2023-06-09 68 瀏覽
上星期約咗朋友去食飯敘舊,今次聚會就去咗薄扶林,數碼港商場入面都好多好嘢食,但最吸引我哋嘅都係呢一間睇落環境好舒適嘅意式餐廳🥰*️⃣布拉塔沙律*️⃣色彩繽紛又食材豐富嘅布拉塔沙律,只要叫lunch set價錢就可以update!非常值得一試!*️⃣意式馬鈴薯薄餅*️⃣平時食啲薄餅嚟嚟去去都係夏威夷,今次呢間餐廳就有好特別嘅意式風味薄餅!全部都非常吸引,最後就揀咗呢一個意式馬鈴薯薄餅!薯味超級香濃!*️⃣意式煙燻腩肉菠菜意粉*️⃣非常清新嘅意式菠菜意粉,真係好creamy ,唔會乾爭爭,再加上非常濃味嘅煙燻腩肉,兩者味道恰到好處非常夾!
*️⃣布拉塔沙律*️⃣
*️⃣意式馬鈴薯薄餅*️⃣
*️⃣意式煙燻腩肉菠菜意粉*️⃣
2023-06-09 43 瀏覽
XO醬大蜆手工細麵XO醬好夠味,鹹香鮮美,越食越香!so yummy。餐酒都配搭得好,簡直係perfect match😋😎蜆肉大大粒仲要無沙,洗得好乾淨。龍蝦濃汁意大利飯伴炭烤原隻龍蝦 (限量供應)限量供應,一定好受歡迎。確實食材新鮮之餘,物美價廉,真係大大隻原隻龍蝦~🤤🤤非常吸引。炭烤令炭香味撲鼻,真係令人垂延三尺。海鮮龍蝦汁好香濃醇滑,口感豐富,讓人一口接一口的食唔停。龍蝦汁色澤橙紅,每一啖都係濃郁既龍蝦精華。意大利飯龍蝦汁好香濃,飯粒軟硬度適中。意式肉丸肉丸彈牙夠肉味,肉丸質感夠腍滑完全唔乾身,食落油脂肉汁同時爆發係口腔內;配搭埋番茄醬濃郁入味,亦唔會有油膩感,唔錯。
XO醬大蜆手工細麵

龍蝦濃汁意大利飯伴炭烤原隻龍蝦 (限量供應)

意式肉丸

2023-06-09 35 瀏覽
係數碼港行街經過好多次呢間義大利餐廳,今日終於試到啦💕一入到去就見到香草培植既area,望到自己食落肚既原材料就係隔離種出黎,感覺好fresh🪴🥗布拉塔沙律(lunch set upgarde$) 沙律既布拉塔大大舊,奶香味十足💕小番茄一啲都唔酸,餐廳獨有既醬汁亦非常濃郁💕🥬意式煙燻腩肉菠菜意粉意粉橄欖味十足,搭配既芝士片同煙肉份量極多,清新而唔膩💕🍕意式馬鈴薯薄餅焗得恰到好處,餅皮酥脆煙靭,馬鈴薯同芝士軟糯既質感相輔相成,有嗰陣係拿玻里食既pizza水準💕整體而言,午餐質素相當唔錯,而且用餐環境寬闊,坐得好舒服,非常舒適💕
係數碼港行街經過好多次呢間義大利餐廳,今日終於試到啦💕

🥗布拉塔沙律(lunch set upgarde$)
🥬意式煙燻腩肉菠菜意粉
意粉橄欖味十足,搭配既芝士片同煙肉份量極多,清新而唔膩💕
🍕意式馬鈴薯薄餅
2023-06-07 33 瀏覽
住係數碼港既朋友一直都有推介呢間義大利餐廳,今日終於可以同老公一試😋✨三文魚及白味增薄餅 8.5/10估唔到日式既味噌醬同義式既pizza會咁夾!先講餅皮,餅皮火候十足,表面焦脆內裏煙靭!三文魚依然軟嫩,非常惹味😋✨黑松露醬薯條 8/10現炸既薯條非常酥脆!黑松露味非常突出,味道香濃😋✨炭烤三黃雞 9/10烤雞既份量非常多!炭燒既香氣四溢,各種香草味道令燒雞非常香口😋✨炭烤佐賀豚肉叉燒 9/10呢間既肉類份量真係比一般餐廳有誠意😆豚肉叉燒非常厚,炭燒得表皮微微焦脆,入面依然嫩身。甜鹹平衡得好好,非常推薦😋
✨三文魚及白味增薄餅 8.5/10
✨黑松露醬薯條 8/10
現炸既薯條非常酥脆!黑松露味非常突出,味道香濃😋
✨炭烤三黃雞 9/10
✨炭烤佐賀豚肉叉燒 9/10
咁啱有機會嚟呢間環境、氣氛同服務都好好嘅餐廳食晏,一上到嚟,門口同入面已經見到好靚嘅牆壁。餐廳好乾淨,座位好好坐,入到去已經有一陣陣香味傳出嚟,令我十分期待食物既味道!炭烤佐賀豬梅扒同炭烤雞排賣相不俗,肉質柔軟而多汁,油香而不膩,散發出fine dining 的味道。經過在碳烤下轉化而出的誘人香氣與鮮嫩的肉汁。雞排非常厚實,吃起來不甘柴還很多汁,連皮都超級美味,令人一試難忘,不容錯過。沙律同餐湯都好有水準,採用羅馬生菜 食落新鮮爽脆,絕對唔係HEA整俾客人。餐廳好靚,環境好好,店員又殷勤有禮,好細心咁介紹餐牌,食物質素亦唔錯,值得推介。一個人原來都可以盡興,以最自在的狀態好好享受每餐既美食。

2023-06-05 23 瀏覽
💯炭烤佐賀豬梅扒日本佐賀名水豚是在完全沒有污染的高山上牧場飼養,餵飼佐賀豚的水源自多良岳,水質清澈乾淨,空氣清新, 佐賀名水豚的活動充足,可以自由自在地活動。肉帶有亮麗的粉色,脂肪甘香油潤,肉質特別鬆化,被譽為豚肉中的和牛,豚肉入口即溶。鮮嫩嘅肉中夾雜著適量油花,既爽口又帶嫩滑。炭烤形成烹煮,炭香味撲鼻,非常之高質!今次真係包你食過返尋味~啱曬唔食牛既人士但又想食到好似和牛般口感既肉😂😌💯布拉塔芝士蕃茄大通粉芝士好香好濃郁,而且奶味都好濃郁,又香又鹹,芝士控絕不能錯過。番茄酸酸甜甜好開胃,而且有豐富既維他命A & C,對身體有益。💯意式肉醬大通粉通粉唔會好冧,煙韌有彈性。意式肉醬風味複雜多層次,例如加入了牛肉碎、豬肉碎、牛奶、番茄、茄醬等等,仲有其他配料,口感好豐富✌🏻👏🏻🤩
💯炭烤佐賀豬梅扒
💯布拉塔芝士蕃茄大通粉
💯意式肉醬大通粉
2023-06-02 56 瀏覽
放假得閒同隻狗仔出去做運動散步,散完步打算食個飯,難得呢間餐廳可以帶埋寵物一齊食xdd👍🏻👍🏻💯呢間餐廳位於數碼港商場,都幾易搵到,我住港島區就更加近,行一陣就找到。環境好別緻,簡約乾淨。手工柴火蒜蓉包,蒜蓉味香濃,離遠都已經聞到陣香味啦~~🤤真係流曬口水😂😂蒜蓉包有一定既厚度,烘焗後有外脆內軟既雙重口感~👅羅勒蕃茄手工細麵,手工麵條的確滑d,番茄醬同番茄都好鮮甜,so fresh。食材新鮮,羅勒蕃茄夠曬入味~~至於油封三文魚,係三文魚腩部份,油脂豐富,口感好滑。平時三文魚就食得多,油封三文魚都真係第一次食,做法同味道都好特別。三文魚豐腴可口,配以番紅花薯仔及酸忌廉,味道互相平衡。乾式熟成薄切油甘魚,新鮮爽口,薄切令油甘魚更加入味。
同狗狗係數碼港行到攰,呢間pet friendly既義大利餐廳就成為我地歇腳既地方啦~意想不到地,呢間餐廳既食物非常高質~🍝意式肉醬大通粉有別於一般食到既義大利粉,係非常新鮮且有誠意既味道~肉醬明顯食得出由新鮮蕃茄製作而成,食到綿密既番茄蓉,通粉質感富有彈性,香草同芝士更加係點睛之筆,香味十足🍅🍀🍝龍蝦濃汁意大利粉伴烤虎蝦虎蝦非常大隻,而且燒得好香。龍蝦汁非常香濃,鹹香味道豐富,醬汁包裹住每條麵條。義大利麵同樣非常有彈性🦞🥦炭火烤西蘭花苗西蘭花苗都係第一次見😂菜苗烤得軟爛,易於入口,炭香十足,同時調味一流~

意想不到地,呢間餐廳既食物非常高質~
🍝意式肉醬大通粉
🍝龍蝦濃汁意大利粉伴烤虎蝦
🥦炭火烤西蘭花苗
薄扶林有間人氣高質素嘅Interval  Farmacy意式餐廳,朋友一直推介,book mark咗好耐,終於約到上星期嚟聚餐(ノ˶>ᗜ​<˵)ノ°ʚ♡ɞ°黑松露醬薯條薯條外脆內軟,入口仲係脆卜卜,加上黑松露醬,味道濃郁!黑松露控就一定唔可以錯過!°ʚ♡ɞ°炭烤三黃雞炭烤三黃雞嘅雞肉肉汁豐富,烤完之後肉質仲可以keep住好滑,啖啖肉真係冇得彈!°ʚ♡ɞ°炭烤佐賀豚肉叉燒炭烤佐賀豚肉叉燒燒到微微焦香,肉質好嫩好軟腍,叉燒好入味,絕對唔係普通餐廳可以食到嘅質素!°ʚ♡ɞ°三文魚及白味增薄餅三文魚及白味增薄餅口味好創新,薄餅餅底好香脆,口感豐富。薄餅上面有滿滿嘅三文魚,why so yummy 👅
°ʚ♡ɞ°黑松露醬薯條
°ʚ♡ɞ°炭烤三黃雞
°ʚ♡ɞ°炭烤佐賀豚肉叉燒
°ʚ♡ɞ°三文魚及白味增薄餅
2023-05-30 42 瀏覽
話說呢排好似好耐都冇食過正宗既西餐咁😂而每個月都會同閨蜜去搵啲靚嘅餐廳食好嘢打吓卡, 就比佢介紹左我去數碼港商場既Interval | Farmacy 。Interval | Farmacy每款菜式嘅設計都好有心意,菜式亦好精緻配合埋餐廳典雅嘅裝潢成個用餐過程都好𝗘𝗻𝗷𝗼𝘆𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝘆 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲𝗱👍🏼炭烤USDA prime 西冷牛排我哋叫咗三成熟 但出到黎肉眼睇應該有五成熟,不過肉質相當鮮嫩,夠晒林身,切到一片片,容易入口。整體都幾好, 重牛味咬落都好juice,厚實多汁的粉紅色肉質令人滿意,一口咬下去就會迸發出美味的汁液。牛肉的精華充滿了整個嘴巴Lunch set 送既沙律,沙律菜翠翠綠綠的,我好滿意的說~炭烤雞排表皮烤得非常焦香,邊邊還有點焦脆感,不會因為沾汁就過軟。雞排的嫩跟炭烤脆脆的口感很不錯!田園風裝修也有質感,Sofa好舒服,瞬間所有煩惱都消失,環境真係相當美麗,加上燈光柔和、時尚十足。配料選擇亦較多,價錢亦公道,地方較寬落很適合一大班朋友邊吃邊聊天。

炭烤USDA prime 西冷牛排

📍Interval Farmacy📍地址:薄扶林數碼港道100號數碼港商場2樓207號舖🏵️推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳主打「Farm to Table」概念,自設高科技水耕種植場,每日為餐廳菜式提供新鮮香草🌿、裝飾食用花🌷、沙律菜🥬等食材。食客除咗可以品嘗到餐廳悉心栽種嘅食材外,更可清楚了解食材嘅來源,非常有意義。蔬菜菜式不得不提🌱凱撒沙律,蔬菜微微烤過,而沙拉汁輕盈開胃,加上酥脆嘅義式麵包粒,提升咗沙律嘅口感和層次。🌱炭烤蘆筍嫩度十足,味道鮮甜,搭配炸蒜片風味更好🧄高質嘅🍝XO醬大蜆手工細麵同樣令人驚艷,XO醬微辣口味,帶嚟舌尖上嘅美味👅手工細麵Q彈有嚼勁,完美地搭配醬汁🍴🧆意式肉丸散發出豐富嘅肉香,意式醬汁酸中帶甜,蕃茄醬同羅勒嘅香味非常之夾🍅
📍Interval Farmacy
📍地址:薄扶林數碼港道100號數碼港商場2樓207號舖
🏵️推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-05-24 47 瀏覽
此店我哋都食過好幾次,始終覺得夜晚啲氣氛最好✨這次便跟朋友前來,果然沒令人失望‼️由於朋友最愛意大利飯,我們便選擇龍蝦濃汁意大利飯伴炭烤原隻龍蝦🦞,呢款菜式係限量供應😏🫵🏻手快有手慢無!而且食落龍蝦味非常濃郁,口感鮮嫩彈牙,可以話係我哋喺西餐廳食過最好嘅龍蝦❤️貼心的已去腸,原隻龍蝦開半,濃汁鮮香開胃,真要大讚性價比極高👏🏻PS. A-la-carte  salad沙律菜新鮮爽脆‼️很喜歡呀‼️隨後仲叫咗意式肉丸🤭大大粒有咬口,好吃。肉味好濃配埋芝士蕃茄呢個無得輸配搭yummy!XO醬大蜆手工細麵真係估唔到個xo 醬好香喎,佢個蜆肉都超有驚喜,佢呢度係用大蜆既,一上檯既時候大隻到嘩一聲!其中一樣我哋好鍾意呢間餐廳嘅係服務態度真係非常好,而且店員都好細心,真係值得讚嫁!西餐廳味道真係唔錯,尤其晚餐最出色。環境氣氛都好好,如果要搵餐廳去慶祝呢個都係個唔錯嘅選擇。

2023-05-24 36 瀏覽
大發現!!前日入香港仔探個朋友,之後我地揾到呢間餐廳食lunch,發現餐廳既食物質素超級高,而且做法都比較新穎,出面比較少見到呢d 菜式,所以迫不及待來介紹比大家。🫶🏻野菌及巴馬火腿薄餅( lunch set )火腿充滿油脂,肉質好嫩,煎到好香,油脂滲曬出黎,加埋煎香既野菌,就好滑,點啲燒汁,配埋軟綿綿既薄餅食,豐富呀!🫰🏻炭火烤西蘭花苗質感都系偏嫩口,有好濃嘅醬,好粘口,又唔會太硬,口感好好!🤟🏻炭烤蒜香虎蝦(四隻)充滿油脂同埋蒜香,肉質好嫩好香,油脂滲曬出黎,點啲燒汁就已經好滿足!🫰🏻意式肉醬大通粉意粉面鋪咗好多肉醬喺度,入邊嘅肉好嫩,意粉就有好粘口索汁,又唔會太硬,口感好好!肉醬酸酸甜甜嘅味道,開胃又好味! 希望大家中意以上既介紹,得閒來支持下呢間餐廳喇!
🫶🏻野菌及巴馬火腿薄餅( lunch set )
🫰🏻炭火烤西蘭花苗

質感都系偏嫩口,有好濃嘅醬,好粘口,又唔會太硬,口感好好!
🤟🏻炭烤蒜香虎蝦(四隻)

🫰🏻意式肉醬大通粉

希望大家中意以上既介紹,得閒來支持下呢間餐廳喇!
2023-05-22 51 瀏覽
同同事喺數碼港商場食午餐,餐廳叫Interval | Farmacy。呢間餐廳超抵食,午餐有沙律,餐湯同埋一道主菜。沙律新鮮爽脆,餐湯係忌廉蘑菇湯好濃郁嘅忌廉味,蘑菇好多!炭烤USDA prime 西牛排🥩呢份牛扒,煎得非常好,外面燒香入邊嘅牛肉非常軟諗,見到入邊係嫩嫰紅紅嘅,牛味亦都好重好好食!仲有一堆新鮮嘅薯菜,有大啡菇,連皮小薯仔🥔和嫩綠的烤西蘭花苗。炭烤雞排塊炭燒雞扒非常口,雞皮係雞扒嘅精華,烤到香脆識落脆卜卜超級正。雞肉亦充滿油脂,而且廚師為呢塊雞扒一條配咗特別嘅秘製醬汁,一齊食味道非常豐富。

沙律新鮮爽脆,餐湯係忌廉蘑菇湯好濃郁嘅忌廉味,蘑菇好多!
炭烤USDA prime 西牛排🥩
炭烤雞排
對我嚟講,數碼港比較偏遠,所以平時無咩特別都唔會去🙈不過上網見到依間西餐廳◾️ Interval farmacy◾️好評滿滿,連蔡瀾都大讚,引起我好奇心試一試~▫️手工柴火蒜蓉包▫️使用傳統手工製作麵糰,搭配新鮮蒜蓉,經柴火燒烤後,麵包外脆內軟,蒜蓉香氣十足👍🏼👍🏼▫️烤茄子▫️圓碌碌嘅茄子好可愛❤️ 淋上橄欖油同由餐廳種植嘅香草調味,散發出迷人香氣🤌🏻▫️羅勒蕃茄手工細麵▫️手工細麵口感細膩,帶有微微彈性同蛋香,加上新鮮採摘嘅羅勒葉,成個意粉融合得好好🙊▫️油封三文魚▫️油封方式令三文魚喺煎嘅過程中唔會過度乾燥,保持魚肉嘅鮮嫩,處理手法相當出色👏🏼
▫️手工柴火蒜蓉包▫️
▫️烤茄子▫️