2022-06-19 100 瀏覽
黃埔無意中行過間叫H mall賣韓國野既雜貨埔見到 junijib出名 馬卡龍吳好講笑 買左先😉一盒3種士多啤梨味脆不在話都有酸酸地既士多啤梨入面既cream 士多啤梨既酸味更多➕埋面頭既甜甜酸剛好😉抹茶士多啤梨外面都照舊 脆➕甜cream就反 抹茶味普通🙈咖啡味表面就普通甜味咖啡就係cream到當中咖啡味吳係濃味應該像咖啡泡泡既濃度結: 呢個韓國馬卡龍最特別就係1.5倍size➕上厚cream,吳會令人覺得口乾會食完再食既感覺🙈個款最推介既就係 士多啤梨味簡單 但好想食完再食
黃埔無意中行過間叫H mall

會食完再食既感覺🙈

個款最推介既就係 士多啤梨味
簡單 但好想食完再食
2022-06-18 68 瀏覽
之前食過一次Junijib嘅韓式刨冰 覺得唔夠喉 要再試多啲味😍 上次店員話刨冰一份三個人食都夠 所以淨係嗌咗一個share🥸 食過覺得份量還好就同friend一人一個 試咗蜜瓜🍈同士多啤梨芝士蛋糕味🍓🍰周六下午茶時段去 所以堂食同外賣都目測較多人 差唔多成間舖坐滿曬🤖 店員亦都提醒我哋刨冰會耐少少太概20分鐘先會送到😵‍💫好彩咁啱搵到位💺聽下kpop歌chill住等都唔覺等得好耐🥹Melon Bingsu ($89) 先講貴少少嘅蜜瓜刨冰😋幼滑嘅牛奶冰上舖滿蜜瓜肉 刨冰中間仲有唔少蜜瓜蓉 由頭食到尾都唔會有食厭嘅感覺‼️哩間嘅刨冰底好creamy 食落有啲似食雪糕 同最啱炎炎夏日食嘅蜜瓜簡直係絕配❄️ Strawberry Cheesecake Bingsu ($85) 另外個士多啤梨芝士蛋糕味刨冰都唔失色㗎🤩 哩度嘅做法係分別加上士多啤梨同芝士粒 個人認為齋食冰+士多啤梨喺ok嘅😗 冰+芝士粒就有少少奇怪😵‍💫三樣一齊食嘅話鹹甜就啱啱好平衡返 真係幾似食緊芝士蛋糕咁🍰 要雞蛋裹挑骨頭嘅話 個冰中間啲士多啤梨醬陣味有啲化學🫣 冇新鮮士多啤梨蓉/醬嗰種天然嘅甜味 如果好似蜜瓜刨冰咁中間有士

Melon Bingsu ($89)

Melon  bingsu

另外個士多啤梨芝士蛋糕味刨冰都唔失色㗎🤩 哩度嘅做法係分別加上士多啤梨同芝士粒 個人認為齋食冰+士多啤梨喺ok嘅😗 冰+芝士粒就有少少奇怪😵‍💫三樣一齊食嘅話鹹甜就啱啱好平衡返 真係幾似食緊芝士蛋糕咁🍰 要雞蛋裹挑骨頭嘅話 個冰中間啲士多啤梨醬陣味有啲化學🫣 冇新鮮士多啤梨蓉/醬嗰種天然嘅甜味 如果好似蜜瓜刨冰咁中間有士多啤梨肉嘅話應該會再正啲👁👅👁

好鐘意junijib個氣氛同刨冰🫂期待再去試多幾隻味🏴‍☠️👑
2022-06-04
20 分鐘 (堂食)
Melon  bingsu
2022-06-14 84 瀏覽
超厚馬卡龍🥰口感鬆脆(帶杏仁香)但外層吾夠平滑,見有啲位凸起左🥲味道方面🤍☺︎︎ Earl Grey 係3款最好 夠茶味而且吾會好甜,整體balance 得幾好.其餘2個少伏🥺 .☺︎︎ Blueberry Cream Cheese 芝士味雖然係濃但佢冇藍莓味 (要食到中間先試到少少).☺︎︎ Matcha Brownie 茶味係有但超甜,brownie仲要好細嚿🥺.外賣包裝雖然靚啱打卡,但透明膠盒底部只係得2張膠紙黐住(無承托力🥺),已經親眼見到有客嘅馬卡龍跌曬落地🥺
超厚馬卡龍🥰
口感鬆脆(帶杏仁香)
但外層吾夠平滑,見有啲位凸起左🥲

味道方面🤍
☺︎︎ Earl Grey 係3款最好
夠茶味而且吾會好甜,整體balance 得幾好
其餘2個少伏🥺
☺︎︎ Matcha Brownie
茶味係有但超甜,brownie仲要好細嚿🥺
朋友話之前食過呢間嘅年糕係米造嘅 好煙韌我本人都幾鍾意食煙韌嘅嘢 佢話買做晚餐咁我就跟佢買 我都買翻屋企食~⭐️辣炒年糕(小)係韓國個陣好少食 食過一兩次真係太辣頂唔緊見朋友推介呢間就買嚟試下 不過朋友食完都話之前好啲啲年糕真係唔太好食 一咬就斷開 唔係煙韌個隻我好少食到咁唔好食嘅年糕 真係內心夠強大先好試不過可以考慮叫佢個辣炒年糕走年糕🤣個汁係出色嘅 香辣 我決定留翻個汁自己整拉麵⭐️魚糕 3串伏食評仲未完㗎~ 呢個更嚇人呀~真係一食就知煮咗全日嘅魚糕軟林林到呢 咬口係乜都唔知係年糕個度嘅魚糕仲好食過佢除咗一塊嘅魚糕出事 其他個啲我都唔太識欣賞食完唔知放咗啲乜落口 浸湯浸咗好耐 一啲味都無個湯都還可以嘅 但我今次唔會叫大家走魚糕係想叫大家真係唔需要試呢間嘅魚糕🥺我好少寫到差實評 但我真係覺得呢兩個唔好食🫣
朋友話之前食過呢間嘅年糕係米造嘅 好煙韌
我本人都幾鍾意食煙韌嘅嘢 佢話買做晚餐
咁我就跟佢買 我都買翻屋企食~

⭐️辣炒年糕(小)
係韓國個陣好少食 食過一兩次真係太辣頂唔緊
見朋友推介呢間就買嚟試下 不過朋友食完都話之前好啲
啲年糕真係唔太好食 一咬就斷開 唔係煙韌個隻
我好少食到咁唔好食嘅年糕 真係內心夠強大先好試
不過可以考慮叫佢個辣炒年糕走年糕🤣
個汁係出色嘅 香辣 我決定留翻個汁自己整拉麵
辣炒年糕

⭐️魚糕 3串
伏食評仲未完㗎~ 呢個更嚇人呀~
真係一食就知煮咗全日嘅魚糕
係想叫大家真係唔需要試呢間嘅魚糕🥺
魚糕  3串

我好少寫到差實評 但我真係覺得呢兩個唔好食🫣
2022-06-11 107 瀏覽
五顏六色馬卡龍,見到都開心,之前好多人排隊,今日落雨,間舖一個客都無😆海鹽焦糖……奶🥛Ok,好味, 雖然 係糖漿加奶再加焦糖脆脆,但整體唔會超甜,反而啱啱好。馬卡龍 $35超大個,餡勁多。馬卡龍個皮唔脆,好在裡面都唔係空心,而係in un 口感, 而餡真係太多而且有D油膩感,切走一半就啱啱好。格雷伯爵奶茶: 其實我啱啱睇番相先知佢地比錯我,我點海鹽焦糖架😠,唔怪得無海鹽焦糖味啦,食晒成個都唔知佢係伯爵奶茶, 可想而知係無應該有嘅強烈伯爵奶茶味。簿荷朱古力:有簿荷味嘅,餡就真係太多,因為太rich 所以覺得膩。 $35一件嘅馬卡龍其實有其他更好選擇。

海鹽焦糖……奶🥛

馬卡龍 $35

$35一件嘅馬卡龍其實有其他更好選擇。

📍JuniJib Dessert Korean Cafe《尖沙咀韓國甜品店5cm極厚雙層胖卡龍🫶🏻》尖沙咀K11 art mall附近開咗間韓國小食店😚分咗2邊 一邊cafe style另一邊係賣韓國年糕海鮮煎餅等嘅小食店~同朋友試咗3隻味🧂海鹽焦糖味朋友食嘅~好似 只係淡淡海鹽嘅味道 焦糖味會比較出 朋友都覺得朱古力tiramisu味更加好食)🍫朱古力提拉米蘇味最好味!!必試嘅味道 馬卡龍表面有沾上一層可可粉 令味道中和咗唔會過甜 可可粉又剛剛好 唔會太苦 不過食完個嘴會好污糟🤣記住抹嘴呀~☕️焦糖咖啡味一定冇死嘅感覺 冇乜驚喜同意外 但馬卡龍塊餅個質感同朱古力tiramisu 味有少少唔同 但我都好鍾意哈哈#尖沙咀 #尖沙咀美食 #馬卡龍 #胖卡龍
📍JuniJib Dessert Korean Cafe
《尖沙咀韓國甜品店5cm極厚雙層胖卡龍🫶🏻》

🧂海鹽焦糖味
🍫朱古力提拉米蘇味
☕️焦糖咖啡味
一定冇死嘅感覺
#尖沙咀 #尖沙咀美食 #馬卡龍 #胖卡龍
2022-05-26 149 瀏覽
見新開 去試下個韓式小食吧 叫左2樣嘢食個韓式年糕 嘩 個年糕質地似係煮左3日賣唔曬咁 又淋又軟 完全唔係大家認知嘅年糕口感 個味仲差 純粹係味精味 唔好以為 煮到紅色就係韓國嘢先得㗎 試埋個血腸 在韓國好鐘意食 但在香港煮得好食其實唔多 所以期望唔係咁大 純粹試吓 佢會連埋幾片肝 好似幾抵 但 未入口已然聞到腥 勉強點年糕嗰啲味精汁試一舊 頂唔順 真係食左2舊就成碗掉左 伏左 真係唔需要去挑戰甜品果邊ok嘅 試左藍莓芝士馬卡龍 比想像中無咁死甜 青提果個就係假提子汁嘅甜味 可以再去試下其他味
見新開 去試下個韓式小食吧 叫左2樣嘢食

伏左 真係唔需要去挑戰

2022-05-25 113 瀏覽
通常馬卡龍都係細細粒好的骰而且佢入邊嘅餡都唔會好多一口就食完估唔到尖沙咀而家出咗特大粒而且佢哋啲味道好有心思有唔同嘅配搭而佢個餡更加係超級大自己都係一個好鍾意食馬卡龍所以特登去拜訪新嘅店餐廳嘅設計好簡單下午大概三點去都有位唔需要排隊不過唔知道週末咩環境入到去櫥窗都有10幾款味道選擇我就揀咗人氣嘅布丁仲有Tiramisu 咖啡味 藍莓味佢每一款包裹嘅餡都好唔同整體嚟講都好creamy有種入口即溶嘅感覺!
通常馬卡龍都係細細粒好的骰

我就揀咗人氣嘅布丁
仲有Tiramisu 咖啡味 藍莓味
佢每一款包裹嘅餡都好唔同
整體嚟講都好creamy
有種入口即溶嘅感覺!
2022-05-22 189 瀏覽
如果想去食飯食韓國菜,乜嘢都想叫,咁點算好?呢一間餐廳幫到你,佢嘅套餐包左唔同嘅食物,可以滿足你各項嘅要求。我哋叫咗一個一人餐再加韓式壽司飯卷。呢間餐廳新開,右邊係主打熱食美食區,左邊就係飲品同埋甜品區,你可以自己入座。而且上菜速度亦都好快,方便你食個快靚正嘅午餐。一人套餐包括左韓國魚糕湯、雜錦炸物同埋韓式炒年糕。清清地飲啖湯,而且好似食魚蛋咁樣,最鍾意佢個魚腐皮,煙un爽口彈牙鍾意食辛辣味嘅朋友就啱晒你啦,韓國嘅炒年糕係又甜又辣,年糕咬落香糯軟熟。雜錦炸物有炸餃子、炸紫菜粉絲卷、炸魷魚、炸番薯、炸南瓜,全部皮薄餡靚,香脆可口,點埋佢嘅自家製醬咁就一流。韓式紫菜包飯卷最鍾意韓國色嘅壽司,料多而且飯帶有麻油嘅香氣,食落比起日式壽司更加滋味,又夾雜着爽口嘅青瓜同埋醃蘿蔔。如果要食一個快靚正嘅韓式午餐,我強烈推薦。

我哋叫咗一個一人餐再加韓式壽司飯卷。

一人套餐包括左韓國魚糕湯、雜錦炸物同埋韓式炒年糕。

韓式紫菜包飯卷

如果要食一個快靚正嘅韓式午餐,我強烈推薦。
2022-05-21
午餐
白色門面 入面裝修都幾韓國feel 有賣刨冰 戚風蛋糕 飲品等最特別嘅係有韓國直送超厚MacaronCafe相連嘅係賣韓國街頭小食嘅 @junijib_bunsik🤍𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗶𝗻𝗴-𝗦𝘂($𝟴𝟱) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬賣相好夢幻好啱打卡´・ω・`士多啤梨切好圍住個冰一圈 再加芝士蛋糕粒最頂係雲呢拿雪糕 再有煉奶比你加牛奶雪冰做到綿綿口感 底嗰層都唔會食到冰粒但就未到好濃郁嘅奶味 食到底會比較淡士多啤梨略嫌有幾嚿過熟 比人感覺唔太新鮮🥹🤍𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗧𝗲𝗮 𝗧𝘂𝗻𝗴-𝗖𝗮𝗿𝗼𝗻($𝟯𝟱) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟱/𝟭𝟬見好多人推呢款 我覺得唔得🫠伯爵茶味唔濃 我淨係食到一堆cream蛋白餅有啲太甜…出面嗰層做唔到微脆口大家都話香濃伯爵茶味 係咪我個口壞咗🫠🤍𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲 𝗧𝘂𝗻𝗴-𝗖𝗮𝗿𝗼𝗻($𝟯𝟱) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬呢款好少少 抹茶同brownie嘅味都食到可能因為抹茶微甘 呢款會冇咁甜入面有啲紅豆粒 如果煮翻淋啲會更好整體嚟講比較適合打卡 可以試一次 試完呢種肥嘟嘟韓式Macaron之後 發

白色門面 入面裝修都幾韓國feel

牛奶雪冰做到綿綿口感 底嗰層都唔會食到冰粒
但就未到好濃郁嘅奶味 食到底會比較淡
士多啤梨略嫌有幾嚿過熟 比人感覺唔太新鮮🥹

見好多人推呢款 我覺得唔得🫠
伯爵茶味唔濃 我淨係食到一堆cream蛋白餅有啲太甜…
出面嗰層做唔到微脆口

整體嚟講比較適合打卡 可以試一次
試完呢種肥嘟嘟韓式Macaron之後
發覺自己都係鍾意傳統西式Macaron多啲🥹
2022-05-17 97 瀏覽
🍪蜜桃乳酪 Macaroon 三款口味中最正常😂馬卡龍份量偏大,偏軟外皮包裹着桃香味餡,中間亦有粒粒桃味啫喱。🍪抹茶蛋糕 Macaroon 假而淡的抹茶味,朱古力蛋糕及紅豆餡甜度過盛,完全死甜🤢似甜藥水😵😵‍💫🍪海鹽焦糖 Macaroon 海鹽味卻沒有鹹味😰焦糖餡非焦糖那種焦香,而是與抹茶一樣死甜😮‍💨刷新馬卡龍觀的味道🤥懷疑樓下面包店馬卡龍更好吃😞
🍪蜜桃乳酪 Macaroon
三款口味中最正常😂

🍪抹茶蛋糕 Macaroon

🍪海鹽焦糖 Macaroon

刷新馬卡龍觀的味道🤥懷疑樓下面包店馬卡龍更好吃😞
2022-05-14 110 瀏覽
🍈Melon Bingsu $89(4.8/5)成個冰俾蜜瓜鋪滿,賣相好靚,啱晒打卡✨😻蜜瓜幾甜,冰底亦好綿密幼滑,食得出牛奶味🍼如果再重啲奶味或者有配煉奶會好食啲😗雪糕係雲尼拿味,未算好濃,整體都係比較清新一啲唔會膩☃️🍵❄️Green tea Bingsu $85(4.8/5)成個冰底都係抹茶味,唔係得抹茶粉☘️抹茶味濃,配埋面頭既紅豆蓉好夾🫘💃🏿仲有啲杏仁碎片增加口感!略嫌紅豆蓉偏甜同埋蕨餅雪得有啲硬🫢🍨🫘Injeolmi Bingsu $85(4.5/5)冰底一樣好綿好幼☃️好多黃豆粉系面,食到底都仲有💕而且豆味好香濃,倒入煉奶一齊食更加好味🤩不過蕨餅比較細粒同埋份量唔多。
🍈Melon Bingsu $89(4.8/5)
Melon Bingsu

Green tea Bingsu

🍨🫘Injeolmi Bingsu $85(4.5/5)
Injeolmi Bingsu
2022-05-11
Melon Bingsu
Green tea Bingsu
Injeolmi Bingsu
2022-05-03 133 瀏覽
這是一間韓式甜品店,最出名的是外觀精緻的巨型馬卡龍,有很多不同款式的味道,想知道馬卡龍好不好吃可以觀看其他朋友仔的食評。我今次介紹另一種精緻甜點—朱古力麻糬年糕 $28 外面是煙煙韌韌的糯米皮,餡料是朱古力雪糕+朱古力。因為用了苦甜朱古力,再加上苦朱古力粉,味道剛剛好,不會甜到膩也不會苦到涩。雖然有點貴,但夏天熱辣辣的天氣,食一粒已經涼快多了。不喜歡朱古力味的朋友仔,可以試下栗子味,相信也是幾好味的。P.S. 店內設有座位,以白色為主,同甜點一起打卡,一定很漂亮的!
我今次介紹另一種精緻甜點—朱古力麻糬年糕 $28
外面是煙煙韌韌的糯米皮,餡料是朱古力雪糕+朱古力。

雖然有點貴,但夏天熱辣辣的天氣,食一粒已經涼快多了。

不喜歡朱古力味的朋友仔,可以試下栗子味,相信也是幾好味的。

2022-04-24
2022-04-26 154 瀏覽
#pb食在尖沙咀韓式厚身馬卡龍🇰🇷New Cafe Alert 🚨✨第一次係香港見到呢款韓式厚身馬卡龍 粒粒都色彩繽紛🥰 佢之前只做外賣 最近可以堂食返啦😋 果次咁岩經過 於是就買幾粒試下😍 本身擔心佢會好甜、好漏 點知佢冇傳統馬卡龍咁冇甜👍🏻 而且佢仲用左燕麥奶整中間嘅餡 感覺比較健康(呃下自己先~)🤪.主打嘅5cm厚馬卡龍有十幾種味選擇 每一粒都獨立包裝 價錢一粒$35、三粒$100😋價錢唔算平 不過貪得意試下都ok嘅🤪 除左馬卡龍 佢仲有刨冰、蜂蜜三文治、其他飲品👍🏻🔹Earl Grey Milk Tea🧉其中一款推介🤪 不過對於伯爵茶控有少少失望😐 伯爵奶茶味唔算濃 但係又唔甜 總之食落唔重味🙈 係食多幾啖先食到伯爵奶茶味 不過都係好淡🥺🔹Matcha Brownie🍵推介❤️ 抹茶呢款反而夠濃👍🏻 中間有一層抹茶醬 另外仲有一舊抹茶Brownies 口感幾豐富😋 咬落去有滿滿抹茶味😍🔹Strawberry Yogurt 🍓呢款都唔錯😋 士多啤梨唔係藥水味好假果種 仲會食到乳酪味😍 整體味道唔會過酸👍🏻.整體✨ 厚厚嘅馬卡龍打卡一流 味道比想像中冇咁甜、冇咁漏🥰 下次會想試埋刨冰
#pb食在尖沙咀
韓式厚身馬卡龍🇰🇷
New Cafe Alert 🚨✨
🔹Earl Grey Milk Tea🧉
🔹Matcha Brownie🍵
🔹Strawberry Yogurt 🍓
整體✨ 厚厚嘅馬卡龍打卡一流 味道比想像中冇咁甜、冇咁漏🥰 下次會想試埋刨冰、蜂蜜三文治等😋 尖沙咀食甜品又多一個選擇👍🏻

JuniJib Dessert
尖沙咀加拿分道33-35A號發利大廈地下
2022-04-21 162 瀏覽
最近尖沙咀開咗一間人氣韓國甜品店,主打極厚Macarons更係韓國直送,吸引唔少少女們打卡📸Macarons 💲100/3件有超過20款口味,每一款都相當吸引精緻。眾所周知,馬卡龍全都係糖粉加杏仁粉製造,每一舊都卡路里極高,但JuniJib Dessert的馬卡龍比一般Macarons沒那麼甜,夾心餡用上相對健怡輕盈的燕麥奶油,邪惡得來相對地健康😍😍格雷伯爵奶茶(🌟90.43/100)本身小編就好鍾意食伯爵茶嘅甜品,見到即刻買來試下,外層酥脆,內層燕麥奶油口感厚實,食到淡淡的伯爵茶香,但係奶茶味就冇乜。好傷心💔見人哋鋪IG呢款外型好靚,但點解今次冇造型🥲米脆拿鐵(🌟92.66/100)鍾意飲咖啡嘅人一定會大愛,咬落去已經食到濃烈嘅咖啡香,而且脆米增加口感,齒頰留香桃子乳酪(🌟93.26/100)食落去好Flash,中間仲有粒粒桃子果肉,而且乳酪味濃郁,感覺上減少膩嘅感覺,相對地冇咁邪惡

Macarons 💲100/3件

格雷伯爵奶茶(🌟90.43/100)

米脆拿鐵(🌟92.66/100)

桃子乳酪(🌟93.26/100)