2023-07-02
我和朋友喜愛食韓國菜,今次打算來到黃埔覓食,享受美食的情趣,上網看見「K-Palace」,多款佳餚受顧客喜愛,於是過來品嚐一番。餐廳韓國人主理,職員是韓國人,正宗韓國菜,洋溢著韓式風味,環境雅緻舒適,佈置和擺設十分美觀,播住Kpop的流行歌,員工服務態度良好。前菜幾款韓式小食做前菜,泡菜、芽菜同黑豆,三樣都爽口,滿載的味道清新。醬油蟹飯醬油蟹由韓國大廚主理,香港最抵食,賣相吸引我的視線,正宗地道醬油蟹好大隻,蟹蓋上面多蟹膏,醬油鹹中帶甜,仲有碗紫菜飯,加入紫菜飯量落去撈嚟食,彈牙豐盈,口感細膩,仍然保留了誘人的味道,味覺和口感湧現出來。無骨半半炸原味及甜酸我喜歡原味,朋友喜歡甜酸味,炸雞肉無骨,外層脆卜卜,食落啖啖肉,肉質鮮嫰,炸漿唔厚,不會有油膩感,滿載的味道清新,恰到好處,充滿優雅不膩的滋味。汽水另外,選了二款汽水,令人心曠神怡,喝後在喉嚨徘徊片刻,非常止渴。K-Palace(紅磡)地址:紅磡民泰街41-47號黃埔新邨安榮樓地下D號舖
前菜
醬油蟹飯
無骨半半炸原味及甜酸
汽水
K-Palace(紅磡)
地址:紅磡民泰街41-47號黃埔新邨安榮樓地下D號舖