2019-02-24 204 瀏覽
下午茶水準好差,選擇少,就連服務員態度都超差,叫左鳥籠二人下午茶餐食物非常差,例如沙律唔新鮮,鵝肝多士係林的,蛋糕應該是隔夜的,連檸檬水的檸檬都係爛的,以往晚餐時段黎食物同服務都可以的,相信下午茶時段唔會再黎!
2019-02-24
下午茶
2019-02-23 162 瀏覽
去觀塘食lunch ,太多選擇了,選了駱駝漆大廈的I’s land Cafe。入到餐廳已感到心花怒放,因牆上佈滿花和綠色裝飾,好適合情侶或三五知己食飯。場內還有房可以包場。看到餐牌午餐選擇都算多,我和朋友選了羊髀扒和牛扒餐,見到可以追加小食,所以再叫了水牛城芝士雞翼$28及煙三文魚沙律$28。先上餐湯,有蘑菇粒。還有餐包,最特別係配蕃茄蓉醬。再來追加小食,煙三文魚沙律,沙律菜竟然有羽衣甘藍,好重本。另一小食,水牛城芝士雞翼,甜甜的醬,好味!平時的太酸辣反而不喜愛,這個芝士味濃。我點的羊髀扒配紫薯蓉$108,好大塊,平時常喇羊架,原來羊脾扒都好好食,肉質很滑嫩較淋,不會太重羶味,朋友點了美國安格斯牛扒$128,叫了五成熟,不過看來熟左少少,蘸上燒汁,好夾。配菜新鮮炸粗薯條,好香薯仔香味。餐飲點了即磨咖啡,好香醇,份量好多,同知己可以慢慢嘆著咖啡,慢慢暢談真捨意。

先上餐湯,有蘑菇粒。還有餐包,最特別係配蕃茄蓉醬。
再來追加小食,煙三文魚沙律,沙律菜竟然有羽衣甘藍,好重本。

2019-02-18
2019-02-22 190 瀏覽
一班同事食午餐...第一次食就中晒伏....我地10個人,試晒成個餐牌..1/烤雞凱薩沙拉:好濕,好多醬2/香辣帶子海鮮意大利粉:成碟都無味,好似白烚一樣,除左有少少辣味3/軟殼蟹牛肝菌意大利飯:飯底ok,但隻蟹就腥左d4/香草深海鱸魚:最不過不失就係呢樣5/美國安格斯西冷牛扒:塊牛咁薄就唔好問我地幾成熟啦,要medium俾well done,真係做得好好呀,價錢仲要唔平,成128架。同埋有好多肥膏,切完出黎都無咩剩...唔會有下次囉...
一班同事食午餐...
第一次食就中晒伏....
我地10個人,試晒成個餐牌..
1/烤雞凱薩沙拉:好濕,好多醬
3/軟殼蟹牛肝菌意大利飯:飯底ok,但隻蟹就腥左d
4/香草深海鱸魚:最不過不失就係呢樣
唔會有下次囉...
2019-02-20 108 瀏覽
相約了朋友一齊去野餐,約左好耐先約到,結果下大雨所以 即刻 要搵個地方可以坐低傾計嘅唔太嘈得黎又要有森林feel嘅結果真係畀我哋搵到! 在工業區的一間小清新cafe! 現在觀塘工業區有很多這類型的隱世餐廳!當時已經是下午茶時間,我哋一坐低即刻二話不說叫三個下午茶因為好肚餓所以叫啲飽肚啲嘅我選擇咗卡邦尼意粉非常creamy好好味,配料又多,即頭想嗌多個另外朋友嗌左小食拼盤和 芝士焗肉醬薯條同樣出色,味道足夠至於飲品方面我哋都係嗌咗ice latte,咖啡味濃, 絕對不是普通用粉沖出來的咖啡呢間cafe 位置相當闊落坐得好舒服, 又有好多位可以打卡影相,所以我地都坐左好耐,店員都很好,很有禮貌, 又唔會催我哋走(笑)下次我地一定會再嚟幫襯, 以後落大雨都唔驚冇地方去
相約了朋友一齊去野餐,約左好耐先約到,結果下大雨

當時已經是下午茶時間,我哋一坐低即刻二話不說叫三個下午茶

因為好肚餓所以叫啲飽肚啲嘅
我選擇咗卡邦尼意粉
非常creamy好好味,配料又多,即頭想嗌多個

另外朋友嗌左小食拼盤和 芝士焗肉醬薯條
同樣出色,味道足夠

下次我地一定會再嚟幫襯, 以後落大雨都唔驚冇地方去
2019-02-19
2019-02-19 114 瀏覽
今天約了好友中午拿點東西,好友在觀塘返工,在她介紹下來了I’s Land Cafe, 她說餐廳環境很不錯。地點位於駱駝漆大廈,餐廳很容易找到。一來到大門口,就被門前的兩隻小馬吸引,很美的門牌哦!看到餐牌也有不少的午餐選擇,我點了牛扒,而好友點了羊髀扒,因為實在太餓了,所以另加了小食,水牛城芝士雞翼及煙三文魚沙律。餐湯很快送上,味道夠濃郁,只是略嫌溫度有點不夠熱。這個水牛城芝士雞翼,味道不是太辣,有一點甜甜的口感,加上芝士很可口!再2丶3隻多也可以吃得下!因為很久沒有吃煙三文魚了,所以就點了這個沙律,煙三文魚有一大片,沙律菜真的十分新鮮,配上像是醬油的沙律醬,很美味!牛扒我點了七成熟,看表面有點像overall cook, 誰知切開竟是剛剛好七成熟,牛扒肉嫩多汁,不用點醬汁已經很好吃了。另外更吸引的是薯條,簡直是外脆內軟!怕肥的我,很少會吃很多薯條,今天失守了!好友點了這個羊髀扒,樣子有點像牛扒,我一向不太喜歡吃羊,因為怕那陣羶味,好友給了我一點試試,結果我覺得很不錯,因為有很香的香料味道,味道很配合!下次可以帶我的愛人過來吃呢!來Cafe午餐,當然是點即磨咖啡,喜歡這個杯子的花紋,咖啡

一來到大門口,就被門前的兩隻小馬吸引,很美的門牌哦!

餐湯很快送上,味道夠濃郁,只是略嫌溫度有點不夠熱。

來Cafe午餐,當然是點即磨咖啡,喜歡這個杯子的花紋,咖啡很大杯,即磨咖啡味道甘香,值得一讚是鮮奶是熱上!Perfect!
2019-02-18
  • 水牛城雞翼
  • 安格斯西冷牛扒
2019-02-16 130 瀏覽
原本訂了一間餐廳,點知,臨時臨急,同事們話人數要加,奈可已留位的餐廳加唔到位,唯有取消!好彩揾左陣,親身中午致電呢度,有位!需知星期五的午市周處都人頭湧湧架,真係好餐廳不易求其實這間餐廳不是第一次幫襯,但好少回頭的原因係因為找不到其特色,不過今次再黎,感覺似乎好左!因為本身期望不大,只是影了自己的餐!今次,我又係叫魚既中午餐!就係鱸魚!去相先:呢個set lunch 餐,令我最驚喜的係紫薯味道很甜!魚煎的剛剛好,不會太乾身,伴碟的蔬果味道也很好!可惜前菜的面包硬了些,有待加強!湯的味道可能有少少酸,不知原因呢!看來,前菜是美中不足的!放埋是日餐牌先!最後,這間餐餐廳的環境都幾養眼,有種少女味道!而且場所空間大,樓底高!應該是可以給人在這裏開party用!一入門口少女味道的佈置!

爐魚紫薯

可惜前菜的面包硬了些,有待加強!
面包

湯的味道可能有少少酸,不知原因呢!看來,前菜是美中不足的!

放埋是日餐牌先!

一入門口

少女味道的佈置!

爐魚紫薯
2019-02-15 113 瀏覽
放工既晚上,又係時間去食番餐好,觀塘區最多好野食,l’s land cafe係觀塘區都幾出名,今次就試呢間啦!幅花牆超靚,充滿少女同田園氣息,超ig able環境舒服前菜都唔錯,pumpkin 湯好飲又creamy ,蒜蓉包都香脆😁我叫咗份燒雞正啊!!!燒雞皮香脆,最重要薯條炸得好好食我個friend叫咗燒豬手,皮超脆,食落去咔一聲,份量啱啱好,個三色醬汁好食,尤其中間個甜芥末最正擺碟又靚,好ig able 啊

幅花牆超靚,充滿少女同田園氣息,超ig able

環境舒服

我叫咗份燒雞
正啊!!!燒雞皮香脆,最重要薯條炸得好好食

擺碟又靚,好ig able 啊
每逢星期五,我都會和同事一齊出去食午飯. 預先慶祝週末。今日因為有啲嘢做,所以同事們先走,我遲啲先揾佢哋。佢哋去搵餐廳,然後message畀我. 但係訊息好混亂. 佢哋原先揾左一間,之後又轉咗呢一間.最後我收到嘅message係"You may consider to come instead of today"我的理解係" 第日先諗呢間啦", 點知原來佢講係"今日轉左哩間"經過一大輪捉迷藏。終於搵到佢哋啦。我叫咗個吉列豬扒炸蝦。吉列豬扒同炸蝦都好鬆,不錯,幾好食!值得推介!我的推介係"如果你今日已食咗飯,You may consider to come, instead of today. 而如果你今日仲未食飯而諗住去第間。You may consider to come instead of, today!"
每逢星期五,我都會和同事一齊出去食午飯. 預先慶祝週末。

經過一大輪捉迷藏。終於搵到佢哋啦。

2019-02-08 7762 瀏覽
要數觀塘工廈cafe, I’s Land Cafe可算係代表作, 記得佢開左都好多年, 而且長期高倨OpenRice觀塘食店Top10, 食過tea set好ok, 今晚同朋友晚餐先.Dinner Menu前菜同主菜分別有唔同選擇, 細心睇, 素食都有而且唔會有食齋就好”dry”嘅感覺, 翠玉瓜, 菇,薯條, 蘆筍, 芝士, 都係受歡迎之選.•餐包搽牛油再seasoning嘅餐包真係比較小見, 表面香脆, 好味der.•牛油果🥑三文魚沙律🥗 (HKD68)砌成一朵花嘅煙三文魚醎香煙薰味十足, 牛油果🥑ok腍身但就唔知中間一粒粒黑色係咩東東, 有機會係切好唔記得噴檸檬🍋汁保護住?但食開牛油果🥑嘅我食落個味道係正常口感是軟滑的. 當然唔小得羽衣甘藍🥬同火龍果, 質素唔錯.•焗保雲蘇羊架 (HKD178) (Baked Lamb Rack Provencal)又有粗薯條🍟伴碟了👏🏻👏🏻. 羊架勁香無羊羶味, 成大束迷迭香喺度包唔羶. 每件都起碼1cm厚, 焗嘅時間掌握得perfect, 切開黎有肉汁, 無筋的韌韌口感 , 生熟程度around 8成啱啱好, 大推!•花茶叫左花茶解去油解脂,

Dinner Menu

餐包

牛油果🥑三文魚沙律🥗 (HKD68)
牛油果三文魚沙律

焗保雲蘇羊架

花茶

叫左花茶解去油解脂, 有小蠟蠟台保暖, 飲完一壺想加熱水都好樂意加呢, 沖第二轉都唔會頓時淡唒. 工廈cafe細節位係比較細心的
2019-02-02
牛油果三文魚沙律
焗保雲蘇羊架
花茶
今晚約喺觀塘沿線返工嘅JM食飯, 大家都異口同聲唔去大mall而去工廈, 無非想有個地方OK大而唔會枱拍枱嘅環境好好咁食返餐, 經常去工廈cafe hea時間嘅我第一時間唸起地方最就腳嘅I’s Land. 仲精明地book枱賺佢25Asiamiles.✌🏻•Secret Garden Dinner Set (HKD438 for 兩位)我地一行四人都係眼闊肚窄嘅, 所以order二人Set Dinner加一個普通晚餐. 由前菜, 餐湯, 主菜, 款款都係流口水之選:•餐湯是日白湯, 係濃濃忌廉蘑菇湯, 夠熱👍🏻, 湯碗有手柄, 好彩份量唔係太滿, 否則飲飽哂咪食唔到其他?•野茄燕麥雜菜沙律有車厘茄蕃茄, 仲有我嘅最愛- KALE (羽衣甘藍), 幾種色嘅沙律菜爽爽的, 由於撈左油醋, 蕃茄味當然更出, 啲Kale變返腍小小啱食嘅口感, 灑左點燕麥成件事健康哂.•香脆美國🇺🇸粗薯條原隻薯仔切嘅粗薯條🍟炸得剛好, 脆身加啖啖薯味, 炸起仲有調味(好認真的). 有茄醬同他他醬dip.•烤蘆筍黑松露意大利🇮🇹飯配全素煙薰芝士黑松露味道喺碗度係鋪天蓋地的, 意大利飯口感非常好, 充滿香濃芝士,

香脆美國🇺🇸粗薯條
香脆美國粗薯條

烤蘆筍黑松露意大利🇮🇹飯配全素煙薰芝士
烤蘆筍黑松露意大利飯配全素煙薰芝士

黑松露味道喺碗度係鋪天蓋地的, 意大利飯口感非常好, 充滿香濃芝士, 黑松露醬然後俾白汁緊緊掛住嘅risotto, 完全唔覺得heavy, 因為當中有好多切粒Zucchini同蘆筍, 勁新鮮, 又嫩, 係無根架!

德國🇩🇪醎豬手配招牌三色汁
德國醎豬手配招牌三色汁

好大隻德國醎豬手呢, 皮烤得好脆, 膠質勁豐富!!!骨膠原UP UP UP! 首先切開四大份都仲有好多剩, d肉咬落係嫩滑的, 仲帶點juicy感, 其實都無咩點到個3款醬, 有點浪費呢!

是日甜品
甜品

當個d main course同前菜咁正嘅時候, 就會感覺甜品有點失色(即係唸住火炙雪山之類🤣), 但唔好睇少li個士多啤梨布甸, 勁滑, 上面一小切士多啤梨唔係酸咪咪個d.

火龍果燕麥鮮果奶昔

正價減$20可以揀其他特飲係抵的, 健康高纖火龍果當然係首選, 貌似Oreo Milkshake, 實則零heavy感, 微甜, 打得好匀飲唒無冰粒出現過, 認真之作.
2019-02-02
8 分鐘 (堂食)
香脆美國粗薯條
烤蘆筍黑松露意大利飯配全素煙薰芝士
德國醎豬手配招牌三色汁
甜品
  • 德國鹹豬手伴招牌三色汁
2019-02-06 164 瀏覽
今晚約了小學的摯愛來吃個生日飯,摯愛原來一早已來過這l’s land Cafe , 表示環境優美,嘿,看來我沒選錯地方呢!我們叫了二人晚餐,方便而且可選擇的食物也多元化,還包甜品!沙律菜非常新鮮,而且份量不少,而湯也很濃郁,吃得我們十分開心。點了份烤薯條,很不錯,是新鮮炸起的。我們點了白松露忌廉帶子扭扭粉,十分特別,粉條也很有咬口,大大粒的帶子,摯愛表示十分高興,我也是第一次吃這粉條,喜歡。另外,點了只烤春雞,太棒了,肉感十足,而且肉質鮮嫩!我們都吃的很開心!最後還有士多啤梨慕絲,看樣子是普普通通的,但吃下來時有一點點酸酸的粒子,很是特別,而且很夠味。摯愛表示喜歡這l’s land cafe , 我也是,最喜歡是環境舒服和二人餐是超值的啦!

我們叫了二人晚餐,方便而且可選擇的食物也多元化,還包甜品

點了份烤薯條,很不錯,是新鮮炸起的。

2019-02-05 160 瀏覽
與友人去到觀塘傾計食tea~環境優美寧靜人唔多,叫左個鳥籠茶點,好靚,食物好睇,餐具都好優雅,包2杯飲品,下午茶份量,味道一般,原來餐廳入面有好多主題,有秋天等等唔同季節,適合多人嘅gathering或少人談心
與友人去到觀塘傾計食tea~
環境優美寧靜人唔多,

叫左個鳥籠茶點,好靚,

食物好睇,餐具都好優雅,
包2杯飲品,下午茶份量,

味道一般,

原來餐廳入面有好多主題,
有秋天等等唔同季節,
適合多人嘅gathering或少人談心

2019-01-17
2019-01-30 104 瀏覽
因為今日lunch見肚餓,見到menu有個餐係炸蝦炸豬排大碗飯,唔洗再睇其他,即刻叫黎醫肚。一個set包餐湯,包同野飲,都算係咁。上菜亦算快,唔係等好耐。只係中間發生左個小插曲,我同同事一行四人,但有個服務生只係放低左一個包同一碗湯,沒出聲就走左。我同同事即刻O左,仲搞笑話大家一人一啖咁。最後,我地要問番第二個服務生,先上番哂啲湯同包。野食黎講,我order嘅堅係大大碗,而且味道都唔錯,個蛋幾香幾滑,蝦同豬排都唔差。最緊要係算平,性價比夠高,唔錯唔錯!👍🏼

最緊要係算平,性價比夠高,唔錯唔錯!👍🏼
2019-01-30
  • 炸蝦炸豬排大碗飯
2019-01-27 87 瀏覽
這間cafe我和同事們都經常去食,因為地方寬敞,環境整潔,佈置得像個大花園一樣綠油油,簡直就係一個秘密花園Cafe。如Lunch Time 12:45前攞位一定會有位嘅,而我地多數用openrice訂位超方便,又可以儲分。不過,午餐款式雖然好少轉換,但食物水準都keep得好好,由餐湯+餐包+沙律+主菜,都好好味。而我自己就最喜歡食煎魚,呢度嘅煎魚師父煎得又香又脆,仲有配個紫薯蓉又甜又creamy真係好好味架,加埋個是日餐湯,食到飽飽了。Yummy…所以我地經常來食都覺得好滿意。

磨菇湯
香煎魚扒配紫薯.沙律
2019-01-22
香煎魚扒配紫薯.沙律
2019-01-25 111 瀏覽
今日試下係觀塘工廈入面既cafe, 一入去裝修好靚好有特式。點了個2人set, 398包湯,沙律,兩個main course,甜品及飲品。小吃要了薯條,炸得很脆,配上茄汁及特制配料,很入味。Main course就要了烤露旬黑松露意大利飯及蜜糖香草燒春雞。烤露旬黑松露意大利飯,黑松露味道濃郁,意大利飯也十分creamy。蜜糖香草燒春雞是我最喜歡的一道course,雞燒得好脆,雞好有雞味及好多汁好juicy,配上獨有的調味料,值得一試👍

小吃要了薯條,炸得很脆,配上茄汁及特制配料,很入味。