2018-03-10 160 瀏覽
本身已經好鍾意食A-1 Bakery 既製品,鍾意佢既麵包,甜點!😍💕😍 白天使芝士慕絲蛋糕 (hkd 140/會員仲有10%off😋😋😋)Size: 12cm 約4-6人份量表層係芝士慕絲,食落唔會好膩,好香滑,內裹係比利士朱古力同紅桑子醬交雜,配上曲奇餅底😳😳😳幾特別!!!有別其他連鎖餅店,佢蛋糕整體香滑軟身。就算有芝士,都食得到朱古力同桑子味道,食多都唔會太膩🤤🤤🤤#a1bakery #a1#k11#lacreation#gute#hkig#hkfoodpic #hkfoodie#hkfoodblogger #foodiegram #foodpassion #chessecake#white#happybirthday#birthdaycake#hkgirl #hongkong#tst#hk#foodielife#lifestyle#相機食先
Size: 12cm 約4-6人份量

外賣自取
2018-02-11 301 瀏覽
今天與家人在尖沙咀逛街,晚上於K11一間餐廳吃飯。店鋪左邊是餐廳,右邊是出售麵包的。餐廳比較細小,座位相對擠逼。由於套餐劃算點,故點了兩個二人餐及單點了一個雞肉藜麥沙律。烤雞藜麥沙律黑醋汁另上,挺不錯。套餐包括麵包、湯或沙律、飲品及甜品—雪糕。蒜香橄欖油烤嫩羊架,羊架一大塊,味道相對淡,不算羶。脆皮德式鹹豬手沒有想像的好,配菜賣相較為普通,肉質並不鹹。較為喜歡三文魚明太子意粉,意粉軟硬剛剛好,配上白汁,不油膩。西班牙海鮮飯色彩繽紛,海鮮種類多,惟飯較淡味較乾身。餐廳食物不過不失,與家人吃了一頓豐富晚餐。
今天與家人在尖沙咀逛街,晚上於K11一間餐廳吃飯。

套餐包括麵包、湯或沙律、飲品及甜品—雪糕。

蒜香橄欖油烤嫩羊架,羊架一大塊,味道相對淡,不算羶。

脆皮德式鹹豬手沒有想像的好,配菜賣相較為普通,肉質並不鹹。

西班牙海鮮飯色彩繽紛,海鮮種類多,惟飯較淡味較乾身。

餐廳食物不過不失,與家人吃了一頓豐富晚餐。

2018-02-04
5 分鐘 (堂食)
2018-02-05 293 瀏覽
話說小儀丶黑豚與小小儀前往科學館遊玩,自從尖東好味叻沙店結業後,便苦無平靚正選擇,剛好在app 找到此店頗多時段半價,便本着隨便吃一餐的心態來到~A-1 bakery 主打麵包,餐牌中的選擇便也較多麵包類,下午茶由$58至$128不等,包咖啡丶茶或橙汁,另有餐湯丶薯條丶沙律等可以$15加配,由於是當午餐,加上有半價優惠,故點了一份意大利飯丶一份意粉丶一份芝士薯條及一份丹麥多士。香煎帶子意大利飯$92: 9/10份量不少,內有大量炒菇,帶子煎得火候剛好,配上松子仁丶松露醬和芝士碎,每一口都香濃而口感豐富,加上濕潤的口感和新鮮煮起的熱度,在寒冷的冬天中叫人感到滿足明太子意粉$108: 9/10想不到還有三文魚及三文魚子,而且份量十足,意粉並不辣,即使少少儀也接受到,也是調味恰當,醬汁充足及夠熱雙重芝士焗薯條$63: 7/10黑豚大愛,雖然薯條加上肉醬後會變軟身,但由於用鐵鑊一起焗,即使吃到最後還是熱熱的抹茶紅豆丹麥多士$58: 9/10自家製丹麥多士上面有兩大球抹茶雪糕、紅豆蓉丶鮮忌廉及糖煮栗子,麵包烘得酥脆熱辣,雪糕雖然不是特別高級的貨色,但味道尚算天然,配上紅豆蓉和忌廉,一冷一熱,有脆

香煎帶子意大利糙米飯

香煎帶子意大利飯$92: 9/10

明太子意粉

明太子意粉$108: 9/10

雙重芝士焗薯條

雙重芝士焗薯條$63: 7/10

紅豆抹茶丹麥多士

抹茶紅豆丹麥多士$58: 9/10

自家製丹麥多士上面有兩大球抹茶雪糕、紅豆蓉丶鮮忌廉及糖煮栗子,麵包烘得酥脆熱辣,雪糕雖然不是特別高級的貨色,但味道尚算天然,配上紅豆蓉和忌廉,一冷一熱,有脆有滑,各種口感令味蕾和心靈同樣滿足

飲品則點了兩杯橙汁丶熱咖啡和熱檸檬茶,
橙汁類似果汁先生,檸檬茶則用壼上,味道不澀。這餐如正價來吃,以K11的位置及食物分量丶用料已經交足貨,半價後簡直抵到冇朋友,這邊廂剛結帳,黑豚已經問何時可以再來吃呢
2018-02-04
5 分鐘 (堂食)
香煎帶子意大利糙米飯
明太子意粉
雙重芝士焗薯條
紅豆抹茶丹麥多士
  • 香煎帶子意大利飯
  • 抹茶紅豆丹麥多士
2018-01-20 253 瀏覽
平日的午餐時間, 餐廳另一邊是賣西餅麵包的, 沒多食客。正常西餐價錢另外加一服務費。點了一個午餐, 先來是日餐湯加麵包, 南瓜湯不錯, 啖啖的南瓜蓉味。新出品兼㕑師推介~輕微辣, 味道不過不失。餐飲~正常咖啡一杯。
2018-01-18
2017-12-18 325 瀏覽
好耐無和同學仔相聚,難得一聚,她們搵左這間餐廳,嘩,好特別,一邊系賣麵包,一邊系開西餐開餐啦沙律好新鮮,醒胃,面包好脆口脆皮豬手焗得好香好脆,肉質好有咬口豬手底層有一部分薯溶薯條脆口,沾染蕃茄醬或黃醬,超香好味酸青瓜和紅蘿蔔都好夠酸味開胃軟殻蟹炸得好香脆,蟹爪都好吃😋意粉溶入蕃茄醬汁,加三色燈籠椒,甜美爽口雪糕好滑好味這店面包好好味,丹麥方包整祚層層塔 放上香蕉,朱古力醬,四款雪球(朱古力味,士多啤梨味,雲呢拿味,芒果味),雪糕溶化在麵包上面,內凍外脆跟餐送兩杯飲品:

開餐啦
套餐前菜:沙律

沙律好新鮮,醒胃,面包好脆口

脆椒德式豬手(二人套餐)

脆皮豬手焗得好香好脆,肉質好有咬口

豬手底層有一部分薯溶

薯條脆口,沾染蕃茄醬或黃醬,超香好味

酸青瓜和紅蘿蔔都好夠酸味開胃

軟殻蟹蕃茄意粉

軟殻蟹炸得好香脆,蟹爪都好吃😋
意粉溶入蕃茄醬汁,加三色燈籠椒,甜美爽口

套餐送雪糕

雪糕好滑好味

丹麥酥盒層層塔

跟餐送兩杯飲品:
有機茶~伯爵
抺茶沙冰
2017-12-15
2 分鐘 (堂食)
套餐前菜:沙律
套餐送雪糕
丹麥酥盒層層塔
有機茶~伯爵
2017-11-29 309 瀏覽
餓啫啫係一名鄉下仔,唔多喜歡出旺區,何解?多數食野貴夾唔飽囉今日餓啫啫同市區嘅朋友見面,鄉下仔例牌要遷就朋友出尖沙咀又要食乜貴野?估唔到喺K11嘅呢間餐廳價錢算親民,一於試試!平時行過都係比佢地嘅蛋糕吸引,坐低食西餐真係第一次set lunch可揀餐湯或沙律,仲配多片該店自制嘅包洋蔥湯:味道恰到好處,唔會過咸沙律:蔬菜新鮮,醬汁剛剛好麵包:微暖軟熟,值得一讚港男港女至愛All day breakfast 蛋:煎到脆邊效果,但蛋黃生左少少煙肉:有4片夠哂多腸:兩條都幾大方,肉質juicy炒什菌&配菜:不過不失熱辣辣嘅即焗海鮮飯!飯底:炒飯底,粒粒有口感又唔硬海鮮:份量唔算多,件頭唔算大,但總算新鮮份量:合格!兩個餐加埋約$150,今時今日週末喺尖沙咀食個lunch呢個價錢算合格吧

今日餓啫啫同市區嘅朋友見面,鄉下仔例牌要遷就朋友出尖沙咀

平時行過都係比佢地嘅蛋糕吸引,坐低食西餐真係第一次

餐湯,沙律,新鮮麵包

set lunch可揀餐湯或沙律,仲配多片該店自制嘅包

洋蔥湯:味道恰到好處,唔會過咸
沙律:蔬菜新鮮,醬汁剛剛好
麵包:微暖軟熟,值得一讚

All  day  breakfast

港男港女至愛All day breakfast
蛋:煎到脆邊效果,但蛋黃生左少少
煙肉:有4片夠哂多
腸:兩條都幾大方,肉質juicy
炒什菌&配菜:不過不失

忌廉焗海鮮飯

熱辣辣嘅即焗海鮮飯!
飯底:炒飯底,粒粒有口感又唔硬
海鮮:份量唔算多,件頭唔算大,但總算新鮮
份量:合格!

餐湯,沙律,新鮮麵包
All  day  breakfast
忌廉焗海鮮飯
2017-11-03 313 瀏覽
經過走嚟試下,點知...相就幾靚,叫左兩個酥皮海鮮湯、黑松露寬麵、三重芝士飯、latte、忌廉曲奇沙冰,等左都幾耐下個湯終於嚟到,都夠熱,但是食落酥皮唔夠酥偏油,湯略咸,繼續滿懷希望等...之後飯和麵嚟到了,真係大失所望,芝士飯芝士味唔夠一重寬麵咸到食唔落黑松露完全唔係嗰陣味,latte味道都OK嘅,沙冰算係正常食物差已經失望,service更加不能忍受,唔係唔夠人手做而係根本唔想睬你,咩都要叫好耐先有人行過來應下你,even隔離根本冇人買麵包,唔會再嚟!
經過走嚟試下,點知...
寬麵咸到食唔落
黑松露完全唔係嗰陣味,latte味道都OK嘅,沙冰算係正常
酥皮海鮮湯
黑松露寬麵
café latte
忌廉曲奇沙冰
2017-10-31
忌廉曲奇沙冰
2017-09-05 430 瀏覽
今日同靚靚媽咪 同埋sisters 在K11 shopping, 行到咁上下,要為媽咪充充電咁就四面睇睇,這一間我有時都愛買他們的法包食架, 入去餐廳個門口唔係好大 , 大概有二十多個位 ,枱與枱之間都比較密, 講真環境同佈置都係好一般 ,不過作為一個加油站都ok嘅 。其實我哋未肚餓,只不過真係想坐一坐飲杯嘢 不過侍應解釋畀我哋聽,如果淨係叫一杯嘢飲不如叫一個tea set啦,比較化算……這位妹妹侍應要我叫了杯Earl Grey tea, sisters 叫了Hazenut Latte, 抹茶鮮奶,媽咪選了pancake with mango and ice~cream 配熱檸水這set 甜品我們四個大小美人瓜分了,講真個甜品就一般啦 , 我哋嘅飲品係ok嘅 ,完全合格。勝在價錢一啲都唔貴 咁我都要多謝這個加油站 畀我哋作小休再去血拼……shopping

我叫了杯Earl Grey tea, sisters 叫了
配熱檸水

這set 甜品我們四個大小美人瓜分了,
講真個甜品就一般啦 ,

2017-07-30 435 瀏覽
本想試新野~雙重芝士薯條,點知原來將薯條當意粉,滿是茄醬煙肉,芝士不夠,浪費了香脆的薯條,所以,我只食了周圍無醬的薯條及面層芝士。埋單時都忍唔住要提提待應,你們的餐牌誤導了我,好彩我不是素食者,否則見到咁多煙肉就唔會食 !!!
2017-07-30
2017-07-16 2864 瀏覽
午市套餐配麵包+餐湯/沙律+咖啡/茶/橙汁,沙律與餐湯中我們選了餐湯。可是一旦餐湯送上來我們就有點後悔了,因為很油膩,而且沒什麼食材的味道融入湯裡去,感覺是強行拿茄膏之類的非新鮮食材取個味道做做樣子而已。麵包是微熱有加分,個人很喜歡麵包表面有着粗硬的口感,而且提子包也是我的愛,單獨來說它很得我喜心,可是這種甜味略突出的麵包配它的餐湯真的非常格格不入。雖然餐湯以蕃茄味為主,也有着酸甜的味道,但整體還是偏咸,卻碰上個甜的,很奇怪,就像正在吃蠔油生菜忽然吃一口橙......牛肝菌蘑菇黑松露肉醬鮮製意大利寬麵單看名字就有一股濃味撲面而來,尤其黑松露只要放一點點就能讓口腔充斥着它的味道,加上牛肝菌也有其獨特味道,所以這道菜是又香又濃。雖然黑松露也算是一種菇,但它的味道濃烈得我都不把它視為菇類,寬麵的醬汁並不是單用黑松露,所以調出來的味道滲透了幾分牛肝菌作為菇類的草青氣,使醬汁吃起來沒那麼容易膩,也更清新一點,是個不錯的組合。至於肉醬其實沒怎麼吃到,不過味道已經足夠了,但是這道菜最大的敗筆在寬麵上,叉子都不能把它卷起來,碎得不成條,口感軟着,不難吃,但是完全沒有意粉該有的嚼勁,要不是醬汁挺出色,這
牛肝菌蘑菇黑松露肉醬鮮製意大利寬麵
牛肝菌蘑菇黑松露肉醬鮮製意大利寬麵單看名字就有一股濃味撲面而來,尤其黑松露只要放一點點就能讓口腔充斥着它的味道,加上牛肝菌也有其獨特味道,所以這道菜是又香又濃。雖然黑松露也算是一種菇,但它的味道濃烈得我都不把它視為菇類,寬麵的醬汁並不是單用黑松露,所以調出來的味道滲透了幾分牛肝菌作為菇類的草青氣,使醬汁吃起來沒那麼容易膩,也更清新一點,是個不錯的組合。至於肉醬其實沒怎麼吃到,不過味道已經足夠了,但是這道菜最大的敗筆在寬麵上,叉子都不能把它卷起來,碎得不成條,口感軟着,不難吃,但是完全沒有意粉該有的嚼勁,要不是醬汁挺出色,這道菜可以報廢。
三重芝士小龍蝦肉燴飯
我對這道燴飯的感想是太乾了,作為燴飯應該是黏黏濕濕的口感,可是醬汁水份不足,連米飯都有缺水的感覺。雖說是三重芝士,其實芝士味不濃,只是一般的程度,比較好的地方是飯裡加入松子增加口感層次,小龍蝦肉也不俗,尚算爽口,不過最重要的燴飯沒做好,怎麼說都未能滿意。
長野縣白桃汁
本來想要喝咖啡,但近來愛上桃味的飲料與零食,看見這個自稱日本製造的長野縣白桃汁改變了主意。原價$16,以餐飲升級只需$8,可是喝過一口就斷定即使倒貼$8讓我把餐飲換成這個也會斷然拒絕!味道假得很且桃味淡,連一般人造味道的果汁都及不上,還不如喝一杯菓汁先生橙汁呢,至少味道夠濃。
凍咖啡
這是朋友點的凍咖啡,咖啡味道突出,濃卻不苦,咖啡味貌似比Mccafe還要香濃,雖然Mccafe也不是高級品,但好歹它是以咖啡為本的食店,所以能跟它一拼是在我意料之外,早知道還是點咖啡好了,我恨白桃汁,嗚~

餐廳的座位較窄,也談不上什麼服務,食物質素只達中下,但是價錢相對份量尚算便宜,還是會勉強給個合格。當想要吃西餐,又沒那麼講究,也沒時間慢嘆,這裡可以作為一個選擇,反過來說想要吃好一點,舒服一點都不用來這裡了。
2017-06-16
$111.1 (午餐)
2017-06-19 526 瀏覽
每次經過K11都想入去試試, 今次一連試兩日, 但結果是....LUNCH SET有頗多款選擇, 意粉, 飯, 扒類, 漢堡都有, 價錢平均$100/SET,ALL DAY BREAKFAST好抵, 有湯/沙律, 連包同野飲, 都唔駛$100。份量唔少, 味道都幾好, 所以第二日再去, 今次叫左燒牛肉漢堡SET同牛肝菌意粉。燒牛肉漢堡SET好味, 薯條都好香口, 但牛肝菌意粉就一般。至於飲品, 熱咖啡飲完之後口乾。
價錢平均$100/SET,
份量唔少, 味道都幾好, 所以第二日再去,
今次叫左燒牛肉漢堡SET同牛肝菌意粉。
燒牛肉漢堡SET好味, 薯條都好香口,
但牛肝菌意粉就一般。
至於飲品, 熱咖啡飲完之後口乾。
題外話/補充資料: 麵包部店員友善, 但餐廳的店員就個個都黑面無笑容, 又無記性, 好似問拎牙簽都問左兩次先有人拎嚟。 服務態度差, 出錯仲要兇返個客, 食物再好都會趕客。
2017-06-11
2017-06-10 416 瀏覽
星期五晚喺尖沙咀搵食實在艱難好多地方都排長龍有餐廳甚至表示無訂枱唔會有位唯有行入K11碰吓運氣剛巧呢間麵包店入面嘅餐廳唔洗等位就入去試吓啦主餐牌有好多選擇但我地一見到 2 人餐就唔再睇主餐牌喇前菜有沙律或湯二揀一我地兩個都揀左沙律沙律絕不欺場,仲有舊小芝士喺入面另外跟埋麵包,麵包鬆軟入面仲有合桃,口感非常好主菜有兩類第一類係肉類,牛肉、羊架或什錦任選我地揀嘅羊架有 4 條骨羊肉都幾嫩,配埋燒汁都幾夾但羊肉味唔夠重,同埋有少少肥第二類係飯麵類有千層麵、黑松露飯或西班牙海鮮飯我地揀嘅西班牙海鮮飯味道十分唔錯海鮮有帶子同蝦各一隻,另外蜆、青口、魚柳同魷魚圈各兩件,配料都充足但飯嘅口感方面略嫌太黏,有待改善飲品就有橙汁選擇,正合我心意雪糕有雲呢拿焦糖或綠茶或士多啤梨味我揀嘅綠茶味道好好,綠茶味夠晒重價得一讚最後發現原來AE Card有八五折加埋一三百蚊都唔洗總括黎講呢個價錢有咁嘅食物質素認真唔錯架喇😋
星期五晚喺尖沙咀搵食實在艱難

主餐牌有好多選擇
但我地一見到 2 人餐就唔再睇主餐牌喇
前菜有沙律或湯二揀一
我地兩個都揀左沙律
沙律絕不欺場,仲有舊小芝士喺入面
另外跟埋麵包,麵包鬆軟
入面仲有合桃,口感非常好

主菜有兩類
第一類係肉類,牛肉、羊架或什錦任選
我地揀嘅羊架有 4 條骨
羊肉都幾嫩,配埋燒汁都幾夾
但羊肉味唔夠重,同埋有少少肥
第二類係飯麵類
有千層麵、黑松露飯或西班牙海鮮飯
我地揀嘅西班牙海鮮飯味道十分唔錯
但飯嘅口感方面略嫌太黏,有待改善

飲品就有橙汁選擇,正合我心意
雪糕有雲呢拿焦糖或綠茶或士多啤梨味
我揀嘅綠茶味道好好,綠茶味夠晒重
價得一讚

信用卡優惠
二人餐跟餐沙律同包
二人餐西班牙海鮮飯
2017-06-05 255 瀏覽
位於尖沙咀K11的La Creation de Gute, 下午茶套餐十分抵食,點了一客原味班戟伴香蕉及朱古力雪糕,兩人分享,一客連飲品,加一後約六十元。另外也加錢加配了一客是日餐湯。約十分鐘後,班戟便來到了,班戟的份量比想像中多,而且上桌時很新鮮,賣相也美美的。班戟上擠了些朱古力醬和楓樹糖漿,所以味道很足夠,另外也有些迷你綿花糖和香蕉,朱古力雪糕頗為香滑。另外是日餐湯為松露蘑菇湯,松露味道濃,但略嫌湯較稀。
2017-05-01
2017-05-03 429 瀏覽
嚟到La Creation de Gute穿過麵包位置就有得點餐食意粉~ 午餐可以揀沙律或湯, 另外會跟一片提子麵包, 而麵包似係一條長麵包切開薄薄一片冇烘過、軟軟地, 對於一間麵包店延伸開嘅cafe餐廳我以為配餐麵包會好吸引, 只能說 '想得太多' 😩點咗以下呢個意粉, 醬汁帶有好濃郁嘅牛肉味 比起大路嘅茄汁同白汁有啲特別, 對於鍾意食牛肉或者濃味係唔錯嘅選擇! 除咗肉粒, 仲有好多蘑菇粒, 令碟意粉增添咬口, 整體味道ok.
2017-04-26 465 瀏覽
行左一陣k11想坐下飲杯野,首先比佢門口既麵包吸引,之後收銀上面有個牌好多飲品,見到有果汁飲一於就入去坐,坐低左仲見到哩間既tea set選擇都好多,tea set跟咖啡/茶/橙汁叫左雙重芝士薯條,不過等左差唔多都有4個字,可能因為焗既關係吧!一黎到見到份量都好多估唔到咁足料芝士可做到拉絲效果,可惜薯條好多都淋哂,我都係鍾意食脆卜卜既口感多d反而精粹係肉醬都好多又唔會太酸橙汁係跟tea set,另一杯係散叫冰紅茶
雙重芝士薯條
估唔到咁足料
反而精粹係肉醬都好多又唔會太酸
橙汁係跟tea set,另一杯係散叫冰紅茶