2018-12-29 81 瀏覽
近期試過比較surprised的甜品冰同火之間的角力!Apple crumble 試得多但pineapple crumble真係第一次入面好鬼熱同辣咀但個味道係好ok架!🍍🍍粒粒的菠蘿肉配埋啲crumble碎好多重滋味!而塊grilled pineapple(我講唔出口「菠蘿扒」呢隻字...🙈)表面係有層焦糖(所以先grilled)一用隻叉拮落去果陣碎裂聲令人覺得興奮!(好變態但真心)再配埋雪糕齊食.....果種冷熱感覺---真心爽!

近期試過比較surprised的甜品
菠蘿金寶 拼 菠蘿扒伴雪糕

冰同火之間的角力!
Apple crumble 試得多
但pineapple crumble真係第一次
入面好鬼熱同辣咀
但個味道係好ok架!🍍🍍
菠蘿金寶 拼 菠蘿扒伴雪糕

粒粒的菠蘿肉配埋啲crumble碎好多重滋味!
一用隻叉拮落去果陣碎裂聲令人覺得興奮!(好變態但真心)
再配埋雪糕齊食.....果種冷熱感覺---真心爽!
10 分鐘 (堂食)
2018-12-26 88 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 如果比我任揀一個甜品🍮去食 我一定揀心太軟 就算我唔中意食朱古力都會比機會去嘗試🤤去食既心太軟🤙🏻 今日就介紹比大家一間 我幾中意食既甜品店 係一間獲得米芝蓮推介既餐廳🤙🏻-我就叫左兩隻唔同味既心太軟 分別係紫薯🍠同朱古力心太軟🍫 咁叫得心太軟❤️ 當然係流心啦 咁其實唔同既人對唔同既流心效果都有唔同既要求 例如有人中意流心多d 食多d醬😂 有人反而就希望熟少少中意多d糕食 我就係後者😂 中意有更多熟糕配雪糕食🤤而佢地都做到我要求🤤 食完會有種好開心好滿足既感覺😗 大家可以去試一下 不過都幾多人排隊架 🙂-🎈旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖-平均傷害:$64好味值:7/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
我就叫左兩隻唔同味既心太軟 分別係紫薯🍠同朱古力心太軟🍫

🎈旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖
平均傷害:$64
好味值:7/10
2018-12-18 243 瀏覽
今日飯後食咗三個甜品, 全部都可以話係鎮店之寶嘅熱門嘅甜品:朱古力心太軟伴雪糕,綠茶心太軟伴雪糕, 橙酒梳乎厘。 果然不負眾望,兩款嘅心太軟(朱古力醬或者綠茶醬)都做到出面脆入面濃都湧哂出嚟。 梳乎厘方面橙味同酒味都恰到好處。

朱古力心太軟伴雪糕

梳乎厘方面橙味同酒味都恰到好處。
橙酒梳乎厘
15 分鐘 (堂食)
  • 綠茶心太軟伴雪糕
  • 朱古力心太軟伴雪糕
2018-12-16 249 瀏覽
又一年入圍必比登,係有原因嘅。食咗三款米芝連推介:芒果拿破崙拿破崙夠熱夠薄夠脆,又有焦香,芒果醬汁亦非普通貨色,整體表現,非常好,讚燒菠蘿雪葩菠蘿上撒糖烤成脆片,伴隨多汁的菠蘿,細緻的雪葩,非常清新,不錯。抹茶心太軟伴雪糕流心濃郁,抹茶雪糕亦非常出色。總結:CP值高,推陳出新,不錯。
又一年入圍必比登,係有原因嘅。食咗三款米芝連推介:

抹茶心太軟伴雪糕
流心濃郁,抹茶雪糕亦非常出色。
抹茶心太軟伴雪糕

總結:CP值高,推陳出新,不錯。
2018-12-13
5 分鐘 (堂食)
宵夜
  • 綠茶心太軟伴雪糕
2018-12-15 61 瀏覽
米芝蓮推介甜品🙈🙈🙈個menu非常吸引😍見到出名嘅係燒菠蘿雪芭/心太軟/拿破崙蛋糕🤔🤔🤔 由於已經食飽晚飯嘅關係,我即刻揀左最易落格嗰個😂😂😂燒菠蘿雪葩 ($56)最頂塊菠蘿係加咗糖之後再燒成焦糖,咬落 脆卜卜,口感獨特😋😋😋 而個冰底就酸酸甜甜, 都幾開胃 ,連食飽晚飯的我都可以輕鬆清碟😍👍 同埋哩款甜品相對比較特別,好少喺其他甜品鋪食到類似, 好有特色,賣相亦都一百分下次一定要再黎試埋另外2款!!!!🙈🙈🙈

燒菠蘿雪葩 ($56)

下次一定要再黎試埋另外2款!!!!🙈🙈🙈

2018-12-14
宵夜
  • 燒菠蘿雪葩
2018-11-30 155 瀏覽
呢間甜品店 我同朋友系完全冇諗去食 亦都系完全唔認識嘅一間店舖 😂 一開頭行行下又落雨只係想求其搵間甜品店食 點知睇極唔啱心水 最後越行越遠就見到呢間 俾佢咁多人排隊嘅門面吸引左 不斷有人出出入入 ,留意左先知係獲選左好幾年既米之蓮餐廳 菠蘿金寶拼菠蘿扒雪糕🍦 $64 菠蘿🍍熱愛者之一既我 點可以五點呢款主打呀 叫呢款既朋友仔要耐心少少等啦 可能係即叫即整嘅關係 大約等左10分鐘啦 🤨 不過上枱系熱辣辣架 完片菠蘿🍍加上糖燒到外脆內軟 配埋雪糕一凍一熱 一脆一軟 好有新鮮感 。 不過個金寶我就麻麻地啦 !!藍莓拿破崙 $64 呢款一叫 好快就到 可能拿破崙一早整定 🤣 好彩拿破崙仲保持到鬆脆酥化既口感 不過藍莓粒就有小小酸啦 !!餐牌👇🏻👇🏻👇🏻

不斷有人出出入入 ,留意左先知係獲選左好幾年既米之蓮餐廳

菠蘿金寶拼菠蘿扒雪糕🍦 $64
菠蘿🍍熱愛者之一既我

不過個金寶我就麻麻地啦 !!

藍莓拿破崙 $64
呢款一叫 好快就到 可能拿破崙一早整定 🤣
好彩拿破崙仲保持到鬆脆酥化既口感 不過藍莓粒就有小小酸啦
!!

餐牌👇🏻👇🏻👇🏻

2018-11-16 198 瀏覽
I went there once and wanted to try their Mango Napoleon. However, that day something pissed me off at work and I had to order the Pineapple Sorbert to "cool" myself down. It was extremely good so I vowed I had to go again for the Mango Napoleon.Finally found the time to go there and ordered the Mango Napoleon. It definitely didn't disappoint.The patry was crisp and light. The mango and cream was tasty without being too sweet. The dessert was pretty didn't hurt either. You can finish the whole t

You can finish the whole thing by yourself without being stuffed. Their coffee was also strong making it a lovely contrast with the dessert.
題外話/補充資料: If you order before 7pm, you get a free drink
2018-11-07
  • Mango Napoleon
2018-11-09 246 瀏覽
Menu都靚靚大概八點已經食完飯,我地下場就搵甜品見到呢間幾多好評就嚟試吓菠蘿拿破侖,酥皮勁脆,菠蘿又夠甜呢個話係米之蓮,菠蘿雪芭,我又覺得無乜特別呢個顏值幾高嘅士多啤梨慕絲,都幾好食紫薯窩夫除咗顏值高仲好好食!窩夫好香紫薯味,多皮脆脆地好正第一次幫襯都覺得好好,會再繼續幫襯

Menu都靚靚

大概八點已經食完飯,我地下場就搵甜品
見到呢間幾多好評就嚟試吓

菠蘿拿破侖,酥皮勁脆,菠蘿又夠甜

呢個話係米之蓮,菠蘿雪芭,我又覺得無乜特別

呢個顏值幾高嘅士多啤梨慕絲,都幾好食

紫薯窩夫除咗顏值高仲好好食!窩夫好香紫薯味,多皮脆脆地好正

第一次幫襯都覺得好好,會再繼續幫襯
2018-11-02 211 瀏覽
與友人在旺角吃完飯,時間尚早,所以這間餐廳吃甜品。我們9點多來到,幸好未算太多人。我們先點了一份芒果拿破崙。這裡的芒果拿破崙十分出名,果然名不虛傳。芒果拿破崙中間的酥餅十分香脆鬆軟,當中的cream也很濃郁。加上甜甜的芒果肉和芒果雪糕,十分開胃。我們又點了一份綠茶心太軟伴雪糕。因為綠茶心太軟不是太普遍,所以決定點來試試。綠茶心太軟外面十分鬆軟,中間十分流心,一篤下去就不斷流出來。加上綠茶雪糕一起吃,果然十分滋味。這間甜品店十分有驚喜,下次會再來試試其他甜品。
與友人在旺角吃完飯,時間尚早,所以這間餐廳吃甜品

我們9點多來到,幸好未算太多人。

這間甜品店十分有驚喜,下次會再來試試其他甜品
2018-10-29 192 瀏覽
食完晚餐就要食甜品啦😋旺角要食甜品通常要行去黑布街~咁岩行行下見到間Joyful 既甜品店...好彩等位既人唔多,好快就入到去啦~今次同朋友都試左佢既心太軟...心太軟一黎到既樣就好加分!簡單又有心思~食落個心太軟外皮焗得脆脆地,個心流出黎嗰下真係好療癒☺️☺️☺️但係我食落就覺得比較甜,朱古力味好濃,配埋個雲呢拿雪糕真係絕配!但我見隔離個窩夫好似唔錯..焗到好香,賣相都唔錯~等我下次試埋個窩夫先!
食完晚餐就要食甜品啦😋
旺角要食甜品通常要行去黑布街~
咁岩行行下見到間Joyful 既甜品店...
好彩等位既人唔多,好快就入到去啦~
今次同朋友都試左佢既心太軟...
心太軟一黎到既樣就好加分!
但我見隔離個窩夫好似唔錯..焗到好香,賣相都唔錯~
等我下次試埋個窩夫先!

2018-10-23 217 瀏覽
八點幾去到,太早關係,唔多人的店員好好,安排左張四人檯比我地座好闊落的,一座底就拎了兩杯水比我地之後叫左燒菠蘿雪芭 $56賣相幾靚喎雪芭唔太酸的,岩岩好!開胃的最估唔到既係菠蘿片既面,係燒左D焦糖出黎,脆卜卜的菠蘿又甜,好好味呀綠茶心太軟$64 ,不過就唔太流心的,幾”杰”下,,可惜打卡Post甜品相上FB仲送雪糕,每部手機,一球雪糕,要左士多啤梨味同芒果呢間鋪有好多款式既甜品揀,下次要再黎試埋其他.......另外員工好有禮貌的
八點幾去到,太早關係,唔多人的
店員好好,安排左張四人檯比我地座
好闊落的,一座底就拎了兩杯水比我地
之後叫左燒菠蘿雪芭 $56
賣相幾靚喎
雪芭唔太酸的,岩岩好!開胃的
最估唔到既係菠蘿片既面,係燒左D焦糖出黎,脆卜卜的
菠蘿又甜,好好味呀
綠茶心太軟$64 ,不過就唔太流心的,幾”杰”下,,可惜
呢間鋪有好多款式既甜品揀,下次要再黎試埋其他.......
另外員工好有禮貌的
2018-10-19 205 瀏覽
一班朋友夜晚揾甜品食,貢下貢下去到Joyful,見到要排隊,有D想打退堂鼓,但吸睛的是米芝蓮推介,咁,排就排啦!都係排一陣。餐牌有很多系列,沙冰,窩夫,拿被侖,心太軟及其他。我同老公一人叫一樣share.我叫燒菠蘿雪葩,送上來己經很吸引,一大片燒菠蘿在一個雪葩高山上,很養眼,菠蘿很滋味,用糖舖上面再燒焦,很香脆,味道酸酸甜甜,雪葩就一般,甜咗少少。另一款同老公share係芒果拿破侖,賣相己經有誠意,有芒果雪糕,菓醬及水菓伴碟,餅底很鬆脆香口,忌廉香口軟滑,夾來一起很好吃。雪糕方面,非一般街外口味,有D黏性,口感幼滑。這個甜品應該店嘅賣點朋友仔叫了個藍莓拿破侖。賣相很清雅。另有點了紫薯心太軟伴雪糕,咪睇佢size細細,其實好有份量。朋友話美道唔錯。及叫了個士多啤梨窩夫,外脆內軟。價錢方面係中上價,除燒菠蘿雪葩(54),其他都係62-64,以質素同賣相,貴咗少少,都可接受。可再來。

朋友仔叫了個藍莓拿破侖。賣相很清雅。

及叫了個士多啤梨窩夫,外脆內軟。

• 芒果拿破崙
2018-10-18 251 瀏覽
今日難得和女友到旺角shopping,食完晚飯便提議再食甜品,女友當然舉腳贊成🤭千挑萬選下到Joyful Dessert House坐低,款式多到揀咗成20分鐘,最後我叫「綠茶心太軟伴雪糕」,女友就叫「朱古力香蕉窩夫」,另外再叫杯甜食必備的咖啡。大概15分鐘後甜品送到,首先係女友的「朱古力香蕉窩夫」。女友係窩夫的忠實粉絲,根據佢多年食用窩夫的經驗,佢對呢個朱古力窩夫讚不絕口,因為可以用刀輕易切件但又不散開,證明夠鬆軟而又保持脆口,再配合芋頭味雪糕一冷一熱的味覺刺激,我相信佢之後一定會要encore。之後到我的「綠茶心太軟伴雪糕」,故名思義心太軟系列的甜品要做到流心效果,而今次亦不負眾望切開已經見到暖粒粒的綠茶流心,味道香濃而且甜中帶甘,啱哂我呢啲不太嗜甜嘅男友,可以同女友一齊享受食甜品。兩份甜品再加杯咖啡總共$143 (咖啡有半價),係旺角算是性價比高的甜品店,而且環境舒適兩個人可以談談心,店員亦多次主動加水,作為拍拖一天的結束真的不錯!

朱古力香蕉窩夫

coffee

2018-10-02
朱古力香蕉窩夫
coffee
2018-10-10 195 瀏覽
與好友在旺角區晚飯,仍有話題,在街上邊散步邊談著,來到黑布街一帶。這邊同時也是旺角區的美食帶,來到此店,說是還有座位,於是就進去。燈光雖是昏黃,座位也感覺舒適,餐牌色彩豐富,也有多種選擇。我們要了兩份甜品,也繼續剛才的話題。伯爵奶茶奶凍,伯爵奶茶的香味,送上枱已經溢出香味,奶凍滑滑,茶味香而不濃,甜味剛好,不會令茶香失色,香草味雪糕也不錯,不用多久就開始熔化,證明是真材實料,沒有奶固劑。綠茶心太軟伴雪糕,好友喜愛綠茶香,綠茶味又香又濃,卻不太會而有苦味,心太軟太皮比吃過的稍厚,可是綠茶味很香,沒有很乾的口感,綠茶雪糕同樣的濃香,入口滑滑。我和好友,一邊品嚐精緻的甜品,一邊談天,這個不錯的環境下,確是一個不錯的小息地點。

燈光雖是昏黃,座位也感覺舒適,餐牌色彩豐富,也有多種選擇。

我們要了兩份甜品,也繼續剛才的話題。

伯爵奶茶奶凍伯爵奶茶奶凍

伯爵奶茶奶凍伯爵奶茶奶凍
  • 伯爵奶茶奶凍
2018-10-08 181 瀏覽
係旺角行街行到好攰想搵間舒服甜品鋪坐底食下野因為唔想去大型連鎖店既關係就入左joyful dessert house試下見到下午茶價值實惠 仲送飲品 心諗應該冇伏除左晚上繁忙時間外 都冇設最低消費我同兩位朋友一齊食叫兩個甜品連兩杯飲品第一個叫左oreo芭菲外貌取勝 好靚好高 拎黎打卡實在不錯但係味道好一般雪糕食唔出咩味 唔係oreo味唔係雲呢喇味只係一舊白色有甜味既凍野口感唔似雪糕 好'lim'然後中間一層層竟然係好多既cream仲有一粒粒硬身既啫喱 感覺非常唔夾另一個叫左士多啤梨綿綿冰顏色同樣非常吸引 仲有好多椰果拌碟點知食落口係冇士多啤梨味有少少假果甜味所以完全滿足唔到想食士多啤梨既慾望因為兩個甜品都失望希望就放左落兩杯飲品到第一杯係水蜜桃茶甜到以為自己飲緊糖水甜既程度係 我地一口食完雪糕 飲個杯野仍然覺得好甜好想加水落去溝另一杯終於係正常係香蕉鮮奶真材實料既感覺如果黎食可以叫呢個總括黎講如果你想食甜野呢度好岩你如果你想食高質甜品 就可以唔洗考慮
係旺角行街行到好攰
想搵間舒服甜品鋪坐底食下野