材本身嘅味道~配岩鹽、自家製咖喱鹽-虎蝦,真係新鮮熱辣,好新鮮、蝦既口感幾好👍🏻-沙追魚,一咬、入面係出煙🤣 應該係第一次食,將魚骨挑起,另外再炸!好脆!而魚肉既口感就似魚蓉、魚味較淡~-目光魚(深海魚),魚味甜啲~-意大利青瓜 ,咬落好多汁👍🏻清甜!-金鯛,日西fusion ,配洋蔥忌廉及日式秘製醬汁,魚皮好脆身!魚味幾濃、滑,配醬甜甜地,唔錯呀🤤青瓜檸檬啫喱,清味蕾- 紫蘇葉包碎蝦,幾特別!有驚喜呀😍蝦味較甜,最喜歡嘅一道!👍🏻- 日本真蠔,好juicy!鮮甜又creamy- 厚炸番薯,炸了40分鐘!好有心機👍🏻目的想有燴番薯既感覺~個皮脆到似薯片!蕃薯好甜☺️- 活鰻,口感好爽彈👍🏻富有油脂~- 海膽配蟹肉蟹鉗 ,味道豐富、有

天婦羅10貫 $980
炸蛋天婦羅蝦餅飯
日本鮮蛤清湯

前菜:
青蘋果帶子、檸檬欖油、好清新!
日本山芋、柚子醋
味道酸酸甜甜,打開胃口 👍🏻

天婦羅較薄漿,更能呈現食材本身嘅味道~
配岩鹽、自家製咖喱鹽

-虎蝦,真係新鮮熱辣,好新鮮、蝦既口感幾好👍🏻

-目光魚(深海魚),魚味甜啲~

-意大利青瓜 ,咬落好多汁👍🏻清甜!

青瓜檸檬啫喱,清味蕾

- 日本真蠔,好juicy!鮮甜又creamy

- 活鰻,口感好爽彈👍🏻富有油脂~
- 海膽配蟹肉蟹鉗 ,味道豐富、有層次😍蟹肉絲落咗柚子醋、wasabi,好食!🤤

- 炸蛋飯,好強呀🤩蛋黃仲係流心!師傅技術高超👏🏻 另外仲有南瓜、蝦粒炸成餅,加上秘製醬汁,好好食!出色呀👍🏻

- 魚、蜆清湯,胡椒味好香,蜆肉新鮮!
- 雲呢拿雪糕

好正既天婦羅omakase 呀😍推介👍🏻
2022-07-13 86 瀏覽
今日去到荃灣如心廣場嘅呢間ikigai concept日本菜度食晚餐餐廳地方好大 分咗串燒區 鐵板燒區 天婦羅區 清酒區等等 裝修超優美 空間感十足 最重要係價錢唔貴就可以同朋友嘆返餐晚餐啦前菜叫咗個酥炸小蝦 清酒煮蜆 酥炸小蝦係原隻蝦仔攞去炸 非常鮮甜 超級脆卜卜送酒一流牛油果炸海老卷 牛油果同吉列炸蝦嘅口感截然不同 不過有幾夾喎叫咗幾款唔同嘅串燒免治雞肉棒 雞軟骨 燒白鱔 紫蘇豚肉捲 免治雞肉棒有原隻流心蛋黃一齊食 非常邪惡 雞軟骨用上三角雞胸骨 唔肥膩 而且極度爽脆 白鱔夠厚肉 外皮燒得香脆 鮮甜味十足炸蛋天婦羅蝦餅丼 原隻流心蛋拎去天婦羅 外面酥脆入面仲係爆漿 蝦餅彈牙而且仲有幾款唔同嘅野菜

叫咗幾款唔同嘅串燒免治雞肉棒 雞軟骨 燒白鱔 紫蘇豚肉捲

免治雞肉棒有原隻流心蛋黃一齊食 非常邪惡