2023-07-01 54 瀏覽
通常只有2種原因我會寫食評:一係中伏;一係驚喜!早2日同朋友慶祝生日,以往如果食西餐多數都係選擇中環嘅Fine Dining。今次其中一位朋友提議去KAKU因為之前食過好好味,屬於西餐+日料Fusion,而且酒又好飲。地點唔係好Prime嘅Area(喺土瓜灣新樓盤「啟岸」樓下)。入到去環境舒適,有Outdoor位置幾Chill。朋友大力推薦當然好期待嘢食。我地點咗2個$9xx嘅2人Set。食物好靚,非常instagrammable! 我地點唔同嘅Starters & Main Course想試多幾款。Starter個帶子,Tuna紅蝦 Tartar特別出色👍🏻 因為我唔食油甘魚刺身,所以無食,朋友話刺身夠厚超新鮮。Main course個龍蝦烏冬&鮑魚沾麵超級好味;特別係個鮑魚沾麵,點嘅醬湯好濃蟹膏味。海鮮釜飯有海膽帶子大蝦魷魚三文魚籽,好足料!我覺得個飯可以濃味多小小(本人食得好鹹🤣)。服務一流,絕對好過好多城中唔食佢Sell嘅Topup白松露Caviar 就唔會俾好面色你睇嘅所謂Fine Dining!今次係一個好好嘅例子of “Never judge a book by its
通常只有2種原因我會寫食評:一係中伏;一係驚喜!
今次係一個好好嘅例子of “Never judge a book by its cover >> Never judge a bistro by its location” 🤣🤣🤣

THANK U KAKU 👍🏻

2023-06-29
慶祝紀念
生日
  • 海膽蟹肉龍蝦汁意粉
  • 日式柚子汁北海道帶子配日本冰菜沙律
2023-06-22 774 瀏覽
💕要搵間餐廳坐得舒服😌又可以嘆吓咖啡☕️呢間都係一間唔錯嘅選擇✅餐廳裝修簡約得來又好chill❤️側邊仲有好大塊嘅玻璃🪟天氣好太陽曬入嚟嘅時候 ☀️感覺真係好舒服呢👍餐廳服務仲超有水準👍一定唔會令你失望💯🥖意大利芝士麵包配紫菜牛油招牌菜🌈自家製嘅麵包真係特別軟熟又好食🤤配埋佢哋自家製嘅紫菜牛油🧈冇得彈💯🥦忌廉西蘭花湯🌈真材實料嘅忌廉西蘭花湯🔥口感好濃郁又唔會漏👍🥗和風沙律藜麥🌈和風嘅沙律算係好大份😋加埋藜麥就夠晒健康啦✅🦞龍蝦汁烤虎蝦扁意粉 $188🌈呢個超正呀🤤啲扁意粉索晒啲龍蝦汁🦞龍蝦汁香中帶鮮甜嘅味道✅每一條意粉都均勻地沾滿醬汁🍝虎蝦又爽口又大隻💯欣賞佢哋仲拆哂蝦殼👍食嘅時候就啖啖肉又係彈牙🥳🥳好讚喔👍👍🐷日式生薑燒䐁肉鵪鶉蛋釜飯 $188🌈呢個日式生薑燒䐁肉鵪鶉蛋釜飯淨係睇佢個presentation已經贏晒💯份量多都不特只😋由佢哋無生薑開始🤤去到食啖豚肉同埋鵪鶉蛋🥚全部都好有驚喜✅呢個整體係滿分💯超級推介🥳🥳☕️House Blend - Brazil +$25🌈呢杯手沖巴士西咖啡味道有少少甜同埋微酸☕️屬於易入口嘅酸度咖啡🔥喜歡呢💕☕️House Blend - Columbia +$

🥖意大利芝士麵包配紫菜牛油招牌菜

🦞龍蝦汁烤虎蝦扁意粉 $188

🐷日式生薑燒䐁肉鵪鶉蛋釜飯 $188

☕️House Blend - Brazil +$25

☕️House Blend - Columbia +$25

🌈哥倫比亞咖啡柔滑嘅口感👍酸中帶甘💯低度苦味💯加埋佢獨有嘅酸味、醇味同埋香味✅唔錯👍
  • 龍蝦汁烤虎蝦扁意粉
  • House Blend - Brazil
2023-06-20 51 瀏覽
黎到土瓜灣嘅啟岸巷子,亮燈嘅日式燈籠,打卡一流!呢度匯集左有好多唔同特色嘅餐廳,今日揀左日西 fusion嘅Kaku,呢間餐廳係用前米之蓮法國廚師團隊,亦有品酒師及唎酒師駐場,可以好好chill下!Dinner Tasting Menu $538包Daily Soup、Bread、1個Starter、1個Main仲有甜品!👉🏻泡菜海膽明太子芝士飯波非常有驚喜,4粒波波,海膽鋪面,好鮮好creamy,用爽脆紫菜包住飯波,一咬就有唔同嘅味道散發,有泡菜嘅微辣加埋芝士嘅濃郁,口感非常豐富!👉🏻特盛海鮮釜飯好香濃,材料有海膽、帶子、蝦、三文魚籽同魷魚!各種海鮮嘅味道交織,好足料,而日本米粒粒分明,亦好入味!👉🏻紅絲絨蛋糕紅白色相間,賣相好靚,最中意就係個奶油芝士,質感厚實濃郁,令人難以抗拒!👉🏻西蘭花忌廉湯清新,口感順滑,配鬆軟芝士餐包+海苔牛油,好開胃!👉🏻Japanese Matcha Highball $68結合左日本威士忌、柚子、蜂蜜、抹茶同蘇打水嘅Japanese classic cocktail,淡淡嘅抹茶酒香,口感清涼,有令人愉悅嘅味道!

Dinner Tasting Menu $538

👉🏻泡菜海膽明太子芝士飯波

👉🏻特盛海鮮釜飯

👉🏻紅絲絨蛋糕

👉🏻西蘭花忌廉湯
清新,口感順滑,配鬆軟芝士餐包+海苔牛油,好開胃!

一到假日,市區有質素嘅餐廳都輪候需時,人頭湧湧,想搵一間價錢合理嘅餐廳舒舒服服chill下都唔容易!今次比我搵到一間位於土瓜灣嘅西日fusion餐廳,夜晚食fining Dining。但係我哋今次日頭食飯,咁就揀左價錢相宜嘅lunch set ,性價比都幾高,坐得幾舒服。——-LUNCH MENU——-🍄是日餐湯 or Salad餐湯是🥣忌廉椰菜湯🥣順滑,椰菜味道好突出!如果不選擇餐湯,可以選擇黑醋藜麥沙律,加入藜麥後的沙律🥗口感十足,十分醒胃。🍄自家製的金黃的芝士餐包芝士餐包芝士香味馥郁,配上海苔牛油見心思!🍄Drink自選兩杯飲品,推介大家選擇花茶,清香解膩!🍄烤伊比利亞豬鞍配檸檬牛油汁$248豬的後腿部分,口感更加爽脆!烤至約7成熟,口感嫩滑,牛油和檸檬清新解膩,啖啖肉而不失清新的風味!🍄烤春雞配香烤雜菜 $158賣相已經10分吸引!烤至金黃色!肉質不錯,細緻!雜菜同樣吸引,有薯仔🥔同埋秋葵,顏色夠colorful,而且好Juicy又有營養

——-LUNCH MENU——-
🍄是日餐湯 or Salad

🍄自家製的金黃的芝士餐包
芝士餐包芝士香味馥郁,配上海苔牛油見心思!

🍄Drink
自選兩杯飲品,推介大家選擇花茶,清香解膩!

🍄烤伊比利亞豬鞍配檸檬牛油汁$248

🍄烤春雞配香烤雜菜 $158
2023-06-12 664 瀏覽
✨假日好去處 土瓜灣高質Fusion菜✨.自從屯馬綫開通後,去土瓜灣真的方便了不少!假日中午就跟友人去到位於土瓜灣啟岸的 #Kaku 用膳,距離土瓜灣站都不到10分鐘的路程十分方便✨餐廳空間感大,採光度十足,食物亦有水準,很適合跟朋友閑聊,享受一個舒適的weekend♪.餐廳於Weekend也有Lunch set,真的頗划算🤍理所當然我們也叫了Lunch Set,包括了是日餐湯、沙律、麵包及飲品~.▫️是日餐湯(7.5/10)▫️沙律(7/10)▫️麵包 (8.5/10)餐湯是白湯,有香濃忌廉味,濃稠度適中不會膩;沙律配上醋汁很開胃;還有絕不能錯過的意大利麵包,軟熟得令我覺得是新鮮出爐,再配上旁邊特製的海苔牛油,真是十分美味出色🍞至於飲品則升級至特飲🍹 (文未再介紹).▫️香烤鱸魚配龍蝦汁、藜麥、茴香沙 $158 (7.5/10)鱸魚被烤香,魚肉外脆內細膩,毫無腥味而且無骨很加分,再配上鮮甜的龍蝦汁很讚❤️另有super food之稱的藜麥作為澱粉,嚼勁十足;而茴香更令整道菜更平衝清新 ෆ ̖́-.▫️龍蝦汁烤虎蝦扁意粉 $188 (7.5/10)龍蝦汁份量剛好,令每條扁意粉都掛汁,味濃得不會令人口
✨假日好去處 土瓜灣高質Fusion菜✨
▫️是日餐湯(7.5/10)
▫️沙律(7/10)
▫️麵包 (8.5/10)
餐湯是白湯,有香濃忌廉味,濃稠度適中不會膩;
沙律配上醋汁很開胃;
至於飲品則升級至特飲🍹 (文未再介紹)

▫️龍蝦汁烤虎蝦扁意粉 $188 (7.5/10)

龍蝦汁份量剛好,令每條扁意粉都掛汁,味濃得不會令人口渴的濃郁鮮香🥰即使口味偏清淡的我都很喜歡這個龍蝦汁;再配上啖啖肉及肉質彈牙的虎蝦令人滿足ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)
▫️Dragon Fruit Apple Banana +$38 (8/10)
▫️Avocado Apple Banana +$38 (8/10)

由於我不愛額外加糖的水果汁,詢問下得知餐廳所有水果汁原本都不會另加糖,只會加入水果跟豆乳,果然真材實料💕兩杯都不但有水果原有的清甜味道,並充滿纖維感,美味飽肚又健康٩( ´ω` )و
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

❣️𝗞𝗔𝗞𝗨❣️位於土瓜灣,由米之蓮前法國廚師團隊主理。環境優雅浪漫,是情侶或朋友聚餐首選。以日西fusion為主,融合精緻的烹調技術與創新製作,讓食客享受前所未有的味覺體驗。 𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥 👍 特盛海鮮釜飯 選用上好日本米,加上新鮮海膽、蝦、三文魚籽、魷魚等海洋珍品。米飯入口即化,海鮮彈牙爽脆香甜,口感豐富。 👍 龍蝦烏冬 原隻新鮮龍蝦燉製於豆乳烏冬湯底,加入葱油點綴。龍蝦肉質爽口彈牙、烏冬滑嫩,二者味覺層次豐富,浪漫暖胃。 📍KAKU 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓11號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥

👍 特盛海鮮釜飯

👍 龍蝦烏冬

📍KAKU
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓11號舖
  • 特盛海鮮釜飯
👍🏻 香茅金橘檸檬油甘魚刺身嚟自日本豐洲嘅油甘魚 肥美新鮮 充滿光澤💕入口鮮甜味美 魚油好香 搭配旁邊被金橘檸檬汁醃製過嘅海藻 非常開胃👍🏻 松露牛油牛肝菌雞卷步出餐廳之後已經心心念念嘅一道菜☺️上面刨咗新鮮澳洲黑松露片 散發出淡淡松露香!雞卷外層十分香脆 而且唔油膩 用咗阿波美雞肉 肉質較紮實 入面包咗少許藍芝士🧀又唔會搶到風頭 牛肝菌醬味道濃郁 係我最愛嘅菜式!👍🏻 鮑魚蟹肉沾麵上面嘅鮑魚好有睇頭 入口嫩滑🫶🏻沾烏冬真係第一次嘗試 醬汁充滿蟹肉鮮味 而上面仲有櫻花蝦🦐多種海鮮配搭 鮮上加鮮👍🏻 士多啤梨夾心巴斯克芝士蛋糕巴斯克芝士蛋糕係餐廳與Soalgood 合作的 蛋糕充滿芝士香味🤗配埋中間嘅士多啤梨夾心 令整個蛋糕味道更有層次😉非常特別👍🏻 熱情果梳打冰冰涼涼嘅梳打 配上熱情果嘅味道 非常清新 最適合夏天飲用🤤👍🏻 玫瑰荔枝梳打玫瑰荔枝味道比較清爽 飲到香濃嘅荔枝味 值得一試🤗注意事項⚠️- 餐廳有提供Dinner tasting meau 比較抵食
👍🏻 香茅金橘檸檬油甘魚刺身

👍🏻 松露牛油牛肝菌雞卷

👍🏻 鮑魚蟹肉沾麵

👍🏻 士多啤梨夾心巴斯克芝士蛋糕

👍🏻 熱情果梳打

👍🏻 玫瑰荔枝梳打
玫瑰荔枝味道比較清爽 飲到香濃嘅荔枝味 值得一試🤗

注意事項⚠️
上次試過啟岸一間西班牙餐廳,有驚喜,所以今次試下d新野,餐廳都寬敞舒適,我們4人叫左2個二人晚餐,食物賣相靚,幾精緻,味道唔錯。個海鮮飯係餐廳推介,好食又大份。其他前菜同甜品都好味。甜品d蛋糕可以細件d, 因為係cheese cake食唔晒
個海鮮飯係餐廳推介,好食又大份。
其他前菜同甜品都好味。
甜品d蛋糕可以細件d, 因為係cheese cake食唔晒

2023-06-04 130 瀏覽
尋找周年飯餐廳,一直猶豫於Kaku定 Rosewood Bayfare, 大部分人既偏都會揀座落位置view好既Rosewood, 總之酒店就係最好的咁..但Kaku 成了我最終選擇,主要係佢既食物相🥘令人相當期待😊,而我深信同行嗰個一定會鍾意❤️Kaku 環境及座位分布其實都不錯,有空間感而感亦都相當舒服😌我地揀左二人套餐,想打少兩行skip 左個湯唔講,但佢個包同湯又確實非常好👍🏻食頭盤係「香茅柑橘檸檬油甘魚刺身」佢個刺身好新鮮,配合自家制既柚子粒(形狀同西米一樣)放向個面度,甜甜酸酸令個魚更鮮另一頭盤係「日本和歌山蕃茄蟹肉米餅」咦款係想嚟Kaku 其中一度期待既菜~ 個蟹肉超甜,可能配咗日本🇯🇵蕃茄?!?日本蕃茄既甜度融合落蟹肉度,令到蟹肉更鮮甜,再加落個脆脆度,一流🤭主菜係「松露牛油牛肝菌雞肉卷」松露好香,個雞食落去超嫩,外皮香脆😋另一主菜「特盛海鮮釜飯(日本米使用)」咦款係另一度期待既菜,個日本🇯🇵飯,用咗濃濃既龍蝦🦞上湯,再加上新鮮海鮮同海膽鋪面,個飯濃濃龍蝦🦞味,相當好食🤤最後,當然唔少得既甜品🍮整體來講,度度菜都一流,環境空間感令人舒服😌,fine dinning 嚟講,

頭盤係「香茅柑橘檸檬油甘魚刺身

香茅柑橘檸檬油甘魚刺身

另一頭盤係「日本和歌山蕃茄蟹肉米餅」

日本和歌山蕃茄蟹肉米餅

主菜係「松露牛油牛肝菌雞肉卷」

松露好香,個雞食落去超嫩,外皮香脆😋

松露牛油牛肝菌雞肉卷

另一主菜「特盛海鮮釜飯(日本米使用)」

特盛海鮮釜飯

最後,當然唔少得既甜品🍮

整體來講,度度菜都一流,環境空間感令人舒服😌,fine dinning 嚟講,價錢物超所值😙

香茅柑橘檸檬油甘魚刺身
日本和歌山蕃茄蟹肉米餅
2023-06-01 85 瀏覽
這間餐廳位於土瓜灣的啟岸,主打精緻的西日Fusion菜式,採用半開放式的設計,搭配木質裝潢與墨牛油果綠家具,氣氛悠閒又優雅,設有品酒師及唎酒師駐場。龍蝦烏冬 - $288拆出肥美飽滿的波士頓龍蝦肉,鮮嫩彈牙,龍蝦鉗更是啖啖肉;煙煙韌韌的稻庭烏冬爽滑彈牙,吸滿清香的蔥油及豆乳醬汁,爽脆的櫻花蝦增添香氣。特盛海鮮釜飯 - $248鋪滿多款時令空運的海鮮及刺身。橙黃色的海膽有著豐腴的甘甜,入口嫩滑鮮美;雪白肉厚的帶子鮮甜多汁;香煎大蝦及魷魚爽滑彈牙;釜飯更選用粒粒分明、圓潤的日本米,吸收飽滿高湯後介乎軟硬之間煙煙韌韌,一粒粒三文魚籽提鮮。是日甜品 - $48是日為紐約芝士蛋糕,質地綿密細滑,有著濃郁的芝士味,酥脆的餅底正好解膩。

龍蝦烏冬 - $288

特盛海鮮釜飯 - $248
是日甜品
是日甜品

是日甜品 - $48
2023-05-31
2023-05-31 69 瀏覽
朋友介紹一間喺土瓜灣嘅日西fusion菜,餐廳請左前米芝蓮法國廚師師團隊,今晚特登去試吓。環境好寬敞,座位係綠色嘅sofa/凳,坐落去好舒服。是日餐湯&麵包椰菜花湯順滑濃郁,感覺好健康,意大利芝士麵包微烤先上枱,入口軟綿綿,紫菜牛油質感軟滑細緻。金槍魚紅蝦他他西米脆脆呈鮮粉紅色,賣相已經令人食慾大增,金槍魚同埋紅蝦粒鮮味十足,配埋西米脆脆一齊食,層次感豐富。松露牛油牛肝菌雞肉卷雞肉卷外皮香脆之餘雞肉保持鮮嫩多汁,伴碟仲有矜貴黑松露片,加埋牛肝菌蓉、cep cream調味,令菜式味道昇華。特盛海鮮釜飯釜飯用嘅煲仔保溫,食到最尾都會食到熱辣辣嘅飯,特地用上日本米,口感特別煙韌軟糯,飯上面海鮮非常豐富,有鮮味既海膽,大大隻兼爽口既蝦,大大粒三文魚籽,嫩脆既魷魚,份量足。紅絲絨蛋糕鮮艷嘅顏色非常吸引,入口絲滑輕盈,仲有濃郁嘅忌廉芝士味。

是日餐湯&麵包
意大利芝士麵包、椰菜花湯

紅絲絨蛋糕
鮮艷嘅顏色非常吸引,入口絲滑輕盈,仲有濃郁嘅忌廉芝士味。
2023-05-30
意大利芝士麵包、椰菜花湯
紅絲絨蛋糕
🪵進入餐廳,會被舒適雅緻的環境所吸引。這家餐廳以日本為主的亞洲時令食材為主,並採用西式烹調方法製作,呈現出精緻的西日𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧菜式。🌳~𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝒎𝒆𝒏𝒖~❥ 𝑫𝒂𝒊𝒍𝒚 𝑺𝒐𝒖𝒑 • 是日餐湯🥣❥ 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 • 沙律🥗❥ 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅 • 麪包🍞 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌 • 飲品🍵上菜前先黎餐湯忌廉椰菜湯和黑醋藜麥沙律,十分開胃醒胃再來一個他們自家製的金黃的芝士餐包配上海苔牛油,挺不錯,芝士香味好出❥ 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒅 𝑰𝒃𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑹𝒂𝒄𝒌 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑩𝒖𝒕𝒕𝒆𝒓 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆 烤伊比利亞豬胺配檸檬牛油汁 ($𝟐𝟒𝟖)❥ 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑻𝒊𝒈𝒆𝒓 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 𝑳𝒊𝒏𝒈𝒖𝒊𝒏𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆 龍蝦汁烤虎蝦扁意粉($𝟏𝟖𝟖)❥ 𝑷𝒖𝒓𝒑𝒍𝒆 𝑹𝒐𝒔𝒆 𝑩𝒖𝒅𝒔 紫玫瑰花茶🌹❥ 𝑯𝒂𝒘𝒂𝒊𝒊 𝑪𝒐𝒄𝒌𝒕𝒂𝒊𝒍 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 夏威夷果粒茶🍊店員極力推介下選擇了烤伊比利亞豬胺🐖豬胺是豬的後腿部分,肉質比一般豬肉更為優質,口感也更加爽脆。🧡🔥這道菜的烤法經過精心調整,烤到𝟕成熟,保持了豬肉的嫩滑口感,同時也帶出了牛油和檸檬的清新風味。

~𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝒎𝒆𝒏𝒖~

❥ 𝑫𝒂𝒊𝒍𝒚 𝑺𝒐𝒖𝒑 • 是日餐湯🥣
❥ 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 • 沙律🥗
❥ 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅 • 麪包🍞 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌 • 飲品🍵

上菜前先黎餐湯忌廉椰菜湯和黑醋藜麥沙律,十分開胃醒胃
再來一個他們自家製的金黃的芝士餐包
配上海苔牛油,挺不錯,芝士香味好出

烤伊比利亞豬胺配檸檬牛油汁 ($𝟐𝟒𝟖)

龍蝦汁烤虎蝦扁意粉($𝟏𝟖𝟖)

❥ 𝑷𝒖𝒓𝒑𝒍𝒆 𝑹𝒐𝒔𝒆 𝑩𝒖𝒅𝒔
紫玫瑰花茶🌹

❥ 𝑯𝒂𝒘𝒂𝒊𝒊 𝑪𝒐𝒄𝒌𝒕𝒂𝒊𝒍 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕
夏威夷果粒茶🍊

店員極力推介下選擇了烤伊比利亞豬胺🐖
每一口都能感受到豬肉的鮮美和檸檬牛油汁的奇妙搭配,啖啖肉十分滿足
肉食愛好者必𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫~•ू(ᵒ̴̶̷᷄ωᵒ̴̶̷᷅*•ू) )੭ु⁾⁾

另一道主菜是龍蝦汁烤虎蝦扁意粉🍝
這道菜的精髓在於龍蝦汁,汁料非常濃郁,讓人一口就能感受到龍蝦的鮮美味道🦞
此外,扁意粉的口感彈牙,而烤過的虎蝦也十分鮮嫩,搭配上龍蝦汁更是美味,完美地融合了整道菜的風味。(ृ ´͈ ᵕ `͈ ृ )ु

還有餐後飲品
💜紫玫瑰花茶清香怡人,口感柔和ε(*´・ω・)з

🌺夏威夷果粒茶則較清新,帶有淡淡的果香和茶香(´∀`*)

這家土瓜灣精緻休閑西日餐廳的菜色精緻、環境舒適、服務周到,整體的用餐體驗不錯🥰

📍 𝐊𝐀𝐊𝐔 (土瓜灣)
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓

#eatwithkeikei #KAKU #土瓜灣
#sweetiedaily_tokwawan

• 龍蝦汁烤虎蝦扁意粉
2023-05-28 43 瀏覽
朋友介紹的情調餐廳位於土瓜灣的Kaku以西日fusion為主打每道菜式都有驚喜Tuna & Red Prawn Tartare金槍魚紅蝦他他配西米脆脆賣相十分精緻,每口都鮮味十足師傅調味令鮮甜味更明顯Abalone Crab Tsukemen很雅緻的蟹肉鮑魚沾麵用上特濃蟹湯,並添加昆布熬製Q彈烏冬都沾上湯汁,咸鮮美味鮑魚軟腍有彈性,如果有兩隻會更開心Deluxe Seafood Kamameshi餐廳人氣菜式,賣相相當吸引放滿海膽、蝦、魷魚同三文魚籽下面是以龍蝦汁製成的燴飯很有驚喜的釜飯
朋友介紹的情調餐廳
位於土瓜灣的Kaku
以西日fusion為主打
每道菜式都有驚喜

Tuna & Red Prawn Tartare
金槍魚紅蝦他他配西米脆脆
賣相十分精緻,每口都鮮味十足
師傅調味令鮮甜味更明顯

Abalone Crab Tsukemen
很雅緻的蟹肉鮑魚沾麵
用上特濃蟹湯,並添加昆布熬製
Q彈烏冬都沾上湯汁,咸鮮美味
鮑魚軟腍有彈性,如果有兩隻會更開心

Deluxe Seafood Kamameshi
餐廳人氣菜式,賣相相當吸引
放滿海膽、蝦、魷魚同三文魚籽
下面是以龍蝦汁製成的燴飯
很有驚喜的釜飯
2023-05-21 53 瀏覽
🚩 KAKU今次嚟我好少開發嘅地圖—土瓜灣🤭朋友推薦我一定要過嚟食呢間餐廳✨餐廳裝修偏輕奢風,都幾啱過嚟食嘢順便打卡影相㗎〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈鮑魚蟹肉沾麵 $228烏冬麵代替日式拉麵麵面鋪滿櫻花蝦同一隻灸燒過嘅鮑魚個人認為櫻花蝦係不可或缺嘅一個部份成個沾麵有一種海鮮嘅香氣都係因為佢沾麵湯底用咗鰹魚同蟹肉熬製,裏面真係有超多蟹肉平時出面食嘅沾麵可能會覺得好濃味,依款就係行鮮甜路線🤤🌈特盛海鮮釜飯 $248餐廳名物‼️釜飯鋪滿三文魚子,海膽,魷魚同埋兩隻大蝦飯又輕輕調味,不過主要都係靠三文魚子嘅鹹味作調味一開始以為呢啲gimmick菜式份量好少但其實個容器都幾深下非常值得一試🥳🌈 NewYork cheesecake $48芝士蛋糕口感綿密,甜度適中餅底壓得都好實唔會鬆鬆散散
🚩 KAKU

🌈鮑魚蟹肉沾麵 $228
烏冬麵代替日式拉麵
麵面鋪滿櫻花蝦同一隻灸燒過嘅鮑魚
個人認為櫻花蝦係不可或缺嘅一個部份
成個沾麵有一種海鮮嘅香氣都係因為佢
沾麵湯底用咗鰹魚同蟹肉熬製,裏面真係有超多蟹肉
平時出面食嘅沾麵可能會覺得好濃味,依款就係行鮮甜路線🤤

🌈特盛海鮮釜飯 $248
餐廳名物‼️
釜飯鋪滿三文魚子,海膽,魷魚同埋兩隻大蝦
飯又輕輕調味,不過主要都係靠三文魚子嘅鹹味作調味
一開始以為呢啲gimmick菜式份量好少
但其實個容器都幾深下
非常值得一試🥳

🌈 NewYork cheesecake $48
芝士蛋糕口感綿密,甜度適中
餅底壓得都好實唔會鬆鬆散散
2023-05-20 58 瀏覽
食材好新鮮、魚子海膽配飯真係一絕、餐廳嘅環境好優雅,啲份量都好大。櫻花蝦鮑魚沾面,湯底好鮮海鮮味,配埋面一齊食真係好正,呢個湯唔會油膩,好食👍食完飯加埋個甜品紐約芝士餅,香濃嘅芝士味,令你越食越開胃。