2017-08-26 248 瀏覽
朋友搬屋, 陪佢出MegaBox行下, 大熱天時, LUNCH梗係想食D醒胃野LA~~ 見到里間韓國餐廳就直衝入去.可能LUNCH時間, 附近OFFICE多, 坐滿晒人, 好彩佢地方大, 位置多~ 唔駛點等.待應送上餐牌及簡單的點菜紙, 唔算多選擇, 但一般的韓國料理都有齊見到夏日精選係我最鐘意食O既冷面, 梗係要試下LA!!講真有點兒失望, 單睇賣相OK, 但配料比較粗身, 面底好明顯係直接煮好就裝碗入雪櫃, 可以成餅面夾起, 好實, 好難揚開, 味道無特別調味, 只係落左好多韓式辣醬,  食到中途已經頂唔順..... 朋友就點左板燒牛肉飯, 上枱時還有"吱吱喳喳"聲, 好香, 感覺好吸引~~有少量配菜, 唔會太寡~可能我個面太濃味, 反而覺得佢O既牛肉岩岩好,  咸淡適中, 配飯一流!!跟餐+$4有凍韓國傳統茶總括黎講一般, 有機會再黎都係叫返正常野, 不過好整好食O既韓式冷面又真係唔易~~
朋友搬屋, 陪佢出MegaBox行下,

見到夏日精選係我最鐘意食O既冷面, 梗係要試下LA!!

講真有點兒失望,
單睇賣相OK, 但配料比較粗身,
泡菜辣冷面

朋友就點左板燒牛肉飯,
上枱時還有"吱吱喳喳"聲, 好香, 感覺好吸引~~
有少量配菜, 唔會太寡~
板燒牛肉飯

跟餐+$4有凍韓國傳統茶
凍韓國傳統茶

2017-08-24
2017-07-30 222 瀏覽
朋友介紹,跟風過嚟試試佢😬由於時間比較早,Megabox店人流好疏落而本人偏愛早吃晚餐,啱晒我👍🏼店子不小,裝潢簡潔舒適,我喜歡💞今日唔想食燒烤所以被安排坐梳化位。 桌上擺放泡菜任食,幾唔錯🤗先叫個牛肉紫菜卷 - 賣相不錯但還是覺得比韓國食到的稍遜。牛肉略為嚡口及飯卷質地有啲乾。接著是辣炒年糕 - 不太辣,年糕煙靱,好味😋至尊有機純豆腐辣湯 - 湯底對味,豆腐份量多,但所謂海鮮無乜味而且料唔多。$98沒有跟飯稍貴。甜辣炸雞 - 一大敗筆, 粉漿錯晒,厚而硬,雞無味,醬汁亦唔合格。$88真係唔值。自從去完韓國後愛上雪冰,又點嚟懷緬吓...製作需時,等咗15分鐘。$48細細碗,味道跟韓國有距離,無層次亦唔夠味。總括嚟講今次用餐體驗一般,或者下次試吓燒烤會唔會有驚喜😑
朋友介紹,跟風過嚟試試佢😬

店子不小,裝潢簡潔舒適,我喜歡💞

今日唔想食燒烤所以被安排坐梳化位。

桌上擺放泡菜任食,幾唔錯🤗

接著是辣炒年糕 - 不太辣,年糕煙靱,好味😋

自從去完韓國後愛上雪冰,又點嚟懷緬吓...

總括嚟講今次用餐體驗一般,或者下次試吓燒烤會唔會有驚喜😑
2017-07-29
2017-07-29 2098 瀏覽
Kim's Spoon 裝修新潮,地方闊落,全場播放韓國音樂,氣氛幾韓國。Kim's Spoon 有韓式燒烤同其他地道韓式食物,我今次無試燒烤,反而試佢哋其他韓式食物,佢地做得有七成似地道野,雖然個別食物做得麻麻,但其他嘅食物嘅味道同賣相尚算唔錯。最值得讚係成碗泡菜放在枱面任食。牛肉紫菜卷紫菜卷在韓國不是花巧和味道非凡嘅食物,呢間店子整出地道風味,不過牛肉稍微韌咗啲,呢方面要改善。香辣炒年糕無論材料賣相都跟我喺韓國食嘅好接近,可以講非常地道,年糕好煙韌,汁底甜辣度適中,唔錯。👍🏻至尊有機純豆腐辣湯豆腐好滑,豆腐份量真係好多,裡面仲有雞蛋,豬肉,青口,蝦,蜆,,不過幾味海鮮都無乜味,好彩成個湯嘅味道都過得去。甜辣炸雞微辣,炸漿比較厚,甜辣汁撈得唔均勻,醬汁味道未算出色,如果諗住食韓式炸雞,呢味一定令你失望。綠茶紅豆雪冰綠茶粉味道淡,賣相亦唔及得韓國雪冰成個高聳雪山咁震撼,呢個似山丘仔,亦一未能做到韓國雪冰裡面豐富煉奶嘅層次,唔算合格。

最值得讚係成碗泡菜放在枱面任食。

牛肉紫菜卷

香辣炒年糕

至尊有機純豆腐辣湯

甜辣炸雞

綠茶紅豆雪冰

2017-07-29
2017-07-19 258 瀏覽
之前食太子果間好好食,諗住megabox有分店,就去試下。。。點知失望同唔好食,難怪明明lunch時間都仲有咁多位啦~今次我好失望呀!唔會再幫襯。尼個芝士蛋卷,完全唔熱,唔知係唔係凍上,芝士結左,沒有口感,食左幾舊已經唔想食尼個炸雞麻麻地,KFC仲好食同抵食過佢。感覺似炸完再炸,口感麻麻地。尼個OK,冇咩驚喜。其實都好普通,如果咁都唔好食,真係冇野好講。。。Ps.多數d野食都唔熱,唔知係佢廚師問題定點。希望日後有待改善。

尼個炸雞麻麻地,KFC仲好食同抵食過佢。
感覺似炸完再炸,口感麻麻地。

2017-07-01
午餐
今日下午去左megabox行街 行到又攰又口渴 見到Kim's Spoon 新出左個套餐 有個好搶眼既菠蘿特飲 就同媽媽入去食炆牛仔骨粉絲鍋 配 韓式拌飯壽司 (2-3人份) $288嘩 係原條牛肋骨呀 超正肉質厚重多汁 肥瘦相間 用上韓式燒烤醬醃製 再放上爐上烤煎 吃前再泡泡湯 味道更加香濃 滋味滿分鍋內仲有彩椒同什菌 韓式粉絲吸盡湯底精華 令人一口接一口呢記得牛骨鍋滾時盡量先把粉絲夾來吃 滾太耐粉絲變得易斷 好難夾新奇的拌飯壽司 是韓式飯捲的材料 不過就仿日本壽司 把配料放在飯上 是挺特別的 但吃的時候要小心一點 很容易掉在桌上呢西柚菠蘿梳打味道不錯呢 清新解渴 比沙冰酸一點酸甜開胃 個造型杯飲完可以拎走!香橙菠蘿沙冰橙味十足 菠蘿清甜 甜甜的味道真的是很綿的冰 冰感不重不錯呢 這款也是飲完可以帶走個菠蘿杯的整體感覺幾好食 清新的飲品 滿足的主菜
炆牛仔骨粉絲鍋 配 韓式拌飯壽司 (2-3人份) $288
嘩 係原條牛肋骨呀 超正

鍋內仲有彩椒同什菌 韓式粉絲

吸盡湯底精華 令人一口接一口呢
西柚菠蘿梳打
西柚菠蘿梳打
味道不錯呢 清新解渴 比沙冰酸一點
酸甜開胃 個造型杯飲完可以拎走!
香橙菠蘿沙冰
香橙菠蘿沙冰
橙味十足 菠蘿清甜 甜甜的味道
真的是很綿的冰 冰感不重
不錯呢 這款也是飲完可以帶走個菠蘿杯的

整體感覺幾好食 清新的飲品 滿足的主菜
2017-07-10 232 瀏覽
行完IKEA來醫肚,原本想要超長鐵板,無奈兩個人一定食唔落,於是點左炸雞年糕鍋。哇,好壯觀,好多芝士,年糕上有,鐵鍋邊又有,正!除左炸雞、年糕,仲有粟米彩椒沙律,仲有4個好大的韓式餃子及蒸蛋液。真係一次過滿足超過3個為食願望!個爐都算熱得快,芝士好快就融左。炸雞大大件,炸粉有少少厚,普通好味喇,加左芝士就正好多。芝士可以再濃味D。芝士辣年糕好味,調味剛剛好,跟芝士好夾,檯面有一大罐泡菜任落。個餃子係粉絲餡,比想像中好食,但太大件,最後都係食唔落。最終要打包返屋企。可惜的是,個蛋液一直唔熟,等等等,最後用匙羹分到第二格先整熟😂下次多些人來挑戰長鐵板!

哇,好壯觀,好多芝士,年糕上有,鐵鍋邊又有,正!

真係一次過滿足超過3個為食願望!
個爐都算熱得快,芝士好快就融左。
炸雞大大件,炸粉有少少厚,普通好味喇,加左芝士就正好多。
芝士可以再濃味D。

下次多些人來挑戰長鐵板!
2017-07-09 214 瀏覽
屋企裝修,好多傢俬都要再買過,今日就去Mega Box俾錢,買完之後,我地就行吓街,行到咁上下決定搵食先,最後我地決定去開業咗半年咁上下嘅韓式料理店裝修都姆韓嘅~呢間店最出名就係呢個有50CM、75CM選擇嘅芝士鐵板雞肉,但係我地今次就唔試住,點咗主menu菜式先嘩……呢個泡菜真係不得了,酸到呢…連一向都食酸泡菜嘅大少話佢一啲都唔似泡菜,唔好食海鮮煎餅 - 我都食過有幾間韓式料理店啲海鮮煎餅係唔好食,但係都不及呢間,呢個煎餅真係一上枱就見到佢鐵板燒得好熱,啲酒重煎緊,另外一望就知佢係勁多粉,一食……真係頭頂有隻烏鴉飛過,佢粉多到一個點,大少話佢叫海鮮煎餅,但係佢一粒海鮮都無食到,我都只係見到一粒八爪魚咁大把,成個煎餅人係蔥,大少話佢應該叫蔥油餅啱啲,好彩係個沾煎餅嘅醬汁好味,如果唔係真係好大鑊傳統石頭飯 - 呢個係成餐飯最正常嘅一味(石頭飯都可以唔好食佢都真係可以執得),個飯都好多餸,有菠菜、紫菜、芽菜、牛肉、翠肉瓜、雞蛋,雖然個飯有少少爛,但係整體嚟講好過其他~泡菜豬肉辣湯 - 呢個湯因為泡菜唔好食嘅關係,所以味道比較奇怪,而且非常之辣, 成個湯除咗豆腐、泡菜、翠肉瓜多之外,主菜豬肉
裝修都姆韓嘅~
泡菜豬肉辣湯 - 呢個湯因為泡菜唔好食嘅關係,所以味道比較奇怪,而且非常之辣, 成個湯除咗豆腐、泡菜、翠肉瓜多之外,主菜豬肉真係一啲都唔多~
題外話/補充資料: 我地發現有隻羹有啲飯跡,洗得唔乾淨~~
2017-07-08
2017-07-03 2693 瀏覽
以前的九龍灣「Megabox」,的確還是個逛街的好地方,儘管交通不太方便,每次要跟一大班陌生人坐旅遊巴,但是「Megabox」還有很多商舖值得我參觀和購物,單是以前一間「國美電器」,「國美」竟然還有我「三星」手機鋰電池發售,當時我想,還有什麼理由可以不愛「Megabox」?隨着時間變化,「Megabox」真正的問題終於出來了。「國美電器」竟然消失了,「Megabox」比較像樣的食肆又不多,究竟「Megabox」還有什麼地方值得我去看去試?倒不如從另外的角度,去看「Megabox」有什麼食店,是德福淘大都有,而又不是老麥之流的大型連鎖食店吧。結果,我終於在「Megabox」找到韓國菜餐廳「Kim's Spoon」。「Kim's Spoon」之所以值得我一評,其中一個原因是,「Kim's Spoon」原來在牛頭角淘大花園二期樓上,還另外開了一間分店。「Kim's Spoon」分別在九龍灣「Megabox」和牛頭角淘大開分店,在我心目中,問題沒有在「德福淘大」同時開分店那麽大。「Kim's Spoon」真正的問題是,我以前看到「Kim's Spoon」在坊間的評價不像預期般完全正面,屬於毁譽

「Kim's Spoon」分別在九龍灣「Megabox」和牛頭角淘大開分店,在我心目中,問題沒有在「德福淘大」同時開分店那麽大。「Kim's Spoon」真正的問題是,我以前看到「Kim's Spoon」在坊間的評價不像預期般完全正面,屬於毁譽參半那種餐廳。

所以現在我第一次在「Kim's Spoon」第一次試食下午茶,「Kim's Spoon」侍應已經給我一種很大防備的感覺,對我拿着手機在座位上拍照,雖然沒有任何阻撓或意見,但是服務態度就明顯變得很拘謹,令我覺得有點不自在。

不過我覺得有問題的是,我點菜過程也出現了問題。因為「Kim's Spoon」下午茶的餐牌內,單是炸雞都已經分為兩種,一種是「原味炸雞」,另一款是「香辣炸雞」。我誤以為「原味炸雞」味道會跟一般韓國甜辣醬炸雞差不多,所以我點了「原味炸雞」。

結果,我最後還是誤會了,攪錯了「Kim's Spoon」「原味」和「香辣」炸雞不同的醬料味道,我只能跟侍應說可能點錯了炸雞侍應馬上補上另一款辣味的醬料,權宜之計下充當「香辣炸雞」搭救。

就這樣,我的檯面除了有一客沒有塗上醬料的炸雞外,還同時有兩碟醬料放在檯面上。鵝黃色醬汁那個是我原先點錯的「原味炸雞」,外形看似是深黑色的醬料,是侍應臨時臨急下給我的「辣椒醬」。

吃完全沒有骨頭的韓國炸雞,我之前已經試過很多次,但是這次我在「Kim's Spoon」吃的不單止是「無骨炸雞」,而且是「無醬炸雞」,醬料沒有塗在炸雞上,還因為跟侍應溝通出了問題,突然一下子有兩款不同味醬料,同時擺在檯面上。
原味炸雞

我率先試食了辣醬那一碟醬料,結果是讓有點失望,因為辣醬醬料真是只有辣味,而沒有任何甜味在醬料裡面。「Kim's Spoon」炸雞跟一般吃到的韓國炸雞比較,塗上甜辣醬料的一般韓國炸雞,味道會比較辣中帶甜。

事實上這個辣醬,應該是因為我點錯菜,而要負上的責任。其實不是很喜歡,味道太過辣的辣椒醬,雖然「Kim's Spoon」炸雞是能炸到香脆無骨啖啖肉,但始終不算是炸雞翼,失去了吃炸雞翼的感覺,樂趣亦大打折扣。

至於「Kim's Spoon」「原味炸雞」原先提供的鵝黃色醬汁,味道應該說是,有點像芥末醬加蛋黃醬的味道,即是蛋黃甜味加上了芥末嗆鼻味道,跟韓國人傳統炸雞有點格格不入,反而有點像日本風味的炸雞

不過那種嗆鼻的感覺,沒有傳統日本菜青芥末那麼厲害,最終醬料味道還是回復到傳統蛋黃醬,原本蛋黃醬應該存在的甜香味道,感覺沒有辣椒醬那麼令人難受。

「Kim's Spoon」剩下真正值得我讚許的地方,應該剩下炸雞炸出來的香脆口感,和新鮮炸起來的豐腴肉質。雖然「Kim's Spoon」的原味炸雞,不是原隻的炸雞翼,但風格偏向太子「韓X」,炸雞又比「韓X」大件多肉無骨,如果醬料也是甜辣醬汁就好了。

估不到「Kim's Spoon」的炸雞味道,跟我原先的期望有所落差,難怪「Kim's Spoon」全店侍應,對食客在餐廳內拍攝,反應都比較有點緊張,直至我付款結賬後離開餐廳,我還感覺到侍應在監視我,整間餐廳氣氛都很令人繃緊,很不舒服。
焦糖凍鮮奶咖啡

就好像在牛頭角「淘大花園」分店的「Kim's Spoon」,外界對「Kim's Spoon」一般的食評感覺都是好壞參半,空穴來風,果然未必無因,「Kim's Spoon」無論炸雞還是服務,都有改善的空間。

而且「Kim's Spoon」的食物偏向韓式燒烤,像另一間韓國燒烤「炑X燒烤」一樣。炸雞味道做得未如理想,亦是我咎由自取的結果。「Kim's Spoon」根本就像是一間韓國燒烤餐廳,在燒烤餐廳點炸雞,味道不似預期亦是必然的結果啊。

就連區區一杯「焦糖鮮奶咖啡」,「焦糖鮮奶咖啡」雖然有牛奶混合在咖啡裡面,但「焦糖鮮奶咖啡」出現的味道,仍然跟我之前在沙田「X & N Coffee」的「美式咖啡」感覺相差無幾,都是味道有點偏苦。

味道偏苦的「焦糖鮮奶咖啡」,感覺跟我都喝過的台式「焦糖珍珠奶茶」完全是另一回事。「焦糖珍珠奶茶」給我的感覺是濃郁焦糖香味,「焦糖鮮奶咖啡」結果給我的感覺是「美式咖啡」加上焦糖鮮奶,味道還是很苦澀,「美式咖啡」的本質始終沒有改變。

但是「Kim's Spoon」炸雞給我感覺,又不至於是差強人意,「Kim's Spoon」整體雖然不算很好,但還未至於劣評的地步。更重要的是我發現,現在「Kim's Spoon」根本就像「炑X燒烤」那般的燒烤店,午市評價未如理想還可以值得原諒的。
2017-06-05
13 分鐘 (堂食)
原味炸雞
2017-06-20 200 瀏覽
之前不斷不斷係Facebook見到唔同雜誌都有介紹Kim's Spoon既75cm鐵板長器大餐,睇相好吸引,見到D芝士拉曬絲咁睇見都流晒口水呀。所以我即刻約埋我班為食兵團一齊去試下。Kim's Spoon位置係九龍灣Megabox六樓,因為我地驚要等好耐位所以六點半就到左,好好可以唔洗排隊直入。(ps門口有好nice既侍應哥哥介紹有咩好食)入到去先知原來間餐廳咁大有好多位,而且D位都好舒服好寬敞。我地三個人就叫左<50cm鐵板雞>,<雞蛋卷>,同<海鮮豆腐湯>。海鮮豆腐湯味道都可以,個湯都幾足料。而個雞蛋卷就認真麻麻,無味而且雞蛋太熟,食落似紫菜包飯加蛋皮多D而大家好期待既50cm鐵板大餐係超大份,上枱時我地都嚇一嚇。係呢個50cm鐵板大餐入面有兩種唔同口味既炒雞。一款係用辣年糕炒,另一款就用洋蔥青椒年糕炒。兩款口味有辣有唔辣,岩曬一大班friend大家一齊share食。而中間個芝士係由頭到尾深深咁吸引住我地。我地食完覺得無我地期望咁好食,可能係希望愈大失望愈大啦。個芝士係完全拉唔到絲而且放雞落去都痂唔到上D雞度,而我地最後食淨左好多洋蔥
)入到去先知原來間餐廳咁大有好多位,而且D位都好舒服好寬敞

我地三個人就叫左
<50cm鐵板雞>,<雞蛋卷>,同<海鮮豆腐湯>。

我地食完覺得無我地期望咁好食,可能係希望愈大失望愈大啦
。個芝士係完全拉唔到絲而且放雞落去都痂唔到上D雞度,而我地最後食淨左好多洋蔥青椒年糕炒雞,因為個雞炒得太淡無咩味。
整體呢講我地一致都認為今次食物質素中下,但勝左有特色(可以呃like)同環境搭夠
,未食過既可以一試。希望下次我地再食既時候食物質素會提升同埋有多D唔同既特色食物啦~
2017-05-26 245 瀏覽
午餐之豬肉石頭鍋飯 hkd58 包一杯野飲😎 豬肉份量超級多🖖🏾撈埋啲飯滋滋聲仲有啲飯焦好正😆不過洋蔥同汁可以多番小小冇咁乾就好啦!值得一贊佢啲豬肉本身腌過黎架😏食落唔會冇味,而且超大碗,食到尾都唔會凍晒☺️好幸福🤓 佢既蘆薈茶都好好飲😈係蘆薈既味道好正唔會好怪~飲開奶茶檸茶試下其實都好😼另外佢既牛肉石頭鍋飯都👍🏿都係Hkd 58 ☺️加左特飲檸檬冰藍疏打加8蚊💭 感覺上牛肉飯比豬肉飯多汁啲,食落啲味道濃啲😍而且牛肉爆多又唔老,超超超好食🖖🏾佢仲會送前菜同埋泡菜任夾😈個人覺得佢既茄子好好食😎啲歌都好好聽😀岩晒啲韓L🌚

2017-05-11 201 瀏覽
住在九龍區,閒時會去MegaBox逛逛,通常都會去到這間吃午飯。由於去過幾次都是下午時分,人不多,座位寬敞,坐得舒服。要數當中最喜歡的是這店每桌都有一大盤泡菜,愛吃的就隨便夾~泡菜的味道很合我,不是那種酸酸的。老公點了牛肉石頭飯,份量很足。牛肉滿滿的蓋在上面~再配上我非常喜歡的菠菜~~而我就例牌要了最喜歡的海鮮純豆腐辣湯(配飯)海鮮不算太多,不過很多款,吃到有蜆、青口、魷魚等~當中的豆腐非常滑嫩~辣辣的配飯非常一流~~~!飲品方面,有韓式餐廳最常見的柚子茶和薑茶~之前來都是喝柚子的,今次飲了薑~兩款都很好喝午餐而言有點少貴,不過味道不錯~可接受
住在九龍區,閒時會去MegaBox逛逛,
通常都會去到這間吃午飯。
由於去過幾次都是下午時分,人不多,座位寬敞,坐得舒服。
要數當中最喜歡的是這店每桌都有一大盤泡菜,
愛吃的就隨便夾~
泡菜的味道很合我,不是那種酸酸的。
老公點了牛肉石頭飯,份量很足。
牛肉滿滿的蓋在上面~
再配上我非常喜歡的菠菜~~
而我就例牌要了最喜歡的海鮮純豆腐辣湯(配飯)
海鮮不算太多,不過很多款,吃到有蜆、青口、魷魚等~
當中的豆腐非常滑嫩~
辣辣的配飯非常一流~~~!
飲品方面,有韓式餐廳最常見的柚子茶和薑茶~
之前來都是喝柚子的,今次飲了薑~
兩款都很好喝
午餐而言有點少貴,不過味道不錯~可接受
2017-05-09
10 分鐘 (堂食)
  • 豆腐湯
2017-04-27 227 瀏覽
50cm韓式鐵板長器大餐$288呢間最近係Megabox新開的韓國餐廳,推出左韓式鐵板長器大餐,其中最人氣的75cm鐵板餐就有辣炒雞肉年糕、醬油雞肉年糕、炸雞、薯條,當然唔少得一大盤芝士啦,同埋仲可自選香蒜豬腩肉或者bbq豬肋骨,另外亦可加$100轉選限定的濟州韓牛肉眼。因為我地得兩個人所亦我地只係點了個50cm餐,都有辣炒年糕雞肉、醬油年糕雞肉、芝士、薯條同沙律,另加飲品/甜品兩個人都夠飽的~味道方面,炒雞同年糕味道不過不失,唔算十分濃味但係都ok的。芝士就唔算係好拉絲,但係幾creamy。薯條ok脆最鍾意點蛋黃醬~價錢方面75cm $388而50cm就$288,今次我地二人食50cm都算抵的,味道雖然不是十分特別但韓國菜是我地favourite,所以都ok的,幾適合做節日大餐,不錯~
50cm韓式鐵板長器大餐
50cm韓式鐵板長器大餐$288
2017-01-02
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
除夕
  • 50cm韓式鐵板長器大餐
2017-04-23 260 瀏覽
成日行過MegaBox見到嗰個芝士排骨太過分!!成日唔夠人食,終於等到啲舊同學一齊食,當然係叫最大份嘅芝士排骨辣炒雞炒年糕炸雞翼拼盤。好肚餓又亂叫嘢食,叫埋芝士蛋卷、五花肉、豆腐沙律同埋啲飲品坐低狂食啲泡菜。豆腐沙律清清地幾好味好開胃。芝士蛋卷唔夠熱,啲蛋老左冇流心⋯⋯五花肉就真係好味道肉爽。最期待嘅芝士排骨炒雞年糕炸雞翼拼盤😍先講個辣炒雞啲年糕好林淋,個汁好好味係唔夠辣。不過啲雞真係老左⋯⋯雖然係樓下有啲蠟燭慶住,但係真係老左啦。個排骨得三條唔夠我哋四個人,炸雞翼又係得三隻,雞翼就普通靠點個汁。薯條幾好味同酸忌廉好夾。用排骨點啲芝士拉絲真係幾好味既好飽,多可能會好濟哈哈少吃多滋味。飲品叫左桃味真露梳打沙冰、士多啤梨梳打沙冰、同青蘋果啤酒梳打沙冰,好大杯一支支倒插響杯,好味。
2017-04-01
2017-04-19 2020 瀏覽
今日跟同事兼好友齊齊到Megabox 食午餐,餐廳選擇有不少,但是要快快揀定食邊間因為到1點午餐高峰期就好難揾位。相信九龍灣越來越多商業大厦落成的時候就更加揾食難。 最後揀左朋友最愛的韓國菜…… “Kim's Spoon”原來這家 Kim's Spoon 有4間分店 ,而且是與「韓食家」同一集團。12點到達餐廳的繁忙時間還未開始,可以望真餐廳的裝潢佈置。室內環境寬敞,裝潢清新走年青路線,用餐環境舒適。午餐選擇有不少選擇,有公仔麵、石頭鍋飯、炒粉絲……等韓國菜式。呈上的【牛肉石頭鍋飯$70】石頭鍋飯乃韓國菜的代表菜之一,但大集團出產的竟然是如此的出品,真的非常失望。這個石頭飯跟照片相比真係只有五成類似,是否相差太遠??味道真係麻麻地,材料又唔豐富……食到最後又沒有飯焦效果。不合格!加$8可轉某些特別飲品【白桃檸檬梳打】及【粒粒蜜桃冰茶】份量比期待多很多,而且高身的器皿賣相真不錯。飲品內有大量冰塊,入口冰涼!這杯飲品比食物好得多。

最後揀左朋友最愛的韓國菜…… “Kim's Spoon”

呈上的【牛肉石頭鍋飯$70】
這個石頭飯跟照片相比真係只有五成類似,是否相差太遠??
2017-02-16
2017-03-25 299 瀏覽
行完街街,朋友介紹呢間韓食,不用等位,立即試試。有烤肉、石頭鍋飯、炸雞、辣雞、壽司等等等等。我們不烤肉,點了一個石頭鍋飯、一份牛肉墨西哥餅、一份樣子看來最吸引的鐵板芝士雞和年糕。桌上有泡菜任吃,味道偏少少鹹。最先來的石頭窩飯,不過不失,因為肚餓所以覺得不太差。這份墨西哥餅的份量讓我們感到頗意外,驚喜的是材料足之餘,味道很好,芝士夠香,咬落夠肉汁。👍🏻👍🏻😋😋主角的底座主角來了😍其實早前在韓國旅遊已見過這樣的芝士辣雞,不過韓國太多美食,此項未有列入必食之選。如今在香港終於可試一試。結果是:😧😧不夠熱,充其量只是少少暖😣😣芝士為何完全沒有香味?無論吃或聞都沒有,真的完全沒有芝士味,也不是很拉絲。😒😒雞有雪味之餘,兩邊既調味都👎🏻特別是不辣那邊,我真的想說自己在家煮的辣雞和年糕還比較好吃。😌😌唯一薯條叫做夠脆呢盤雞令人大失所望呀!點解辣雞完全唔辣,雞係鞋口有雪味,最詭異是沒有芝士味的芝士。🤔食之無味 棄之可惜之際 只有一個想法 - 要煮到咁既味道都真係幾難😅😅食物都不可以貌相🙈韓國餐廳令我覺得好吃的卻是墨西哥餅😅拉上補下,比個中評你啦!
行完街街,朋友介紹呢間韓食,不用等位,立即試試。

有烤肉、石頭鍋飯、炸雞、辣雞、壽司等等等等。

桌上有泡菜任吃,味道偏少少鹹。
最先來的石頭窩飯,不過不失,因為肚餓所以覺得不太差。
主角的底座
結果是:
😧😧不夠熱,充其量只是少少暖
😌😌唯一薯條叫做夠脆

食物都不可以貌相🙈

韓國餐廳令我覺得好吃的卻是墨西哥餅😅
拉上補下,比個中評你啦!
  • 墨西哥餅