2017-01-20
今次係我第一次食日式懷石料理,真係一個好特別嘅體驗。呢間餐廳係銅鑼灣嘅新 building (叫做 V Point),環境唔錯仲有露台。店員話年初二仲有得現場睇煙花匯演添!比較特別既係晚餐得一款套餐供應,但師父會因應時令食材轉換 menu,啱晒我呢啲又選擇困難症嘅人。套餐一共有9道菜,店員會逐道菜上,所以大家要耐心等候啦!可能係每食完一道菜都要等等先上下一道菜,而每一道菜嘅擺盤都非常精緻,過程間就令我更加期待下一道菜嘅來臨。每一次嘅等待都係值得嘅,而且每次都有新驚喜!我一直以為懷石料理都係好細碟,得過靚字但食唔飽嘅。今次嘅體驗就話我知,呢個觀念係錯晒嘅!淨係個頭盤到已經夠份量啦!服務又好好,真係會為客人介紹每一道菜架。佢又介紹返今次主題係叫 Yellowtail 嘅魚同埋和牛。食品安排幾滿意,有凍食刺身做頭盤,有湯飲暖笠笠,中後段又會有少少飯麵飽肚下,當然唔少得甜品。食完啦,仲有師父親自出嚟準備抹茶比我呀!感覺真係有專人服侍我呀!哈哈下次幾時再嚟好呢?
套餐一共有9道菜,店員會逐道菜上,所以大家要耐心等候啦!
每一次嘅等待都係值得嘅,而且每次都有新驚喜!
我一直以為懷石料理都係好細碟,得過靚字但食唔飽嘅。
下次幾時再嚟好呢?