2024-09-17 459 瀏覽
去完西班牙返嚟成個月 & I AM missing spanish food every single day i cry。save咗呢間餐廳勁耐 mostly 因為啲磚好靚hahahahahah 正中我審美!!!! 星期二晚去到都勁full,餐廳氣氛非常之好,記得要book 位~ lunch set $168竟然有paella omg unbelievable !!!! 今次嗌嘅嘢食都係my go-to spanish picks sooo 下次嚟想試埋paella (麵version) & other dishes ! 𖦹 gambas al ajillo $108蝦爽口鮮甜,蒜油蒜味超級濃郁,拌碟嘅多士極極極極脆,蒜片都食埋,ya。𖦹 octopus "a la gallega" $168八爪魚軟熟得黎有咬口,底部有綿密嘅薯蓉,同我喺barcelona食嘅similarity 達99%!𖦹 seafood paella $258海鮮飯粒粒分明,鮮味十足,濃郁得嚟唔會過鹹。𖦹 churros $78churros 表面撒滿肉桂糖,沾上雲呢拿雪糕同朱古力醬,amazinggggg !

𖦹 gambas al ajillo $108

𖦹 octopus "a la gallega" $168

𖦹 seafood paella $258

海鮮飯粒粒分明,鮮味十足,濃郁得嚟唔會過鹹。

𖦹 churros $78

churros 表面撒滿肉桂糖,沾上雲呢拿雪糕同朱古力醬,amazinggggg !!!!! 雲呢拿雪糕有雲呢拿籽,朱古力醬 TOOO RICH to handle,真材實料!

𖦹 sangria red & white $88

不得不提嘅係餐廳嘅sangria係自家浸嘅,主要有青蘋果、菠蘿、橙、肉桂,must order !!
  • 西班牙海鮮飯
  • 慢煮深海八爪魚
  • 西班牙蒜油蝦
  • Sangria
  • churros
2024-09-12 1154 瀏覽
冇諗過長沙灣都有間咁正嘅西班牙菜,食物水準真係幾唔錯!🦑魷魚墨汁飯 ($258) 啲飯吸曬墨汁同海鮮湯嘅精華,飯粒軟硬適中有咬口,魷魚食落都彈牙😋🐮西班牙封門柳 ($168) 肉質粉嫩熟度剛好,配上好綿滑鷹嘴豆泥~🍄‍🟫松露蘑菇可樂餅 ($20/pc)好有驚喜!好香松露同菇香,入面係滿滿嘅蘑菇粒😋🍫Churros ($78) 新鮮炸起熱辣辣好好食🤤 朱古力濃而不膩,加埋雪糕冰火交融都好正!🍹飲品我就揀咗Sugar Daddy ($58),飲落好似士多啤梨奶甜甜地🍓 朋友點嘅Eclipse ($58)就帶果香清新啲~店內座位唔算多,有興趣建議book定枱先~
冇諗過長沙灣都有間咁正嘅西班牙菜,食物水準真係幾唔錯!

店內座位唔算多,有興趣建議book定枱先~
魷魚墨汁飯
魷魚墨汁飯
2024-09-05 628 瀏覽
今日嚟食長沙灣呢間好出名嘅西班牙🇪🇸菜~ 食過一次覺得好唔錯,第二次再帶朋友嚟食😍 估唔到今次比上次更有驚喜❣️1️⃣西班牙凍湯用咗唔同嘅蔬菜熬成嘅凍湯,加埋鯷魚,鮮味十足,啱晒熱辣辣嘅夏天飲,好透心涼~2️⃣西班牙紅蝦飯必叫‼️上次我哋叫咗西班牙海鮮飯已經好好食,今次餐廳推介紅蝦飯,估唔到更加驚艷!上菜之後,餐廳經理為我哋切開蝦頭,將蝦頭入邊滿滿既蝦膏,混和係飯到,加埋蛋黃醬同埋香草醬,啖啖飯都充滿蝦香,蝦味濃郁,非常好味😍🤩3️⃣焗鱈魚配紅椒醬推介‼️呢個都係餐廳推介,絕對係滄海遺珠😳 甜甜既紅椒醬,滑溜既鱈魚,加埋幼滑既薯蓉鋪底,三層味道同口感,融為一體,好特別呀💖4️⃣巴斯克芝士蛋糕食西班牙菜,當然唔少得叫甜品食,上次叫咗churros好出色,今次試吓推薦嘅芝士蛋糕😘 食落好似疏乎厘,口感濕潤,質地鬆軟,同一般硬身啲既巴斯克芝士蛋糕唔同,值得一試😝餐廳長期都好full架,想食記得book位🥳

1️⃣西班牙凍湯

2️⃣西班牙紅蝦飯

3️⃣焗鱈魚配紅椒醬

4️⃣巴斯克芝士蛋糕

餐廳長期都好full架,想食記得book位🥳
  • 西班牙凍湯
  • 巴斯克芝士蛋糕
2024-09-05 465 瀏覽
放工同朋友一齊去食下西班牙菜放鬆下先😌呢度d菜式真係好正宗,餐廳氣氛都好好,職員真係好nice,會同我地傾下解,呢度令我地覺得好驚喜😍🌟Hanger-steak $168呢個封門柳叫左佢地最拿手既7成熟🥩出面個層肉好有火炙既香烤味,入面係好嫩又多汁,配咪下面好軟滑既薯蓉,成個口感係入口即化,超好食🌟Seafood paella $168呢個海鮮翻有蝦,蜆同青口🦐d海鮮隻隻都好肥美,個飯嗦曬d海鮮汁一齊煮食落去好濃既海鮮味同好鮮甜,唧咪d檸檬一齊會更突出檸檬既清香🍋🌟Gambas al Ajillo $108個蝦係用左蒜片同橄欖油去烹煮而成🦐好香既蒜蓉味,食落去成個口都好鮮甜,爆曬汁,仲可以同香脆既多士一齊,真係會食到停唔到口🌟Churros $78呢個甜品係西班牙既油炸鬼再撒上白砂糖,好脆,可以配埋朱古力醬同雲呢嗱雪糕🍨食落去好香脆鬆口,加咪配搭真係一流🌟Sugar Daddy $58呢杯特飲顏值好高,打卡一流不得止仲好好飲🍹有3層既顏色,上面果層係蝶豆花整成既藍色,中間係鮮奶,下面係士多啤梨醬同蜜桃醬🍓要撈咪一齊飲係超好飲,士多啤梨味道超重

🌟Hanger-steak $168

🌟Seafood paella $168
🌟Gambas al Ajillo $108

🌟Churros $78

🌟Sugar Daddy $58
🌟松露蘑菇可樂餅 $20 | 蟹肉可樂餅 $20松露蘑菇可樂餅好香松露味,食到粒粒蘑菇;蟹肉可樂餅入面食到一絲絲蟹肉🦀,再加上蛋黃醬,係濃濃嘅滋味🤤!🌟Broken Egg $98Broken Egg 係是日精選黎,脆邊蛋加香脆薯絲🥔及煙肉碎,撈埋一齊好惹味🥰!🌟精選魚塊西班牙短麵 $168第一次食短麵,短身帶點煙韌口感,用熱鑊上嘅短麵帶微焦香😳,醬汁帶酸甜味道,魚塊外皮微脆、魚肉嫩滑,大愛💛!!!🌟西班牙封門柳 $168最完美嘅熟度,肉質嫩滑帶肉汁,下面舖滿鷹嘴豆泥,估唔到好似薯蓉咁滑,夾埋封門柳食提升左口感💯🌟西班牙油炸鬼 $78油炸鬼炸得金黃酥脆,肉桂香+濃稠朱古力醬+雲呢拿雪糕,真係抗拒唔到🫶!🌟Sangria $88食西班牙菜必飲,紅酒口感柔順,加上清新生果,解暑一流🍷!ᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎ🧡想睇多啲同地區美食👉 #totoro_長沙灣 💛想睇多啲同類型美食👉#totoro_西班牙菜 ᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎ
🌟松露蘑菇可樂餅 $20 | 蟹肉可樂餅 $20
🌟Broken Egg $98
🌟精選魚塊西班牙短麵 $168
🌟西班牙封門柳 $168
🌟西班牙油炸鬼 $78
🌟Sangria $88
食西班牙菜必飲,紅酒口感柔順,加上清新生果,解暑一流🍷!
ᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎ

• 松露蘑菇可樂餅
  • 蟹肉可樂餅
  • 精選魚塊西班牙短麵
2024-09-02 424 瀏覽
今次到訪長沙灣區一間西班牙小館開放式設計嘅小店 伴有地中菜風格嘅裝潢 店內整體氣氛溫馨舒適 得以令人放鬆店員推薦幾道特別嘅西班牙菜式 價錢平民得嚟又好有驚喜 值得一試❣️******************************🥚Broken Egg好有視覺效果嘅一道菜式 推薦💕幼絲薯條炸得金黃香脆 面上有荷包蛋同煙肉粒將蛋切開時有流心效果 將蛋液同薯仔絲同煙肉撈勻 咸香美味 口感特別🥓Panceta with Toast 西班牙五花肉片薄切 油脂重 質感晶瑩剔透放喺Toast上面 配搭巨量芝士碎一齊食 超邪惡呀😈鹹香味突出 配埋多士食就啱啱好🥙Russa Salad 幾有驚喜嘅俄羅斯沙律 以肉粒、薯仔、洋蔥等食材製成以芥末同沙律醬汁調味 整體味道好夾🥔Chorizo Tortilla 辣肉腸蛋餅有3塊辣肉腸 唔算好辣裡面有巨量爽脆嘅薯仔 口感特別🥢PIDEUA DE PESCADO初嚐呢款西班牙短麵 口感幾特別 短麵有啲似食緊炆米粉咁 炒得好入味 煎魚塊皮香肉厚 加埋檸檬汁更開胃麵條用自家研配嘅蕃茄堅果醬炒 味道都幾濃郁🍹AQUA好有海鮮氣息嘅mocktail 賣相好靚味道酸酸甜甜
今次到訪長沙灣區一間西班牙小館

放喺Toast上面 配搭巨量芝士碎一齊食 超邪惡呀😈
鹹香味突出 配埋多士食就啱啱好

🥙Russa Salad

幾有驚喜嘅俄羅斯沙律
以肉粒、薯仔、洋蔥等食材製成
以芥末同沙律醬汁調味 整體味道好夾

麵條用自家研配嘅蕃茄堅果醬炒 味道都幾濃郁

🍹AQUA
好有海鮮氣息嘅mocktail 賣相好靚
味道酸酸甜甜 帶點清香海鮮味道

🍷Sangria (glass)
  • BrokenEgg
  • 精選魚塊西班牙短麵
2024-08-26 458 瀏覽
叕係西班牙菜😮‍💨❣️ 呢間都係心目中top5️⃣ 食物質素高 平日lunch set $168就食到蒜油蝦+西班牙海鮮飯+gelato+estrella🍻 真係抵到爛💯─ ⊹ ⊱ starters ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 gambas al ajillo ᵐᵘˢᵗ ʰᵃᵛᵉ - 5 / 5首先不得不讚呢間餐廳嘅toast做得 好 出 色 🙏🏻 無論係點蝦嘅toast定係餐前嘅pan com tomate都係好酥脆 👍🏻蝦大隻爽口 蒜油嘅質地似汁多過油 蒜味好足 超級喜歡🦐🧡─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 seafood paella - 4 / 5頭一兩次食嘅時候啲海鮮(青口 蜆)比較impressive 同埋最近呢一兩次嘅飯冇以前咁乾身同入味 不過都好好食🤭─ ⊹ ⊱ dolci ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 italian gelato - 5 / 5每一啖都係雲呢拿籽!入口唔會太甜!─ ⊹ ⊱ drinks ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 estrella (可以加$15轉Sangria🤭) ─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─CP值超高 多士 蒜油蝦同paella好出色!!!🙂‍↕️味道: 4.5 / 5價錢: $

─ ⊹ ⊱ starters ⊰ ⊹ ─

蝦大隻爽口 蒜油嘅質地似汁多過油 蒜味好足 超級喜歡🦐🧡

─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─

ᡣ𐭩 seafood paella - 4 / 5

─ ⊹ ⊱ dolci ⊰ ⊹ ─

ᡣ𐭩 italian gelato - 5 / 5
每一啖都係雲呢拿籽!入口唔會太甜!

─ ⊹ ⊱ drinks ⊰ ⊹ ─

ᡣ𐭩 estrella (可以加$15轉Sangria🤭)

─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─

環境: 4 / 5
cp value: 5 / 5
re-visit: 成日去🤭
2024-08-25 391 瀏覽
長沙灣的西班牙菜小店,你一定唔可以錯過😃呢晚食完之後真係回味到依家!無論係食物定係服務都一流👍🏻職員哥哥好細心咁同我哋介紹今日嘅 Special Menu,我哋聽完已經想叫哂嚟食🙈好吸引~ 最後叫咗以下幾樣:Red Prawn Fideua 90g 🦐 西班牙紅蝦短麵西班牙炒飯就食得多,所以今次決定試個紅蝦,今晚仲要有90g ,大大隻,可以揀配飯或者短麵。因為未食過短麵,所以又試吓新嘢😋 哥哥幫我哋切開隻蝦同埋將蝦頭裏面嘅汁壓出來再同短麵撈勻,入口個蝦味精華好濃好出色🤤 短麵就似剪碎了的台灣麵線,好得意!食完都唔會覺得油膩。Panceta with Toast 🥓 西班牙醃製五花肉配多士西班牙五花切到好薄,望落好似煙肉。放上多士上面,再灑D芝士粉一齊食~本身塊肉都有啲鹹鹹地,所以呢個size啱啱好,而且有少少燒過,啲油香出咗嚟,配埋個脆硬適中嘅多士,真係好難忘😍Chorizo Tortilla 辣肉腸蛋餅本身都怕會好辣,但係個辣度啱啱好,入口有少少刺激感,好過癮!Broken Egg 壞蛋薯條🍟呢個以為好普通嘅一道菜,但係將個蛋整爛撈埋啲薯條一齊食,又出奇地夾!重點係個薯條唔會好油,乾
長沙灣的西班牙菜小店,你一定唔可以錯過😃
呢晚食完之後真係回味到依家!無論係食物定係服務都一流👍🏻

Chorizo Tortilla 辣肉腸蛋餅

Broken Egg 壞蛋薯條🍟
呢個以為好普通嘅一道菜,但係將個蛋整爛撈埋啲薯條一齊食,又出奇地夾!重點係個薯條唔會好油,乾身得來又唔覺熱氣,好正啊😃

Pulpo a la Gallega 🐙 慢煮深海八爪魚
八爪魚好鮮好甜,又彈牙👍🏻 個調味又唔會過鹹,啱啱好!個底襯托手打薯蓉,我呢個薯仔控鍾意到不得了😆

Churros 西班牙油炸鬼
最後當然要食埋甜品🤤 西班牙菜的靈魂Churros, 朱古力醬好濃,churros又唔會太多糖,脆脆的入口唔會甜到漏☺️
SANGRIA🍹
又係食西班牙菜必飲的,一杯都滿足唔到我倆了,要一carafe🤣

裏面座位唔多,所以一定要book位,唔係walk-in就可能食唔到了~

• 慢煮深海八爪魚
  • Broken Egg
2024-08-22 624 瀏覽
📍長沙灣-La Barra Tapas Spanish Restaurant @labarra_csw竟然路過長沙灣發現一間勁高人氣嘅西班牙菜💥就即刻衝入去試!條Reels入邊有好多都係期間限定嘅菜式!大家得閒就快啲去試吓啦(●°u°●)​ 」🦐西班牙紅蝦短面 $308恕我無知 嗰次係我第一次食西班牙紅蝦😂🦐真心超好食!首先好鍾意食蝦頭嘅我 真係俾佢入邊嘅蝦膏嚇親(●°u°●)​ 」點解可以有咁多蝦膏?!另外肉質都好彈牙 可以媲美到龍蝦😢❤️🍳Broken Egg $98呢個係其中一個期間限定嘅小食 係店員十分之推介!✨係將比較幼嘅薯條炸咗佢 然後可以點上面嘅煙肉同埋太陽蛋食❣️😍好好食 下次去必要encore 🦀蟹肉可樂餅 $19小食方面 仲叫咗呢一個可樂餅✨🦀蟹肉超多 另外外皮好脆口!真係好好食😢😢😢🥤Green Garden $58呢杯Mocktail好Refreshing!入邊有青瓜同埋薄荷葉等 配埋西班牙菜 簡直係可以有中和作用!🌀🍾Grapefruit espresso soda $58跟住就叫咗杯espresso mocktail~~ Refreshing得來之餘都好提神!🍨

🦐西班牙紅蝦短面 $308

🍳Broken Egg $98

🦀蟹肉可樂餅 $19

🥤Green Garden $58

🍾Grapefruit espresso soda $58

🍨Churros $78

去食西班牙嘢點可以唔嗌Churros做甜品?!黑朱古力醬超濃 再加埋雪糕簡直係冰火交融💥🔥☄️
———
📍La Barra Tapas Spanish Restaurant
地址: 長沙灣福榮街512-518號地下A號舖

跟友人找到一間在長沙灣的高質西班牙餐廳, 在地鐵站C2出口出步行七分鐘就到。餐廳招牌是橙色為主, 牆身採用了紅磚牆設計, 座位劃分了吧台位及卡位兩部分。餐廳面積不大但五臟區全, 牆身掛了很多特色舊照片。以下是跟友人點了的食物:🧄西班牙大蒜湯 第一次飲大蒜湯覺得味道好得意, 未飲前第一感覺會覺得好大陣蒜味, 但事實完全唔係。首先湯質地好濃郁“杰”身(原來入面材料是加了🐮🍞🍅🥚等)味道方面有點微辣重牛味夾雜了咸咸的巴馬火腿飲落好開胃, 相當有特色👍🏻。🫑炸西班牙小青椒細細粒賣相可愛的小青椒灑了鹽在面上很適合作餐前開胃菜。🦐西班牙蒜油蝦 香濃的蒜汁浸住大蝦再夾住香脆的法包一齊食都咪話唔過癮🤤。 大蝦份量都多其肉質爽口彈牙, 法包吸入湯汁後進食味道更佳。🦑墨魚汁魷魚可樂餅 & 🦀蟹肉可樂餅Size精緻的可樂餅, 店員建議先食蟹味再食魷魚味因為魷魚味偏濃味。 兩者內餡同樣足料啖啖蟹肉及魷魚肉, 口感有少少似薯蓉入口即溶的感覺好正。🥘精選魚塊西班牙短麵(兩人份)第一次食西班牙短麵覺得賣相好特別好似粉絲加豉油的感覺, 魚的Size都大條味道唔腥, 當夾起麵身時有點似麵碎因為真的很短身, 麵質口感偏“

以下是跟友人點了的食物:

🧄西班牙大蒜湯

🫑炸西班牙小青椒
細細粒賣相可愛的小青椒灑了鹽在面上很適合作餐前開胃菜。

🦐西班牙蒜油蝦

🦑墨魚汁魷魚可樂餅 & 🦀蟹肉可樂餅

🥘精選魚塊西班牙短麵(兩人份)
第一次食西班牙短麵覺得賣相好特別好似粉絲加豉油的感覺, 魚的Size都大條味道唔腥, 當夾起麵身時有點似麵碎因為真的很短身, 麵質口感偏“林”味道有點似日式甲羅燒, 擠幾滴檸檬汁後進食味道會清新點。

🧀巴斯克芝士蛋糕
巴斯克蛋糕凍食就食得多今次試下熱食先, 當切開蛋糕時已感覺到質感綿密細嫩, 仲食到相當濃郁的芝士味,令人忍唔住一口接一口😋。可以話為當日晚餐劃上完全句號。

🍓Mocktail Sugar Daddy
(士多啤梨、桃、牛奶、蝶豆花)
未拌勻時三層顏色賣相都幾吸引, 拌勻後味道偏向重士多啤梨牛奶味, 酸酸甜甜的都幾解渴。

🍊Calamansi Juice 橘子汁
消暑解品味道清新微酸唔太甜解渴又解膩。

2024-08-19 1648 瀏覽
一直都鐘意西班牙菜🇪🇸,一碟碟既tapas 。 本人都食過幾間係香港出名既西班牙餐廳。Openrice再search到長沙灣有間隱世西班牙菜加上超多好評就足滿期待去試。 整體都算滿意但有d菜式比較失望Chorizo Tortilla 值得一試,好香但$68 得一舊仔,max兩人份量only。Red Prawn paella - delicious 🤤 讚 $308味道濃,蝦入面汁出晒黎撈飯,但份量非常少for $308 一份,一個人都食得晒都係max兩人only.傳統蕃蕃多士 - 蕃茄好清新但好似唔記得落鹽😅$42西班牙封門柳 - $168 好食,肉好林入味但分量都係少慢煮深海八爪魚 - $168 八爪魚好林好食既但olive oil 要落多d 薯蓉變左乾身dry。松露蘑菇可樂餅 - $20/一舊 , 松露味濃,值得一試甜品Churros - $ 78 太失望。糖唔甜,Churros唔脆,唯一係朱古力醬掂飲品Sangria - $88 酒精量ok,起碼唔係變左氣水咁

Chorizo  Tortilla

Sangria
Chorizo  Tortilla
Red  Prawn  Paella
2024-08-16 701 瀏覽
La Barra Tapas Spanish Restaurant是一間位於長沙灣福榮街的西班牙餐廳,餐廳店員的服務態度熱情,坐下來不久後就親切地介紹各式美食與飲品,讓人印象深刻。而且坐吧枱位置可以邊望著Open Kitchen裡廚師製作美食,邊品嘗特別的西班牙菜式。餐前小吃點了松露蘑菇可樂餅 (HKD20)及蟹肉可樂餅 (HKD20) 這兩款炸物,兩款都是外脆內軟,松露蘑菇味香濃,含有蘑菇顆粒,富質感!而蟹肉那款,能吃到薯蓉和一絲絲蟹肉,兩款食材同時吃起來很有口感!另外我是第一次吃西班牙蛋餅 (HKD68),蛋餅一層一層的夾著薯仔片和蛋,好有特色。西班牙封門柳 (HKD168) 是當晚的亮點,煎得剛剛好,牛味濃郁也軟嫩多汁,而且醬汁內混合了薯蓉在內,點汁吃起來很有驚喜!魚塊西班牙短麵 (HKD168) 的麵質在點像帶著西班牙風味的中式米粉,鍋底的短麵有點脆脆的香口感覺,而三文魚肉很軟熟,味道也很出色,配合短麵吃起來很有層次。最後甜品我們叫了一份西班牙油炸鬼(HKD78)作結尾。- Sugar Daddy (HKD58)- Sangria(HKD88)

- Sugar Daddy (HKD58)
- Sangria(HKD88)

2024-08-15 328 瀏覽
週末聚會朋友帶路嚟咗呢間西班牙菜餐廳食午餐🇪🇸餐廳一邊係吧枱一邊係木枱地方唔算好大但幾有異國情調!-🔸松露蘑菇可樂餅($19)外層香脆咬落口感飽滿入口充滿菇菌香同松露香😋🔸蟹肉可樂餅($19)可樂餅size大約雞蛋咁大切開有一絲絲蟹肉好足料呀👍🏻🔸西班牙海鮮飯($258)海鮮飯用淺平鑊上檯 面頭鋪滿大蝦、蜆同青口飯底吸收晒海鮮精華同香味兼帶小小飯焦香呢🇪🇸只係略嫌海鮮同飯量唔多呀!🔸精選魚塊西班牙短麵($188)西班牙短麵有啲似短身嘅米粉撈均明太子醬汁麵條掛汁力強💕配搭厚身軟嫩嘅魚塊有驚喜呀!🔸西班牙油炸鬼($78)新鮮即炸,超香口💯落埋朱古力醬一齊食甜而不膩又滋味呀!同時仲可以配搭冰凍嘅雲呢拿雪糕一齊食🍦冷熱交替,舌尖大刺激呢!🍹飲品選擇多元化有酒類、果汁、咖啡揀咗柑桔檸檬汁($28)同朱古力($28)兩者正常
週末聚會
朋友帶路嚟咗呢間西班牙菜餐廳食午餐🇪🇸
餐廳一邊係吧枱一邊係木枱
地方唔算好大
但幾有異國情調!
🔸松露蘑菇可樂餅($19)
外層香脆
咬落口感飽滿
入口充滿菇菌香同松露香😋

🔸蟹肉可樂餅($19)
可樂餅size大約雞蛋咁大
切開有一絲絲蟹肉
好足料呀👍🏻

🔸西班牙海鮮飯($258)
海鮮飯用淺平鑊上檯
面頭鋪滿大蝦、蜆同青口
飯底吸收晒海鮮精華同香味
兼帶小小飯焦香呢🇪🇸
只係略嫌海鮮同飯量唔多呀!

🔸精選魚塊西班牙短麵($188)
西班牙短麵有啲似短身嘅米粉
撈均明太子醬汁
麵條掛汁力強💕
配搭厚身軟嫩嘅魚塊
有驚喜呀!

🔸西班牙油炸鬼($78)
新鮮即炸,超香口💯
落埋朱古力醬一齊食
甜而不膩又滋味呀!
同時仲可以配搭冰凍嘅雲呢拿雪糕一齊食🍦
冷熱交替,舌尖大刺激呢!

🍹飲品
選擇多元化
有酒類、果汁、咖啡
揀咗柑桔檸檬汁($28)同朱古力($28)
兩者正常
2024-08-10 397 瀏覽
位於長沙灣的La Barra Tapas Spanish Restaurant,為食客帶來了一場難忘的西班牙慢活之旅。走進餐廳。映入眼簾的是濃郁的地中海風情 - 陽光明媚的顏色、溫暖質樸的木質裝潢,以及悠然自得的用餐氛圍,非常適合與三五知己細細品嚐每一道地道的西班牙美食。 Rusa Salad($68)一道俄羅斯傳統沙拉。主要由烹煮過的牛肉、馬鈴薯、紅蘿蔔、洋蔥、青豆等剁碎的食材組成,再拌上芥末和馬約醬等調味料。口感爽滑,酸甜適中,很適合夏季清涼開胃。 Octopus($168)將煮熟的章魚切片狀,配以橄欖油、帕尼尼香料、檸檬汁等調味,呈現出清新可口的滋味。章魚肉質嫩滑,香氣迷人,十分開胃,非常適合作為開胃菜,令人胃口大開。Chorizo Tortilla($68)這是一道西班牙經典小吃,用切片的西班牙辣肉腸(Chorizo)與煎蛋混合,在中間夾入土豆片,全部一起煎成厚厚的蛋糕狀,薄脆的蛋餅外皮包裹住柔軟的馬鈴薯和微辣豐厚的Chorizo,交織出濃郁而又均衡的口感。Carabinero Paella of Fideua (Spanish Red Prawn)($368)一道典型的西班牙

Rusa Salad($68)

Octopus($168)

Chorizo Tortilla($68)

一道典型的西班牙海鮮飯。以西班牙境內獨有的大紅蝦(carabinero)為主料,與米飯一起烹煮而成。上檯前,侍應先以餐具將蝦羔拆出,再將之與西班牙飯粒混而為一,味道香濃。而且蝦子肉質鮮美,飯粒吸收了海鮮的鮮美味道,整體香氣四溢,口感豐富。

Churros with ice cream & hot chocolate sauce($78)
西班牙馳名的傳統甜點,將麵團擠製成錐形,油炸至金黃酥脆,沾上熱巧克力醬食用,配上香草冰淇淋,外酥內軟的Churros搭配上濃郁的巧克力醬,口感層次豐富,甜而不膩。

La Barra Tapas Spanish Restaurant (長沙灣)
地址:長沙灣福榮街512-518號地下A號舖
2024-08-10 429 瀏覽
主打正宗西班牙菜🇪🇸主廚更曾花逾8年時間跟西班牙人學師👨‍🍳店內菜餚大部分食材都自西班牙進口✈️不論口味及烹調手法都份外正宗😃餐廳整體沿用咗大量西班牙色調,如牆身就用咗鮮豔嘅橘紅色,再配合花紋磁磚,睇上去更具地中海風味☺️西班牙紅蝦享有世界上最好吃的大蝦美譽🦐飽滿的紅蝦肉好比龍蝦😁蝦膏香濃,蝦肉爽甜鮮美😍短麵充份吸收海鮮湯汁💦質感份外乾身煙韌,非常入味😙沙律用上西班牙蕃茄,超粉超爽口🥗加上鹹油漬鱈魚柳條、洋蔥、香橙及橄欖油,清新又鹹香,作為前菜我比100分🥰芝士炸至金黃,香脆可口🧀半溶口感,有拉絲效果,十分「芝」味🥹西班牙薯仔,以手切成幼薯條🍟加上煎蛋黃汁及煙肉🥓薯條脆口,煙肉卜卜脆,邪惡又惹味😈羊扒肉質嫩滑,帶點羊羶味🐐每一口都有淡淡的香草與蒜頭的香味😋Churros係西班牙很常見的小吃🥨熱辣辣新鮮炸起,🔥再蘸上肉桂糖粉及朱古力醬食🍫外皮酥脆,內裡煙韌🤩
主打正宗西班牙菜🇪🇸
主廚更曾花逾8年時間跟西班牙人學師👨‍🍳
店內菜餚大部分食材都自西班牙進口✈️
不論口味及烹調手法都份外正宗😃

餐廳整體沿用咗大量西班牙色調,
如牆身就用咗鮮豔嘅橘紅色,
再配合花紋磁磚,睇上去更具地中海風味☺️

西班牙紅蝦享有世界上最好吃的大蝦美譽🦐
飽滿的紅蝦肉好比龍蝦😁
蝦膏香濃,蝦肉爽甜鮮美😍
短麵充份吸收海鮮湯汁💦
質感份外乾身煙韌,非常入味😙

沙律用上西班牙蕃茄,超粉超爽口🥗
加上鹹油漬鱈魚柳條、洋蔥、香橙及橄欖油,
清新又鹹香,作為前菜我比100分🥰

芝士炸至金黃,香脆可口🧀
半溶口感,有拉絲效果,十分「芝」味🥹

西班牙薯仔,以手切成幼薯條🍟
加上煎蛋黃汁及煙肉🥓
薯條脆口,煙肉卜卜脆,邪惡又惹味😈

羊扒肉質嫩滑,帶點羊羶味🐐
每一口都有淡淡的香草與蒜頭的香味😋

Churros係西班牙很常見的小吃🥨
熱辣辣新鮮炸起,🔥
再蘸上肉桂糖粉及朱古力醬食🍫
外皮酥脆,內裡煙韌🤩
  • 地中海鯷魚沙律
  • 西班牙壞蛋薯條