2021-12-30 109 瀏覽
今日日到紗廠,因時間尚早,就想hae 一下,去了這間咖啡店。真心價錢有d 貴,lunch 要成一百蚊。。。不過我今日點了杯熱mocha...38蚊。。。。。。本身沒睇過其他食評。心諗呢d standard 野飲,無咩特別,點知。。。原來。。。真係幾好味。。。杯咖啡唔苦好順口,有少少朱古力味。。唔會太甜,我一直覺得星巴克同太平洋嘅mocha 係過甜,又無咖啡味。。。。下次會試埋其他咖啡。店入面有cocktail 同其他食物提供,有機會會再去試下
2021-12-28 115 瀏覽
I got a cash coupon and it would expire soon so I came here for their coffee. I never tried Nitro Coffee so I gave it a try.The texture was a bit like beer. It was smooth and less bitter than usual. The acidity of the coffee was more prominent than usual without being overbearing. The drink overall hits all the notes of a Nitro Coffee so I will still say it is great but I personally prefer regular coffee.
Nitro Coffee
2021-12-03
用餐優惠
現金券
Nitro Coffee
去南豐紗廠,順便食午餐,之前食過一間麻麻哋,今次試新野,結果意想不到!Big Breakfast 其實Big Breakfast 真係好難寫食評,只可以講豐盛,有腸,有煙肉,仲有煙三文魚,個大啡菇煎得唔會太濕,夠乾身~三文魚子虎蝦明太子忌廉意粉呢個真係好食,味道啱啱好,蝦夠爽口,成個意粉食起上嚟唔會太油膩的感覺,配上紫菜絲,好夾慢煮黑毛豬鞍呢個比較失色,不過味道係好食嘅,只係豬鞍煮得有少少老咗,配菜有蘆筍,南瓜,矮瓜,Bottled Cold Brew樽裝 cold brew,有幾種口味,店員推薦呢一種Anton,苦澀味同酸味都比較少,易入口另外點了 Latte,特別喜歡呢間嘅咖啡,好香,所以買單嘅時候都買咗啲咖啡豆呢間coffee shop真係唔錯,一定會再幫襯 呢間係自助嘅coffee shop,點燈之後,要自己攞食物飲品,食完之後要幫搬去指定地方

Big Breakfast

三文魚子虎蝦明太子忌廉意粉

慢煮黑毛豬鞍
呢個比較失色,不過味道係好食嘅,只係豬
鞍煮得有少少老咗,配菜有蘆筍,南瓜,矮瓜,

Bottled Cold Brew

呢間coffee shop真係唔錯,一定會再幫襯

2021-11-05 217 瀏覽
下晝約左人係荃灣,就早少少黎南豐紗廠行下,之前星期六既時候黎過呢間cafe, 但勁多人今日閒日既早上,得幾個客,可以靜靜地坐嘆杯咖啡Hot Latte $36舖外仲有幾張枱仔,如果同埋狗仔一齊黎既話就可以坐出面

今日閒日既早上,得幾個客,可以靜靜地坐嘆杯咖啡

Hot Latte $36

舖外仲有幾張枱仔,如果同埋狗仔一齊黎既話就可以坐出面
2021-11-03 203 瀏覽
係南豐紗廠都有Coco Expresso既姊妹店 - KoKo Coffee Roasters前排佢同ZA Bank 做promotion 又係附近做野 所以日日tea time 都落去買番杯飲😆有晚同朋友想搵個靜靜地食飯吹水~就去左食佢既意大利紅醬虎蝦意粉同小食拼盤😌😌另外我地仲叫左杯hand drip👏意粉中仲有幾粒好大粒既蜆肉😌鮮甜多肉👏小食盤入面最驚喜係有炸蕃薯條🤤雖然邪惡但好甜☺👏hand drip 叫左balance, 店員介紹番係隻豆會有士多啤利味 心諗唔飲fruity 既我GG了, 點知又唔係太酸🙊👍😱 傾耐左凍左都冇話酸到會飲唔落👍👍👍係抵讚!!!

👏意粉中仲有幾粒好大粒既蜆肉😌鮮甜多肉

👏小食盤入面最驚喜係有炸蕃薯條🤤雖然邪惡但好甜☺

2021-10-24 267 瀏覽
環境舒服 , 水泥設計有型又實用. 室內位置很多. 室外亦有枱給毛孩家庭用餐.全店自助服務,自行找位置再點餐取餐,食完自行還餐具.Benedict with Portobello : 蛋煮得剛剛好而上面個hollandaise sauce 亦做得好出色., 啡菇juicy 可惜唔熱有點凍所以亦有點縮.All Day Breakfast : 種類豐富 除左三文魚真係有點咸,蛋有點老之外其他都合格.Latte : 唔係甘好飲,有點失望, 無計的確用植物奶(Soy/Oat) 沖咖啡並唔係甘容易要好飲係有點難度.

全店自助服務,自行找位置再點餐取餐,食完自行還餐具.

題外話/補充資料: 佛心係因為自助無人理你坐幾耐,旁邊高枱重有插頭可以充電. 有人一路充電以電腦工作,亦有一對女士在學韓文!
2021-10-23
午餐
2021-10-18 186 瀏覽
💛🥗 烤蔬菜沙律 $88 🥗💛👍🏻超級大碗嘅終於唔係凍冰冰而係微暖嘅沙律!🦫正!😻😻😻內有超超超甜⚠️係我食過最甜⚠️但可惜得兩塊😭😭️嘅無花果🥺、軟身配上輕微的黑椒帶出本身甜味的烤南瓜🎃、好大塊好軟好好味嘅紅菜頭、看上去很硬但内里好軟綿柔軟再沾了薑黃粉的鷹嘴豆、食落好香嘅合桃和好好好多嫩菠菜🥗垫底~😇👍🏻平時食沙律最討厭太多醬料會只食到醬料嘅味道但呢個沙律搭配的黑醋汁份量恰到好處,整體調味不會太濃味也不會太酸之餘更突顯食材原本的味道~🤤作為午後輕食兩個人分食剛好,更有種前菜的效果食完在晚餐時間更加開胃了~~🤧📝超級推薦,食物質素很高,餐廳無用餐限時仲有差電位及Wi-Fi提供~平日嗌上一份輕食或咖啡☕️就可以舒服又放鬆咁樣坐上一個下午~好適合帶埋嚟電腦💻黎温書做野✍️整體都係自助形式環境又很安靜又不用擔心會被打擾🧏‍♀️是很滿意的用餐體驗!👻(7/10)📍 KOKO COFFEE ROASTERS - 南豐紗廠六廠地下G09號舖出邊個景好靚😚😚
💛🥗 烤蔬菜沙律 $88 🥗💛

👍🏻超級大碗嘅終於唔係凍冰冰而係微暖嘅沙律!🦫正!😻😻😻

出邊個景好靚😚😚
2021-10-18 2941 瀏覽
經常去荃灣嘅南豐紗廠,不過每次都係去食午餐,今次就試吓夜晚去。晚間感覺完全不一樣,因為人流和狗流都比較少,多了一份幽閒和清靜,令我好想飲杯咖啡,食個豐富晚餐,第一時間就諗起「Ko Ko」。意大利紅醬虎蝦帶子意粉原隻嘅虎蝦,加上帶子和蜆,味道已經很鮮味,再加上濃郁嘅意大利紅醬汁意粉,味道相輔相成,好食。BBQ原隻燒春雞配燒菠蘿原隻嘅燒春雞,用上蝴蝶式嘅開邊,背骨已經除去,所以食得十分方便。雞肉嫩滑多汁、皮脆可口,大大片嘅燒菠蘿,清甜可口,而且幫 助消化,配搭得很好。為咗配合返夜闌人靜嘅感覺,所以叫咗兩杯有酒精成份嘅咖啡。Tipsy Iced Cappuccino :House blend Espresso 加上 Whisky 和 KahlúaMocha Vodka:House blend Espresso 加上Vodka 和 Baileys 兩杯咖啡嘅配搭和酒精嘅份量平衡都調校得剛好,第一口飲落去有濃郁嘅咖啡味,之後慢慢品嚐到清純嘅酒味,感覺豐富而且有層次,值得一試。

BBQ原隻燒春雞配燒菠蘿

為咗配合返夜闌人靜嘅感覺,所以叫咗兩杯有酒精成份嘅咖啡。
Tipsy Iced Cappuccino :

Mocha Vodka:

Ok
2021-10-12 112 瀏覽
They give you so less food and is always so loud. It also takes very long to prepare their food and the seats are very uncomfortable.they also play music and the song aren’t near good. I think everything is overpriced and the food doesnt taste super good.
之前去左荃灣南豐紗廠影相 影到攰就入左呢間coffee shop坐坐☕️ 入面環境好大 坐得好舒服 攞埋電腦嚟做嘢都唔會有人趕你走💻💻💻/ Flat White 🌟$36🌟呢度最特別係佢哋用自家炒既咖啡豆 連個工場都係入面可以俾大家睇到👀 嗌既呢杯flat white口感順滑 味道幾香濃 同埋個拉花都好精美🙌🏻/ Chocolate Brioche🌟$24🌟櫥櫃入面有好多唔同款嘅蛋糕 見到呢個外型咁搞笑就叫左黎試下🤣 食落都係普通嘅朱古力蛋糕🍫 配埋杯咖啡就啱啱好👍🏻

/ Flat White 🌟$36🌟

/ Chocolate Brioche🌟$24🌟
2021-07-27
10 分鐘 (堂食)
周日約咗個朋友在荃灣hea吓,食吓!荃灣無時無刻無處都係人頭湧湧,於是約早少少出來食lunch。11:30am荃灣地鐵步行前往南豐紗廠,朋友推介此家餐廳!掃QRcode可見餐牌內容,自行到收銀櫃點餐付費,之後由電子通知牌仔通知自行取餐。相對同場其他食肆,此家室內環境比較充足。不過多數是小圓餐桌不算大,祇有旁邊幾張長方枱較濶落。踏入中午已出現人龍購票,室內也有客人揾位、等位。好彩和朋友預早出門,尚算等到一張大方桌,不過上一手食完,餐具無人收搭,即是零服務!稍後我去購票、朋友霸住靚位,好在有兩人,否則有點狼狽。食物一般,假日冇Lunch Set,我點咗慢煮黑毛豬鞍,超級堅實,要使勁切開,肉質好乾,要切薄片點醬汁,仲要慢慢小心咀嚼,醬汁味道尚算ok!咖啡普通,沒太深印象,因為拉花不吸引!突然好似舊式茶樓!有人企响你旁邊等位,掃興之餘,亦好大壓力。唯有同朋友食飽就馬上離座!總括這家價錢偏高,食物質素一般。祇適合閒日非繁忙時間慢慢歎,否則假日或用餐時段,就絕對不會考慮!
周日約咗個朋友在荃灣hea吓,食吓!

11:30am荃灣地鐵步行前往南豐紗廠,朋友推介此家餐廳!

踏入中午已出現人龍購票,室內也有客人揾位、等位。

稍後我去購票、朋友霸住靚位,好在有兩人,否則有點狼狽。

咖啡普通,沒太深印象,因為拉花不吸引!

總括這家價錢偏高,食物質素一般。

20 分鐘 (堂食)
2021-10-08 194 瀏覽
假日的南豐紗廠總是人流很多,所以今日特意放工後同朋友去呢間位於南豐紗廠地下嘅Koko Coffee Roaster!見到餐牌上嘅食物都好吸引意大利紅醬虎蝦帶子意粉($208)番茄醬汁酸酸甜甜食落去好開胃 帶子同虎蝦嘅肉質鮮嫩 BBQ原隻燒春雞配燒菠蘿($168)呢個本人自己10分推介, 燒春雞開邊且去了骨, 外皮略有少脆,但肉汁依然鎖住!配菜薯條炸到剛剛好, 鬆脆得黎又唔會好似乾柴咁~配埋個燒菠蘿簡直係perfect matchMocha Vodka朱古力咖啡配上Vodka, 酒香味比Baileys更為突出,濃度調教得剛剛好Handdrip Coffee呢度貴為一間coffee shop當然要試吓佢嘅手沖咖啡😌整體環境裝修風格特別 行工業風風格令人置身餐廳感覺舒服 而且員工嘅態度服務好好 值得下次再嚟🤭

意大利紅醬虎蝦帶子意粉($208)
番茄醬汁酸酸甜甜食落去好開胃 帶子同虎蝦嘅肉質鮮嫩
意大利紅醬虎蝦帶子意粉

BBQ原隻燒春雞配燒菠蘿($168)
原隻燒春雞配燒菠蘿

Mocha Vodka
Mocha  Vodka

Handdrip Coffee
呢度貴為一間coffee shop當然要試吓佢嘅手沖咖啡😌

2021-09-16
5 分鐘 (堂食)
原隻燒春雞配燒菠蘿
Mocha  Vodka
  • 原隻燒春雞
2021-10-07 118 瀏覽
已經去過南豐紗廠好多次,好熱呀見到呢間咁靚嘅工業風餐廳,即刻入去食嘢先。餐廳入邊嘅枱燈全部都好靚,牆上面嘅相全部都係香港風景,好特別。全日早餐 $138味道正常,種類真係好少。煙肉、雞蛋、薯餅、腸仔,全部都非常之普通,冇加任何餐廳特色,非常簡約,好貴。班尼迪蛋 配三文魚 $128擺盤擺得好靚,三文魚色澤明亮,唔會太咸,蛋冇咩味道,但係感覺清新。食呢個餐嘅係一個男仔,佢話份量太少喇食唔飽。大啡菇牛油果漢堡$108素漢堡包,牛油果酸甜,味道唔錯,而且份量比我想像大,口感亦都唔錯。配上香脆薯條,好食。

全日早餐 $138

班尼迪蛋 配三文魚 $128

大啡菇牛油果漢堡$108

2021-10-05 116 瀏覽
南豐紗廠地下有一間環境非常優美嘅咖啡廳,喺門口已經聞到滿滿嘅咖啡香🎆烤蔬菜沙律 $128🎆材料有無花果、南瓜、紅菜頭、菠菜、串茄、鷹嘴豆及合桃,酸中帶甜十分開胃,沙律菜都幾新鮮,南瓜夠甜,無花果又夠香!唔錯🌌Hand Drip Coffee $60🌌呢隻Ethiopia Hambela Wate入口有果香及花香味,涼咗之後會有甜嘅感覺,整體表現幾好🌅Cappuccino $36🌅飲開咖啡嘅人都知道Cappuccino係由濃縮咖啡、蒸氣牛奶以及奶泡各三分一沖泡而成,呢杯咖啡味道唔算好突出,但仍有咖啡香氣,味道唔錯🌌 BBQ原隻燒春雞配燒菠蘿 $168🌌BBQ汁調味非常好,胡椒香及燒烤汁的結合,原隻雞其實都相當飽肚,加上金黃香脆著條,夠哂香口,應該燒菠蘿喺燒烤嘅過程中焦糖化,所以食落更加香甜👍🏻👍🏻總括而言,呢間咖啡室嘅環境非常之優美,適合輕鬆咁聚一聚,摸住咖啡杯傾吓計😁

🎆烤蔬菜沙律 $128🎆

🌌Hand Drip Coffee $60🌌

🌅Cappuccino $36🌅

🌌 BBQ原隻燒春雞配燒菠蘿 $168🌌

2021-10-05 104 瀏覽
位於荃灣南豐紗廠好高質嘅咖啡店南豐紗廠出名動物Friendly! 上個星期行市集就入咗嚟食呢一間Cafe!環境本身已經好高分,乾淨得嚟仲好適合打卡🈴️!BBQ原隻燒春雞配燒菠蘿($138)原隻燒春雞,啖啖肉嘅食肉獸表示好滿意!外皮燒到焦糖發脆卜卜! 配埋爆多汁嘅菠蘿!當然唔少得薯條啦!成件事CP值真係好高!意大利紅醬虎蝦意大利粉($208)大大隻虎蝦🦐個頭爆膏!蝦🦐多肉彈牙配埋大過我隻眼嘅帶子啊!仲有幾隻蜆配埋番茄醬意粉🍝!伯爵茶🍵($40)連埋茶葉上嘅伯爵茶,一上枱已經伯爵茶獨有嘅好香花香味!濃淡既程度可以自己控制個杯都真係好靚又打卡感!Iced homemade lemonade 🍋 ($35)🍋🍋檸檬酸酸地非常開胃,自家製感覺好新鮮清新!果然係一間又高質又打卡嘅餐廳!😝同場仲有好多咖啡嘅產品買!

位於荃灣南豐紗廠好高質嘅咖啡店
南豐紗廠出名動物Friendly!

上個星期行市集就入咗嚟食呢一間Cafe!
環境本身已經好高分,乾淨得嚟仲好適合打卡🈴️!

BBQ原隻燒春雞配燒菠蘿($138)
原隻燒春雞,啖啖肉嘅食肉獸表示好滿意!
外皮燒到焦糖發脆卜卜!
配埋爆多汁嘅菠蘿!當然唔少得薯條啦!
成件事CP值真係好高!

意大利紅醬虎蝦意大利粉($208)
大大隻虎蝦🦐個頭爆膏!蝦🦐多肉彈牙
配埋大過我隻眼嘅帶子啊!
仲有幾隻蜆配埋番茄醬意粉🍝!

伯爵茶🍵($40)

🍋🍋檸檬酸酸地非常開胃,自家製感覺好新鮮清新!

果然係一間又高質又打卡嘅餐廳!😝
同場仲有好多咖啡嘅產品買!