2018-05-21 116 瀏覽
今日又黎到港島,又係覓食既好機會,我以前係鰂魚涌返過part time,所以都知道邊到會有野食,行到黎健威坊咁就多d野揀。不過食飯時間就真係去到邊到都好多人,呢到既譚仔永遠都咁多人等。而我就去左食Kim spoon, 都要等下位,不過唔使等咁耐。入到去坐,一見到有一大兜泡菜,就已經心心眼。黎到呢到最想食韓燒,不過今次lunch time時間有限,就食住lunch set先。我就叫左個鐵板泡菜豬肉食,再要埋熱蘆薈茶都唔使加錢。鐵板飯好足料,好多配菜,而且泡菜豬肉都抄得好入味,泡菜真係韓國菜既精華!不過我個人認為食鐵板餐都係飲凍野好d!
我就叫左個鐵板泡菜豬肉食,再要埋熱蘆薈茶都唔使加錢。
2018-05-12 151 瀏覽
點了牛肉雞肉雙併板燒飯,大大份,滿滿的。價錢唔算低,因為成$80食個午餐,但比足料算係咁,檯面又有泡菜任你吃。但味道方面真係唔算好食,醃料醬汁是由細食到大的快餐口味,好單一好寡,而且非常咸,送飯係好但似中學學生餐的質素。雞肉唔夠滑牛肉亦完全無肉味,所有味道都來自好咸的醬汁,呢款唔推介了。跟餐加左紫菜卷,味道合格但唔夠香味,記憶中食過好好味的應該有韓國麻油,但都比碟飯好食。見佢有BBQ的餐,可能會比呢類快餐的熟食好。跟餐有熱飲,點了紅棗水,味道都幾淡。整體係food court都未到的質素,但要加一同呢個價錢,認真唔建議食。
見佢有BBQ的餐,可能會比呢類快餐的熟食好。
跟餐有熱飲,點了紅棗水,味道都幾淡。

牛肉雞肉板燒飯
紫菜卷
之前經過見佢裝修緊就勁想快D開,點知今日去食....石煱飯:唯一可讚嘅係夠熱,沒爛飯,沒生米D餸淡而無味,肉就真係食唔出係牛定豬,食到成口渣飯圈: 一挾就散哂,呢個都係沒味道嘅唯一可讚係紫菜仲係脆嘅韓式辣雞: 全餐最有味道嘅一道菜,但真係唔辣,好普通,沒乜特別整體嚟講,好普通嘅韓式餐廳,如果呢餐喺food court 食嘅,我會覺得ok,但商場舖嘅就真係麻麻,唯一賣點係枱面嘅泡菜任食,而味道幾好,下次再去就不了
之前經過見佢裝修緊就勁想快D開,點知今日去食....

石煱飯:唯一可讚嘅係夠熱,沒爛飯,沒生米

D餸淡而無味
,肉就真係食唔出係牛定豬,食到成口渣

飯圈: 一挾就散哂,呢個都係沒味道嘅

唯一可讚係紫菜仲係脆嘅

,下次再去就不了
2018-04-22
2018-04-09 158 瀏覽
兒童餐太重味,order 左個燒肉二人蒞戉,份量夠4人女仔食~不過啲年糕太硬身,加上冷氣開得大,啲野食好快凍~服務中上~價錢唔算貴,如果啲野食淡啲,啲年糕軟身啲,就好好多
2018-04-02 101 瀏覽
出餐速度可以有待改善,叫咗個鐵板牛肉,等咗好耐都未到,同行者嗰碗麵都食完,都仲未到,飲品ok嘅,叫咗個蘋果柚子梳打,穩穩陣陣,每張枱面都備有泡菜任食,嚴格嚟講都不過不失啦。
青蘋果柚子梳打
泡菜豬肉麵
青蘋果柚子梳打
泡菜豬肉麵
  • 蘋果柚子梳打
2018-03-26 104 瀏覽
適逄吉之島日,與老公到Mega Box掃貨,好想吃暖泣泣的鍋物,韓國的石鍋是不二之選。Kim's Spoon除提供一般石鍋、飯麵和小食外,更有韓式烤肉。Kim's Spoon環境舒適,非常適合想坐得耐傾計的人。每枱枱面上已經備有一壺泡菜,可以自行添加。泡菜很易入口,味道亦佳。泡菜豬肉辣湯,配有滑滑的頭腐及香濃的湯頭,加一碗飯實在令人滿足。人蔘雞湯,雖然不夠正宗,但是作為港式人蔘雞湯亦不過不失。價錢不貴,質量ok,不錯選擇。

Kim's Spoon環境舒適,非常適合想坐得耐傾計的人。

泡菜豬肉辣湯

人蔘雞湯,雖然不夠正宗,但是作為港式人蔘雞湯亦不過不失。
人蔘雞湯

價錢不貴,質量ok,不錯選擇。
2018-03-02
泡菜豬肉辣湯
人蔘雞湯
係九龍灣工作嘅屋企人同草根講Kim's Spoon出左個新嘅韓燒4人餐 😜$550 for 4人量,即係一人唔需要$140,草根緊係第一時間試一試4人餐New Special Set for 4 ($550)—————————————————————▪️三式前菜 3 Side Dishes ▪️八爪魚沙律‧甜辣醬 Octopus Salad w/ Sweet Chill Sauce▪️韓式豬手 Braised Jokbal▪️韓式粉絲 Vermicelli▪️青口番茄湯鍋 Tomato Mussel Hot Pot▪️精選燒烤拼盤 BBQ Platter ▫️醬油鰻魚 Marinated Eel ▫️辣魷魚 Spicy Squid ▫️蝦 Prawn ▫️手切醃牛骨肉 Hand Carved Marinated Beef Short Rib ▫️醃雞肉 Marinated Chicken ▫️紐倫堡腸 Nurnberger Sausages ▪️生菜盤 Lettuce Platter▪️特式飲品4杯 4 Special Drink—————————————————————🍴一

4人餐
New Special Set for 4 ($550)

—————————————————————

3款都唔辣,鹹鹹甜甜好開胃😋
另外每枱仲有一罐泡菜任食🤞🏻不過味道都幾辣🌶
三式前菜

🍴八爪魚沙律🥗
八爪魚🐙新鮮,好便爽口,沙律有一大碗,等大家燒肉前清清口腔先~
八爪魚沙律

🍴青口番茄湯鍋🥘
青口有成8-10隻左右,番茄🍅湯帶點酸酸,係食燒肉前飲番碗湯,真係令人好開胃👅
青口番茄湯鍋

🍴韓式🐷豬手嘅豬皮有彈性👍🏻富膠質,而且又唔肥膩🤤,可惜豬手唔太入味😭需要要點下旁邊嘅醬,不過豬手份量頗多,4個女仔👯‍♀️真係唔多食得哂
韓式豬手

🍴韓式粉絲🍜
味道偏淡,有點油油的,較一般
韓式粉絲

🍴精選燒烤拼盤有醬油鰻魚、辣魷魚、蝦、手切醃牛骨肉、醃雞肉、紐倫堡腸😍一共6款材料,👩‍❤️‍👩草根特別中意鰻魚、辣魷魚🦑同紐倫堡腸。鰻魚柔軟入味,辣魷魚真係食到草根個口同胃著火🔥🔥🔥辣到不得了,🤣但又好過癮!魷魚入味又新鮮👍🏻另外,紐倫堡腸係濃味腸仔,皮又脆,都幾好!可惜其他肉類味道較為淡,要多加調味才可以啊🤔🤭
精選燒烤拼盤

成個餐未算好突出,算係不過不失啦~但以4人餐嚟講呢個價錢真係好抵,另外仲包4杯特飲🍹
如果要求唔高想平平地食韓燒都可以考慮一下😌
特飲
三式前菜
八爪魚沙律
青口番茄湯鍋
韓式豬手
  • 精選燒烤拼盤
2018-02-15 226 瀏覽
睇Megabox睇戲之前先醫肚,經過呢間韓國野又手痕痕想燒吓野。諗住叫個醃牛肉拼盤唔洗諗,點知好大份。有肥牛肉,牛骨肉,牛肉,牛肋肉,仲有蔬菜拼盤跟埋,有菇,紅洋蔥,冬菇,韓國年糕。我最中意包生菜食,可以減低油膩感。不過呢份2個人食真係多左d啦仲叫左雞蛋卷,入面係牛肉,當然唔少得醃蘿蔔絲,菠菜,青瓜絲等配料啦。整體黎講唔太正宗,質量一般啦,志在醫肚都唔錯既不過都要一讚有一大樽泡菜可以任夾,唔洗就住食吖。

整體黎講唔太正宗,質量一般啦,志在醫肚都唔錯既
不過都要一讚有一大樽泡菜可以任夾,唔洗就住食吖。
2018-02-10 138 瀏覽
一行6人開車去Megabox試依間韓餐~夜晚都唔算多人~唔洗等位~有免費泡菜提供可惜好鹹叫咗7樣加2杯咖啡~部隊鍋配麵、卡邦尼年糕、傳統石頭飯、忌廉汁鷄肉意大利麵、特選飯卷、炸物拼盤、人參雞湯、榛子咖啡x2部隊鍋個鍋太細~D湯一路煲一路彈出黎~唔小心熱親就真係冇仇報~個豆腐切都冇切半盒倒係鍋面~賣相差卡邦尼年糕份量少~白汁冇咩味~加上年糕略硬~一D汁味都冇傳統石頭飯簡咗豬肉~一黎即刻拌匀唔係會痴底~可惜韓式辣汁略少淡咗D忌廉汁好豐富~配紅青椒西蘭花~雞肉略煎過~意大利粉佔滿汁夠野味特選飯卷有蟹柳、青瓜、黃瓜、菜、甜蛋、甘荀~賣相色彩繽紛~味道還好炸物拼盤有炸蝦、炸餃子、炸雞、炸薯條~即叫即炸仲熱嘅人參雞湯參味濃~雞肉包住糯米~可以一路食雞一路飲湯補返下榛子咖啡甜到蓋晒D咖啡香味整體上樣樣都冇咩味~真係唔會有下次

卡邦尼年糕份量少~白汁冇咩味~加上年糕略硬~一D汁味都冇

炸物拼盤有炸蝦、炸餃子、炸雞、炸薯條~即叫即炸仲熱嘅

人參雞湯參味濃~雞肉包住糯米~可以一路食雞一路飲湯補返下

忌廉汁烤雞意大利麵
炸物拼盤
人參雞湯
2018-01-30 162 瀏覽
以后都吾去KIM'S Spoon. 今天12.16分下單三個set, 都湯鍋餐. 其中二個十多分鐘上了. 最后一個清湯的45分都未来. 肯定漏單, 催促了三次才上. 來了, 發現没加蛋的. 換呢又有排等. 没用, 以后吾来. 埋單, 簽卡收銀又黑面.
2018-01-24 152 瀏覽
一家人食飯當然要揀過個環境舒適,傾到計 嘅地方食飯啦!呢度係值得推介嘅! 六人座位,Car位黎,好闊落間舖頭唔太多人,唔會好嘈,好o岩食飯聚餐。食物方面叫咗幾個種類,BBQ牛肉拼盤有四款牛嘅唔同部位,肉質都唔錯,有牛味!另外仲叫左個BBQ豬肉拼盤,呢個拼盤值得推介烤豬肉好香好脆,夾埋生菜食冇咁漏。正炸物拼盤有四個種類: 炸雞,炸薯條,炸餃子同埋炸蝦。除咗炸餃子一般之外,其他三樣都幾好味,夠晒脆口!炸醬麵都唔錯,麵條煙韌,仲有兩粒餃子㖭!卡邦尼年糕--傳統韓國年糕,煙煙靭靭,好有咬口幾鍾意個牛骨湯,清清地又夠味,仲有四五舊厚切牛仔骨,都幾大嚿幾多肉又夠林
間舖頭唔太多人,唔會好嘈,好o岩食飯聚餐。

另外仲叫左個BBQ豬肉拼盤,呢個拼盤值得推介
烤豬肉好香好脆,夾埋生菜食冇咁漏。正

炸醬麵都唔錯,麵條煙韌,仲有兩粒餃子㖭!

卡邦尼年糕--傳統韓國年糕,煙煙靭靭,好有咬口

2018-01-21 71 瀏覽
環境有啲啲油煙味,但場內座位都多既有泡菜任夾叫左個鐵板牛肉飯,傳統石頭鍋飯鐵板牛肉飯牛肉份量都好多,男士們都一定夠晒飽,牛方面都唔錯,拌埋泡菜會更加惹味傳統石鍋飯,配料都好多有芽菜,蘿蔔絲,翠玉瓜,菠菜,牛肉加埋辣醬同泡菜,味道會更好再加上有少許飯焦總括黎講都唔錯既
環境有啲啲油煙味,
但場內座位都多既
有泡菜任夾
叫左個鐵板牛肉飯,傳統石頭鍋飯

鐵板牛肉飯
牛肉份量都好多,
男士們都一定夠晒飽,
牛方面都唔錯,拌埋泡菜會更加惹味

傳統石鍋飯,配料都好多
有芽菜,蘿蔔絲,翠玉瓜,菠菜,牛肉
加埋辣醬同泡菜,味道會更好
再加上有少許飯焦

總括黎講都唔錯既
2017-12-20 126 瀏覽
LUNCH見好耐無食過韓國菜,一於去HAPPY FRIDAY就去食..點知一食就唔會有下次... 餐廳入面其實都多台既, 但人手不夠, 要客人係外面等候入到去都見到好多空台. 如果要食石頭飯,,餐牌已經寫明要等20分鐘..咁今次就叫左泡菜豬肉粉絲拌飯...但一樣都係要等成20分鐘..仲要個粉絲同飯都係微暖...好失望...而味道都好一般, 份量係好多..女士們完全係食唔哂如果兩個女仔share食都夠~飲品都係不過不失,,普通柚子蜜。

餐廳入面其實都多台既, 但人手不夠, 要客人係外面等候
入到去都見到好多空台.

如果要食石頭飯,,餐牌已經寫明要等20分鐘..
咁今次就叫左泡菜豬肉粉絲拌飯...
但一樣都係要等成20分鐘..
仲要個粉絲同飯都係微暖...好失望...
而味道都好一般,
份量係好多..女士們完全係食唔哂
如果兩個女仔share食都夠~
飲品都係不過不失,,普通柚子蜜。
2017-12-01
10 分鐘 (堂食)
2017-10-06 140 瀏覽
行megabox 試試這間,一心去食辣海鮮豆腐鍋,但真的有點失望。賣相很不錯,料也豐富,但味道不似韓式,只是普通辣湯,還有點過咸,又沒有飯配,以這個價錢($98)實在不值。另叫了個兒童餐,飯很硬,硬得連成人也覺硬,要求更換,換了的好點,但仍是偏硬的。炒粉絲竟有點辣,小朋友是不能食辣的,餐廳竟沒注意這點。

2017-09-07 221 瀏覽
韓式雞肉炒粉絲🐔 $58好耐無食韓國野嚕😝每次食韓國野都要點炒粉絲🙊粉絲都幾入味又彈牙😆而且配料都幾多😍好中意個雞肉 好嫩滑🤤🤤呢個午市套餐包一杯韓式飲品🍹另外我地仲叫左個牛肉石頭飯🐮海鮮有機純豆腐辣湯🍲板燒雞肉飯加芝士🧀同以家推介既泡菜辣冷麵🔥味道都唔錯😋但個新既泡菜冷麵就麻麻地啦🙈唔夠醬汁所以味道好淡😛.
韓式雞肉炒粉絲🐔 $58