2021-02-19 2237 瀏覽
靚靚蛋糕之選!每一次經過朗豪坊都會見到呢間蛋糕店,非常之吸引!最開心嘅係有細蛋糕買,唔使食太大個蛋糕或者食剩,款式、口味有多個選擇,用嚟打卡慶祝一流!桂香玄米綠茶蛋糕10cm $56- 呢個蛋糕外表好靚好吸引!有食用花花,影相一流!不過食落冇乜桂花同玄米綠茶味,似普通忌廉蛋糕,如果茶果重啲就更加好!中間奶凍淡淡地都唔錯。英國伯爵茶蛋糕 10cm $56- 味道而言,我中意伯爵茶蛋糕多啲,茶味較濃,口感鬆軟,蛋糕上面嘅忌廉比例啱啱好!推介!
桂香玄米綠茶蛋糕10cm $56
英國伯爵茶蛋糕 10cm $56
桂香玄米綠茶蛋糕
2020-10-28
2021-02-10 2252 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕今次無意中喺網上見到有個新出嘅蛋糕!😍粉紅色真係超級靚,🥰少女心夢幻得來又有啲典雅復古嘅感覺,😙價錢竟然比想像中嘅平,所以即刻訂咗個!😛地鐵站一出就已經係啦,😌估唔到唔係繁忙時候呢度都要排隊,🥺不過店員嘅效率好高所以排隊嘅時間都唔係好耐,🤪拎蛋糕嘅時候循例都要check一check個蛋糕有冇問題,🤓店員拎出嚟嗰一下我依個心已經好想快啲食!😚除咗顏色吸引到我仲有依個蛋糕嘅設計都好靚!😍上返網睇返依個蛋糕嘅全名原來係My Rose 法式玫瑰荔枝紅桑莓戚風蛋糕,😍😍淨係睇個名都已經知道入邊嘅內餡好豐富!🥳返到屋企享用嘅時候,🤩未食落口已經聞到好香嘅玫瑰荔枝味,🤪依個蛋糕嘅表面真係好靚,😛仲有白色玫瑰花瓣,😏同埋粉紅色嘅印章朱古力,😚仲有兩粒好香好香嘅淡粉紅色士多啤梨🍓,成個感覺真係好夢幻而且好吸睛!😌依個係戚風蛋糕所以切落去嘅時候好實在,😤戚風蛋糕每一層都夾雜左好香嘅北海道鮮忌廉,😳中間仲有好多嘅荔枝味jelly,😍依啲啫喱食落口真係好香!😇成個蛋糕除咗軟滑嘅感覺仲有朱古力紅桑莓脆脆帶來嘅另一個層次,☺️成個蛋糕唔同咗感覺,除咗smooth仲有脆脆嘅感覺!😄食完成個蛋
🌕Hello我係Moon🌕
地鐵站一出就已經係啦,
😌估唔到唔係繁忙時候呢度都要排隊,
🥺不過店員嘅效率好高所以排隊嘅時間都唔係好耐,

😍😍淨係睇個名都已經知道入邊嘅內餡好豐富!🥳
返到屋企享用嘅時候,🤩未食落口已經聞到好香嘅玫瑰荔枝味,
成個感覺真係好夢幻而且好吸睛!😌
食完成個蛋糕個口都好香嘅玫瑰荔枝同埋紅桑莓味,😊蛋糕味道係以清新為主,😌所以食完一啲罪惡感都冇!😜
🌕最後moon moon真係好滿意呢個咁夢幻嘅粉紅色蛋糕,😎咁靚嘅粉紅色蛋糕我都係第一次,起初仲以為得個表面冇內涵,🥸但係食完之後俾咁多層嘅層次驚艷咗!🥳係一個好特別有內涵有外表嘅蛋糕!🌕
2021-02-10 1537 瀏覽
今次已經係第二次喺呢度訂蛋糕 佢有得網上訂購 然後喺門市度攞 又唔使打電話 我覺得好方便 佢有1磅 1.5磅 2磅 同埋3.5磅揀今次試呢個榛果炭燒咖啡蛋糕(Hazelnut Sumiyaki Coffee)因為媽咪鍾意食咖啡味嘅蛋糕 但根據上次嘅經驗 上次訂咗兩磅 10個人係食唔晒嘅 所以今次訂一磅半算喇 最後啱啱好食得晒 佢入面係一個戚風蛋糕 佢既cream係好香濃既咖啡香味 而且好香口 因為有nuts既味係入面 仲有榛果醬 整體個蛋糕係軟身嘅 冇乜脆口嘅嘢係入面 口感層次唔太多 但係都冇令我哋失望 可惜嘅係因為趕時間返屋企 所以切開左之後冇影相 拿拿林食完就走了
今次已經係第二次喺呢度訂蛋糕
因為媽咪鍾意食咖啡味嘅蛋糕

2021-02-08 1073 瀏覽
仲有唔夠一星期就情人節啦!見到La Famille推出左情人節蛋糕,超靚囉二話不說就訂左氹下自己開心🤣ᴍʏ ʀᴏsᴇ法式玫瑰荔枝紅桑莓戚風蛋糕 $312蛋糕造型復古典雅,仲要用少女既粉紅色😍好有復古公主風💕裝飾都好有心思有超甜既日本淡雪士多啤梨🍓白玫瑰花瓣同復古朱古力火蠟圖章🕯玫瑰、紅桑莓、荔枝戚風蛋糕同北海道鮮忌廉交疊,個Cream好輕盈,中間夾層仲有自家製Valrhona朱古力紅桑莓脆脆同荔枝啫喱,勁中意啊🥰
二話不說就訂左氹下自己開心🤣

ᴍʏ ʀᴏsᴇ法式玫瑰荔枝紅桑莓戚風蛋糕 $312

有超甜既日本淡雪士多啤梨🍓白玫瑰花瓣同復古朱古力火蠟圖章🕯

2021-02-03 969 瀏覽
第一次試呢間cake shop 平時見都多人排隊 以為佢係得個樣?原來唔係!芋香椰子戚風蛋糕 蛋糕嘅外型白雪雪 傳統嘅人就會覺得唔夠喜慶 但係因為有銀色同金色嘅波波 我覺得好Grand 同埋好少食椰子味既蛋糕 難得今次有10個人食所以我哋叫咗個兩磅裝嘅蛋糕 希望好食啦 佢有得網上訂購 唔需要去門市度買 又唔使打電話訂好方便 上網訂完佢會send個email俾你confirm添 講返個蛋糕先 拎蛋糕嗰下都覺得好震撼 因為好少何食咁大個蛋糕 原來兩磅裝係咁大個 佢入面好多層次 蛋糕底係紫色既芋香椰子戚風蛋糕 有一層係香芋忌廉同埋椰子肉 有一層係椰子忌廉同埋麻薯 口感煙煙韌韌咁 鍾意食香芋嘅朋友一定要試 唔知呢個蛋糕有冇細嘅版本呢 如果有的話平時都可以買黎食

2021-01-23 1380 瀏覽
呢間一直係我最鍾意❤️嘅蛋糕店之一,特別係佢地嘅招牌戚風蛋糕🍰!.戚風蛋糕嘅直徑10 cm,呢個size適合二人分享,另外亦有提供大蛋糕🎂.戚風蛋糕🍰嘅覺質感好鬆軟,軟綿綿,唔會好heavy,而且甜度適中,唔會過甜!..日本白桃🍑戚風蛋糕白桃🍑好香好甜,啲cream 幾滑.70% 黑朱古力戚風蛋糕上面嘅mousse 係好濃朱古力🍫,亦都好滑,加上有朱古力🍫脆皮,整個蛋糕都有濃厚嘅朱古力味!不過都唔會膩,因為入面仲有香橙味🍊嘅mousse,同朱古力味好match之餘,亦令到蛋糕fresh 啲

日本白桃🍑戚風蛋糕
白桃🍑好香好甜,啲cream 幾滑

70% 黑朱古力戚風蛋糕

2021-01-07
$56 (宵夜)
🍰 𝑅𝑜𝑠𝑒 / 𝐺𝑒𝑛𝑚𝑎𝑖𝑐ℎ𝑎 / 𝐶ℎ𝑒𝑠𝑡𝑛𝑢𝑡 ?不會陌生的蛋糕店~𝟸個人要搵啱𝚜𝚒𝚣𝚎嘅蛋糕真係好困難🤪覺得佢地嘅細蛋糕剛剛好!這家的戚風蠻綿的 而且不會太甜~𝟹個入面最喜歡桂香玄米綠茶 $𝟻𝟼!食落去茶味香 面頭嘅𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖好鮮好滑!賣相感覺很小清新 拍照一流~我的第二位是沖繩黑糖栗子蒙布朗 $𝟻𝟼!面頭嘅黑頭栗子超香甜🌰下面嘅多層圈圈也很栗(什麼形容詞🤣)還有法國玫瑰$𝟻𝟼🌹玫瑰蛋糕蠻特別的!好似飲緊玫瑰花茶咁😂🤣上面加埋鮮果 成個都係粉粉紅紅嘅色系~少女心爆棚!

不會陌生的蛋糕店~
𝟸個人要搵啱𝚜𝚒𝚣𝚎嘅蛋糕真係好困難🤪
覺得佢地嘅細蛋糕剛剛好!
這家的戚風蠻綿的 而且不會太甜~

𝟹個入面最喜歡桂香玄米綠茶 $𝟻𝟼!
食落去茶味香 面頭嘅𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖好鮮好滑!
賣相感覺很小清新 拍照一流~
桂香玄米綠茶

我的第二位是沖繩黑糖栗子蒙布朗 $𝟻𝟼!
面頭嘅黑頭栗子超香甜🌰
下面嘅多層圈圈也很栗(什麼形容詞🤣)
沖繩栗子蒙布朗

還有法國玫瑰$𝟻𝟼🌹
玫瑰蛋糕蠻特別的!
好似飲緊玫瑰花茶咁😂🤣
上面加埋鮮果 成個都係粉粉紅紅嘅色系~
少女心爆棚!
法國玫瑰
桂香玄米綠茶
沖繩栗子蒙布朗
法國玫瑰
  • 沖繩黑糖栗子蒙布朗
呢間餅店啲cake 味道唔錯, size同外觀都好岩慶祝特別節慶用,咁岩屋企人生日,大家又唔想出去食咁高危,就買左幾件cake試下😛😛香濃開心果個名係名副其實架!真係食到好濃既開心果味👏🏻👏🏻 味道又唔會太甜,好食啊~70%黑朱古力鐘意朱古力味既朋友一定要試試!入面有一層香橙既layer,令口感同味道都更豐富。香芋黑糖麻薯呢款係新出架!芋香味濃,同埋有4層layers,夠晒口感總結:特別推介香芋黑糖麻薯同香濃開心果,味道夠濃郁但唔會太甜膩,食完都唔覺好邪惡

香濃開心果

70%黑朱古力

香芋黑糖麻薯

呢款係新出架!芋香味濃,同埋有4層layers,夠晒口感

總結:
2020-12-18 1426 瀏覽
每次經過朗豪坊,呢間舖頭門口永遠都堆滿人, 個個都俾佢個櫃裏面嘅蛋糕吸引住,打卡呃like絕對一流,佢嘅出品一向都高質,味道更加滿分👍👍👍最鍾意就係佢嘅迷你蛋糕系列,個個都整到好靚好吸引😍一個人自私食又得,兩個人開心share食又得,份量啱啱好😋戚風蛋糕唔太甜,蓬鬆度啱啱好,密度唔太高好軟熟,蛋糕面既忌廉好滑,入口即融,唔太甜 ,完全符合現代人既健康飲食要求。每次經過買返一個迷你蛋糕仔獎勵下自己又幾好啵😊
每次經過買返一個迷你蛋糕仔獎勵下自己又幾好啵😊
2020-12-18 1227 瀏覽
經過連接朗豪坊的地鐵通道時,發現了這家蛋糕店,最吸精是不同款式的小蛋糕用一個個透明的圓筒蓋著,有如一座座精美的座檯擺設呈現眼前,想全部帶回家。以前因為要逛街不方便買,今次因為在附近Staycation慶祝紀念日,所以買了一個英國伯爵茶戚風蛋糕回房吃。蛋糕小巧精緻,只有10cm寛,面層有一件馬卡龍,一粒黑莓,一塊脆米及一些鮮忌廉的圖案造型,看上去簡潔優美。馬卡龍鬆軟充滿朱古力味,黑莓酸酸甜甜,脆米有粒粒口感,像吃果仁,忌廉口感綿綿密密,像吃著一個一個香甜的空氣泡,令心感到愉快。蛋糕也是綿密細緻,口感鬆軟有彈性,醇厚的伯爵茶香在口中慢慢體會。因為是慶祝紀念日,所以向店方取了一枝金色的小蠟燭,店內是免費提供這些小蠟燭,而且有銀色,金色及彩色可選擇。蛋糕雖然細細個但足夠兩人吃,最重要是味道佳,不太甜又鬆軟,甜食真是令人吃出幸福來,有機會我會再試另外的款式。

2020-12-03
2020-12-15 807 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.每年 La Famille 都會推出靚靚既聖誕蛋糕🍰今年就推出左三款,每款都好有聖誕氣氛!每款都好想試!☺️☺️☺️#聖誕大甲香芋戚風蛋糕😍😍😍😍今年其中一款就係可愛迷人既紫色聖誕樹🎄紫色部份係大甲芋頭忌廉😆 塑造到有毛絨既質感 仲有可愛既貓頭鷹同莓果裝飾,好可愛中間係戚風蛋糕層 配有煙煙韌韌既黑糖麻糬整體黎講幾好食☺️

每年 La Famille 都會推出靚靚既聖誕蛋糕🍰
今年就推出左三款,每款都好有聖誕氣氛!
每款都好想試!☺️☺️☺️

#聖誕大甲香芋戚風蛋糕😍😍😍😍
今年其中一款就係可愛迷人既紫色聖誕樹🎄
紫色部份係大甲芋頭忌廉😆 塑造到有毛絨既質感
仲有可愛既貓頭鷹同莓果裝飾,好可愛
中間係戚風蛋糕層 配有煙煙韌韌既黑糖麻糬
整體黎講幾好食☺️
2020-12-13 738 瀏覽
個日行過朗豪坊見到La Famille出左聖誕蛋糕啊!勁靚買返個同屋企人食揀左呢款紅噹噹既Christmas Ring其實係開心果戚風蛋糕黎蛋糕上面有聖誕屋仔、貓頭鷹、榛果等等做裝飾,好可愛!超有聖誕氣氛!應該全部都都係用白朱古力造既,不過上面紅色既莓仔有d酸🙈蛋糕上面個層係士多啤梨巴伐利亞🍓質感好細滑,味道酸酸地,下層就係開心果戚風蛋糕,蛋糕質地好鬆軟!最特別就係兩者之間夾住紅寶石朱古力脆皮,增加左成個蛋糕既口感,整體都唔錯啊
個日行過朗豪坊見到La Famille出左聖誕蛋糕啊!勁靚
買返個同屋企人食

2020-12-12 491 瀏覽
疫情關係相信大家聖誕節🎄都冇得約一大班fd出去慶祝🤥留喺屋企慶祝就更加需要個靚靚嘅聖誕蛋糕🎂_La Famille今年以雪中森林做主題推出3款聖誕蛋糕🍰款款都好吸睛!小編就揀咗Forest Christmas士多啤梨戚風蛋糕🍓面頭的貓頭鷹同狐狸真係好可愛💘_呢款蛋糕用上北海道鮮忌廉,簡約主題令人有種浪漫的感覺,內層戚風蛋糕夾層有士多啤梨果肉和自家製士多啤梨果醬,食落去酸酸甜甜不易膩,鍾意食士多啤梨嘅朋友仔千祈唔好錯過啦😆

_

_
2020-12-11 466 瀏覽
疫情咁嚴重,搞到聖誕大餐都唔知點算好😣 計我話買個應節蛋糕返屋企,一樣咁開心😚La famille推出3款聖誕限定蛋糕,最吸晴必定係呢款聖誕開心果戚風蛋糕🎄🍩 紅噹噹嘅蛋糕真心少見,而且面頭嘅裝飾趣致到不得了🤪呢款蛋糕一次過可以試哂巴伐利亞,同埋佢哋最出名嘅戚風蛋糕😛 巴伐利亞係日本甜王士多啤梨口味,淨係聽個名已經覺得好勁,質地細滑,食落香甜唔漏。底層紅寶石朱古力脆皮包住嘅係開心果口味嘅戚風蛋糕,軟綿綿而且帶有淡淡果香,味道清新,兩者夾埋一齊食,啱啱好中和到味道👏🏻

2020-12-02 776 瀏覽
La-famille主打戚風蛋糕💕蛋糕外表靚靚 非常吸引🍰✨而且口味選擇好多🥳🥳•🐽 榛果阿薩母奶茶蛋糕🍼 ($56)Hazelnut & Assam Milk Teahazelnut味好香🥰🥰蛋糕非常鬆軟 中間既cream份量同甜度啱啱好🥳🐽 青森蘋果吉士紅茶蛋糕🍏 ($56)Black Tea另外試下依個水果口味既😗清甜蘋果粒粒配吉士😝🐽 英國伯爵茶巴伐利亞🌺 ($48)Earl Grey Tea Bavarois上層有極靚既花花水果啫喱🌸下層係earl grey mousse🤤

La-famille主打戚風蛋糕💕
蛋糕外表靚靚 非常吸引🍰✨
而且口味選擇好多🥳🥳

🐽 榛果阿薩母奶茶蛋糕🍼 ($56)
Hazelnut & Assam Milk Tea
hazelnut味好香🥰🥰
蛋糕非常鬆軟 中間既cream份量同甜度啱啱好🥳

🐽 青森蘋果吉士紅茶蛋糕🍏 ($56)
Black Tea
另外試下依個水果口味既😗
清甜蘋果粒粒配吉士😝

🐽 英國伯爵茶巴伐利亞🌺 ($48)
Earl Grey Tea Bavarois
上層有極靚既花花水果啫喱🌸