之前返工發現附近開咗間韓式cafe🤤主打一啲韓式甜品 超韓風🤩其中最吸引既就係啲胖卡龍啦😍其實都係馬卡龍既一種 但中間既餡料就話有成4cm咁厚🤣有日放lunch就專登行去潮聖下🤤好可惜既係好多想食既味都冇🥲唯有下次再試過啦😚今次就買左3粒試下🥰💕Tung-Caron $100 3粒粒粒都好大粒下😍馬卡龍都做得幾鬆脆😚但覺得啲cream唔太杰身 食落又有少少漏既感覺🥲會再試 但可能每次買一粒過下口癮就算🤣整體黎講都唔錯既 唔想食咁甜既可以試下Earl Grey Milk Tea😉💕Earl Grey Milk Tea伯爵茶同奶茶味都好出 個比例啱啱好🥰食落又唔會太甜🤤💕Oreo Cream cheese食落去有少少Oreo味😚啲Oreo碎碎可以再多啲🤫又唔會好甜💕Choco Tiramisu表面灑滿朱古力粉😍係苦苦地嗰種😋中間個tiramisu餡做得唔錯😌好濃郁😚

💕Tung-Caron $100 3粒

💕Earl Grey Milk Tea
伯爵茶同奶茶味都好出 個比例啱啱好🥰食落又唔會太甜🤤

💕Oreo Cream cheese

💕Choco Tiramisu
2022-04-19 1921 瀏覽
♡ྀི Matcha Brownie Tung-Caron $35前排見到foodies post已經好想試 宜家有返堂食即刻去咗試!🤩 呢個韓國超厚既馬卡龍真係勁大個 入面既抹茶夾心都算有茶味🍃 仲有啲朱古力粒🍫 相對另一款會甜啲 但都可以接受👌🏻不過奶油夾心比較易溶🫠 個人認為可以整好雪冰先係雪櫃拎出嚟會好過放係室溫15分鐘🥹Attracted to this colorful Tung-Caron😍 It’s thicker & bigger than the normal macaron😛, and the matcha brownie fillings were rich & a bit sweet🍵 but I just hoped the staff could take it out later as the snow ice needed a long waiting time😕 & the butter filing would be melted in RT🥹 評分: 7.5/10🌟♡ྀི Earl Grey Milk Tea Tung-Caron $35請問你點抗拒呢粒
評分: 7.5/10🌟

請問你點抗拒呢粒咁可愛既馬卡龍?答案係無可能喇🫣 蛋白餅夠脆身同煙韌💫 而格雷伯爵奶茶食落有淡淡茶香🫖同埋唔會太甜太膩(死甜既馬卡龍真係怕怕ಥ_ಥ) 值得一試🥰
How can you resist this cute dessert?🤥✨ Definitely not, it’s crunchy outside and creamy inside🥳 Earl grey flavor goes well with the milk tea and made it super appetising😋 Surprising it’s not too sweet and heavy yet, must try!🤎
評分: 9/10🌟

♡ྀི Strawberry Cheesecake Bing-Su $85
好掛住韓國既雪奶🍧 宜家香港都有得食好感動😭 雪奶食落好綿密好細滑 士多啤梨都算香甜😌 面頭既芝士蛋糕同雪糕增添整體既層次感🤤 不過個人希望中間既雪奶會有多啲煉奶或者士多啤梨醬 相信一定會更加出色💕
Craving the Korean bing-su for so long!😩 It’s super fresh & smooth, with a hint of sweetness from the strawberries🍓 The cheesecake definitely was the highlight of it🌟 while I hoped it could be richer with more strawberry jam or condensed milk😆 I really want this in summer☀️
評分: 8/10🌟
—————————————————————————————
JuniJib Dessert (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道33-35A號發利大廈地下

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff甜品
𓍼 #foodietiff尖沙咀

#hongkong #hkcafe #hongkongcafe #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #junijibdessert #bingsu #尖沙咀 #美食拍攝 #香港美食 #美食推介 #尖沙咀美食 #尖沙咀cafe #打卡cafe #打卡餐廳 #打卡甜品 #韓式馬卡龍 #香港好去處 #빙수 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Matcha Brownie Tung-Caron (left)
Matcha Brownie Tung-Caron (Left)
Earl Grey Milk Tea Tung-Caron (right)
Strawberry Cheesecake Bing-Su
  • Earl Grey Milk Tea Tung-Caron
2022-04-18 134 瀏覽
$99 3粒禮盒裝 3款口味味道包括:海鹽焦糖、Tiramisu 、伯爵茶奶茶口感其實有啲似食緊雪糕三文治🤔無唸到馬卡龍好似變左巨大化甘😂味道確實真係無甘甜,而我就比較中意伯爵味道,真係幾特別!Tiramisu就有少少苦🤏海鹽焦糖完全唔似😹我食完仲以為係芒果/熱情果😂
$99 3粒禮盒裝 3款口味
味道包括:海鹽焦糖、Tiramisu 、伯爵茶奶茶
2022-04-17 158 瀏覽
呢間野完美演繹咩叫難食既年糕!!!!以前就算係香港或者韓國食既年糕,最多都係個味濃淡辣度既分別正常年糕都會係煙煙韌韌咁,有啲咬口但呢間野啲年糕唔知係煮太耐定點頂 咬落去係一啲都唔煙韌唔講以為食緊蒟蒻咁款食年糕就係想食個煙韌,個口感但呢間嘢啲年糕係無口感可言一咬就斷一咬就爛開但公道講佢個味道係無問題!芝士同魚糕都係正常可以接受既範圍係純粹年糕個質感出咗事如果對年糕個煙韌度無要求既絕對食得過但如果係典型鍾意食珍珠,芋圓呢啲口感既人我就唔建議了~利申:因為我淨係食過一次,所以唔清楚個年糕質感本來就係咁定我今次咁啱係個別事件。如果有巴絲食完原來佢都會係煙韌既,請你留言留番比我知等我可以食一次正常既年糕!Thank you!
呢間野完美演繹咩叫難食既年糕!!!!

以前就算係香港或者韓國食既年糕,最多都係個味濃淡辣度既分別
正常年糕都會係煙煙韌韌咁,有啲咬口
但呢間野啲年糕唔知係煮太耐定點
頂 咬落去係一啲都唔煙韌
唔講以為食緊蒟蒻咁款
食年糕就係想食個煙韌,個口感
但呢間嘢啲年糕係無口感可言
一咬就斷一咬就爛開
但公道講佢個味道係無問題!
芝士同魚糕都係正常可以接受既範圍
係純粹年糕個質感出咗事

如果對年糕個煙韌度無要求既絕對食得過
但如果係典型鍾意食珍珠,芋圓呢啲口感既人
我就唔建議了~

芝士年糕
外賣自取
香港好似冇見過類似既街邊韓式小食,平時想食韓式年糕/魚板都要去餐廳~$100嗌一碟或者超市買返屋企自己煮🫠🥘Ttek-Bok-Ki (S) $39(4/5) 細份都好大碗,甜辣醬好正宗好入味,少少偏辣🌶 口感比較軟糯,淋淋地但都幾好咬,比平時食開既更加肥嘟嘟滑溜溜🐏 推薦🫶🏼🌟🍢Fish Cake Soup (3 pieces) $39(4.2/5)魚糕湯聞落已經好香鰹魚味🐟胡椒粉既味道都好出,飲落暖笠笠好舒服會唔覺意飲晒成碗🫣2大片既魚板再加1條魚糕棒,食完好滿足🔥🐡Fish Cake Soup (1 pieces) $15(3.8/5)有次食完lunch經過有啲掛住個魚糕湯所以買左少少。今次啲魚板同魚棒比較細片,仲有2粒魚丸,不過個人麻麻地魚丸😵‍💫👅🍙Kimbap (beef) $29(3.5/5)睇落賣相幾吸引,價錢又平就試埋!用既係免治牛肉,每一舊都有好多碎牛🐂但係唔夠調味🌝整體ok好食但唔會好大驚喜😸Btw, 鋪頭入面仲有賣韓式超厚macaron🧁 好多唔同味揀,打卡好colourful 好靚🌈 不過食落就係普通既macaron不過有好多cream😗

🥘Ttek-Bok-Ki (S) $39(4/5)

Fish Cake Soup& Ttek-Bok-Ki

🍙Kimbap (beef) $29(3.5/5)
Kimbap (beef)

2022-03-08
Fish Cake Soup& Ttek-Bok-Ki
  • Ttek-Bok-Ki
  • Fish Cake Soup
2022-04-09 148 瀏覽
依間餐廳分開左2部分 一邊係食韓式甜品 韓式馬卡龍 刨冰 各式飲品一邊係韓式小食辣炒年糕 魚糕 紫菜包飯 各式炸物 🤤不過暫時都只供外賣🥡所以今次我地就淨係買左韓式馬卡龍返屋企食😣韓式馬卡龍比一般既馬卡龍 厚一倍 爆多餡 口味又多選擇本身想試Blueberry Cream cheese 同Matcha Brownie點知太晏先去到🙈受歡迎既口味大部分都無晒啦🥲TUNG-CARON $100/3PcsChoco Tiramisu 面頭有滿滿嘅可可粉要讚一讚店員好貼心用蛋糕紙隔住唔好俾佢啲可可粉沾染到其他口味🥰Green Grape Yogurt中間有提子醬 聞落好香青提味🍇 但唔係好夠yogurt 味Salted Caramel 面頭用有一層焦糖好似焦糖燉蛋咁 好吸引😍外皮好脆 餡料好creamy 食落一般嘅馬卡龍冇咁甜重點好多口味可以揀 又夠colourful 啱晒打卡📷
依間餐廳分開左2部分

食落一般嘅馬卡龍冇咁甜

重點好多口味可以揀
又夠colourful 啱晒打卡📷
2022-04-06 177 瀏覽
尖沙咀新開的網紅韓國Cafe,主打極厚馬卡龍,暫時只做外賣🍩.👍馬卡龍的size比傳統的大,餡料都比傳統的多,而且有很多款味道選擇.👎🏼但此文就是為大家避雷!!!第一,全部馬卡龍都只有一個味道,死甜第二,圖片的顏色與實物不符,圖二三都是沒調色的實物相片,就很普通第三,馬卡龍的餡料會有忌廉、 tiramisu、cream芝士,就是很流,食兩口已經想放棄.總結:這個價錢,拍照又不怎樣,味道又不怎樣,有更好的選擇吧🤥
👎🏼但此文就是為大家避雷!!!
第一,全部馬卡龍都只有一個味道,死甜
2022-04-04 153 瀏覽
最近有間韓國過江龍黎香港開cafe,主打賣韓國🇰🇷街頭小食、5CM厚馬卡龍同飲品🧃大家都知道普遍馬卡龍係甜到爆炸💥但佢地既馬卡龍係少甜左既版本,而且好多味比大家選擇!$150/5粒小編最愛🤤同埋推介大家試✅蜜桃🍑乳酪 (鍾意清甜的話一定要試)✅伯爵奶茶 甜味唔會蓋過茶香味✅朱古力🍫tiramisu 朱古力粉唔甜,亦唔會澀,食完之後個嘴好靚😋 記得要抹嘴😆🙈 #溫馨提示如果買中間有cream嘅馬卡龍就有儘快將佢冷藏,以免變質🙏🏼 #小編拎係街到行走有人問係邊到買

$150/5粒

小編最愛🤤同埋推介大家試
✅蜜桃🍑乳酪 (鍾意清甜的話一定要試)
✅伯爵奶茶 甜味唔會蓋過茶香味

#小編拎係街到行走有人問係邊到買
2022-03-30
2022-04-02 134 瀏覽
最近見幾多人係ig 介紹呢間新開嘅「韓式超厚馬卡龍」❤️🧡💛💚💙💜咁啱行過尖沙咀,即刻去買幾舊試吓😆我就揀咗五款,總共$165。比一般馬卡龍貴,但佢又真係超口超大嚿🔥五款味道,由上至下:Peach yogurt 乳酪味勁正勁濃郁‼️推介!Strawberry yogurt Vanilla brownie 雲呢拿味都幾重Oreo cream cheese 超邪惡‼️‼️‼️Real cream Cheese 好香芝士味😋 推介!

五款味道,由上至下:
Peach yogurt 乳酪味勁正勁濃郁‼️推介!
Strawberry yogurt
Vanilla brownie 雲呢拿味都幾重
Oreo cream cheese 超邪惡‼️‼️‼️
Real cream Cheese 好香芝士味😋 推介!
2022-03-25 249 瀏覽
A new Korean place opened in Tsim Sha Tsui called Junijib. It's made up of two sections: A dessert section and savory section. So, depending on which part you are interested in, you sit in that section of the restaurant.Junijib Dessert is on the left hand side. They serve various Korean desserts.They also have Korean macarons as well.The right side is Junijib Bunsik which serves Korean street food.Menus are in English and Chinese. There is no 10% service charge.All the food is shown right in fro

All the food is shown right in front of you and seems to be all pre-made and ready to go.

We decided to rest our feet and order a beef gimbap ($29). It is was pretty cheap. One of the cheapest I've had in Hong Kong. But it wasn't too good. There was a of beef but it wasn't really flavoured. It also fell apart way too easily.  In fact, the whole gimbap wasn't even seasoned. There was no sesame oil added and everything felt a bit dry.

Gimbap wasn't very good. I might try them again but try the dessert section next time. But for the street food section ... not else seemed to attract me to want to order from that section again.
2022-02-26
2022-03-23 217 瀏覽
#_bigfoodbaby尖沙咀#_bigfoodbaby甜品自從喺韓國食過韓式馬卡龍之後,🤰🏻一直念念不忘,又大又圓咁可愛叫人點忍🥲但估唔到依家香港都食到啦🤩色彩繽紛打卡一流🤩神還原韓國食到嘅味道🌝Blueberry Cream Cheese $35/piece ($100/3)最好食最推介呢個👍🏻有blueberry 嘅加持下口味較為清新,可以中和返cream cheese嘅膩而且味道唔假唔藥水味👍🏻 同埋甜度唔高👍🏻配埋出面煙煙韌韌嘅蛋白餅食,好快啪晒成粒🌖Earl Grey Milk Tea對比下呢粒應有嘅茶味唔太出,Earl grey嘅佛手柑味唔太覺,只有淡淡嘅奶茶味,甜度較上面嗰粒高,其實都ok 嘅不過有啲失望咁🌖Double Cheese Cracker講吓最伏嘅位係中間塊cracker淋咗,可能擺得太耐而且掂著啲cream🤣不過佢啲cream做得唔錯以為cheese應該幾膩但佢呢粒又唔會有cheese味得黎又唔膩都幾難得👍🏻📍JUNIJIB DESSERT KOREAN CAFE35 Carnarvan Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon Hong
#_bigfoodbaby尖沙咀
#_bigfoodbaby甜品

自從喺韓國食過韓式馬卡龍之後,
🤰🏻一直念念不忘,
又大又圓咁可愛叫人點忍🥲
但估唔到依家香港都食到啦🤩
色彩繽紛打卡一流🤩
神還原韓國食到嘅味道

最好食最推介呢個👍🏻
有blueberry 嘅加持下口味較為清新,
可以中和返cream cheese嘅膩
而且味道唔假唔藥水味👍🏻
同埋甜度唔高👍🏻
配埋出面煙煙韌韌嘅蛋白餅食,
好快啪晒成粒

🌖Earl Grey Milk Tea
對比下呢粒應有嘅茶味唔太出,
Earl grey嘅佛手柑味唔太覺,
只有淡淡嘅奶茶味,
甜度較上面嗰粒高,
其實都ok 嘅不過有啲失望咁

🌖Double Cheese Cracker
講吓最伏嘅位係中間塊cracker淋咗,
可能擺得太耐而且掂著啲cream🤣
不過佢啲cream做得唔錯
以為cheese應該幾膩但佢呢粒又唔會
有cheese味得黎又唔膩都幾難得👍🏻

📍JUNIJIB DESSERT KOREAN CAFE
35 Carnarvan Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon Hong Kong

2022-03-15 2249 瀏覽
韓式馬卡龍 Tung-caron新鋪試食😚 第一次食咁厚既馬卡龍,店主應該照顧到我呢d 對一啖一細舊開始唔夠喉既人😆攞上手好興奮,有重量有希望🤩可以大大啖食💁‍♂️Oero Creamcheese,Oreo 好濃味,會蓋個馬卡龍嘅味道,食唔到馬卡龍味Vanilla Brownie 冇咁甜,食到馬卡龍味,brownie細舊左d. Overall 可以一試,大大啖係滿足D😇
韓式馬卡龍 Tung-caron
攞上手好興奮,有重量有希望🤩可以大大啖食💁‍♂️