2023-11-29 261 瀏覽
一直都有買開佢地隔離麵飽舖既麵飽,好好食,但呢間分店就第一次黎!一入店已經香噴噴,不斷出爐既麵飽好香,架上面既麵飽都吸引,但雪櫃裏面既蛋糕可能已經獨立入左盒,相對上無乜特別,仲要有件打翻左都無執返好😅😅星期日早上,只有買麵飽既人,cafe內係無人,想買麵飽入去坐低食,店員提示需要叫一杯咖啡,點左新鮮出爐既麻糬飽,再加一杯mocha雙重朱古力麻糬飽 $15呢個麻糬飽佢地出名好食,口感鬆軟,真係好好食,同佢地自己隔離麵飽店一樣好食Mocha $44呢杯mocha,無拉花,用紙杯上,好普通,個人就覺得咖啡唔係好值呢個價錢,不過銅鑼灣區要坐低食,租應該唔平,明既呢度無服務無收加一,餐具都係用即棄,飽係好食,地方清靜坐得舒服,想舒舒服服買完坐低即食佢個麵飽都唔錯既

雙重朱古力麻糬飽 $15

Mocha $44

銅鑼灣人氣James Bonbon Bakery 麻糬波波一直都很多人排隊。James Bonbon cafe 就可以直入,仲可以慢慢坐下來品嚐招牌的麻糬波波。😋餐廳設計簡約舒適🪴,適合和朋友一邊聊天,一邊享用甜品。我哋今日試咗兩款甜品。1. 世一波蘿麻糬泡芙配綠茶雪糕 ($68)熱辣辣剛出爐的菠蘿麻糬波波裏面夾了濃沃的雪糕,冰火交融,外脆內軟,口感豐富。😍 雪糕仲有多種口味可供選擇。2. 世一菠蘿麻糬泡芙配冧酒提子雪糕+ 招牌麻糬波波+花茶 ($108)能夠試到剛出爐的原味招牌麻糬波波,麻糬口感煙韌,菠蘿皮香脆可口!😋 配上花茶🌸,清新怡人。🍵總結,James Bonbon Cafe 提供了一個舒適的用餐環境讓客人慢慢品嚐招牌的麻糬波波,獨有的泡芙雪糕和 James Bonbon bakery 的不同。大家不妨一試。😋😋

餐廳設計簡約舒適🪴,適合和朋友一邊聊天,一邊享用甜品

我哋今日試咗兩款甜品

1. 世一波蘿麻糬泡芙配綠茶雪糕 ($68)
世一菠蘿麻糬泡芙配綠茶雪糕

世一菠蘿麻糬泡芙配冧酒提子雪糕+花茶

$96.8
世一菠蘿麻糬泡芙配綠茶雪糕
世一菠蘿麻糬泡芙配冧酒提子雪糕+花茶
  • 世一菠蘿麻糬泡芙配雪糕
甫食完飯,大伙兒意尤未盡。漫步數個街口,見到一間只有寥寥數人的cafe,心想靜靜地享用甜品,聊聊天,也是不錯的選擇😌👍🏻原來這間cafe有名的地方,在於招牌手作甜品-麻薯泡芺,當中以菠蘿麻著泡芺尤為突出,吸引不少客人慕名而來🧁😍環境🌴地板和桌面主要用黑白pattern的雲石,配以周邊米白色的牆身,使人舒服和放鬆;周圍放有不少小擺設,例如Tsum Tsum 公仔、水晶盆景等,非常養眼🪴🔮食物🍱1. 麻糬菠蘿泡芙配雪糕(冧酒提子)🍇🍨($68)🔸麻糬菠蘿包外皮香脆,以Rum酒提子雪糕包著,及以紅莓、士多啤梨等水果鋪墊,麻糬泡芙入口煙韌,非常鬆軟,而且帶有清新口感😋2. 雲呢拿焦糖布甸燒配雪糕 🍮($78)🔸正常發揮:布甸燒的蛋香頗濃郁😝3. Tiramisu 配日本雪糕(椰子)🥥($58)🔸亦是正常發揮:附上朱古力百力滋一條,可用來沾上Tiramisu 放入口進食👍🏻服務🤵🏼‍♂️🤵🏼‍♀️正常服務。不過用餐當日有一個女人在高聲談話,嚴重影響用餐的氣氛😵‍💫😵‍💫

環境🌴

食物🍱
1. 麻糬菠蘿泡芙配雪糕(冧酒提子)🍇🍨($68)

2. 雲呢拿焦糖布甸燒配雪糕 🍮($78)
🔸正常發揮:布甸燒的蛋香頗濃郁😝

3. Tiramisu 配日本雪糕(椰子)🥥($58)

服務🤵🏼‍♂️🤵🏼‍♀️
2023-08-13
10 分鐘 (堂食)
銅鑼灣好出名食麻糬波波Jamesbonbon新開Cafe,麻糬波波有得堂食仲有咖啡飲!可以自己夾麻糬波波,又唔使排隊👍🏻🍴雜味麻糬 $10 (7.5/10)幾大隻,焗熱咗嚟食,菠蘿皮凹凹凸凸好有口感,甜甜哋,外脆內煙靭,入邊層麻糬唔算啦好厚,比較薄,有麵粉香都幾好食。🍴芝士麻糬 $15 (8/10)好鹹香,食到有芝士粒粒,麻糬比脆皮菠蘿嗰個厚身,食落更加煙靭,好食!推薦指數: 8/10唔使排隊,價錢一樣,可以買👌🏻

🍴雜味麻糬 $10 (7.5/10)

🍴芝士麻糬 $15 (8/10)

推薦指數: 8/10
唔使排隊,價錢一樣,可以買👌🏻
2023-07-08 219 瀏覽
下午茶時間緊係去食雪糕😘若嫌齋得雪糕有d寡,咁就加埋麻糬泡芙同牛角窩夫🤣世一菠蘿麻糬泡芙配雪糕 $68(芒果雪糕)之前就見到有post介紹過呢款菠蘿麻糬泡芙,咁突登黎試吓。麻糬泡芙的菠蘿皮脆脆地,但食落又食到麻糬的煙韌,個泡芙聞落仲好香🥰芒果雪糕好濃味,質地都幾結實,旁邊的水果都好香甜,尤其是士多啤梨,非常甜😌焦糖餅乾牛角窩夫配雪糕 $98(冧酒提子雪糕)一見到我好鍾意的Lotus餅都唔洗考慮即刻落單🤣塊餅真係好好食,冧酒提子雪糕味道非常香濃,提子乾又落足料,每一啖都食都提子乾。牛角窩夫咬落好香脆,食落仲暖暖地,配埋吉士醬食好好味😋James Bonbon Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街9-11號地舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

世一菠蘿麻糬泡芙配雪糕 $68
(芒果雪糕)

焦糖餅乾牛角窩夫配雪糕 $98
(冧酒提子雪糕)

James Bonbon Cafe (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街9-11號地舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
James Bonbon Bakery 人氣有幾勁相信都唔洗多講,我係從來都未試過成功買到佢既麻糬波波,但自從James Bonbon Cafe開業,我終於有機會試到啦James Bonbon Cafe就係Bakery隔一個舖位,除左可以食到招牌麻糬波波,仲有飲品同其他甜品供應Flat white溫度太熱了,入口直情係焫口,奶太高溫亦都影響左個甜感同口感,咖啡味亦都欠奉世一菠蘿麻糬泡夫配雪糕+招牌麻糬波波麻糬菠蘿包外面脆口,用上抹茶皮,入面煙煙韌韌,配左豆腐雪糕,豆腐雪糕味道較清,其實似雪葩多d,唔會搶左麻薯菠蘿包既味道招牌麻糬波波係朱古力皮又係外面脆口,入面煙韌,不過食晒兩個都幾甜同膩,好彩有d士多啤梨同提子伴碟麻糬係呢度熱賣item, 無可否認係好食的,但咖啡就感覺有點門外漢,不過入來都係想試佢既麻糬,唔想排隊卑貴少少就可以去cafe試到,時間就是金錢,我覺得值得🤭

Flat white
Flat  White

2023-04-01 329 瀏覽
💚 班蘭祭 🌱 期間限定 ❤️‍🔥 令普通人都變左班蘭迷 😍 唔洗去新加坡 🇸🇬拉➡️睇片🐷 米奇老豬Vol. 331 🐷[James Bonbon Bakery]自從老豬同James成為左好朋友之後次次出新野都第一時間比我試 🥹記得上年第一次試佢地嘅班蘭古早蛋糕由一開始水準間中有點兒飄忽 到今年食左5⃣️次都係完美狀態 😍@james_bonbon_bakery 嘅班蘭品項全部都係0⃣️香精使用係用班蘭葉榨汁再隔夜取其精華 🥹令老豬繼抹茶、開心果後愛上左第三款「綠色食品」正式成為左班蘭迷 💚.🐖🐖《班蘭古早蛋糕》🐖🐖 🛑 8.7/10 🛑 💰$20/件 $78/原個💰➡️室溫食:濕潤度👌 班蘭味淡淡地滲出➡️放雪櫃凍食:有小小似雪凍左嘅白糖糕口感 不過班蘭味會無咁明顯~🔥新鮮出爐🔥:強烈建議喺cafe堂食 ⚠️因為出爐後入袋 會起倒汗水同埋縮矮左啡色蛋糕皮微脆 蛋糕體超鬆軟綿密 濕潤度🆙 班蘭味最出.🐖🐖 《班蘭戚風蛋糕》🐖🐖 🛑 8.4/10 🛑 💰$45 (新品優惠🈹️)💰呢個比古早蛋糕ver.更蓬鬆近邊皮/外圍為止相對乾身但個芯係超濕潤😍highlight🌟位係會食到輕微椰絲口感連平時討厭椰絲嘅老
拉➡️睇片
記得上年第一次試佢地嘅班蘭古早蛋糕
由一開始水準間中有點兒飄忽
到今年食左5⃣️次都係完美狀態 😍
係用班蘭葉榨汁再隔夜取其精華 🥹
令老豬繼抹茶、開心果後
愛上左第三款「綠色食品」
正式成為左班蘭迷 💚

反而增添椰香 令口感層次更豐富 👍🏻
🐖🐖《班蘭麻糬波波》🐖🐖
🛑 8/10 🛑 💰$15💰
雖然唔係菠蘿皮
班蘭味係淡淡地(好優雅?🤣)
不過JBB嘅麻糬口感真係老豬最愛嘅「軟韌」🤤
🐖🐖《班蘭蛋撻》🐖🐖
🛑 8.1/10 🛑 💰$22/2💰
⚠️ cafe 限定⚠️
有別於一般蛋撻 呢個係杏仁曲奇撻底
所以食落更脆口 ~
班蘭味明顯 而且好大個 抵食!
🐖🐖《班蘭焦糖燉蛋》🐖🐖
而且甜度恰到好處 🤏🏼
呢類凍甜品真係啱曬夏天食 😋
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.3/10
服務:10/10 (老闆真係老豬嘅長腿叔叔🥹)
環境:8.3/10 (暫時都唔多人 好舒服 好好坐 可以嘆啡成個下晝都得)
CP值:✴️ 中高 ✴️
ENCORE:✅ (全部!一定要揀一樣嘅話就古早蛋糕😍)

📍 James Bonbon Bakery📍
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖

📍 James Bonbon Cafe 📍
銅鑼灣邊寧頓街9-11號地舖

#米奇老豬_灣仔區
#米奇老豬_蛋糕
#米奇老豬_麻糬
#米奇老豬_cafe

#jamesbonbonbakery #銅鑼灣美食 #銅鑼灣cafe #銅鑼灣好去處 #灣仔美食 #麻糬控 #煙韌控 #麻糬波波 #麻薯 #古早味蛋糕 #焦糖燉蛋 #班蘭蛋糕 #班蘭葉 #椰絲 #戚風蛋糕 #蛋撻 #香港蛋糕 #焦糖布丁 #法式焦糖燉蛋 #香港甜品 #香港麵包 #香港蛋糕店 #麵包控 #甜品控 #pandanchiffoncake #pandancake

James Bonbon Bakery成日排長龍,隔離既James Bonbon Cafe不用排隊直入入面好多位任坐睇到凍櫃既甜品仲有d麻糬可選購Menu算大本,好多選擇叫咗最貴嗰個餐,係冰火麻糬餐,有世一抺茶味🍵(平時士多啤梨🍓味)菠蘿🍍麻糬泡芙配豆腐雪糕🍦(自選),仲有自選伯爵茶麻糬,飲品叫咗Latte。世一抺茶味🍵菠蘿泡芙配豆腐雪糕🍦同伯爵茶麻糬一齊上,中間仲有cream同生果伴碟,好豐富,雪糕都夾泡芙,伯爵茶麻糬新鮮出爐好好食😋見到4色麻糬新鮮出爐運去隔離賣Latte啡同奶味balance,可惜冇拉花

入面好多位任坐

睇到凍櫃既甜品
凍櫃甜品
仲有d麻糬可選購
朱古力麻糬

Menu算大本,好多選擇

世一抺茶菠蘿🍍麻糬泡芙配豆腐雪糕🍦同伯爵茶麻糬
抺茶菠蘿麻糬泡芙

見到4色麻糬新鮮出爐運去隔離賣
四式麻糬

Latte啡同奶味balance,可惜冇拉花
Latte
  • 菠蘿麻糬泡芙
  • 伯爵茶泡芙
  • 4色泡芙
2023-01-18 422 瀏覽
今次我地黎到呢間人氣新開的麻薯波波 ,可以坐低飲野同食野仔cafe ,今日大約3點左右,黎到鋪頭試試佢地舖頭最出名日式菠蘿麻薯再配上日本雪糕(提子冧酒),食落i煙煙韌韌,口感很好,再配埋雪糕又好夾下喎成件事。鋪頭裝修幾闊落 ,坐係梳化位望出去的街景係80年代小檔口仔 ,個人覺得幾有香港特色,食物黎講有90分 ,整體我地一行4人都滿意 。不過可能岩岩新開無耐,暫時未見人龍 ,可能過一排更出名後就難講 ,所以早食早享受 。

2023-01-12
2023-01-13 359 瀏覽
經常看到別人打卡,看到沒人排隊,可以直接購買,便進內購買。均一價$22/個,沒想太多,便買了四個。出門口後,發現此James bonbon是cafe,前面那間才是bakery,後來上網看到,bakery賣的是普通版$10/個,cafe賣的是特別版$22/個。貴一倍有多價錢,質素是否成正比?絕!對!不!是!兩個原味,一個伯爵茶,一個朱古力。全。部。都。是。空!氣!零!麻!糬!吃第一個是空氣時,我震驚了,難度這間出名食空氣的嗎?可能偶有失準,再試試吧。第二個。。。也!是!空!氣!!!一。點。麻。糬。都。沒。有!!!第。三。個。。。第。四。個。。。連鎖店聖X娜不說有多好吃,起碼有麻糬,$19/5小個,現在$22/個還是空氣。。。絕。對。。。絕。對。。。名!過!於!實!!!!
經常看到別人打卡,看到沒人排隊,可以直接購買,便進內購買。

均一價$22/個,沒想太多,便買了四個。

貴一倍有多價錢,質素是否成正比?

絕!對!不!是!

兩個原味,一個伯爵茶,一個朱古力。

全。部。都。是。空!氣!
零!麻!糬!

第。三。個。。。第。四。個。。。

絕。對。。。絕。對。。。名!過!於!實!!!!

2023-01-08
1 分鐘 (外賣自取)
$44 (其他)